Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAŞAM

"Rusya'da kadın, kadından fazlasıdır"

Aleksey Belyakov Moskviçmag dergisi için kaleme aldığı yazıda, Rusya'da eş olarak kadınların neden "bir kadından daha fazlası" olduğunu anlattı:
 
"Bir gün bir ilişkim oldu. 45 yaşındaydım, olgun, deneyimli, hatta boşanmıştım. O kadınla Bir-iki kez birlikte vakit geçirdik, gayet kültürlü bir şekilde, sonunda akşam vakti bana geldi. İkimizin de ruh hali son derece romantikti. Ve “asıl” ana geldik. Yok, düşündüğünüz şey değil. Yatağı sermek gerekiyordu. Yeni bir kadını eski yastık kılıfının üzerine yatıracak halim yok ya. “Sen yapsan olur mu? Nefret ediyorum bu işten. Özellikle yorgan kılıfı… Sinir oluyorum!” dedim.
 
Kadın derin bir nefes aldı: “Peki...” deyip yatakları hazırladı. Hâlbuki ellerini beline koyup şöyle de diyebilirdi: “Biliyor musun? Bu ilk gecemiz, beni davet ettin, kırmadım geldim. Ama şimdi yorgan sallamak da mı bana kaldı? Hadi oradan!” Ama demedi.
 
Çünkü bizim ülkenin kadınları şunu iyi bilir: En iyisi işi hızlıca, sessizce kendin yapmaktır. Çünkü karşısındaki adam, her şeye sinir olur.
 
Bizim erkeklerimiz her yerde bir trajedi yaratmayı becerir. Dışarıdan bakınca Jason Statham gibi omuzlu, sakallı falan, ama içinde tam bir felaket tellalı. Bu ülkede her şeyi “kadrolar” değil, kadınlar çözer.
 
Bir seferinde Kıbrıs’ta bir çift gördüm, karı koca. Adam bisiklet getirmiş, hız tutkusu olanlar için tam bir cennet Kıbrıs. “Hakiki mujik,” dedim içimden. Ama otelle ilgili bir sorun yaşadılar, rezervasyonları iptal edilmiş. Olay koptu. Adam tam anlamıyla krize girdi: “Nasıl olur?! Ne yapacağız şimdi?! Her şey mahvoldu!” Sonra eşine döndü, öfkeyle: “Sen ilgileniyordun bununla!”
 
Yani eşi tatili organize etmiş, planlamış, rezerve etmiş ama bir aksilik çıkınca yine suçlu o. Biz de aynı oteldeydik, aynı durumdaydık. Kadın hiç istifini bozmadı: “Dur, ben hallederim,” dedi.
 
Gerçekten de beş dakikada meseleyi çözdü. Onları daha iyi bir otele yerleştirdiler. Arabayla hepimizi yeni otele götürdüler. Hava güzel, deniz kenarı, mis gibi. Ama o adam yolda durmadan homurdanıyordu: “Ya orada da yer yoksa? Ya yemekler kötüyse?” Kadın sakinleştiriyor, biz bile devreye girdik terapist gibi. Akşam mükemmel bir restoranda karşılaştık, hâlâ homurdanıyordu. Eşi ise yanında sabırla yürüyor, tabağına daha çok lezzetli yemek koyuyordu. “Bu adam çekilmez,” dedim içimden. “Kadıncağız bunu nasıl katlanıyor?”
 
Katlanıyorlar. Hepsi katlanıyor. Bizim güçlü kadınlarımız.
 
Kadın evlendiği anda artık sadece “eş” olmaz. Resmi belgede öyle yazsa da, başka pek çok görevi olur. Liste kabarık: “anne”, “hemşire”, “temizlikçi”, “psikolojik danışman”, “çağrı üzerine sevgili”, “asistan”, “stil danışmanı”… Devamını siz getirin. Bir kadının “eş” olarak üstlendiği işler, bozkırın ufkuna kadar uzanır.
 
Peki erkek? O sadece armutları yemiştir. (1)
 
Ortalama şehirli erkek kompleksli, narsist ve anlamsız bir yaratıktır. En iyisi hiç dokunmamak. Zaten kadın her şeyi yapar. Organize eder, alır, halleder. Ve sabah mahmurlukla baş etmeye çalışan adama bir şişe maden suyu getirir.
 
Kadınların arabaları tamir ettiğini gördüm. Mafyavari tiplerle pazarlık ettiğini. Koca yazlıklar inşa ettiğini. Üstelik bunlar yalnız kadınlar değil, evlerinde sağlıklı bir kocaları da var.
 
Bugün erkek infantilizmi çok konuşuluyor. Haklılık payı var. Ama mesele sadece bu değil. Bu bildiğin hesaplı kitaplı bir infantilizm. Yani böyleyiz, çünkü işimize geliyor. Sorun, yük, angarya… Hiçbiri bize göre değil. Kahvemizi alıp bir selfie çekeriz: “Yeni saç kesimim nasıl?” Sonra da beğeni sayarız.
 
Oysa yanımızda harika bir kadın varsa neden uğraşalım? Gerekirse matkabı da alır eline, çünkü artık altı aydır o paslı askılığı asmamızı beklemekten bıkmıştır.
 
Bu yüzden bizde feminizmin pek şansı yok. Çünkü bu ülkenin kadınları Wagner Grubu'ndan bile daha etkili. “Yönetmenka”, “yazarka” gibi kelimelere savaş açmaya mı geldiniz? (2) “Keşke tek derdim bu olsa,” der sıradan bir Rus kadını. Sonra geçer oturur, gelecek ayın aile bütçesini planlamaya başlar. Ah evet, bu arada evin başekonomistidir de.
 
Belki de bu yüzden bizim düğünlerde en çok gelinin annesi ağlar. Çünkü o bilir, bu aptal kızını (o hayalperest, narin yavrusunu) nelerin beklediğini. Hani küçükken ona uyumadan önce prenslerden, saraylardan, balolardan bahsederdi ya… Kız da uyurdu bir gülümsemeyle...
 
Notlar
 
(1) Şaka bildiren ve mana içermeyen "Muj - obyelsya gruş" deyimine gönderme.
 
(2)  Rusya Yüksek Mahkemesi Rusçada feminitiv olarak bilinen cinsiyet belirteci eklerle meydana getirilen ünvan kelimelerini kullananların yasa dışı "LGBT hareketi" üyesi olduğuna hükmetmişti.
 
10.5.2025

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Trump'ın barış müzakerelerinden sonuca varmadan çekilme ihtimali...
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама