Rusya'da ithal içkiye yeni vergi zammı geliyor
Rusya Maliye Bakanlığı, "dost olmayan ülkelerden" ithal edilen sert alkollü içkilere uygulanan gümrük vergisini yine artırmayı planlıyor. Business FM'in aktardığına göre, gündemdeki seçeneklerden biri, litrede 3 euroluk mevcut verginin 5 euroya yükseltilmesi. Söz konusu düzenlemenin 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girmesi bekleniyor. Hamle başta viski, rom, likör ve sert aromatize içkiler olmak üzere birçok popüler ithal içkinin perakende fiyatlarını doğrudan etkileyecek.
Sektör temsilcileri, benzer bir artışın geçen yıl şaraplarda uygulandığını ve bunun raf fiyatlarında ortalama yüzde 30'luk bir zamla sonuçlandığını hatırlatıyor. Bir ithalat şirketinin direktörü Svetlana Arsenaşvili, benzer bir etkinin sert alkollü içkilerde de görüleceğini söyledi. Arsenaşvili'ye göre, normal tüketici segmenti yerli ürünlere veya daha uygun fiyatlı alternatiflere yönelebilir. Ancak "çakma" olarak nitelendirilen ve orijinaliyle aynı lezzeti sunmayan yerli rom ve cin gibi ürünlerin kalite açısından tartışmalı olduğu ifade ediliyor.
Bağımsız alkol uzmanı Andrey Tkemaladze ise artışın lüks segmenti çok fazla etkilemeyeceği görüşünde. Tkemaladze, "İskoç viskisi, Fransız konyağı gibi menşei kontrollü içkiler zaten niş bir lüks pazarına hitap ediyor. Bu içkileri tüketenler, fiyat artışlarına rağmen tüketmeye devam edecek veya 'çantada' getirme yoluna başvurabilecektir" diyor. Uzman, bu hamlenin asıl amacının devlet için vergi tahsilatını artırmak olduğu düşüncesinde.
Yeni vergi artışı hayata geçerse, ithal sert alkollü içkilerin toplam pazar payının şu anki yüzde 25'lerden yaklaşık yüzde 20'ye düşmesi bekleniyor. Bu durum, yerli votka ve diğer yerli sert içki üreticileri için bir fırsat yaratabilir. Yetkililer, nihai karar vermeden önce, geçen yılki artışın etkilerini ve yerli üreticiler üzerindeki olası sonuçlarını detaylı bir şekilde analiz edecek.
1.11.2025

Реклама