Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Rusya üzerinde seçim gölgesi... Petrol ve ruble neden hızla düşüyor?

Brent ham petrol fiyatları, ikinci koronavirüs dalgası haberleri üzerine yine 40 doların altına düştü. Ruble önde gelen para birimlerine karşı zayıflıyor, euro 90 rubleyi aştı.

30 Ekim’deki verilere göre Aralık vadeli Brent ham petrolünün değeri 37 doların altına düştü. En son 29 Mayıs'ta Brent tipi ham petrolün maliyeti varil başına 37 doların biraz üzerinde.

Petrol fiyatlarındaki düşüş 28 Ekim'de başladı: Ardından fiyatlar  önce % 4,3 ve ertesi gün % 2,2 daha düştü.

Petrol fiyatları ile birlikte ruble de düşüyor. Cuma akşamı dolar 79,52 rubleye ve euro 92,63 rubleye kadar yükseldi.

BBC Rusça Servisi'nin derlemesine göre, ING analistleri ABD'deki hammadde stoklarına ilişkin verilerin yayınlanmasının ardından petrol fiyatlarının düştüğünü söylüyor. Veriler, petrol rezervlerinin beklenenden daha fazla arttığını gösterdi.

Saxo Bank analisti John Hardy , buna bir başka olumsuz faktör de eklendiğini vurguluyor: 2011 yılından bu yana Libya’da BM tarafından tanınan hükümet ile General Halifa Hafter güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. Ağustos ayının sonunda, savaşan taraflar petrol üretimini artırmayı mümkün kılan bir ateşkes imzaladılar. Libya Ulusal Petrol Şirketi, üretimin sadece bir ay içinde iki katına çıkacağını (günde 1 milyon varile kadar) tahmin ediyor. Analistler , bu hacimlere Mart 2021'e kadar ulaşılmasını bekliyorlar .

Ayrıca ING analistleri, fiyatların yeni Kovid-19 vakalarındaki artıştan etkilendiğini yazıyor. Buna göre, Fransa'daki karantina haberleri ve Almanya'daki kısmi karantina, benzin ve diğer petrol ürünlerine olan talebin beklenenden daha düşük olacağı anlamına geliyor.

Saxo Bank’tan analist John Hardy, 3 Kasım'daki ABD başkanlık seçimleri nedeniyle petrol piyasasındaki oynaklığın önümüzdeki hafta artabileceğini vurguluyor.

Başkan adayları - görevdeki devlet başkanı Donald Trump ve Demokrat aday Joe Biden - fosil yakıt piyasası hakkındaki farklı görüşleriyle biliniyor.

Joe Biden, Trump ile yaptığı bir tartışma sırasında, petrolün eninde sonunda yenilenebilir enerji kaynaklarıyla değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Buna yanıt olarak Trump, Biden'ın petrol endüstrisini yok etmek istediğini söyledi.

Ayrıca ING raporu, Barack Obama'nın başkan yardımcısı olan Biden'in, İran'la Obama yönetimi tarafından müzakere edilen nükleer anlaşmaya geri dönme olasılığının yüksek olduğunu hatırlatıyor. Trump bu anlaşmayı iptal etmiş ve Tahran'dan petrol satın almayı yasaklayan yaptırımlara geri dönmüştü.

Rus Alfa Bank'ın baş ekonomisti Natalya Orlova, İran'daki ekonomik durumun kötüye gittiğini şöyle vurguluyor: “İran’da  enflasyon oranı iki yıldan fazla bir süredir % 20'yi aştı ve (Biden’ın seçilmesiyle) piyasaya geri dönüş, İran yönetimi için son derece arzu edilen bir senaryo olacaktır." 

ING’ye göre, İran'la anlaşmaya yeniden dönülürse, yaptırımlar kaldırılacak ve günde 1,5-2 milyon varil ek petrol piyasaya girebilecek.

Bazı analistler, genel kanının aksine, Biden'in seçimlerdeki zaferinin petrol piyasası için  olumlu bir durum olacağına inanıyor. Goldman Sachs, emtia fiyatlarının yükselebileceğine inanıyor: "Çünkü Biden'in ekibi, hammadde çıkarımını - özellikle kaya gazı - daha düzenli ve daha pahalı hale getirecek."

Kazanırsa, Biden'in federal topraklardaki petrol kuyular ve yeni boru hatlarının inşası için verilen izinleri azaltması bekleniyor . Analistler ayrıca vergi artışları ve metan emisyonlarında daha sert kısıtlamalar bekliyorlar. Tüm bu normlar, Trump yönetiminde gevşetildi.

Goldman Sachs, önceki normlara dönüş durumunda, ABD'deki petrol üretim maliyetinin varil başına yaklaşık 5 dolar artabileceğini tahmin ediyor. Analistler, sonuç olarak üretimin düşeceğini ve fiyatların yükselebileceğini söylüyor. Buna ek olarak, fiyatlar, Biden seçilirse doların beklenen zayıflamasıyla da desteklenebilir.

Ruble ne olacak?

Alfa-Bank'ın incelemesine göre, rublenin dolar karşısındaki zayıflaması, olumsuz dış faktörler tarafından tetiklendi: "Küresel ekonominin toparlanmasına ilişkin beklentiler hakkındaki belirsizlik, petrol fiyatlarında keskin bir düşüşe neden olarak taleple ilgili endişe yaratıyor."

Ekonomistler bu bağlamda yatırımcıların ruble dahil riskli varlıkları satmaya devam etmelerini bekliyor.

Natalya Orlova, daha önce Demokrat aday Joe Biden ABD seçimlerini kazanırsa Rusya'da euronun 100 rubleye çıkabileceğini tahmin etmişti.

Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, Eylül ayı ortalarında rublenin değerinin düşük olduğunu ve bu yılın sonunda veya bir sonraki yılın başında Rus ulusal para biriminin güçleneceğini söyledi.

Sberbank CEO'su German Gref de yıl sonuna kadar rublenin güçlenmesini bekliyor. Gref'e göre bu, jeopolitik durumun istikrara kavuşmasından ve epidemiyolojik durumun iyileşmesinden sonra gerçekleşecek.

31.10.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама