Çinli bankaların Rusya stratejisi: Kredi vermeden kâr rekoru kırdılar
Rusya'dan çekilmeyen az sayıdaki Çinli banka, ülkede kredi vermeden en yüksek kârlılığı yakalayan finans kuruluşları arasında yer alıyor. RBC'nin haberine göre, Bank of China ve ICBC gibi Çinli devlerin Rusya'daki şubeleri, aktif kredi faaliyeti yürütmeden ve hatta bireysel müşteri ağı kurmadan, sadece Merkez Bankası'na yatırdıkları fonlardan ve yüksek politika faizinden elde ettikleri gelirle sektörün en yüksek sermaye kârlılığına (ROE) ulaşmayı başardı. Örneğin, ICBC’nin Rusya şubesinin karlılık oranı %52,6'ya kadar çıktı. Bu oran, birçok büyük Rus bankasını geride bırakıyor.
Çinli bankaların başarısının arkasında, düşük operasyonel giderler ve yüksek faiz farkı bulunuyor. Retail hizmet vermeyen bu bankalar, çok küçük ekiplerle çalışıyor, yaygın şube ağları yok ve riskten kaçınarak neredeyse hiç kredi dağıtmıyorlar. Bunun yerine, ellerindeki nakdi doğrudan Rusya Merkez Bankası'na ya da güvenli kısa vadeli enstrümanlara yatırarak yüksek faiz getirisi elde ediyorlar. Örneğin, 2024 sonunda Bank of China’nın aktiflerinin %35’i Merkez Bankası’nda, %61,5’i ise diğer bankalarda tutuluyordu.
Bu modelin başarısında Çinli bankaların yalnızca Çinli firmalar ve Rusya'daki büyük şirketlerle sınırlı işlem yapmasının da rolü büyük. Ayrıca yuan cinsinden fonlama, rubleye göre yaklaşık %15 daha düşük maliyetli olduğu için bu bankalar, büyük faiz marjları ile çalışabiliyor. Bu durum, kredi vermeseler bile önemli bir faiz geliri oluşturmalarını sağlıyor. Ayrıca Çinli bankaların operasyonel gider/gelir oranları (cost-to-income) %20’yi bile bulmazken, bu oran birçok Rus bankasında %50 civarında seyrediyor.
Ancak bu kârlılık modelinin sürdürülebilirliği, hem yüksek faiz ortamına hem de Rusya’da aktif olan Çinli şirketlerin varlığına bağlı. Uzmanlar, politika faizleri düşerse ya da Çinli işletmeler Rusya’daki varlıklarını azaltırsa bu bankaların kârlılığının da hızla düşebileceğini belirtiyor. Şimdilik Merkez Bankası’nın %21 gibi rekor seviyedeki politika faizi ve Rusya-Çin ticaretindeki artış bu modelin devamını mümkün kılıyor, ancak gelecekteki para politikası değişiklikleri tabloyu hızla değiştirebilir.
14.5.2025

Реклама