Geleneklere göre, bayramın her günü farklı bir anlam içeriyor.
Maslenitsa gün gün nasıl kutlanır?
Rusya'nın yılbaşından sonra en sevilen ve en yaygın kutlanan bayramı baharı müjdeleyen Maslenitsa. Peki kökleri Hıristiyanlık öncesi döneme kadar giden, Maslenitsa nasıl kutlanır? Olmazsa olmazları neler?
Maslenitsa haftası başlamadan evvel evin kırık döküğü toplanır, ortalık temizlenir, krep malzemeleri hazırlanır, insanlar sevdikleri için hediyelerini alır.
Pazartesi krep içindir. Rusça adıyla blinçiki Rus mutfağında güneşi sembolize eder. İnanışa göre, ne kadar çok krep hazırlanırsa hava ve hasat o kadar iyi gider.
Hafta boyu et yenmemesi tavsiye edilir. Ama balık ve süt ürünlerine sofralarda yer vardır. Krepler reçel, tvorog, havyar ve tereyağı ile birlikte tüketilir.
Salı aşk içindir. Bekarlar kendilerine eş ya da sevgili arar. Bunun için kızak yapmaya ya da yürüyüşe çıkılır, parklara gidilir.
Çarşamba kayınvalideyi ziyaret içindir. Kayınvalideler bu günde damatlarına krep hazırlar. Sofrada ne kadar çok yemek varsa evin kızının yaptığı evlilik o kadar onay görüyor demektir.
Perşembe eğlence içindir. Saçlar kuş yuvalarına benzer şekilde toplanır. Danslara, panayırlara gidilir. Sabah başlayan sokak eğlenceleri akşama kadar devam eder.
Cuma anne-babayı eve davet etmek içindir.Bu kez gençler yaşlılara krep hazırlar.
Cumartesi görümceler içindir. Görümce yoksa genel olarak akrabalar ve arkadaşlar da davet edilebilir.
Pazar af dilemek içindir. Bu güne "Bağışlanma Pazarı" denir. İnsanlar bir şekilde gücendirdiklerini düşündükleri arkadaşlarından, ailelerinden af diler, gönüllerini alırlar. Mezar ziyaretleri de Pazar günü gerçekleşir.