Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Trump'a 2. suikast teşebbüsü: "Zanlı Ukrayna gönüllüsü çıktı"

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunda 929. gün. Son gelişmeler:
 
16 Eylül Pazartesi
 
- FBI, Trump'ın Pensilvanya'daki bir mitingde suikast girişiminde yaralanmasından yaklaşık iki ay sonra yeni bir suikast teşebbüsü olduğunu bildirildi. Trump dün Florida'da golf oynarken, gizli servis elemanları bir şüpheliye ateş açtı, zanlı gözaltına alındı.  Fox News ve CNN'in kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, suikast girişiminde bulunan kişinin Hawaii'de yaşayan 58 yaşındaki Ryan Wesley Ruth olduğu bildirildi. İddiaya göre Ruth, Trump'ın golf oynadığı sırada West Palm Beach'teki golf kulübünün çitlerinin arkasından silahını doğrultmuştu. Gizli Servis ajanları Ruth'u fark etti ve ateş açtı. Ruth olay yerinden kaçmayı başarsa da, kısa süre sonra yakalandı. Silah ise golf sahasının yakınındaki çalılıklarda bulundu.
 
Son haberlere göre Ryan Ruth, Kuzey Karolina'daki bir üniversitede eğitim aldıktan sonra Hawaii'ye taşındı ve Honolulu'da bir inşaat firması olan Camp Box Honolulu'yu kurdu. Sosyal medya paylaşımlarında Ukrayna'yı desteklediği ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) yanında savaşmaya hazır olduğunu belirttiği aktarıldı. New York Times, "Zanlı Ryan Wesley Routh, 2023 yılında Amerikalıların Ukrayna'ya yardım etmek için gönüllü olmasını konu alan bir haber için gazetemizle röportaj yaptı, Ukrayna için ölmeye hazır olduğunu söyledi" diye yazdı. 25 Mart 2023'te yayınlanan raporun yayınlandığı sırada Routh, Times'a 2022'de Ukrayna'da birkaç ay geçirdiğini söyledi. Bir başka raporda Routh,  "gönüllüleri güçlendirmek" ve "Ukrayna genelinde insani yardım dağıtımını geliştirmek" için çalışan kâr amacı gütmeyen gruplara destek olmak amacıyla faaliyet gösteren özel bir kuruluş olan Ukrayna'daki Uluslararası Gönüllü Merkezi'nin (IVC) başkanı olarak gösterildi. Routh, Haziran 2022'de Newsweek Romanya'ya verdiği röportajda , Ukrayna Kara Kuvvetleri'nin bir birimi olan Ukrayna Uluslararası Savunma Lejyonu için gönüllü toplama çabalarından bahsetti. Routh "Burada olmamın sebebine gelince, konu şu: Bana göre, diğer çatışmaların çoğu gri, ancak bu çatışma kesinlikle siyah ve beyaz. Bu, iyiye karşı kötülüğün meselesi" dedi.
 
Trump olayın ardından, Florida'daki Mar-a-Lago rezidansına geri döndü ve CNN'e yaptığı açıklamada "sağ ve sağlam" olduğunu belirterek, asla pes etmeyeceğini vurguladı. FBI, olayın bir suikast girişimi olduğunu değerlendirerek soruşturma başlattı.
 
- Zelensky, CNN muhabiri Fareed Zakaria ile yaptığı röportajda, Kiev'in Rusya topraklarındaki hedeflere uzun menzilli silahlarla saldırmak için ABD'den hâlâ izin almadığını söyledi. Zelenskiy'e göre Ukrayna'nın Rus askeri üslerine ve askeri hava alanlarına saldırmak için bu tür silahlara ihtiyacı var. Ancak Kiev böyle bir izni beklerken  Rusya, askeri uçaklarını daha uzak mesafeye çekti" dedi.
 
- Zelenskiy aynı röportajda, silah tedarikindeki gecikmeler nedeniyle Ukrayna'nın gerekli 14 tugaydan dördünü bile henüz donatamadığını söyledi. “Öncelikle her şey çok yavaş ilerliyor. İkinci olarak 14 tugayın hazır olmasına ihtiyacımız var. Şu ana kadar bu paketten tugaylarımız olmadı, dört tanesini bile donatmadık” diye n Zelenskiy, ABD Kongresi'nden Kiev'e 61 milyar dolarlık yardım konusunda karar beklediği sekiz ay boyunca Ukrayna'nın tüm mühimmat rezervlerini kullandığını vurguladı.- 
 
- Forbes dergisi, Ukrayna Savunma Kuvvetleri bünyesinde oluşturulan yeni tugayların yeterli modern silaha sahip olmadığını, Sovyet stoklarından temin edilen silahlarla donatılak zorunda kalacağını yazdı.
 
- Haber sitesi Politico'ya göre, ABD ve İngiltere, Ukrayna'nın bu kış savaşı kaybetme riski nedeniyle Batı'dan sağlanan uzun menzilli silahların kullanım koşullarını yeniden gözden geçiriyor. Yayına göre, Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik saldırılar, ABD'de endişe yaratarak, bu kışı savaşta dönüm noktası haline getirebilir. Rovno, Hmelnitskiy ve Güney Ukrayna'daki üç nükleer santralin devre dışı kalması, Ukrayna'nın askeri kapasitesinin azalmasına, ekonomisinin çökmesine ve olası Rusya ile müzakerelerde zayıf duruma düşmesine yol açabilir. Bununla birlikte, ABD'nin hala çatışmanın tırmanmasından korktuğu belirtiliyor.
 
- İngiliz The Times gazetesi, Ukrayna’nın sahip olduğu İngiliz yapımı Storm Shadow füzelerinin menzilinde 14 Rus askeri hava üssünün bulunduğunu yazdı. Füzelerin menzili 250 km.
 
- Ukrayna ordusunun Sumı bölgesindeki birliklerini ziyaret eden yeni Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga, Ukrayna'nın kendi topraklarıyla ticaret yapma niyetinde olmadığını söyledi. Sibiga “Askerlerimize, Ukrayna'nın toprak için herhangi bir pazarlığa veya Minsk tarzı anlaşmalara girmeyi planlamadığına dair güvence verdim. Gazetelerde ne yazdıkları önemli değil" dedi.  Daha önce Alman Bild gazetesi, Zelenskiy'nin Rusya'ya cephenin bir kısmında ateşkes teklif etmeye hazır olduğunu yazmıştı . Yayın, Zelensky'nin önümüzdeki haftalarda stratejisini Başkan Joe Biden ile başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump'a sunmak üzere ABD'ye gideceğini öne sürüyor.
 
- Şehrin belediye başkanı Igor Terekhov, Harkov'da çok katlı bir konut binasının zarar gördüğü hava saldırısı sonucunda dördü çocuk olmak üzere 41 kişinin yaralandığını söyledi.
 
- Özbekistan'ı ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların uzun süre uygulamada kalacağını ve aşılmasını engellemeye kararlı olduklarını söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saat içinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (UAF) Rus sınırını geçmek için altı farklı girişimde bulunduğunu ve hepsinin sonuçsuz kadığını duyurdu. Açıkalamaya göre bu saldırıların ilk Noviy Put, Veseloye ve Medvejye yerleşim yerlerine doğru yapıldı ve püskürtüldü. Bunun yanı sıra, Kremyanoye, Viktorovka ve Olgovka yönlerine yönelik iki saldırı girişimi de başarısız oldu. Ayrıca, Lyubimovka ve Malaya Loknya yönlerine düzenlenen iki karşı saldırı da püskürtüldü. Açıklamada çatışmalarım devam ettiği bildirildi.  Kursk bölgesindeki çatışmalar 6 Ağustos'ta Ukrayna güçlerinin sınırı geçmesiyle başlamıştı. Bölgedeki yetkililer terörle mücadele ve olağanüstü hal rejimi ilan etti. Sınır bölgelerindeki yerleşim alanlarında tahliyeler başladı. Kursk Bölgesi’nin geçici lideri Aleksey Smirnov’a göre, 11 Eylül itibarıyla sınır belediyelerindeki 150 binden fazla kişi evlerini terk etti.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ekonomisinin, silahlı kuvvetleri gibi, Ukrayna'daki askeri operasyonu sürdürmek için yeterli kaynağa sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, siyasi analist Sergey Karaganov'un "Kommersant" gazetesine verdiği röportajda Rusya'nın kendi topraklarına yapılan saldırılara nükleer silahlarla yanıt verme hakkına sahip olduğu yönündeki ifadelerini de değerlendirdi. Peskov, bu konuda pek çok uzman ve analistin aktif olarak tartıştığını, ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu tür konularda her zaman dikkatli olduğunu vurguladı.
 
Peskov, gazeteci Pavel Zarubin'in Batılı politikacıların Ukrayna'nın Rusya topraklarına uzun menzilli Batı silahlarıyla saldırmasına izin verilmesi gerektiği yönündeki yorumlarını hatırlatması üzerine, Rusya'nın da bu tür düşünceleri resmi olarak gündeme getirme zamanının gelip gelmediği sorusuna yanıt verdi. Peskov, Putin'in bu konularda her zaman temkinli hareket ettiğini belirterek, Rusya'nın silahlı kuvvetlerinin ve ekonomisinin askeri operasyonu desteklemek için yeterli olduğunu, operasyonun devam edeceğini ve tüm hedeflere ulaşılacağını ifade etti.
 
- Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana Askeri-Siyasi Yönetim Başkan Yardımcısı ve "Ahmat" özel kuvvetleri komutanı Apti Alaudinov, gönüllü olarak teslim olan Çeçen askerleri kurtarmaya niyeti olmadığını belirtti. Alaudinov, ağır yaralı veya şok geçirerek kontrolünü kaybeden askerler dışında, kendi istekleriyle esir düşenlerin durumuna değindi. Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Ukraynalı yetkililerin esirlerin aileleriyle iletişime geçmesine izin verdiği ve kendisine bu askerleri takas etmesi için mesajlar gönderildiğini söyledi. Ancak Alaudinov, teslim olmanın Çeçenler için büyük bir utanç olduğunu vurgulayarak, gönüllü teslim olanları kurtarmak için herhangi bir girişimde bulunmayacağını ifade etti.
 
- "Strana.ua" haber sitesi, Savunma Bakanlığı'nın departman belgelerine atıfta bulunarak, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nde personel sıkıntısının olduğu bir ortamda, Ukrayna'da "görevden emekli olan binlerce askeri personelin bulunduğunu" yazdı.  Yayına göre bu askerler birliklerin personel listelerinde yer almıyor. Yayın, bir askerin işten çıkarılmasının en yaygın nedeni olarak cephedeki yaralanmayı gösteriyor. Yaralıya 100 bin grivna (yaklaşık 2 bin 400 dolar) tazminat ödenirken, ilk iki ay için asgari maaş da 20 bin 100 grivna (485 dolar) olarak belirlendi. 
 
-  Rusya'nın Rostov-on-Don şehrinde, Aksay bölgesindeki arazi yangınlarından kaynakanan yoğun duman kuvvetli rüzgarların etkisiyle şehre yayıldı.  Yangınların yanı sıra kuvvetli rüzgar, bögede  büyük çapta hasara yol açtı. Birçok ağaç devrildi, yetkililer toplamda 33 olayın kaydedildiğini açıkladı.  Bölgede hafta sonu aynı gün 50’den fazla yangın çıkarken, alevler bazı yerleşim yerlerine sıçrayarak 13’ü konut olmak üzere 29 yapıya zarar verdi. Yangın söndürme çalışmalarına 2000’den fazla görevli katılıyor.
 
15 Eylül Pazar
 
- Rusya Savunma Bakanlığı yedi bölgede bir gecede 29 insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
 
- Zelenskiy,  savaşı sona erdirmek için hazırladığı "zafer planını" sunmak üzere bu ay içinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini duyurdu. Zelenskiy, Kiev'deki uluslararası bir konferansta yaptığı konuşmada, "Başkan Joe Biden ile görüşmem planlandı. Ona bir zafer planı sunacağım" diye ekledi.
 
- Zelenskiy'nin ABD'ye yapacağı ziyarette sunmayı planladığı "zafer planı", Bild gazetesinin isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Kiev'in belirli bölgelerde yerel ateşkese ve çatışmanın geçici olarak dondurulmasına hazır olduğunu da içeriyor. Zelenskiy daha önce, ABD Başkanı Joe Biden'a ve başkanlık adayları olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Donald Trump'a bu "zafer planını" sunacağını söylemişti. 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, bu planın savaşı barışa giden bir yola sokacak "birbirine bağlı çözümler sistemi" olduğunu ifade etti. Ancak Zelenskiy, daha önce ateşkes fikrini defalarca reddederek, böyle bir adımın yalnızca Rusya'ya fayda sağlayacağını belirtmişti. Bild'e göre, Zelenskiy'nin ayrıca Ukrayna'ya Batı'dan gelen uzun menzilli silahlarla Rusya'ya saldırı izni verilmesi talebini de gündeme getireceği bildiriliyor. Münih Bundeswehr Üniversitesi'nden askeri uzman Carlo Masala, Ukrayna liderinin "sahada büyük bir kırılma yaratmak için her şeyi tek bir karta oynamak istediğini" düşünüyor.
 
- The Times gazetesine göre, Ukrayna'nın Storm Shadow füzeleriyle Rusya'ya saldırı düzenlemesi ABD'nin sağladığı verilere bağlı. İngiltere hükümeti, bu tür saldırılar için ABD ve Fransa'nın onayını gerektiğini defalarca belirtse de, gerçek durum biraz daha farklı. Gazetenin kaynaklarına göre, bu füzeler GPS ve harita verileriyle yönlendiriliyor, ancak Rusya'nın elektronik savaş sistemleri GPS sinyallerini etkisiz hale getiriyor. Bu nedenle ABD'ye ait başka bir veri setine ihtiyaç duyuluyor. ABD Başkanı Joe Biden'ın, kamuoyuna bu saldırılara onay vermese de, istihbarat ve hedefleme sistemlerinin kullanılmasını destekleyebileceği belirtiliyor.
 
- İngiltere'nin beş eski savunma bakanı ve eski başbakan Boris Johnson, Başbakan Keir Starmer'ı ABD'nin onayını beklemeksizin Ukrayna'ya Storm Shadow füzelerini kullanma izni vermeye çağırdı. Times'ın haberine göre, eski bakanlar, Starmer'ın ABD'den onay beklememesi gerektiğini ve Ukrayna'ya Rusya'daki askeri hedeflere saldırı için gerekli füzelerin sağlanmasını savundular. ABD ise Ukrayna'nın uzun menzilli füze taleplerine yönelik nihai kararını vermeden önce, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin "zafer planını" görmek istediğini belirtti. Bu planın, Zelenski'nin önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Joe Biden ve diğer ABD başkan adaylarıyla yapacağı görüşmelerde sunulması bekleniyor.
 
- Die Welt gazetesinin haberine göre, Brandenburg eyaletinin Prenzlau kentinde SPD destekçileriyle bir araya gelen Scholz, Ukrayna ordusunun Rusya topraklarının derinliklerine yönelik saldırılarda Alman yapımı uzun menzilli silahlar kullanmasına izin verilmemesi konusundaki tutumunu değiştirmeyeceğini söyledi. Haberde, Scholz’un “Bu kararım hala geçerli. Diğer ülkeler aksi yönde karar verse bile ben tutumuma bağlı kalacağım. Bunu yapmayacağım çünkü bunun bir sorun olduğunu düşünüyorum” şeklindeki ifadelerine yer verildi.
 
- NATO Askeri Komite Başkanı Oramiral Rob Bauer, Ukrayna'ya Rusya'nın derinliklerine yönelik saldırılarda Batı yapımı uzun menzilli silahlar kullanmasına izin verilmesinin askeri açıdan ‘haklı’ olduğunu düşündüğünü, ancak ülkelerin Kiev'e sağlanan silahların kullanımına hangi kısıtlamaların uygulanması gerektiğine karar verme hakkının bulunduğunu söyledi. NATO Askeri Komitesinin Prag’da yapılan toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Bauer, “Silahlı çatışma hükümlerine göre, saldırıya uğrayan her ülkenin meşru müdafaa hakkı vardır. Bu hak, söz konusu ülkenin sınırlarıyla kısıtlı değil. Dolayısıyla askeri açıdan bakıldığında düşmanı, lojistiğini, cepheye yakıt ve mühimmat tedarikini zayıflatmak için zorlayıcı nedenler var. Bunların mümkün olduğunca durdurulması gerekiyor” dedi. Aynı zamanda Ukrayna'ya silah sağlayan ülkelerin de bu silahlardan sorumlu oldukları için bunların kullanımına belirli kısıtlamalar koyma hakkına sahip olduklarına vurgu yapan Bauer, "Bu nedenle siyasi tartışmalar sürüyor ve farklı ülkeler farklı görüşler dile getiriyor" diye konuştu. (Sputnik)
 
- Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Baltık Denizi'ndeki "Kuzey Akım" boru hatlarında Eylül 2022'de gerçekleşen patlamaları bir terör saldırısı olarak nitelendirerek, bu olayın sorumlularının Almanya'da adalete teslim edilmesi gerektiğini vurguladı. Scholz, Brandenburg eyaletindeki Prenzlau kentinde vatandaşlarla yaptığı toplantıda, tüm güvenlik birimlerinin ve federal savcılığın, kimseye ayrıcalık tanımadan kapsamlı bir soruşturma yürüteceğini belirterek, "Hiçbir şey gizlenmeyecek," dedi. Ayrıca, hükümetin Rus doğalgazından vazgeçtiği yönündeki iddiaları "gerçek bir yalan" olarak nitelendiren Scholz, Rusya'nın "Kuzey Akım-1" üzerinden gazı kestiğini ve Almanya'nın alternatif tedarikçiler arayışının ülkeye 100 milyar avrodan fazlaya mal olduğunu ifade etti. Kuzey Akım patlamalarının Ukrayna tarafından yapıldığı haberleri dünya basınında genişşekilde yer almıştı.
 
Eylül 2022'de, "Kuzey Akım" boru hatlarının dört hattından üçü, yaklaşık 80 metre derinlikte patlatıldı. Olayla ilgili ceza davaları Rusya, Almanya, İsveç ve Danimarka'da açıldı. Ancak İsveç ve Danimarka, 2024 yılı başlarında soruşturmalarını kapattıklarını ve bu olayın kendi yargı yetkilerine girmediğini açıkladılar. Rusya, İsveç ve Danimarka'nın bu kararıyla "en yakın müttefiklerini korumaya çalıştıklarını" öne sürdü. Patlamayla ilgili soruşturmayı sürdüren tek Avrupa ülkesi Almanya kaldı.
 
- ABD, Rusya ve Çin'in birlikte gerçekleştirdiği "Okyanus-2024" tatbikatları nedeniyle Alaska'nın güneyindeki Aleut Adaları'na HIMARS uzun menzilli füze sistemleri de dahil olmak üzere 11. Hava Tümeni'nden askerler ve çeşitli silahlar konuşlandırdı. Business Insider'a göre, bu adım, "ABD'nin düşmanlarına açık bir mesaj gönderme amacı" taşıyor. Tümen komutanı Tümgeneral Joseph Hilbert, ABD ordusunun en uzak bölgelere bile hızla ve uyarı vermeksizin güç aktarabileceğini göstermek istediklerini belirtti. Tatbikata 130 ABD askeri katılıyor ve eğitimler, ABD Hava Kuvvetleri üssü ve havaalanının bulunduğu Shemya Adası'nda da gerçekleştiriliyor.
 
14 Eylül Cumartesi
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, bugün öğleden sonra Rusya ile Ukrayna arasında savaş esiri değişimi gerçekleştirildi. Mübadele kapsamında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne (AFU) bağlı birliklerin Kursk bölgesinin sınır bölgelerindeki işgali sırasında yakalanan 103 askeri personel Rusya'ya döndü. Rusya da buna karşılık 103 savaş esirini Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne teslim etti. Bakanlık, değişimin yine Birleşik Arap Emirlikleri'nin arabuluculuğunda gerçekleştirildiğini açıkladı.
 
Dün Zelenskiy, Rusya ile askeri ve sivil personel değişimi yapılacağını duyurmuş, 49 asker, polis, sınır muhafızı ve sivilin Ukrayna'ya döndüğünü kaydetmişti.
 
- Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, dün (13 Eylül) başkent Pyongyang'da Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile iki kez bir araya geldiği açıklandı. Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA'ya göre, sabah gerçekleşen görüşmede Kim Jong Un, iki ülke arasındaki işbirliğini genişletme arzusunu dile getirdi. Akşam saatlerinde ise Kim Jong Un, Şoygu ile ikinci kez görüştü. Kommesant'ın haberine göre daha önce Rusya Güvenlik Konseyi yalnızca sabahki görüşmeyle ilgili bilgi vermiş, müzakerelerin "son derece gizli ve dostane bir atmosferde gerçekleştiği" kaydedilmişti.
 
Kim Jong Un, sabahki görüşmede, ülkeler arasındaki ilişkilerin "siyaset, ekonomi ve kültür dahil her alanda dinamik bir şekilde geliştiğini" belirtti. KCNA'nın aktardığına göre, Kuzey Kore hükümetinin "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması ruhuyla Rusya ile işbirliğini genişletmeye devam edeceğini" vurguladı. Görüşmelerde stratejik diyaloğun derinleştirilmesi, her iki ülkenin güvenliği ve çıkarlarının korunması için işbirliğinin güçlendirilmesi, bölgesel ve uluslararası durumun ele alındığı kaydedildi.
 
Açıklamaya göre akşamki ikinci görüşmede ise Kim Jong Un, Sergey Şoygu ile "yapıcı bir sohbeti" sürdürdü, Kim Jong Un, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri'ni uğurlarken "sıcak bir şekilde vedalaştı",  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "sağlık ve işlerinde başarı" dileklerini iletmesini rica etti. Rus halkına ise "zafer, refah, mutluluk ve esenlik" diledi. Görüşmelerin içeriğine ilişkin medyaya ayrıntılı bilgi yansımazken, savuma alanında işbirliğinin ana gündem maddesi olduğu kaydediliyor.
 
Haziran ayında Rus lider Pyongyang'ı ziyaret etmiş, Kuzey Kore lideriyle Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'nı imzalamıştı. Belgeye göre Rusya ve Kuzey Kore, içlerinden birine yönelik saldırı durumunda derhal karşılıklı yardım sağlama konusunda anlaşmıştı.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'nın Rusya'ya Batı füzeleriyle saldırı yasağının kaldırılmasının sonuçlarına ilişkin uyarısı hakında ne düşündüğünün sorulması üzerine, "Vladimir Putin hakkında pek bir şey düşünmüyorum" karşılığını verdi.  Putin  12 Eylül'de yaptığı açıklamada Rusya'yı vurmak için uzun menzilli Batı silahlarının kullanılmasının "NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına geleceğini" söylemişti.
 
- Beyaz Saray, Putin'in Rusya'ya yönelik saldırılar hakkında yaptığı açıklamaları "ciddiye aldığını" belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD'nin Ukrayna'nın Amerikan silahlarını kullanması konusundaki kısıtlamalarını değiştirmediğini, ancak bu konuda kendi "hesaplarına" göre hareket ettiğini söyledi. Kirby, "Ne göndereceğimize ve ne göndermeyeceğimize dair kendi hesaplarımız var" dedi. Kirby'nin açıklamaları, Putin'in Ukrayna'nın uzun menzilli Batı silahlarını kullanmasının NATO ülkeleri ve ABD'nin Rusya ile savaşta olduğu anlamına geleceğini söylemesinin ardından geldi. Putin, Ukrayna'nın bu tür saldırıları NATO'nun uydu verileri ve askeri personeli olmadan gerçekleştiremeyeceğini belirtti.
 
-  Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, ABD Kongresi'nin duruma müdahale etmemesi halinde Kiev'e sağlanacak acil yardım için ayrılan 5,9 milyar doların neredeyse tamamının "kullanılamama riski" taşıdığını belirtti. Sözcü, ABD Savunma Bakanlığı'nın, 1 Ekim'de başlayacak olan yeni mali yıl için yetkilerinin uzatılmaması durumunda bu paranın teknik olarak kullanılmayacağını söyledi. Biden yönetimi, Kongre'den Ukrayna’ya sağlanacak 5,8 milyar dolarlık askeri yardımın yetkilerini uzatmasını talep etmişti. Bu talebin, hükümetin finansmanını sürdürmeye yönelik eylül sonunda sona erecek mali yılın sonunda yapılacak olan çözüm paketine eklenmesi isteniyor.
 
- Financial Times'a (FT)  konuşan bazı Batılı kaynaklar, Ukrayna ordusuna Rusya'ya karşı İngiliz uzun menzilli Storm Shadow füzelerini kullanma yetkisi vermesinin, Rus birliklerinin savaş uçaklarının çoğunu iç bölgelere kaydırmış olması nedeniyle savaş alanındaki durumu etkilemeyeceğini söyledi.. Bir kaynak, yeniden konuşlandırmanın "Rusya'nın sistemini sağlamlaştırıdığını,  aynı zamanda Batı silahlarının etkinliğini de azalttığını" belirtti. Başka bir FT kaynağı, "Günümüzde füzeler Ukrayna'nın stratejik askeri durumu için stratejik bir çözüm değil" diye ekledi.
 
- Odessa ve Kiev'de gece patlamalar meydana geldiği bildirildi. 
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir brifingde, Washington'un Russia Today TV kanalı ve bağlı Rus haber kuruluşlarına, kanalın istihbarat teşkilatlarıyla bağları olduğu ve Kremlin'in çıkarları doğrultusunda dezenformasyon yaydığı gerekçesiye yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı, "Bugün ABD, İngiltere ve Kanada, RT ve diğer Rus nüfuz ve dezenformasyon araçlarından kaynaklanan tehdide yanıt vermek için dünya çapındaki partnerlerini bir araya getirmek amacıyla ortak bir diplomatik kampanya başlatıyor" dedi. Cuma günü açıklanan yaptırımlar RT'nin ana kuruluşu TV-Novosti'nin yanı sıra Rossiya Segodnya adlı devlet medya grubunu ve Rossiya Segodnya'nın genel müdürü Dmitri Kiselyov'u hedef aldı. Üçüncü bir kuruluş olan Ano Evraziyea ve yöneticisi Nelli Parutenko da "Moldova seçimlerinde Moskova'nın tercih ettiği adaylara yardım etmek üzere tasarlanmış bir oy satın alma planı yürüttüğü iddiasıyla" yaptırıma tabi tutuldu.
 
- Hollanda, ismini açıklamadığı bir "müttefik ülkenin" tedarike katılmayı reddetmesi nedeniyle Patriot hava savunma sistemini Ukrayna'ya devredemeyeceğini duyurdu. Savunma Bakanlığı Mayıs ayı sonunda Ukrayna'ya Patriot sistemi tedarik etme niyetini açıklamıştı. Hollanda "ana bileşenlerin" hazır olduğu, geri kalanının ise diğer ülkelerden sağlanacağı bildirildi. Ardından dönemin Savunma Bakanı Kaisa Ollongren, tedarik konusunda işbirliği için bir ülkeyle çalıştıklarını duyurdu. Kiev'e bir radar ve en az üç fırlatıcı nakledilmesi planlandı. Hollanda Savunma Bakanlığı NL Times'a "daha önce bahsedilen müttefik taahhüdüne saygı göstermediği için Patriotların teslim edilemeyeceğini" açıkladı.
 
- Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) Etik Komisyonu temyiz komisyonu, Rusya Satranç Federasyonu'nun (RFC) üyelikte geçici olarak yoksun bırakılması kararını bozdu. Bunun yerine 45 bin euro para cezası verildi. FIDE'nin başkanlığını eski Ruya başbakan yardımcısı Arkadi Dvorkoviç yapıyor. 7 Haziran'da FIDE Etik Komisyonu, FCR'yi örgütün etik ve disiplin kurallarını ihlal etmekle suçladı ve FCR'yi FIDE üyeliğinden iki yıl süreyle uzaklaştırdı .
 
13 Eylül Cuma
 
- Politico'nun isimsiz İngiliz yetkililere dayandırdığı habere göre, önümüzdeki günlerde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Batı silahlarıyla Rusya'nın derinliklerine saldırı düzenlemesine izin çıkması beklenmiyor. Ancak yayın organının bir kaynağı, kararın 22-23 Eylül tarihlerinde New York'ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınabileceğini öne sürüyor.
 
- Bloomberg ajansının kaynaklarına dayanarak bildirdiğine göre, Fransa, Belçika, Polonya ve Baltık ile İskandinav ülkelerinden bazıları, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'nın Rusya ile ekonomik konularda yeniden istişarelere başlamasından memnun kalmadı. Dokuz ülke Georgieva'ya yazdıkları bir mektupta "Moskova ile ilişkilerin normalleşmesi" konusundaki endişelerini dile getirdi.
 
- Moskova Borsası'nda endeks, Merkez Bankası'nın faiz oranını yıllık %19'a yükseltme kararı sonrası 2600 puanın altına düştü. 
 
- Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kırım'ın Ukrayna'ya geri verilmesine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Erdoğan, 11 Eylül'de Kırım Platformu'nda yaptığı konuşmada, yarımadanın Ukrayna'ya geri verilmesinin uluslararası hukukun bir gereği olduğunu ve Rusya-Ukrayna çatışmasının Ukrayna'nın egemenliği temelinde sona ermesi gerektiğini ifade etmişti. Dmitri Peskov, bu konuda Rusya ve Türkiye'nin görüşlerinin tamamen farklı olduğunu, ancak Rus tarafının Türk tarafına kendi pozisyonunu iletmeye devam ettiğini söyledi. 
 
Peskov basın toplantısında şöyle konuştu:
 
"Biz, bununla birlikte Türk dostlarımıza ve meslektaşlarımıza bakış açımızı ve pozisyonumuzu açıklamaya yönelik kararlı girişimlerimizi sürdürüyoruz. Zamanla bu girişimlerin Ankara'nın bizi daha iyi anlamasına ve argümanlarımızı kabul etmesine yardımcı olacağını umuyoruz."
 
- FSB, Rusya’da altı Birleşik Krallık büyükelçiliği çalışanının faaliyetlerinde casusluk ve yıkıcı çalışma belirtileri tespit edildiğini açıkladı. Rus basını bu kişilerin akreditasyonlarının iptal edildiğini yazıyor. FSB basın servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 2022 Şubat ayında özel operasyonun başlamasından sonra, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörlüğü, Rusya'yı zayıflatmayı hedefleyen bir istihbarat servisine dönüştürüldü.
 
FSB ayrıca, Rus istihbarat servisinin elde ettiği belgelerin, Londra’nın uluslararası askeri-politik durumun tırmanışını koordine ettiğini doğruladığını ileri sürdü. 
 
Ayrıca, kurum, Moskova’daki Birleşik Krallık büyükelçiliği çalışanlarını, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nın gizli istihbarat servisi MI-6 ile bağlantılı olarak değerlendireceğini açıkladı. FSB, Rus vatandaşlarını Birleşik Krallık diplomatik temsilcileriyle temas kurmamaları konusunda da uyardı.
 
Rusya 24 televizyon kanalı, FSB tarafından akreditasyonları iptal edilen İngiliz büyükelçiliği çalışanlarının Jessica Davenport, Grace Elvin, Andrew Duff Callum, Catherine MacDonald, Thomas John Hickson ve Blake Patel olduğunu gösteren görüntüler yayınladı.
 
- Beyaz Saray basın sözcüsü Karine Jean-Pierre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO ve Ukrayna’daki çatışma hakkındaki son açıklamasıyla ilgili bir soruya brifingde cevap vermeyi reddetti. Rusya Devlet Başkanı, uzun menzilli Batı silahlarıyla Rus topraklarına yapılacak saldırıların, NATO'nun Rusya-Ukrayna çatışmasına katıldığı anlamına geleceğini söylemişti.
 
- Joe Biden yönetimi, görev süresinin sonuna kadar Ukrayna'nın Rusya ile olan çatışmada stratejik pozisyonunu "maksimum düzeyde iyileştirmeyi" hedefliyor. Wall Street Journal haberi isimsiz yetkililere dayandırdı. Gazeteye konuşan yetkili ağızlar, Biden’ın yardımcılarının, Ukrayna'nın "20 Ocak’a kadar savaşı kazanabileceği" konusunda "ilüzyonlar" beslemediğini söyledi. Haberde ayrıca, Amerikan hükümetinin Ukrayna'nın uzun menzilli silahları kullanma koşullarını hafifletme niyetinin, yönetim içindeki genel eğilimlerle bağlantılı olduğu kaydediliyor.
 
- Politico kaynaklarına dayandırdığı haberde Dmitri Kuleba'nın dıişleri bakanlığı görevinden istifaya zorlanmasının ardında, Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak'ın duyduğu rahatsızlığın yattığını yazdı. Dergiye konuşan Ukraynalı yetkililere göre, Yermak, Dışişleri Bakanlığı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak istiyor. Habere göre Kuleba’nın görevden alınması, Ukrayna lideri Zelenskiy’nin çevresinin, soru sorup meydan okuyan “outsiderları” uzaklaştırmasının bir örneği olarak görülüyor.
 
- Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Pyongyang’da Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu başkanlığındaki Rus heyetini kabul etti. Güvenlik Konseyi basın servisine göre, görüşmede ikili ve uluslararası gündemle ilgili konular ele alındı. 
 
- Hint Dışişleri Bakanlığı, Rus ordusundan 45 Hindistan vatandaşının orduyla ilişkisini kestiğini bildirdi. NDTV televizyonunun haberine göre bakanlık ayrıca, 50 Hint vatandaşının hâlâ Rus ordusunda görev yaptığını ve Ukrayna'daki çatışmalara katıldığını açıkladı.
 
- Avrupa Birliği, Wagner Grubu’nun kurucusu Yevgeni Prigojin'in annesi Violetta Prigojina ve iş adamı Dmitri Mazepin'in oğlu yarış pilotu Nikita Mazepin’i yaptırım listesinden çıkardı. Tass ilgili haberi AB'nin resmi gazetesine dayandırıyor.
 
 
 - Trump'ın başkan yardımcısı adayı J.D. Vance, Ukrayna'ya yönelik barış planının temel unsurlarını açıkladı. Vance, Trump’ın ülkeler arasında şu anda oluşan sınır çizgisi esasında, güçlendirilmiş bir sınır çizgisi oluşturulmasını ve bunu askerden arındırılmış bir tampon bölgeye dönüştürülmesini öngördüğünü belirtti. Bu öneri, mevcut ABD yönetiminin Ukrayna'ya verdiği askeri desteği keskin bir şekilde değiştirmeyi amaçlıyor.
 
Vance, Trump'ın Rusya, Ukrayna ve Avrupa liderleriyle oturup barış görüşmeleri yürüteceğini ve şu anki çatışma hattının bir tür askerden arındırılmış bölge haline getirileceğini ifade etti. Bu bölge, Rusya'nın tekrar saldırmasını önlemek amacıyla güçlendirilmiş olacak. Ayrıca Vance, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmayacağının Rusya'ya garanti edilmesi karşılığında bağımsızlığını koruyacağını dile getirdi. Vance, Trump’ın bu anlaşmayı “çok hızlı bir şekilde" hayata geçireceğini savundu. Vance ayrıca Almanya ve diğer ülkelerin Ukrayna’nın yeniden inşasını finanse etmek zorunda olduklarını söyledi.
 
Vance, röportajında ​​ayrıca, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaması gerektiğini, ancak Ukrayna'nın da birçok yolsuzluk sorunu olduğunu" belirtti ve "Bunun parayla çok ilgisi var, dürüst olalım, birçok savaş kaynaklar için mücadele yüzünden başladı. Ukrayna kaynak açısından çok zengin bir ülke" dedi.
 
- İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Başkan Putin'in son açıklamasını yorumlarken, "Rusya'nın Ukrayna'da savaşı başlattığını ve şu anda sonlandırabileceğini" söyledi. Starmer, Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden ile buluşacağı Washington'a giderken yaptığı açıklamada Putin'in uzun menzili silahların Kiev tarafından kullanılması izni için “Doğrudan katılım, çatışmanın özünü ve doğasını önemli ölçüde değiştiriyor. Bu da NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olması anlamına gelecektir. Ve eğer durum böyleyse o zaman uygun kararları vereceğiz” sözlerini değerlendirdi. Starmer “Bu çatışmayı Rusya başlattı. Rusya yasadışı olarak Ukrayna'yı işgal etti. Rusya bu çatışmayı derhal sonlandırabilir. Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkı vardır ve eğitim olanakları sağlayarak Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkını tam olarak desteklediğimiz açıktır. Ama biz Rusya ile çatışma peşinde değiliz, niyetimiz kesinlikle bu değil" dedi. Başbakan ayrıca “Biz ABD'nin kilit müttefikleriyiz ve özellikle Ukrayna ve Orta Doğu gibi konularda çok ama çok yakın bir çizgideyiz. Önümüzdeki birkaç hafta ve ayda hem Ukrayna'da hem de Orta Doğu'da gerçekten önemli gelişmeler yaşanacak ve bu nedenle bir takım taktiksel kararların alınması gerekiyor. Bu taktiksel kararların stratejik bir bağlamda alınmasını gerçekten istiyorum” diye ekledi.
 
- New York Times,  ismini açıklamadığı “Avrupalı” kaynakların sözlerine dayanan haberinde, Joe Biden'ın, Amerikan silahları olmadığı sürece Ukrayna'nın Rus topraklarında Batı silahlarını kullanmasına izin vermenin eşiğinde olduğunu yazdı. Biden, bugün İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile görüşecek. İngiliz hükümetinin, Storm Shadow seyir füzelerinin Rusya'nın derinliklerindeki hedeflere karşı kullanılmasını kabul ettiği biliniyor. Ancak Londra'nın, müttefikler arasında bu konuda fikir ayrılıkları olduğu izlenimini yaratmamak için Washington'dan doğrudan onay almak istediği belirtiliyor. Kaynaklara göre Biden henüz nihai bir karar vermedi.
 
- Zelenskiy, Kızılhaç aracına düzenlenen bir saldırıda üç yardım görevlisinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) de, Donetsk bölgesinde yardım dağıtım noktasına düzenlenen topçu atışında üç personelinin öldüğünü, ikisinin de yaralandığını doğruladı.
 
- Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre Cuma gecesi Odessa'da patlamalar duyuldu.
 
- Lenta.ru'nun haberine göre Rusya Devlet Duması milletvekili Andrey Kolesnik, yabancı politikacılara bu gücün ne kadar gcaydırıcı olduğunu hatırlatmak için Rusya'da nükleer silahların "gösteri amaçlı"  testlerinin yapılmasını önerdi. Testlere ilişkin moratoryumun kaldırılmasını öneren Kolesnik  "Bir yerde, bir test sahasında nükleer patlama yapmamız lazım... Belki de tüm bunların gerçekte neye yol açtığını insanlar görmeli" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin, XI. Pekin Xiangshan Forumu sırasında NATO ülkelerinin Rusya'ya baskı yapmak için Ukrayna'ya asker gönderme olasılığını değerlendirdiğini söyledi. Fomin, "NATO, Rusya'yı Kiev formüllerine göre müzakerelere zorlamak için Ukrayna'ya asker gönderme planları yapıyor" dedi.
 
-  Romanya sahil güvenliği Ukrayna'dan Mısır'a giden tahıl yüklü Aya gemisine bir Rus füzesinin isabet ettiğini iddia etti.  Reuters'e göre, Çarşamba günü yerel saatle 23:00 sularında, Romanya'nın münhasır ekonomik bölgesinde, Romanya'nın Tuna Deltası'ndaki Sfantu Gheorghe limanına yaklaşık 55 km uzaklıktayken, gemide bir patlama bildirildi. Ancak gemi rotasını korudu ve büyük Köstence limanına ulaşmayı başardı.
 
- Toronto Uluslararası Film Festivali (TIFF) organizatörleri, Rus belgeselci Anastasia Trofimova'nın "Ruslar Savaşta" filminin "gösterimlerini askıya alma" kararı aldıklarını duyurdu. Daha önce Venedik Film Festivali'nde gösterildikten sonra skandala yol açan filmin galasının Cuma günü Toronto'da yapılması planlanıyordu. Açıklamada, kararın güvenlik tehditleri nedeniyle alındığı belirtildi.
 
- Donald Trump, Demokrat aday Kamala Harris ile başka bir seçim tartışmasına katılma planının olmadığını söyledi. Trump “Bir boksör bir dövüşü kaybettiğinde ağzından çıkan ilk sözler 'rövanş maçı istiyorum' olur.” Anketler açıkça gösteriyor ki Salı gecesi sol görüşlü Demokrat aday Kamala Harris'e karşı yapılan tartışmayı benim kazandım ve o da hemen ikinci tur tartışma talebinde bulundu. Kamala'nın son dört yıldır yapması gereken şeye odaklanması gerekiyor. Üçüncü bir tartışma olmayacak” diye yazdı.
 
- Reuters'e bilgi veren bazı kaynaklara göre Çin Ticaret Bakanlığı, temmuz ayı başında yapılan bir toplantıda otomobil üreticilerini yurtdışında yatırım yapmanın riskleri konusunda uyardı . Çinli şirketler iç pazardaki yavaşlayan büyümeyi dengelemek için uluslararası genişleme arayışında.  Ticaret Bakanlığı çalışanları, hükümetin Rusya ve Türkiye'de fabrika inşaatına yatırım yapılmasını "şiddetle tavsiye etmediğini", Hindistan'da yatırım yapılmasına izin vermediğini ancak Avrupa ve Tayland'da çalışmanın risklerinin daha az olduğunu düşündüğünü belirtti.
 
- Rusya’nın devlet elektrik ihracat şirketi Inter RAO, Çin’e gerçekleştirdikleri elektrik ihracatının bu yıl 2023’e kıyasla yüzde 80 azalacağını duyurdu. Rusya’nın doğu bölgelerinde düşük yağış  nedeniyle hidroelektrik santrallerdeki üretimin azalması buna gerekçe gösterildi.
 
12 Eylül Perşembe
 
- İngiliz The Times'ın iki kaynağına dayanarak verdiği habere göre Washington yönetimi, Kiev'in Rusya'yı vurmak için İngiliz ve Fransız uzun menzilli füzelerini kullanmasına izin vermeyi planlıyor, ancak kendi verdiği ATACMS füzelerinin kullanılmasını reddedecek. Habere göre Biden, İngiltere ve Fransa'nın böyle bir hamleyi desteklemesi halinde Ukrayna'nın Storm Shadow füzelerini ve  Fransız muadili Scalp'i Rusya'daki hedefleri vurmak için kullanmasına izin verme niyetinde. Yayının muhatapları, Washington'un aynı zamanda Kiev'in ATACMS füzelerini kullanmasına izin vermeyi planlamadığını, dolayısıyla çatışmanın daha da tırmanmasını önlemeyi umduğunu açıkladı. Biden'ın olası politika değişiklikleri hakkındaki görüşlerini ölçmek için konuyu diğer Avrupalı ​​liderlerle görüşmesi bekleniyor. İngiliz bir savunma kaynağı, İngiltere'nin ileri adımlar atması için diğer NATO ülkelerinin desteğine ihtiyacı olmadığını söyledi.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı menşeli uzun menzilli silahların Rusya'ya karşı kullanılmasının "NATO ülkeleri, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaştığı anlamına geleceğini" söyledi.
 
RBC'nın aktardığına göre Putin, Ukrayna'nın tek başına böyle saldırılar düzenleyecek durumda olmadığını ifade etti. Putin'e göre, bu yalnızca Ukrayna'nın sahip olmadığı NATO uydu verileri kullanılarak ve yalnızca ittifakın askerlerinin uçuş görevleri vermesi durumunda gerçekleşebilir.
 
Putin, "NATO ülkelerinin askeri çatışmaya doğrudan katılıp katılmadıklarına karar vermeleri meselesi söz konusu," dedi.
 
Putin'e göre, böyle bir karar alınırsa, bu durum çatışmanın doğasını değiştirecek ve NATO ülkelerinin Rusya ile savaştığını gösterecek.
 
Devlet başkanı "Ve eğer bu doğruysa, çatışmanın özünün değişmesini dikkate alarak, bize oluşturulan tehditlere göre uygun kararlar alacağız," şeklinde konuştu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı ordunun iki gün içinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ni Kursk bölgesindeki on yerleşim yerinden çıkardığını duyurdu. Bakanlığın verilerine göre bu yerleşim yerleri şunlar: Apanasovka, Byahovo, Vişnevka, Viktorovka, Vnezapnoye, Gordeyevka, Krasnooktyabrskoe, Obuhovka, Snagost ve 10. Oktabrya. 12 Ağustos'ta Kursk bölge valisi Aleksey Smirnov, Ukrayna güçlerinin 28 yerleşim yerini kontrol altında tuttuğunu ve bu bölgelerde yaklaşık 2 bin kişinin kaldığını rapor etmişti. 
 
-  Zelenskiy, Karadeniz'deki Rus birliklerinin Mısır'a giden buğday yüklü  bir Ukrayna kargo gemisine füze saldırısı düzenlediğini söyledi.  Zelenskiy, Telegram mesajında “Mısır'a buğday kargosuna karşı Rus füzesi. Bugünkü Karadeniz'deki saldırı, Ukrayna karasularından ayrıldıktan hemen sonra sıradan bir sivil gemiye yapıldı. İlk verilere göre şans eseri herhangi bir can kaybı yaşanmadı” diye yazdı.
 
- Rusya Federal Havacılık Kurumu Murmansk ve Apatitı havalimanlarında uçakların iniş ve kalkışına getirilen kısıtlamaların kaldırıldığını açıkladı. Kısıtlamalar bölgeye İHA saldırısı şüphesi sonrasında sivil hava araçlarının uçuş güvenliğini sağlamak amacıyla getirilmişti. (Kommerasant)
 
- Hindistan Başbakanı'nın ulusal güvenlik danışmanı Ajit Kumar Doval, Kiev'de Narendra Modi ile Vladimir Zelenskiy arasındaki görüşmeler hakkında Başkan Vladimir Putin'e bilgi vereceğini söyledi. Doval, "Başbakan benim şahsen gelip size bu görüşmeler hakkında bilgi vermemi istedi. Bu kapalı formatta bir toplantıydı, başbakanla birlikteydim ve bu görüşmeye tanıklık ettim," şeklinde konuştu. (Ria)
 
- Amerikalı girişimci Elon Musk, ABD'nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne Rusya'nın derinliklerine saldırma izni vermesi durumunda bunun yeni bir dünya savaşına doğru bir adım olacağını düşündüğünü söyledi. 
 
- Uluslararası Enerji Ajansı'nın bildirdiğine göre, Rusya'nın ağustos ayındaki ortalama petrol ihraç fiyatı 4,92 dolar düşerek varil başına 69,82 dolara geriledi. Rusya'nın petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 290 bin varil azalarak 7 milyon varile indi ve 2021 Mart'ından bu yana en düşük seviyeye ulaştı.
 
- Litvanya İçişleri Bakanlığı, Rusya adına savaşan bir Litvanyalının vatandaşlıktan çıkarılacağını duyurdu. Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaitė, başka bir ülkenin ordusunda hizmet vermek isteyen vatandaşların yetkililerden izin almaları gerektiğini söyledi. Bakan bu açıklamayı, Litvanya vatandaşı Kęstutis Kvetkus'un Rusya saflarında savaşta yer aldığına dair basında çıkan haberleri yorumlarken yaptı.
 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikan uzun menzilli füzelerinin Rusya topraklarına derinlemesine saldırılarda kullanılması konusunda yaptıkları görüşmede herhangi bir karar almadı. Bu bilgiyi, Ukrayna Devlet Başkanı’nın ismi açıklanmayan bir danışmanı Amerikan televizyon kanalı ABC News'e verdi. Bununla birlikte, kaynak Zelenskiy'nin, Ukrayna'nın füze saldırısı düzenlemek istediği hedeflerin bir listesini Blinken'a ilettiğini aktarıyor. (ABC)
 
- Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı Rosaviatsia, uçuş güvenliğini sağlamak için Murmansk ve Apatit havalimanlarının 09:35 itibarıyla faaliyetlerine kısıtlamalar getirildiğini bildirdi. Rosaviatsia açıklamasında, "Silahlı Kuvvetler mürettebatı, hava trafik kontrolörleri ve havaalanı personeli, uçuş güvenliğini sağlamak için tüm gerekli önlemleri alıyorlar - önceliğimiz bu," deniliyor.
 
Adı geçen havalimanlarının faaliyetlerine dün de kısıtlama getirilmişti. Dün bölge, insansız hava araçları ile saldırıya uğramış, bölge valisi Andrey Chibis, üç İHA'nın düşürüldüğünü bildirmişti. (Kommersant)
 
- Avrupa Birliği, Rusya'nın özel askeri operasyonunun başlamasından sonra gaz tedarikinde önemli  azalmaya rağmen, hâlâ "etkileyici miktarda" gaz almaya devam ediyor. Bu açıklama, AB Enerji Komiseri Kadri Simson tarafından Brüksel'deki bir basın toplantısında yapıldı. Simson, "Sayıların hâlâ etkileyici olduğunu biliyorum. Ancak genel olarak şu anda AB, gazının %18'ini Rusya'dan alıyor; bu oran 2021'de %45'ti," dedi. (Nezavisimaya Gazeta)
 
- Rusya'nın savunma sanayii tesislerinden Omsktransmaş fabrikasında yangın çıktı. Bölge yetkilileri, yangının tamirat sırasında bir atölyenin çatısında başladığını açıkladı. Olay yerine uzmanlar sevk edildi. Şirket, yangının Omsktransmaş fabrikasının çalışmalarını etkilemeyeceğini belirtti. Yaralanan kimse olmadığı bildiriliyor. (BFM)
 
- Gazeteci Nikolay Svanidze, 70 yaşında hayatını kaybetti. Moskovskiy Komsomolets gazetesinin haberine göre, Svanidze, Moskova'daki Marshal Vasilyevsky Caddesi'ndeki dairesinde vefat etti. Gazetenin yazdığına göre, Svanidze son yıllarda ağır hastaydı ve kendisine beyin iskemisi teşhisi konmuştu.
 
Ünlü gazeteci ve tarihçi Kasım 2022'de İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılmıştı. Kendisi bunu, "açıkça savaş karşıtı bir tutuma sahip olması" ile ilişkilendirmişti. Svanidze aynı yıl Aralık ayında, Rusya Devlet Beşeri Bilimler Üniversitesi Medya Enstitüsü müdürlüğü görevinden alınmıştı. (RBC)
 
 
- The Guardian'ın hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, İngiliz yetkililer Ukrayna'nın Rusya'daki hedeflere uzun menzilli Storm Shadow seyir füzeleri fırlatmasına izin verme ararı aldı. Ancak bu kararın  İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile ABD Başkanı Joe Biden'ın yarın  Washington'da görüşmesi sırasında kamuoyuna açıklanmaması ve "gizi tutulması" bekleniyor.  Gazetenin kaynaklarına göre,  ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy'nin dün Zelenskiy ile görüşmek üzere Kiev'e gitmesi Storm Shadow konusunda verlen izinle ilgili. İngiltere ve Fransa tarafından geliştirilen Storm Shadow füzeleri 250-500 km menzile sahip. Bu tür füzelerin ilki Mayıs 2023'te Ukrayna'ya ulaşmış ve kulanılmıştı. İngiltere'den sonra ABD'nin de füze kuanımıyla ilgili sınurlamayı kaldırma kararını vermek üzere olduğu iddiaları son günlerde dünya basınının manşetlerinde.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitr Peskov benzer iddiaların dün ortaya atılması üzerine, Batılı liderlerin Ukrayna'nın silah kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırmaya veya hafifletmeye "yüksek bir olasılıkla" zaten karar verdiklerini söyledi. 
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kiev’de Zelenskiy ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Ukrayna tarafının Rusya’nın iç bölgelerine yapılan saldırılarda ABD'den aldığı silahları kulanmayla  ilgili taleplerini Biden’a ileteceğini söyledi. Blinken, "Burada duyduklarımı Washington'daki başkana ileteceğim" dedi. Blinken, ABD’nin Rusya’nın iç bölgelerine Amerikan silahlarıyla yapılan saldırıların savaşın tırmanmasına yol açacağına dair endişelerini dikkate aldığını, ancak bunun tek ve belirleyici bir faktör olmadığını belirtti. Ukrayna yönetimi, uzun süredir bu tür saldırılara getirilen sınırlamaların kaldırılması için ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere'ye baskı yapıyor.
 
- Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, ABD'nin Kiev'e Rusya topraklarına yönelik Amerikan füzeleriyle saldırı yapma izni verme olasılığı hakkında "3. Dünya Savaına giden you açma" uyarısında bulundu. Antonov, bu tür adımların Ukrayna'yı sivillere yönelik saldırıları artırmaya teşvik edebileceğini ve ABD'nin bu eylemleriyle 3. Dünya Savaşı'na zemin hazırladığını ifade etti. Antonov, ABD'nin Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık silah ve mühimmat yardımına devam ederek kendi halkının refahını riske attığını da belirtti. 
 
Önceki gün Demokrat aday Kamala Harris ile televizyonda yayınlanan bir tartışma sırasında Donald Trump, Demokrat yönetimin ülkeyi üçüncü dünya savaşına sürükleyeceğini söylemişti.  ABD'nin bağımsız başkan adayı Robert Francis Kennedy Jr. da, Ukrayna'daki çatışmaların tırmanmasının dünyayı nükleer savaşa sürükleyebileceğini ve bunun suçunun kısmen Washington'da olacağını söylemişti.
 
- ABD ve İngiltere'nin Ukrayna’nın Rusya içindeki hedeflere uzun menzilli füze saldırıları yapmasına yönelik kısıtlamaları kaldıracağı yorumarı ana gündem maddesi. İngiltere'nin verdiği *Storm Shadow*, 250 kilometre menzile sahip, ses hızına yakın bir hızla hedefe ulaşan, yüksek patlayıcı başlığı olan bir kruz füzesi. Ukrayna, bu füzelerin Rusya'nın savunma hatlarını delmede etkili olabileceğini düşünüyor. BBC'ye konuşan askeri analist Justin Crump, her füzenin maliyeti yaklaşık 1 milyon dolar (767 bin sterlin) olduğunu, bu nedenle dikkatli bir planlamayla, daha ucuz dronlarla birlikte kullanıldığını vurguladı. Yazıda, "Batı'nın kısıtlamaları kaldırma konusundaki tereddütü ise çatışmayı tırmandırma riski. Washington, bu tür saldırıların Rusya'nın misilleme yapmasına ve hatta NATO topraklarına saldırılmasına yol açabileceğinden endişe ediyor" denildi.
 
-  Federasyon Konseyi'nin önde gelen isimlerinden senatör Aleksey Puşkov, "Rusya topraklarına saldırı kararının açıkça hazırlandığını Guardian'ın haberinin tesadüfi olmadığını" söyledi. Senatör, İngiliz gazetesinin Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine Storm Shadow füzeleri atmasına izin verme kararının “birkaç gün meselesi” olduğunu, yayınlanan haberler kamuoyunun bu karara hazırlandığını savundu.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Londra'nın Ukrayna ile 100 yıllık ortaklık vaadini yalan olarak nitelendirdi. Medvedev, sosyal medya platformu X'teki açıklamasında, Ukrayna'nın bu sürenin dörtte biri kadar bile dayanamayacağını, ayrıca Britanya'nın da önümüzdeki yıllarda batabileceğini iddia etti. Medvedev, "Gerekirse hipersonik füzelerimiz yardımcı olur" ifadesini bir gülen yüz simgesiyle bitirdi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın NATO üyeliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kiev'de  düzenlenen basın toplantısında Blinken, "NATO ülkeleri bir araya geldi ve Ukrayna'nın NATO'ya girişinin kaçınılmaz olduğunu ve Ukrayna'nın artık bu yolu izlediğini açıkça ortaya koydu" dedi. Blinken, Ukrayna'nın Kuzey Atlantik İttifakına katılması için gerekli reformlardan oluşan bir paketi kabul etmesi gerekeceğine de dikkat çekti.
 
- Blinken Ukrayna’ya 717 milyon dolar değerinde yeni bir askeri olmayan yardım paketini açıkladı. Bu yardım, Ukrayna'nın enerji altyapısının yeniden inşası, insani yardım ve mayın temizleme çalışmaları için kullanılacak.
 
- Bu arada Blinken'in Zelenskiy ile Biden'ın cuma günü New York'ta buluşacağı açıklamasının "bir çeviri hatası" olduğu açıklandı. Kiev yönetimi, görüşmenin ay sonuna doğru yapılacağını duyurdu.
 
- İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Kiev'de yaptığı açıklamada Ukrayna'ya 600 milyon poundun üzerinde yeni yardım yapma planlarını duyurdu. 
 
- ABD Savunma Bakanlığı, F-16 dahil savaş uçaklarının ana silahı olan AMRAAM orta menzilli füzelerin üretimi için Amerikan şirketi Raytheon ile yaklaşık 1,2 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı. Anlaşma ile Ukrayna dahil birçok ülkeye füze tedariki planlanıyor.
 
- Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, ABD hükümetinin Ukraynalı sivillerin yaşamlarını umursamadığını belirtti. Waters, ABD'nin Ukrayna'daki amacının yalnızca zengin elitleri daha da zenginleştirmek olduğunu ifade ederek, Ukrayna halkına seslenerek "ABD hükümetinin sizin hayatlarınızı umursamadığını bilmelisiniz" dedi.  Waters, Ukrayna'daki savaşta daha fazla insanın sadece birer "top yemi" olarak kullanıldığını da eleştirdi. RIA'ya konuşan Rogers davetler aldığı Rusya'da konser vermeye hazır olduğunu da duyurdu.
 
- Rusya uzmanı tarihçi ve analist Mehmet Perinçek, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımları kendisiyle ticari bağları olan ülkeler üzerinde bir baskı aracı olarak kullandığını savundu. RIA Novosti'ye verdiği röportajda Perinçek, ABD'nin Çin'e, Hindistan'a, Azerbaycan'a, bazı AB ülkelerine ve Türkiye'ye karşı bu politikayı izlediğini belirtti, "ABD, Rusya'ya uygulanan yaptırımların ardından Türk ekonomisinin yarattığı fırsatları kullanmasını engellemeye çalışıyor. ABD, Türk ekonomisini yok etmeyi amaçlıyor" dedi.
 
11 Eylül Çarşamba
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, gece saatlerinde Ukrayna'nın Karadeniz'de Rusya'ya ait Kırım-2 sondaj kulesini ele geçirmeye çalıştığını ancak bu girişimin püskürtüldüğünü bildirdi. Ukrayna askeri istihbaratının kuleyi ele geçirmek için deniz piyade birliklerini ABD yapımı 14 Willard Sea Force hücumbotuyla Karadeniz'deki hedefe intikal ettirdiğini aktaran bakanlık, 8 hücumbotun batırıldığını ve yaklaşık 80 Ukraynalı askerin öldürüldüğünü kaydetti.
 
Kırım-2 sondaj kulesi, Kırım ile Odessa arasında, Karadeniz'deki Zmeini Adası bölgesinde bulunuyor. Ukrayna devlet şirketi Chernomorneftegaz'a ait iken Mart 2014'te Kırım yetkilileri, Ukrayna'nın devlete ait şirketleri Chernomorneftegaz ve Ukrtransgaz'ın mülklerini kamulaştırdı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Rus ordusu, son 24 saatte 2 bin 25 Ukrayna askerini etkisiz hale getirdi. Açıklamada "Rus hava savunma sistemleri, ABD yapımı 6 ATACMS füzesi ile 57 İHA'yı, silah ve mühimmat depolarını imha etti" denildi. 
 
- Başkan Vladimir Putin hükümetle yaptığı toplantıda, diğer ülkelerin Rusya'ya mal akışını kısıtladığı bir dönemde, Rus yetkililerin uranyum, titanyum veya nikel gibi belirli malların yurt dışına tedarikine "belirli kısıtlamalar" getirmeyi düşünmesi gerektiğini söyledi.  Başkan, "Kendinize zarar verecek hiçbir şey yapmanıza gerek yok" diye ekledi. Putin, "Genel olarak, eğer bu bize zarar vermezse, bunu yarın yapmamız gerektiğini söylemiyorum ama dış pazara yönelik tedariklere bazı kısıtlamalar getirmeyi düşünebiliriz" dedi.
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Batı ülkelerinin Ukrayna konusunda önerdiği konferansları bir ültimatom olarak nitelendirdi. Ryabkov, Rusya hükümetinin bu konferansları hangi formatta olursa olsun kabul etmeyeceğini açıkladı. Bakan yardımcısı ayrıca Ukrayna hükümetini Rusya ile müzakerelere yönelik yasağı kaldırmaya çağırdı.
 
Ryabkov RT'ye verdiği röportajda "Rusya hiçbir ültimatomu kabul etmeyecek, ne şekilde tanımlanırsa tanımlansın, hangi formatta sunulursa sunulsun, ister Kopenhag ister Bürgenstock. Kesinlikle. Gerçekliği görmeleri ve sahadaki durumu, Rusya ile neyin mümkün olduğu konusunda sahip oldukları yanlış düşüncelerle karşılaştırmaları gerekiyor," dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, bu gece Ukrayna askeri istihbaratının 14 Amerikan yapımı Willard Sea Force tipi tekneyle Karadeniz'e deniz çıkarması yaptığını bildirdi. Kommersant'ın aktardığına göre çıkartma yapan grubun amacı Kırım-2 sondaj platformunu ele geçirmekti. Açıklamaya göre çıkan çatışma sonucunda, Karadeniz Filosu'nun güçleri sekiz tekneyi batırdı, altı tekne ise geri çekildi.
 
- Murmansk bölgesi valisi Andrey Çibis, Telegram'da bölge üzerinde üç insansız hava aracının vurulduğunu bildirdi. Olayda herhangi bir yaralanma ya da hasar bilgisi yok.
 
- Rusya Dış ve Savunma Politikası Konseyi Onursal Başkanlık Divanı Başkanı ve Yüksek Ekonomi Okulu Dünya Ekonomisi ve Dünya Politikası Fakültesi Bilimsel Yöneticisi Sergey Karaganov, Kommersant gazetesine verdiği röportajda, Ukrayna'nın Rusya'nın iç bölgelerine saldırması durumunda, Rusya'nın Batı'daki Ukrayna müttefiklerine saldırma olasılığını dile getirdi.
 
Karaganov, nükleer silahların "öncelikle bir barış ve savaşın önlenmesi aracı" olduğunu söyledi ve "topraklarımıza yönelik saldırılara, nükleer silahla karşılık verme hakkımız var." ifadelerini kullandı.
 
- Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'ndeki Noyabrsk şehrinde, kolluk kuvvetleri 11 Eylül gecesi Utair hava yollarına ait bir helikopteri ateşe veren iki genci gözaltına aldı. Kommersant-Ural kaynağına göre, gençlere anonim bir Telegram kanalı üzerinden kandırılarak 5 milyon ruble vaat edildi. Olayda şirketin uğradığı zarar 300 milyon ruble olarak açıklandı. Olayda can kaybı yaşanmazken, gençler yanıklarla hastaneye kaldırıldı, ancak durumlarının iyi olduğu belirtildi.
 
 
- RBC'nın MEE'den aktardığı habere göre Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyareti, Moskova'nın uçağının Rus savaş uçakları eşliğinde gelmesi talebi nedeniyle ertelendi. Habere göre talebin NATO'nun Türkiye'deki hava savunma sistemleri tarafından Rus uçaklarının düşman hedefi olarak algılanabileceği için karşılanması zor görünüyor. Haberdeki iddialara göre Türkiye'nin, Putin'in güvenliği için savaş uçakları tahsis etme olasılığı tartışılırken, ziyaretin gerçekleşme ihtimali belirsizliğini koruyor​.
 
Öte yandan Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin, gerekli hazırlık prosedürlerinin tamamlanmasının ardından gerçekleşeceğini söyledi. 
 
- Murmansk Bölgesi Valisi Andrey Çibis, bölgenin Ukrayna insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradığını bildirdi. Bölgede hava savunma sistemi çalışıyor. Rosaviatsiya, sabah saatlerinde Murmansk ve Apatity havaalanlarının çalışmalarına kısıtlamalar getirdi.
 
Çibis, Telegram'daki video mesajında "Ülkemize düşman insansız hava araçları tarafından saldırılar düzenleniyor, bu nedenle geçici kısıtlamaları anlayışla karşılamanızı rica ediyorum. Güvenliği artırmaya yönelik gerekli tüm önlemler alınıyor. Hava savunma sistemi düşman insansız hava araçlarını imha etmek için çalışıyor," dedi.
 
Daha önce Murmansk bölgesinde 21 Ağustos'ta İHA tehdidi nedeniyle hava saldırısı alarmı verilmişti.
 
Kuzey Kutbu'na yakın Murmansk bölgesi Ukrayna sınırına 3 bin km mesafede bulunuyor.
 
- Ahmat özel kuvvetlerinin komutanı Tümgeneral Apti Alaudinov, Rus ordusunun Kursk bölgesindeki Korenevskiy ilçesinde saldırıya geçtiğini açıkladı. Alaudinov'a göre, 10 Eylül'de askerler birkaç yerleşim birimini kurtardı. Alaudinov daha sonra, toplamda 10 köyün kurtarıldığını belirtti ancak bu köylerin isimlerini vermedi. (Kommersant)
 
- The Wall Street Journal Batılı yetkililere dayandırdığı haberde, ABD ve Avrupa ülkelerinin Ukrayna'yı 2025 yılı için güvenilir bir askeri eylem planı hazırlamaya "teşvik ettiğini" yazıyor. Yetkililere göre, Ukrayna'nın "tam zaferi" Batı'dan yüz milyarlarca dolarlık destek gerektirecek, ancak ne Washington ne de Avrupa bunu sağlayabilecek durumda.
 
- Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık, İran'ın Rusya'ya balistik füze temin etmesini "Avrupa güvenliği için doğrudan bir tehdit" olarak nitelendirdi.
 
Bu üç ülke, söz konusu füzelerin temin edilmesi halinde İran ile olan ikili hava ulaşımı anlaşmalarını derhal iptal etmeye yönelik adımlar atacaklarını belirten ortak bir açıklama yayınladı. Ayrıca büyük tüzel ve gerçek kişilerin yaptırım listesine dahil edilmesi ve Iran Air'e yaptırımlar uygulanması için çaba göstereceklerini belirttiler. (BBC)
 
- Kazakistan'da Home Credit Bank, VTB Kazakistan ile çalışmayı durdurdu. VTB, Kazakistan'da kalan tek Rus bankasıydı. Home Credit Bank, ikincil yaptırım riski nedeniyle VTB ile çalışmayı durdurma kararı aldı. Buna göre banka müşterileri için herhangi bir havale işlemi yapılamayacak. (RBC)
 
- Paris savcısı Laure Beccuau, Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un, tutuklanmasının ardından mahkemenin koyduğu şartlara uyduğunu söyledi. (Kommersant)
 
 
- ABD'de başkan adayları Donald Trump ve Kamala Harris, ilk kez canlı yayında tartıştı. Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalar da karşılıklı suçlamalar ve iddiaarla geniş yer tuttu. Harris "Trump başkan olsaydı bugün Putin Kiev'de olurdu" derken, Trump "Ben başkan olsaydım bu savaş hiç başlamazdı, Putin Moskova'da olurdu" dedi.
 
Harris, Trump'ın Ukrayna'nın Rusya'nın işgaline karşı savaşı kazanmasını isteyip istemediğine ilişkin bir soruyu cevapsız bırakması üzerine, "Donald Trump başkan olsaydı, Putin şu anda Kiev'de oturuyor olurdu ve bunun ne anlama geldiğini anlardı, çünkü Putin'in gündemi sadece Ukrayna değil, Polonya'dan başlayarak Avrupa olurdu " dedi. Harris, "Avrupalı ​​müttefiklerimiz, NATO müttefikleri sizin artık başkan olmamanızdan dolayı çok minnettarlar ve dünyanın bildiği en büyük ordu olan NATO'nun önemini anlıyoruz" dedi. Trump'ı "diktatörlerin dostu olmakla" suçlayan Harris "Donald Trump'ın bu savaşın 24 saat içinde biteceğini söylemesinin sebebi, onun bu savaştan vazgeçecek olmasıdır" dedi. Harris Trump'a "Putin sizi öğle yemeğinde
 
Trump ise başkan seçilirse, göreve başlamadan önce bile Ukrayna ihtilafını sonlandırabileceğini söyledi. Ayrıntıya girmeyen Trump, ilk iş olarak Putin ve Zelenskiy'le konuşacağını ve masaya oturtarak barışa zorlayacağını kaydetti.
 
ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşı kazanması için baskı yapmaya devam etmesi gerekip gerekmediği sorulduğunda Trump, "Bence bu savaşı bitirmek ve bir anlaşma müzakere etmek ABD'nin çıkarınadır, milyonlarca insan öldü, tüm bu insan hayatlarının mahvolmasını durdurmalıyız" dedi. Trump, "Biden yönetimindeki liderlik eksikliğinin Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesine olanak sağladığını" savundu.
 
 Bu arada Trump, Kamala Harris'i "Marksist" olarak nitelendirdi.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'nın Rusya'daki hedeflere saldırmak için Amerikan uzun menzilli silahlarını kullanmasına yönelik kısıtlamaları kaldırmayı düşündüğünü söyledi. ABD'nin yakında Ukrayna ordusunun Rusya'ya saldırmak için uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanmasına izin vereceği iddia edilmişti. İddialaragöre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu kararı bugün (11 Eylül'de) Kiev'e vardığında açıklayacak.
 
Gazeteciler Biden'a, Rusya topraklarına yönelik Amerikan füze saldırılarına yönelik kısıtlamaları gerçekten kaldırmayı planlayıp planlamadığını sordu. Joe Biden Beyaz Saray'dan ayrılırken "Şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz" yanıtını verdi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik uzun menzilli silahlarla saldırı düzenlemesine dair sınırlamaların gözden geçirileceğini belirtti. Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy ile Londra'da düzenlediği basın toplantısında, "Ukrayna'nın uzun menzilli füzeler üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasına dair talebini inceleyeceğiz ve dinleyeceğiz" dedi. Bu açıklama, Beyaz Saray'ın daha önce bu tür saldırıları desteklemeyeceği yönündeki tavrının yeniden değerlendirilebileceği anlamına geliyor.
 
Amerikan haber sitesi Axios'un muhabiri Juligrace Brufke, akşam saatlerinde Temsilciler Meclisi Dışişleri  Komisyonu Başkanı Michael McCaul'a atıfta bulunarak, Blinken ve Lammy'nin diğer komuların yanı sıra "Ukraynalı yetkililere Rusya'ya uzun menzilli saldırılar düzenleme izni vermek için Kiev'e gideceklerini" söylemişti.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Batılı müttefiklerden Rusya’nın iç bölgelerine yüksek hassasiyetli uzun menzilli füzelerle saldırı izni talebinde bulunmuştu. ABD, daha önce bu taleplere çekinceli yaklaşmıştı. 
 
- Ham petrol fiyatının Aralık 2021'den beriş ilk kez 69 doların altına düştüğü gün ABD, Rusya'nın petrol gelirlerine darbe vurmak için yeni yaptırım kararları açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC), Rus bayrağı altında faaliyet gösteren dokuz ticaret gemisini hedef aldı. Yaptırımlara maruz kalan gemiler arasında "Boris Kustodiev", "Kompozitor Rahmaninov", "Zakamsk", "Omsk-103", "Omsk-119", "Port Olya-3", "Port Olya-4", "VAFA" ve "VAFA-1" bulunuyor. Bugün ayrıca İngiltere de Rus gemilerine yönelik yaptırımlarını genişletti. 
 
10 Eylül Salı
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya ve Ukrayna'nın enerji tesislerine yönelik saldırılar konusunda net bir anlaşmaya varmadığını söyledi. Kommersant gazetesi açıklamanın Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu'nun, Vladimir Putin'in Ukrayna'daki enerji tesislerine yönelik saldırıları durdurmaya hazır olduğu yönündeki sözlerine yanıt olarak geldiğine dikkat çekiyor.
 
Peskov "Hiçbir net anlaşma yapılmadı," şeklinde konuştu. Sözcü ayrıca "Şu anda Kursk bölgesindeki durum göz önüne alındığında herhangi bir anlaşmaya varmanın zor olduğunu" da söyledi. Kursk'ta 6 Ağustos'tan bu yana Ukrayna silahlı kuvvetleriyle çatışmalar sürüyor.
 
Şoygu, Ukrayna’nın Kursk bölgesine düzenlediği saldırıyla Rusya’yı kendi şartlarıyla müzakere masasına oturtmayı hedeflediğini söylemişti. Şoygu'ya göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin işgalinden önce Başkan Vladimir Putin, Türkiye’nin teklifi üzerine Ukrayna’daki enerji altyapısına yönelik saldırıları durdurmaya hazırdı.
 
- Vladimir Putin ABD'nin, dünyada hakimiyetini korumak için her türlü yolu denediğini ve Ukrayna’yı kullanarak Rusya’ya stratejik bir yenilgi tattırmak istediğini söyledi. RBC gazetesi Putin'in söz konusu açıklamayı Kremlin’deki durum merkezinden video bağlantısıyla "Okyanus-2024" komuta ve kontrol tatbikatlarını izlerken yaptığını yazıyor.
 
Putin, ABD’nin orta ve kısa menzilli füze yerleştirme planlarını açıkça duyurduğunu ve bu füzelerin Asya-Pasifik bölgesinde konuşlandırılacağını ekledi. Devlet başkanı "Amerikan silahlı kuvvetleri, Asya-Pasifik'teki füze sistemlerinin transferini ve konuşlandırılmasını şimdiden çalışıyor," şeklinde konuştu.
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal Harkov’a hizmet veren tüm termik santrallerin tahrip olduğunu açıkladı. Başbakan, "Şehre bir megavatlık küçük mobil kazan daireleri getiriyoruz," şeklinde konuştu (RIA).
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile barış anlaşmasının 16 maddesinden 13'ünün  üzerinde anlaşıldığını doğruladı. Paşinyan, belgeyi imzalamaya hazır olduğunu ve kalan maddeleri daha sonra tartışacaklarını belirtti. (Kommersant)
 
- Rusya'nın Kursk bölgesindeki dokuz sınır ilçesinin sakinlerine, çatışmalar nedeniyle kaybedilen mülkler için hasarın derecesine bağlı olarak 75 bin ve 150 bin ruble arasında ödeme yapılacağı açıklandı. Açıklama, bölge valisi Aleksey Smirnov'dan geldi.
 
- Ukrayna'da İvano-Frankovsk Belediye Başkanı Ruslan Martsinkiv, "dil devriyeleri" oluşturulacağını duyurdu. Bu açıklama, belediye başkanının Facebook'taki (Rusya'da aşırılık yanlısı olarak kabul edilen ve yasaklanan Meta şirketine ait) mesajında yer aldı.
 
Martsinkiv "Maalesef, şehrimizde Rusça konuşma oranı arttı. Bu, ülkemiz için bir sorun," dedi. Belediye başkanı ayrıca, konuyu Ukrayna Devlet Dili Koruma Yetkilisi Taras Kremen ile görüştüğünü ve girişimin ayrıntılarını daha sonra paylaşacağını belirtti. (aktaran RBC)
 
- Finlandiya Adalet Bakanlığı, başka bir ülkenin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını ihlal eden ve Finlandiya’nın güvenliğine tehdit oluşturabilecek ülkelerin vatandaşlarına yönelik emlak işlemlerini yasaklayan bir yasa tasarısını onayladı. Kararla ilgili detaylar Adalet Bakanlığı'nın internet sitesinde yayımlandı. RBC gazetesi kararın Rusya vatandaşlarını hedef aldığını yazıyor.
 
- Rusya'da Nijniy Novgorod'da bir mahkeme, insan onurunu aşağılayan şakaları nedeniyle stand-up komedyeni Dmitry Gavrilov'u 13 gün hapis cezasına çarptırdı.
 
 
- Donald Trump, petrolün varil fiyatı 40 dolar seviyesinde olsaydı Rusya’nın Ukrayna'da askeri operasyon yürütemeyeceğini ileri sürdü. Cumhuriyetçi başkan adayına göre, mesele daha önce petrol fiyatının 100 dolar olmasıyla Moskova'nın büyük bir bütçeye sahip olabilmesi. Business FM bazı medya kuruluşlarının bu açıklamayı Cumhuriyetçi liderin Moskova ve Kiev'i barışa zorlamak için bir planının parçası olarak gördüğünü yazdı. Habere göre Trump’ın sözleri, New York Ekonomi Kulübü’nde bir öğle yemeğinde yaptığı konuşma sırasında dile getirildi. Trump konuşmada yine Biden’ı Rusya-Ukrayna çatışmasına neden olmakla suçladı. Bazı Rusça yayın organlarına göre Trump, petrol piyasasına baskı yaparak Moskova ile Kiev arasında barışı sağlama yoluna gitmek isteyebilir.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu, Ukrayna’nın Kursk bölgesine düzenlediği saldırıyla Rusya’yı kendi şartlarıyla müzakere masasına oturtmayı hedeflediğini açıkladı. Şoygu'ya göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin işgalinden önce Başkan Vladimir Putin, Türkiye’nin teklifi üzerine Ukrayna’daki enerji altyapısına yönelik saldırıları durdurmaya hazırdı. Ancak Ukrayna bu inisiyatifi reddetti. Rus yetkililer daha önce bu tür müzakereleri doğrulamamıştı. Şoygu, “Rossiya 24” kanalına verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:
 
"Türkiye bize böyle bir teklif sundu, teklifin Ukrayna hükümetinden geldiğini söyledi: Enerji altyapısına, nükleer enerji tesislerine ve Karadeniz'deki sivil ticaret filosuna saldırı düzenlememeye söz verelim. Başkanımız bu teklifi kabul etti ve 'Evet, yapalım' dedi." 
 
- The Wall Street Journal gazetesine konuşan Ukraynalı askerler, çatışmaların durdurulması olasılığına şüpheyle yaklaştı. Gazete, muvazzaf ve gazi askerlerle yapılan röportajlara atıfta bulunarak bu bilgiyi paylaştı. The Wall Street Journal, konuştuğu kişilerin çoğunun 2014'ten beri savaştığını belirtti.
 
Gazete bu askerlerin görüşlerinni “Birçok kişi, Putin’in çatışmalardaki bir molayı yalnızca Rus ordusunu yeniden silahlandırmak için kullanacağına inanıyordu,” diye aktardı. (RBC)
 
- Web sitesi oluşturma hizmeti sunan bulut tabanlı Wix servisi, 12 Eylül’den itibaren Rusya'daki kullanıcılarının hizmetlerine erişimini kısıtlayacağını açıkladı. Platformun basın servisi, tüm Rus hesaplarının bloke edileceğini ve bu hesaplara ait sitelerin yayından kaldırılacağını duyurdu. Hizmet, Rusya’daki kullanıcılara alan adlarını başka bir kayıt kuruluşuna veya farklı bir barındırma hizmetine taşımalarını tavsiye ediyor. 
 
Açıklamayı haberleştiren Rus basını ABD Hazine Bakanlığı tarafından haziranda açıklanan ve Rusya'da yazılım ve bilişim hizmetlerine yönelik bazı hizmetlerin sağlanmasını yasaklayan yeni yaptırım paketinin 12 Eylül günü yürürlüğe gireceğini hatırlatıyor.
 
Servisin açıklamasında “Yeni kurallar gereği, 12 Eylül 2024'ten itibaren Rusya'daki kullanıcıların Wix hizmetlerine erişimini sınırlamak ve hesaplarını bloke etmek zorundayız. Bu tarihten itibaren Wix hesabınıza veya sunduğumuz hizmetlere erişim sağlayamayacaksınız,” denildi.
 
- Rusya ile Çin Büyük Petro Körfezi’nin kuzey kesiminde “Okyanus-2024” adlı ortak tatbikata başladı. Çin, tatbikata dört savaş gemisi ve bir destek gemisi gönderdi. İlgili açıklama Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapıldı.
 
- Haziran ayında tutuklanan Preobrajenski bölgesi askeri komiseri Sergey Trigilev'in evinde yapılan aramada yüklü miktarda para bulundu. Kommersant'ın haberine göre Trigilev, büyük miktarda rüşvet almakla suçlanıyor.
 
Mahkeme belgelerinde, komiserin evinde bulunan paranın bir kısmının yabancı para birimi olduğu belirtildi. Ancak tutar açıklanmadı.
 
 
- Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyev, sabah erken saatlerde Ramenskoye şehrine düzenlenen İHA saldırısı sonucu ölen ve yaralananlarla ilgili bilgileri günceledi. Vorobyev, saldırıda  46 yaşında bir kadının hayatını kaybettiğini, üç kişinin de yaralandığını söyledi. Vali, daha önce 9 yaşında bir çocuğun öldüğünün açıklandığını, bu bilginin doğrulanmadığını kaydetti. Sportivny Proezd'deki apartmana İHA isabet etmesi sonucu 11-12. katlarda çıkan yangın ise söndürüldü. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, dün gece boyunca 144 İHA düşürüldüğünü duyurdu. En yoğun saldırı Bryansk bölgesinde oldu, 72 İHA imha edildi. Moskova bölgesinde 20, Kursk'da 14, Tula’da 13, Belgorod’da sekiz, Kaluga’da yedi, Voronej’de beş, Lipetsk’te dört ve Oryol’de bir dron düşürüldü.
 
Önceki gelişmeler:
 
- 10 Eylül gecesi Ukrayna güçleri Moskova'yı hedef alan büyük bir İHA saldırısı başlattı. İsabet alan bir apartmanda 9 yaşıdaki bir çocuk hayatını kaybetti. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, hava savunma kuvvetlerinin, Moskova bölgesinin farklı yerlerinde 14 insansız hava aracını imha ettiğini duyurdu. Sobyanin'in verdiği bilgiye göre uçak tipi iki İHA Domodedovo kentsel bölgesi üzerinde gökyüzünde vuruldu. Sobyanin'in verdiği bilgiye göre ayrıca başkent havaalanlarından Jukovskiy toprakarında da bir İHA düşürüldü. Sobyanin  havaalanı bölgesinde düşen İHA'nın parçalarını temizleme çalışmalarının da sürdüğünü söyledi.
 
- Moskova bölgesine bağlı Ramenskoye şehrinde, Sportivnaya Sokağı'nda bir konut binasına dün gece yapılan İHA saldırısı sonucu çıkan yangında 9 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirdi. Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov'in paylaşımına göre aynı saatlerde Ramenskoye’de bir başka dron saldırısı daha meydana geldi. Visokovoltnaya Sokağı'ndaki bir apartman dairesine çarpan dron, binada hasara yol açtı ve bir kişinin yaralanmasına neden oldu. Yaralı kişi hastaneye kaldırılırken, binada yaşayanar geçici barınma merkezlerine tahliye edildi.
 
Kommersant'ın aktardığına göre Ramenskoye'de gece boyunca altı İHA düşürüldü, saldırılar ciddi hasara yol açtı. Vali Vorobyov, olayla ilgili olarak tüm acil servislerin hızla müdahale ettiğini belirtti. Yangın söndürme ve tahliye çalışmaları devam ederken, bölgede güvenlik önlemleri artırıldı.
 
Moskova bölgesinde dün gece sadece Ramenskoye değil, Podolsk, Lyubertsi, Domodedovo ve Kolomna şehir bölgeleri de İHA saldırılarına maruz kaldı. Toplamda 14 dron düşürülürken, yetkililer bölgede güvenliği sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
 
- Sobyanin sabaha karşı 04.00 sularında Moskova bölgesinde, Ukrayna'nın büyük bir insansız hava aracı saldırısını püskürtmeye devam ettiğini bildirdi. Sobyanin, Ramenskoye'de düşman insansız hava aracının imha edilmesi sırasında yüksek binalardan birinde yangın çıktığını duyurdu. Telegram kanalından bilgi paylaşan Sobyanin, yangın bir apartmanın  11.-12. katlarında meydana geldi.
 
- Mash Telgram kanalı, Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırısı sonrasında Ramenskoye'deki apartman binasında en az 20 dairenin hasar gördüğünü bildirdi. Habere göre en az altı balkon tamamen yandı. 
 
- Moskova bölgesindeki İHA saldırısının ardından THY'nin de uçuşarını yaptığı Vnukovo havaalanında 41 uçuş ertelendi, iki uçuş iptal edildi.  Sabah saatlerinde Dubai, İstanbul, Dalaman, Ufa, Igarka ve diğer şehirlere uçuş seferleri şu anda ertelendi. Üç uçak Şeremetyevo'ya, ikisi de Pulkovo'ya yönlendirildi. Ayrıca Grozni'den Moskova'ya ve Moskova'dan Abu Dabi'ye uçuşlar da iptal edildi. Diğer başkent havalimanları Şeremetyevo ve Domodedovo'da da hem kalkış hem de varışta gecikmeleri gözlemleniyor.
 
- Bryansk bölgesi valisi Aleksandr Bogomaz, Ukrayna insansız hava araçlarının bölgeye büyük bir saldırı düzenlediğini, bir saat içinde 20'den fazla İHA'nın düşürüldüğünü söyledi.
 
- İsveç, Ukrayna'ya 443 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. 
 
- Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad’da 7. Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik Diyalog Toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'daki ihtilafın çözümüne yönelik hiçbir girişimin ülkede Rusça konuşan sakinlerin haklarını ilgilendirmediğini vurguladı.  Kiev ile olası müzakereler hakkında değerlendirmede bulunan Lavrov, Ukrayna sorununun çözümünün toprak değişimi meselesi olarak ele alınmasının ciddi olmadığına vurgu yaparken, kilit sorunun oradaki insanların haklarıyla ilgili olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, “Eğer ateşkes çağrılarını tartışıyor ve toprak takasını düşünüyorsak bu hiç ciddi değil. Çünkü oradaki sorun toprak değil. Sorun (Ukrayna'da) yasalarla çiğnenen insan haklarıdır. Ve siyasi alanda dolaşan inisiyatiflerin hiçbiri bunlardan özellikle bahsetmemektedir” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'u ülkenin kuruluşunun 76. yıldönümü dolayısıyla kutlayarak Moskova ve Pyongyang'ın kapsamlı stratejik ortaklığının planlı olarak güçlendirmeye devam ettiğini belirtti. Mesaj metninde, “Değerli Yoldaş Kim Jong-un, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 76. yıldönümü münasebetiyle en içten tebriklerimi kabul edin. Ortak çabalarımızla Rusya ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı planlı bir şekilde güçlendirmeye devam edeceğimizden eminim” ifadesine yer verildi. (Sputnik)
 
9 Eylül Pazartesi
 
- ABD'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ukrayna’nın Rusya ile İstanbul'da varılan anlaşmaları imzalamaktan vazgeçme sebebini açıkladı. Nuland’a göre, Ukrayna, anlaşmanın kendi çıkarlarına uygun olup olmadığından emin olamadı ve bu konuda ABD’den tavsiye istedi.
 
Kommersant'ın haberine göre Nuland'ın anlattıkları özetle şöyle: "Başlangıçta Ukraynalı müzakereciler, anlaşmanın “gerçek bir uzlaşma” olduğunu düşündüler ve bunu şampanya içerk kutlamaya hazırlandılar. Ancak ABD, Rusya'nın taleplerinden birinin Kiev için dezavantajlı olduğunu belirtti."
 
Nuland’ın açıklamasına göre, Rusya, Ukrayna'nın askeri kapasitesini sınırlayan bir koşul getirmiş, ancak kendisi için benzer kısıtlamalar kabul etmemişti. Bu durum, Ukrayna'yı askeri olarak zayıflatacak, Rusya’ya ise sınırsız hareket alanı sağlayacaktı.  ABD'nin uyarısıyla Ukrayna heyeti bu koşulların adil olmadığına karar verdikten sonra müzakereler çöktü.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022’de varılan anlaşmalar temelinde Ukrayna ile yeniden müzakerelere hazır olduklarını dile getirmişti. Putin'e göre İngiltere’nin o dönemdeki Başbakanı Boris Johnson’un Kiev’e gelerek "son Ukraynalı kalana kadar savaşa devam etmeleri yönünde" baskı yaptı.
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ise, Temmuz ayında savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini ve yıl sonuna kadar düzenlenmesi planlanan ikinci barış zirvesinde Rus heyetini görmek istediğini ifade etmişti.
 
- Kremlin yönetimi Avrupa ülkelerinin Ukrayna'daki çatışmanın çözülmesi gerektiği yönündeki açıklamalarını duyduklarını, ancak ABD'den henüz bir şey işitmediklerini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, basın toplantısında, barışçıl çözüm için şu anda herhangi bir ön koşulun görünmediğini söyledi. Sözcü şöyle konuştu:
 
"Ukrayna'daki çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesine gelince, şu an somut bir çerçeve göremiyoruz. Avrupa ülkelerinden farklı açıklamalar duyuyoruz, ancak bu süreci yöneten, Batı'yı yöneten ülkeden [ABD'den - Kommersant'ın notu] bu konuda herhangi bir açıklama görmüyoruz."
 
Dün Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'daki askeri çatışmanın sona erdirilmesine yönelik tartışmalara bir an önce başlanması gerektiğini açıklamıştı.
 
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Oleksandr Syrskyi, CNN'e verdiği röportajda, F-16 savaş uçağının düşüşüne ilişkin soruşturmanın sonuçlarının yakında açıklanacağını söyledi. 
 
- Avrupa Komisyonu'nun enerji krizinin üstesinden gelinmesine ve Rus enerji kaynaklarının yerine alternatiflerin bulunmasına ilişkin iyimser tahminlerine rağmen, AB pazarı doğal kaynak kıtlığı ile karşı karşıya. Kommersant'ın haberine göre bu tespit Avrupa Komisyonu için Mario Draghi tarafından hazırlanan AB'nin rekabet gücü raporunda yer alıyor. Rapora göre Rusya'dan gelen kaynakların reddedilmesi, Çin ile yüksek rekabet ve ABD'nin ilgisinin azalmasıyla birleşerek, AB'nin ekonomik avantajlarını kaybetmesine neden oldu.
 
Raporun yazarı, AB'deki gaz fiyatlarının ABD'deki fiyatlardan ortalama dört ila beş kat daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. AB'nin fosil yakıt ithalatına yönelik yıllık harcamaları 2019'da 341 milyar euro iken, 2023'te 416 milyar euroya yükseldi; bu miktar AB'nin GSYİH'sının yaklaşık %2,7'sine karşılık geliyor.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'da casusluk suçlamasıyla mahkûm edilen ve takas yoluyla serbest bırakılan The Wall Street Journal gazetecisi Evan Gershkovich ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in röportaj yapmasına ilgi göstermediklerini söyledi. Gazeteci, Putin'den röportaj talebinde bulunmuştu. Peskov, "Şu anda böyle bir röportajla ilgilenmiyoruz. Yabancı medya ve belirli gazetecilerle röportaj yapmamız için bir sebep olmalı, ancak şu an için böyle bir sebep yok," ifadelerini kullandı.
 
- Ukrayna Merkez Bankası, dövizle saat ve mücevher satın alımlarında 100 bin grivna, yurt dışındaki emlak acenteleri ile işlemlerde ise 500 bin grivna aylık limit getirdi. Önlem, Ukrayna bankalarının çıkardığı kartlarla yapılan işlemleri etkileyecek. (RBC)
 
- Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Fransa'da Beşinci Cumhuriyet'in ilk başkanı Charles de Gaulle'ün torunu Pierre ile bir araya geldi. Devlet Duması'nın basın servisine göre, iki taraf Rus-Fransız ilişkilerini ve iki ülkenin kültürel ve insani bağlarının güçlendirilmesini ele aldı. Bay de Gaulle ayrıca Moskova'ya taşınmayı planladığını belirtti.
 
 
- Bazı Çin bankaları, yerel tedarikçilerin girişimlerini yürüttükleri eyaletin dışında hesap açmalarını yasaklamaya başladı. Vedomosti gazetesi, ithalatçılar ve aracılar arasından beş kaynağa dayandırdığı haberinde, bu tür bölgesel kısıtlamaların Nisan-Mayıs aylarında başladığını  yazıyor.
 
Gazete duruma örnek olarak, Sıçuan eyaletinden bir tedarikçinin Şandong eyaletinde bir banka hesabı açmaya çalışmasını verdi. Ancak, başvuru yalnızca yerel şirketler için hesap açma kararı nedeniyle reddedildi.
 
O2 hukuk firmasından Natalia Kuznetsova'ya göre, bankalar tedarikçilerin yaptırımları ihlal ettiğinden şüphelenerek hesap açmayı reddediyor.
 
- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, BRICS temsilcilerinin toplantısına katılmak için St. Petersburg'u ziyaret edecek. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Wang Yi'nin 11-12 Eylül tarihlerinde Rusya'da olacağını açıkladı.
 
- İtalyan La Repubblica gazetesinin haberine göre Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ve Ukrayna arasında barışçıl bir çözüm planı üzerinde çalışıyor. Habere göre planın amacı Moskova'yı müzakere masasına oturtmak.
 
Haberde Ukrayna'nın toprak tavizleri vermesinin söz konusu olabileceğine değiniliyor. Scholz'un planı "Ukrayna topraklarının bir kısmının Moskova'ya devri" seçeneğine de yer veriyor.
 
Gazete, Almanya'nın doğusunda seçimlerdeki başarısızlığından hayal kırıklığına uğrayan Scholz'un kendini "barış başbakanı" olarak tarihe geçirmek istediğini ileri sürdü.
 
- Ukraynalı askerlerin Kursk bölgesinde büyük kayıplar verdiğini iddia eden Ahmat özel kuvvetler komutanı Tümgeneral Apti Alaudinov, 8 Eylül'de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin iki noktada gerçekleştirdiği sızma girişiminin engellendiğini söyledi. Alaudinov Tass ajansına şöyle konuştu:
 
"Bir miktar kaynakları kaldı. Yani bu kaynağı tespit ediyoruz. Hâlâ dört tugaya kadar güçleri olduğunu ve bu tugaylar için de ekipmanlarının olduğunu biliyoruz."
 
- Ermenistan yetkilileri ülkede Rusya karşıtı bir kampanyanın yürütülmediğini açıkladı. Ria'nın haberine göre ilgili açıklama Parlamento Başkanı Alen Simonyan'dan geldi. Simonyan şu ifadeleri kullandı:
 
"Ermenistan'da Rusya karşıtı bir kampanya yok. Ancak soyut bir örnek vereceğim, lütfen bunu doğrudan algılamayın: Eğer size saldırırsam ve siz de karşı koyarsanız, buna anti-Alen kampanyası mı diyeceksiniz? Yani rahatlayıp keyif mi almalıyız?". Bir gazetecinin, bunun Rusya'nın Ermenistan'a saldırdığı anlamına mı geldiğini sorusuna, Simonyan sözlerinin doğrudan anlaşılmamasını tekrar rica etti.
 
- Rusya'ya ait bir kuru yük gemisinin Çanakkale Boğazı'nda sorun yaşadıktan sonra rıhtıma çekildiği bildiriliyor. Ria ilgili haberi T.C. İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı'na dayandırdı. Açıklamada "Mersin'den Rusya'ya giden, 119 metre uzunluğundaki SORMOVSKIY 3063 kuru yük gemisinin motoru Çanakkale'nin Karakova köyü yakınlarında arızalandı," deniliyor.
 
- Rusya Enerji Bakanı Sergey Tsivilev, Rusya'daki elektrik enerjisi sektörünün yeterince finanse edilmediğini açıkladı. Tsivilev'e göre, Sovyetler Birliği döneminde oluşturulan rezervler tükenmiş durumda.
 
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ZDF'ye verdiği röportajda, "artık Ukrayna'daki askeri çatışmanın sona ermesini hızlandırmanın gerekli olduğu anın geldiğini" söyledi. Scholz, "Şimdi, bu askeri durumdan nasıl çıkabileceğimizi ve şu anda göründüğünden daha hızlı bir şekilde barışa nasıl ulaşabileceğimizi tartışmamız gereken an olduğuna inanıyorum" dedi. Scholz ayrıca Rusya'nın ikinci "barış zirvesine" katılması gerektiğini de söyledi. İlk “barış zirvesi” 15-16 Haziran'da İsviçre'de gerçekleştmiş, toplantıya 91 ülke ve sekiz kuruluşun temsilcileri katılmış, Rusya ise davet edilmemişti. Etkinlik, Zelenskiy'nin Rus birliklerinin 1991 sınırlarına çekilmesine ilişkin maddeyi içeren "barış formülü"ne dayanıyordu.Rusya ise, referandum sonuçlarına göre 2014 ve 2022 yıllarında Rusya'ya katılan Kırım, DPR, LPR, Zaporojye ve Herson bölgelerinin müzakere konusu bile edilemeyeceğini defalarca vurguadı.  Ukrayna Savunması Temas Grubu'nun (“Ramstein-24”) Almanya'daki toplantısında Zelenskiy, savaşın kış başlamadan önce sona erdirilmesi çağrısında bulunmuş, bunun sağlam bir uluslararası güvenlik düzeni yeniden tesis edecek şekilde yapılması gerektiğini söylemişti.
 
- Kiev askeri idaresi başkanı Sergey Popko, dün gece Kiev'e yoğun İHA saldırısı düzenendiğini duyurdu. Popko,“Eylül ayının başından bu yana Kiev'e beşinci hava saldırısı. Kentte herhangi bir yıkım ya da can kaybı yok"  mesajını paylaştı. Harkov ve Dinyeer dahil, dün gece Ukrayna'nın pek çok bögesi yoğun İHA saldırısına maruz kaldı. 
 
- The Economist’in haberinde Ukrayna ordusunun Donbass bölgesinde ciddi kayıplarla karşı karşıya olduğu, Rus birliklerinin ilerleyişi karşısında savunma pozisyonundaki Ukrayna birliklerinin zorlandığı bildirildi. Dergiye konuşan bir Ukraynalı asker, "Savunmayı güçlendirmek için takviye gönderildi, ancak yeni birlikler deneyimsiz olduğu için kısa sürede ağır kayıplar verdi. Üç gün içinde 100 kayıp var. Kimi kaçtı, çoğu öldü" dedi.
 
 -  BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin son raporuna göre, Ağustos ayındaki askeri operasyonlarda sekizi çocuk 184 Ukraynalı sivil hayatını kaybetti, 856 sivil yaralandı. BM tahminlerine göre,  24 Şubat 2022'den bu yana, çatışmalar sonucunda toplamda 11 bin 743 Ukraynalı sivil öldü, 24 bin 614 kişi de yaralandı.
 
- Rusya'nın Voronej bölgesindeki bir mühimmat deposunda cumartesi gecesi Ukrayna insansız hava araçlarının saldırısı sonrası başlayan yangının lokalize edildiği bildirildi. Voronej Valisi Aleksandr Gusev pazar akşamı yaptığı açıklamada,. “Ostrogojski bölgesindeki yangın kontrol altına alındı. Patlama çok daha az sıklıkla meydana geliyor. Yangının yerleşim bölgelerine yayılma tehlikesi yok" dedi.
 
- Zelenskiy, bir kez daha Ukrayna'nın müttefiklerini Batı'dan tedarik edilen silahların Rusya içindeki hedeflere karşı kullanımıyla ilgili koşulları gevşetmeye tekrar çağırdı. Sosyal medya paylaşımında Zelenskiy, "Rusya sadece bir hafta içinde 800'den fazla güdümlü hava bombası, yaklaşık 300 Şahid İHA'sı ve çeşitli tiplerde 60'tan fazla füze kullandı" dedi.
 
- Letonya Savunma Bakanlığı Belarus'tan uçan bir Rus askeri insansız hava aracının cumartesi günü Letonya'nın doğusunda düştüğünü bildirild. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün Suudi Arabistan’da düzenlenecek Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Stratejik Diyalog Toplantısı’na katılmak üzere Riyad’a gitti. 
 
8 Eylül Pazar
 
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Poltava'daki eğitim merkezine düzenlenen füze saldırıda ölenlerin sayısı 58'e çıktı. 3 Eylül'de Rus ordusu, Poltava'daki eğitim merkezine füze saldırısı düzenleyerek kompleksin binalarından birini tahrip etmişi. 
 
- CIA Direktörü William Burns, 2022 sonbaharında Rusya'nın Ukrayna'da taktik nükleer silah kullanma riskinin gerçek gibi göründüğünü, bu nedenle Başkan Joe Biden'ın kendisini sonuçlar konusunda uyarmak için bir Kremlin temsilcisiyle şahsen görüşmeye göndermek istediğini söyledi. Londra'daki Financial Times gazetesi festivalinde kkonukların sorularını yanıtlayan Burns bu görüşmenin detayarına girmedi, ancak Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı SVR başkanı Sergey Narışkin ile Ankara'da aynı 2022 Kasım ayında görüşme yaptığı teyit edilmişti. 
 
Burns "Hiçbirimiz gerilimin tırmanma riskini hafife almamalıyız. Ama bu kılıç takırtısından korkmayı göze alabileceğimizi de sanmıyorum" dedi.
 
Burns, Ukrayna'nın Kursk bölgesindeki operasyonunu "önemli bir taktik başarı" olarak nitelendirdi ve Ukraynalıların Rusya topraklarını ne kadar süre elinde tutabileceğine dair tahminlerde bulunmak için henüz çok erken olduğu yönünde bir çekince koydu.
 
- Donald Trump, Wisconsin'deki bir mitingde, Putin'in ABD seçimlerinde Demokrat Kamala Harris'i destekleme yönündeki yorumunun "satranç oyununun bir parçası olduğunu" söyledi. Trump, “Kamala'yı destekledi. Çok kırılmıştım. Kamala'yı neden desteklediğini merak ettim. Çünkü satranç oynuyor. Bu bir tebessümle mi söylendi? Bence de evet. Kimse anlamıyor” dedi. Putin, Doğu Ekonomik Forumu'nda (EEF) ABD seçimleriyle ilgili konuşmuş, Rusya'nın aday olarak Başkan Joe Biden'ı tercih ettiğini ancak onun yarıştan çekilmesinin ardından Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in favori haline geldiğini söylemişti. Putin, Harris'in "bulaşıcı bir kahkahası" olduğunu ve bunun "iyi durumda" olduğu anlamına geldiğini söylemiş, Harris yeni yaptırımlardan kaçınabileceğini esprii bir üslupla dile yetirmişti.
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Ukrayna'daki özel askeri operasyonun (SVO) tamamlandığını düşünmek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Peskov bu yorumu, Ahmat özel kuvvetlerinin komutanı Apti Alaudinov'un "Rusya'nın Kuzey Askeri Bölgesi'nde zaten bir zafer kazanmış olduğu" görüşü sorulduğunda yaptı. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Belgorod bölgesinde iki, Kursk bölgesinde ise bir İHA'nın imha edildiğini duyurdu.
 
- Ukrayna'nın Belgorod'a yönelik saldırıları devam ediyor. Bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov,  Nikolskoye köyüne yapılan bombardıman sonucu 2'si çocuk 3 kişinin yaralandığını duyurdu.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, İtalya'da düzenlenen ekonomik forumda aşırı sağcı Hollanda Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ile bir araya geldi. Partisi yakın zamanda iktidar koalisyonuna katılan Wilders, geçmişte Ukrayna'ya askeri yardım gönderilmesine karşı çıkmıştı.  Zelensky'nin Hollanda'ya "Ukrayna'ya savunma, mali ve insani olmak üzere kapsamlı destek" için teşekkür ettiği belirtildi.
 
- Ukrayna kaynakları, cumartesi sabahı Verhovna Rada parlamento binasının yakınında bir Rus insansız hava aracının enkazının bulunduğunu bildirdi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın İran füzeleri tedarik ettiği yönündeki raporların doğrulanması halinde bunun Tahran ile lişkiler açısından "yıkıcı sonuçlar" doğuracağını söyledi. Cuma günü, bazı Batılı medya kuruluşları Amerikan kaynaklarına dayanarak İran Fath-360 kısa menzilli balistik füzelerinin zaten Rusya'ya teslim edildiğini bildirmiş, İran yalanlamıştı. 
 
- Rusya merkezli olduğu iddia edilen "Just Evil" adlı hacker grubunun, Fransız savunma ve teknoloji şirketi Safran'ın ürettiği Martlet füzelerinin elektronik sistemlerine dair gizli çizim ve belgeleri ele geçirdiği bildiriiyor. Bu bilgilerin İngiltere’nin Ukrayna’ya göndermeyi planladığı 650 adet hava savunma sistemlerine ait.
 
- Rusya'nın en büyük tank üreticisi Uralvagonzavod (UVZ), orduya yeni bir T-90M tank partisi gönderildiğini duyurdu. T-90M Proryı tanklarını  Putin “dünyanın en iyi tankları” olarak nitelemişti.
 
7 Eylül Cumartesi
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rus ordusunun ilerlemeye devam ettiği Donetsk'in Pokrovsk yönünde son birkaç gün içinde durumun "nispeten daha iyi" olduğunu, ancak gerçek taboyu anlamak için "istikrara kavuşmasını beklemek gerektiğini" söyledi. Zelenskiy, "Oradaki durum her halükarda zor. Askerlere minnettarım ve ben ayrılmadan önce üç-dört gün boyunca durum daha iyiye gidiyordu. Orası istikrara kavuştuğunda, Tanrı'nın izniyle, o zaman konuşacağız" dedi. Son aylarda Rus ordusu Pokrovsk yönünde ilerleme kaydediyor. Rusya güçleri son olarak Pokrovsk'un 10 km güneydoğusunda bulunan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir mevzisi olan Novogrodovka'yı ele geçirmeyi başardı. Pokrovsk, Donetsk bölgesinin kilit bir lojistik merkezi olarak hizmet veriyor. Askeri analistlere göre eğer Rus ordusu burayı ele geçirirse, Ukrayna'nın tedarik yolları uzayacak ve yön değiştirmek zorunda kalacak. Uzmanlar, "Bu durum Ukrayna ordusunun Ugledar ve Çasovy Yar arasındaki birçok müstahkem bölge arasında kaynak tedarik etmesini ve manevra yapmasını zorlaştıracak" değerlendirmesini yapıyor.
 
- ABD başkan adayı Donald Trump, doların dünya rezerv para birimi statüsünü korumak için "yaptırım politikasını Rusya'ya karşı da dahil olmak üzere mümkün olduğunca az kullanmayı planladığını" söyledi. Trump, New York Ekonomi Kulübü temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Rusya'ya yönelik yaptırım politikasının gelecekte ne olacağı sorusuna "Yaptırımlarla ilgili sorun şu ki, doları öldürüyorlar, doların temsil ettiği şeyi öldürüyorlar ve bizim bunun küresel bir para birimi olarak kalmasına ihtiyacımız var. Dünya para birimi olarak doları kaybedersek, bunun savaşı kaybetmekle eşdeğer olacağını düşünüyorum. Bu bizi üçüncü dünya ülkesi yapacak” dedi.  Trump "Yaptırımları mümkün olduğu kadar az uygulamak isterim" diye ekledi. ABD başkanlık seçimleri 5 Kasım'da yapılacak.
 
- İran, Rusya'ya kısa menzilli balistik füze teslim ettiğine dair dün Batı basınına yansıyan yoğun iddiaları reddetti. İran’ın Birleşmiş Milletler'deki temsilciliği, CNN'e yaptığı açıklamada, ülkenin Ukrayna'daki çatışmalara karışan taraflara askeri yardımda bulunmadığını belirtti. Tahran, savaşın insani kayıplarını artıran ve barış görüşmelerinden uzaklaştıran silah yardımlarını gayri insani bulduğunu vurguladı. Daha önce Batı, İran'ı Rusya'ya insansız hava aracı (Şahed'ler) tedarik etmekle suçlamış, ancak İran bu iddiaları kabul etmemişti. İran, Kasım 2022'de Rusya'ya sınırlı sayıda dron verdiğini kabul etmişti, ancak bu sevkiyatın Ukrayna savaşı başlamadan önce gerçekleştiğini belirtmişti. The Wall Street Journal'ın üst düzey Amerikalı ve Avrupalı ​​yetkililere dayandırdığı haberinde, "İran Rusya'ya birkaç yüz kısa menzilli balistik füze sağladı. Kaynaklardan biri Fath 360 balistik füzelerinin Rusya Federasyonu'na ulaştığını açıkladı. Ayrıca Tahran, Moskova'ya mermi tedarik etmeye devam etmeyi planlıyor" diye yazılmıştı. (RBC)
 
- Bölge Valisi Aleksandr Gusyev, Voronej'in Ostrogojski bölgesinde Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracından düşen enkaz nedeniyle yangın çıktığını; yangının patlayıcı nesnelere sıçradığını söyledi. İHA'nın düşmesi sonucu çıkan yangın ve patlamalar sonrası Ostrogojski'de olağanüstü hal ilan edildi. Köyün sakinlerinin geçici olarak tahliye edilmesine karar verildi. Vali yangının boyutunu ve “patlayıcı nesnelerin” niteliğini belirtmedi.
 
- Kiev gece boyunca yoğun dron saldırılarına hedef odu. Başkentin Peçersk semtinde İHA  saldırısı sonucu enkazın bir apartman avlusuna düştüğü kaydedildi. 
 
- ABD, Ukrayna'ya toplam 250 milyon dolarlık bir yardım paketi daha açıkladı. Paket, Sea Sparrow deniz hava savunma sistemlerini, Bradley ve M113 zırhlı araçlarını ve çeşitli mühimmatları içeriyor.
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun Ramstein'daki toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington'un, Rusya topraklarının derinliklerindeki hedeflere karşı Amerikan silahlarının kullanılmasına izin vermeme konusundaki tutumunun değişmediğini söyledi. Austin bunun savaşın gidişatını Ukrayna'nın lehine çeviremeyeceğini kaydetti.
 
-  Zelenskiy,  50. uluslararası Ambrosetti forumunda yaptığı açıklamada, "Ukrayna ordusunun Batılı ülkeler tarafından Kiev'e aktarılan uzun menzilli silahlarla Kremlin'i vuramamasından dolayı üzüntü duyrduğunu" söyledi. Zelenskiy, "Mesela İtalya'nın ya da bir başkasının Kremlin'i vuracağımızdan korktuğunu söylediğinde, bunu yapamadığımız için üzülüyorum" dedi.
 
- Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, BBC Radyo 4'e verdiği röportajda, nükleer santrallerin tehdit edilmesi halinde Polonya'nın Ukrayna hava sahasındaki Rus füzelerini vurma hakkına sahip olduğuna inandığını söyledi.  Sikorski'ye Rusya ve Ukrayna ile ilgili olarak Polonya'nın kırmızı çizgilerinin nerede olduğu ve Polonya'nın Ukrayna hava sahasında Rus füzelerini düşürme hakkına sahip olup olmadığı soruldu. Bakan, "Çernobil nükleer kazası Ukrayna'da gerçekleşti. Rus insansız hava araçlarından veya füzelerinden birinin rotadan çıktığını ve daha önce olduğu gibi Polonya veya Romanya'ya uçmadığını, ancak Ukrayna nükleer santrallerinden birine çarptığını hayal edin. Ukrayna'nın nükleer santrallerini bu tür başıboş Rus füzelerinden korumasına yardım etmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.
 
- Eurostat verilerine göre, özel askeri harekatın başlangıcından itibaren ilk iki yıl içinde AB ülkeleri Rusya vatandaşlarına 231 binden fazla geçici oturma izni verdi. Bu, çatışmaların öcesine göre beş bin daha fazla.
 
6 Eylül Cuma
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Almanya'da Ramstein askeri üssünde yapılan temas grubu toplantısında, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın kış başlamadan sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. Strana.ua'nın haberini aktaran Rus RBC gazetesine göre, Zelenskiy, "Bu sonbaharı, Rus saldırganlığının sona erdiği bir dönem haline getirelim. Güvenilir bir uluslararası güvenlik düzenini yeniden tesis edecek şekilde bunu yapmalıyız" şeklinde konuştu. Aelenskiy ayrıca, daha önce duyurduğu ikinci "barış zirvesi"nin bu sonbaharda yapılabileceğini, zirvenin hazırlıkları için hâlâ zaman olduğunu ifade etti.
 
Öte yandan Zelenskiy, müttefiklerine Moskova'nın kırmızı çizgilerini görmezden gelmeleri ve Kiev’e Rusya topraklarına uzun menzilli silahlarla saldırı düzenlemesine izin vermeleri çağrısında bulundu. Haberi aktaran Reuters ajansına göre  devlet başkanı şu ifadeleri kullandı: "Sadece Ukrayna topraklarında değil, Rusya topraklarında da uzun menzilli silahlarla saldırı düzenleme imkânına sahip olmalıyız ki Rusya’yı barışa zorlayabilelim". 
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Tayvan İdaresi Başkanı Lai Çing-te'nin, 1858 Aigun Antlaşması ile Rusya'ya geçen toprakları Çin'e geri vermesi yönündeki teklifine dair herhangi bir açıklama görmediklerini söyledi. Peskov, "Hayır, böyle bir açıklama görmedik. Eğer böyle bir şey söylendiyse bile, bunu ciddiye almak zor" dedi. Lai Çing-te, Çin’in Tayvan üzerindeki hak iddiası toprak bütünlüğüyle ilgiliyse, Çin'in aynı zamanda Rusya'dan XIX. yüzyıldaki antlaşmalarla elinden alınan toprakları geri istemesi gerektiğini savunmuştu. (Kommersant)
 
- Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçyov, Enerhodar eski Belediye Başkanı Andrey Şevçik’e birkaç gün önce bir suikast girişiminde bulunulduğunu açıkladı. Lihaçyov'un aktardığına göre şu anda Zaporijya Nükleer Santrali’nde çalışan Şevçik ve eşi, suikast girişimi sonucunda ağır yaralandı.
 
- Kommersant gazetesi Raiffeisenbank'ın Rusya'dan çıkışının zorlaşabileceğini yazıyor. Kaliningrad bölgesi tahkim mahkemesi, bankanın hisselerine el koyma kararı vermişti. Gazete kararın Oleg Deripaska'nın eski şirketi "Rasperia Trading Limited" tarafından açılan bir dava kapsamında tedbir olarak alındığına dikkat çekiyor. Buna göre Raiffeisenbank'ın Rusya'dan çekilme süreci gelişmeyle uzayabilir.
 
- Rusya Adalet Bakanlığı, 6 Eylül'de yeni yabancı ajanlar listesi açıkladı. Yabancı ajan ilan edilen yeni isimler: Blog yazarı Zalina Marşenkulova, Golos hareketinden  David Kankiya, gazeteci Aleksandr Savelyev ve siyasetçi Arkadi Yankovskiy. Dannoye Soobşeniye isimli şirket ise yabancı ajan listesinden çıkarıldı.
 
- Rusya'da sarkıcı Monyetoçka hakkında dava açıldı. Şarkıcının yabancı ajan yükümlülüklerini yerine getirmediği ileri sürülüyor. Yabancı ajan ilan edilen isimler sosyal medyadaki mesajlarına "yabancı ajan" işareti koymakla yükümlü.
 
- Moskova Mahkemesi, animasyoncu Pavel Muntyan’a gıyabında sekiz yıl hapis cezası verdi. Muntyan, Rus ordusu hakkında sahte haberler yaymakla suçlanıyordu.
 
- Igor Strelkov’un (Girkin) avukatı, müvekkilinin özel operasyon bölgesine gönderildiği yönündeki haberleri yalanladı. Strelkov, Moskova Şehir Mahkemesi tarafından Ocak ayında aşırılığa teşvik suçlamasıyla dört yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Strelkov cezasını Kirov bölgesinde çekiyor. (Kommersant)
 
 
- Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy Batılı müttefikleriyle görüşmek üzere Almanya’daki Ramstein Üssü’ne geldi. Telegram kanalından açıklama yapan devlet başkanı "Ukrayna'nın savunmasıyla ilişkin temas grubu toplantısına katılmak için Ramstein Hava Üssü’ne geldim," diye yazdı. Zelenskiy "müttefiklerinden Rusya’nın 'hava terörünü' durdurmaya yardımcı olacak kararlılık ve araçları beklediğini" söyledi.  "İlan edilen yardım paketlerindeki tüm silahların nihayet birliklerimize ulaşması gerekiyor," diye yazan Zelenskiy bir kere daha uzun menzilli silah taleplerini tekrarladı ve bu talebin "adil barışı" yaklaştıracağını söyledi. Ukraynalı liderin Ramstein'da ABD ve Almanya savunma bakanlarının yanı sıra Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüşme yapması bekleniyor. Zelenskiy daha sonra İtalya'ya geçecek. (BBC)
 
- Tass ajansı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Kursk'ta Fransız yapımı Caesar kundağı motorlu topçu sistemlerini kullandığını bildiriyor. Ajansın haberine göre Rus ordusu bu sistemlerden birini imha etmeyi başardı.
 
- The Wall Street Journal'a konuşan Amerikalı yetkililer, Ukrayna'da F-16 savaş uçağının ilk muharebe kullanım gününde düşmesini "eğitimin aceleye gelmesine" bağladı.
 
- Rus Raiffeisenbank "banka hisselerinin kaydedilmesi ve devriyle ilgili işlemlerin geçici olarak durdurulması" kararıyla ilgili açıklama yaptı. Kommersant gazetesine konuşan banka temsilcileri "Bu durum bankanın operasyonel faaliyetlerini ve istikrarını hiçbir şekilde etkilemeyecek ve müşterilerimizin çıkarlarına zarar vermeyecek, çünkü bu geçici kısıtlamalar sadece tek hissedarın Raiffeisenbank A.Ş. hisseleri üzerinde tasarrufta bulunma imkanı ile alakalı," şeklinde konuştu.
 
- Rusya Devlet Başkanı Danışmanı Anton Kobyakov, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandr Vulin ile görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, Mart 2025’te sona erecek olan gazı tedariki anlaşmasının geçerlilik süresinin uzatılacağını söyledi. Kobyakov’a göre, ilgili belgeler Eylül ayı içinde imzalanabilir. (Kommersant)
 
- Tass'ın bildirdiğine göre Moldova, Rus para transfer sistemi Zolotoya Korona üzerinden yapılan işlemleri durdurma kararı aldı.
 
- ABD, Rusya'nın Kuzey Buz Denizi'nde yürüttüğü sıvı doğal gaz projesiyle ilgili iki tanker şirketine daha yaptırım uygulama kararı aldı. OFAC'ın duyurduğuna göre bu şirketler Hindistan ve Liberya'da ofisleri bulunan Gotik Energy Shipping ile Hintli Plio Energy Cargo Shipping.
 
- Finlandiya güvenlik polisi Supo, Fin-Rus Doğu Finlandiya Okulu'nun ulusal güvenlik gerekçesiyle kapatılabileceği yönünde medyada çıkan haberleri yalanladı. Kurumun temsilcisi Yle'ye yaptığı açıklamada, Supo’nun bu eğitim kurumunu ulusal güvenlik tehdidi olarak görmediğini söyledi. Yayın organı, yetkililinin yanıtını, "Güvenlik polisi böyle bir iddiada bulunmadı. Şehirlerin okulları kapatma konusunda kendi nedenleri var," şeklinde alıntıladı.
 
- Rusya Maliye Bakanlığı, bütçe açığının GSYİH’nin %0,2’sine düştüğünü açıkladı. Bakanlık, Ocak-Ağustos 2024 dönemi federal bütçesinin uygulanmasına ilişkin ön değerlendirmesini sundu. Bakanlık materyallerine göre, bütçenin ilk sekiz ayında gelirleri 23,03 trilyon ruble, harcamaları ise 23,36 trilyon ruble seviyesinde gerçekleşti ve bütçe açığı 331 milyar ruble (%0,2 GSYİH) olarak kaydedildi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1 trilyon 797 milyar ruble daha düşük.
 
- Telegram, özel sohbetlerin moderasyon politikasını değiştirdi. Servis kullanıcılara yasadışı içerikleri rapor etme imkanı sunmayı planlıyor. Servis yetkilileri daha önce, tüm sohbetlerin ve grup sohbetlerinin özel olduğu ve yönetimin bu tür talepleri işleme koymayacağını dile getiriyordu. Rus basını söz konusu değişikliğin Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasından sonra geldiğine dikkat çekiyor.
 
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Rus ordusunun savaş uçaklarını Ukrayna'ya tedarik edilen Amerikan silahlarının erişemeyeceği bir mesafeye taşıdığını söyledi. Newsweek'e konuşan Kirby, "Rusya'nın yönlendirme bombaları ve uzun menzilli saldırılar için kullandığı uçakların %90'ı Ukrayna sınırından 300 km'den daha fazla bir uzaklıkta," ifadelerini kullandı.
 
Daha önce The Wall Street Journal, isimsiz bir Amerikan yetkilisine atıfta bulunarak, Rusya'nın savaş uçaklarının çoğunu ATACMS füze sistemlerinin erişim alanı dışındaki üslere taşıdığını bildirmişti.
 
The Washington Post'un yazdığına göre, 6 Ağustos'ta Kursk bölgesine yapılan saldırının ardından Kiev, Washington'dan Rusya topraklarındaki havaalanlarına saldırı yapmak için ATACMS füzelerini kullanmasına izin vermesini istemişti. Ancak Washington bu talebi reddetti.
 
- Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, Vladimir Putin'in Demokrat rakibi Kamala Harris'i desteklemesi üzerine nasıl tepki vereceğini bilmediğini söyledi. Trump, konuyu New York Ekonomi Kulübü'nde konuşurken gündeme getirdi. Eski başkan şu ifadeleri kullandı:
 
"Bugün Putin konuştu. Kamala'yı destekledi... Bu konuda ne diyeceğimi bilmiyorum. Beni mi aşağıladı yoksa bana iyilik mi yaptı, emin değilim." 
 
- RBC'ya röportaj veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile Mart 2022'de Türkiye'de gerçekleştirdiği görüşmenin detaylarını anlattı. Görüşme, Antalya'da düzenlenen diplomatik forumun kulislerinde, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun arabuluculuğunda gerçekleşmişti ve Rusya ile Ukrayna diplomatlarının tek görüşmesi olarak kalmıştı.
 
Lavrov başlangıçta Antalya Forumu'na katılmayı planlamadığını, çünkü programına uymadığını söyledi. Dışişleri bakanı ""Dönemin Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu beni aradı ve çok rica etti, çünkü Ukrayna tarafı ve özellikle Kuleba, benimle bir görüşme fikrini Türklere iletmişti. Sadece bu görüşmenin baş başa değil, Türk Bakan'ın da katılımıyla olmasını istemişlerdi. Biz hiçbir zaman diyaloğu reddetmedik, ben de sadece ne kadar ciddi olduğunu sordum. Çavuşoğlu, bunun çok ciddi olduğunu çünkü Kuleba'nın iletecek önemli şeyleri olduğunu söyledi," şeklinde konuştu.
 
- Birleşik Krallık hükümeti, Ukrayna için 650 hafif çok amaçlı füze (LMM) siparişi verdi. Füzeler, Fransız askeri-sanayi şirketi Thales'in fabrikasında üretilecek. Kontratın bedeli 162 milyon £ (213 milyon $) olarak bildirildi. Haberi Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı duyurdu.
 
- Kremlin sözcüsü Peskov, Washington'un RT medya grubuna karşı aldığı yaptırımlara yanıt olarak Amerikan medyasına yönelik kısıtlayıcı önlemler alacaklarını açıkladı. 
 
- Kaliningrad Bölge Tahkim Mahkemesi, 19 Ağustos'ta Rasperia Trading Limited tarafından açılan dava çerçevesinde Raiffeisenbank'ın hisse paketine el koyma kararı verdi. İlgili açıklama Raiffeisen Bank International'dan geldi
 
Kommersant'ın elektronik adalet sistemi verilerine dayandırdığı habere göre, 19 Ağustos 2024'te Rasperia Trading Limited, aralarında Rus Raiddeisenbank'ın da bulunduğu bir dizi şirkete karşı yaklaşık 195 milyar ruble tazminat talebiyle dava açtı. Davanın daha önce iptal edilen bir anlaşmayla ilgili olduğu belirtiliyor.
 
5 Eylül Perşembe
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi stratejik iletişim koordinatörü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "ABD başkanlık seçimleri hakkında konuşmayı ve  seçimlere müdahaleyi bırakması durumunda Beyaz Saray'ın çok minnettar olacağını" söyledi. Kirby, "ABD'nin bir sonraki başkanının kim olacağını belirlemesi gereken tek kişi Amerikan halkıdır. Ve eğer Sayın Putin öncelikle seçimlerimiz hakkında konuşmayı bırakırsa ve ikinci olarak da onlara müdahale etmeyi bırakırsa çok minnettar oluruz” dedi. 
 
Putin, Doğu Ekonomik Forumu'ndaki genel kurul toplantısında, Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından Kremlin'in Kamala Harris'i ABD başkanlık seçimlerinde favori olarak gördüğünü söyledi. Putin ayrıca nihai tercihi Amerikan halkının yapacağını, Rus hükümetinin de bu tercihe saygı duyacağını kaydetti.
 
ABD başkanlık seçimleri iki ay sonra 5 Kasım'da yapılacak. Zaten 2017'den 2021'e kadar ülkenin başkanlığını yapan Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı oldu. Joe Biden'ın başlangıçta Demokratların adayı olması bekleniyordu ancak o adaylığını geri çekti. Başkan Yardımcısı Kamala Harris ise Demokratların adaylığı için yarışacak.
 
- Ukrayna Yüksek Radası, Andriy Sybiha’nın dışişleri bakanlığını onayladı. Sybiha önceden Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu. Andriy Sybiha'nın bakan olarak atanması önerisini 5 Eylül'de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sundu. Yüksek Rada milletvekili Andriy Gonçarenko'nun Telegram kanalında bildirdiğine göre, Andriy Sybiha'nın atanmasına 258 milletvekili oy verdi.
 
49 yaşındaki Andriy Sybiha 1997'den dışişleri bakanlığında çalışıyor. Yeni dışişleri bakanı Türkiye'nin de yakından tanıdığı bir isim. Sybiha 2016-2021 yılları arasında Türkiye'de büyükelçilik yapmış, ardından başkanlık ofisi başkan yardımcılığı görevini üstlenmişti. Sybiha Nisan 2024’te Ukrayna Dışişleri Bakanlığı birinci bakan yardımcısı olarak atanmıştı.
 
- Avusturya Şansölyesi Karl Nehammer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile barış müzakerelerine açık olduğuna dair yaptığı açıklamayı dikkate aldıklarını söyledi. Şansölye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) merkezinin bulunduğu ülke olarak Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını dile getirdi. Nehammer'in X'teki açıklaması şöyle:
 
"Herhangi bir müzakere ön koşulsuz ve eşit şartlarda gerçekleşmelidir. AGİT'in ev sahibi ülkesi olarak Avusturya, uluslararası hukuka dayalı adil ve kalıcı bir barışı desteklemeye ve müzakereler için bir yer sunmaya hazır olacaktır."
 
- Alman Bild gazetesi kaynaklarına atıfta bulunarak Rus ordusunun 3 Eylül'de vurduğu Poltava'daki Askeri İletişim Okulu'nda, cepheden gelen askerler de dahil olmak üzere tüm Ukrayna'dan askerler eğitim görüyordu, diye yazdı. Ukrayna Acil Durumlar Servisi'ne göre, saldırıda en az 54 kişi öldü, yaklaşık 300 kişi yaralandı.
 
Gazete, saldırı sonrasında Ukrayna yetkililerinin, askeri okulun yanı sıra yakınlardaki bir hastanenin de hedef alındığını iddia ettiğini hatırlattı. Ancak Bild muhabirleri, hastanenin zarar gördüğüne dair bilgiyi doğrulamakta zorlandıklarını belirttiler.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın Abhazya'daki kamu çalışanlarına yaptığı sosyal ödemelerin durdurulmasını cumhuriyetle olan ilişkilerin kötüleşmesi olarak görmediğini söyledi. Lavrov'a göre, bu durum taraflar arasındaki taahhüt dengesinin korunması gerekliliğinden kaynaklanıyor.
 
Lavrov, RBC'ye verdiği demeçte, başkanlar tarafından onaylanan, hükümetler tarafından kabul edilen ve parlamentolar tarafından onaylanan bir dizi anlaşma olduğunu söyledi. Dışişleri bakanı "Bu anlaşmalara göre, her ülkenin kendi taahhütleri var. Sadece bu taahhütlerin dengeli bir şekilde yerine getirilmesi gerektiğinden bahsediyoruz ve Abhaz dostlarımız bunu gayet iyi anlıyor," şeklinde konuştu, ancak bu taahhütlere açıklık getirmedi.
 
- Avrupa Birliği, Gürcistan'daki belediyelere "Gürcistan'ın Yaratıcı Pusulası" projesi kapsamında verilmesi planlanan hibeleri askıya aldı. İlgili açıklama, AB'nin Tiflis'teki temsilciliğinden geldi. (RBC)
 
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD başkanlık seçimlerinde Kremlin'in favorisinin mevcut başkan Joe Biden olduğunu söyledi. Putin bununla birlikte Biden'ın, seçimlere katılmama kararı aldığını ve destekçilerini Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklemeye çağırdığını hatırlatarak, Kremlin de aynı şeyi yapacağını dile getirdi. Putin gülümseyerek şunları söyledi:
 
“Favoriler söz konusu olduğunda, bunu belirlemek bize düşmez. Bu sonuçta Amerikan halkının seçimi. Daha önce de söylemiştim, eğer böyle söylenebilirse, favorimiz mevcut başkan Biden'dı. O yarıştan çekildi ama destekçilerine Bayan Harris’i desteklemelerini önerdi. Biz de aynısını yapacağız, onu destekleyeceğiz. Bu birincisi. İkincisi, kendisi çok etkileyici ve bulaşıcı bir şekilde gülüyor. Bu, onun için her şeyin yolunda olduğununun işareti."
 
- Vladimir Putin Rus turistlerin Türkiye için en önemli gelir kalemi olduğunu söyledi. Turizmin dünyanın birçok ülkesinde hızla gelişen sektörlerden biri olduğunu ifade eden devlet başkanı, Türkiye'deki Rus turist sayısının yaklaşık 5 milyon civarında olduğunu ve bunun Türkiye Cumhuriyeti bütçesi için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu dile getirdi. Devlet Başkanı bu durumun Rusya'da da böyle olması gerektiğini vurgulayarak, ülkenin büyük bir turizm potansiyeline sahip olduğuna işaret etti. 
 
- Doğu Ekonomik Forumu'nda konuşan Vladimir Putin ayrıca Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelere hazır olduğunu, ancak Ukrayna ile sadece 2022 yılında İstanbul’da varılan anlaşmalar temelinde görüşeceğini söyledi. Putin, daha önce bu anlaşmaların Ukrayna tarafını da memnun ettiğini, ancak ülke yönetiminin Batı’nın talimatları nedeniyle projeden vazgeçtiğini ileri sürdü. Putin şunları söyledi:
 
“Onlarla müzakerelere hazır mıyız? Biz bundan hiç vazgeçmedik. Ancak soyut talepler temelinde değil, İstanbul’da üzerinde anlaşılmış ve aslında paraflanmış belgeler temelinde görüşmelere hazırız.”
 
- Putin, Telegram mesajlaşma uygulamasının kurucusu Pavel Durov ile yalnızca bir kez görüştüğünü de açıkladı. Rusya Devlet Başkanı, Durov ile yıllar önce Moskova'da bir kere görüştüklerini, Bakü'de ise görüşmediğini belirtti. Devlet başkanı Kremlin’in bazı ülkelerin aksine Pavel Durov’a hiçbir zaman bir şikayeti olmadığını söyledi.
 
- Devlet başkanı son olarak ülkesinin "dedolarizasyon politikası" uygulamadığını açıkladı. Putin dolarla ticareti reddedenin kendileri değil, batı olduğunu söyledi. Devlet başkanı, ABD'nin bunu Rusya ekonomisinin çökeceğini düşünerek yaptığını, ancak Rusya ve ortaklarının ulusal para birimleriyle ticarete geçtiğini söyledi.
 
- Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya’da yeni bir seferberliğin tartışılıp tartışılmadığı sorusuna hayır yanıtını verdi. Peskov Doğu Ekonomi Forumu'nda TASS’a yaptığı açıklamada, “Böyle bir tartışma yok,” ifadesini kullandı.
 
- Belarus Savunma Bakanlığı, birkaç insansız hava aracının ülkenin sınırını ihlal ettiğini duyurdu. Açklamada araçların düşürüldüğü bilgisi yer aldı. Ancak İHA'ların hangi ülkeye ait olduğu belirtilmedi.
 
 
- Doğu Ekonomik Forumu'nun genel kurul toplantısında konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, "düşmanı Kursk bölgesinden atmanın Rus Silahlı Kuvvetlerinin kutsal görevi olduğunu" söyledi. Putin'e göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin amacı "tedirgin etmek, telaşlandırmak, asker transfer etmek" ve Rus ordusunun başta Donbass olmak üzere kilit yönlere yönelik saldırılarını durdurmaktı. Ancak devlet başkanı, düşmanın başarısız olduğunu vurguladı. Putin, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin "hem insan gücü hem de askeri teçhizat açısından çok ağır kayıplar yaşadığını" sözlerine ekledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “ABD’nin, Rusya’nın kırmızı çizgilerinin nerede olduğunu çok iyi bildiğini ve bu hususta şaka yapılmaması gerektiğini” söyledi. Lavrov, devlet TV'sine demecinde  ABD’nin Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarında kullanılmak üzere seyir füzesi sağlama planlarını yorumladı.  Böylesi bir planın hayata geçirilmesinin kendisini şaşırtmayacağını, ABD’nin kendi koyduğu eşiği çoktan geçtiğini belirten Lavrov, “ABD kırmızı çizgilerimiz hakkında şaka yapılmaması gerektiğini anlamalı. Onlar, kırmızı çizgilerimizin nerede olduğunu çok iyi biliyor.” dedi.
 
Reuters'in dünkü haberine göre ABD, Ukrayna'ya Rusya topraklarının derinliklerine nüfuz edebilecek JASSM seyir füzeleri tedarik etme konusunda bir anlaşmaya yakın. Füzeler, Ukrayna'nın hâlihazırda kullanmaya başladığı F-16 savaş uçaklarına entegre ediliyor. Lockheed Martin tarafından üretilen eski JASSM modelleri yaklaşık 370 km menzile sahip. Habere göre füzeler radarda görünmüyor ve hava savunma sistemlerini aşarak karmaşık rotalar boyunca yere yakın uçabiliyor. JASSM'nin yeni versiyonu ise yaklaşık 800 km menzile sahip.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna'nın "yeni bir enerjiye" ihtiyaç duyduğunu belirterek hükümette büyük bir değişiklik yapılmasını emrettiğini söyledi. Toplamda altı bakan istifa etti, parlamentoda ise dört bakanın istifası kabul edildi. İstifa edenler arasında Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da vardı, ancak parlamento onun istifasını resmi olarak onaylamadı.
 
- Novorossiysk Belediye Başkanı Andrey Kravçenko, insansız deniz araçlarının saldırısının püskürtüldüğünü duyurdu. Kravçenko, halktan sakin kalmalarını ve deniz kenarındaki açık alanlarda bulunmamalarını istedi. Kravçenko, saldırı gerçekleştiren insansız deniz araçlarının sayısıyla ilgili bilgi vermedi. 
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, Ukrayna topraklarının içlerinde bir güvenlik kordonu oluşturulmasının gerektiğini savundu. Medvedev'e göre kordonun genişliği, Ukrayna’ya sağlanacak silahların menziline göre değişebilir. TASS’a demecinde Medvedev, “Ukrayna uzun menzilli füzeler, seyir füzeleri veya balistik füzeler alırsa, bu güvenlik kordonu Polonya’ya kadar uzanmalı” dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Preçystivka ve Karlivka yerleşimlerini kontrol altına aldıklarını duyurdu. Bu yerler, Pokrovsk’tan yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
 
- Ukrayna kaynakları, Polonya sınırındaki Lviv (Lvov) kentine düzenlenen füze ve dron saldırısında en az yedi kişinin öldüğünü bildirildi.
 
- Polonya, Lviv saldırısına karşı güvenliğini sağlamak amacıyla savaş jetlerini havalandırdığını duyurdu.
 
- Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna'nın sınır bölgesindeki bir köyü bombalaması sonucu üç kişinin öldüğünü, iki kişinin ise yaralandığını bildirdi.
 
- Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, ülkesinin Ukrayna'ya olan siyasi ve askeri desteğini yineledi. Scholz, "Almanya'nın Ukrayna'ya desteği bitmeyecek. Ukrayna'nın bize güvenmeye devam edebilmesi için gerekli düzenlemeleri yaptık, savunma anlaşmaları imzaladık ve fonları zamanında sağladık" dedi.
 
- ABD Adalet Bakanlığı, Rus devlet TV şirketi Russia Today'in iki çalışanı Konstantin Kalaşnikov ve Yelena Afanasyeva hakkında 10 milyon doları akladıkları iddasıyla gıyaben suçladı. Savcılara göre RT, "Amerikan halkını manipule etmeyi" amaçlayan bir şirket kurdu ve finanse etti. Adalet Bakanlığı'na göre bu çalışanlar, sosyal ağlarda "Rusya yanlısı propaganda" yaymaları için çevrimiçi yorumculara para ödüyordu.
 
- İsviçre hükümeti, Ukraynalı mültecilere en az 2026'ya kadar koruma sağlamayı teklif ettiğini, çünkü Ukrayna'daki durumun yakın gelecekte değişmesinin beklenmediğini açıkladı.
 
- Belarus devlet TV'si, bir Japon casusunun tutuklandığını bildirdi. Kanal, casusun askeri altyapıyı filme alırken yakalandığını ve Çin'in Belarus'a yaptığı yatırımların yanı sıra Belarus ile Ukrayna sınırındaki durum hakkında bilgi toplamaya çalıştığını söyledi. Minsk'ten tutuklama hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.
 
- BBC'nin haberine göre, kısmen Rus milyarderler Mihail Fridman ve Pyotr Aven'e ait olan yatırım şirketi LetterOne, İngiltere'nin en büyük petrol üreticisi Harbour Energy'nin %15 hissesini satın aldı. Anlaşma şartlarına göre LetterOne, Harbour Energy'de oy hakkına sahip olmayacak ancak şirketin kârından temettü şeklinde ödenen bir pay alacak. Habere göre LetterOne'ın kendisi herhangi bir yaptırıma tabi değil ve Fridman ile Aven'in bu şirketle doğrudan bir bağlantısı yok.
 
- Rusya Maliye Bakanlığı, 6 Eylül 2024’ten itibaren döviz ve altın alım hacmini artıracağını açıkladı. Bu amaçla 172,9 milyar ruble (yaklaşık 1,7 milyar dolar) fon tahsis edileceğini açıkladı.
 
 
- Rusya’nın Antalya Başkonsolosluğunun Muratpaşa ilçesindeki yeni hizmet binası törenle açıldı. Açılışa Vali Hulusi Şahin, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatiana Moskalkova da katıldı. Rusya’nın Antalya Başkonsolosu Sergey Vetrik, yeni ve modern bir binayla hizmetlerinin daha da gelişeceğini vurguladı. (Fotoğraf: Antalya Valiliği)
 
4 Eylül Çarşamba
 
- Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rusya ile Türkiye arasındaki finansal ilişkilerde sorunların devam ettiğini açıkladı. Yerhov, Türk bankalarında Rusya'ya transit mal taşımacılığı yapan şirketlerin daha fazla "baskı altına alındığını" söyledi. Büyükelçi bu tür müşterilerin hesaplarının kapatıldığını veya para transferlerinin engellendiğini ifade ediyor. Hangi bankaların bu uygulamaları yaptığına dair bilgi vermeyen Yerhov, Rusya’daki iş insanlarının bu tür sorunlar yaşadıklarında doğrudan Rusya Ticaret Temsilciliği’ne başvurmalarını istedi. (Tass)
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Rusya’nın kırmızı çizgilerinin nereden geçtiğini çok iyi bildiğine dikkat çekerek Washington’a söz konusu çizgileri ciddiye alması çağrısında bulundu.
 
Lavrov, gazeteci Pavel Zarubin’e ABD’nin Ukrayna’ya F-16 savaş uçakları için seyir füzeleri teslim etme planlarına ilişkin basında çıkan iddiaları yorumladı.
 
İlgili soruyu yanıtlayan Lavrov, “Hiçbir şeye şaşırmam. Amerikalılar daha önce kendileri belirledikleri eşiği çoktan geçti. Birileri onları dürtüyor ve Zelenskiy elbette bunu görüyor ve kullanıyor. Kırmızı çizgilerimizi tiye alanlar, kırmızı çizgilerimizi ciddiye almalıdır. Onların nereden geçtiklerini çok iyi biliyorlar” diye konuştu.
 
Rus diplomat, “Demokratların Cumhuriyetçiler ile kendilerini öne çıkarma kavgasından ibaret olan güç mücadelesi takıntısı en azından şimdilik giderek gerilimin daha fazla tırmanmasına yol açıyor. Orada belli bir etkisi olan aklıselim insanların olduğuna inanıyorum. ABD’nin çıkarlarının dikkate alınacağını umuyorum” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya'nın Rostov bölgesindeki Proletarsk kentinde, iki haftadan uzun süredir devam eden petrol deposu yangını tamamen söndürüldü. Yangın, 18 Ağustos'ta Ukrayna'nın insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırı sonrasında başlamıştı. Yetkililer, 2 Eylül’de yangının açık alevlerinin söndürüldüğünü, ancak şiddetli rüzgar nedeniyle yeni yangınların çıkma riskine karşı önlem aldıklarını açıkladılar.
 
- Unilever, Rusya’daki işlerini satmak için hükümetin yabancı yatırımları denetleyen komisyonundan onay aldı. Ağustos sonunda onaylanan anlaşmanın değerinin 35-40 milyar ruble arasında olduğu belirtiliyor. Şirket Rusya pazarına 1991'de giriş yapmıştı. (RBC)
 
- Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye'yi ziyaret eden Rus vatandaşlarına dikkatli olmaları çağrısında bulundu. Yerhov, özellikle son zamanlarda kaybolan bir Rus turistin yalnız başına tehlikeli bir bölgede yürüyüşe çıkması gibi vakalara dikkat çekti. Yerhov, turistlerin dikkatli olmaları durumunda konsoloslukların çıkarlarını savunmasının daha kolay olacağını ifade etti.
 
Öte yandan Rusya Federasyonu İnsan Hakları Yüksek Komiseri Tatyana Moskalkova, Ankara'yla birlikte Türkiye'de tatil yapan Rus turistlere yönelik özel broşür hazırlayacaklarını açıkladı.
 
Rusya'nın Antalya Başkonsolosluğu'nun yeni hizmet binası açılışında konuşan Moskalkova, "Çok ilgi çekici, ombudsmanların tarihteki ilk dokümanı olan ve 'Turistler İçin Broşür' olarak adlandırılan bir belge hazırlıyoruz. Turistlerin sağlık poliçesi düzenlemedikleri, yanlarına ne kadar para almaları gerektiğini, burada Rus banka kartlarının çalışmadığını bilmedikleri için zor durumlara düştükleri durumlarla karşılaşıyoruz" dedi.
 
 
- Ukrayna Yüksek Rada Başkanı Ruslan Stefançuk, Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'nın istifa dilekçesinin parlamentoya ulaştığını bildirdi. Stefançuk, dilekçenin en yakın genel oturumlarda değerlendirileceğini söyledi ve Facebook (Rusya'da aşırılıkçı olarak tanınan ve yasaklanan Meta'ya ait) üzerinden bakanın dilekçesinin fotoğrafını paylaştı.
 
Haberi aktaran Kommersant Dmytro Kuleba'nın, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı görevine 4 Mart 2020'de atandığını yazıyor. Ukrayinska Pravda kaynaklarına göre, yeni dışişleri bakanı, bakanlıkta Nisan ayından beri görev yapan Kuleba'nın kıdemli yardımcısı Andriy Sybiha olabilir.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, "3 Eylül'de Poltava'daki Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 179. Birleşik Eğitim ve Öğretim Merkezi'ne yabancı eğitmenler tarafından uzmanlar ve insansız hava aracı operatörlerinin eğitildiği bir merkeze" saldırı düzenlendiğini duyurdu. 
 
Ayrıca 4 Eylül sabahında Ukrayna'nın Lvov kentindeki "savunma sanayi tesislerine de toplu bir saldırı düzenlendiği ve bu tesislerde Ukrayna ordusu için havacılık ekipmanı ve roket silahları bileşenlerinin üretildiği ve tamir edildiği" bildirildi. Savunma Bakanlığı, saldırı hedeflerinin başarıyla vurulduğunu açıkladı. (RBC)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomi Forumu sırasında Çin Halk Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Han Zheng ile bir araya geldi. Putin, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Ekim ayında Kazan'da düzenlenecek BRICS zirvesine katılmasını beklediğini ve onunla ikili bir görüşme yapmayı umduğunu söyledi.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Rusya'nın uluslararası temaslarını engelleyemeyeceğini açıkladı. İnterfaks ajansına konuşan Peskov, Rusya'nın mahkemeyi tanımadığını ve mahkemenin Rusya'nın uluslararası ilişkilerinde ve ikili temaslarında bir kısıtlama oluşturamayacağını söyledi.
 
- Londra ICE Futures borsasında Brent petrolünün Kasım vadeli kontrat fiyatı, 13 Aralık 2023'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Moskova saatiyle 10:20'de varil başına fiyat 72,96 dolara kadar geriledi. Saat 11:20 itibarıyla fiyat 73,23 dolara yükseldi.
 
Ekim teslimatlı WTI petrol vadeli işlemleri de %1,29 düşüşle 69,43 dolara kadar geriledi. Petrol fiyatlarındaki düşüş üç gündür devam ediyor. (Kommersant)
 
 
 
- Ukrayna Başsavcılığı'nın verilerine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Poltava'daki eğitim merkezine yönelik füze saldırısı sonucu 51 kişi öldü, 200'den fazla kişi de yaralandı. Zelenskiy daha önce 41 ölü ve 180 yaralı olduğunu açıklamıştı. Açıklamada “Atılan füzeler bir eğitim kurumunun ve komşu bir hastanenin topraklarına çarptı. İletişim Enstitüsü'nün binalarından biri kısmen yıkıldı. İnsanlar enkaz altında kaldı. Birçoğu kurtarıldı” denildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre saldırıda iki balistik füze kullanıldı. Bakanlık, "Alarm ile füzelerin gelişi arasındaki zaman aralığı o kadar kısaydı ki, insanlar bomba sığınağına tahliye edilirken yakalandı" açıklamasını yaptı. Füze saldırısında, İsveç’ten gelen yabancı eğitmenlerin de öldüğü bildiriliyor. 
 
- Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi üyesi Andrei Kolesnik, Ukrayna ordusunun Kursk bölgesine saldırısına yanıt olarak Rus ordusunun, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Poltava'daki eğitim merkezini vurduğunu söyledi.  Lenta.ru'nu haberine göre  Kolesnik “Kursk bölgesinde birlikler olduğu ve sivillere saldırmaya devam ettiği sürece, Rusya düşmana sert bir şekilde karşılık verecektir" dedi.
 
- İngiliz gazetesi The Times, Poltava'daki Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) haberleşme birimleri eğitim merkezine dün yapılan saldırıyı 2022'den bu yana gerçekleşen en şiddetli saldırılardan biri olarak nitelendirdi. Zelenskiy, iki balistik füzenin Poltava'daki Telekomünikasyon Enstitüsü ve bir hastaneye isabet ettiğini, 41 kişinin hayatını kaybettiğini ve 180'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Saldırı sırasında, askeri personelin talim için dizildiği belirtiliyor. Ukrayna Devlet Araştırma Bürosu (GBR), olayla ilgili olarak askeri hizmette ihmalkarlık suçlamasıyla soruşturma başlattı. Rusya Savunma Bakanlığı ise yalnızca askeri ve enerji altyapılarına saldırı düzenlediğini vurguladı.
 
- Moskovski Komsomoets gazetesi, "Voennaya Khronika" Telegram kanalının askeri uzmanlarına dayanarak, Poltava'da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne (VSU) yönelik roket saldırısının Rus birlikleri tarafından 20 dakika içinde organize edilebileceğini belirtti. Bu süre içinde, hedef bölgedeki insan grubunun tespiti, istihbarat verilerinin komuta merkezine iletilmesi, saldırı kararı verilmesi, koordinatların emirle iletilmesi ve bu bilgilerin İskander füzesinin kontrol bloğuna girilmesi, ayrıca 200 km mesafedeki hedefin vurulması operasyonun gerçekleşebleceği kaydedildi. Gazetenin haberinde "3 Eylül sabahı, Poltava'da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri haberleşme birliklerinin eğitim merkezine roket saldırısı düzenlendi. İki İskender-M seyir füzesinin kullanıldığı ve bunlardan birinin binanın tavanını yıktığı, diğerinin ise çatıya isabet ettiği tahmin ediliyor. Şu anda Ukrayna ordusunun kayıplarıyla ilgili çeşitli bilgiler bulunuyor. Ancak, RT'ye göre, saldırı sonucu 300'den fazla Ukrayna askeri öldü veya yaralandı" denildi. 
 
- Reuters'in haberine göre ABD, Ukrayna'ya Rusya topraklarının derinliklerine nüfuz edebilecek JASSM seyir füzeleri tedarik etme konusunda bir anlaşmaya yakın. Haberde "ABD'nin tedarikle ilgili teknik sorunları çözmesi için Kiev'in birkaç ay beklemesi gerekecek" denildi. Füzeler, Ukrayna'nın hâlihazırda kullanmaya başladığı F-16 savaş uçaklarına entegre ediliyor; iki seyir füzesi taşıma kapasitesine sahipler. Lockheed Martin tarafından üretilen eski JASSM modelleri yaklaşık 370 km menzile sahip. Habere göre füzeler radarda görünmüyor ve hava savunma sistemlerini aşarak karmaşık rotalar boyunca yere yakın uçabiliyor. JASSM'nin yeni versiyonu ise yaklaşık 800 km menzile sahip.
 
- Donald Trump, Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmek için "çok iddialı bir planı" olduğunu duyurdu. Trump, SSCB doğumlu, yapay zeka alanında uzman Amerikalı bilim insanı Lex Fridman'a YouTube kanalında verdiği röportajda, "Ukrayna ve Rusya'yı durdurmak için çok iddialı bir planım var, ama bu planları şu an açıklayamam" dedi. Trump şöyşe devam etti:
 
"Eğer şimdi bu planları açıklarsam, başarılı olamazlar. Bu planların gerçekleşmesi için bir tür sürpriz etkisi gerekiyor. Anlaşma hakkında çok fazla konuşmayacağım çünkü bir anlaşmayı yapabilmemin tek yolunun seçimi kazanmam olduğunu düşünüyorum." 
 
Trump "mevcut durumda bu anlaşmayı yapmanın, çatışmalar başlamadan önce olduğundan daha zor olacağını" da ifade etti.
 
-  Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırski, İnsansız Hava Aracı (İHA) kuvvetleri komutanı Roman Gladkiy'i, "Rusya ile bağlantıları olduğuna dair şüpheler üzerine" görevden aldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bu kararı Facebook sayfasında duyurdu. Gladkiy'in Ağustos ayı sonunda göreve atanmasının ardından, Ukraynalı milletvekii Maryana Bezuhla, Gladkiy'in Kırım kökenli olduğunu, insansız hava araçları konusunda deneyimsiz olduğunu ve daha önce vatana ihanet ve yolsuzlukla suçlandığını iddia etmişti. (RBC)
 
- Zelenskiy, ofis başkan yardımcısı olarak görev yapan Rostislav Şurma'yı görevden aldı. Şurma, 2021 yılından beri bu görevde bulunuyordu. Aynı zamanda, Avrupa ve Euro-Atlantik entegrasyonundan sorumlu başbakan yardımcısı Olga Stefanishina ve Ukrayna'nın yeniden entegrasyonundan sorumlu başbakan yardımcısı ve bakanı İrina Vereşçuk da istifalarını sundu. Stefanishina 2020 yılından, Vereşçuk ise 2021 yılından beri görev yapıyordu. Ayrıca, çevre bakanı, stratejik endüstrilerden sorumlu bakan, adalet bakanı ve devlet mülkiyet fonu başkanı da istifalarını Ukrayna parlamentosuna sundu.
 
- Verhovna Rada Sözcüsü Ruslan Stefançuk, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın da istifasını, el yazısı mektubunu sosyal medyada yayınlayarak duyurdu. 
 
- Zelenskiy, Ukrayna'nın Kursk bölgesinde ele geçirdiği sınır bölgelerini "bir süreliğine" elinde tutmayı planladığını açıkladı. NBC News'e verdiği röportajda Zelenskiy, bu eylemlerin "zafer planının" ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtti ve bu planı ABD dahil müttefiklerine sunmayı düşündüğünü söyledi. Zelenskiy, "Bize onların toprağı lazım değil" diyerek Rusya'nın topraklarını elde tutma niyetlerinin olmadığını vurguladı.
 
- Rusya'nın deniz yoluyla yapılan petrol ihracatı, Eylülde en düşük seviyelere geriledi. Bloomberg'in verilerine göre, 1 Eylül'de sona eren dört haftalık dönemde Rusya'nın günlük ortalama petrol ihracatı 3,16 milyon varile düştü, bu da günlük 90 bin varil azalma anlamına geliyor. Asya'ya yapılan petrol sevkiyatları ise günde 2,96 milyon varile düşerek, Nisan ayındaki ortalamanın %9 altında kaldı. Çin'e günlük ortalama 1,19 milyon varil, Hindistan'a ise 1,66 milyon varil petrol gönderildi. Rusya'nın Avrupa'ya deniz yoluyla petrol ihracatı durdu, Türkiye'ye ise günde 210 bin varil petrol sevkiyatı yapılıyor.
 
- Sberbank, Temmuz ayı sonunda Ukrayna'nın "IT ordusu" tarafından organize edilen, tarihindeki en güçlü DDoS saldırısına maruz kaldığını açıkladı. Sberbank Başkan Yardımcısı Stanislav Kuznetsov, saldırının 13 saat sürdüğünü ve bu saldırıya Ukrayna'nın yanı sıra 62 binden fazla cihazdan oluşan birkaç harici bot ağının da katıldığını belirtti. Kuznetsov, saldırının banka müşterileri üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmadığını, siber güvenlik ekiplerinin saldırıyı başarıyla püskürttüğünü söyledi.  24 Temmuz'da VTB Bank, Rus bankacılık sistemine yurt dışından büyük bir DDoS saldırısı yapıldığını bildirmişti. O gün, VTB'nin yanı sıra Rosbank, Alfa Bank ve Gazprombank gibi diğer bankaların uygulamalarında da sorunlar yaşandığı Downdetector verilerinde gözlemlendi. Bir gün önce Gazprombank, Rosselkhozbank, Raiffeisenbank ve Rosbank'ta da benzer sorunlar görülmüştü. (Kommersant)
 
- Başkan Putin, resmi Moğolistan ziyaretini tamamladıktan sonra Doğu Ekonomik Forumu'na (VEB) katılmak için Vladivostok'a geldi.  Putin'in Vladivostok'taki çalışma ziyareti 4-5 Eylül tarihleri arasında sürecek. Forum sırasında, Putin'in Malezya Başbakanı Anwar İbrahim, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Sırbistan Başbakan Yardımcısı Aleksandar Vulin ile önemli görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca, Putin geleneksel olarak genel oturumda bir konuşma yapacak. 2024 Doğu Ekonomik Forumu'na bu yıl 76 ülkeden yaklaşık 6 bin misafir katılıyor. Forumda, 650 Rus şirketi ve 44 yabancı şirket temsilcisi yer alacak. 
 
- Rusya'nın, 1 Eylül itibarıyla Abhazya'daki doktorlar, öğretmenler ve güvenlik görevlilerine yönelik sosyal ödemeleri durdurduğu bildiridli. Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Rusya'nın, "Abhazya'nın bazı taahhütlerini yerine getirmemesi nedeniyle" bu yaptırımları uygulamaya başladığını belirtti. Şamba, bu durumu düzeltme çağrısında bulunarak, Rusya ile ilişkilerdeki gerilimin artmasının endişe verici olduğunu vurguladı. Ayrıca, Abhazya hükümeti, bütçe çalışanlarının maaş ödemelerini yerine getirme taahhüdünde bulundu. (RBC)
 
3 Eylül Salı
 
- Vladimir Zelenskiy, iki balistik füzenin Poltava'daki telekomünikasyon enstitüsüne ve bir hastaneye isabet ettiğini, olayda can kayıpları olduğunu açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı'na göre, olayda 41 kişi hayatını kaybederken 180'den fazla kişi de yaralandı.
 
RBC'nın aktardığı habere göre Zelenskiy telekomünikasyon enstitüsünün bir binasının kısmen yıkıldığını ve enkaz altında insanlar kaldığını söyledi. Telegram kanalından açıklama yapan devlet başkanı "Olayın tüm koşullarını tamamen ve hızlı bir şekilde soruşturulması talimatını verdim," diye yazdı.
 
Öte yandan Eski Ukrayna milletvekili İgor Mosiyşuk, Rusya'nın Poltava'da vurduğu hedefin askeri okula ait olduğunu ve saldırıda 600’den fazla Ukrayna askerinin yaralandığını söyledi. Haberi aktaran TASS ajansı Mosiyşuk’un Rusya tarafından teröristler ve aşırılık yanlıları listesine alındığına dikkat çekiyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
 
Ukrayna kaynaklarına atıfta bulunan Ria ajansı da, askeri enstitünün vurulmasından sonra askeri sorumlular hakkında görevi ihmal soruşturması açıldığını bildiriyor.
 
- Ukrayna'da üç bakan Rada'ya istifa dilekçelerini sundu. RBC'nın aktardığı habere göre istifa eden bakanlar Stratejik Sektörler Bakanı Aleksandr Kamışin, Adalet Bakanı Denis Malyıska ve Çevre Bakanı Ruslan Strelets.
 
- Reuters ajansı ABD'nin Ukrayna'ya uzun menzilli havadan karaya Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM) füzeleri tedarik etmeye başlayabileceğini bildiriyor. Adı açıklanmayan birkaç kaynağa dayandırdılan haberde, füzelerin sonbaharda açıklanacak yeni yardım paketine dahil edilebileceği aktarıldı. Ancak ajans konuyla ilgili nihai kararın henüz alınmadığını da yazdı.
 
Reuters'in belirttiğine göre, bir anlaşmaya varılması halinde, Kiev’in ilk JASSM füzelerini teslim almak için birkaç ay daha beklemesi gerekecek. Bu gecikme, Amerikalı yetkililerin çözmesi gereken teknik tedarik sorunlarından kaynaklanıyor.
 
JASSM füzesinin menzili 370 kilometre. JASSM-ER adlı modifikasyon ise hedefleri 980 kilometreye kadar vurma kapasitesine sahip. Füze, radarlar tarafından tespit edilmesi zor bir yapıda, nispeten alçaktan uçabiliyor ve belirli bir rotaya programlanarak hava savunma sistemlerinin tespit ettiği pozisyonlardan kaçınabiliyor.
 
- Ukrayna hükümeti ile kreditörler arasında Temmuz ayında varılan devlet borcunun yeniden yapılandırılması anlaşması, planlandığı gibi gitmedi. Reuters'ın beş yatırımcı ve Ukrayna yönetiminden kaynaklara dayandırdığı habere göre, anlaşmaya Rothschild ailesinin temsilcilerinin katılımıyla varıldı.
 
2022 yılı Haziran ayında başlayan borç yapılandırma müzakereleri, birkaç hafta içinde sonlandırıldı çünkü ana tahvil sahipleri, Kiev’in toplam borç tutarının %20'sinden daha fazlasını silmeyi talep ettiğini belirterek şikayette bulundular. Financial Times, 2015 yılında, uluslararası alacaklıların Kiev'e bu miktarın silinmesini teklif ettiğini ve bunun kabul edilebilir son teklif olduğunu yazmıştı.
 
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moğolistan lideri Ukhnaagiin Khurelsukh arasındaki görüşmeler, Moğolistan’ın başkenti Ulan Bator’da sona erdi. Kremlin basın servisi, dar kapsamlı görüşmelerin Devlet Sarayı içinde inşa edilen bir otağ içinde gerçekleştiğini bildirdi. Görüşme öncesinde Putin, onur defterine "Moğolistan’a, eski dostlarımız ve iyi komşularımızı ziyarete bir kez daha büyük memnuniyetle geliyorum," diye yazdı. 
 
Vladimir Putin Moğol lideri 22-24 Ekim tarihleri arasında Kazan’da yapılacak olan BRICS zirvesine davet etti. Khurelsukh daveti kabul etti.
 
Kommersant gazetesi iki liderin görüşmede ikili ilişkilerin gelişimini ele aldığını yazıyor. Vladimir Putin, Rus-Moğol ilişkilerinin "ticaret ilişkileri ve ticaret hacmi artışı yoluna girdiğini" söylerken Khurelsukh da ziyaret için Rusya Devlet Başkanı’na teşekkür etti. 
 
Ukrayna, Roma statüsünü imzalayan ülkeler arasında yer alan Moğolistan'dan Putin'in tutuklanmasını istemişti.
 
- Belgorod bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov, üç yerleşim yerinin İHA saldırılarına maruz kaldığını açıkladı. Gladkov’un açıklamasına göre, Borisovski ilçesinin Gruskoye köyünde bir İHA, Aziz Nikolay Kilisesi'ne saldırdı. Patlama sonucu kilisenin kubbesi alev alırken yangının söndürüldüğü bildiriliyor. Ayrıca köyde bir sosyal tesisin çatısı da hasar gördü.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, aşırılık yanlısı topluluk kurma davası kapsamında Moskova'nın güneybatısındaki bir hostelde arama yaptı. Kommersant hostelde 530 yabancının bulunduğunu bildiriyor. Moskova Soruşturma Komitesi’nin basın servisi bu kişilerin göçmenlik yasalarına uyumu ve "diğer olası ihlaller" ile ilgili kontrollerin yapılması için emniyet güçlerine teslim edildiğini açıkladı.
 
Öte yandan Moskova’nın Sakharo köyündeki Yabancı Vatandaşlar Geçici Gözaltı Merkezi’nde de aramalar yapılıyor. Ria'nın Moskova Soruşturma Komitesi basın servisine dayandırdığı habere göre aramalar bir dolandırıcılık davasıyla bağlantılı.
 
- Moskova Şehir Mahkemesi, Sibirya Bilimler Akademisi Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü Müdürü Aleksandr Şipluk’u vatana ihanet suçlamasıyla 15 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırdı. RBC'nın haberine göre Şipluk'a ayrıca 500 bin ruble para cezası verildi.
 
Reuters'in aktardığına göre bilim insanı 2017 yılında bir bilimsel konferansta Çin’e gizli bilgiler aktarmakla suçlanıyor. Şipluk suçunu kabul etmedi.
 
- Finlandiya Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan, Rus vatandaşlarının gayrimenkul alımlarına yasak getirilmesine yönelik yasa tasarısı, iki pasaporta sahip olanların veya Finlandiya'da sürekli oturma izni olanların haklarını etkilemeyecek. İlgili açıklama Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen'den geldi. Bakan, yasa tasarısının temel insan haklarını etkilemesine rağmen, parlamentonun anayasa komitesinin "temel haklar ile ulusal güvenlik arasındaki dengeyi mutlaka değerlendireceğini" söyledi. Yasanın ana amacının, "şu anda ve uzun vadede Finlandiya’ya yönelik düşmanca etkileri" önlemek olduğunu belirtiliyor.
 
 
- Almanya, Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırılarında Alman silahlarını kullanmasına kısıtlama getirmediğini açıkladı. Almanya'nın Moskova'daki büyükelçiliğinden İzvestiya'ya yapılan açıklamada, "Meşru müdafaa hakkı açısından askeri güç kullanılması, prensip olarak, saldırı altındaki ülkenin topraklarıyla sınırlı değildir. Almanya'nın Ukrayna'ya sağladığı silahlar, Ukrayna'ya nakledildiği anda Ukrayna silahı haline geliyor ve kullanımıyla ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmuyor" denildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz daha önce, Ukrayna'ya sağlanan batı silahlarının Rusya topraklarına (Kırım ve yeni bölgeler hariç) saldırı düzenlemek için kullanılmasını engellemeye çalışmıştı. Ancak, son dönemde ABD, İngiltere ve Fransa, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik sınır yakınlarındaki hedeflere saldırı düzenlemesine izin verdi. Avrupa Birliği savunma bakanları ise bu konuda ortak bir karar alamadı ve her ülkenin bu konuda kendi kararını vereceğini belirtti. 
 
- ABD merkezli Savaş Etüdleri Enstitüsü'nün AFP haber ajansı tarafından analiz edilen verilerine göre, Rusya Ağustos ayında Ukrayna topraklarında 477 kilometrekare ilerledi. Bu, Moskova'nın Ekim 2022'den bu yana en büyük aylık artış ilerlemesi oldu.
 
- İngiliz Economist dergisi, Joe Biden'ın görevden ayrılmasından önce, Zelenskiy'nin, Amerikan uzun menzilli silahlarıyla Rusya topraklarını vurma izni almak için "son şansına" sahip olduğunu yazdı.
Haberde Zelenskiy'nin önümüzdeki hafta ABD'ye yapacağı ziyarette Biden'la bu konuyu ele alacağı belirtildi.
 
- Zelenskiy, "Kursk bölgesindeki operasyonların, Donbass’taki mevcut durumu iyileştirmekte yetersiz kaldığını, bu bölgelerde durumun hala zor olduğunu" söyledi.
 
- Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti, sözleşmeli asker olaak orduya katılanlar için tek seferlik ödemeleri 2 milyon rubleye çıkardı. Bu rakamın 1,3 milyon rublesi Tataristan bütçesinden, 400 bin rublesi Rusya Savunma Bakanlığı’ndan ve 300 bin rublesi yerel belediyelerin bütçesinden sağlanacak.  Sözleşmeli askerler aylık 210 bin ruble maaş alıyor. 
 
-  Romanya hükümeti, Patriot füze savunma sisteminin Ukrayna'ya devredilmesine izin veren yasa tasarısını kabul etti ve nihai oylama için parlamentoya gönderdi.
 
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin (VSU) Kursk bölgesine saldıran 22. Mekanize Tugayının "Fırtına" kod adıyla bilinen komutanı, birliğinin Rusya topraklarına yönelik saldırıya katıldığını, bir emir verilmesi halinde Moskova'ya kadar ilerlemeye hazır olduğunu söyledi. M. Komsomolets'in BBC'den aktardığı habere göre komutan, bir sonraki adımların ne olacağı konusunda belirsizlik olduğunu belirtmekle birlikte, emri aldıkları takdirde Moskova'ya kadar ilerlemeye hazır olduklarını yineledi.
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, geçen hafta 1400'den fazla sivilin Kursk'un sınır bölgelerini terk ettiğini bildirdi. Şu anda 30 bölgedeki 198 geçici barınma merkezinde 11 bin 500'ün üzerinde sivil bulunuyor.
 
- Saratov Bölgesi Sağlık Bakanlığı basın servisi, bir hafta önce insansız hava aracının saldırısında yaralanan 40 katlı Volga Sky konut kompleksinde yaşayan bir sivilin hastanede hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
- Reuters'in haberine göre, pazar günü Ukrayna'nın İHA saldırısı sonrası Moskova'daki bir petrol rafinerisinin üretim kapasitesi yarıya düştü. 
 
- Rusya ile Belarus arasında güvenlik garantilerini içeren bir anlaşman imzalanacağı açıklandı. Anlaşma, iki ülkenin Birlik Devleti Anlaşması’nın 25. yıldönümü kutlamaları sırasında devlet başkanları tarafından imzalanacak.
 
2 Eylül Pazartesi
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Batı'ya "Ukrayna üzerinde Rus füzelerinin düşürülmesi" çağrısında bulunurken, NATO, böyle bir hamlenin Rusya tarafından bir tırmanışa yol açabileceği konusunda uyardı. NATO yetkilileri, Ukrayna üzerinde bir devletin Rus füzelerini önceden düşürmesinin, tüm askeri bloğu çatışmaya çekebileceğini belirtti.
 
NATO basın servisinden EuropaPress'e yapıan açıklamada, "NATO ülkelerinin kendi toprakları üzerindeki hava hedeflerini vurma hakkı var, ancak herhangi bir devletin Ukrayna üzerindeki Rus füzelerine önleyici bir müdahale yapması tüm askeri bloğu çatışmanın içine sürükleyebilir" denildi.  NATO'nun, Rusya'dan gelen bir saldırıya karşı çatışmanın daha da tırmanmasını önlemekle sorumlu olduğunu vurgulayan yetkililer, "NATO, çatışmanın bir tarafı değildir ve olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Bu açıklama, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin, Batılı ülkelerin Rus füzelerini hava sahalarına girmeden önce düşürmeleri gerektiğini savunan açıklamalarına yanıt olarak geldi. Ancak, Polonya Savunma Bakanlığı, NATO üyelerinin tümünün onayı olmadan böyle bir karar alınmayacağını belirterek, bu görüşe katılmadı.
 
Zelenskiy, Batılı ülkelerden, İsrail'e yardım ettikleri gibi, Ukrayna'ya da İran'dan gelen insansız hava araçları ve füzeleri durdurmalarına yardımcı olmalarını talep etmişti. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin bu yılın ilkbaharında tahıl anlaşmasının yeniden yürürlüğe girmesi için girişimde bulunduğunu ve Moskova'nın buna hazır olduğunu açıkladı.
 
Rusya'da yeni eğitim-öğretim yılının ilk günü ve 1 Eylül Bilgi Günü vesilesiyle Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (MGIMO) öğrencilere hitap eden Lavrov, Türkiye'nin tahıl anlaşmasıyla ilgili girişiminden bahsetti.
 
Lavrov, "Türkiye, bu ilkbaharda gıda sevkiyatlarının korunmasına ilişkin anlaşmaların değiştirilmiş bir formatta yeniden yürürlüğe koyulması yönünde bir girişimde bulundu. Ukraynalılar son anda 'Ticari gemilere dokunulmamasına dair yükümlülüklere ek olarak, nükleer santrallerin güvenliğinin korunması gerektiğine dair bir madde daha ekleyelim' dediler. Yersiz görünse de biz 'Tamam' dedik" ifadelerini kullandı.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus tarafını bunun ileriye doğru bir adım olacağına ikna ettiğini, tamamen samimi bir rol oynadığını ve faydalı olmaya çalıştığını anlatan Lavrov, "Biz kabul ettik ancak bunu bizzat öneren Ukraynalılar, daha sonra bundan memnun olmadıklarını söylediler. Görünen o ki, daha o zaman nükleer santralleri bombalama planları yapıyorlarmış" dedi. (Sputnik)
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın Moğolistan ile ilişkilerinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararlarıyla ilgili bir sorun olmadığını belirtti. Moğolistan, mahkemenin yargı yetkisini tanıyan ülkeler arasında, Vladimir Putin'in tutuklama emri çıkarıldıktan sonra ziyaret edeceği ilk ülke olacak. (Kommersant)
 
- Rusya birlikleri, Donetsk'te Skuçnoye yerleşim birimini ele geçirdi. (Tass)
 
- Leningrad Askeri Bölgesi lojistik desteğinden sorumlu komutan yardımcısı Tümgeneral Valeri Mumindjanov hakkında ceza davası açıldı. RBC'nın haberine göre Soruşturma Komitesi, Mumindjanov'a karşı Rus Ceza Kanunu’nun 290. maddesinin 6. fıkrası (büyük miktarda rüşvet alma) kapsamında bir dava açıldığını duyurdu.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Ukrayna'nın Drujba boru hattı üzerinden LUKOIL petrolünün taşınmasını durdurmasının Macaristan için ciddi problem olduğunu söyledi. Kommersant'ın haberine göre Szijjártó ülkesinin Rus petrolü olmadan ayakta kalamayacağını söyledi.
 
Dışişleri Bakanı RBC'ya verdiği röportajda, Rus petrol tedarikinin kesilmesi durumunda Macaristan'ın "petrolden tümüyle mahrum kalacağını" söyledi. Szijjártó şöyle konuştu:
 
"Macaristan Rusya'dan petrol ithalatını durdurursa, hayatta kalamayız, geniş anlamda ülkeyi besleyemeyiz. Yakıt talebini karşılayamayız... Çünkü yeterli alternatif altyapıya sahip değiliz. Adriyatik kıyısından Hırvatistan üzerinden Macaristan'a uzanan bir başka boru hattı daha var, ancak kapasitesi yetersiz."
 
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna ile barış görüşmelerinden asla vazgeçmediğini açıkladı. Bununla birlikte Putin, "önce Kursk bölgesine sızan haydutların icabına bakılması" gerektiğini söyledi.
 
Putin konuyu Tuva'da ziyaret ettiği bir okulda düzenlenen "Önemli Konular Hakkında Konuşma" adlı açık ders sırasında gündeme getirdi. Kommersant'ın haerine göre derste bir on birinci sınıf öğrencisi, temas hattındaki durum hakkında başkana soru sordu. Öğrenci, internette Ukrayna ile barış görüşmeleri hakkında çelişkili bilgilerin dolaştığını belirtti.
 
Putin yanıt olarak, Ukrayna'nın "gerçekten barış görüşmelerine geçme ve bu meseleleri barışçıl yollarla çözme isteği göstermesi" halinde, Rusya'nın bunu hiçbir zaman reddetmediğini söyledi. Ancak Putin, "Öncelikle, Rusya Federasyonu topraklarına, özellikle de Kursk bölgesine sızan ve sınır bölgelerinde durumu istikrarsızlaştırmaya çalışan bu haydutların icabına bakmamız gerekiyor" diye ekledi.
 
- Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'daki medyanın özgür olduğunu söyledi. Putin bu açıklamayı, Moğolistan'a yapacağı ziyaret öncesinde Moğol gazetesi Onoodor ile yaptığı röportajda dile getirdi. Putin şöyle konuştu:
 
"Bu, Anayasa tarafından kesin olarak garanti altına alınmıştır. Bilgi alanında çoğulculuk ve açıklık ihtiyacına inanıyoruz. Yetkililer, editoryal politikasına bakılmaksızın televizyon kanalları, haber ajansları, gazeteler, internet portalları ve diğer kitle iletişim kuruluşlarıyla yapıcı bir şekilde işbirliği yapmaktadır".
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Şevçenski semtindeki bir fabrika alanında yangın çıktığını açıkladı.
 
Strana.ua haber sitesi de 2 Eylül sabahı Kiev'de patlamaların meydana geldiğini bildiriyor. Haberde Ukrayna genelinde hava saldırısı alarmı verildi bilgisi de yer aldı. 
 
- Rostov bölgesinin Proletarsk şehrindeki petrol depolarında çıkan yangın iki hafta sonra söndürüldü. Rus basını yangının İHA saldırısı sonrasında başladığını hatırlatıyor.
 
- Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Polonya ve Ukrayna ile sınırı olan diğer ülkelerin, Rus füzelerini, bunlar hava sahalarına girmeden önce vurmak zorunda olduğunu söyledi. Financial Times'a konuşan bakan, Polonya hükümetinin, Ukrayna toprakları üzerinde füzeleri engellemenin NATO'yu Rusya ile Ukrayna arasındaki askeri bir çatışmaya çekebileceği endişelerine rağmen, vatandaşlarının güvenliğini sağlaması gerektiğini belirtti. Sikorski, "NATO üyeliği, her ülkenin hava sahasını koruma sorumluluğunu ortadan kaldırmaz; bu bizim anayasal görevimizdir" şeklinde konuştu.
 
- Novosibirsk Uçak Fabrikası, Rusya Hava Kuvvetleri'ne yeni bir Su-34 bombardıman uçağı teslimatı yaptı. Rosteh'ten yapılan açıklamada teslim edilen uçakların sayısı belirtilmiyor.
 
- Güney Kore polisi, Telegram'ı cinsel suçlara yardımcı olmak ve kışkırtmakla suçlayarak uygulama hakkında soruşturma başlattı. Yonhap ajansının haberine göre kolluk kuvvetleri, Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un tutuklandığı Fransa'daki yetkililerle işbirliği yapmak niyetinde.
 
- Kazakistan bankası Freedom Bank, Zolotaya Korona servisiyle yapılan transferleri yeniden başlattı. Frank Media'nın haberine göre, transferler 29 Ağustos'tan itibaren yeniden kullanılabilir hale geldi.
 
- Moskova Borsası'nın ruble endeksi %1,96 düşerek 2598,34 puana geriledi. Endeks, 2023 Mayıs ayından bu yana ilk kez 2600 puanın altına düştü.
 
 
- Son haber: Belgorod ve Harkov'da dün yoğunlaşan saldırıla gece boyunca sürdü. Belgorod Bölgesi Valisi Vyaçeslav Gladkov, gece bombalı saldırı sonucunda Belgorod'daki bir anaokulunun neredeyse tamamen yıkıldığını söyledi. Harkovski Gorı bölgesindeki Belgorod okulları bir hafta boyunca uzaktan eğitime geçecek ve anaokulları tamamen kapatılacak.TASS'a göre, bombanın düştüğü yerde bir krater oluştu ve anaokulu binasının enkazı geniş bir alana dağıldı. Gladkov, bunun zaten büyük miktarda hasar gören üçüncü eğitim kurumu olduğunu açıkladı.
 
- Sabaha karşı bir açıklama yapan Belgorod bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov, Belgorod bölgesinin Şagarovka köyüne düzenlenen hava saldırısı sonucunda bir sivilin öldüğünü söyledi. Şebekino'da bombardıman sırasında üç sivil de yaralandı. Daha önce Belgorod bölgesinin bombardımanı sırasında 11 kişi yaralanmıştı. Öte yandan Harkov bölge yönetimi başkanı Oleg Sinegubov, dün gece  bölge merkezinde yeniden patlama sesleri duyulduğunu söyledi, "Harkov'da birkaç sivil altyapıda hasar var, son saldırılarda toplam yaralı sayısı 47'ye yükseldi" dedi. Öte yandan pazar akşamı Kiev'de acil elektrik kesintileri başlatıldı.
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın Kursk bölgesine yönelik saldırıya halihazırda yanıt verdiğini ve yanıt vermeye devam edeceğini söyledi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Welt am Sonntag gazetesine verdiği demeçte, Ukrayna birliklerinin Rusya'nın Kursk bölgesindeki işgalinin uluslararası hukuka ve Ukrayna'nın meşru müdafaa hakkına uygun olduğunu savundu.
 
- Financial Times'ın yazdığına göre Zelenskiy, Kursk bölgesindeki saldırıyla ilgili olarak ülkesinde eleştiriliyor. Habere göre muhalifler bu durumun Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Donbass'taki Pokrovsky yönündeki konumunu zayıflattığını savunuyor.
 
- Pazar günü Rusya ile Ukrayna arasında karşılıklı saldırı haberleri gündemi oluşturdu. Zelenskiy, Harkov'u hedef alan saldırılarda 40'tan fazla kişinin yaralandığını söyledi, "Dünya liderlerini Rus saldırılarına karşı korunmak için gereken her şeyi sağlamaya çağırıyorum" dedi.  Gündüz gerçekleşen füze saldırılarında Harkov Spor Sarayı ve bir alışveriş merkezinin yııldığı haber veriliyor. Öte yandan Rusya da sivilleri hedef alan Ukrayna saldırıları rapor etti. Belgorod Bölgesi Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna'nın Belgorod'a düzenlediği saldırılarda 11 kişinin yaralandığını söyledi. Yaralılardan iki çocuğun durumu ağır olarak rapor edildi. Vali, ayrıca bombardıman sırasında çok sayda evin çatıları ve cephelerinin de hasar gördüğünü duyurdu.
 
- Rusya’nın Kamçatka bölgesinde Vityaz-Aero havacılık şirketine ait, içinde 3 mürettebat üyesinin ve 19 turistin bulunduğu Mi-8 helikopterinin bulunduğu bildirildi. Ön belirlemelere göre 22 kişiden kurtulan olmadı. Helikopterin enkazı 980 metre yükseklikte bulunuyor, arama-kurtarma ekipleri henüz kaza yerine ulaşamadı. Mi-8 helikopteri dün Vaçkajets Yanardağı’ndaki pistten kalkarak Nikolaevka kasabasına (Yelizovsky bölgesi) doğru yola çıkmış, ancak varış noktasına ulaşmamıştı. Helikopter ile irtibatın kesildiği bildirilmişti. Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), helikopterde 3 mürettebat üyesinin yanı sıra 19 turistin de bulunuyor olabileceğini açıklamıştı. (Sputnik)
 
- Başkan Putin, okulların törenle açılacağı 1 Eylül programı için Rusya Federasyonu'un Tıva cumhuriyetnin başkenti Kızıl'a geldi. Putin öğrencilerle eğitim yılının ilk dersinde buuşacak ve sohbet edecek. Putin ayrıca Rusya'nın modern tarihinde inşa edilen ilk Budist manastırı Thubten Shedrub Ling'i de ziyaret etmeyi planlıyor.
 
- Almanya'da aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi ilk zaferini kazandı. Thüringen eyaletinde yapılan yerel seçimlerde, AfD, oyların %33,5’ini alarak birinci oldu. 
 
- Paris Match dergisi, Telegram'ın kurucusu Pavel Durov ve arkadaşı Yulia Vavilova'nın hafta sonu Champs-Elysees'de yürüyüş yaparken görüldüğü bir fotoğraf yayınladı. Habere göre Durov Paris'teki lüks otellerden birine yerleşti ve emlak danışmanına, önümüzdeki hafta sonu taşınmayı planladığı "Paris'in güzel mahallelerinde" kendisine bir ev bulması talimatını verdi. Durov'un davasında 12 suçlama var. Bunlar arasında: yetkililerle işbirliği yapmayı reddetmek, reşit olmayanlara ait pornografik görüntülerin saklanması ve dağıtımında suç ortaklığı, uyuşturucuların edinilmesi, taşınması, depolanması, satışı veya devredilmesinde suç ortaklığı, organize bir grubun parçası olarak dolandırıcılıkta suç ortaklığı var. Durov 5 milyon euro kefaletle serbest bırakıldı, Fransa'dan ayrılması yasaklandı ve haftada iki kez polis karakoluna rapor vermesi şart koşuldu. Başkan Emmanuel Macron olayın siyasi sebepleri olmadığını söylerken Fransa'daki Rusya Büyükelçiliği, Rus vatandaşı Durov'un haklarının korunmasını talep etti. Durov 2014 yılında Rusya'dan ayrılmış, Fransa, BAE, St. Kitts ve Nevis vatandaşlıklarını almıştı.
 
 
- 1 Eylül 2024, Moskova'da 21. yüzyılın başından bu yana en sıcak gün olarak kayda geçti. Pazar günü saat 15:00'te VDNH meteoroloji istasyonundaki hava sıcaklığı +29,1 derece olarak ölçüldü. Bundan önce en sıcak gün, havanın +28,9 dereceye kadar ısındığı 1 Eylül 2002'ydi. Tüm zamanların en sıcak 1 Eylül'ü 1938'de yaşanan +30,8 derece idi. Haftanın ilk günleri de sıcaklık 28-29 derece civarında olacak.
 
Önceki gelişmeler-ARŞİV:
 
 
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама