Rusya'nın en büyük elması bulundu: 468 karat
Rusya’nın önde gelen elmas madenciliği şirketi Alrosa, ülke tarihinin şimdiye kadarki en büyük elmasını çıkardığını duyurdu. Saha (Yakutya) bölgesindeki Mir madeninde bulunan 468 karatlık kehribar rengindeki dev elmas, Sovyetler Birliği’nin II. Dünya Savaşı'ndaki zaferinin 80. yılına ithafen “Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda Zaferin 80. Yılı” adıyla anılacak.
Alrosa CEO’su Pavel Marinyçev, “Bu kadar anlamlı bir yılda böyle bir keşfin yapılması semboliktir. Elmasa da bu zaferin adını vermeye karar verdik” dedi.
Keşif, Mir madeninin 2017’de yaşanan su baskını sonucu üretimin durması ve sekiz işçinin hayatını kaybetmesinin ardından yeniden faaliyete geçmesinden kısa süre sonra gerçekleşti.
Alrosa, Mir madeninin yıllık 2 milyon karat üretim kapasitesine ulaşmasını hedefliyor. Şirket, 2030 yılına kadar tam kapasiteye erişmeyi ve 2048'e kadar üretimi sürdürmeyi planlıyor. Altyapının modernize edilmesi ve yeni güvenlik önlemlerinin uygulanmasıyla birlikte madene toplamda 70 milyar ruble (yaklaşık 762 milyon dolar) yatırım yapıldı. Marinyçev ayrıca, madenin yeniden açılmasının bölgedeki istihdamı güçlendireceğini ve Rusya’nın dünya elmas piyasasındaki lider konumunu korumasına katkı sağlayacağını belirtti.
Alrosa, Rusya’nın elmas üretiminin %99,6’sını sağlarken, dünya genelindeki arzın yaklaşık %30’unu da tek başına karşılıyor. Şirket, Batı’nın yaptırımları sonrası Avrupa pazarındaki kayıplarını telafi etmek için Asya ve Orta Doğu’ya yöneldi. 2024’ün ilk yarısında Hong Kong’a yapılan elmas ihracatında 18 kat artış yaşanırken, Dubai de Rus elmasları için öne çıkan bir ticaret merkezi haline geldi. Avrupa Birliği’nin Ukrayna işgali nedeniyle Alrosa’ya yönelik yaptırımları ancak 12. yaptırım paketinde yürürlüğe girmiş ve aşamalı olarak devreye alınmaya başlanmıştı. Bu durum, Belçika’daki elmas ticareti lobisinin etkisiyle gecikmişti. 2021'de Rusya’nın toplam 28,2 milyon karatlık elmas ihracatının yarısından fazlası bu ülkeye yönelmişti.
9.5.2025

Реклама