VTsİOM anketi: "Ruslar artık 'güçlü lider' talep etmiyor"
Rusya'da hükümete bağlı kamuoyu yoklama kurumu VTsİOM, son anketinde vatandaşlara "Ülkenin öncelikle neye ihtiyacı var?" sorusunu yöneltti. Anket, Rusya’da toplumsal önceliklerde önemli değişim yaşandığını ortaya koydu. 2000 yılında halkın yüzde 72’si ülkenin en çok ihtiyaç duyduğu şeyin “güçlü bir lider” olduğunu belirtirken, 2025’te bu oran yüzde 28’e geriledi.
Aynı şekilde “güçlü devlet” talebi de yüzde 59’dan yüzde 28’e düştü. Devlet sosyologları, 1990’ların sonunda yükselen “güçlü el” ihtiyacının artık kapandığını belirtiyor.
Kommersant'ın aktardığına göre, birden fazla seçeneğin işaretlenebildiği ankette en yüksek oran yüzde 31'le "Kültür ve maneviyatın yeniden doğuşu" yanıtına ait. Tam 25 yıl önce yapılan benzer ankette de bu oran yüzde 27 olarak hesaplanmıştı.
Rusya'nın öncelikle "demokratik kurumlara" ihtiyacı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 14'ten sadece 17'ye yükseldi.
Soruya "yurtseverliğin yeniden doğuşu" yanıtını verenlerin oranı da 2000'de yüzde 27 iken şimdi yüzde 29 oldu. Ek olarak, "geleneklerin yeniden doğuşu" yanıtını verenlerin oranının yüzde 14'ten 22'ye yükseldiği görülüyor.
25.9.2025

Реклама