Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

SON GELİŞMELER, ARŞİV: 11 Mart-8 Nisan 2024

SON GELİŞMELER// 8 Nisan Pazartesi, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunun 786. günü
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın kutuplarda kulandığı buz eritme gemisi Katerina Velikaya'da yangın çıktı, bir kişi hayatını kaybetti, üç kişi yaralandı. Vladivostok'ta onarım için için tersanede bulunan gemide yerel saatle 03.00 sıralarında çıkan yangının nedeni henüz belirlenemedi. Yangın sonucu yaklaşık 50 metrekarelik alanı kaplayan teknoloji odasının hasar gördüğü belirtildi.  Katerina Velikaya  Aralık 2020'de denize indirildi. Gemi, 1,5 metre kalınlığa kadar Arktik buzu eritebliyor. Bu kategorideki gemiler, zorlu iklim koşullarında malların açık denizlere taşınması, buz kırma operasyonları için kullanılıyor.
 
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, CNN televizyonuna verdiği röportajda Ukrayna’daki çatışmaların devam etmesini mevcut çatışmada barışa ulaşmanın tek yolu olarak gördüğünü söyledi. Stubb, “Barışa ulaşmamızın tek yolu savaş alanından geçiyor” diye konuştu. Çatışmayı sonlandıracak barış müzakerelerinin şu anda başlamasının mümkün olmadığını vurgulayan Stubb, ayrıca Kiev için uzayan çatışmanın Ukrayna toplumunda yorgunluk yarattığını da kabul etti. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov resmi ziyaret için Pekin'e gitti. Lavrov Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşecek.
 
- Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom), Zaporojye Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) benzeri görülmemiş İHA saldırısına maruz kaldığını, saldırı sırasında santralin 3 çalışanının yaralandığını bildirdi. Rosatom tarafından yayınlana açıklamada, Zaporojye NGS’ye yönelik İHA’lı saldırıyı benzeri görülmemiş olarak tanımladı ve UAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) yönetimi ile AB ülkelerine yapılan saldırıya tepki vermeleri çağrısında bulundu.
 
- FSB, Crocus City Hall terör saldırısı sanıklarının sorgusunun görüntülerini devlet TV'leri Kanal 1 ve Rossiya 1 ile paylaştı. Videoda bazı sanıklar, eylem sonrası Ukrayna'ya gittikten sonra kendilerine 1 milyon ruble ödeme sözü verildiğini söylediler. FSB'ye göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri askeri personeli ve Ukrayna özel kuvvetlerinin subayları sınırın kendilerine ait bölümünü eylemcilerin geçişi için temizlediler. Kommersant'ın aktardığına göre sanıkların ifadelerinden bazı cümleler şöyle:
 
Saidakrami Raçabalizoda: “Sayfullo (eylemin koordinatörü) bize Ukrayna'ya, Kiev'e gitmemizi söyledi. Orada 1 milyon ruble verecekler dedi.”
Muhammadsobir Fayzov: “Paranın verilmesi gereken Kiev'e hareket ettik. Herkese 1'er milyon ruble. Herkes sınırı geçmenin zor olacağını anladı. Sayfullo, Ukrayna sınırını geçip Kiev'e gitmenize yardımcı olacak adamların bizi bekleyeceğini söyledi.”
Şemsidin Fariduni: "Sayfullo bize şunu söyledi: 'Kiev'e doğru yola çıkın ve sınıra ulaştığınızda arabanızı sınırın yakınına bırakın ve beni arayın. Size daha fazla yardımcı olacağım."
 
- Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Krasnodar bölgesinde yer alan depolarda 1.8 bin metrekare alanda çıkan yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Ayakkabı imalatında kullanılan malzemelerin muhafaza edildiği 2 deponun yandığı ifade edildi. Acil Durumlar Bakanlığı’na bağlı 67 uzmanın ve 20 özel aracın yangına müdahale ettiğine dikkat çekilen açıklamada, daha sonra yangının kontrol altına alındığı vurgulandı. (Sputnik)
 
- ABD merkezli Forbes dergisi, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin cephedeki Rus ordu birliklerine ateş edecek yeterli mermiye sahip olmadığını yazdı. Makalede, “Günde 6 bin mermi ateşleyen Ukrayna’nın topçu bataryaları Amerikan yardımı sona erince bine yakın mermi ateşlemeye başladı, aynı zamanda Rus bataryaları günde neredeyse 6 bin mermi ateşlemeye devam etti. Cephane sıkıntısı çeken Ukraynalılar sıklıkla Rus hücum gruplarını fark ediyor, ama onlara karşı güçsüz kalıyordu” ifadelerine yer verildi.
 
-  Izvestiya'nın haberine göre, Rusya'dan Kazakistan'a yapılan ödemelerin işlem süresi, ikincil yaptırımların kapsamına girmeendişesiye uzamaya başladı. Haberde, "Kazakistan'a yapılan ödemelerin süresi iki ila üç haftaya ulaşmaya başladı" deniyor.
 
 7 Nisan Pazar,
 
- Donald Trump, Ukrayna çatışmasının nasıl bitebileceğinin formülünü gazetecilere aktardı. Washington Post'un kaynaklara dayandırdığı haberine göre Donald Trump, Kiev'e Kırım ve Donbass'ı Rusya'ya bırakması için baskı yaparak Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirebileceğini ifade etti. Konuyu Trump'la doğrudan görüşen bir gazeteciye göre Trump ayrıca Ukrayna'nın bazı bölgelerindeki insanların Rusya'nın bir parçası olmayı kabul edebileceklerini de söyledi. Trump ayrıca hem Rusya'nın hem de Ukrayna'nın 'bir çıkış yolu bulmak istediklerini' belirtti. Görevde olmadığı dönemde dahi Kongre'deki Cumhuriyetçilerle Joe Biden'ın haksız Ukrayna yardımlarına büyük oranda muhalif olan Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde ABD'nin dış politikasında değişiklikler yaşanması bekleniyor. (Sputnik)
 
- Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu UAEA, Rusya'nın kontrolündeki Zaporojye nükleer santraline drone saldırısı yapıldığını teyit etti.  UAEA başkanı, saldırıyı kınadı, istasyona tehlike oluşturacak eylemlerden kaçınılması çağrısında bulundu. İstasyonun basın servisi, Ukrayna dronunun Zaporojye Nükleer Santrali'nin 6. güç ünitesinin kubbesine çarptığını, kritik bir hasar veya can kaybının yaşanmadığını bildirdi.
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, hava savunma sistemlerinin Ukrayna ordusunun 4 adet uçak tipi insansız hava aracını (İHA) düşürdüğünü, saldırı sonucunda bir genç kızın hayatını kaybettiğini, 5 kişinin ise yaralandığını bildirdi.
 
- Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, liderlere, Ortadoğu ve Ukrayna'da barışa giden yolu müzakere etmeleri çağrısında bulundu. Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'na bakan ofisinin penceresinden geleneksel pazar duasını yapan Papa, buradaki konuşmasında, inananları barış için dua etmeye davet etti. Papa Franciscus, "Özellikle zulme uğrayan Filistin ve İsrail'de adil ve kalıcı barışa yönelik dualarımız boşa çıkmasın" ifadelerini kullandı. Katoliklerin ruhani lideri, Tanrı'dan gerilimi düşürmek ve müzakereleri mümkün kılmak için çalışanları teşvik etmesi temennisini dile getirerek, "Rabbim, liderlere bir süreliğine durup müzakere yapma, müzakere etme yeteneği versin" diye konuştu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin son 24 saat içinde Ukrayna ordusuna ait 293 insansız hava aracının (İHA) imha edildiği bildirildi.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy cephedeki durumun ülkenin silahlı kuvvetleri için zor olduğunu kabul etti. Zelenskiy Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte "Durum zor" diyerek tüm aktif eylemlerin yüzde 90'ının ülkenin doğusunda gerçekleştiğini söyledi.  Zelenskiy katıldığı bir programda, Ukrayna'nın saldırı operasyonları için top mermisine sahip olmadığını söyledi. Zelenskiy, "Karşı saldırılar için mermimiz yok" diyerek çalışmaya başlayan birkaç girişim olduğunu dile getirdi. Zelenskiy, programda ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Ukrayna'ya asker gönderme fikrini destekledi. Zelenskiy, Macron'un Ukrayna'ya askeri eğitmenler ve teknisyenler gönderilebileceği yönündeki açıklamalarının yanı sıra bu Belarus istikametinde faaliyet gösteren Ukrayna ordusu rezervlerini başka bir bölgeye sevk etmek için bu sınıra yabancı birlikler konuşlandırılması fikrini yorumlayarak şu sözleri kaydetti: "Bunu tamamen destekliyorum. Sınır görevine gelince, bunu nasıl reddedebiliriz. Eğer teklif ederlerse ve buraya gelirlerse, sadece destek veririz." Macron'un sözleri, aralarında Almanya'nın da bulunduğu bazı NATO ülkelerinin yanı sıra Fransa'daki siyasi güçler tarafından da ağır bir şekilde tenkit edilmişti. Siyasi parti liderleri Macron'u Paris'i çatışmaya sürüklemekleve düşüncesizlikle suçlayarak bu konularda parlamentoya danışmamakla itham etmişti. (Sputnik)
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus birliklerini Ukrayna'dan çıkarmak ve Putin'i hedeflerinden vazgeçmeye zorlamak için askeri desteğin hayati önem taşıdığını, ancak Kiev'in eninde sonunda Rusya'ya taviz vermek zorunda kalabileceğini söyledi. BBC'ye konuşan Stoltenberg, "Sonuçta, hangi tavizleri vermek istediklerine karar vermek Ukrayna'ya kalmış. Onlara müzakere masasında kendileri açısından kabul edilebilir bir sonuç elde edebilecekleri bir konumda olma fırsatını vermeliyiz" dedi. Bu sözlerle Ukrayna'yı şu anda taviz vermeye çağırmadığını söyleyen Stotenberg, "Ukrayna kazandığında gerçek barışa ulaşılabilir" diye ekledi.  Başkan Zelenskiy bugüne kadar Papa Francis de dahil olmak üzere kendisine yapılan çağrılara rağmen Putin'le asla müzakere yapmama konusunda kararlı olduğunu tekrarlamıştı.
 
Stoltenberg ayrıca NATO müttefiklerinin, Kuzey Atlantik İttifakı zirvesinin Washington'da yapılacağı Temmuz ayına kadar Ukrayna'nın finansmanına ilişkin uzun vadeli bir anlaşmaya ilişkin bir karara varacaklarına olan güvenini de dile getirdi. NATO genel sekreterş, "Savaşın yakın gelecekte sona ereceğine inansak ve umut etsek bile, gelecekteki saldırganlığı caydırmak için savunmasını güçlendirerek Ukrayna'yı önümüzdeki uzun yıllar boyunca desteklememiz gerekiyor" dedi.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, tüm cephe hatlarında durumun zor olduğunu söyledi, Rus ordusunun hava, füze ve topçu mühimmatındaki avantajını kullandığını vurguladı. Sırskiy'e göre, Bahmut yönünde, Çasov Yar ve Kleşçeyevka'nın doğusundaki bölgelerde, ayrıca Avdeyevskiy'de, ayrıca Berdiçev, Orlovka, Vodyanoy, Pervomaisky ve Novopavlovsky bölgelerinde durum Ukrayna Silahlı Kuvvetleri için özellikle zor.
 
- Almanya, savaş uçaklarının, Baltık Denizi üzerinde bir Rus keşif uçağını engellediğini duyurdu. Eurofighter uçaklarının, Baltık Denizi üzerinde Rus "COOT-A (IL-20)" tipi uçağı engellemek üzere Letonya’nın Lielvarde Hava Üssü'nden havalandığı, Rus keşif uçağının transponder sinyali olmadan uçtuğu kaydedildi. Rus uçağının bölgeyi terk ettiği beirtildi.
 
- Avrupa Birliği ve Ukrayna'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus siyasi ve askeri yetkililerinin yargılanabileceği özel bir mahkeme kurulması için çalıştığı kaydedildi. Euronews'in haberine göre, iki ana seçenek üzerinde durulduğunu söyleyen AB Adalet Komiseri Didier Reynders bunları şöyle açıkladı: "Çok taraflı bir anlaşmaya dayalı uluslararası bir mahkeme ya da Ukrayna ile Avrupa Konseyi arasında ikili anlaşmaya dayalı basitleştirilmiş bir çözüm". Ukrayna mahkemelerinde süren davaların bu yeni mahkemeye aktarılması için özel bir transfer mekanizması oluşturulması da planlanıyor.  Hollanda, halihazırda faaliyette olan Ukrayna'ya Karşı Saldırı Suçunun Kovuşturulması için Uluslararası Merkez'e (ICPA) ek olarak kurulacak mahkemeye de ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Mahkemenin kurulmasının son adım olduğunu vurgulayan Reynders, "Bir sonraki adım siyasi irade meselesidir. Önümüzdeki yılın başında başlayacak çalışma yıl sonuna kadar gerçek olabilir." dedi.
 
- Slovakya'da hafta sonu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun galibi, Ukrayna'ya askeri destek sağlanmasına karşı çıkan ve Rusya yanlısı olarak nitelendirilen aday Peter Pellegrini oldu. Sosyal Demokrat aday Peter Pellegrini'nin oy oranı yüzde 53,55, AB ve Batı yanlısı aday Ivan Korcok'un oy oranı ise yüzde 46,44 oldu. Ülkeyi Avrupa Birliği ve NATO'dan uzaklaştırmakla suçlanan Başbakan Robert Fico liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından Hlas (Ses) partisinin lideri olan Pellegrini, Slovakya'nın Washington ve Brüksel'den gelen direktiflere bağlı kalmaması ve kendi menfaatlerini gözetmesi gerektiğini savunuyor. Pellegrini'nin kazanmasıyla birlikte, ülkenin dış politikasını daha Rusya yanlısı bir hale getirdiği ileri sürülen Başbakan Fico'nun, Cumhurbaşkanlığı Sarayında bir müttefik kazanacağı yorumları yapılıyor.
 
- Tribune gazetesinin kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, Fransa Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya 2024 yılında 600 hava bombası tedarik etme sözü üzerine, stokları yenilemek için Safran şirketine yaklaşık 500 adet AASM bombası sipariş etmeye hazırlanıyor. Haberde, “Fransa Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya 2024 yılında 600 adet AASM bombası tedarik etme vaadinin ardından, Hava ve Deniz Kuvvetleri stoklarının yenilenmesi için Safran şirketine yeni bomba siparişi verecek. Sipariş edilecek parti yaklaşık 500 adet bombadan oluşacak” denildi. Ocak ayında Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransa'nın Ocak ayından itibaren 2024 yılı boyunca Ukrayna'ya her ay 50 adet AASM bombası tedarik edeceğini açıklamıştı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Acil Durum Servisi’nin verilerine göre ülkede yaklaşık 156 bin kilometrekare alan mayın sebebiyle artık potansiyel olarak tehlikeli sayılıyor.  Bunun ülke topraklarının yaklaşık yüzde 26’sına tekabül ettiği, bunun İsviçre topraklarının dört katı, İtalya ve Almanya’nın yarısı kadar oduğu vurgulandı. 
 
- Rusya Liberal Demokrat Partisi lideri ve Rusya Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, Batı'nın Rusya'ya karşı yürüttüğü vekalet savaşındaki Kiev'in başarısızlıklarının ardından Batılıların gözünün önce Moldova'ya sonra da Ermenistan'a kaymaya başladığını söyledi. Telegram kanalında yaptığı açıklamada Slutskiy şu cümleleri kaydetti: "Paşinyan Erivan'ı Ukrayna yolunda ilerletiyor. Ermenistan-ABD-AB formatı geliştikçe bu durum daha da belirginleşiyor. Kiev'in Kolektif Batı'nın vekalet savaşındaki başarısızlıklarının arka planında Washington ve Brüksel, Rusya karşıtı yeni 'test alanları' arıyor. Ve görünen o ki, Batılıların gözleri önce Moldova'ya sonra da Ermenistan'a kaymaya başladı." Slutskiy açıklamasında, Avrupa-Atlantik grubunun desteğinin ve yardımının, Ermenistan halkının ulusal çıkarları pahasına ve Güney Kafkasya'da istikrarsızlık beklentisiyle Rusya'yı zayıflatmaya yönelik bir 'planı' yeniden canlandırma girişimlerinden başka bir şey olmadığını vurguladı. (Sputnik)
 
6 Nisan Cumartesi
 
- Ukrayna makamları, dün gece Harkov'a S-300 füzeleriyle düzenlenen saldırıda altı kişinin öldüğünü, 11 kişinin de yaralandığını duyurdu. Bugün öğleden sonra da yeni bir hava saldırısı gerçekleştiği ve bir kişinin daha öldüğü kaydedildi. 
 
- Odessa yerel yetkililer, şehre yönelik son saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Saldırının bugün öğleden sonra muhtemelen İskender-M füzesi tarafından gerçekleştirildiği ve bir kamu hizmet tesisinin vurulduğu bildirildi.
 
- Belgorod Belediye Başkanı Valentin Demidov, Telegram kanalında şehrin bir kez daha roketlerle bombalandığını, bazı yüksek apartman binaları ile bir çocuk kliniğinin camlarının kırıldığını duyurdu.
 
- Vali Gladkov, Ukrayna ordusunun Belgorod bölgesine günde 20'den fazla insansız hava aracıyla saldırdığını bildirdi.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve diğer bazı Batılı liderlerin Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna yönelik korkunç terör saldırısının sponsorları olduğunu savundu. Medvedev, “Suç ortakları. Bunlardan biri de Macron. Söylemleri, eylemleri ve en önemlisi Bandera rejimiyle gizli operasyonlara verdiği onay, 22 Mart’taki terör saldırısına suç ortaklığı olarak nitelendirilebilir. Bu korkunç terör saldırısının sponsorlarının Macron ve diğer bazı Batılı liderler olduğu açık. Bunun affedilmesi mümkün değil” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, işverenlerin, ölen askeri operasyon katılımcılarının eşlerini, kocalarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde işten çıkarmasını yasaklayan bir yasa imzaladı .Putin ayrıca, özel askeri operasyon katılımcılarını biriken tüketici kredileri için faiz ödemekten muaf tutan bir yasayı onayladı.
 
- Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb, Rusya ile sınırın tamamen kapatılması kararını destekledi. Stubb, "Sınırın süresiz olarak kapatılması kaosu önleyecek. Aksi halde mülteci durumu kontrol edilemez hale gelir" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, iki Tu-95MS stratejik bombardıman uçağının, Su-35S jetlerinin eşliğinde Rusya ve Alaska arasında yer alan Çukçi Denizi’nin uluslararası suları üzerinde planlı uçuş gerçekleştirdiğini bildirdi. (Sputnik)
 
- Polonya radyosu Zet'in haberine göre, Polonyalı çiftçiler Ukrayna sınırını ablukaya almaya devam ediyor, bekleme süresi beş güne ulaşıyor.
 
- İtalyan La Reppublica gazetesi, NATO içinde gayrı resmi oarak tartışılan bir plan olduğunu, Kırım ve geçen yıl Ukrayna'dan referandumla ilhak edilen bölgelerin Rusya'ya katılması karşılığımda Ukrayna'nın NATO'ya alınmasının tartışıldığını iddia etti. Habere göre "Ukrayna güvenlik karşılığında topraklardan vazgeçmek zorunda kalabilir." Yazıda Trump'ın seçimleri kazanması durumunda Avrupa'nın ortaya çıkabilecek senaryodan korktuğu, resmi olarak kimse bundan bahsetmese de, arka panda "Biden'ın yenilgisi durumunda" zorunlu bir barış için planların masada olduğu belirtildi. Yazıda özetle şöyle denildi:
 
"Savaşı sona erdirmeye yönelik bir ççzüm önerisi: güvenlik karşılığında bazı topraklardan vazgeçilmesi. Yani Rusların ele geçirdiği bölgelerden vazgeçilmesi, ancak buna karşılık Ukrayna'nın derhal NATO'ya katılmasının garanti edilmesi. Bu, belki Brüksel'deki son İttifak zirvesinde resmi olarak tartışılan bir hipotez değil. Ancak kesinlikle tüm gayrı resmi konuşmalarda periyodik olarak geri dönülen bir olasılık. Hatta son birkaç günde daha yoğun tartışıyor. Bu "takas"ın birçok uzman tarafından savaşı sona erdirecek olası çözümlerden biri olarak görülüyor. Kiev'e askeri yardımın hızlandırılması çabalarının lokomotifi de bu. Çünkü bu çözüm gerçekten kabul edilirse, şu andan itibaren gelecek yılın başına kadar Ukrayna'nın topraklarının mümkün olan en geniş parçasını elinde tutması hayati önem taşıyor.  Biu hedefe ulaşmak için Zelensky'nin ordusuna silah, mühimmat ve hatta belki de adam sağlamak gerekiyor"
 
- Ukrayna'nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişına, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'nın NATO'ya resmi davetine karşı çıktığını söyledi. Ukraynalı politikacıya göre Kiev'in diğer müttefikleri de bu kararı destekliyor. Ukrayinska Pravda'nın aktardığına göre Olga Stefanişına, “NATO'ya katılım daveti gündemde. İki ülke dışında kesinlikle tüm müttefikler bu kararı destekliyor. ABD ve Almanya, bu bilgi kamuoyuna açıklandığından beri Macaristan ve Slovakya gibi diğer şüpheci müttefiklerin itirazalarına dikkate almaya çalışıyor. Ancak tam olarak bu iki ülke (ABD ve Almanya) kilit pozisyonda” dedi. New York Times'ın haberine göre Ukrayna, Rusya ile çatışmanın tırmanması riski nedeniyle Temmuz 2024'teki zirvede NATO'ya davet edilmeyecek. 
 
- Kurucusu Yevgeni Prigojin geçen yıl özel uçağındaki patlamada hayatını kaybeden özel ordu Wagner'in 3 bin eski savaşçısının, Çeçenistan'daki "Ahmat" özel kuvvetlerine katıldığı açıklandı. Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti'nin başı Ramzan Kadırov, 3 bin Wagner askerinin "Ratibor" kod adlı bir komutanla birlikte Ahmat özel kuvvetlerine dahil olduğunu, Rusya Savunma Bakanlığı'nın bu amaçla gerekli sayıda boş kadro tahsis ettiğini açıkladı. Kadırov Telegram mesajında "Yakın gelecekte tüm organizasyonel sorunlar çözülecek ve savaşçılar operasyonel muharebe görevlerini yerine getirmeye başlayabilecekler. Eski Wagner savaşçılarının Ahmat'a girişi ülkenin savunma kabiliyetinin güçlendirilmesi ve birimimizin etkinliğinin artırılması açısından stratejik açıdan önemli bir adımdır" dedi. "Ahmat" özel kuvvetleri, Ramzan Kadırov'un bombalı saldırıda öldürülen babası, eski Çeçenisan başkanı Ahmat (Ahmet) Kadırov'un adını taşıyor.
 
- Ukrayna, Avrupa Birliği semalarının Rusya ve Belarus bayraklı tüm yçaklara tamamen kapatılmasını önerdi. Başbakan Denis Şmıgal, “Bizim düşüncemiz Rus şirketlerinin ve Rus turistlerin AB semalarını rahatça kullanmasını engellemek. AB tarafından Rusya'nın uçak filosuna  hava sahası kapatıldı, ancak partnerlerimize Rusya'ya gidiş-dönüş tüm uçuşlar için tüm transit geçişin kapatılması konusunu görüştük” dedi. Ukrayna Başbakanı böyle bir adımın lojistiği Moskova için daha pahalı hale getireceğini ve Rusya vatandaşlarını da sıkıntıya sokacağını söyledi. AB, Şubat 2022 sonunda, askeri operasyonun başlamasının hemen ardından hava sahasını tamamen Rus uçaklarına kapattı. Şu anda Türk Hava Yolları'nınki dahil Türkiye-Rusya arasında pek çok uçuş, Doğu Avrupa'daki bazı AB ülkelerinin hava sahası kullanılarak yapılıyor.
 
- Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, barışın sağlanması için Moskova ile Kiev arasındaki diyaloğun gerekli olduğunu söyledi. Nehammer, “Rusya olmadan barış olmayacak. Mevcut durumu çözmek zor, ancak zamanı geldiğinde diyalogu sürdürmek bir zorunluluktur" dedi. (Le Figaro)
 
- Azerbaycan basını, Ermenistan ordusunun iki ülke sınırına doğru hareketini gösteren görüntüler yayınlayarak, Ermeni tarafının askeri yığınak yaptığını öne sürdü. Azerbaycan haber portalı Axar.az. verdiği haberinde, “Azerbaycan-Ermenistan şartlı sınırında Ermeni ordusunun yoğun hareketi gözlemleniyor. Ermeni tarafı güçlerini sınıra yakın Zangezur yönünde yoğunlaştırıyor” ifadelerine yer verdi. Ermenistan tarafından bu iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. (Sputnik)
 
- Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yuriy Popov yaptığı açıklamada, Rus Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Suriye'de militanlara ait iki üssü vurduğunu belirtti. Popov, “Rus Hava-Uzay Kuvvetleri, Al-Tanf bölgesinden ayrılarak Humus vilayetindeki El-Amur sıradağlarının ulaşılması zor bölgeleri ve Deyrizor eyaletindeki Al-Bişri bölgesine yerleşen militanlara ait iki üssü yok etti" dedi. (Sputnik)
 
5 Nisan Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rostov Vilayeti'ne dün gece düzenlenen insansız hava aracı saldırısından kalan bir bombayı etkisiz hale getirme çalışmaları sırasında yaşanan patlama sonrası 8 kişi yaralandı. Vali Golubev patlamanın bölgedeki askeri havaalanı yakınlarında gerçekleştiğini bildiriyor.
 
- Alman Bild dergisi Ukrayna'nın bu yıl içinde 2 bin 500 km menzile sahip insansız hava araçlarını kullanmaya başlayacağını yazdı. Ukrayna'nın Rusya topraklarına düzenlediği en uzun mesafeli saldırı önceki gün Tataristan'da gerçekleşmiş, modeli açıklanmayan İHA 1200 km mesafe kat etmişti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç’in Gotland Adasında NATO üssünü kurma planının, bir zamanlar barışçıl olan Baltık Denizi’ni jeopolitik çatışma meydanına getiren kışkırtıcı etkinlik olduğunu belirtti.
 
İsveç’in Gotland Adasında NATO üssünü kurma planına tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Rusya, ittifakın Kuzey Avrupa’daki yeni üye ülkelerin topraklarını askeri amaçlarla kullanmasının yol açtığı riskler konusunda defalarca uyarıda bulundu” ifadesi kullanıldı. 
 
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, geçen mart ayında, Gotland adasını NATO ortaklarıyla birlikte Rusya’ya karşı koruma niyetinde olduğunu söylemişti. Adadaki İsveç asker sayısının artırılabileceğini belirten Kristersson, ayrıca denizaltıların konuşlandırılabileceğini dile getirmişti. (Sputnik)
 
- Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Stanislav Pozdnyakov, Olimpiyat Oyunları'na tarafsız statüde katılmaya hazırlanan Rusyalı tenisçiler için "yabancı ajanlar takımı" ifadesini kullandı. Artistik Cimnastik Federasyonu Başkanı İrina Viner de söz konusu sporcular için "bayraksız bomjlar (evsizler)" ifadesini sarfetmişti. Rusya'nın en ünlü tenisçisi Daniil Medvedev Paris'te düzenlenecek Olimpiyat Oyunları için "İmkan bulursam seve seve katılırım" şeklinde konuşmuştu.
 
- Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Çernışenko, vatandaşlarınnı "yurt dışında tatil yapma bağımlılığından kurtulduğunu" açıkladı.
 
- Rusya'da benzin fiyatları artmaya devam ediyor. Kommersant gazetesi Ai-95 benzinin fiyatının son bir haftada yüzde 0,5 arttığını yazdı. Ai-92 benzin fiyatındaki artış oranı ise yüzde 0,28.
 
- St. Petersburg'daki Scania kamyon fabrikası faaliyetine son verdi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Başkanı Andrey Yermak, AND Kongresi'nin askeri yardım paketini onaylamaması halinde ülkesinin "kritik ana" yaklaşacağını açıkladı. Politico dergisine konuşan Yermak Ukrayna için paketin nisan ayı içinde onaylanmasının çok önemli olduğunu söyledi. 
 
Yermak en çok ilave hava savunma sistemlerine ihtiyaç duyduklarını, bu sistemler olmadan şehirlerini korumalarının imkansız olduğunu dile getirdi.
 
ABD Kongresi'nde Demokratlar ve Cumhuriyetiçler arasında Ukrayna'ya askeri yardım paketi uzlaşmazlığı yedinci ayına giriyor. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Mike Johnson ilgili tasarının yeniden görüşülmesine 9 Nisan günü başlanabileceğini söyledi.
 
- Ukraynalı askeri yetkililer Çasovoy Yar bölgesinde durumun ağır olduğunu açıkladı. Rus yetkililer ise ordularının şehre biraz daha yaklaştığını bildiriyor.
 
- Rostov Valisi Vasili Golubev, dün gece düzenlenen İHA saldırısında enerji altyapılarının kısmi zarar gördüğünü ve bölgede 600 kişinin elektriksiz kaldığını açıkladı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu yıl Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik düzenlediği insansız hava aracı saldırılarında 201 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
- The New York Times gazetesi bu yaz düzenlenecek NATO zirvesinde Ukrayna'ya üyelik daveti yapılmayacağını yazıyor.
 
- Vedomosti gazetesi ABD'li yetkililerin Rus bankaların Türkiye, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Orta Asya ülkelerindeki bankalarda açtıkları muhabir hesapları takip altına aldığını yazıyor. Habere göre ABD ayrıca söz konusu yabancı bankaların yöneticilerini Rusya ile iş yapmamaları için şahsen uyarıyor.
 
- Çekya Ulaştırma Bakanlığı, Rusya'nın Avrupa demir yolu ağını hedef alan siber saldırılar organize ettiğini ileri sürdü.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna'da çok sayıda bölgede hava saldırısı alarmı verildi. Odessa basını bölgede patlama seslerinin işitildiğini aktarıyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Rostov, Saratov, Kursk, Belgorod ve Krasnodar bölgeleri üzerinde toplam 53 insansız hava aracını etkisiz hale getirdiğini açıkladı. En çok İHA düşürülen bölge 44 adetle Rostov oldu.
 
- Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun başkanı Rafael Grossi, Zaporojye Atom Santrali'nin gerçek bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. Dün santralin basın birimi, yedek elektrik hattının devre dışı kaldığını duyurmuştu.
 
- Japonya Ekonomi Bakanlığı, Rusya'ya yönelik ihracat yasaklarını genişletti. 17 Nisandan itibaren yürürlüğe girecek karara göre yasaklı ürün kategorisi sayısı 164'e çıkarılıyor. Japonya ayrıca 10 Mayıstan itibaren Rusya'dan sanayide kullanılanlar hariç elmas ithalatını da yasaklayacağını duyurdu. Rusya'ya satışı yasaklanan ürünler arasında motor yağları ve lityum aküler de var.
 
- Amerikalı bilişim devi Intel, Rusya'nın Nijniy Novgorod şehrinde 2020'de açtığı en büyük ofisi elden çıkardı. Şirket raporlarına dayandırılan habere göre satış ocak ayında gerçekleşti.
 
- Türkiye, 1990'da imzalanan Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkı'nda Antlaşma'dan resmen çekildi. İlgili karar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasını taşıyor. NATO ülkeleri ile Rusya arasında imzalanan antlaşmadan ilk çekilen taraf geçtiğimiz kasımda Rusya olmuştu.
 
- Rusya Soruşturma Komitesi, Murmansk Valisi Andrey Çibis'e düzenlenen bıçaklı saldırının "kişisel" olduğunu açıkladı. Açıklamada aktarıldığına göre saldırgan sorgusunda Çibis'i tanımamasına rağmen kendisine şahsi bir husumet beslediğini söyledi.
 
4 Nisan Perşembe
 
SON HABER
 
- Rusya'nın kuzeybatısındaki, Finlandiya'ya komşu Murmansk bölgesinin valisine bıçaklı saldırı düzenlendi. 45 yaşındaki Vali Andrey Çibis'in ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi.
 
Valinin Apattiy şehrinde halkla bir kültür merkezinde yaptığı toplantının ardından arabasına binmeden önce bıçaklı bir adamın saldırısına uğradığı, midesinden yaralandığı bildirildi. Bazı ajanslar Vali'nin hayati tehlikeyi atlattığını bildirdi.
 
Görgü tanıkları "Arabasına yürürken koşarak gelen bir adam Vali'ye saldırıp bıçakladı. Saldırgan da yaralı olarak yakalandı" dediler.
 
Apatitsko-Kirov şehir hastanesi başhekimi Yuri Şiryaev, valinin durumunun ciddi olduğunu belirterek, "Ameliyat edildi, yoğun bakımda. Aort damarı hasar görmediği için çok şanslı" dedi.
 
Soruşturmaya yakın bir kaynak Kommersant'a, "Saldırgan Apatity sakini Aleksandr Bydanov adlı şahıs 'kafasındaki bir sesin kendisine saldırıyı gerçekleştirmesini söylediğini' anlattı.  Ancak  saldırganın aşırılık yanlılarıyla olası bağlantıları da araştırılıyor" dedi.
 
 Andrey Çibis, 27 Eylül 2019'da Murmansk bölgesinin valisi olarak atandı. Görev süresi bu yıl sona eriyor ve yeniden seçilmesi bekleniyor. Çibis, daha önce Moskova'da İnşaat Bakan Yardımcısı olarak çalışmıştı. RIA ajansı Vali'nin sadırıya uğramadan önce, kültür merkezinde halka buluştuğu anın videosunu yayınladı: 
 
- Rusya'nın Kurs şehrine Ukrayna tarafndan yollanan İHA'nın vurulduğu ve düştüğü merkez pazar yeri yakınında yangın çıktığı açıklandı. Vali Starovoit, "İHA'nın düşürülmesinin ardından Merkez Pazar bölgesinde yangın çıktı. Gerekli müdahale yapıldı" dedi. Daha sonra vali, Kursk üzerinde üç Ukrayna insansız hava aracının daha düşürüldüğünü, bazı binaların hasar gördüğünü söyledi.
 
- Harkov'dan akşam saatlerinde patlama haberleri geldi.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenber, Ukrayna'daki çatışmaların geleceği için ortada iki senaryo olduğunu söyledi. NATO dışişleri bakanları ile görülen Stoltenberg "Savaş alanındaki durum ciddi. Şu anda iki olası senaryo var: Ya NATO'nun daha fazla siah yardımı toplayabilmesi ve Ukrayna'nın daha fazla toprak alması, ya da ikinci senaryoda bunu yapamamak, başaramamak. Uzun vadeli barışa ulaşmanın tek yolu Rusya'nın savaş alanında kazanmasını engellemek" dedi.  Stoltenberg bir kez daha, ittifakın Ukrayna ihtilafında taraf olmadığını ve taraf olmayı da düşünmediğini vurgulayarak  "Kiev'in kendis dei bunu istemedi" dedi ve Ukrayna topraklarına NATO birlikleri gönderme olasılığını reddetti. 
 
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, Brüksel'deki toplantının ardından NATO'nun  Ukrayna'da ittifak üyesi ülkelerden Kiev'e yapılacak yardımın koordine edilmesine yardımcı olacak bir misyon oluşturduğunu duyurdu.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin, Rusya'nın tüm güçlüklere rağmen "savaş ekonomisine" geçmeyeceğini söyledi. Devlet başkanı savunma sanayiinin gelişmesi için çabaları ve kaynakları konsantre ettiklerini belirtiyor.
 
Putin daha önce 1,5 yılda savunma sanayiinde 520 bin kişilik yeni istihdam yarattıklarını açıklamıştı.
 
- Rusya'nın etnik gruplar arası uzlaşı ve dinler arası birliğin eşsiz bir örneğini sunduğunun altını çizen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu nedenle ülkenin radikal İslamcı gruplar için bir terör hedefi olmadığını vurguladı.
 
Rusya Bağımsız Sendikalar Federasyonu Kongresi'nde konuşan Rus lider Putin, Moskova yakınlarındaki Crocus City Hall'de düzenlenen terör saldırısının amacını açıklayarak, eylemi azmettirenlerin IŞİD'in Afganistan kolu Horasan Vilayeti olduğu yönündeki iddiaları bir nevi reddetti. (Sputnik)
 
- FSB, Crocus saldırısıyla bağlantılı oldukları iddiasıyla Moskova, Yekaterinburg ve Omsk'ta 3 kişiyi daha gözaltına aldı. Bu kişilerden birinin Rusya vatandaşlığı bulunduğu, ancak üçünün de Orta Asya kökenli olduğu belirtildi.
 
- Rusya Başsavcılığı, varlıklarına el konulması için başvuruda bulunulan makarna üreticisi Makfa'nın üretimi durdurduğu yönünde çıkan haberlerin gerçekliği yansıtmadığını açıkladı.
 
- Kırgizistan Başbakanı Akılbek Japarov, Mir ödeme sistemli banka kartlarını neden artık kabul etmedikleriyle ilgili bir açıklamada bulundu. Japarov, ülkelerinde bankalar arası sistemi Letonyalı bir şirketin kurduğunu ve şirketin Mir'den vazgeçilmediği takdirde sistemi kapatma tehdidinde bulunduğunu söyledi.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, NATO bünyesinde Ukrayna'ya 100 milyar dolarlık yardım fonuna katkı sunacak durumda olmadıklarını söyledi.
 
- Reuters'in haberine göre Rusya'nın en büyük sıvı doğal gaz projesi Arktik SPG-2 küçülmeye gidecek. Ajans projenin 3 teknolojik hattan 2'ye indirileceğini bildiriyor. ABD, şubat ayında Akrtik SPG-2 için gaz taşıyan Sovkomflot şirketini yaptırım listesine almıştı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Politico dergisine konuşan Ukraynalı ordu yetkilileri, F-16 uçakları etkili bir şekilde kullanma fırsatını kaçırdıklarını söyledi. Habere göre bir subay "Her silahın bir zamanı var. F-16'lar 2023'te gerekliydi, 2024'e ise uygun değiller," ifadesini kullandı.
 
Subay ayrıca çatışma sırasında bütün silah sistemlerinin "ilk seferde" fark yarattığını, daha sonra tarafların duruma adapte olduğunu söyledi. Eski Genelkurmay Başkanı Zalujnıy'nin "tek şans savaşı" tabirine atıfta bulunan asker, Storm Shadow Scalp roketlerini örnek gösterdi. Subay bu roketleri etkili bir şekilde kullandıklarını, ancak Rusların duruma hızla adapte olarak kendilerine ikinci bir şans vermediğini dile getirdi.
 
- İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps, dünyanın savaş sonrası dönemden savaş öncesi döneme geçtiğini belirterek NATO müttefiklerini ittifakın geleceği hakkında düşünmeye çağırdı.
 
Shapps The Telegraph gazetesi tarafından yayımlanan köşe yazısında, "Bugün İttifak'ın geleceğini bir kez daha acilen düşünmeliyiz. Savaş sonrası bir dünyadan savaş öncesi bir dünyaya geçtik" dedi.
 
Shapps, demokrasiyi ve ittifakı korumak için Ukrayna'yı destekleme çabalarının iki katına çıkarılması, NATO üyelerinin savunma harcamalarının arttırılması ve Avrupa-Atlantik savunma sektörünün güçlendirilmesi gibi önlemleri sıralayarak, "Bazı müttefiklerin GSYH'lerinin yüzde 2'sini savunmaya harcayamadıkları durum artık devam edemez zira NATO 'geleceğimizle Rus ruleti oynamayı' göze alamaz" dedi. (Sputnik)
 
- Reuters ajansı Avrupa Birliği'nin doğal gaz ithalatında Rusya'nın payının yüzde 15'e yükseldiğini yazıyor. Ancak boru hattı üzerinden ithal edilen doğal gazda Rus payı yüzde 37'den yüzde 9'a gerilemiş durumda.
 
- Zaporojye Nükleer Enerji Santrali basın servisi santralde yedek elektrik hattının devre dışı kaldığını açıkladı. Arızanın sebebiyle ilgili bilgi verilmedi.
 
- Moskova Borsası'nda endeks değeri sabah 10.04'te 3403,79 ile 2022 şubat ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Aynı saatlerde euro kuru da yeniden 100 rublenin üzerine çıktı. Dolar 92,38, euro 100,22 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya, 64 yaşında bir İsrailliyi sınır dışı etti. FSB, Krasnodar'da gözaltına alınan Yuval Lanzman adındaki İsraillinin eski ordu mensubu olduğunu ve Ukrayna saflarında Rusya'ya karşı savaşmak istediğini açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Harkov Belediye başkanı Igor Terehov, şehirde dün gece yaşanan patlamalar sonrasında beş kişinin öldüğünü söyledi.  RBC'nın aktardığına göre Terehov,  yaşanan üç patlamanın ardından isabet alan bir bölgede kurtarma çalışmaları yapan bir ekipten üç kişinin yeni patlama sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Terehov olası elektrik kesintileri konusunda uyardı. Dün gece  Harkov'da patlamalar meydana gelirken Sumı ve Dnepropetrovsk bölgelerinde de hava saldırısı alarmı verildi.
 
- Kremlin, Zelenskiy'nin Rusya'da yeni bir seferberliğe ilişkin iddiasını "yalan" olarak nitelendirdi. RBC'nın aktardığına göre, dün Zelenskiy, Moskova'nın 1 Haziran'da 300 bin kişiyi seferber etmeye hazırlandığını söyledi. Putin'in sözcsü Peskov, TASS'a demecinde "Rusya'da yeni bir seferberlik dalgasının hazırlandığı" iddiasının doğru olmadığını söyledi. Peskov, ilgili soruya, “Bu doğru değil” yanıtını verdi.
 
Dün sabah Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb ile Kiev'de düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Zelenskiy, Moskova'nın seferberliğe hazırlandığını iddia etmişti. Zelenskiy'nin iddiası Devlet Duması Savunma Komitesi Başkanı Andrei Kartapolov tarafından da yalanlandı.  Kartapolov, "Silahlı kuvvetler için mevcut asker alma sistemimiz, başta özel askeri operasyonun görevleri olmak üzere, verilen tüm görevleri yerine getirmemize olanak sağlıyor. Seferberlik olmayacak” dedi.
 
- Kommersant gazetesinin aktardığı Rosstat verilerine göre, Rusya'daki petrol rafinerilerinin mart ayının son haftasında benzin üretimi şubat ortalamasına göre yüzde 12 oranında azaldı. Akaryakıt üretimindeki düşüş, drone saldırıları nedeniyle rafineri tesislerinin zarar görmesinden kaynaklanıyor. Hasar gören tesislerin çoğunun nisan-mayıs aylarında üretime dönmesi bekleniyor. İç pazarda ise, rezervlerin kullanılması ve Belarus'tan yapılan ithalat nedeniyle henüz benzin sıkıntısı fark edimediği belirtildi.
 
-  Rusya'nın Ukrayna'daki özel operasyonunun başlamasından bu yana, 40 bin 62 kişinin Çeçenistan Cumhuriyeti'nden özel operasyon bölgesine gittiği bildirildi. Bunların 16 bin 815'inin gönüllü olduğu belirtildi.  Bu bilgileri Çeçenistan'ın başı Ramzan Kadırov'un başkanlığında toplantının ardından Fudermes bölgesel parlamentosu başkanı Magomed Daudov tarafından açıklandı. (Kommersant)
 
- Rusya'nın Krasnodar bölgesi valisi Veniamin Kondratyev, özel askeri operasyon bölgesine giden askeri personele ve gönüllülere tek seferlik bölgesel ödemenin 1 milyon rubleye çıkarıldığını duyurdu. Valinin Telegram kanalından yaptığı açıklamaya göre yeni uygulama 1 Nisan 2024 tarihinden itibaren Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayan vatandaşlar için geçerli olacak. Kommersant'ın aktardığına göre, dün Rostov bölgesi valisi Vasily Golubev de sözleşmeli askerliğe katılanlara yerel bütçeden yapılan ödemeyi 700 bin rubleye çıkarma kararını açıkladı.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Deniz Kuvvetleri’nin yeni komutanı olarak Oramiral Aleksandr Moiseyev’in atandığını açıkladı. 
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Fransız mevkidaşı Sebastien Lecornu arasında dün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Lecornu, Crocus terör saldırısı nedeniyle taziyelerini iletti.  Paris'ten yapılan açıklamaya göre Fransız bakan "Ukrayna konusunda Rusya ile diyaloğa hazır olduğunu ifade etmedi."
 
- Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, ABD ve İngiltere’nin İsrail'in Şam'daki İran konsolosluğuna yönelik saldırısına ilişkin Rusya tarafından önerilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) açıklaması taslağını, konuya ilişkin değerlendirmelerde görüş birliği olmadığını öne sürerek görüşmeyi reddettiğini belirtti. Polyanskiy, “İsrail'in Şam'daki İran Büyükelçiliği'nin konsolosluk bölümüne düzenlediği saldırıyla ilgili 2 Nisan'da yapılan BMGK toplantısının ardından Rusya, bu tür durumlar için standart bir metin olan, basına yönelik bir Güvenlik Konseyi Açıklaması taslağı hazırladı. Ancak ABD ve İngiltere, toplantı sırasında saldırıya ilişkin değerlendirmelerde görüş birliği olmadığını öne sürerek konuyu tartışmak bile istemedi” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
-  Rus hava savunma sistemlerinin Tula bölgesi üzerinde iki insansız hava aracını imha ettiği bildirildi.
 
- Putin ile özel röportaj yapan Amerikalı gazeteci Tucker Carlson, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin röportaj taleplerini dikkate almadığını söyledi. X sosyal ağında yayınlanan bir video mesajında Carlson, "Kendi pozisyonunu açıklayabilmesi için Zelenskiy'e çok sayıda röportaj talebi gönderdik. Tabii ki bunları görmezden geldi" dedi.
 
 
3 Nisan Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Bloomberg ajansı Brezilya'nın Ukrayna'ya top mermisi tedarik etmeyi reddettiğini yazıyor. Ajans Güney Amerika ülkesiyle  İngiltere ve Japonya'nın yürüttüğü görüşmelerin çıkmaza girdiğini bildiriyor.
 
Brezilya Devlet Başkanı Lula, geçtiğimiz nisanda Ukrayna'yı Kırım üstünde hak iddia etmekten vazgeçmeye çağırarak Avurpa Birliği ve ABD'ye suçlamalar yöneltmişti. Lula Batıyı barış görüşmeleri için gerekli koşulları sağlamamakla itham ediyor.
 
Önceki gün Ukrayna'nın Brezilya büyükelçisi Andrey Melnik, Brezilyalıların başka bir gezegende yaşadığını söylemişti. Melnik tarafsızlık politikası nedeniyle Brezilyalı siyasetçilerin Moskova ile Kiev arasındaki çatışma konusunda konuşmak istemediğini dile getirmiş, ayrıca Latin Amerika ülkelerinden bekledikleri desteği alamadıklarından yakınmıştı.
 
- The Wall Street Journal gazetesi, Fransa'nın Ukrayna'ya gönderebileceği birliklerin Rusya'nın saldırısına uğraması halinde NATO'dan destek istememe sözü verdiğinini yazıyor. Gazete Fransa Başkanı Macron'un konuyla ilgili şubat ayında Joe Biden ve Olaf Scholz ile gizli bir görüşme gerçekleştirdiğini aktardı. Habere göre Macron bu görüşmede iki lidere strateki değşikliği önerdi. Ancak devlet başkanının önerisi muhataplarınca kabul görmedi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bugünkü basın toplantısında, “AB’nin Ermenistan’daki misyonu, Batı’nın çabalarıyla NATO misyonuna dönüşüyor. İttifaka güya ihtiyaç olduğunu göstermek için AB üyesi ülkelerinin liderleri Rusya karşıtı histeri kışkırtıyor, ülkemize karşı askeri çatışmaya hazırlık yapma çağrısında bulunuyor, bariz ekonomik sorunlar devam ederken askeri sanayiye büyük paralar yatırıyorlar. Ama kendi paralarını yatırmıyorlar, Ermenistan’ı kendi savunma sanayilerine yatırım yapmaya çağırıyorlar” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Moskova polisi, bilet rezervasyon servisi Leonardo'yu geliştiren şirkete FSB ve Rosgvardiya ile birlikte baskın düzenledi. Servis eylül ayında yoğun bir DDoS saldırısına maruz kalmıştı. Rus basını baskının bu saldırıyla bağlantılı olduğunu yazıyor.
 
- Rusya'nın Rostov Vilayeti'ndeki bir polimer fabrikasında yangın çıktığı bildiriliyor. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- Ukrayna meclisi Rada'da yapılan görüşmelerde devletin 2024 yılındaki borçlarının ödenmesi için gereken miktarın 25,6 milyar dolar olduğu açıklandı. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin sözücüsü Dmitri Peskov'a, Zelenskiy'nin Tataristan'a düzenlenen dron saldırısıyla ilgili düşünceleri soruldu. Zelenskiy "Her seferinde daha uzun mesafeli yanıtlar vereceğiz," şeklinde konuşmuştu. Peskov bu sözlere "Ukrayna'nın terörizm pratiğini sürdürdüğü" yanıtını verdi.
 
Öte yandan Peskov'a The Washington Post'un haberi de soruldu. Gazete ABD'nin Crocus saldırısından iki hafta önce konser alanının adını vererek uyarıda bulunduğunu yazmıştı. Peskov soruyu yanıtsız bıraktı.
 
The Washington Post'un ardından New York Times da kendi kaynaklarına dayandırdığı haberde ABD'nin Crocus'un adını vererek Rus tarafını uyardığını yazdı.
 
- İngiliz The Guardian gazetesi, Ukrayna'nın 2024'ün ilk yarısında Kırım Köprüsü'ne bir saldırı düzenlemeyi planladığını ileri sürdü. Gazete haberini Ukrayna İstihbarat Servisi GUR kaynaklarına dayandırdı. Gazeteye konuşan bir GUR yetkilisi köprüye saldırının Zelenskiy tarafından onaylanan "Karadeniz'deki Rus varlığını azaltma planının" bir parçası olduğunu söyledi. 
 
- Crocus'taki terör saldırısında hayatını kaybeden çocukların sayısı 6'ya yükseldi. İlgili açıklama çocuk hakları ombudsmanı Mariya Lvova-Belova'dan geldi. Lvova-Belova 7 çocuğun da tedavilerinin devam ettiğini açıkladı.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri, Crocus saldırısında izlerin Ukrayna istihbarat servislerini işaret ettiği iddiasını yineledi. Kommersant gazetesi Patruşev'in iddiasını "ABD'nin hem Ukrayna'yı hem de Işid'i (Rusya'da yasaklı) kontrol ettiği" tezine dayandırdığını aktarıyor. Astana'da konuşan Patruşev, "Bize bu saldırıyı Kiev rejiminin değil, Işid'in Afganistan kolunun düzenlediğini kabul ettirmeye çalışıyorlar," ifadelerini kullandı.
 
Patruşev ayrıca Ukrayna'nın Tackistan büyükelçiliğinin Rusya'ya karşı savaşmak üzere eleman devşirdiğini ileri sürdü.
 
- St. Petersburg'daki Devlet Ulaştırma Üniversitesi doçentlerinden Dmitri Burakov, ordunun itibarını zedelediği iddiasıyla gözaltına alındı. Kommersant Burakov'un gözlatına alınma gerekçesinin "VK profil hesabında Ukrayna bayrağı bulunması" olarak açıklandığını yazıyor.
 
- Rus makarna üreticisi MAKFA'nın avukatı Pavel Hlyustov, şirketin 100 trilyon rublelik varlığına haciz konmasını "İcra Dairesi'nin yaratıcılığı" olarak niteledi. 
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, yılbaşından bu yana 100 bin kişinin sözleşmeli asker olarak orduya katıldığını duyurdu. Kommersant'ın aktardığı habere göre, Savunma Bakanlığı basın servisi, son 1,5 hafta içinde sözleşmeliaskerliğe katılmak isteyenlerin sayısının arttığını bildirdi ve "çoğunluğun sözleşme kapsamında hizmet etme isteğini, Crocus'taki terör saldırısının kurbanlarının intikamını alma arzusunun motive ettiğini" vurguladı. Savunma Bakanlığı'na göre, ülke genelindeki sözleşmeli askerlik kabul noktalarına her gün ortalama bin 700 kişi geliyor. Son on gün içinde 16 bin vatandaş Ukrayna'daki çatışmalara katılmak için sözleşme imzaladı. Bakanlık açıklamasında "Geçtiğimiz hafta Rusya şehirlerindeki seçim noktalarında yapılan görüşmelerde, adayların çoğunluğu, 22 Mart 2024'te Moskova bölgesinde meydana gelen trajedide öldürülenlerin intikamını alma arzusunu, sözleşme imzalamanın ana nedeni olarak gösterdi" denildi.
 
- ABD ve Çin başkanları dün iki saat süren bir teefon görüşmesi yaptı. Beyaz Saray açıklamasına göre Biden, Şi Cinping ile Çin'in "Rusya savunma sanayine verdiği desteği" tartıştı. Resmi açıklamada İki ülke arasındaki ilişkilerde pek çok sorun sıralandı ancak Ukrayna'da konusunda yalnızca bir kez değinilerek “Biden, Çin Hak Cumhuriyeti'nin Rusya'nın savunma sanayiine verdiği destekle ilgili endişelerini dile getirdi ve bunun Avrupa ve transatlantik güvenliği üzerindeki etkisine değindi" denildi. ABD basını ise görüşmede Biden'ın, Çin'i "Rusya'nın Ukrayna'daki yeteneklerini yavaş yavaş artırmasına olanak tanıyan bileşenler sağlamakla" eleştirdiğini yazdı. Çin'in resmi Xinhua haber ajansının yayınladığı Çin bildirisinde konu daha da ihtiyatlı bir şekilde özetlendi ve sadece "İki devletin başkanları Ukrayna krizi ve Kore Yarımadası'ndaki durum hakkında görüş alışverişinde bulundu" denildi.
 
- The Washington Post adı açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Crocus City  terör saldırısından iki hafta kadar önce  ABD hükümetinin Rus yetkililere "Moskova Çevre Yolu'ndaki konser salonunun teröristler için potansiyel bir hedef olduğu konusunda bilgi verdiğini" yazdı. İddia bu sabah Rusya basınından ilk haberlerden biri olarak ön sırada yer aldı. WP'nin muhatapları, Washington'un, Moskova'daki ABD Büyükelçiliği'nin başkentte olası bir terör saldırısı tehdidine ilişkin vatandaşlarına resmi bir uyarı mesaj yayınlamasından bir gün önce aynı mesajı Rus makamlarına bildirdiğini kaydetti. ABD Büyükelçiliği, 8 Mart'ta "aşırılık yanlılarının konserler de dahil olmak üzere Moskova'daki büyük toplantılara saldırmayı planladıklarına dair istihbaratlar olduğunu" açıklamış ve "Moskova'daki ABD vatandaşlarına büyük katılımlı etkinliklerden kaçınmaları" tavsiyesinde bulunmuştu. Crocus'taki terör saldırısının ardından FSB Direktörü Aleksandr Bortnikov, ABD istihbarat teşkilatlarının Rusya'yı olası saldırı konusunda uyardığını, ancak bunun "genel nitelikte bir bilgi" olduğunu söylemişti. 
 
- Başkan Zelenskiy, Ukraynalı erkeklerin seferberlik yaşını 27'den 25'e düşüren yasayı dün imzaladı. Yasa bugün, yani 3 Nisan'da yürürlüğe girecek.
 
- Kazakistan, dün Tataristan'da bazı hedefleri vuran uçak tipi İHA'ların kendi topraklarından atıldığı iddiasını yalanladı. Kazakistan Savunma Bakanlığı, bu tür mesajları "ülkesinin itibarını sarsmayı amaçlayan mesnetsiz imalar" olarak nitelendirdi. Savunma Bakanlığı söylentilere tepki vermeme ve yalnızca resmi bilgi kaynaklarına güvenme çağrısında bulundu. Dün Rusya Devlet Duması Savunma Komitesi üyesi Korgeneral Andrey Gurulev, "saldırının Orta Asya'nın kuzeybatı kesimindeki bozkır bölgelerinden düzenlenmiş olabileceğini" söylemiş, sosyal medyada Kazakistan adı öne çıkmıştı.
 
- Tataristan'ı hedef alan İHA sadırısı tartışılmaya devam ediyor. "Kamikaze dronlar Ukrayna'dan Tataristan'a bin 200 km uçabilir mi?" sorusu öne çıkarken,medyada  önceki rekorun, St. Petersburg ve Ust-Luga'daki petrol terminallerinin saldırıya uğradığı, sınıra yaklaşık 900 km mesafeden yapılan saldırı olduğu belirtiliyor. 
 
- RBC'nin görüştüğü uzmanlar, Tataristan'ın Yelabuga kentindeki bir insansız hava aracı saldırısının ardından internette ortaya çıkan videolar hakkında yorum yaparken, uçağı bir "kamikaze insansız hava aracına" dönüştürmenin mümkün olduğunu söylediler. Stratejiler ve Teknolojiler Analizi Merkezi'nde kıdemli araştırmacı olan Yuri Lyamin, “Saldırıya ilişkin mevcut videolara bakılırsa, aslında kamikaze insansız hava araçlarına dönüştürülmüş hafif uçaklar kullanılmış gibi görünüyor. İki ana versiyon var: Cessna 172 ve Aeroprakt A-22. Bana göre videodaki uçak daha çok A-22'ye benziyor" dedi. Askeri Bilimler Akademisi'nde kıdemli araştırmacı Vladimir Prokhvatilov de, saldırıda Cessna 172'nin kullanılmış olabileceğini söyledi. 
 
 - Yerel basında çıkan haberlere göre, Rusya hava savunma güçleri, Kursk üzerinde üç insansız hava aracını düşürdü.
 
-  NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in Ukrayna'yı desteklemeye devam etmek 100 miyar dolarlık yeni bir NATO fonu önerdiği bildiriliyor. Bloomberg'a göre 32 NATO ülkesinin yeni fon üzerinde fikir birliğine varması halinde, nihai karar ittifakın 9-11 Temmuz'da Washington'da yapılacak zirvesinde verilebilir.
 
- Reuters'e konuşan Beyaz Saray'daki kaynaklar, ABD'nin Kongre'de Ukrayna'ya yönelik bir yardım paketi üzerinde anlaşmaya zemin hazırlamak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı yasağını kaldırmayı planladığını söyledi. Başkanın gaz ihracatını sınırlama kararı Cumhuriyetçilere yakın enerji lobisinden tepki almış, Teksas Başsavcısı Ken Paxton, 16 eyaletin Beyaz Saray yönetimine ihracat yasağı nedeniyle dava açtığını açıklamıştı.
 
- Rus Mir karta yeni bir engel: Kırgızistan’da yerel ödeme sistemi operatörü Elkart bugünden itibaren Mir kartlarına hizmet vermeyi durduruyor. Şirket, Kırgızistan'ın ödeme sistemine yönelik "ikincil yaptırım riski" nedeniyle bu kararı aldığını duyurdu. Mir kart ile Kırgızistan'da ATM'lerden nakit çekme veya  para transferi yapma işlemleri yapılamayacak.
 
 
2 Nisan Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin, Moskova'da Crocus City Hall'a düzenlenen terör saldırısının amacının Rusya'da yabancı düşmanlığını kışkırtmak olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelen Putin saldırının faillerinin Rusya topraklarında yabancı düşmanlığını ve İslamofobiyi kışkırtmak istediğini dile getirdi. Devlet başkanı ülke içinde bir çatlağın oluşmasına ve paniğe izin verilmemesi çağrısında bulundu.
 
Putin bununla birlikte İçişleri Bakanlığı'na ülkenin göçmen politikasına yaklaşımların "kökünden değiştirilmesi" görevini verdi.
 
Rus basını dün İçişleri Bakanlığı'nın yeni göçmenlik yasası tasarısıyla ilgili çalışmasını tamamladığını yazmıştı. Tasarı yabancıların ülkede bulunma süresini yılda 90 günle sınırlıyor. Ancak söz konusu sınırlamanın ayrıntıları henüz belirsiz.
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, donanma komutanlığına Amiral Aleksandr Moiseyev'in atandığını duyurdu. Şoygu ilgili kararnamenin Vladimir Putin tarafından imzalandığını söyledi. Moiseyev görevi 2019'da atanan Amiral Nikolay Yevmenov'dan devralacak.
 
Ayrıca Karadeniz filosunun başına Sergey Pinçuk, Kuzey filosunun komutanlığına ise Konstantin Kabantsov atandı.
 
- Tataristan'daki Alabuga Özel Ekonomi Bölgesi'ne düzenlenen dron saldırısında yaralananların sayısı 13'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı yaralılardan sekizinin hastanede tedavi görüğünü bildiriyor.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'nın Rusya'nın içindeki hedefleri vurmasını desteklemediklerini söyledi.
 
- Yunan haber portalı ieidiseis.gr, Yunanistan'ın Çekya üzerinden Ukrayna'ya 150 milyon euro değerinde büyük miktarda mühimmat göndermeye hazırlandığını ve ilgili parlamento komitesinden onay beklendiğini bildirdi.
 
Yunan ordusunun kendi mühimmat deposunu boşalttığına dikkat çekilen haberde, “Yunan ordusu, Ukrayna'ya göndermek üzere mühimmat depolarını boşaltıyor. Söz konusu mühimmat Yunan ordusunun depolarında bulunuyor ve 'operasyonel değil ve kullanılmıyor' olarak sınıflandırılıyor. 150 milyon euro karşılığında Çekya’ya satılacak” dendi. (Sputnik)
 
SON DAKİKA
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, soruşturmayı yürüten yetkililerin Crocus'ta düzenlenen terör saldırısını "sipariş edenlere" ulaşacağını söyledi. İçişleri Bakanlığı'nın düzenlediği bir toplantıda konuşan Putin "durumun analizi objektif ve profesyonelce olmalı" ifadesini kullandı. Devlet başkanı şu anda bütün sorumlu servislerin davranışını değerlendirdiklerini de söyledi. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- FSB Pskov bölgesinde yapılan bir operasyonda ikonalar içine gizlenmiş 27 kilo patlayıcı ele geçirildiğini duyurdu. İzvestiya gazetesi patlayıcının 5 katlı bir binayı yıkacak güçte olduğunu yazıyor. Habere göre ikonaları taşıyan şahıs yüklemeyi Romanya'dan yaptığını ve Moskova'ya gittiğini söyledi.
 
- Ukrayna'nın Brezilya büyükelçisi Andrey Melnik, Brezilyalıların başka bir gezegende yaşadığını söyledi. Melnik tarafsızlık politikası nedeniyle Brezilyalı siyasetçilerin Moskova ile Kiev arasındaki çatışma konusunda konuşmak istemediğini dile getiriyor. Melnik ayrıca Latin Amerika ülkelerinden bekledikleri desteği alamadıklarından yakındı.
 
- Euro kuru 12 marttan bu yana ilk kez 99 rublenin altını gördü. Ancak öğle saatleri itibarıyla Moskova Borsası'nda döviz yeniden yükselişe geçti. Dolar 92,52, euro 99,41 rubleden işlem görüyor.
 
- Türkiye yabancılara oturum izni düzenlenmesi için talep edilen belgelerin sayısını arttırdı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 15 Nisandan itibaren oturum almak isteyen yabancılardan UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) adresi talep edilecek. Söz konusu adres postanelerden ya da etebligat.gov.tr adresinden alınabiliyor.
 
- Kommersant gazetesi, İranlı beyaz eşya üreticisi Entikhab Group'un, Vestel'in Vladimir'deki fabrikasını satın almak için yürüttüğü görüşmelerin başarısız olduğunu yazıyor.
 
- Hermès ve Fendi Moskova'daki GUM alışveriş merkezindeki butiklerini nihai olarak kapattı. RBC gazetesi markaların kira sözleşmelerini uzatmadığını yazıyor.
 
- Federal Anti-Tekel Servisi FAS, yumurta fiyatları nedeniyle büyük süpermarketlerde denetim başlattı.
 
- Venezuella Devlet Başkanı, seçim ardından ilk resmi ziyaretini Rusya'ya yapacağını açıkladı.
 
SON HABER
 
- Tataristan'ın Nijnekamsk şehri Belediye Başkanı Ramil Mullin, bölgede bir petrol rafinerisine dron saldırısında bulundulduğunu, İHA'nın hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini ve olayda yaralanan olmadığını bildirdi. RIA Novosti, saldırıda Taneco rafineri tesislerinin isabet aldığını, çıkan yangının 20 dakika içinde söndürüldüğünü duyurdu.
 
- Rus basınına yansıyan haberlere göre, Alabuga ZES ve Nijnekamsk'a yönelik insansız hava aracı saldırısı, Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik en uzak hedefli saldırısı oldu. Saldırının gerçekleştiği bölgeler Rusya-Ukrayna sınıra bin 230 kilometre mesafede.
 
- Kommersant gazetesinin son haberinde, "Açık verilere göre Alabuga özel ekonomik bölgesinde dron üretim tesisleri kuruldu. 12 Ocak 2023'te Tataristan başkanı Rüstam Minnihanov üretim tesisini ziyaret etti. Aynı zamanda yılda bin adet kapasiteli dron üretiminin de planlandığı açıklandı. Moskova şirketi Albatross'un üretime yönelik yatırımlarının 990 milyon ruble olduğu tahmin ediliyor" denildi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti ilk kez bir İHA saldırısının hedefi oldu. Tataristan'ın başı Rüstam Minnihanov'un basın servisi, uçak tipi insansız hava araçlarının Yelabuga ve Nijnekamsk'taki bazı işletmelere saldırdığını bildirdi. Saldırıda bir öğrenci yurdunun isabet aldığı açıklandı, en az altı kişi yaralandı. Saldırının olduğu yer, Moskova'nın yaklaşık bin kilometre, Kazan'ın ise 200 kilometre doğusunda.  
 
Alabuga özel ekonomik bölgesinin basın servisine göre, Moskova saatiyle 05.45'te iki İHA öğrenci yurduna saldırdı. Açıklamada “Ciddi bir hasar yok, işletmelerde üretimi aksatacak bir hasar olmadı. Yelabuga'da maalesef bazı binaların yıkılması sonucu mağduriyet var" denildi. 
 
Yerel Business Online haber sitesine göre, İHA saldırısı Alabuga özel ekonomik bölgesinde (SEZ) öğrencilerin kaldığı bir yurda isabet aldı, iki kişi yaralandı. İnkazan portalına göre  yerel politeknik kolejinin yurt binası hasar gördü, yurtta kalanlar tahliye edildi.
 
SEZ'den yapılan açıklamda “Bu sabah 05.45'te Alabuga'daki yurta (panisyon) iki İHA çarptı" denildi. İlk haberlere göre, Nijnekamsk'taki bir fabrikanın arazisine iki dron düştü, herhangi bir kayıp yaşanmadı.
 
Bazı Türk şirketleri dahil, çok sayıda yabancı yatırım tesisinin de bulunduğu Yalebuga şehri yakınındaki Alabuga özel ekonomik bölgesinin (SEZ) kurumsal Telegram hesabından yayınlanan ve RIA'nın paylaştığı videoda, vurulan tesisin önünde açıklama yapan Alabuga SEZ Genel Müdürü Timur Şagivaleuev, "Moskova'da alışveriş merkezlerine saldırıyorlar, Belgorod'da yerleşim bölgelerine saldırıyorlar, Alabuga'da sabah 05.45'te pansiyonlara saldırıyorlar. İşte bu tür insanlara karşı özel  askeri operasyon yürütüyoruz. İHA'lar NATO ülkelerine ait ekipmanlarla donatılyor. Kimi korkutmayı düşünüyorlardı? 1815'te Paris'i ve 1945'te Berlin'i ele geçirenlerin torunları mı? Bu işe yaramayacak" diye konuşuyor.
 
2006'da kurulan Alabuga özel ekonomik bölgesi, Rusya Federasyonu'nda en fazla yabancı yatırım çeken ve çok sayıda sanayi yatırımına evsahipliği yapan bir  proje olarak biliniyor. Alabuga ZES, Yelabuga şehrine 10 km uzaklıkta bulunuyor. Bölgede Tatneft ve Transneft tesisileri de bulunuyor. Türk şirketlerinden  Şişecam, Hayat Kimya, Coşkunöz de Alabuga ZES'de yatırımı bulunan büyük şirketler arasında. Tüm üretim tesisleri, bu sabahki saldırının olduğu bölgeye yaklaşık 10 kilometre esafede bulunuyor.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, dün geceki video mesajında,  "Avrupa'da gerçek güvenliğin yalnızca Ukrayna'nın NATO ittifakının bir parçası olmasıyla mümkün olacağını" savundu. 1 Nisan'da NATO temsilcileri ile Ukrayna dışişleri ve savunma bakanları arasında önemli bir toplantı daha gerçekleştiğini duyuran Zelenskiy, 2024'te Ukrayna ile NATO arasındaki ilişkilere ilişkin bir takım temel soruların ortaya çıkacağını, yaz aylarında yapılacak olan ittifak zirvesinde Kiev ile iişkilerin masaya yatırılacağını belirtti. Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, ABD'nin Ukrayna'nın NATO'ya girişini yavaşlatmaya çalıştığı yönündeki haberlerin doğru olmadığına dair güvence verdi. 
 
- Medyada "yeni bir kara harekatının hedefi olabileceği" iddia edilen Harkov ile ilgili Rus medyasında haberer yoğunlaşırken, bölgede tansiyon yükselyor. M. Komsomolets gazetesi, "şehrin çıkışında trafik sıkışıklığı oluştuğunu, insanların toplu halde şehri terk ettiklerini" yazdı. Rus askeri bloggerlardan Yuri Podolyaka, Telegram kanalında Harkov çıkışında büyük trafik sıkışıklığının olduğu bir video yayınlarken, Harkov Belediye Başkanı Igor Terehov, şehirdeki kritik enerji altyapısının tamamen yok edildiğini ve bunun da insanların kitlesel göçüne yol açtığını duyurdu. Terehov dün, "şimdilik şehri tahliye etmelerini gerektiren bir durum olmadığını" söylemişti. Şehrin enerji altyapısı, Rusya'nın son günlerde yoğunlaşan saldırıları sonrası çok büyük hasar görmüş durumda. M. Komsomolets, geçtiğimiz ay içerisinde yaklaşık 110 bin kişinin Harkov'u terk ettiğini yazdı.
 
- Yine M. Komsomolets gazetesi, yerel kaynaklata dayanarak Harkov'un merkezinde, terörist olarak Rusya'da yasaklanan milliyetçi örgüt "Azov" birimlerinin önemli sayıda askerinin görülmeye başlandığını manşetinden duyurdu.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, NATO'nun 75. yıl dönümü dolayısıyla AIF gazetesine demecinde, "NATO ülkelerinin Rusya'ya yönelik operasyonlar için sabotajcılar hazırladığını" söyledi. Patruşev, "Birçok ülkedeki NATO eğitmenleri, paralı askerleri ve sabotajcıları Rusya karşıtı operasyonlara katılmaları için eğitiyor" dedi.
 
- Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mihail Fedorov, Die Welt'e yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bin kilometre menzilli dron geliştirdiğini iddia etti. Fedorov'a göre Ukrayna'nın sahip olduğu İHA'ların çoğunun menzili 700 ile bin km arasında değişiyor.
 
- Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Ukraynalı pilotların, Batılı ülkelerin Kiev'e tedarik etmeyi taahhüt ettiği F-16 savaş uçakları için eğitildiklerini duyurdu. Beş grup pilot İngiltere, Danimarka, ABD ve Fransa'da eğitim görüyor. Hollanda ve Danimarka, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları tedarik etmeyi kabul eden ilk ülkeler oldu. Kısa süre sonra ABD ve Litvanya da katılım kararı aldı. Danimarka, Hollanda ve ABD, ilk on F-16 savaş uçağını bu yıl içinde Ukrayna'ya devredecek. Teslimatların Ukraynalı pilotların savaş uçağı eğitimini tamamlamasının ardından başlaması planlanıyor.
 
-  Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun danışmanı Andrey Ilnitski, ordu dergisindeki makalesinde, Moskova'da bir gece kulübünde gerçekleşen ve büyük yankı yaratan "çıplaklar partisi"nin Rusya'ya yönelik "mental saldırganlığın" örneklerinden biri olduğunu belirtti. İlnitski, "bu tür saldırı araçlarının NATO ve ABD tarafından geliştirildiğini, özellikle ABD'nin, saldırılan ülkenin toplumunu yozlaştırmak için bu tür ideolojik platformlarının sokulmasını bir zihinsel savaş aracı olarak kullandığını" savudu. İlitski'ye göre bu yaklaşım, özellikle ulusal tarih ve kültürün silinmesini, azınlıkların tahakküm altına alınmasını ve toplumun ideolojisizleştirilmesini içeriyor. Şotgu'nun danılmanı, “Çıplak parti öncelikle Rus toplumunu ve gençliğini ayrıştırmayı ve bölmeyi amaçlayan bir zihinsel saldırı eylemidir. Bu, elitlerin yozlaştırılması yoluyla devletin ve Rus dünyasının yok edilmesine yönelik bir eylemdir" dedi.
 
- Güney Kore, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (Kuzey Kore) nükleer programıyla bağlantılı oldukları gerekçesiyle Rusya'dan iki şirkete ve iki Rus vatandaşına yaptırım uygulama kararı aldı.  Yonhap ajansı, OOO Intellect şirketi ve başkanı Sergey Kozlov ile OOO Sodeystvie şirketi ve başkanı Aleksandr Panfilov'a yaptırımlar uygulandığını yazıyor  Ayrıca Seul, Kuzey Kore ile Rusya arasında mühimmat taşıdığı iddia edilen iki Rus gemisine de yaptırım uygulama kararı aldı.
 
1 Nisan Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bölgesel meselelere ilişkin telefonda görüştüğü açıklandı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile telefonda konuştu. Görüşmede, bölgesel meseleler ve Karadeniz'de seyrüsefer güvenliği ele alındı. (Sputnik)
 
- Ukraynalı yayın organları akşam saatlerinde Krıvoy Rog bölgesinde patlamalar yaşandığını bildiriyor.
 
- Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov, şimdilik şehri tahliye etmelerini gerektiren bir durum olmadığını söyledi. Terehov şehrin enerji altyapısının neredeyse tamamen hasar gördüğünü açıklamıştı.
 
- Lugansk'da düzenlenen bir bombalı saldırıda bir Rus yetkili hayatını kaybetti.
 
- Yekaterinburg'da bir sanayi bölgesinde çıkan yangından 4 bin 500 m2'lik alan etkilendi. Acil Durumlar Bakanlığı yangının çıktığı fabrikada 300 m2'lik çatı çökmesi yaşandığını açıkladı. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
 
- Yaroslavl'da meydana gelen bir kazada trenle otobüs çarpıştı. Kazada 8 kişi hayatını kaybetti.
 
- FSB, Dağıstan'da düzenlenen bir kontr-terör operasyonunda Kaspiysk şehrinde saldırı düzenleme hazırlığında olduklarından şüphelenilen bir dizi şahsı gözaltına aldı.
 
- Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, Rusya'da bulunan vatandaşlarına yanlarında belgeleri olmadan sokağa çıkmama tavsiyesinde bulundu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- ABD merkezli CBS News televizyonu, Küba'daki ABD Büyükelçiliği çalışanlarında görülen, sebebi henüz belirlenemeyen ve Havana Sendromu denilen gizemli hastalığın ortaya çıkmasında Rus istihbarat servislerinin parmağı olabileceğini öne sürdü.
 
CBS News'e isimleri gizli kalması koşuluyla demeç veren kaynaklar, Rus istihbaratının Havana Sendromu'nun doğuşunda dahli olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu savundu.
 
Daha önce Rusya, Havana Sendromu'nda parmağı olduğu yönündeki iddiaları defaatle reddetmişti. (Sputnik)
 
- Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov şehirdeki enerji altyapısının saldırılar neticesinde neredeyse tamamen tahrip olduğunu açıkladı.
 
- Rusya'da PMI imalat sanayi endeksi 2006 yılından bu yana en yüksek göstergeye ulaştı. S & P Global'ın hazırladığı endeks değeri mart ayında 55,7'ye kadar yükseldi. Endekste 50 puanın üstü ekonomik etkinliğin arttığına işaret ediyor.
 
- Rusya'da sinema ve canlandırma endüstrisini desteklemek için 8 milyar rublelik (86 milyon dolar) bir fon kuruluyor. Kommersant gazetesi fondan desteklenecek yapımlar sayesinde piyasadaki "içerik açlığının" bir nebze de olsa dindirilmesinin hedeflendiğini yazdı.
 
- Vladimir Putin'in Leningrad Devlet Üniversitesi'nden dönem arkadaşı İrina Podnosova, Yüksek Mahkeme Başkanlığı'na aday gösterildi.
 
- CNN, Rusya Federal Islah Servisi FSİN'e ait veri tabanlarının hackerlar tarafından ele geçirildiğini ileri süren bir haber yayınladı. Habere göre veri tabanlarında 800 bin mahkuma ait veriler yer alıyor.
 
- Amur Vilayeti'nde meydana gelen maden kazasında mahsur kalan 13 madenciyi arama kurtama çalışmalarına son verildi. Kurtarma ekipleri günler süren aramaya rağmen madencilerin yerini tespit edemedi.
 
- Ria ajansı, Crocus saldırganlarından Dalerjon Mirzoyev'in karısının hastaneye kaldırıldığını bildiriyor. Habere Mirzoyev'in eşi saldırı haberini öğrendikten sonra bilincini kaybetti. Ajans genç kadının komada olduğunu aktardı.
 
- Adil Rusya partisinin lideri Sergey Mironov, "yasa dışı göçmenleri koruduğunu" iddia ettiği online ticaret platformu Wildberries'in kapatılmasını istedi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya, geçtiğimiz günlerde Belarus'un başkenti Minsk'te, Kiev ve Moskova arasında temas için oluşturulan bir "iletişim kanalı” aracılığıyla "Rusya topraklarına yönelik terör saldırılarına karışan Ukraynalı kişilerin tutuklanması ve iade edilmesi yönündeki taleplerini" Ukrayna'ya iletti. Talepler arasında Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) başkanı Vasili Malyuk'un tutuklanması da yer alıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı TASS'a yaptığı açıklamada, "Rusya, Minsk üzerinden kurulmuş bir kanal aracılığıyla Kiev tarafına ilgili bir nota iletti" bilgisi verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "soruşturma faaliyetlerinin Crocus City Hall'daki terör saldırısı da dahil olmak üzere Ukrayna ile Rusya Federasyonu topraklarındaki terör eylemleri arasında bir bağlantı olduğunu gösterdiğini" açıkladı.
 
Açıklamada, SBU başkanı Vasiliy Malyuk’un Ekim 2022’de Kırım Köprüsü’nü bombalamasını Ukrayna’nın organize ettiğini 25 Mart’ta itiraf ettiği belirtierek, “Uluslararası terörle mücadele her devletin yükümlülüğüdür. Rus tarafı, Kiev rejiminin terör faaliyetlerine yönelik her türlü desteğe derhal son vermesini, failleri teslim etmesini ve kurbanlara verilen zararın tazmin edilmesini talep ediyor. Ukrayna’nın terörle mücadele sözleşmeleri kapsamındaki yükümlülüklerinin ihlali, uluslararası hukuki sorumluluğunu beraberinde getirecek. 22 Mart’ta Krasnogorsk’ta meydana gelen ve tüm dünyayı şoke eden kanlı terör eylemi, son zamanlarda ülkemize karşı düzenlenen ilk terör saldırısı değildir. Rusya yetkili makamları tarafından yürütülen soruşturmalar, tüm bu suçların izlerinin Ukrayna’ya uzandığını gösteriyor” denildi. (Kommersant, Sputnik)
 
- Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitçko, "Rus ordusunun Ukrayna'nın başkentini yeniden ele geçirmeye çalışabileceğini" iddia etti. Alman Bild gazetesi ile röportajda konuşan Kilitçko "Kiev, Putin'in hedefiydi ve olmaya da devam ediyor. Ancak buna iki yıl öncesine göre çok daha iyi hazırlandık" dedi.
 
Klitçko “Bu yanlış bir tutum, bunun yerine daha fazla desteğe ihtiyacımız var. Rusya'ya hiçbir toprak vermeyeceğiz. Bu bir uzlaşma olamaz" dedi.
 
- Fransa, Ukrayna'ya Aster füzeleri ve yüzlerce zırhlı araç yollayacağı açıklandı. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransız ordusunun 40 yılı aşkın süredir kulandVAB zırhlı personel taşıyıcılarını yeni nesil Griffon zırhlı araçlarıyla değiştireceğini ve  hizmet dışı bırakılan ekipmanı Kiev'e devretmeyi planladığını kaydetti.
 
31 Mart Pazar
 
- Başkan Putin, ilkbahar celbiyle yaklaşık 150 bin gencin zorunlu askerlik hizmeti için silah atına aınmasına ilişkin kararnameyi imzaladı. Zorunlu askerlik süresi 1 yıl. Geçen hafta Rusya Genelkurmay Başkanlığı, bahar celbinde silah alınacakların özel operasyon bölgesine gönderilmeyeceklerine dair ailelere güvence vermişti. Operasyonda sözleşmeli askerer ile gönüllüler görev yapıyor. 
 
Kararnameye göre, 1 Nisan-15 Temmuz tarihleri ​​arasında 18-30 yaş arası 147 bin kişi askere alınacak. Bu yılki bahar zorunlu askerlk alımları yeni kurallara göre yapılıyor. 1 Ocak 2024'ten itibaren zorunlu askerlik yaşının üst sınırı 27'den 30'a çıkarıldı, 18 olan alt sınır ise değişmedi. 2023 yılı sonundan önce 27 yaşını dolduranlar askere alınmayacak.
 
- Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi (NAC), FSB özel kuvvetlerinin Mahaçkala ve Kaspiysk şehrilerinde yürütülen operasyonarda terör eylemlerine hazırlanan çok sayıda kişinin kuşatıldığını duyurdu. Dağıstan'daki bu şehirlerde terörle mücadele operasyon rejimi başlatıldığı, bazı apartmanların boşaltıldığı duyuruldu. Öğle saatlerinde ise üç kişi gözaltına alınarak operasyonun tamamlandığı duyuruldu.
 
- Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, ülkedeki özel servislerin Rusya'ya yönelik terör eylemlerinin organizatörlerini bildiğini söylerken, onları cezalandırmak için gereken her şeyi yapacaklarını vurguladı. Rossiya 1 televizyonuna demeç veren Bortnikov, gazeteci Pavel Zarubin ile yaptığı söyleşide, Rusya’daki istihbarat birimlerinin terör eylemlerini planlayan üst düzey isimleri bildiklerini belirtirken, “Gidip savaş birimleri organize edenler var. Bunu yapmaya niyetli olanlar var. Tüm kolluk kuvvetleri ve özel servisler bu konuda aktif olarak çalışmakta. Aynı zamanda, topraklarımızda terör eylemleri hazırlayan ve gerçekleştiren organizatörlerin kim olduğunu da isim isim biliyoruz" dedi. Rus özel servislerinin Ukraynalı terörist birimlere çalışan ve işbirliği yapan vatan hainleri olduğunu bildiğine dikkat çeken Bortnikov, açıklamasının devamında, “suçluların yakalanması ve cezalandırılması için gereken her şeyin yapılacağı” ifadelerine yer verdi. (Sputnik)
 
- Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov, Telegram kanalından kentte patlamalar olduğunu duyurdu. Terehov, “Harkov’da patlamalar var” diye yazdı. Ukrayna basını da belirli bir alan veya bölge belirtmeden Harkov bölgesinde patlamalar olduğunu aktardı. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Yaroslavl bölgesi üzerinde üç insansız hava aracını ve Belgorod bölgesi üzerinde 10 füzeyi imha ettiğini bildirdi.
 
- Miyarder iş insanı Elon Musk, Rusya-Ukrayna krizinin müzakere yoluyla çözülmesini önerdi. Sosyal ağ X'den paylaşım yapan Musk, “Savaş daha da uzun sürerse Odessa da düşecek. Ukrayna'nın Karadeniz'e olan tüm erişimini kaybedip kaybetmeyeceği de soru işareti. Bu gerçekleşmeden önce durumun müzakereler yoluyla çözülmesini tavsiye ederim" diye yazdı.
 
Musk, "Ukrayna açısından Rus ordusuna saldırıların 'trajik bir can kaybı nedeni' olduğunu, Rusya'nın daha güçlü savunma sistemlerine ve daha güçlü toplara sahip olduğunu, Ukrayna'nın ise ne havada ne de zırhlı araçlarda üstünlüğünün olmadığını" kaydetti ve "Herhangi bir aptal bunu tahmin edebilirdi" diye ekledi.
 
Elon Musk'a göre" Rusya, Ukrayna topraklarının tamamının kontrolünü ele geçiremeyecek çünkü batıdaki yerel direniş son derece güçlü olacak." Ancak Musk, "Rusya'nın kesinlikle şu anda sahip olduğundan daha fazla toprak alacağına" inanıyor.
 
- NATO Askeri Komitesi Başkanı Rob Bauer Letonya'nın başkenti Riga'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Rusya'nın herhangi bir NATO üyesi ülkeye saldırmayı planladığına dair bir belirti yok" dedi.
Bauer bunun ABD liderliğindeki askeri bloğun olası bir çatışmaya karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini belirttiği konuşmasında Rusya'dan 'doğrudan bir tehdit olduğunu' düşünmediğini vurguladı.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı  Zelenskiy uzun süredir birlikte çalıştığı yardımcısı Sergey Şefir'in görevine son verdi. Şefir, Mayıs 2019'da göreve gelen Zelenskiy'in başkanlığının ilk gününden bu yana yanında görev yapan az sayıdaki yetkiliden biriydi. Şefir siyasete atılmadan önce komedi stüdyosunu birlikte kurduğu Zelenskiy'in uzun süredir yakın iş ortağıydı. Zelenskiy'in ofisinin internet sitesinde yayımlanan kararnamede 'Sergey Nahmonoviç Şefir'in Ukrayna Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı görevinden alındığı' ifadeleri yer aldı. Zelenskiy ayrıca Oleg Ustenko, Sergey Trofimov, Mihail Radutskiy gibi bir dizi danışmanın işine son verirken, 'Ukrayna savunucularının haklarının sağlanmasından sorumlu başkanlık komiseri' olan Alena Verbitskaya ve 'gönüllü faaliyetlerden sorumlu başkanlık komiseri' Natalya Puşkareva'yı da görevden aldı. (Sputnik)
 
- Geçen yıl Rusya, G20 ülkeleri arasında ekonomik büyüme oranları açısından beşinci sırada yer adı. RIA Novosti'nin aktardığı istatistiklere göre Hindistan yüzde 7,3 ilr en yüksek ekonomik büyüme oranını yakaladı. Daha sonra yüzde 5,2 ie Çin ve yüzde 5,1 ile Endonezya geliyor. Dördüncü sırada ekonomisi yüzde 4,5 büyüyen Türkiye yer alıyor. Rusya yüzde 3,6 ile beşinci.
 
 
30 Mart Cumartesi
 
- Zelenskiy'nin son açıklamalarına Kremlin'den hızı yanıt geldi. Putin'in sözcüsü Peskov, "Rusya'da dört yeni bölge ortaya çıktı, herkesin bunu hesaba katması gerekecek" dedi. Zelenskiy'nin "Ukrayna ordusu 1991 sınırlarına ulaşamadan Moskova ile Kiev arasındaki barış görüşmelerinin başlayabileceğini" ilk kez ima etmesini yorumlayan Peskov “Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana jeopolitik realiteler dramatik bir şekilde değişti, hem Ukrayna'nın hem de Rusya Federasyonu'nun sınırları değişti. Dört yeni varlığımız var ve bu göz ardı edilemez; bu elbette herkesin hesaba katması gereken yeni bir gerçektir" dedi. (Kommersant)
 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Amerikan CBS'ye verdiği röportajda, "Moskova ile Kiev arasındaki müzakerelerin, ülke 1991 sınırlarına ulaşmadan başlayabileceğini" ilk kez kabul etti. Zelenskiy "Şubat 2022'den sonra Ukrayna'nın kaybettiği toprakların kontrolünü yeniden kazanması durumunda, Ukrayna'yı destekleyip desteklememe konusunda hala şüphe duyan diğer ülkelerin bu durumda Rusya'yı desteklemeyi bırakabileceğine inandığını ve Rusya'nın diyaloğa hazır olacağını" belirtti. Zelenskiy daha önce defalarca "Rusya'nın ihak ettiği Kırım'ı da geri alma ve 1991 sınırlarına geri dönme hedefinde" ısrar etmişti.  Rusya, 2014 yılında Kırım'ı ve 2022 sonbaharında da referandumların ardından Donetsk, Luganks cumhurieytler,, Zaporojye ve Herson bölgelerini ilhak etmişti. Rusya'nın dört bölgeyi almasının ardından Zelenskiy, Moskova ile müzakereleri yasaklama kararını imzalamıştı. Aralık 2023'te Ukraynalı lider, kendi barış formulünü açıklamış, Rusya bunu "kabul edilemez" olara nitelemişti.
 
- Zelenskiy, "Rusya'daki petrol rafinerilerine yönelik saldırılarına ABD'nin tepkisinin doğru olmadığını" söyledi. Washington Post'a konuşan Zelenskiy, “Dronlarımızı kullandık. Kimse bize bunu yapamayacağınızı söyleyemez. Enerji sistemimizi koruyacak yeterli hava savunmamız yoksa ve Ruslar ona saldırıyorsa sorum şu: Neden bunlara cevap veremiyelim? Onların toplumu da benzinsiz, dizelsiz, elektriksiz yaşamayı öğrenmeli” dedi. Financial Times'a göre Washington, artan benzin fiyatlarından korktuğu için Kiev'e Rus rafinerilerine saldırmayı durdurma çağrısında bulundu. (Kommersant)
 
-  Zelenskiy, Washington Post yazarı David Ignaiss’e verdiği röportajda, ABD'nin Kiev'e gerekli yardımı sağlamaması halinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin sürekli olarak geri çekileceğini söyledi.
Zelenskiy, “ABD'den destek gelmezse bu, hava savunmamızın, Patriot füzelerimizin, elektronik sinyal bozucularımızın, 155 mm’lik top mermilerimizin olmayacağı anlamına gelir. Bu, adım adım geri döneceğimiz, küçük adımlarla geri çekileceğimiz anlamına geliyor” dedi. (Sputnik)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya'nın İsviçre'de yapılması planlanan 'barış formülü' zirvelerinde belirlenecek kurallara dayalı bir müzakere masasına oturmayacağını ifade etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sözde 'barış formülü' konusunda İsviçre'de yapılacak iki zirve arasında Moskova'yla müzakere masasına oturabileceklerini, müzakerenin zirve katılımcılarının üzerinde mutabakata vardığı kurallara göre gerçekleşmesi gerektiğini söylemişti. Sputnik'in aktardığına göre, Kuleba'nın sözlerine yanıt veren Kremlin Sözcüsü Peskov, "Böyle bir açıklama, Ukrayna Devlet Başkanı'nın Rusya'ya müzakerelere ilişkin kanuna dayalı yasağıyla kesinlikle çelişiyor. Bu bir. İkincisi de birileri tarafından geliştirilecek birtakım kurallar bizim açımızdan kabul edilemez" ifadelerini kullandı.  Zelenskiy, Kasım 2022'de 10 maddelik kendi barış planı açıklamış, Rusya'nın Kırım dahil olmak üzere 1991 sınırlarından tamamen çekilmesini istemişti.
 
- Rusya'da yabancı hissedarların en büyük spermarket zincileri olan Pyateroçka, Perekrestok ve Çijik üzerindeki kontrolünü ortadan kaldırmak için resmi prosedür başlattı. Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hollanda merkezi X5 Retail Group NV adlı şirketin  Rusya'daki 21 binden fazla mağazayı yöneten bağlı kuruluşu (Corporate Center X 5 LLC) ile ilgili haklarının askıya alınması için tahkim mahkemesine dava açtı. X5, davanın şirketin günlük operasyonlarını etkilemeyeceğini duyurdu. X5 Retail Group Rusya'nın en büyük perakendecisi konumunda. Şirkette en büyük hisse yüzde 47,86 ile Alfa Group'a ait.
 
- FSB’den yapılan açıklamada, Rusya’nın Stavropol Bölgesi'nde terör saldırısı planlayan Orta Asya’dan bir ülkenin vatandaşı olan 3 kişinin yakalandığı, ikamet yerlerinde, bomba yapımında kullanılan malzemeler ve patlayıcı maddeler ele geçirildiği belirtildi. Açıklamada, “Rusya Federal Güvenlik Servisi, Stavropol'deki kalabalık yerlerden birinde bombalama yoluyla terör eylemi gerçekleştirmeyi planlayan bir Orta Asya ülkesi vatandaşı 3 kişinin terör faaliyetlerini önledi. Şüphelilerin ikamet ettiği yerlerde yapılan aramalarda bomba yapımında kullanılan malzemeler ve patlayıcı maddeler ele geçirildi” denildi. (Sputnik)
 
- Almanya Başbakanı Scholz, "Almanya, kendi güvenliği adına Ukrayna'ya yardım sağlıyor. Hepimiz daha barışçıl bir dünya için çabalıyoruz" dedi. "Barış, adalet olmadan var olamaz ve bu nedenle Berlin gerektiği sürece Kiev'i adil bir dünya mücadelesinde destekleyecektir" diyen Scholz ekledi: "Bunu aynı zamanda kendi iyiliğimiz ve güvenliğimiz için de yapıyoruz."
 
- Almanya eski başbakanı Gerhard Schröder DPA'ya demecinde, Rusya'nın nükleer savaş başlatabileceği veya doğu kanadındaki bir NATO ülkesine saldırabileceği yönündeki iddiaların "saçmalık" olduğunu söyledi.  Schröder'e göre, "bu tür senaryoların tırmanmasını daha başlangıçta durdurmak ve halkın artan endişesini önlemek için, Ukrayna'yı desteklemenin yanı sıra, çatışmanın çözümü üzerinde de ciddi şekilde düşünmek gerekiyor." Schröder, "Barışçı çözüm için Fransa ve Almanya liderliği ele geçirmek zorunda kalacak. Savaşın bir tarafın veya diğerinin tamamen yenilgisiyle sonuçlanamayacağına inanıyorum" dedi.
 
- Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti lideri Ramzan Kadirov, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Rus birliklerinin Belgorod yönündeki sınır bölgesinde Ukraynalı bir sabotaj ve keşif grubunu imha ettiğini, sınırdan sızma girişimine izin vermediğini belirtti. Çeçen lider, "Birliklerimiz Belgorod yönündeki sınır bölgesinde bir sabotaj grubunu daha imha etti. Düşman, ateş pozisyonu kurmayı planladığı terk edilmiş binalardan birinde saklanmaya çalıştı. Hava keşif birimlerimizin yerlerini belirlemesinin ardından topçularımız düşmanı hızla ortadan kaldırdı” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Duması milletvekili Maria Butina, idam cezası bulunan Belarus'un, vatandaşlarının saldırıda ölümü nedeniyle Crocus'a düzenlenen terör saldırısını gerçekleştirenleri yargılama hakkına sahip olduğunu söyledi. Belarus 1 TV kanalına konuşan Butina, “İdam cezası da dahil olmak üzere mevcut yasalarınızı iyi biliyorum. Bu durumda, iki veya daha fazla kişinin öldürülmesi nedeniyle bu kişileri yargılama konusunda Rusya Federasyonu ile Belarus tamamen aynı hakka sahip. Yetkili makamlar arasında bu konuyla ilgili zaten bir müzakere olduğunu biliyorum" dedi Bayan Butina,   Rusya'da idam cezası uygulanmıyor.
 
- Ukrayna enerji şirketi Centerenergo, Harkov bölgesindeki Zmiyevskaya Termik Santrali'nin 22 Mart'ta düzenlenen hava saldrısı sonucu tamamen yıkıldığını bildirdi.
 
29 Mart Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun gece saatlerinde Kinjal hipersonik füzeleri de dahil hava, kara ve deniz bazlı, yüksek hassasiyetli, uzun menzilli silahlar ve İHA'larla Ukrayna ordusuna ait enerji ve hava savunma tesislerini vurduğunu duyurdu.  Sputnik'in aktardığına göre, tüm atışların hedefe ulaştığını belirten Bakanlık, tüm tesislerin imha edildiğinin altını çizdi. Açıklamada şu bilgiler paylaşıldı: "Kupyansk istikametinde 4 karşı saldırıyı bastırıp 30 düşman askerini etkisiz hale getiren Rus güçleri, Donetsk yönünde daha elverişli hatlara ulaştığı faaliyetler sırasında 300 Ukrayna askerini öldürdü. Avdeyevka istikametinde Rus birlikler cephenin ilerisindeki konumunu iyileştirirken, düşman 305'ten fazla askerini yitirdi. Güney Donetsk istikametinde Rus güçleri, taktik konumunu iyileştirip 1 karşı saldırıyı akamete uğrattı. Düşman güçleri 90 askerini kaybetti. Herson Bölgesi'ndeki silahlı faaliyetler sırasındaysa 70 Ukrayna askeri bertaraf edildi.  Son 24 saat içinde bir S-300 hava savunma sistemine ait radar istasyonu, 175 İHA ile 21 HIMARS ve Vampire roketi de imha edildi."
 
- Rusya ve Ukrayna, çatışmalarda ölen askerlerin cenazelerini karşılıkı olarak teslim etti. Rus tarafının 29, Ukrayna'nın 121 askeri personelin cenazesini teslim aldığı açıklandı.
 
-  Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, “Zelenskiy formülü” kapsamında olacağını söylediği, İsviçre'de yapılması bekenen "barış formülü" konferansına katılmayacağını söyledi. Zaharova sosyal medya mesajında, "Rusya bu konferansa katılmayı düşünmüyor ve Zelensky formülü simyadır" diye yazdı. 
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kişinev'deki Rus büyükelçiliği çalışanının sınır dışı edilmesine karşılık olarak Moldova Büyükelçiliği'nin bir çalışanını "istenmeyen adam" ilan etti.
 
- Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Anlaşması'nı (AAKKA) askıya alan bir yasayı imzaladı. Belge 19 Kasım 1990'da Paris'te, NATO ülkeleri ile Polonya dahil o zamanki Varşova Paktı devletleri arasında imzalanmıştı. Belgenin amacı o dönemde mevcut olan konvansiyonel saldırı silahlarını azaltmak ve daha sonra bunları belli bir seviyede tutmaktı. Taahhütler muharebe tanklarını, topları, zırhlı araçları, savaş uçaklarını ve saldırı helikopterlerini kapsıyordu.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sputnik’e yapılan yazılı açıklamada, Ermenistan’ın Dostları Ağı’nın yayımladığı ve Rusya’nın Ermenistan’daki askeri üssünün kapatılması ile Erivan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’nden çıkması çağrısını yapan ‘AB-Ermenistan ilişkilerinin derinleştirilmesi: Ermenistan'da daha fazla Avrupa, Avrupa'da daha fazla Ermenistan’ başlıklı raporu değerlendirdi. Açıklamada, “102. Rusya Askeri Üssü ve Rus sınır muhafızlarının varlığı, Ermenistan’ın bağımsızlığının tek garantisi. Rus askerlerin Ermenistan’dan çıkarılmasının bu ülkenin askeri potansiyelini güçlendireceği yönündeki iddia, tehlikeli bir demagojidir” ifadesine yer verildi. (Sputnik)
 
 - Moskova'daki mahkemesi, Soruşturma Komitesi'nin talebi üzerine, Crocus terör saldırısı olayına karışan dokuzuncu kişi olan Nazrimad Luftulloi hakkında iki ay süreyle tutuklama kararı verdi.
 
- Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de, Crocus City Hall'e düzenlenen terör saldırısının failleriyle bağlantılı oldukları belirlenen 9 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi. Tacikistan istihbaratından bir kaynak, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Duşanbe'de Crocus saldırısıyla bağlantılı 9 kişinin yakalandığını belirtti. Kaynak, "Vahdat ilçesinin dokuz sakini, 22 Mart'ta Crocus City Hall'e düzenlenen terör saldırısının failleriyle bağlantıları nedeniyle gözaltına alındı" dedi. (Sputnik)
 
- Rusya Müslümanları Dini İdaresi'nin temsilcileri, geçen hafta terör saldırısı nedeniyle çok sayıda can kaybının yaşandığı Crocus City Hall konser salonuna gitti. Crocus City Hall önünde kurbanları anmak için oluşturulan noktaya giden Rusya Müslümanları Dini İdaresi'nin temsilcileri, çiçek bırakarak saldırıda hayatını kaybedenler için dua etti. (Sputnik)
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy, ordunun kaynaklarını gözden geçirdikten sonra askere alınacak kişi sayısını azaltmaya karar verdiğini söyledi. Aralık 2023'te Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Genelkurmay Başkanlığı'nın kendisine 450-500 bin kişiyi ek olarak seferber etme talebiyle geldiğini söyledi. Yeni komutan Sırskiy, "Bu rakamı önemliölçüde azlattık" dedi.
 
- Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Ukrayna'nın altı bölgesinde enerji yapısının dün gece düzenlenen saldırılarda büyük hasar gördüğünü duyurdu. Dnipropetrovsk, Vinnytsia, Ivano-Frankivsk, Lviv, Çerkası ve Çernivtsi bölgelerinde enerji altyapısında hasar nedeniyle acil kesintiler başladı. Şmıgal, Batıı partnerlerle yapılan görüşmelerin ana konusunun hava savunma sistemlerinin sayısını artırmak olduğunu, bu sayede Ukrayna'nın kritik altyapıyı koruyabilmeyi amaçladığını söyledi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı'nın daha önce bildirdiğine göre, gece toplamda on bölge saldırıya uğradı. Ukrenergo'nun haberine göre, dün gece Rusya'nın saldırıları nedeniyle Ukrayna'nın orta ve batı kesimlerindeki termik ve hidroelektrik santralleri hasar gördü. 
 
- Terör saldırısı sırasında kurşun yarası alan bir kişi daha hastanede hayatını kaybetti. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı hayatını kaybedenlerin sayısının 143'e çıkığını bildirdi
 
- Belgorod bölgesi valisi Vyaçeslav Gladkov, bölgeden 3 bn 500'den fazla çocuğun Rusya'nın farklı yerlerine tahliye edildiğini söyledi. 
 
- Rusya Merkez Bankası yurt dışına fon transferi kısıtlamalarını altı ay süreyle, 30 Eylül 2024'e kadar uzattı. Para transferi sistemleri aracılığıyla yapılan transferlere ilişkin sınırlamalar, ayda 10 bin doları geçmeyecek şekilde yürürlükte olmaya devam ediyor. Rusya'da yerleşik olmayanlar, maaşları tutarında yurt dışına fon aktarabiliyorlar. Rusya'da çalışmayan yerleşik olmayan kişiler ve dost olmayan ülkelerden gelen şirketler için yurtdışına para transferi yasağı devam ediyor. Kısıtlama, Rus şirketlerinin veya şahısların kontrolü altındaki yabancı şirketleri etkilemiyor. Rusya Merkez Bankası, Ukrayna'da özel askeri operasyonun başlaması ve Rusya'ya yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasının ardından Mart 2022'de yurt dışına para transferini sınırlamıştı. Başlangıçta transfer limiti ayda 5 bin dolardı, ancak Temmuz 2022'den itibaren 1 milyon dolara çıkarıldı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Genelkurmay Başkanığı, bahar celbinde zorunlu askere alınan gençlerin Ukrayna'daki özel askeri operasyona katlmayacaklarını açıkladı. Savunma Bakanlığı'nın Krasnaya Zvezda gazetesinin haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Dairesi Başkanı Yevgeni Burdinski,  "Zorunlu askerlik görevini yerine getireceklere ve ailelerine güvence vermek istiyorum: Zorunlu askerlik hizmetinin süresi değişmeyecek ve bir yıl olarak kalacak. Hizmete çağrılan vatandaşlar özel askeri operasyona katılmayacaklar" dedi. Rusya'da bahar celbi 1 Nisan-15 Temmuz arası gerçekleşecek. Ukrayna'da özel operasyonun başlamasından sonra Savunma Bakanlığı, askere alınanların muharebe operasyonlarına katılmayacağını, muharebe bölgesinde sadece sözleşmeli askerlerin bulunduğunu duyurmuştu. Geçen yılın Aralık ayının sonunda askeri departman, Rusya'da toplamda 640 binden fazla kişinin sözleşmeli olarak görev yaptığını bildirdi.
 
-  Çatışmalarda odak noktası, sınıra karşılıklı olarak yaklaşık 45'er kilometre mesafede olan Rusya'nın Belgorod ve Ukrayna'nın Harkov (Harkiv) şehirleri olmaya devam ediyor. Ukrayna ordusunun Rusya topraklarına sadırılarında en stratejik nokta olan Harkov sınır bölgesinden bu sabaha karşı yeniden yoğun füze saldırısı düzenlendi. Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, 15 hava hedefinin şehre yaklaşırken düşürüldüğün, bu enada 17 yüksek bina ile  Belgorod Arena spor kompleksi ve bir başka spor salonunun hasar gördüğünü duyurdu. 
 
 
 - Öte yandan Rusya'nın, aylardır sürekli füze saldırılarına hedef olan Belgorod şehirine en yakın yer olan Harkov'a dönük yeni bir operasyon gerçekleştirebeileceği iddiaları medyada ön plana çıkmaya devam ediyor.  Kazakistan'ın Rusya Büyükelçiliği, "istikrarsız güvenlik durumu nedeniyle Kazak vatandaşlarına Ukrayna'nın Odessa ve Harkov bölgelerini derhal terk etmeleri" çağrısında bulundu. Başkan Putin, Rusya'nın sınır bölgelerini sabotajcıların bombardımanından ve sızmasından korumak için Ukrayna'nın Harkov bölgesinde bir "güvenli bölge" oluşturulabileceğini söylemişti.
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Rusya'ya ait bir askeri uçağın Karadeniz'e düştüğünü bildirdi. Vali, pilotun uçaktan atlamayı başardığını ve hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi. Kommersant'ın haberine göre düşen uçağpın bir Su-27 savaş uçağı olduğu belirtiliyor. Yerel Telegram kanallarının yayınladığı videolara göre, kaza anında uçak havada alev aldı.
 
-  Kommersant gazetesi, Rusya Başsavcılığının, Rusya'nın en büyük, dünyanın ilk beş büyük makarna üreticilerinden biri olan "Makfa" şirketine ait hisselerinin devlete verilmesi için dava açtığını duyurdu. Başsavcılık, şirketin sahipleri olan Mihail Yureviç ve Vadim Belousov'un devlet kurumlarında çalıştıkları dönemde yasaya aykırı olarak yürttükleri ticari faaliyetleri nedeniyle, sadece Makfa değil Smak ve Chelyabinskoblgaz şirketlerinin de kamulaştırılması gerektiğini savundu. Habere göre savcılık makamı, sanıkların uzun yıllar boyunca yolsuzlukla mücadele mevzuatının belirlediği yasakları ve kısıtlamaları ihlal ederek yüksek konumlarını "kendi ticari çıkarlarını elde etmek için" kullandıklarını vurguladı. Yureviç, 2000-2005,  Belousov, 2011'den 2023'e kadar Devlet Dumasının milletvekilliği yaptı. Savcılık, ikş ismin yasaya göre iş yapmayı bırakıp varlıklarını beyan etmeleri gerekirken bunun gerçekleşmediğini ve sanıkların ticari şirketlere sahip olmaya devam ettiğini belirtti. Başsavcılık sadece Makfa'nın varlıklarına 22 milyar ruble değer biçti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İzvestia gazetesine verdiği röportajda, Rusya’nın Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısından kimin yararlanabileceğine ilişkin değerlendirmelerinde Ukrayna'yı hariç tutamayacağını söyledi. Lavrov, "Batı, bizi yalnızca kamuoyu önünde değil, aynı zamanda diplomatik misyonlarımız aracılığıyla yapılan temaslarda da Ukrayna'dan şüphelenmeye gerek olmadığı yönünde aktif ve şüpheci bir şekilde ikna etmeye çalışıyor. Nedenini açıklamadan. Mantık açısından bakıldığında, bunun kime fayda sağladığı sorusuna yanıt verirken Ukrayna'yı hariç tutamayız” dedi. Terör saldırısına ilişkin soruşturmanın sürdüğünü anımsatan Lavrov, "Soruşturma tamamlanıncaya kadar kesin bir sonuca varmayacağımızı defalarca söyledik. Soruşturma birimleri olgular üzerinde çalışıyor, yeni koşullar ortaya çıkıyor. Ancak bariz versiyonları hariç tutma hakkımız yok. Üstelik, terör eylemini gerçekleştiren şahıslar gözaltına alındıklarında Ukrayna'ya kaçıyorlardı” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov,  Crocus'daki terör saldırısı konunda bir açıklama yaparak,“Rus tarafı Kiev rejimine yönelik herhangi bir resmi suçlamada bulunmadı. Biz sadece gerçekleri dile getiriyoruz ve olanlardan kimin çıkar sağladığına dair makul sorular soruyoruz” dedi. Antonov, şu anda olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini, Rus özel servislerinin ve soruşturma kurumlarının çalıştığını kaydederek, "Bu nedenle, gerçeklere dayanan nihai sonuçlar daha sonra ortaya çıkacaktı" dedi. (K. Pravda)
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Amerikan televizyonu CBS'ye verdiği röportajda Rusya ile ilişkileri nedeniyle bazı ülkelerin İsviçre'de düzenlenmesi planlanan Ukrayna konulu zirveye katılmak istemediğini söyledi. Zelenskiy, “Her şey hazır. Ortaklarımızın katılacaklarına dair onay vermelerini bekliyoruz, ancak bu çok zor çünkü tüm ortakların bunu teyit etmesi gerekiyor. Çoğunluk bizim tarafımızda ama bazıları hala Rusya ile ilişkilerindeki dengeyi gözetiyor, çünkü para kazanıyorlar, çünkü sözleşmeleri var” ifadelerini kullandı. Daha önce İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'in İsviçre'den Ukrayna konulu bir barış zirvesine ev sahipliği yapmasını istediğini söylemişti. İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, Ukrayna'daki ihtilafın barışçıl çözümüne Rusya'nın katılımının alternatifi olmadığını ve barış sürecini Rusya olmadan yürütmenin mümkün olmadığını vurgulamıştı. (Sputnik)
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Hindistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kiev ile Moskova arasındaki olası "barış müzakereler" için bir tarih verdi. Kuleba'ya göre, gündemde olan İsviçre'nin organize edeceği uuslararası barış konferansının ilk etabı Rusya olmadan yapılmalı, ancak ikinci ve üçüncü barış zirveleri hayata geçerse bu dönemde Ukrayna ile Rusya arasında müzakelere olabilir. 
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby düzenlediği basın toplantısında, Moskova’daki Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen terör saldırısı konusunda  “IŞİD bu saldırının (Crocus'taki) tüm sorumluluğunu üstleniyor. ABD, bir terör tehdidi hakkında bilgi sahibi olmamız durumunda, dikkatli davranmaya ve ilişkimiz nasıl olursa olsun diğer ülkelerin yetkililerini uyarmaya devam edecektir. Amcam sık sık ‘En iyi gübre satıcıları genellikle numuneleri ağızlarında taşırlar’ derdi. Rus yetkililer oldukça iyi gübre satıcılarına benziyor” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, bu sözlere Telegram kanalından yanıt verdi. Sputnik'in aktardığına göre, Rus dilinde benzer atasözlerinin bulunmadığını, çünkü ‘ağızda gübre taşımanın’ okyanus ötesindekilere has bir durum olduğunu söyleyen Zaharova, "Ama bizim şöyle bir sözümüz var: 'Kimin neresi ağrıyorsa, orasıyla ilgili konuşur.' Bu arada, Amerika'da ‘ağzını sabunla yıka" ifadesinin neden yaygın olduğu artık daha iyi anlaşılıyor” dedi.
 
- ABD Genelkurmay Başkanı Charles Brown, Ukrayna'daki çatışmaların tırmanması tehdidinde azalma olduğunu gördü. TASS'ın aktardığına göre Brown, "Gerçekten de tırmanma riskinin sürecin başında olduğu kadar yüksek olmadığını düşünüyorum" dedi.
 
- Globe and Mail gazetesinin haberine göre Kanada Savunma Bakanı Bill Blair, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımın ülkenin silah depolarını boşalttığını söyledi. Blair, "Stokları tükettik. Artık ülkemizin yalnızca bu rezervleri değil aynı zamanda Kanada'nın savunma sanayi üretimini de restore etmesi gerekiyor ki bu da iki yılı alabilir.  Ukrayna'ya verecek top mermimiz ya da uçaksavar füzemiz kalmadı" dedi.
 
- M. Komsomolets'in haberine göre son üç yıl içinde Rusya'da "yabancı ajan" statüsüne alınanların sayısı üç kattan fazla artarak Mart 2024'ün başında 579 gerçek ve tüzel kişiye uaştı. Bunların yüzde  70'ini bireyler oluşturuyor.
 
- Ermenistan parlamentosu başkanı Alen Simonyan, AB üyeliğini "en doğru seçenek" olarak nitelendirdi. Ermenistan'ın her zaman AB'ye katılmaya çalıştığını ancak "başka bir sisteme sürüklendiğini" söyleyen Simonyan, Rusya'yı "en zor dönemde Ermenistan'ı yalnız bırakmakla" suçladı. Simonyan, Ermenistan'ın ilk kez nisan ortasında İspanya'da yapılacak AB ülkeleri parlamento başkanları toplantısına katılacağını bildirdi.
 
28 Mart Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- ABD'li yetkililer Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatın daha da aşağı çekilebileceğini söyledi. Enerjiden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı Geoffrey Pyatt, ABD'nin konu üzerinde G7 içindeki partnerleriyle birlikte çalışma yürüttüğünü açıkladı.
 
ABD, AB ve G7 ülkeleriyle birlikte Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uyguluyor. Bu fiyatın üzerinde satılan petrolleri taşıyan tankerlere sigorta yapılmıyor.
 
Tavan fiyat ve diğer yaptırımlar nedeniyle petrol ve petrol ürünleri satışından elde ettiği gelirleri azalan Rusya bütçe açığı veriyor.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Putin'in neden Crocus'u ziyaret etmediği yönünde gazetecilerden gelen sorulara yanıt verdi. Peskov soruya cevaben terör eyleminin düzenlendi yerde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Peskov çalışmalar devam ederken Putin'in Crocus'u ziyaret etmesinin bir anlam taşımayacağını belirtiyor.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa ülkelerinden askeri birlikleri Ukrayna'ya gönderme önerisini kabul etmediğini belirten İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, bu tür ciddi meselelere ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini vurguladı.
 
Rete4 televizyonuna demeç veren Meloni, Macron'un Avrupa ülkelerinin askerlerini Ukrayna'ya gönderme önerisine karşı olduğunu Fransa Cumhurbaşkanı'na bizzat söylediğini anlattı.
 
Meloni, "Macron'un sözlerine katılmadım, bunu ona söyledim. Onunla aynı fikirde değilim ve kullandığımız tonlara dikkat etmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi. (Sputnik)
 
- The New York Times gazetesi ABD'nin Moskova'daki saldırı öncesinde elindeki bütün bilgileri Rusya ile paylaşmadığını yazıyor. Gazetenin haberine göre ABD istihbarat servisleri bilgi kaynaklarının açığa çıkmaması amacıyla Rus tarafını genel olarak bilgilendirmekle yetindi.
 
- Tass ajansı Almanya'nın Ukrayna'ya yeni bir askeri yardım paketi teslimatı gerçekleştirdiğini bildiriyor. Habere göre pakette çeşitli askeri ekipmanın yanı sıra Leopard tankları için mühimmat bulunuyor.
 
- Polonya iç güvenliki servisi ABW Varşova ve Tychy'de bir dizi adrese baskın düzenledi. Servis baskında Rusya lehine casusluk yaptığından şüphelenilen kişilerin hedef alındığını açıkladı.
 
- Letonya Dışişleri Bakanı Krišjānis Kariņš istifasını açıkladı. Kariņš resmi geziler sırasında lüks uçak seferleri kullanmakla eleştiriliyordu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Telegram'ı yasaklamak niyetinde olmadıklarını açıkladı. Peskov öte yandan Telegram yönetimine, teröristlerin uygulamayı kullanmasına daha fazla dikkat göstermeleri çağrısında bulundu.
 
Crocus saldırganlarından bir tanesi ilk sorgusunda saldırı emrini Telegram üzerindeki bir kanal üzerinden aldığını itiraf etmişti.
 
Öte yandan Kırgızistan Çalışma Bakanlığı, vatandaşlarını mesajlaşma uygulamaları üzerinden eleman devşiren terör gruplarına karşı uyardı. Bakanlık vatandaşlarına mesajlaşma uygulamaları üzerinden iş aramama tavsiyesinde bulundu.
 
- St. Petersburg'da Soruşturma Komitesi 26 yaşındaki bir Tacikistan vatandaşına Crocus'taki saldırıyla ilgili suçlama yöneltti. Olayın ayrıntıları henüz bilinmiyor.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bir dizi ülkenin ulusal güvenlik danışmanlarından oluşan bir grubun Ukrayna'da devam eden çatışmada barış perspektifini ele almak üzere bir araya geldiğini açıkladı. Scholz toplantılara Ukrayna'nın da katılım gösterdiğini belirtiyor. Scholz, barışın "Rusya'nın askerlerini Ukrayna'dan çekmesine bağlı" olduğunu söyledi.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ermenistan-AB-ABD görüşmesinin Rusya'yı hedef aldığını ileri sürdü. Zaharova tarafların Ermenistan-Azerbaycan barışı için değil, Rusya'ya karşı bir araya geldiğini söyledi. Zaharova Ermenistan'ın "kollektif batının Rusya'ya karşı fevkalade tehlikdeli planlarının enstrumanına dönüşmekte olduğunu" iddia etti.
 
- Buryatya yönetimi Ulan-Ude belediye başkanlığı seçimlerini iptal etti. Kabul edilen yasaya göre belediye başkanı özel bir komisyon tarafından seçilecek.
 
- Dünyanın en büyük tuğla üreticisi Avusturyalı Wienerberger, Tataristan'daki iki fabrikasını satarak Rusya pazarındaki faaliyetlerine son verdi.
 
- Batının Rus elmaslarına yaptırım uygulaması ve düşük seyreden fiyatlar nedeniyle Rusya Devlet Değerli Metal ve Taş Fonu Gohran, Alros'tan elmas almaya başladı.
 
- Romanya Rusya vatandaşlarına 31 Marttan itibaren Schengen vizesi vermeye başlayacağını duyurdu.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Vladimir Putin NATO ülkeleri ile savaşma niyetleri olmadığını söyledi. Torjok kentinde ordu mensuplarıyla bir araya gelen devlet başaknı "Bu devletlere karşı herhangi bir saldırgan niyet taşımıyoruz. Ukrayna'da devlet darbesi olmasa ve Donbas'ta askeri faaliyetlere girişmeselerdi orada da hiçbir şey yapmazdık" ifaddelerini kullandı.
 
Putin ayrıca ABD'nin askeri bütçesinin 811 milyar dolar, Rusya'nın ise 72 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Devlet başkanı "Bu oranları bakınca NATO'yla savaşmaya hazırlanıyoruz, öyle mi? Bu resmen zırva" şeklinde konuştu.
 
- Ukrayna Başkanlık Ofisi Başkanı Mihail Podolyak, ordularının "etkili bir hücuma kalkışmak için gerekli olan kaynakların yetersizliği" nedeniyle cephede "durgunluğa" girdiğini söyledi. Podolyak kaynak yetersizliği yüzünden taktik planlama yapamadıklarını belirtiyor.
 
Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, geçtiğimiz sonbahardan bu yana görüşüşüne Ukrayna'ya askeri yardım paketi tasarısını hala onaylamış değil. Ukrayna'ya 60 milyar dolarlık askeri yardım öngören tasarının akıbeti belirsiz.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Ukrayna’ya F-16 savaş uçağı verme planı ve Ukraynalı pilotların eğitimi ile ilgili, “Bu çatışma alanında hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Bugün çoklu fırlatma sistemleri dahil tankları, zırhlı araçları ve diğer askeri teçhizatları yok ettiğimiz gibi (F-16 model) uçakları da yok edeceğiz" dedi. (Sputnik)
 
F-16 uçakların yaz ortasında Ukrayna ordusu tarafından kullanılmaya başlanması bekleniyor.
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Moskova'da düzenlenen terör saldırısıyla ilgili olayın öncesinde herhangi bir istihbarata sahip olmadıklarını açıkladı.
 
- Estonya polisi, Rusça yayın yapan Baltnews portalı için çalışan gazeteci Svetlana Burtseva'nın yaptırım rejimini ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklandığını açıkladı. Estonya vatandaşı olan 57 yaşındaki Burtseva, yaptırıma tabi Rus medya organlarıyla işbirliği yapmakla suçlanıyor. 
 
- Hamburg Savcılığı 4 Alman ve 1 İsviçre vatandaşına, Kırım'a 2015-2016 yılları arasında Siemens marka gaz türbini ihraç ettikleri gerekçesiyle suçlama yöneltti. Avrupa Birliği 2014'ten sonra Kırım'a bir dizi teknoloji ürününün ihracatını yasaklamıştı.
 
27 Mart Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Crocus'ta düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 140'a yükseldi. Açıklamayı Sağlık Bakanı Mihail Muraşko yaptı. Resmi verilere göre saldırıda yaralananların sayısı 360.
 
- Ermenistan Parlamento Başkanı Alen Simonyan, Türk-Ermeni sınırındaki Rus muhafızların çekilmesini tartışmadıklarını söyledi.
 
Simonyan, 1992 yılından bu yana sınırda görev yapan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) muhafızlarının çekilmesinin tartışılıp tartışılmadığının sorulması üzerine bu konunun gündemlerine gelmediğini belirtti.
 
Öte yandan Simonyan, Rus muhafızların 1 Ağustos'tan itibaren Erivan'daki Zvartnots Havaalanı'nın güvenliğini sağlamayı bırakacağını ifade etti.
 
Bu konunun Ermenistan için çözüme kavuştuğunu söyleyen Simonyan, havaalanının güvenliğinin artık Ermeni güçler tarafından sağlanacağının altını çizdi. (Sputnik)
 
- Polonya, 3 farklı olayda 5 askerin hayatını kaybetmesinden sonra ülkedeki bütün tatbikatları durdurdu. Savunma Bakanlığı tatbikat alanlarındaki güvenlik önlemlerinin gözden geçirileceğini açıkladı.
 
Öte yandan ülkenin dışişleri bakanlığı, Çekya öncülüğünde oluşturulan mühimmat fonuna katkılarını iki katına çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Fonda biriken parayla alınacak top mermileri Ukrayna'ya verilecek.
 
- Vladimir Putin Rusya'da oyun konsolü üretim imkanlarının araştırılması talimatını verdi.
 
- Rus Avtomobilniye Tehnologii şirketi Kaluga'daki PSMA Rus fabrikasında Citroen C5 Aircross model otomobillerin seri montajına başladı. Haberi Kaluga valisi Vladislav Şapşa duyurdu.
 
- Rus insan kaynakları servisi HeadHunter şirket kaydını Güney Kıbrıs'tan Rusya'ya taşıyacak. Kommersant hissedarların ilgili kararı onayladığını yazıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Reuters ajansı Çin'in yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'deki bankaların Rus petrolüyle ilgili ödemeleri "haftalarca ya da aylarca" geciktirdiğini, ya da tümüyle reddettiğini bildiriyor. Rus basını da ajansın haberini sayfalarına taşıdı. 
 
RBC gazetesinin aktardığı haberde adı geçen bankalar arasında Ziraat, Vakıfbank, First Abu Dhabi Bank, Dubai Islamic Bank, Mashreq bank, ICBC ve Bank of China var.
 
Reuters'in görüş almak için başvurduğu banka yöneticileri yorum yapmadı. Ajans bankaların ABD'nin ikincil yaptırımlarına maruz kalma endişesi nedeniyle petrol ödemelerini zorlaştırdığı ya da reddettiğini bildiriyor.
 
- Vedomosti gazetesi UBS ve Credit Suisse gibi İsviçre bankalarının çifte vatandaşlığa sahip Rusyalıların hesaplarını kapatmaya başladığını yazıyor.
 
- Politico dergisi dondurulan Rus varlıklarından elde edilen 5 milyar euroluk gelirin, Rusya vatandaşları tarafından açılması beklenen davaların masraflarının karşılanması için saklanacağını yazıyor. Rusyalı şirketler Euroclear'a karşı 94 dava açmıştı.
 
Avrupa Konseyi söz konusu gelirlerin Ukrayna'ya yardım için kullanılmasını öngören teklifi şubat başında kabul etmişti.
 
- Bloomberg'in haberine göre Macron'un "Ukrayna'ya asker gönderme" çıkışı, ABD yönetiminde öfke uyandırdı. Ajansa konuşan kaynaklar Almanya'nın yanı sıra ABD yönetimin de Macron'un çıkışının Moskova'yı kışkırtmasından endişe ediyor.
 
- Samsung Pay, 3 Nisandan itibaren Mir ödeme sistemine sahip kartların desteklenmeyeceğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada daha önceden eklenen kartların silineceği uyarısına da yer veriliyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Carolina'da yaptığı kampanya konuşmasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir kez daha hakaret ederek, "Kasap" dedi. MSNBC tarafından YouTube'da yayınlanan konuşmada Biden, "Ukrayna'ya yardımı sürdürmek dahil, o kasap Putin'e karşı yapabileceğimiz pek çok önemli şey var" diye konuştu. 
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, sürekli Ukrayna bombardımanına maruz kalan Belgorod bölgesi sınırlarına yakın bir "güvenlik bölgesi" oluşturmak için ek seferberlik gerekip gerekmeyeceği yönünde RBC'nın sorusunu yanıtladı ve bu iddiaları "tam bir aptallık" olarak nitelendirdi.
 
-   Belgorod Bölgesi Valisi Gladkov,  bögede yaşayan çocukların Rusya'nın diğer bölgelerine tahliyesine devam edildiğini, yaklaşık 2 bin 500 çocuğun şu anda Penza, Tambov, Kaluga, Astrahan, Samara, Moskova, Krasnodar bölgeleri ile Komi Cumhuriyeti'ne gittiğşni duyurdu. (Kommersant)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinşn dğn gece Belgorod ve Belgorod bölgesi üzerinde 18 hava hedefini düşürdüğünü duyurdu.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, dün geceki konuşmasında Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov'u görevden alıp yerine eski dış istihbarat başkanı Oleksandr Litvinenko'yu atama kararını yorumladı.  Zelenskiy, bu kararların "devletin yönetim sisteminin yeniden düzenlenmesi" girişimin bir parçası olduğunu söyledi. Zelenskiy, "Danilov'a minnettarım. Başka bir göreve transfer ediliyor” dedi, ancak hangi pozisyondan bahsettiğini belirtmedi.
 
- NATO Askeri Komitesi Başkanı Rob Bauer, "Ukrayna ilk F-16 uçağını yaz aylarında alacak, ancak bunlar Kiev'in tüm sorunlarını çözebilecek silahlar anlamına gelmeyecek" dedi.
 
- Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), ABD’nin pazartesi günkü Güvenlik Konseyi'nin Gazze'ye ilişkin kararının bağlayıcı olmadığını savunarak BM Şartı'na bağlı olmadığını açıkça ilan ettiğini söyledi. Bugünkü toplantıda Nebenzya, ABD heyetine “Daimi Temsilci Thomas-Greenfield ve diğer yetkililerin açıklaması, ABD'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarını üye ülkeler için bağlayıcı olarak görmediği anlamına mı geliyor?” sorusunu yöneltti. Nebenzya, BM Şartı’nın ‘BM üyeleri Güvenlik Konseyi kararlarına uymayı ve onları uygulamayı kabul ederler’ ifadesini içeren 25. maddesine atıf yaparak, “Daimi Temsilci Thomas-Greenfield'in dünkü açıklamaları, ABD'nin artık kendisini BM Şartı hükümlerine bağlı görmediği ve dahası İsrail'i de bunu yapmaya teşvik ettiği anlamına mı geliyor? Eğer durum böyleyse, o zaman bu salondaki tartışmalarımızın hiçbir anlamı yok” diye konuştu. (Sputnik)
 
- Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda meydana gelen terör saldırısında yaşamını yitirenler Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde anıldı. Rusya'nın başkenti Moskova'da Crocus City Hall konser salonunda meydana gelen terör saldırısı dolayısıyla Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde taziye defteri açıldı. Kentte faaliyet gösteren diplomatik misyon temsilcileri taziye defterini imzaladı. Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin anısına büyükelçiliğin önüne karanfil bırakıldı.
 
- Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ‘NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının 25.yıl dönümü’ konulu toplantının pazartesi günü Fransa tarafından engellenmesi nedeniyle, Rusya’nın BMGK’nin bu konuyla ilgili yakın zamanda yeniden toplanmasını talep ettiğini ifade etti. Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Polyanskiy, “Dün Rusya Federasyonu, ‘NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının 25. yıldönümü' konulu yakın zamanda bir toplantı yapılmasını talep etti. Japonya başkanlığından resmi bir yanıt bekliyoruz” dedi. (Sputnik)
 
- Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Paris'in yakında Ukrayna'ya 78 adet 155 mm kalibreli Sezar obüsleri ve top mermileri tedarik edeceğini, bunların Ukrayna ordusunun acil mühimmat ihtiyacını kısmen karşılamasına yardımcı olacağını söyledi. 
 
- Bryansk Bölgesi Valisi Aleksandr Bogomaz, Moskova'daki Crocus City Hall konser salonuna yönelik terör saldırısını gerçekleştiren teröristleri Bryansk bölgesinde yakalayan Çeçen özel kuvvetleri ‘Ahmat-Rusya Alayı’ savaşçılarını ödüllendirdi. Bogomaz, “Teröristlerin gözaltına alınması sırasında öne çıkan Ahmat-Rusya Alayı savaşçılarının de dahil olduğu Rusya Savunma Bakanlığı devlet sınır koruma birimlerinin askeri personeline layık görülen ödülleri takdim ettim. Bu cesur insanlar, gerçek kahramanlar, Bryansk bölgesi sakinlerinin ve tüm ülkenin güvenliğini sağlama görevlerini yerine getiriyorlar” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Reuters'in iddiasına göre, Moskova'daki terör saldırısını gerçekleştiren 4 zanlıdan 2’sinin Türkiye’den Rusya’ya aynı uçakla geldikleri belirlendi. İsmi açıklanmayan Türk yetkili Reuters’e zanlıların Türkiye seyahatlarının terör saldırısıyla ilgisi olmadığını iddia ederken, teröristlerin Rusya'daki oturma izinlerini yenilemek için Türkiye'ye giriş-çıkış yaptıkları belirtildi.
 
- Ukrayna milli futbol takımı, play-off maçında İzlanda takımını 2-1 mağlup ederek Almanya'da düzenlenecek 2024 Avrupa Şampiyonası'na katılmaya hak kazandı. Ukrayna ile İzlanda milli takımları arasındaki karşılaşma Polonya'nın Wroclaw kentinde oynandı. İzlanda ekibi karşılaşmada 1-0 öne geçti, ncak ikinci yarıda Ukrayna iki gol atarak maçı kazandı.
 
 
26 Mart Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- FSB Direktörü Nikolay Bortnikov, Crocus'taki terör saldırısını radikal İslamcıların gerçekleştirdiğini, ancak Ukrayna gizli servislerinin de saldırıya yardımcı olduğunu açıkladı. İnterfaks'a konuşan Bortnikov "Ukraynalı gizli servislerin genel planlama da parmağı olduğuna inanıyoruz. Şimdilik sadece bu kadarını söyleyebilirim, ama buna işaret eden ön bilgilere sahibiz," ifadesini kullandı.
 
Öte yandan Bortnikov, ABD'nin kendileriyle genel karakterde bir bilgi paylaştığını ve bu bilgiye gerekli önemleri alarak tepki verdiklerini söyledi. Bortnikov ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü GUR'un başında bulunan Kirilo Budanov'un meşru hedef olduğunu söyledi.
 
Güvenlik Konseyi Sektereri Nikolay Patruşev de gazetecilerin ayak üstü sorduğu "Işid mi, Ukrayna mı?" şeklindeki kısa sorusuna "Tabii ki Ukrayna" yanıtını verdi. Rusya'da Işid yasaklı örgütler listesinde.
 
- Ukrayna lideri Zelenskiy, Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov'u görevden aldı. Danilov'un yerine eski dış istihbarat başkanı Oleksandr Litvinenko gelecek.
 
- Rusya'nın ABD'yle diyaloğa açık olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü Peskov, ancak Moskova'nın tüm sorunların kapsamlı bir şekilde ele alınmasından yana olduğunu vurguladı. Peskov, Rusya'nın Washington Büyükelçiliği ile ABD yönetimi arasında gelecek hafta yapılacak ve ikili ilişkilerin ele alınacağı toplantıya ilişkin değerlendirmesinde "Devlet Başkanımız, diyaloğa açık olduğumuzu, tüm sorunların bir bütün halinde ele alınmasını gerekli gördüğümüzü birçok kez tekrar etti. Bazı konuları bağlamın dışına, şu anda ikili ilişkilerimize hakim olan genel bağlamın dışına çıkarmak mümkün değil. Dolayısıyla tüm sorunların kapsamlı bir şekilde tartışılmasından yanayız" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Vladimir Putin Rusya'nın özelleştirmeyi tersine çevirecek adımlar attığı yönündeki iddiaları yalanladı. Putin, özelleştirme sırasında kanunun çiğnendiği hallerde savcılığın bu haksızlığı düzeltecek adımlar atmasının normal olduğunu söyledi.
 
- FSB, İnguşetya'da jiujitsu dünya şampiyonu Seyid-Umar İmagojev'i gözaltına aldı. İmagojev Rusya'da yasaklı Işid'in militanlarına yardım ve yataklık etmekle suçlanıyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'ye ait iki bombardıman uağının Barents Denizi üstünde Rusya sınırlarına yaklaştığını açıkladı. B-1B model uçakları karşılamak için Mig-31 jetlerin kaldırıldığı bildiriliyor.
 
- Rus milletvekilleri yabancı ajan ve aşırılıkçı ilan edilen kişilerin kitaplarının kütüphanelerden kaldırılmasını öngören bir yasa tasarısını görüşecek. Kitapları Türkçede de bulunan Boris Akunin ve Ludmila Ulitskaya gibi ünlü yazarlar yabancı ajan ilan edilmişti. Akunin ayrıca aşırılıkçılar listesinde yer alıyor. Tasarıya gerekçe olarak "Rusya'nın güvenliği" gösterildi.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, gelecek hafta ABD yönetimiyle ikili ilişkileri değerlendirmek üzere bir toplantı yapacaklarını açıkladı.
 
Antonov, önümüzdeki hafta yapılacak toplantının ana gündem maddesi olarak 'Rusya-ABD ilişkilerinin tamamen çökmemesi için herhangi bir şans olup olmadığı' sorusunu ele alacaklarını ifade etti.
 
Toplantı yapılmasına dair anlaşmanın Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı ile NATO ülkelerinin temsilcilerinin Crocus saldırısının kurbanlarını anmak için Rusya Büyükelçiliği'ne yaptıkları ziyarette sağlandığını anlatan Antonov, ziyaretin kısa süreli olduğunu ve önemli konuların ele alınmadığını belirtti. (Sputnik)
 
- Hürriyet gazetesinden Hande Fırat, Crocus'taki saldırıya katılan iki teröristin Türkiye'den Moskova'ya gitmeden önce Moskova'dan Türkiye'ye geldiğini yazdı. Güvenlik güçlerinden aldığı bilgileri paylaşan Fırat, bu kişilerin Türki'de bir kayıtları bulunmadığını aktardı. 
 
Fırat ayrıca "Moskova’dan söz konusu iki kişiye ilişkin Ankara’ya ulaşan bir uyarı da yok. Doğal olarak Moskova’dan gelen ve kaydı bulunmayan iki kişinin tekrar Moskova’ya dönmesinde o an için anormal bir durum bulunmuyor. Ankara, Türkiye’ye gelen ve yeniden Moskova’ya dönen bu iki kişiyle ilgili her konuyu mercek altına aldı, üstelik tüm gelişmeler Moskova ile de paylaşılıyor... Ankara’nın Moskova’dan beklentisi, bu durumun farkında olunması ve bilgi, belge paylaşımının artırılması ve mücadeleye yönelik ortak bir çerçeve belirlenmesi." ifadelerini kullandı.
 
- Rusya insan hakları yetkilisi Tatyana Moskalkova gözaltına alınan şahıslara işkence edilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Moskalkova bununla birlikte gözaltı işlemi sırasında oluşan travmalar nedeniyle soruşturma açılmasına gerek olmadığını dile getiriyor.
 
- FSB, Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'nda çalışan bir dizi yöneticiye suç örgütü kurma suçlaması yöneltti. Gözaltına alınan bu kişiler yolsuzluğun yanı sıra "şirketleri ele geçirmeye çalışmakla" suçlanıyor.
 
- Moskova Basmannıy mahkemesi, Ukrayna Güvenlik Servisi SBU'nun başı Vasili Malyuk hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı. Malyuka'nın yanı sıra Gürcistan vatandaşı Aleksandr İnasaridze 2022'de Kırım köprüsüne düzenlenen saldırıyı organize etmekle suçlanıyor.
 
- Rus milletvekili Sergey Mironov, idam cezasının geri gelmesi için referandum çağrısında bulundu.
 
- Kommersant, yılın ilk iki ayında ülkedeki yumurta üretiminin yüzde 1,8 oranında düştüğünü yazıyor. Yumurta fiyatlarındaki artış sonbahar ve kış mevsimlerinde ülke gündemine oturmuştu. Uzmanlar fiyatlardaki artışı üretimdeki düşüşe ve personel açığına bağlıyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, aif.ru ile yaptığı röportajda, "Rusya ve Ukrayna halkları arasındaki iletişimin yeniden tesis edileceğine inandığını" söyledi. Peskov' "Bu ögörülebilir gelecekte gerçekleşecek.
Halklarımız iletişimi yeniden tesis edecek. Ve tarihin genel standartlarına göre bu, oldukça hızlı gerçekleşecek" dedi.
 
- Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, "Ukrayna'nın, Moskova'da düzenlenen terör saldırısına hiçbir şekilde dahil olmadığını" savundu. Kirby,  "Rusya'nın Kiev'in terör saldırısına karıştığına dair herhangi bir kanıt sunmadığını, terör saldırısının sorumluluğunun yalnızca IŞİD'e ait olduğunu" kaydetti.  Kommersant'ın haberine göre Kirby, "Putin ve Kremlin'deki yandaşlarının suçu Ukrayna'ya atmanın bir yolunu bulmaya devam etmelerine kimse şaşırmamalı. Ukrayna ile hiçbir bağlantısı yoktu. Bu saldırı IŞİD militanları (Rusya Federasyonu'nda yasaklı bir terör örgütü) tarafından gerçekleştirildi” dedi. 
 
- Harkov şehri yetkilileri gece yarısından sonra yoğun İHA saldırısı gerçekleştiğini duyurdu. Odessa'ya düzenlenen füze saldırısı sonucu 300 binden fazla kişi elektriksiz kaldı.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Belgorod bölgesindeki 2 Grad MLRS füzesinin imha edildiğini duyurdu
 
- CNN'in haberine göre AB'nin Dış Politika ve Güvenlikten Sorumlu Yüksek Temsilcisi Josep Borrell gazetecilerle yaptığı görüşmede "ortak bir Avrupa ordusu kurma olasılığı konusunda şüpheleri olduğunu" söyledi. Borrell'e  göre Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin pan-Avrupa ordusu uğruna ulusal ordularını terk etmeye hazır olmaları mümkün görünmüyor. Borrell, "27 orduyu terk edip yeni bir ordu kuracağımıza inanmak ütopik" dedi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüştüğünü belirterek daha faza Patriot uçaksavar füze sistemi tedariki için destek istedi.
 
- Rusya'nın Varşova Büyükelçisi Sergey Andreyev, hafta sonu bir Rus füzesinin ülkenin hava sahasını ihlal ettiği iddiasının ardından suçlamaları reddetti ve nıta vermek üzere davet edildiği Polonya Dışişlerine gitmedi. Büyükelçi, "Delil sunmadan bu konu hakkında konuşmanın hiçbir anlamı yok" dedi. Varşova, notayo Moskova'ya farklı kanallardan ileteceğini duyurdu.
 
- Ukrayna Enerji Bakanı German Geraşçenko, Rusya'nın geçen hafta ülkenin enerji tesislerine yönelik saldırılarından kaynaklanan hasarın milyarlarca dolar olabileceğini söyledi.
 
- Crocus Group'un sahibi olduğu Vegas alışveriş merkezleri (Vegas Corocus City, Vegas Kuntsevo ve Vegas Kaşirskoye) dünden itibaren süresiz olarak kapatıldı.  Şirket açıklamasında, “Alışveriş ve eğlence komplekslerini yeniden ziyaretin ne zaman mümkün olacağı konusunda sizi bilgilendireceğiz. Anlayışınız için teşekkür ederiz” denildi.
 
25 Mart Pazartesi
 
SON HABER
 
- Başkan Putin, "Crocus City'de düzenlenen terör saldırısının radikal İslamcılar tarafından gerçekleştirildiğini ancak Rusya'nın bu saldırıyı kimin sipariş ettiğiyle ilgilendiğini" söyledi. Terör saldırısının ardından alınan tedbirlere ilişkin ilgililerle toplantı gerçekleştiren Rus lider, saldırıyı "korkutma eylemi" olarak nitelendirdi. Putin, "Bu, 2014'ten beri bizimle savaşanlar için faydalı oldu" dedi.
 
Putin, "Kiev rejimini destekleyenler terörün suç ortağı ve terörün sponsoru olmak istemiyorlar, ancak ortada gerçekten birçok soru var. İstihbarat servislerimiz ve emniyet teşkilatlarımızın ortak çalışması sırasında bir dizi soruya cevap bulmak gerekiyor. Meselela radikal, hatta terörist İslami örgütler bugün Ortadoğu'da tırmanan çatışmaya adil bir çözümden yana olan Rusya'yı vurmakla gerçekten ilgileniyor mu? " diye sordu.
 
Rus lider devamında, Bu vahşet, ülkemize 2014'ten bu yana neo-Nazi Kiev rejimi eliyle savaşanların bir dizi girişiminin yalnızca bir halkası olabilir. Bilindiği gibi Naziler hedeflerine ulaşmak için en kirli ve insanlık dışı silahları kullanmaktan asla çekinmediler" diye ekledi.
 
Bu arada Putin, Crocus City Hall konser salonundaki kanlı terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi, yaralılara acil şifa dileklerini iletti.
 
- Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 139'a yüksedi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kiev öğle saatlerinde füzelerin hedefi oldu. Belediye Başkanı Vitali Kliçko Peçerskiy semtinde 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Kommersant Kiev'in yanı sıra Dinyepropetrovsk, Poltava, Sumskaya, Harkov ve Çernigov vilayetlerinde de hava saldırısı alarmı verildiğini aktarıyor.
 
Tass ajansı saldırı sırasında Julyani havaalanıda kurulu iki Patriot kompleksinin zarar gördüğünü iddia etti. Kyiv Post gazetesinin bildirdiğine göre saldırıda ayrıca Ukrayna Güvenlik Servisi SBU'ya ait ofisler hedef alındı. Ancak gazete ofislerin isabet almadığını ileri sürüyor.
 
- Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Crocus saldırganlarının gözaltına alındıktan sonra vücutlarında beliren travma izleriyle ilgili bir soruyu yanıtsız bıraktı. CNN muhabirinin konuyla ilgili sorusuna Peskov "Bu soruyu yanıtsız bırakıyorum" cevabını verdi.
 
Rusya İnsan Hakları Konseyi Başkanı Valeri Fadeyev "Batıyla savaş ortamında" idam cezasının terörizm dahil olmak üzere bazı maddelerde geri getirilebileceğini söyledi. Dmitri Peskov ise idamın geri getirilmesi tartışmalarına Kremlin'in dahil olmadığını açıkladı.
 
Öte yandan Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına acil bir durum olmadıkça Rusya'ya seyahat etmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulundu.
 
- Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, Rusya'ya teröre karşı daha fazla işbirliği yapmayı teklif ettiklerini açıkladı. Macron, ayrıca Crocus'a saldırıyı örgütleyen IŞİD grubunun (Rusya'da yasaklı) Fransa'da da eylem yapmaya çalıştığını, ancak bu saldırıları önlediklerini söyledi.
 
- Rusya Ulaştırma Bakanlığı, Kırım köprüsünün güvenliğini sağlamak için tek bir operatörün yetkilendirilmesini teklif etti.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Rus gazının Ukrayna toprakları üzerinden transferine ihtiyaçları olmadığını, zira Rus gazını TürkAkım doğalgaz boru hattından aldıklarını belirtti. (Sputnik)
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin yeni kıta sahanlığı açıklamasına karşı girişim başlatıldığını duyurdu. ABD 19 Aralık 2024'te Rusya'ya çok yakın bir noktadaki Alaska yakınları da dahil olmak üzere tek taraflı olarak yeni bir kıta sahanlığı açıklamıştı.
 
- Finlandiya sınır güvenliği yetkilileri, Rusya sınırındaki yerleşim yerlerinde nüfusun azalmasının güvenlik açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu açıkladı. Yle'ye konuşan bir yetkili önceki yıllarda yerel nüfusun sınır güvenliğine önemli katkıda bulunduğunu söyledi. 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Sabah'ın haberine göre Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı ve Baş Ombudsman Şeref Malkoç Rusya ve Ukrayna'daki esir kamplarında incelemelerde bulunacak. Gazete Malkoç'un önce Ukrayna, daha sonra da Rusya'ya gideceğini yazıyor. Gazetenin haberine Rus basını da sayfalarında yer verdi. Ancak Kommersant haberi "Türk ombudsman esir kamplarını görmek için Rusya'ya gelmek istiyor" şeklinde verdi.
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov düzenli olarak Ukrayna'nın roket saldırılarına maruz kalan bölgede neden olağanüstü hal ilan edilmediği yönündeki soruları yanıtladı. Şu anda bölgede "yüksek terör tehlikesi ve orta seviye tepki" rejimi uygulandığını belirten Gladkov, duruma müdahale etmek için her türlü imkana sahip olduklarını söyledi. Gladkov olağanüstü hal ilan edilmesinin durumla başa çıkmada kendilerine ilave bir avantaj getirmediğini belirtiyor.
 
- Moskova'da VDNH, bölgeye girişte pasaport gösterilmesinin zorunlu hale getirildiğini duyurdu.
 
- Elon Musk başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a oy vereceğini açıkladı. Musk "Demokratların kazanması halinde Amerika'nın sonunun geleceğini" iddia etti.
 
- RBC'nın haberine göre Hindistan Rusya'nın en büyük ilaç tedarikçisi haline geldi. Bu ülkeden yapılan ithalatın son bir yılda yüzde 20 arttığı belirtiliyor. Önceki yılların birincisi Almanya ise ikinci sıraya geriledi.
 
- İngiliz The Times gazetesi, Avrupalı mücevhercilerin Rus elmaslarına uygulanan yaptırımdan memnun olmadığını yazıyor. Gazeteye konuşan sektör temsilcileri yaptırım kararının "uluslararası mücevher piyasasında kaosa neden olduğunu" söyledi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'nın Rostov bölgesindeki Novoçerkassk Eyalet Bölgesi Elektrik Santrali'nde yangın çıktı. Vali Vasili Golubev, iki güç ünitesinin hizmet dışı bırakıldığını söyledi, yangının çıkış nedeni belirtilmedi.
 
- Azerbaycan Ukrayna'ya top mermisi gönderdiği iddialarını yalanladı. Azerbaycan Savunma Sanayii Bakanlığı, Telegram kanallarında çıkan haberleri dezenformasyon olarak niteedi. Açıklamada "Azerbaycan'ın belirtilen yöne herhangi bir askeri ürün göndermediğini bir kez daha ilan ediyoruz” denildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Belgorod bölgesi üzerinde Ukrayna'nın fırlattığı 22 Vampir MLRS füzesinin düşürdüğünü duyurdu. Herhangi bir can kaybı yaşanmadı.
 
- Ukrayna ajansı Strana'nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Odessa şehrinde gece yarısından sonra hava saldırısı gerçekleşti, çok sayıda patlama sesi duyuldu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, İki ABD bombardıman uçağının Barents Denizi'nde Rusya sınırına yaklaştıkları sırada engellendiğini duyurdu Bakanlığın bildirdiğine göre, iki B-1B bombardıman uçağı Rusya sınırına yaklaşınca Rusya MiG-31 savaş uçaklarını havalandırarak uyarı uçuşu yaptı. Amerikan uçakları bunun üzerine bölgeyi terk etti.   
 
- Ukrayna'nın Harkov şehri Belediye Başkanı Igor Terehov, tüm trafo merkezleri ve termik santrallerin bombardıman sonucu yıkıldığını duyurdu. Kommersant'ın aktardığı habere göre Terehov "Onarım çalışmalarının ne kadar süreceği sorusuna cevabım yok. Ekipler çalışıyor, ancak çok ciddi hasar var, tüm trafo merkezleri yıkıldı, termik santral yıkıldı” dedi. Belediye başkanına göre 22 Mart gecesi yaşanan saldırı kentteki en büyük saldırı oldu. 
 
- Rusya'nın en büyük havaalanı Şeremetyevo Uluslarası Havaalanı'nda, Moskova'dan Erivan'a gitmek üzere planan bir uçağın kabininde yolculardan biri sırt çantasında bomba olduğunu söyledi. Bölgeye polis çağırılırken uçuş iptal edildi. Söz konusu seferin Moskova-Yerevan uçuşunu bekleyen SU1862 yolcu uçağı olduğu kaydedildi. Havalimanı emniyetinden Sputnik’e yapılan açıklamada, bayan yolcunun iddiası sonrası yapılan aramalarda, patlayıcılarla ilgili ifadenin şaka olduğunun ortaya çıktığının anlaşıldığı aktarıldı. Olay sonrası ajansa konuşan yetkili, “Kadın, insanlar uçağa binerken hostesin telefonda biriyle konuşmasından rahatsız olmuş, ‘Konuşmayı kes, yoksa sırt çantamdaki bombayı patlatacaksın’ cümlesini sarf etmiş” diye ekledi. Bunun üzerine mürettebatın polisi aradığı ve yolcunun gözaltına alındığı belirtildi. (Sputnik)
 
24 Mart Pazar
 
-  Rus devlet kanalı Rossiya-1 TV tarafından yayınlanan ve Yugoslavya’nın bombalanmasının 25’inci yıldönümü vesilesiyle hazırlanan ‘Belgrad’ adlı belgeselde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, o dönemi trajik olarak nitelendirerek, “Batı’nın orada yaptıkları kabul edilemez. Trajedi çok büyük. Herhangi bir Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı olmadan, doğrudan operasyon kararı alarak aslında Avrupa'nın merkezinde bir savaş başlattılar” ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Polonya Savunma Bakanlığı, dün gecesi Rusya tarafından fırlatılan uzun menzilli bir füzesinin ülkenin hava sahasını ihla ettiğini iddia eti. Bakanlığa göre füze Polonya topraklarında 39 saniye kaldı, yerel saatle 04:23'te (Moskova saatiyle 06:23) Ukrayna sınırı yakınındaki Ocerdów kenti yakınlarında uçtu.
 
- Böge Valisi Razvojayev, Sevastopol'da, gece boyunca devam eden Urayna'nın yoğun füze saldırısı sonucunda 5 deniz botu, 3 yolcu otobüsü, 13 okul otobüsü, bir troleybüs ve bir taksinin hasar gördüğünü bildirdi.
 
- Sabah yapılan hava saldırısı uyarısının ardından Ukrayna'nın batısındaki Lviv ve Ivano-Frankivsk bölgelerinde patlamalar meydana geldiği bildiridi.
 
- Ukrayna, Japonya'dan 230 milyon dolarlık kredi aldı. Japonya, yardım miktarları açısından AB, ABD ve IMF'den sonra 4'üncü sırada yer alıyor.
 
- Rusya bugün (24 Mart pazar), Moskova'daki terör saldırısında hayatını kaybedenler için milli yas tutuyor.
 
- Rusya'nın ABD'deki Büyükelçisi Anatoli Antonov, RIA Novosti'ye yaptığı açıklamada, Moskova'da olası terör saldırılarına ilişkin istihbarat raporları hakkında Washington'daki Rusya Büyükelçiliği'ne herhangi bir bildirim gelmediğini söyledi. 8 Mart'ta ABD'nin Msokova Büyükelçiliği, konserler de dahil olmak üzere Moskova'da kalabalık insan topluluklarına saldırmayı amaçlayan "terörist sadırılara" ilişkin istihbarat olduğunu duyurarak vatandaşlarını uyarmıştı. Bu uyarıya İngiltere başta olmak üzere pek çok başka ülke de katılmıştı.Beyaz Saray sözcsüs de, Crocus'taki terör saldırısının ardından RIA Novosti'ye, Mart ayında ABD'nin Moskova'da, muhtemelen kalabalıkların toplandığı yerlerde bir terör saldırısının hazırlığı konusunda bilgi aldığını ve bunu Rus tarafıyla paylaştığını söylemişti. Rus Büyükelçi Antonov, "Önceden herhangi bir bildirim veya mesaj almadık. Beyaz Saray ya da Dışişleri Bakanlığı ile bu konuyla ilgili hiçbir temasım olmadı" dedi.
 
- Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov, Crocus City Hall'deki kurtarma operasyonunun tamamlandığını, arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Vorobyov enkaz altından 133 cesedin çıkarıldığını, 107 kişinin hastanelerde olduğunu kaydetti.
 
- Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson, Ukrayna'nın Crocus City'deki erör saldırısına karışmadığını söyledi.  Watstone, "Bu saldırının tüm sorumluluğu IŞİD'e aittir. Ukrayna'nın hiçbir müdahalesi yoktur" dedi.
 
- Zelenskiy, terör saldırısı sonrası yaptığı ilk açıklamada, Putin'i "saldırının suçunu Kiev'e atmaya çalışmakla" suçladı. Cumartesi günü televizyonda yayınlanan bir konuşmasında Başkan Putin, "Şu anda şunu söyleyebiliriz: Terör saldırısının dört doğrudan faili yani ateş eden ve insanları öldürenlerin hepsi bulundu ve gözaltına alındı. Kaçmaya çalıştılar ve Ukrayna'ya doğru hareket ettiler. İlk verilere göre Ukrayna tarafından devlet sınırını geçmeleri için bir 'pencere' hazırlandı" demişti.
 
- Terör saldırısı sonrası çıkan yangında çatısı çöken Crocus City Hall'un sahibi Aras Agalarov, kompleksi restore etmeyi planladıklarını açıkladı. 12,9 bin metrekarelik konser salonu kullanılmaz hale gelirken, Agalarov  “Şirketimiz 30 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor ve büyük müzisyen Müslüman Magomayev'in (Sovyet devrinin Azeri kökenli ünlü şarkıcısı) adını taşıyan Crocus City Hall  duvarları içerisinde 15 yıldır en üst düzeyde binlerce etkinlik düzenlendi. Teröristlerin kurbanı olanlarımızı hiçbir zaman unutmayacağız. Ancak onların kirli elleriyle yok edilenler yeniden onarılacak" dedi.
 
- Vali Mihail Razvozhaev, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, Sevastopol'a düzenlenen füze saldırısının son zamanların en büyük saldırısı olduğunu söyledi. Dün Moskova saatiyle 22.44'te kentte hava saldırısı alarmı verildi. Hava salldırısı sırasında 10'dan fazla füze düşürüldü, şehrin çeşitli yerlerine şarapnel parçaları düştü, altyapıda hasar oluştu. Vali'nin verdiği bilgiye göre saldırı sonucunda 1 kişi öldü, 4 kişi de yaralandı.
 
- Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faser, Süddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada, Moskova'daki terör saldırısının sorumluluğunu üstlenen terör örgütü IŞİD'in Almanya için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Faser, "ISKP (İslam Devleti Horasan) şu anda Almanya'daki en büyük İslamcı tehdittir" dedi.
 
- Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, Polonya'nın Belarus sınırındaki ordunun varlığını güçlendirmeyi planladığını söyledi. Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, 20 Mart'ta CNBC'ye verdiği röportajda Rusya'nın 2026 gibi erken bir tarihte NATO'ya saldırabileceğini iddia etmiş, bunu "Alman uzmanların raporlarından birinde okuduğunu" söylemişti.
 
23 Mart Cumartesi
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, Moskova saatiyle 15:00 civarında Belgorod bölgesinde bir insansız hava aracı düşürüldü.
 
-  Devlet enerji şirketi Ukrhidroenergo Genel Müdürü Igor Sirota, Dinyeper hidroelektrik santralindeki hasar nedeniyle Ukrayna'nın kapasitesinin yaklaşık yüzde 20'sini kaybettiğini söyledi.
 
-  Danone, Rusya'daki işletmesini "Vamin R." adı Rus şirketine satmak için Rus resmi makamlarından izin aldı. Danone, satış işleminin önümüzdeki haftalarda tamamlanmasının beklendiğini duyurdu. Temmuz 2023'te Başkan Putin, Danone'nin yan kuruluşundaki hisselerinin Federal Mülk Yönetim Ajansı tarafından kayyum yönetime devredilmesini emretmiş, ancak geçen hafta kararnameyi iptal etmişti.
 
- Rusya'nın Samara bölgesindeki Kuybışevski petrol rafinerisi dron saldırısına uğradı. Bölge valisi, ölen ya da yaralanan olmadığını bildirdi, başka ayrıntı vermedi. Ajanslar, rafineri arazisinde yangın çıktığını bildiriyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'nın cumartesi sabah yaptığı açıklamaya göre, Rus hava savunma kuvvetleri, Bryansk ve Belgorod bölgelerinde beşer adet, Voronej ve Saratov bölgelerinde birer adet olmak üzere 12 Ukrayna İHA'sını imha etti.
 
- Artan güvenlik önlemleri nedeniyle Moskova Şeremetyevo Havalimanı girişinde trafik sıkışıklığı oluştuğu bildirildi. Rosaviatsia daha önce artan güvenlik önlemleri nedeniyle yolculardan Moskova havalimanlarına önceden gelmelerini istemişti.
 
- Moskova metro istasyonlarında yolcuların çantalarını ve sırt çantalarını kontrol işlemleri sıkılaştırıldı.
 
 
22 Mart Cuma
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın şu anda savaş halinde olduğunu ve herkesin bunu anlaması gerektiğini vurguladı. Özel askeri harekatın statüsünün değişmediğinin altını çizdi.
 
'Argumentı i Faktı' gazetesine demeç veren Kremlin Sözcüsü Peskov, "Biz bir savaş halindeyiz. Evet, bu özel askeri harekat olarak başladı ancak bu grup orada kurulur kurulmaz, Kolektif Batı buna Ukrayna'nın safında müdahil olduğunda, artık bu bizim için bir savaş haline geldi. Ben buna inanıyorum ve herkes, kendi iç seferberliği için bunu anlamalı" dedi. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya topraklarına yapılan saldırılara cevaben Ukrayna'ya geniş kapsamlı bir füze ve dron saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Bakanlık yetkilileri saldırı kapsamında 49 hedefin vurulduğunu belirtiyor.
 
- Ukrayna Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina, ABD'nin kendilerine Rus petrol rafinerilerine saldırıları durdurma yönünde çağrı yaptığını doğruladı. Stefanişina bununla birlikte "mevcut koşullar altında rafinerilerin meşru hedef" olduğunu söyledi.
 
- Rusya'da benzin fiyatları son bir haftada yüzde 5 artış kaydetti. Kommersant gazetesi Nijniy Novgorod'daki Lukoil rafinerisine düzenlenen dron saldırısından sonra fiyatların artışa geçtiğini yazıyor.
 
- NATO Askeri Komitesi Başkanı Rob Bauer Rusya ile olası bir askeri çatışmaya hazır olduklarını açıkladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın dergisi Armiyaİnform'a konuşan Bauer "Hazır olmak bizim asli görevimiz," ifadesini kullandı.
 
- Fransa Savunma Bakanlığı Fransız-Alman savunma sanayi şirketi KNDS'nin Ukrayna'da bir üretim tesisi kurması konusunda Alman yetkililerle anlaşmaya varıldığını açıkladı.
 
- Moskova Borsası'nda dolar ve euro ruble karşısında yükselişte. Dolar 92,74, euro ise 100,32 rubleden işlem görüyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Financial Times'ın haberine göre ABD, Ukrayna'dan Rus petrol rafinerilerini hedef almayı durdurmasını istedi. Gazeteye konuşan yetkililer saldırıların küresel petrol fiyatlarında bir artışı tetiklemesinin yanı sıra Rusya'nın cevap niteliğinde alacağı önlemlerden endişe ettiklerini belirtiyor.
 
Haberde bu yıl petrolün varil fiyatının yüzde 15 artışla 85 dolara kadar çıktığı aktarıldı. Gazete bu artışın Joe Biden'ın başlanlık seçimi kampanyası öncesinde gerçekleşmesine dikkat çekti.
 
- Ukrayna Enerji Bakanı German Galuşenko, dün gece düzenlenen hava saldırısında ülkenin enerji üretim ve nakil hatlarının hasar gördüğünü açıkladı. Galuşenko "son zamanlardaki en kapsamlı saldırıya" maruz kaldıklarını söyledi.
 
Kommersant gazetesi Zaporojye bölgesindeki Dinyeper Hidroelektrik Santrali'nin de saldırıda hasar gördüğünü yazıyor.
 
Harkov Valisi İgor Terehov da dün gece şehirde 15 patlama yaşandığını ve enerji altyapısının hedef aldınığını açıkladı.
 
Şehirde elektrik kesintisi yaşanıyor. Elektrikli ulaşım da durmuş vaziyette.
 
Ukrayna Hava Kuvvetleri dünkü saldırıda 63 kamikaze dronun ve 88 seyir ve balistik füzenin kullanıldığını açıkladı. Ordu yetkilileri 55 dronun ve 37 seyir füzesinin etkisiz hale getirildiğini bildiriyor.
 
- Rusya'nın Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov şehre bugün düzenlenen saldırıda köpeklerini yürüyüşe çıkaran bir kadının hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
- Rusya'nın Tokyo Büyükelçisi Nikolay Nozdrev, Japonya'nın dondurduğu Rus varlıklarına el konulması halinde eşit sertlikte bir tepki vereceklerini söyledi. Japonya'nın dondurduğu varlıkların büyüklüğü 3-4 trilyon yen, yani 33 milyar dolar civarında.
 
- Macaristan Başbakanı Orban, Batının Ukrayna'ya basit malzeme yardımlarıyla başaldığını, şimdi ise asker göndermenin konuşulduğunu söyledi. Orban asker göndermenin dünya savaşı başlatabileceği uyarısında bulundu.
 
- Rusya Merkez Bankası Qiwi Bank'a para  transferi hizmeti veren Strela bankasının lisansını iptal etti. Strela Rusya'nın en büyük 321'inci bankasıydı.
 
- Saratov Dijital Kalkınma Bakanlığı, bölge yönetiminde çalışan görevlilerin Whatsapp ve Telegram gibi yabancı mesajlaşma uygulamalarını kullanmasına yasak getirdi. Microsoft ürünleri de yasak kapsamında.
 
SON DAKİKA
 
Ukraynalı yetkililer dün akşamki füze saldırısında Zaporojye bölgesindeki Dinyeper Hidroelektrik Santrali'nin isabet aldığını açıkladı. Yetkililer barajın sağlam olduğunu, ancak kontrol birimlerinin vurulduğunu ve yangın çıktığını bildiriyor. (Kommersant)
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Ukrayna yönetimi "Rusya'ya destek verdiğini" iddia ettiği şirketleri sıraladığı "savaşın sponsorları" listesini tutmaktan vazgeçti. Reuters'in haberine göre karar Çin ve Fransa'nın baskısı sonucu alındı. Ajans söz konusu şirketlerin açıklandığı internet sitesinin kapatılabileceğini yazıyor.
 
Ajansın kaynakları Çin ile Fransa'nın yanı sıra Avusturya ve Macaristan'ın da bu konuda Kiev'e baskıda bulunduğunu söyledi. 
 
Ukrayna hükümeti ilgili kararı dün açıklamıştı. Listede mart 2024 itibarıyla 150 gerçek kişinin yanı sıra 40 şirket bulunuyor. Bu şirketlerin büyük bölümü Rusya pazarında faaliyetini sürdüren yabancı markalardan oluşuyor.
 
Kapatılmadan önce listede Alibaba, Aucahn, Bonduelle, Leroy Merlin, Mars, Nestle, PepsiCo ve Philip Morris International gibi markalar bulunuyordu.
 
- Rusya'nın Belgorod bölgesinde topçu saldırısı alarmı verildi. İlgili açıklama Vali Vyaçeslav Gladkov'dan geldi.
 
Öte yandan Ukrayna'nın Harkov şehrinde hava saldırısı nedeniyle elektriklerin neredeyse tamamen kesik olduğu bildiriliyor. Şehrin eletrik altyapısı dün 15 füze ve dronla vurulmuştu.
 
- Pentagon, Kongre'nin altı aydır Ukrayna'ya yeni askeri yardımı onaylamadığını hatırlatarak, Ukrayna'nın bu nedenle Rus ordusu karşısında pozisyon kaybettiğini açıkladı.
 
- İMF Ukrayna'ya 880 milyon dolarluk yeni kredi dilimini onayladı.
 
- Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna’nın çıkarları doğrultusunda kullanılmasını görüşmek üzere Brüksel'de bir araya geldi. AB liderleri, Rusya'nın dondurulan varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya askeri yardım için kullanılması yönündeki kararı onaylamadı ve bakanlara çalışmalarına devam etmeleri talimatını verdi.
 
Öte yandan Financial Times, AB’nin Ukrayna'ya askeri yardımı güçlendirmek amacıyla, Birliğin bütçesinden silah alımını yasaklayan maddesini atlatmayı planladığını aktardı.
 
Haberde, “Brüksel, Ukrayna'nın savunmasına yönelik finansmanı artırma çabalarını hızlandırırken, Avrupa Birliği Antlaşması'ndaki AB bütçesinden silah alımını yasaklayan maddeyi atlama olasılığını aktif olarak araştırıyor” ifadelerine yer verildi. İsmi açıklanmayan 4 kaynağa göre Avrupa Komisyonu, hukukçu çalışma grubuna sözleşmenin bu maddesini gözden geçirmesini önerdi. (Sputnik)
 
21 Mart Perşembe
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Ukrayna'ya asker gönderme tartışmalarına Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de katıldı. Borrell Avrupa Birliği'nin "Donbas için ölmeye gitmeyeceğini" söyledi.
 
Yüksek temsilci, "Savaşın kaçınılmaz olduğunu söyleyerek insanları korkutmaya gerek yok. Ukrayna'yı desteklememiz kaçınılmaz. Burada konu Donbas için ölmek değil, burada konu Ukraynalılara Donbas uğruna, bombardımana tutulduğunda Kiev uğruna öldürülmemeleri için yardım etmek," ifadelerini kullandı.
 
- NATO Askeri Komite Başkanı Rob Bauer'in siyasi ve askeri yönetimlerle görüşmek üzere ilk kez Kiev'e gittiği açıklandı. Ziyaretin, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya asker göndermeyi tartıştığı bir dönemde yapılması dikkat çekti.
 
NATO Basın Dairesi, Askeri Komite Başkanı Bauer'in Ukrayna'nın başkenti Kiev'e ilk kez bir ziyaret gerçekleştirdiğini duyurdu.
 
Açıklamada, Bauer'in yerel düzeydeki bir güvenlik konferansına katılmak üzere Kiev'e gittiği belirtildi.
 
Açıklamada sözlerine yer verilen Bauer, "Ukrayna'ya bizzat gelme ve siyasi ve askeri yönetimlerle toplantı yapma fırsatı için minnettarım" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Rus, Belarus ve Amerikalı astronotları taşıyan Soyuz roketinin fırlatılışı ertelendi. Baykonur uzay üssünde otomatik gerçekleşen iptalin gerekçesi bilinmiyor.
 
- Kommersant gazetesi, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği özel askeri operasyona adanan ilk müzenin Nijniy Novgorod kentinde açıldığını yazıyor. Habere göre Muzey SVO (ÖAO Müzesi) adını taşıyan yapıda hangi eserlerin sergileneceği şimdilik belirsiz.
 
- Litvanya Kaliningrad'dan kamyon girişine yeniden izin verdi. Rus Federal Gümrük Servisi'nden yapılan açıklamaya göre dün akşam saatlerinde kapatılan sınır kapısında 140 kamyonluk bir kuyruk meydana gelmişti.
 
- Slovenya bir Rus diplomatın persona non grata (istenmeyen kişi) ilan edildiğini duyurdu.
 
- Gulagu.net portalının kurucusu Vladimir Oseçkin Rus ordusu hakkında yalan haberler yaydığı gerekçesiyle gıyabında tutuklandı. Daha önce yabancı ajan ilan edilen Oseçkin bir süredir Fransa'da yaşıyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Russa Today, Sırbistan'in Putin'e muhalif Rusları ülkeden sınır dışı etmeyi planladığını ileri sürdü. Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberde Sırbistan'ın 24 Şubat 2022'den sonra ülkeye yerleşen "protestoya meyilli" Rusya vatandaşlarından rahatsız olduğu dile getiriliyor.
 
Haberde Rusya vatandaşlarının, aralık ayındaki Sırbistan parlamento seçimleri sonrası düzenlenen yerel protestolara da aktif katılım gösterdiği iddia edildi.
 
Rus yazılım devi Yandex'in Sırbistan'da büyük bir merkezi bulunuyor. Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyona karşı çıkan ya da seferberlikten kaçan bilişim çalışanlarının taşınmak için tercih ettiği ülkelerin başında Sırbistan geliyor.
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov bölgeye bugün düzenlenen saldırıda 5 kişinin yaralandığı ve Belgorod-Arena'nın tahrip olduğunu açıkladı.
 
Kursk Valisi Roman Starovoyt, Ukrayna sınırındaki Tetkino'da gaz borusunun saldırı sonucu zarar gördüğünü açıkladı. Starovoyt bölgede güvenlik sağlanır sağlanmaz tamir çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.
 
- The Wall Street Journal'a konuşan Avrupalı diplomatik kaynaklar, Rusya'nın Ukrayna'daki çatışma sona erdikten birkaç yıl sonra ordusunu eski gücüne getirebileceğini söyledi. Ancak aynı kaynaklar Ukrayna'ya yapılan yardımlar nedeniyle NATO stoklarının boşaldığını ve savunma kapasitesini eski hale getirmek için muhtemelen daha uzun süreye ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
 
- Birleşmiş Milletler'de Ukrayna ile Çin arasında "küfürlü isim" krizi başgösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Güvenlik Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov'un Çin'in Avrasya temsilcisi Li Hui'nin adını küfürlü bir şekilde çarpıttığı konusunda bilgileri olmadığını açıkladı. Çinli diplomatın adı Rusça ve Ukraynacada "s*k" anlamına geliyor. Danilov önceki gün Li Hui'nin "iki ülke arasında barış görüşmelerinin başlaması" yönündeki çağırısına küfürlü bir ifadeyle tepki göstermişti. (Kommersant)
 
- Rusya Merkez Seçim Komitesi, Vladmir Putin'i başkanlık seçimlerinin galibi olarak ilan etti. Putin'in 141 milyonluk ülkede seçme yaşındaki 76 milyon 277 bin 708 vatandaşın oyunu aldığı açıklandı. Sayı oy vermeye gelenlerin yüzde 87,28'ine karışılık geliyor.
 
- Rusya Federal Anti-tekel Servisi FAS, Krasnodar'da iki yakıt şirketinde 110 milyon ruble "fahiş fiyat" cezası kesti.
 
SON HABER
 
- Kiev'de verien hava saldırısı alarmlarının ardından 20 dakika içinde üç seri, güçlü patlama meydana geldiği bildiriliyor. Belediye başkanı Vitaliy Klitçko, bölge sakinlerinden hava saldırısı uyarısı geçilene kadar sığınaklarda kalmalarını istedi. İlk verilere göre saldırı sonucunda iki teisi zarar gördü. Kliçko ayrıca bir trafo merkezi ve iki katlı konut dışı bir binanın da alev aldığını söyledi.  RBC'nın haberine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (AFU) komutanlığı dün gece dokuz Rus bombardıman uçağının havalandığını ve muhtemelen Kinjal seyir füzelerinin fırlatıldığını bildirdi.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kiev'e ani bir ziyarette bulundu. ABD basınına göre, Zelensky ile görüşen Sullivan "Kongre'den yardımı geçirmek için aralıksız çalşıtıklarını, yardım gelene kadar Ukrayna'nın direnmesinin hayati önem taışıdığını" vurguladı. Sullivan "Washington'un Ukrayna'nın zaferine inandığını" söyledi ve Ukraynalıları, "ABD'nin Ukrayna'ya kritik bir yardım paketi aktarma çabalarının sonuç vereceğine güvenme" çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanı Andrey Yermak ile görüşmesinin ardından konuşan Sulivan, “Bugün size güvendiğimizi ve inandığımızı söylemek için buradayım. Kazanacağınıza inanıyoruz. Ukrayna halkı için daha parlak bir gelecek, daha güçlü bir demokrasi, gelecekteki saldırganlıkları püskürtebilecek istikrarlı ve güvenli bir ülke inşa edeceğinize inanıyoruz. Bu yolun her adımında partneriniz olacağız" dedi. Sullivan, "Kongremizde aylarca ek yardım yasası çıkarılmasında yaşanan tereddütlerden kaynaklanan soru işaretleri olduğunu biliyorum. Ama bunu halledeceğiz" diye ekledi. 
 
- Kommersant'ın haberine göre, "Büyük St. Petersburg Limanı" (BPSPb), dron saldırıları nedeniyle güherçile sevkiyatını durdurdu. Bundan sonra güherçilenin deniz yoluyla sevkiyatının Ust-Luga'ya veya başka bir yerleşim bölgesine aktarılacağı belirtiliyor. Habere göre ocak ayında St. Petersburg petrol terminaline düzenlenen saldırının ardından Vali Aleksandr Beglov, amonyum nitratın potansiyel olarak patlayıcı olması nedeniyle şehir için yıkıcı sonuçlara yol açabilecek olası bir sabotajdan endişe ediyor.
 
- M. Komsomolets'in aktardığı habere göre Hindistan'ın en büyük petrol rafinerisi ABD yaptırımları nedeniyle Rus tankerlerini kabul etmeyi reddetti. Kaynaklar, Reliance Industries'in artık Rus Sovcomflot'tan tanker kabul etmediğini söyledi. Bu karar, şirket tarafından, Sovcomflot ve Rus petrol ürünlerini taşıyan 14 petrol tankerini de kapsayan yeni ABD yaptırımları karşısında alındı. Reliance Industries, bu kararı "kendi siyasi ve ticari çıkarlarının yanı sıra yeni ABD yaptırımlarının doğurduğu zorunluluk" ile açıkladı. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, "Belgorod bölgesindeki Kozinka köyünün Ukrayna sınırını geçen silahlı gruplardan tamamen temizlendiğini" duyurdu.
 
- Harkov Belediye Başkanı Igor Terehov, şehre yapılan füze saldırısından sonra kurtarma ekiplerinin enkaz altından beş kişinin ölüsünü çıkardığını duyurdu. 
 
- Alman savcılığı, Bundeswehr subaylarının Kiev'e 500 km menzilli Taurus füzelerinin gönderilme olasılığı da dahil olmak üzere Ukrayna'ya silah tedarikini tartıştıkları bir konuşmanın Rusya tarafından sızdırılmasıyla ilgili soruşturma başlattı. Savcılık sözcüsü AFP'ye, Alman güvenlik güçlerinin telefon dinleme olayının arkasında kimin olabileceğini ve casusluk girişimi olup olmadığını bulmaya çalışacağını söyledi. Mart ayının başlarında, RT Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan, bir generalin ve birkaç Alman Hava Kuvvetleri subayının, Kırım Köprüsü'ne yönelik saldırılar da dahil olmak üzere Taurus füzelerinin kullanımına ilişkin parametreleri tartıştığı bir ses kaydını yayınlamıştı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz daha sonra kaydın gerçek olduğunu kabul etti ve hızlı bir soruşturma sözü verdi.
 
- İzvestiya'nın haberine göre, bazı Çin bankaları Rusya'dan yuan cinsinden ödeme kabul etmeyi bıraktı. Gazetenin, First Group şirketinin başkanı Aleksey Poroşin'e dayandırdığı haberde, "Birçok Çin bankası Rusya'dan aldıkları ödemeleri müşterilerine yuan cinsinden iade etmeye başladı. Çin para birimini kabul etmeyi bırakan bankalar arasında Ping An Bank ve Bank of Ningbo yer alıyor. DBS Bank, Great Wall West China Bank, China Zheshang Bank ve diğerleri de dahil olmak üzere diğer finansal kuruluşlar tarafından da kısıtlamalar getiriliyor. Çin bankalarının gereksinimleri sıkılaştırmasının nedeni, ABD'den gelecek ikincil yaptırım korkusu" denildi.
 
- Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Rusya ve Ukrayna liderleriyle iki telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hintli lider ilk olarak Vladimir Putin'i yeniden cumhurbaşkanı seçildiği için tebrik etti vehemen ardından Vladimir Zelenskiy'i arayarak Ukrayna-Hindistan işbirliğinin güçlendirilmesi konusunu görüştü.
 
-  Kommersant'ın haberine göre Fransa Ulusal İltica Mahkemesi ilk kez seferberlikle tehdit edilen bir Rus vatandaşına sığınma hakkı verdi.
 
- Fransa'da, 15 yıllık bir aradan sonra, nükleer silah üretimi için gerekli yapay bir gaz olan trityum üretimi yeniden başlayacak. Çalışmaların bir kısmı, ülkenin Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalayan sivil bir nükleer santralde ilk kez gerçekleştirilecek. Fransız yetkililer bunun uzun süredir planlanmış bir proje olduğu ve Ukrayna'daki mevcut çatışmayla ve Paris ile Moskova arasındaki çatışmayla ilgisi olmadığı konusunda ısrar ediyor.
 
20 Mart Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Başkan Vladimir Putin, Ukrayna'nın Belgorod vilayetine düzenlediği saldırılarla ilgili bir soruyu yanıtladı. Putin saldırılara aynı şekilde sivil altyapıyı vurarak cevap verebileceklerini, ancak "kendi planları" olduğunu söyledi.
 
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Belgorod vilayetine bağılı Kozinka köyünün Ukrayna güçlerinden temizlendiğini açıkladı.
 
Gün içerisinde Belgorod'da hava savunma sistemleri Ukrayna'ya ait 13 mühimmatı etkisiz hale getirmişti. Kommersant gazetesi saldırı sırasında bir kişinin hayatını kaybettiğini, iki kişinin de yaralandığını yazıyor.
 
- Ukraynalı milletvekli Aleksey Gonçarenko Fransa'nın, Ukrayna'nın Belarus sınırında askeri misyon gönderebileceğini söyledi. Fransız yetkililerle görüşme halinde olduğunu söyleyen Gonçarenko bu sayede bölgede bulunan Ukrayna askerlerinin cepheye kaydırılabileceğini belirtiyor. 
 
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi ve Savunma Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransız askerinin Ukrayna'ya girmesinin Rusya-Fransa savaşının fiilen başlaması anlamına geleceği yorumların anımsatılması üzerine Rus lider Putin'in bu konudaki açıklamasının esas alınması gerektiğini söyledi.
 
Peskov, "Seçim gecesini, Devlet Başkanı'nın o geceki konuşmasını hatırlarsanız, orada sorunuza yanıt vermişti. Devlet Başkanı'nın ne dediğini bir okuyun, cevabı bulacaksınız" yanıtını verdi.
 
Rusya Devlet Başkanı Putin, seçim zaferinden sonraki ilk açıklamasında, son zamanlarda Rusya'ya karşı sert açıklamalar yaparak birlik göndermenin ihtimal dışı olmadığını dile getiren Macron'un tutumuna değinerek "NATO ülkelerinin askerleri halihazırda orada varlık gösteriyor ve çok sayıda can kaybı veriyor. Rusya için burada yeni bir şey yok. Bunların Ukrayna'daki paralı askerlerin varlığından pek farkı yok. Fransa'nın Ukrayna'daki barış anlaşmasında rol oynamasını isterdim. Yine de onlar için henüz her şey kaybedilmiş değil” demişti. (Sputnik)
 
- Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Güney Askeri Bölgesi'ne 16 bin askeri araç göndermeyi planladıklarını açıkladı.
 
- Avrupa Komisyonu dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna'ya verilmesini öngören teklifi kabul etti. 2024'te bu gelirlerinin yüzde 90'lık bölümünün Ukrayna'ya askeri yardım olarak yapılması planlanıyor.
 
- Litvanya, Çekya öncülüğünde kurulan Ukrayna'ya top mermisi alım fonuna 35 milyon euro katkı sağlayacağını duyurdu.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Macron'un asker göndermekle ilgili sözlerinin Ukrayna ordusunun eğitimiyle ilgili olduğunu söyledi. İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Kuleba, Macron'un Ukraynalı askerleri Avrupa'da değil, ülke sınırları içinde eğitmek için gelecek personeli kastettiğini ileri sürüyor.
 
- The Washington Post gazetesi, Ukrayna'nın NATO standartlarında 155 milimetrelik top mermisi üretmine en erken 2024'ün ikinci yarısında başlayabileceğini yazıyor. Habere göre Ukrayna ordusunun en çok sıkıntısını çektiği mühimmat türü 155 mm kalibreli top mermileri.
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov bölgede okulların erken tatil edileceğini açıkladı.
 
- Rusya Enerji Bakanlığı "hasım ülkelere" gerçekleştirilen sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatının toplam içindeki payının 2023'te yüzde 49'dan 24'e gerilediğini açıkladı. "Dost ülkelere" ihracatın payı da buna mukabil yüzde 76'ya yükseldi.
 
- Rus petrol şirketi Transneft 2023'te 187 milyar ruble (2 milyar dolar) ile rekor kâr elde ettiğini açıkladı. Transneft boru hattı taşımacılığı alanında faaliyet gösteriyor.
 
- İzvestiya'nın haberine göre Aeroflot, Superjet model 9 uçakta business class koltukları kaldırmayı planlıyor. Kararın gerekçesi ise turistik uçuşlarda ekonomi sınıfı koltuk yetersizliği. Superjet uçaklar 100 yolcu taşıma kapasitesine sahip.
 
- Avrupa Birliği mahkemesi, eski Formula 1 sürücüsü Nikita Mazepin'in yaptırım listesinden çıkarılmasına hükmetti. Mazepin, Uralhim şirketinin kurucusu Dmitri Mazepin'in oğlu. Mahkeme baba-oğul ilişkisinin yaptırım kapsamına alınmak için yeterli bir sebep olamayacağı yönünde karar açıkladı.
 
- St. Petersburg'da bir Ukrayna vatandaşı casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine Taurus füzelerinin tedariki talebine ilişkin tartışmayı, yüksek bir yerden atlamanın zarar verebileceği çocukluk cesaret sınavına benzetti.
Kiev’e Taurus füzelerinin tedarikine ilişkin talepleri Alman basınına değerlendiren Scholz, "Evet çok pervasız davranan insanlar var ve onları çocukluğumuzdan tanıyoruz. Bunlar, ağacın tepesine çıkana ‘Hadi atla’ diye bağıranlar” ifadelerini kullandı. Bu tür insanların sürekli etrafta dolaşarak ağaçtan atlama konusundaki isteksizliğin ‘korku ve kararsızlık’ belirtisi olduğunu telkin etmeye çalıştıklarını belirten Alman Başbakan, "Bu şekilde ancak bacaklarınızı kırabileceğinizi, bu nedenle yapılacak en doğru şeyin aşağıya inmek olduğunu düşünüyorum. Tırmanmayı bilmeniz zaten yeterli" diye ekledi. (Sputnik)
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da grubu bulunan siyasi parti liderleriyle yaptığı görüşmede, Rusya'nın düşmanlarının bazı hedeflere ulaştığını, ancak kendileri için belirledikleri asıl hedeflere ulaşamadıklarını söyledi. Putin, “Düşmanımız sonuç elde etmek ümidiyle yaptığı bazı şeylerde sonuç elde ediyor, ancak beklenenin tam tersi sonuçlar, hepsi bu. Kiminle uğraştıklarını, Rusya ile uğraştıklarını anlamıyorlar” dedi. Rusya'nın etnik köken ve dini özelliklerden bağımsız ortak hedeflere sahip insanlardan oluşan bir topluluk olduğunu vurgulayan Putin, “Ülkede ortak bir kültür var, hepimizi birleştiren şey bu” şeklinde konuştu. Siyasi parti liderlerine ülkenin çıkarları için ortak çaba gösterme çağrısı yapan Rus lider, sorunların çözümüne yönelik yaklaşımları güncelleyerek azami düzeyde çalışmanın gerekli olduğuna vurgu yaparak “Bu çok önemli. Bir şeyler beklendiği gibi gitmeyebilir. Ama halkımız devletin her kademesinin dürüstçe, yoğun bir şekilde çalıştığını gördüğünde, insanların sorunlarını çözmek için ellerinden gelen her şeyi yaptığını gördüğünde bir çok şeyi hoş karşılar ve asilce yaklaşır” dedi.  (Sputnik)
 
- Pentagon şefi Lloyd Austin, ABD'nin Ukrayna'ya yardım sağlamaya devam edeceğine inandığını ifade ederek, "bunun Washington için bir onur ve güvenlik meselesi olduğunu" söyledi. Kiev'in müttefiklerinin Almanya'daki Ramstein üssünde yaptığı toplantı sonrası açıklama yapan ABD Savunma Bakanı, “Bugün Ukrayna'nın bekası risk altında ve bu durumda Amerika'nın güvenliği de risk altında. Bugün buradan, Amerikan güvenlik yardımı ve mühimmatını sağlamaya devam etme kararlılığıyla ayrılıyorum. Bu Ukrayna için bir hayatta kalma ve egemenlik meselesidir ve bu Amerika için bir onur ve güvenlik meselesidir" dedi. 
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Kiev'e yardım için temas grubunun Almanya'da Ramstein üssünde yaptığı toplantının ardından, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin yakında mermi almaya başlayacağını" yazdı. 
 
- Ukrayna Başbakan Şmıgal, ordunun mermi eksikliği nedeniyle Avdiyivka'dan çekildiğini açıkladı
 
- Reuters ajansı, Putin'in mayıs ayında Çin'e resmi ziyarette bulunabileceğini duyurdu. 
 
- Kursk bölgesi valisi Roman Starovoyt, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen Ukrayna S-200 füzesinin enkazının Kursk'un merkezine ve şehrin diğer bazı bölgelerine düştüğünü söyledi. Starovoyt, Telegram mesajında, can kaybının yaşanmadığını, çok sayıda evin çatısının hasar gördüğünü söyledi. (MK)
 
- Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Sergey Narışkin, "Fransız hükümetinin halihazırda Ukrayna'ya gönderilmek üzere asker hazırladığını" söyledi. Narışkin'in tahminlerine göre birlik 2 bin Fransız askerinden oluşacak.
 
- Donald Trump, Rusya lideri Vladimir Putin ile Ukrayna konusunda müzakere yapılmasının "oldukça mümkün olduğuna inandığını" söyledi. Trump ayrıca ABD Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Putin'le "iyi anlaştığını" da hatırlattı. Trump, "Evet, Ukrayna krizi konusunda Putin'le pazarlık yapabilirsiniz" dedi.
 
-  Putin, Avrasya Ekonomi Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bakıtcan Sagintayev ile yaptığı görüşmede, birçok BRICS ülkesinin ulusal para birimleri üzerinden bir ödeme sisteminin kurulmasıyla ilgilendiğini, bunun çok umut verici bir yön olabileceğini söyledi. Putin, "Finansal ödemelerden bahsettiniz. Birçoğu, çok sayıda ülke arasında yeni, modern ve yüksek teknolojili ödeme merkezi olarak işlev görecek şekilde ulusal para birimleri üzerinden bir ödeme sisteminin kurulmasıyla ilgileniyor. Bu yapılabilir. Bu çok umut verici bir yön olabilir” şeklinde konuştu.
 
- Rusya’nın Tallin Büyükelçiliği, bir Rus diplomatın Estonya’dan sınır dışı edilmesini kınayarak bu adıma karşılık verileceğini bildirdi.
 
- Rusya'nın en ünlü spor gazetecilerinden Vasili Utkin, 52 yaşında aort damarının yırtılması sonucu hayatını kaybetti.
 
 
19 Mart Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasındaki olası görüşme ve ilişkilerin normalleşmesi hakkında Rus basınına açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Erdoğan-Esad görüşmesinde olduğu gibi Ankara ve Şam'ın siyasi iradesine bağlı olduğunu belirten Bogdanov, "Astana formatı kapsamında tüm taraflarla konuşuyoruz. Tahran'da yapılan zirvede Türkiye-Suriye normalleşmesinin önemi ve güncelliğini konuştuk. Sürekli durumun nabzını tutuyoruz ancak bu, Şam ve Ankara'daki siyasi iradeye bağlı" dedi.
 
Bogdanov, Rusya ve İran'ın bu sürece katkı sunmaya hazır olduğunu da vurguladı. (Sputnik)
 
- Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Rus varlıklarından elde edilen gelirin yüzde 90'ının Ukrayna'ya askeri yardım yapmak için kullanılmasını teklif edeceğini açıkladı. Dondurulan varlıklardan her yıl 3 milyar euro civarında gelir elde edildiği belirtiliyor.
 
- Rusya'da Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevine Amiral Aleksandr Moiseyev atandı. Ria'nın haberine göre Moiseyev vekaleten göreve geldi. Moiseyev daha önce Karadeniz donanmasının başında bulunuyordu.
 
- Vladimir Putin'in FSB'ye "Rusya'ya karşı savaşan hainlerin unutulmaması" talimatını verdi. Kommersant'ın aktardığına göre Putin servisten bu kişleri "isim isim bulup zaman aşımı olmaksızın cezalandırmalarını" istedi.
 
Putin ayrıca FSB'den yaptırımlara maruz kalan Rus şirketlerine yardım etmeleri talimatını verdi.
 
- Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius Ukrayna'ya 500 milyon euroluk yeni bir askeri yardım paketi açıkladı. Reuters pakette 10 bin mühimmatın bulunduğunu yazıyor.
 
- Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) Rusya ile bağlantısı olan yüzlerce uzmanla kasım sonunda işbirliğini durduracağı belirtti.
 
CERN Sözcüsü Arnaud Marsollier, Sputnik’e açıklamasında, “Halihazırda hâlâ herhangi bir Rus kuruluşuna bağlı olan ve çoğu İsviçre’de oturmayan 500’den az kullanıcımız var. İşbirliği anlaşmasını askıya alma kararı 30 Kasım 2024’te yürürlüğe girecek” ifadesini kullandı.
 
Bu bilim insanlarının Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’ndaki çalışmalarını diğer grupların üstleneceğini belirten Marsollier, CERN’in artık Rusya’dan fon almadığını anımsattı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Financial Times gazetesi Avrupa Birliği'nin Rusya ve Belarus'tan ithal edilecek tahıla gümrük vergisi uygulayacağını yazıyor. Habere göre bu iki ülkeden yapılacak ithalatta ton başına 95 euro vergi konacak. Gazete Avrupa'nın 2023'te Rusya'dan 4 milyon ton tahıl ithal ettiğini hatırlattı.
 
Bu miktar Avrupa'daki tüketimin yüzde 1'ine karşılık geliyor. Ancak gümrük vergisinin uygulanmasından sonra Rusya'dan tahıl alım talebinin büyük oranda azalması bekleniyor.
 
Bazı Avrupa ülkelerinde çiftçiler tahıl ithalatının ve transit geçişinin yasaklanmasını için protesto gösterileri düzenlemişti.
 
- The Wall Street Journal'ın haberine göre Birleşik Arap Emirlikleri Bankası NBD, Uralkaliy'nin yanı sıra Rus petrolüyle çalışan firmaların hesaplarını kapattı. Bankanın ruble transferlere de son verdiği bildiriliyor.
 
Öte yandan Ermenistan'da da bankaların Rus ödeme sistemi Mir ile çalışan kartları kabul etmemeye başladığı açıklandı. ABD şubat ayında Mir kartlarının operatörünü yaptırım listesine dahil etmişti.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırski, cephtede üstünlüğü ele geçirmek için insansız hava araçlarına ağırlık vereceklerini söyledi. Sırski radyoelektronik mücadele ve dron operatörü yetiştirmeye de öncelik vereceklerini belirtiyor.
 
- Politico dergisi, Avrupa Birliği'nin protesto endişesi nedeniyle Ukrayna'nın üyeliği konusunu yüksek sesle dillendirmemeyi seçtiğini yazıyor. Haziran ayında Avrupa Birliği'nde parlamento seçimleri var.
 
- Letonya-Rusya sınırındaki kamyon kuyruğunun uzunluğu 1700 araca yükseldi. RBC gazetesi araçların Letonya'dan Rusya istikametine hareket ettiğini yazıyor. Letonya hükümeti 1 Marttan itibaren iki sınır geçişini kapatma kararı almıştı.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dört köyü teslim etmemeleri halinde Azerbaycan'ın kendilerine saldıracağını ileri sürdü. İki ülke arasındaki sınırı belirlemek için toplanan komisyonun çalışmalarını değerlendiren Paşinyan savaş çıkmaması için bu dört anklavdan vazgeçtiklerini de söyledi.
 
Öte yandan Paşinyan, yeniden başkan seçilen Vladimir Putin'i kutladı.
 
- Rusya Federal Vergi Servisi FNS yetkilileri bu yıl toplanacak vergilerde yüzde 12 artış beklediklerini açıkladı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, CNN Türk'e demecinde Ukrayna'da barış için 2025 yılını umut olarak gördüğünü söyledi. 2024'te sorunun çözümü için zemin görmediklerini vurgulayan Fidan, "Birincisi gerek NATO gerek Avrupa platformlarında bu yönde barış çağrısı yapan ülkelerden biriyiz. Bu savaşın artık durması lazım. Cumhurbaşkanımız bütün bir liderlik kredisini kullanarak barış çağrısında bulunuyor. ABD'de de başka toplantılarda da bana hep soruluyor. Dediğim şu, yıpratma savaşına döndü her iki taraf da kayıplar veriyor. Bu yayılma riskini diri tutuyor. Biz bu durumdan rahatsızız. Savaşın bölgeye yayılma riski var. Yayılma önce dille başlıyor sonra eyleme dönüşüyor. Ukrayna'daki duruma bizden daha çok Avrupa'nın tedirgin olması gerekiyor" dedi.
 
- ABD merkezli Politico gazetesi, Çin’in önümüzdeki günlerde yapılması planlanan Ukrayna konulu barış zirvesine Rusya’nın katılmaması halinde etkinliği boykot edebileceğini yazdı. Daha önce South China Morning Post gazetesi, Çin ve İsviçre’nin, Rusya’nın İsviçre’de düzenlenmesi planlanan Ukrayna konulu barış zirvesine davet edilmesi konusunda ısrar ettiğini, Moskova’nın katılımı olmadan zirvenin ‘Potemkin köyü’ gibi görüneceğini yazmıştı. Makalede ne Bern’in ne de Pekin’in Rusya’nın bulunmayacağı müzakere seçeneğini gerçekçi görmediği ifade edilmişti. Politico’nun haberinde, “Çin, Avrupa’yı İsviçre’de yapılacak barış görüşmelerinde Rusya’yı masaya oturmasına izin vermeye ikna etmeye çalışıyor, aksi takdirde Pekin bu tür toplantıları boykot edecek” vurgusu yapıldı. Bürokratlara göre aynı mesaj, Çin’in Avrasya İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Li Hui’nin son Avrupa turu sırasında daha net bir şekilde iletildi. (Sputnik)
 
- ABD Ulusal Güvenlik Başkan Yardımcısı Jake Sullivan, Washington'un "Putin'in Rusya Devlet Başkanı olduğu" gerçeğine dayanarak çalışacağını, ancak zaferinden dolayı onu tebrik etmeyeceklerini söyledi. 
 
- Bloomberg, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya Batı'da dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirleri aktarmayımümkün kılan bir yasa tasarısı hazırladığını bildirdi. Tasarıya göre, Ukrayna'ya silah tedarikini finanse etmek için donmuş rezervlerin karları üzerinden bir vergi getirilmesi ve elde edilecek yaklaşık 3 milyar euroluk yıllık fonun kullanılması öngörülüyor. Taslak belgenin, Avrupa Birliği'nin tüm üyeleri tarafından onaylanması gerekiyor.
 
- Ukrayna Enerji Bakanı Galuşenko, katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada Ukrayna makamlarının bu yılsonunda süresi dolan Gazprom ile mevcut gaz transit sözleşmesini uzatmayı planlamadıklarını söyledi. Sputnik'in aktardığına göre Galuşenko, “Herhangi bir ek anlaşma yapmayı veya bu sözleşmeyi uzatmayı planlamadığımızı doğrulayabilirim” diye konuştu. Geçen yıl Ukrayna’nın gaz taşıma sistemine ve yer altı gaz depolama tesislerine yönelik stres testinin gerçekleştirildiğine dikkat çeken Galuşenko, söz konusu testin sistemin gaz transiti olmadan da çalışabileceğini kanıtladığını ifade etti. Ukraynalı bakan, ülkenin özellikle de ‘yerli gaz üretimini artırarak’ enerji güvenliğini ve bağımsızlığını aktif olarak güçlendirdiğini sözlerine ekledi. Ukrayna Mayıs 2022’de tesisin Rus kuvvetlerinin kontrolü altında olduğu gerekçesi ile Sohranovka gaz ölçüm istasyonundan gazı kabulünü durdurmuştu. Sonuçta Avrupa’ya gaz transiti sağlayan sadece Sudja istasyonu kalmıştı. Gazprom, transit gaz hacimlerinin tamamının Sudja’ya aktarılmasının teknik olarak mümkün olmadığını duyurmuştu. Gazprom ile Ukrayna arasındaki mevcut gaz transit sözleşmesi, 2021’den itibaren garanti edilen günlük pompalama hacminin (her iki taraftan) 109.6 milyon metreküp olmasını öngörüyor.
 
- Kremlin basın dairesinden yapılan açıklamaya göre Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Suudi Prens, Putin’i seçimlerdeki zaferinden dolayı içtenlikle tebrik etti. Putin ve bin Selman, OPEC+ formatında iki ülkenin koordinasyonunu değerlendirdi. Açıklamada ayrıca liderlerin iki ülke arasında dostane bağları ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini aktif olarak geliştirmeye devam etmeye hazır olduğu ifade ettiği, bunun yanı sıra iki ülke arasındaki OPEC+ formatındaki koordinasyonun etkinliğine vurgu yapıldığı kaydedildi.
 
18 Mart Pazartesi
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Rusya Merkez Seçim Komisyonu başkanlık seçimi oy sayımının tamamlandığını duyurdu. Açıklamaya göre Vladimir Putin yüzde 87,28 oy alarak altıncı kez devlet başkanı seçildi. Diğer üç adayın or oranı yüzde 3 ile 5 arasında.
 
Kommersant açıklanan sonuçlardan sonra Belarus, Kazakistan, Çin, Tacikistan, Özbekistan, Kuzey Kore, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yönetimlerinin Putin'i tebrik ettiğini aktarıyor.
 
Tass'ın haberine göre ise Alman hükümeti sözcüsü yardımcısı Christiane Hoffmann seçim sonuçlarını tanımak niyetinde olmadıklarını söyledi. Hoffmann Rusya liderini "sadece Putin" olarak adlandırmaya devam edeceklerini belirtiyor.
 
Hoffmann Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Putin'i tebrik etmeyeceğini de söyledi.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin seçimin özgür olmadığı yönündeki iddialarını kesinlikle kabul etmediklerinin altını çizdi.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby'nin Rusya devlet başkanlığı seçiminin özgür ve adil olmadığı yönündeki sözlerine Kremlin'den yanıt geldi.
 
Peskov, gazetecilerin Kirby'nin sözlerini anımsatması üzerine "Bu değerlendirmeye kesinlikle katılmıyoruz. Dün akşam geç saatlerde gazetecilere açıklama yapan Devlet Başkanı Putin de, bu tür değerlendirmelerin son derece beklendik ve öngörülebilir olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı.
 
ABD'nin Ukrayna'daki çatışmaya derinlemesine müdahil olduğunu vurgulayan Peskov, "Bu, de facto olarak bizimle savaşan bir ülke. Elbette farklı değerlendirmeler beklenemezdi. Bir kez daha tekrar edeyim; biz bunları kesinlikle kabul etmiyoruz ve bu, dinlemeye hazır olduğumuz ve bu günlerde bizim için önem arz eden bir görüş değil" dedi. (Sputnik)
 
- İspanyol El Pais gazetesi NATO askerlerinin Ukrayna'da bulunduğunu, ancak operasyonlara katılmadığını yazdı. Avrupalı diplomatik kaynaklardan aldığı bilgileri haber yapan gazete bu askerlerin Ukrayna'ya tedarik edilen silah sistemlerinin denetiminden sorumlu olduğunu aktarıyor.
 
- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Gürcistan ile işbirliğini sürdüreceklerini, ancak ülkenin reformlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Stoltenberg resmi bir gezi kapsamında Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan'ı ziyaret ediyor.
 
- Ruble günün ikinci yarsında da dolar ve euro karşısında değer kazanmaya devam etti. Moskova Borsası'nda dolar 91,35, euro ise 99,57 rubleden işlem görüyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Tass ajansı son bir haftada Rusya'nın Belgorod bölgesine düzenlenen saldırılarda 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 93 kişinin de yaralandığını bildiriyor.
 
- Euronews'un haberine göre NATO'nun Avrupa'daki en büyük üssünün inşaatı başladı. Romanya'nın Köstence şehrinde kurulacak üssün 2,5 milyar euroya malolması bekleniyor. Üste 10 bin askeri personel konuşlandırılacak.
 
- Ukrayna Enerji Bakanı Germn Galuşenko Gazprom ile transit geçiş anlaşmasını uzatmayı düşünmediklerini açıkladı. Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği'ne taşınmasını öngören anlaşmanın geçerlilik süresi bu yıl doluyor.
 
- Kommersant gazetesi Hindistan'ın bir süredir  Rusya'dan Sokol ve BSTO tabir edilen kaliteli petrol alımını durdurduğunu yazıyor. Habere göre kararın ardında ödeme konusundaki fikir ayrılıkları ve tavan fiyat denetimlerinin sıkılaşması var.
 
- Çin Dışişleri Bakanlığı yeniden başkan seçilen Vladimir Putin'e yönelik kutlama mesajı yayınladı. Şu ana dek Putin'i kutlayan ülkeler Bolivya, Honduras, Nikaragua, Tacikistan, Özbekistan, İran ve Kuzey Kore oldu.
 
- Rusya Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Ella Pamfilova başkanlık seçimlerine katılımın yüzde 77,44 ile tarihi rekor kırdığını açıkladı.
 
Öte yandan seçimlerde yüzde 3,2 oy alan LDPR adayı Leonid Slutski sonuçtan memnun olduğunu söyledi. Slutski "Önemli olan kazanmak değil, katılmaktı," ifadesini kullandı.
 
- Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ruble dolar ve euro karşısında yüzde 1'e yakın değer kazandı. Moskova Borsası'nda dolar 91,96 ruble, euro 100,19 rubleden işlem görüyor.
 
Öte yandan Brent marka petrolün varil fiyatı da kasım ayından bu yana ilk kez 86 doların üstüne çıktı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya'da devet başkanığı seçimi sona erdi. Sabaha karşı oyların yüzde 99,5'i sayıldıktan sonra yapılan resmi açıklamaya göre Başkan Putin, oyların yüzde 87,33'ünü alarak altı yıllığına yeniden bu göreve seçildi. 2030'a kadar başkan seçilen Rus lider, bugüne kadarki en yüksek oyu almış oldu. Komünist aday Nikolay Haritonov yüzde 4,29 oyla ikinci oldu. Üçüncü Vladislav Davankov (Yeni İnsanar Partisi) yüzde 3,82, dördüncü Leonid Slutskiy (Liberal Demokrat Parti) yüzde 3,16 oy aldı. 
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 87’inin üstünde oyla rekor kırarak büyük zafer elde etmesini değerlendirdi. Peskov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “İnanılmaz düzeydeki halk desteği, seçimlerin gayri meşru olduğu yönündeki tüm spekülasyonların hiçbir temele sahip olmadığının en iyi kanıtı” ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Birleşik Parti Genel Başkanı Dmitriy Medvedev, bağımsız adaylığını koyan Vladimir Putin'i başkanlık seçimlerindeki zaferinden dolayı kutladı. Telegram kanalından açıklama yapan Medvedev, “Putin'i devlet başkanlığı seçimlerindeki parlak zaferinden dolayı kutluyorum!” diye yazdı. Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Başkanı Vyaçeslav Volodin, devlet başkanlığı seçimlerinin halkın Vladimir Putin’e olan yüksek güveni sergilediğini belirtti. Sputnik'in aktardığına göre Duma Başkanı Volodin, sosyal medya paylaşımında, “Vladimir Vladimiroviç Putin’i ikna edici zaferinden dolayı tebrik ediyorum. Bu, ülkemizin tüm vatandaşlarının zaferidir. Güçlü Başkan, güçlü Rusya’dır” diye yazdı. Seçim sonuçlarının tüm beklentilerin üzerinde olduğunu kaydeden Volodin, “Bu, ülkemizin güçlü olmaması için her şey yapan, onu yok etmek isteyenlere cevap” ifadesini kullandı.
 
 
17 Mart Pazar
 
SON DAKİKA
 
-  Rusya Merkez Seçim Komisyonu başkanlık seçiminde oyların yüzde 35'inin sayıldığını açıkladı. Sayılan oyların yüzde 87,4'ünü Vladimir Putin aldı. İkinci sırada yüzde 4'le Nikolay Haritonov var.
 
Sandık çıkış anketlerine dair ilk sonuçlar da yayınlandı. VTSİOM ve FOM'un açıkladığı sonuçlara göre Vladimir Putin başkanlık seçiminde yüzde 87 oy alıyor. Resmi sonuçların da bu doğrultuda çıkması halinde Putin rekor oranla yeniden başkan seçilmiş olacak.
 
- Moldova'dan tek yanlı bağımsızık ilan eden Transdinyester Moldova Cumhuriyeti (PMR) Devlet Güvenlik Bakanlığı, Tiraspol'daki bir askeri birime Ukrayna'dan dron ile saldırı yapıldığını duyurdu. Yetkililer tarafından dağıtılan görüntülerde, dronun park halindeki hasarlı Mi-8 helikopterine çarptığı görlüyor. Patlama sırasında ölen ya da yaraanan olmadı. Transdinyester'den yapılan açıklamada 
"Patlamanın, bir kamikaze uçağının saldırısı sonucu meydana geldiği tespit edildi" denildi. 
 
- Rusya Merkez Seçim Komisyonu, devlet başkanlığı seçimlerinde seçmen katılımının 18.40 civarında yüzde 73,22 olduğunu açıkladı. 2018'de yapılan bir önceki seçimde bu oran 67,54 idi Seçimleri sırasında 129 ülkeden bin 115 uluslararası gözlemci görev yapıyor. Rusya Merkez Seçim Komisyonu başkanı Ella Pamfilova, oylamanın başlangıcından bu yana devlet elektronik sistemine 280 bin DDoS saldırısının kaydedildiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Moskova saati ile 10.00 itibarıyla yurt dışında 111 ülkedeki 230 sandıkta 125 binden fazla kişinin oy kullandığını söyledi. Moskova'da 4,6 milyon oy kullanıldı, bunların 3,4 milyonu internet üzerinden verildi. Seçim sonuçlarının bu gece netleşmesi bekleniyor. Anketlere göre, Başkan Putin yüzde 80 civarında oyla yeniden seçilecek.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, başkente yaklaşırken Moskova bölgesi üzerinde dört insansız hava aracının vurulduğunu bildirdi. İHA'lar Domodedovo, Ramenski ve Stupinski kentsel bölgelerinde vuruldular. Rosaviatsia, güvenlik önlemi olarak sabah Domodedovo, Vnukovo ve Jukovski havalimanlarındaki seferlere geçici kısıtlamalar koydu. Ancak Moskova saatiyle 11:15'te tüm uçuşlar normale döndü. 
 
- Güney Osetya Parlamentosu Başkanı Alan Alborov, RIA Novosti'ye, cumhuriyetin Rusya Federasyonu'na katılma koşullarını Moskova ile görüştüğünü söyledi. Alborov, “Bütün bu konuları Rusya Federasyonu ile yakın koordinasyon içinde, ikili ilişkilerimizi ve anlaşmalarımızı dikkate alarak tartışıyoruz. Rusya ile birlikte katılma konusunda fikir birliğine geldiğimizde bunu yapacağız” dedi. 2023'te Güney Osetya'daki başkanlık seçimleri öncesinde Rusya'ya katılma konusunda referandum yapılacağı duyurulmuş, ancak önce Rusya ile istişare etme kararı alınarak referandum ertelenmişti.
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "ülkesinin Rusya'ya karşı bir kara operasyonunu tamamen ihtimal dışı görmediğini" söyledi. Macron, "Bunu arzu etmiyorum ve inisiyatifini de amayacağım ama belki belli bir noktada Rus birliklerini durdurmak için nerede olursa olsun, operasyon yapılması gerekebilir. Fransız birlikleri olarak bunu yapapilecek güçteyiz" dedi. Ülkenin "her türlü senaryoya hazırlıkı olması gerektiğini" söyeyen Macron, pek çok Avrupa ülkesinin "Fransa ile aynı çizgide olduğunu" savundu. Macron şubat sonunda Avrupa liderleri ile zirevin ardından Avrupa  ülkelerinin Ukrayna'ya asker gönderebileceğini söylemiş, Almanya, ABD ve Ikrayna dahil pek çok ülke byle bir plan olmadığını duyurumuştu.
 
- Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki Slavyanski petrol rafinerisine yapılan saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiği, çıkan yangının 85 kişilik bir itfaye ekibi tarafından sönüdürüldüğü bildirildi. Saldırı bu sabaha karşı gerçekleşti. (RBC)
 
- Ukrayna'nın İHA'larla dün gece de Belgorod, Bryanks ve Kalujskaya bölgelerine saldırı girişiminde bulunduğu bildirildi.
 
- NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana, Romanya'nın Köstence kentinde gazetecilere verdiği demeçte, NATO ülkelerinin Rusya ile birkaç yıl sürecek gergin ilişkilere hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Geoana, “Birkaç yıl daha sürecek gergin ilişkilere hazırlanmamız gerekiyor. Topraklarımızı ve müttefiklerimizi koruyoruz ve gerekli önlemleri alıyoruz” dedi. Geoana ayrıca, Rusya'daki devlet başkanlığı seçimlerinin mevcut durumu hiçbir şekilde etkilemeyeceğini de sözlerine ekledi.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere verdiği demeçte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in son günlerde Belgorod ve Kursk bölgelerine yönelik saldırı girişimlerine ilişkin ordudan sürekli raporlar aldığını söyledi. Peskov, “Putin, son günlerde Belgorod ve Kursk bölgelerindeki topraklarımıza saldırı girişimlerine ilişkin ordudan sürekli raporlar alıyor. Tüm saldırılar püskürtüldü. 2 bin 500 sabotajcıdan bin 700'ü vuruldu. Düşmanın kesin kayıpları 550'ye ulaştı” dedi. Kremlin Sözcüsü, "Dün gece düşmanın Belgorod ve Kursk bölgelerine girmeye yönelik birkaç girişimi daha oldu. Hepsi püskürtüldü. Hiçbir girişim Rusya sınırına ulaşmayı başaramadı. Kayıpları yüzde 60-70 civarında” diye konuştu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Yeni Bölgelerin Entegrasyonu Koordinasyon Konseyi Başkanı Vladimir Rogov, Sputnik’e yaptığı açıklamada Rus birliklerinin Zaporojye bölgesindeki cephe hattında bulunan Rabotino kasabasının merkezinde tahkimat noktaları kurduğunu söyledi.
 
- Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Washington’un Kiev'i desteklemeyi sürdürmemesinin ABD’nin dünyadaki liderliğini zayıflatacağını ve ulusal güvenliğini tehlikeye atacağını ifade etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kiev'i desteklemeyi sürdürmemesinin ABD'nin dünyadaki liderliğini zayıflatacağını ve ulusal güvenliğini tehlikeye atacağını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’nın Telegram kanalında yer alan açıklamasına göre Kuleba, “Ukrayna'ya desteği sürdürmemek, ABD'nin dünyadaki liderliğini ciddi şekilde zayıflatacak ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye atacak” ifadelerini kullandı. Kuleba, hava savunma sistemleri ve topçu mühimmatının temini de dahil olmak üzere, ABD ve müttefiklerinden Ukrayna'ya sürekli destek sağlanması gerektiğini vurguladı. (Sputnik)
 
16 Mart Cumartesi
 
- Rusya'da cuma günü başlayan devet başkanlığı seçiminde oy kullananarın oranı bugün Moskova saati ile 16.29'da yüzde 50'yi aştı. İlk günde ise yüzde 36ü12 katılım sağlandı.  Bu rakamı, Federal Seçim Kurumu duyurdu. Seçimde bu yıl üç gün süreyle oy verilebilecek. Sandıklar yarın akşam kapanacak. Başkan Putin'in kendisi de bu seçimde oyunu online kullandı. Anketer Putin'in yüzde 80 civarında oyla ilk turda seçimi kazanacağını söylüyor. 
 
Seçim kurulu başkanı Panfilova, Rusya'nın 20 bölgesindeki 29 oy merkezinde sandıklarını veya oy pusulalarını yakmaya yönelik yasa dışı eylemer olduğunu söyledi. 
 
- Rusya güne yine rafinerilere düzenlenen insansız hava aracı saldırılarıyla uyandı. Samara Vilayeti'nde Rosneft'e ait Sızran rafinerisinde saldırı nedeniyle yangın çıktı. Tass yangının 500 m2'lik alanı etkilediğini yazıyor.
 
- Federal Güvenlik Servisi FSB, Sverdlovsk Vilayeti'nde Transsib demiryoluna yönelik bir sabotaj girişiminin engellendiğini duyurdu. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.
 
- Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk Ukrayna'ya destek için zirvede buuştu. Liderler, dünya pazarlarından Ukrayna için daha fazla silah satın alınması, bunun için Avrupa'da dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin kullanılması, daha aktif silah üretimi konusunda görüş beyan etti. Olaf Scholz, Ukrayna'ya uzun menzilli top tedariki için Ramstein formatında yeni bir koalisyon kurulduğunu ve AB misyonunun genişletildiğini duyurdu. 
 
Ukrayna'nın müttefiklerinin Rusya ile savaşta olmadığıklarını ve bu konuda hiçbir şeyi değiştirmeye niyetli olmadıklarını tekrarlayan Scholz, aynı zamanda Kiev'e daha fazla destek vermeyi de hiçbir koşulda reddedmeyeceklerini vurguladı.
 
- Ukrayna Devet Başkanı Zelenskiy, insansız sistemlerinin üretiminin geliştirilmesinin tartışıldığı askeri-siyasi kabine toplantısı sonrası, "Ukrayna ordusunun Rusya topraklarındaki en savunmasız noktalara saldırmaya devam edeceğini" söyledi. Zelenskiy, "Düşmanın en savunmasız, ona en büyük hasarı verebileceğimiz noktalarını belirledik. Gereğini yapacağız” dedi.
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Aziz Patrick Günü dolayısıyla her yıl düzenlenen İrlanda Dostları yemeğinde konuşurken Rusya lideri Vladimir Putin'i yeniden "haydut" olarak nitelendirdi. Biden, Kongre üyelerini,  Kiev'e yardım için 60 milyar dolarlık ek finansmanı da içeren tasarıyı bir an önce geçirmeye çağırdı. Biden konuşmasında, "Bu salonda bulunan herkesi Vladimir Putin'e karşı çıkmaya çağırıyorum. O bir haydut” dedi.  Kremlin sözcüsü Peskov, gece yaptığı yorumda “Bu tür ifadeler devlet başkanlarına yakışmıyor. Amerika'nın bundan gurur duyması pek mümkün değil" diye konuştu.
 
15 Mart Cuma
 
SON DAKİKA
 
Vladimir Putin yayınladığı video mesajda Ukrayna'nın Rusya'daki başkanlık seçimlerini baltalamak için yerleşim birimlerine saldırdığını söyledi. Putin saldırıları cezasız bırakmayacaklarını da dile getiriyor. Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir araya gelen Putin hava savunma sistemlerinin Ukrayna'nın ateşlediği roketlerin yüzde 95'ini engellediğini de söyledi.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kaluga Valisi Vladislav Şapşa, dün gece iki insansız hava aracının bölgedeki bir sanayi tesisinin arazisine düştüğünü duyurdu. Şapşa bir dronun da tesisin üzerinde infilak ettiğini söyledi. Vali tesisin adını ya da niteliğini açıklamadı.
 
- Odessa Valisi Oleh Kiper, bugün şehre düzenlenen füze saldırısında 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurdu. Şehirde bir günlük yas ilan edildi. (Kommersant)
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov yaptığı açıklamada, Fransa'nın Ukrayna'daki çatışmaya müdahalesini artırmakta sakınca görmeyebileceğini dile getirdi.
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya'yı düşman olarak nitelediği sözlerini verdiği yanıtta, Paris'in Ukrayna'daki çatışmaya müdahalesini arttırmaktan kaçınmayacağını söyledi.
 
Peskov açıklamasında şu cümleleri kaydetti:
 
"Sayın Macron'un bu açıklamalarını okuyoruz. Evet, Fransa için Rusya'nın düşman olduğu çok açık. Zira Fransa halihazırda Ukrayna'daki çatışmaya dahil olmuş durumda. Dolaylı olarak bu çatışmaya müdahil olmalarına ve Macron'un açıklamalarına bakılırsa müdahil olma derecesini arttırmaktan da kaçınmıyor." (Sputnik)
 
- Rusya Merkez Seçim Komisyonu akşam 16.10 itibarıyla seçime katılım oranını yüzde 24 olarak açıkladı.
 
- Bloomberg'in haberine göre ABD Savunma Bakanlığı silah stoklarını yenileyebilmek için kongreden 6,5 milyar dolarlık kaynak istedi. Pentagon Ukrayna'ya son askeri yardımları kendi stoklarından yapmıştı.
 
- Avrupa Komisyonu birliğe üye ülkelerde top mermisi üretimini arttırmak için 500 milyon euro kaynak ayırdı. Yetkililer bu sayede yıllık üretimin 2026'dan önce 2 milyon mermiye kadar çıkarılabileceğini belirtiyor.
 
- Moskova Borsası'nda dolar kuru on günün ardından yeniden 92 rublenin üzerini gördü. Akşam saatleri itibarıyla dolar 92,4, euro da 100,6 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya Devlet Duması mensubu Şamsail Saraliyev, 69 Rus askerinin cenazesini Ukrayna'dan teslim aldıklarını açıkladı. Saraliyev Ukrayna tarafında da 100 askerin cenazesinin teslim edildiğini söyledi.
 
- Bloomberg'in haberine göre Rusya pazarından çekildiğini açıklamasına rağmen piyasada iş yapmaya devam ettiği yönünde haberler çıkan Polonyalı LPP S.A.'nın hisselerinin yüzde 24 değer kaybettiğini yazıyor. Grup Reserved, Cropp ve Sinsay gibi markaları bünyesinde barındırıyor.
 
SON DAKİKA
 
Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Ukrayna sınırına yakın bölgelerde birkaç gündür devam eden saldırılarla ilgili açıklama yaptı. Peskov saldırıların "başkanlık seçimlerine gölge düşürme amacında" olduğunu söyledi.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı 14 Mart günü FSB sınır muhafızlarıyla birlikte Ukrayna birliklerinin Belgorod vilayeti, Kozinka mevkiinde düzenledikleri saldırının püskürtüldüğünü açıkladı. Bakanlık yetkilileri  Ukrayna'nın köye iki helikopterle indirme yaptığını belirtiyor.
 
- Fransa Başkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın Kırım'ı geri alamaması halinde kalıcı bir barışın tesis edilemeyeceğini ileri sürdü. TF1'e röportaj veren Macron uzun süreli barışın sağlanabilmesi için Ukrayna'nın Kırım dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler tarafından tanınan sınırlara geri dönmesi gerektiğini söyledi.
 
Macron ayrıca Rusya'yı Fransa'nın rakibi olarak niteledi. Devlet başkanı ayrıca müttefik ülkeleri Rusya'nın çatışmayı tırmandırma olasılığına karşı hazır olmaya çağırdı.
 
- Rusya Merkez Seçim Komisyonu başkanlık seçimleri katılım oranıyla ilgili ilk verileri paylaştı. Buna göre seçimin ilk gününde sabah 10.24 itibarıyla katılım oranı yüzde 3,33.
 
- FSB Moskova'da hava savunma sistemlerini yanıltmak amacıyla insansız hava aracı uçuran bir kişinin yakalandığını duyurdu. Servis gözaltına alınan şahsın Ukrayna hesabına çalıştığını açıkladı.
 
- Newsweek dergisi İngiltere'nin Dragonfire adlı lazer silahı Ukrayna'ya tedarik etmeyeceğini yazıyor. Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan haberde silahın henüz kullanıma girmediği belirtildi. Dragonfire hava savunma sistemi olarak tasarlanmıştı.
 
- Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell önümüzdeki birkaç ayın Ukrayna'daki çatışmanın yönünü tayin edeceğini söyledi. AFP'ye konuşan Borrell pek çok analistin bu yaz Rusya'dan büyük bir taarruz beklediğini belirtiyor.
 
SON DAKİKA
 
Rusya'da başkanlık seçimleri başladı. RBC gazetesi seçimde 500 binden fazla kişinin elektronik oy kullandığını yazıyor. Ukrayna sınırındaki Belgorod vilayetinde ise seçmenlerin yüzde 80'i bölgedeki durum nedeniyle erken oy kullandı. Seçim sonunda Putin'in yeniden başkan seçilmesi bekleniyor.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Fransa Başkanı Emmanuel Macron nükleer silahların tehdit aracı olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi. France2 ve TF1'e röportaj veren Macron nükleer silahların daha ziyade güvenlik enstrumanı olduğunu belirtiyor.
 
Macron ayrıca Ukrayna'ya asker gönderme tartışmalarıyla ilgili olarak devam eden çatışmada "inisiyatifi asla üzerlerine almayacaklarını" söyledi. Macron şu aşamada Batı birliklerinn Ukrayna'ya gönderilmesi yönünde bir ihtiyaç bulunmadığını dile getirdi.
 
Macron ayrı röportajda "Rusya kazanamaz. Rusya kazanırsa Fransızların hayatı değişir. Avrupa'da güvenliği unutmamız gerekir." ifadelerini kullandı.
 
Öte yandan Le Monde gazetesi, Paris'in geçtiğimiz yazdan bu yana Ukrayna'ya asker gönderme konusunu çeşitli kademelerde değerlendirmeye başladığını ileri sürdü. Gazete konunun ilk kez geçtiğimiz yıl haziran ayında düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısında ele alındığını yazıyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı 15 Mart gecesi Belgorod ve Kaluga vilayetleri üstünde hava savunma sistemlerinin 5 insansız hava aracını ve 2 GRAD mermisini etkisiz hale getirdiğini açıkladı. 14 Mart günü Belgorod'a düzenlenen saldırıda 2 kişi hayatını kaybetmiş ve 9 kişi de yaralanmıştı. Bölgenin valisi halka zorunlu olmadıkça seyahat etmememe çağrısı yaparken alışveriş merkezlerini de kapatacaklarını duyurmuştu.
 
Öte yandan Lipetsk valisi İgor Artamonov bölgede hava saldırısı tehlikesi bulunduğunu açıkladı.
 
- ABD Savunma Bakanlığı’nın bir yetkilisi, Ukrayna'da Patriot hava savunma sistemlerini kullanan hiçbir Amerikan askeri personelinin bulunmadığını belirtti.
 
Sputnik’e konuşan Pentagon yetkilisi, Ukrayna'da Patriot hava savunma sistemlerini veya başka herhangi bir askeri teçhizatı kullanan hiçbir Amerikan askeri personelinin bulunmadığını söyledi.
 
Yetkili, "Ukrayna'da Patriot hava savunma sistemlerinin veya diğer teçhizatların bakım ve kullanım görevini yürüten hiçbir Amerikan askeri personeli yok. Hatırlayacak olursanız geçen yıl Ukrayna, askeri personelini Patriot sistemleri konusunda eğitim almak üzere ABD'ye göndermişti" dedi. (Sputnik)
 
- Almanya'nın en büyük savunma sanayi şirketi Rheinmetall, Ukrayna'da en az 4 fabrika kuracaklarını açıkladı. Şİrketin genel direktörü bu fabrikaların toplamda yıllık 10 milyar euroluk satış yapmasını beklediklerini söyledi. Rheinmetall şubat ayında Ukrayna ile top mermisi üretimi için anlaşma imzalamıştı.
 
- Bulgaristan'ın Moskova büyükelçiliği 1 Nisandan itibaren Rusya vatandaşlarına Schengen vizesi vermeye başlayacaklarını duyurdu. Rusya vatandaşları Moskova'nın yanı sıra Petersburg'daki konsolosluktan da başvuruda bulunabilecek.
 
14 Mart Perşembe
 
SON HABER
 
- NATO Genel Sekteret Jens Stoltenberg, örgütün güvenliğine ilişkin yıllık raporunu sunarken, Ukrayna ordusunu Rusya'nın Karadeniz Filosu'na ait gemilere yönelik saldırılarının NATO üyeleri tarafından sağlanan 250 kilometre menzilli füzelerle gerçekleştirildiğini ilk kez açıkça söyledi. Stoltenberg, Kiev'e uzun menzilli SCALP ve Storm Shadow füzeleri verildiğini hatırlattı. NATO genel sekteri, ayrıca ittifakın Karadeniz'de stratejik üstünlük sağlamak amacıyla Ukrayna ve Gürcistan ile iş birliğini genişletmeyi planladığını da kaydetti.
 
- Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Rusya'yı 1916-1917 yıllarında muhafaza edilmek üzere Rusya İmparatorluğu'na devredilen altın ve kültürel mirası objelerini Romanya'ya iade etmeye çağıran bir kararı kabul etti. Kararda, "Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra birçok diplomatik müzakere girişimine rağmen, 1916-1917 yıllarında saklanmak üzere Rusya'ya gönderilen Romanya'nın ulusal hazinesi, Rusya tarafından asla iade edilmedi. Bu, Romanya toplumunu sürekli endişelendiren, altın rezervlerinin ve miras nesnelerinin kötüye kullanılmasına ilişkin benzeri görülmemiş bir uluslararası vakadır" denildi. RBC'nın aktardığına göre, 1916-1917'de Romanya, Merkez Bankası'nın rezervini, kraliyet mücevher koleksiyonlarını ve nadir madeni paraları da kapsayan 91,5 ton altını depolanmak üzere Rusya İmparatorluğu'na gönderdi. 1918'in başında savaş başadığında Rumen birlikleri, Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Bessarabia'yı işgal etti. Bundan sonra Sovyet hükümeti Romanya'nın altınlarına ve kültürel objelerine el koydu. 1935'te SSCB, getirilenler içinde sadece arşivlerin bir kısmını Romanya'ya iade etti. Brejneb döneminde Çavuşesku'nun altınları kısmen geri alma planı da gerçekleşmedi. Dünya Altın Konseyi Mart 2024 raporuna göre Rusya'nın 2 bin 329 ton, Romanya'nın ise 103 ton altın rezervi bulunuyor. 
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev bir barış planı yayınladı. Medvedev Ukrayna'nın tamamen teslim olmasını, ordu kurmasının yasaklanmasını, Ukrayna topraklarının Rusya ile yeniden birleştirilmesini, Rusya'ya tzminat ödenmesini istiyor.
 
- İkisinin de büyük hisisedarı olan iş insan Vladimir Potanin, Tinkoff ile Rosbank'ı birleştirme planını açıkladı. Potanin bugün açıklanan prensip kararını "kuruluşların entegrasyonuna yönelik ümit verici adım" olarak nitelendirdi. Potanin, "Yakın gelecekte nihai kararı varacağız” dedi. 2022 baharında Societe Generale, Rosbank'ı Vladimir Potanin'in holdingine satmıştı.  Nisan 2022'de Interros, Tinkoff Bank'ın sahibi TCS Grubunun yüzde 35'ini Oleg Tinkov ailesinden satın almıştı.
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, vatandaşlara yönelik yayınladığı video kaydında bölgede seyahat etmekten kaçınılmasını istedi. Gladkov bölgedeki alışveriş merkezlerinin de kapatılacağını açıkladı.
 
Gladkov son birkaç gündür düzenlenen saldırılarda iki kişinin hayatını kaybettiğini, birkaç kişinin de yaralandığını söyledi. Daha önceki saldırılarda şehirdeki bazı alışveriş merkezleri hedef olmuştu.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'li 227 yetkiliye Rusya'ya giriş yasağı getirildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını devamlı genişlettiği ifade edilirken, alınan tedbirlerin yanıt niteliği taşıdığı vurgulandı.
 
ABD'li 227 yetkiliye mütekabiliyet gereği Rusya'ya giriş yasağı getirildiği kaydedilen açıklamada, bu kişiler arasında Rusya düşmanlığına yönelik faaliyetler yürüten diplomatlar, iş insanları, gazeteciler ve akademisyenlerin bulunduğu belirtildi.
 
Rusya'nın giriş yasağı uyguladığı kişilerin yer aldığı listede, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, eski ABD'nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan gibi isimler de bulunuyor. (Sputnik)
 
- Alman meclisi Bundestag, Ukrayna'ya Taurus füzeleri tedarik edilmesini teklif eden yasa tasarısını bir kez daha geri çevirdi. Tasarıya 495 millletvekilinden sadece 190'ı evet oyu verdi.
 
Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'nın Rusya'nın Karadeniz filosuna ait gemileri ve denizaltıları Batıdan aldığı roketlerle vurduğunu teyit etti. Stoltenberg bölgede Ukrayna'nın yanı sıra Gürcistan'la da işbirliğini derinleştirmek niyetinde olduklarını söyledi.
 
- Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilileri Petersburg'da Ukrayna bağlantılı yasa dışı bir çağrı merkezinde çalıştığı belirtilen 16 yaşındaki genci gözaltına alındı. Polis gencin dolandırıcılara teknik destek sağladığından şüpheleniyor.
 
- Danimarka zorunlu askerlik hizmetinin kadınları da içine alacak şekilde genişletileceğini duyurdu. Kadınlar daha önce Danimarka ordusunda sadece gönüllülük temelinde görev alıyordu. İlgili yasanın 2026'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.
 
- Şubat ayında Türkiye'de en çok konut satın alan yabancı ülke vatandaşları Rusyalılar oldu. TÜİK'in verilerini haberleştiren RBC gazetesi Rusya vatandaşlarının 395 konut alarak İranlıları, Iraklıları ve Ukraynalıları geride bıraktığını yazıyor.
 
- Duma milletvekili Aleksandr Hinşteyn, Yüksek Mahkeme'de boşalan koltuğa İrina Podnosova'nın aday olacağını açıkladı. RBC gazetesi Podnosova'nın Vladimir Putin'in Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuduğu günlerden dönem arkadaşı olduğunu yazıyor.
 
- 2022'de Kostroma'da bir gece kulübüne fişekle ateş edip yangın çıkmasına sebep olan eski asker Stanislav İonkin 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yangında 13 kişi hayatını kaybetmişti.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Kursk Valisi Roman Starovoyt, Rus ordusunun Tetkino üzerinden bölgeye sızmaya çalışan Ukrayna birliklerini durdurduğunu açıkladı. Vali Ukraynalı sabotaj birliklerinin yeni bir saldırı düzenlediğini, ancak FSB sınır güvenliğinin ve Rus ordusunun saldırıyı durdurmayı başardığını söyledi.
 
Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov da sabah saatlerinde düzenlenen saldırıda yaralananların sayısının 6'ya yükseldiğini duyurdu. Saldırıda bir kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
 
- Daha önce Ukrayna’daki çatışmaları daha seçilmeden sona erdireceğini iddia eden eski ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa'nın Ukrayna'nın finansmanı için kendi ülkesi kadar harcama yapması gerektiğini söylerken, bu tutumunu, kıtanın ABD’den daha fazla tehlike altında olmasıyla açıkladı.
 
Başkanlık seçimlerine hazırlanan Trump, Newsmax TV kanalına verdiği demecinde, mevcut durumun ABD'ye haksızlık olduğunu düşünürken, “Yeniden başkan seçilmesi halinde Ukrayna'ya yönelik finansmanı kesip kesmeyeceği” sorusuna verdiği yanıtında, “Avrupa bizim ödediğimizin çok küçük bir kısmını ödüyor. Avrupa ülkelerinin toplamı ABD kadar finansman sağlamalı. Onlar bizden çok daha fazla tehlike altında. Avrupa Ukrayna için yaklaşık 100 milyar dolar daha az harcıyor. Bu Amerika'ya ve vergi mükelleflerimize haksızlıktır" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Business Insider dergisi ABD'nin Rusya ve Çin'le Kuzey Kutbu'nda çatışma olasılığına karşı hazırlık yapmaya başladığını ileri sürdü. Dergi Amerikan ordusunun şubatta Alaska'da 8 bin askerin katılımıyla iki haftalık bir tatbikat gerçekleştirdiğini yazıyor.
 
- Polonya radyosu RMF FM, Avrupa Birliği'nin Rusya ve Belarus'tan gıda ürünü ithalatına kota uygulamaya başlayacağını ileri sürdü. Diplomatik kaynaklara dayandırılan habere göre kapsamlı bir ambargo yerine tahıl ithalatında kota uygulanması gündemde.
 
- Politico dergisinin haberine göre Avrupa Birliği'nde üç ülke dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'ya aktarılmasına karşı çıkıyor. Bu ülkeler Macaristan, Malta ve Lüksemburg olarak sıralandı. Önceki gün AB yetkilileri dondurulan varlıklardan elde edilen 3 milyar euroluk geliri yazdan önce Ukrayna'ya verebileceklerini duyurmuştu.
 
- Rusya'nın ihrcatındaki düşüş ocak ayında da devam etti. Federal Gümrük Servisi'nin açıkladığı rakamlara göre ocak ayı ihracatı yüzde 14,2 oranında gerileyerek 48,7 milyar dolara indi. Ülkenin ithalatı da ocakta yüzde 10,6 düşüş kaydetti.
 
- Rus otomobil üreticisi Avtovaz, Granta modellerinin hava yastığıyla üretimine yeniden başlandığını duyurdu.
 
- Odessalı Çernomorets takımının antrenörü İgor Kasyanenko'nun Türkiye'de düzenlenen kamp sırasında takımdan ayrılarak kayıplara karıştığı bildiriliyor. Sport.ua'nın haberine göre Kasyanenko Ukrayna'ya dönmeyerek ABD'ye gitti.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Belgorod'a düzenlenen füze saldırısında isabet alan otomobiin sürücüsü öldü, üç kişi de yaralandı. Savunma Bakanlığı, Rus hava savunma sistemlerinin Belgorod bölgesi üzerinde sekiz füzeyi imha ettiğini bildirdi. Top mermisinin çarptığı otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti.  Saldırı MSİ 08.30'da gerçekleşti. Vali Vyaçeslav Gladkov, Belgorod'da ayrıca iki ev hasar gördü, bir sağlık tesisinin çatısı zarar gördüğünü duyurdu.
 
- FSB'nin bildirdiğine göre, St. Petersburg'da “Rus Gönüllü Kolordusu”nun (Rusya'da yasaklı bir terör örgütü) bir hücresi tasfiye edildi, üyeleri gözaltına alındı. FSB, grup üyelerinin, Ukrayna askeri istihbaratının talimatı üzerine St. Petersburg'da, askeri operasyon bölgesindeki Rus ordusuna yollanan yiyecekleri zehirlemeyi planladıklarını, terör saldırıları amacıyla kritik altyapı tesisileri hakkında bilgi topladıklarıı duyurdu. 4 zanlının gözaltına alındığı bildirildi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava savunma sistemlerinin dün gece Belgorod bölgesi üzerinde 11, Kursk bölgesi üzerinde ise 3 İHA'yı imha ettiğini bildirdi. Yaralı ve hasara ilişkin bilgi verilmedi.
 
- Rusya, İsviçre'de Ukrayna konusunda düzenlenecek uluslararası barış konferansına resmi davet alsa dahi katılmayacak.Bu açıklamayı Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptı. Sözcü, "İsviçre'nin tarafsız bir platform olmadığını ve barışı sağlama çabalarına hizmet edemeyeceğini" belirtti. Zaharova, İsviçre'deki Ukrayna konulu konferansın, başlangıçta kendilerini itibarsızlaştıran Kopenhag formatındaki toplantıların devamı olduğunu, İsviçre'nin açıkça Ukrayna yanlısı bir pozisyon aldığını, dondurulmuş varlıklara el konulmasını değerlendirdiğini, Rusya karşıtı yasa dışı yaptırımlara katıldığını belirtti. Zaharova'ya göre burada tartışılacak olan barış formülü aslında “üç ültimatom talebini" içeriyor: "Rus birliklerinin 1991 sınırlarına çekilmesi, Moskova'nın sorumlu tutulması ve tazminat ödenmesi.” Zaharova "Bütün bunlar Rusya'nın söz konusu barış konferansına katılımını anlamsız kılıyor; bir, iki veya beş aşamada yapılması önemli değil: Kiev ve efendileri tarafından teşvik edilen ültimatom özü değişmiyor" dedi. Yaz başında yapılması planlanan zirveye Ukrayna tarafı Rusya'nın davet edilmesine karşı çıkıyor.
 
- İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis, SRF televizyonuna demecinde, İsviçre’nin Ukrayna ihtilafına ilişkin barış girişiminin amacının Rusya'yı müzakere sürecine dahil etmek olduğunu söyledi. Cassis, “Bu girişimin amacı, Rusya'nın katılımını sağlamak. Buradaki fikir, bu barış konferansının bir süreç, bir yol açacağı ve Rusya'nın mutlaka bu sürece katılması gerektiğidir. Ocak ayında Davos'ta Ruslar olmadan barış olmayacağını söylemiştim. Bu tutumum değişmedi” dedi. Daha önce İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd, Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'in İsviçre'den Ukrayna konulu bir barış zirvesine ev sahipliği yapmasını istediğini söylemişti. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andrey Yermak, Kiev'in 'barış formülünü' tanıtmak için birkaç zirve düzenlemek istediğini belirtmişti. (Sputnik)
 
- AB yetkilileri Ukrayna için 5 milyar euro tutarında askeri yardım fonu oluşturulduğunu duyurdu. Çarşamba günü Brüksel'deki AB temsilcileri anlaşmayı onayladı. X sosyal medyada “Başardık” diye yazarak kararı duyuran Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell. “Fon, Ukrayna'ya askeri desteğimizi 5 milyar euro daha artırmamıza olanak sağlayacak. Mesaj açık: Kazanması için Ukrayna'yı tüm gücümüzle destekleyeceğiz” diye yazdı. Hafta başında Danimarka'nın Ukrayna'ya yeni bir yardım paketi sağlayacağı, Kiev'e 336 milyon dolar değerinde top mermisi ve topçu sistemi göndereceği duyurulmuştu. Önceki gün de ABD yönetimi, bütçe sorunlarına rağmen Ukrayna'ya mühimmat, silah ve teçhizatın da yer aldığı 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım paketi göndereceklerini açıklamıştı.
 
- Başkan Putin, Rusya'daki Danone varlıklarının Federal Mülk Yönetim Ajansı yönetimine devredilmesi kararını iptal etti. Danone'nin Rusya'daki yan kuruluşundaki yabancı şirketlerin hisseleri, 2023 yazında Putin'in kararnamesi ile Federal Mülk Yönetim Ajansı'nın kontrolüne girmişti. RBC'nın aktardığına göre Putin'in kararnamesi yasal düzenlemeler portalında yayınlandı .Geçen yılın temmuz ayında, Danone'nin Rusya'daki yan kuruluşundaki yabancı şirketlerin hisseleri, Putin'in emriyle Federal Mülk Yönetim Ajansı'nın geçici yönetimi altına girmiş, daha sonra Danone Rusya'ya Çeçenistan Hükümeti Başkan Yardımcısı ve Çeçenya lideri Ramzan Kadırov'un yeğeni olan Tarım Bakanı Yakub Zakriev başkan atanmıştı. 2017 yılından bu yana şirketin CEO'su Charlie Cappetti'di. Danone, yçnetimine kayyım atanmadan önce Ekim 2022'de Rusya'da iş devir sürecinin başladığını duyurmuş, olası alıcılar arasında Rusagro, Cherkizovo, Agrarta, EkoNiva adlı Rus şirketlerinin yanı sıra Arap ve Çin yatırım fonlarıyla da görüştüğünü bildirmişti. Şubat ayının sonunda İngiliz The Financial Times, Danone'nin Rusya'daki işletmesini Vamin'e (Tataristan) satma planlarını yazmıştı.
 
- Bloomberg ajansı, son bir haftada saldırıya uğrayan üç Rus rafinerisinin, Rusya'nın petrol rafineri kapasitesinin yüzde 12'sini oluşturduğunu yazdı. Haberde, çarşamba sabahı dronların vurduğu Ryazan petrol rafinerisinin yılda 17,1 milyon ton petrol ürettiği ve Moskova yakınlarındaki Rusya bölgelerinin ana motor yakıtı tedarikçilerinden biri olduğu belirtildi.
 
- Ukrayna'da da  hükümlülerin sözleşmeli askerlik hizmeti için serbest bırakılmasına ilişkin bir yasa tasarısı Verhovna Rada'ya sunuldu. 
 
- Ukrayna, Rus ordusunun dün gece 36 adet Şahed tipi İHA kullanarak Ukrayna'ya saldırdığını, bunlardan 22 tanesinin imha edildiğini duyurdu.
 
- Amerikan Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nden (ISW) uzmanlar son raporlarında, Rus birliklerinin temas hattının bazı kesimlerinde Ukrayna ordusunun mühimmat eksikliğinden faydalanarak hızlı bir ilerleme sağlayabilecekleri tahmininde bulundu. ISW'ye göre, mühimmat eksikliği nedeniyle ABD'nin yardımının olmaması, "mevcut Ukrayna cephesini, Rusya'nın çeşitli sektörlerdeki nispeten yavaş ilerleyişinin gösterdiğinden daha kırılgan hale getirebilir." 
 
- Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı haftalık enflasyonun "sıfır" olduğunu bildirdi. Rusya'da 5 Mart'tan 11 Mart'a kadar yıllık enflasyon ise yüzde 7,6'ya ulaştı. Bir hafta önce bu oran yüzde 7,59'du. 
 
- Holanda'da aşırı sağ Özgürlük Partisi'nin lideri Geert Wilders, başbakanlık iddiasından vazgeçti. Kasım 2023'te yapılan seçimlerde Wilders'in siyasi oluşumu en fazla oyu aldı ancak koalisyon hükümeti kurmayı başaramadı. Wilders, İslam'ın, göçün, Hollanda'nın AB üyeliğinin ve Ukrayna'ya askeri yardımın karşıtı olarak biliniyor. Çarşamba günü Wilders, başbakan olarak atanmasının potansiyel koalisyon ortakları tarafından desteklenmediğini söyledi. Özgürlük Partisi'nin parlamentoda 37 sandalyesi var, ancak çoğunluğa ulaşmak için 76 sandalye gerekiyor.
 
13 Mart Çarşamba
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin kesin tarihlerinin henüz belli olmadığını, ancak diplomatik kanallar üzerinden hızlı bir şekilde kararlaştırılacağını söyledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında seçimlerden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'i ağırlayacaklarını belirtirken Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda Putin'in Türkiye ziyaretiyle ilgili soruları yanıtladı.
 
Ziyarete ilişkin hazırlıkların uzun süredir devam ettiğini anımsatan Peskov, "Biz de bu ziyareti bekliyoruz. Bu önemli bir ziyaret ve bu en üst düzeydeki Rus-Türk temaslarını bekliyoruz" dedi.
 
Ziyaretin Nisan ayında gerçekleşme olasılığına dair bir soru karşısında Türkiye'de yapılacak temasların kesin tarihlerinin henüz beli olmadığını kaydeden Peskov, tarafların tarihleri diplomatik kanallar üzerinden hızla kararlaştıracağının altını çizdi. (Sputnik)
 
- The Wall Street Journal gazetesi ABD'nin Ukrayna'ya güdümlü ATACMS roketlerinin modern versiyonunu verme seçeneceğini değerlendirdiğini yazıyor. ATACMS'ın üst modeli 290 km mesafedeki hedefleri yüksek isabetle vurma yeteneğine sahip. Beyaz Saray, Ukrayna'nın bu roketlerle ilgili taleplerine daha önce olumsuz yanıt vermişti. Habere göre Amerikan ordusu elindeki ATACMS stoklarını yeni PrSM (Precision Strike Missile) roketlerle değiştirme imkanına kavuşunca, Kiev'e ATACMS verme konusunda daha az tereddütlü davranabilir.
 
Öte yandan Pentagon, son açıklanan 300 milyon dolarlık yardım paketinin içeriğiyle ilgili basına bilgi verdi. Yeni pakette Stinger füzeler, HIMARS mühimmatı ve çeşitli kalibrelerde topçu mühimmatı bulunuyor.
 
- Çekya, Ukrayna için satın aldıkları top mermilerinin ilk partisinin haziran ayında Ukrayna'ya ulaşacağını açıkladı. Prag yönetimi inisiyatif kapsamında ilk parti 300 bin mühimmat için gereken paranın toplandığını duyurmuştu.
 
- Ukrayna Genelkurmay Başkanı Aleksandr Sırskiy doğu cephesinde durumun kendileri açısından halen ağır olduğunu açıkladı. Sırskiy Rus ordusunun Ternı, İvanovskoye, Berdıçi, Tonenkoye, Verbovoye ve Rabotino mevkilerinde yoğunlaştığını söyledi (Kommersant).
 
- Rusya'da yeraltı dünyasının önemli isimlerinden Zahariy Kalaşov'un (Şakro Molodoy) erken tahliye edildiği öğrenildi. Kalaşov 2016 yılından bu yana hapiste bulunuyordu. Kalaşov 2008'de İspanya'da para aklama suçundan tutuklanmış, 2014'te hapisten çıktıktan sonra ise Rusya'ya sınır dışı edilmişti.
 
SON DAKİKA
 
Rusya'da bugün üç bölgedeki petrol rafinerileri insansız hava araçlarının hedefi oldu. RBC gazetesi Ryazan ve Leningrad bölgelerindeki rafinerilerden sonra Rostov-na-Donu'daki rafinerinin de isabet aldığını yazıyor. Vali Vasili Golubev'in sözlerini aktaran gazete, Novoşahtinski rafinerisinde üretime ara verildiğini bildirdi. Rafinerinin üretim kapasitesi 5,6 milyon ton olarak açıklandı.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- ABD Başkanı Joe Biden’in Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e, Ukrayna’ya 126 milyon dolar değerinde yardım tahsis edilmesi talimatını verdiği belirtildi.
 
Beyaz Saray’ın yayınladığı karar metninde, “Ukrayna’ya 126 milyon dolara varan yardım tahsisinin ABD’nin güvenlik çıkarları için önemini belirleme yetkisini Dışişleri Bakanına devrediyorum” ifadesine yer verildi.
 
ABD hükümeti dün Ukrayna için 300 milyon dolar değerinde bu yılın ilk ve toplamda 55. askeri yardım paketini duyurmuştu. ABD Savunma Bakanlığı, daha önce Ukrayna’ya sağlanan silah ve mühimmatı ikame etmek için yapılan alımlarda tedarikçilerin fiyat indirimine gitmesi sonucu yeni paket için fon sağlandığını belirtmişti. (Sputnik)
 
- Rusya'nın Ryazan bölgesinde insansız hava aracı saldırısı sonrası Rosneft'e ait rafineride çıkan yangının söndürüldüğü açıklandı.
 
Öte yandan St. Petersburg Pulkovo Havalimanı güvenlik gerekçesiyle bir süre uçuşa kapatıldı. Havaalanının sabah 9.00'dan itibaren yeniden çalışmaya başladığı bildiriliyor.
 
Rusya Savunma Bakanlığı da ek açıklama yaparak 7 insansız hava aracının daha etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bakanlık dün gece 58 İHA'nın vurulduğunu açıklamıştı.
 
- Avrupa Birliği, Yandex'in kurucusu ve eski başkanı Arkadi Voloj'u yaptırım listesinden çıkardı. Uzun süredir İsrail'de yaşayan Voloj, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği askeri operasyonu kınamıştı.
 
- Rus basını Türk Havayolları'nın İstanbul'da bazı Rus yolcuları Arjantin uçağına almadığını yazıyor. Şirketten Rus basınına yapılan açıklamada Arjantin hükümetinin koyduğu kurallara işaret edildi. Buna göre ülkeye turist olarak gelenlerin gidiş dönüş biletinin yanı sıra otel rezervasyonu beyan etmesi gerekiyor. İstanbul'da uçağa alınmayan yolcuların tek yön bilete sahip oldukları öğrenildi.
 
- Finlandiya 16 Marttan itibaren Rusya plakalı otomobillerin ülkede trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. İzin belgesi bulunmayan araç sahiplerinden cumartesi gününe kadar otomobillerini ülkeden çıkarmaları istendi.
 
- Rusya'nın ünlü komedyenlerinden Sergey Svetlakov, son 2 yılda Rus televizyonlarında "kaliteli yıldız" açığı meydana geldiğini söyledi. RBC'ya konuşan Svetlakov, özellikle İvan Urgant'ın eksikliğini çok hissettiğini dile getirdi. Urgant Rusya'nın özel askeri operasyonunu eleştirdikten sonra bir daha Rus televizyonlarına çıkamamıştı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
- Rusya Savunma Bakanlığı dün gece ve bu sabah altı bölgede Ukrayna tarafından fırlatılan 58 İHA'nın düşürüldüğünü duyurdu. Belgorod, Bryansk, Kursk, Voronej, Ryazan ve Leningrad bölgeleri saldırıların hedefi oldu.
 
Dron saldırısında Ryazan bölgesinde bir petrol rafinerisi isabet aldı, tesiste yangın çıktı, iki kişi yaralandı. Leningrad bölgesinde insansız hava araçları Kinef petrol rafinerisine saldırdı, rafinerinin normal çalışmaya devam ettiği bildirildi. (Kommersant) 
 
- Belogorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, uçak tipi bir insansız hava aracının şehrideki bir apartman binasına düştüğünü bildirdi. Vali, “Patlama sonucunda can kaybı yaşanmazken, çok sayıda dairenin camları kırıldı, binanın cephesi ve çatısı da hasar gördü" dedi.
 
- ABD, Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni yardım paketini açıkladı. Reuters'in haberine göre, ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlikten Sorumlu Yardımcısı Jake Sullivan, Ukrayna'ya 300 milyon dolar değerinde yeni bir askeri yardım yapılacağını duyurdu. Sullivan, "Ukrayna ordusuna sağlanan bu paketin yalnızca kısa bir süre için yeterli olacağını" belirtti. Daha önce Reuters, ABD'nin 12 Mart'ta 400 milyon dolarlık bir ek yardım paketini açıklayacağını yazmıştı. Ukrayna'ya beklenenden 100 milyon dolar daha az bir bütçe ayırldı. Sullivan, "Bu mühimmat, Ukrayna silahlarının bir süre daha ateş etmesine izin verecek. Ancak bu yalnızca kısa bir süre için yeterli. Bu bütçe, Ukrayna'nın savaş ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değil, Ukrayna'nın cephanesinin bitmesini engellemeyecek. Kongre'den ek bütçe için onay çıkması şart" dedi.
 
Sullivan, Ukrayna'ya ayrıan bütçenin yıl sonunda bittiğinin açıklanmasına rağmen bu kaynağın nasıl bulundupu sorusuna, "ABD hükümeti, Pentagon sözleşmelerindeki fedakar tasarruflar sayesinde bu 300 milyon doları tahsis edebildi. Paket, HIMARS füze sistemleri için top mermisi ve mühimmat alımını içeriyor" karşılığını verdi. 
 
Ekim 2023'ten bu yana Kongre, Ukrayna'ya mali yardım sağlamaya yönelik bir bütçeyi onaylamadı. Başlangıçta Ukrayna'yı 60 milyar dolar tahsis edilmesi  öngörülüyordu. Şubat ayı ortasında Senato, teklifi onayladı. Ancak Cunmuriyetçilerşn kontrolündeki Temsilciler Meclisi belgeyi oylamaya sunmadı. 
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya mühimmat ve askeri teçhizat tedariği de dahil olmak üzere 300 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi tahsis edilmesine ilişkin yorumda bulundu. Biden, bunun daha önceki Pentagon sözleşmelerinden elde edilen tasarruflarla finanse edilen bir acil yardım paketi olduğunu kaydetti. Biden, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ve Polonya Başbakanı Donald Tusk ile Washington'da yaptığı görüşmelerde, "Bugün onayladıklarımız hiç de yeterli değil. Kongre, Ukrayna'ya yardımı da içeren iki partili bir ulusal güvenlik yasa tasarısını derhal geçirmeli"
 dedi. Biden, "Çok geç olmadan harekete geçmeliyiz.  Çünkü Polonya'nın da hatırladığı gibi Rusya Ukrayna'da durmayacak. Bana göre Putin ilerlemeye devam edecek, bu da Avrupa'ya, ABD'ye ve tüm özgür dünyaya tehdit oluşturacak" dedi.
 
- Cumhurbaşkanı Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi ziyaret  edeceğini duyurdu. Erdoğan Büyükelçiler ile iftar programında yaptığı açıklamada, "Barışın sağlanmasına yönelik her türlü çabalayı sergiledik. Karadeniz'de komşumuz olan her iki ülkeyle de diyaloğumuzu sürdürüyoruz. Seçimler sonrasında da Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin'i ağırlayacağız. Tahıl ticaretinin güvenli şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla çalışıyoruz. Savaşın kazananı barışın kaybedeni olmayacağı düsturuyla Rusya - Ukrayna arasında barışın tesisi için gayretlerimizi sürdürüyoruz" dedi. 
 
- Bryansk bölgesi Valisi Aleksandr Bogomaz, Ukrayna ordusunun fırlattığı sekiz insansız hava aracının çarşamba gecesi bölge üzerinde vurulduğunu duyurdu. 
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Avrupalı ​​liderlerin sık sık tutum değiştirmesi nedeniyle Batılı birliklerin Ukrayna'ya gönderilmesi olasılığının tamamen göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ‘Ukrayna'ya asker gönderme ihtimalini göz ardı etmedikleri’ yönündeki açıklamalarını değerlendiren Szijjarto, böyle bir girişimin NATO'nun kırmızı çizgisini ciddi şekilde ihlal edeceğini, çünkü ittifakın çatışmanın başlangıcından bu yana taraf olmadığını vurguladığını anımsattı. Macar haber ajansı MTI'nın aktardığına göre Szijjarto, “Aynı zamanda Avrupa'nın tutumundaki değişiklikler göz önüne alındığında, maalesef bu tamamen göz ardı edilemez" dedi. (Sputnik)
 
- Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) Ukrayna Savaş Suçları Kontrol ve Koordinasyon Ortak Merkezi’nin Telegram hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun son 24 saatte DHC’yi 34 kez bombaladığı ve toplam 99 mermi ateşlediği belirtildi. (Sputnik)
 
 
12 Mart Salı
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Kommersant gazetesi İvanovo'da düşen İl-76 askeri nakliye uçağında bulunan 15 kişinin hayatını kaybettiğini yazdı. Habere göre kazada ölen pilotlar Orenburg ve Tver bölelerinden. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kalkış sırasında uçağın motorlarından birinde yangın çıktığını belirtiliyor. Uçakta 8'i mürettebat olmak üzere 15 kişi bulunuyordu. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
 
 
- Moskova Borsası'nda euro iki haftanın ardından yeniden 100 ruble sınırını aştı. Dolar ve euro ruble karşısında yüzde 1'e yakın değer kazandı. Dolar 91,61, euro da 100,03 rubleden işlem görüyor.
 
- Rusya’nın Belgorod kentinde bir Ukrayna’ya ait bir insansız hava aracının (İHA) belediye binasına çarparak infilak ettiği, olayda 2 kişinin yaralandığı bildirildi.
 
Açıklamayı Telegram kanalından yapan Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna’ya ait bir İHA’nın belediye binasına çarparak infilak ettiğini, olayda 2 kişinin yaralandığını, binanın bazı camlarının kırıldığını ve cephenin hasar gördüğünü belirtti.
 
Açıklamada, “Belgorod’da bir düşman İHA’sı belediye binasına çarptı. Biri parçalardan yaralanan, diğeri ise sakatlık geçiren kadın olmak üzere 2 kadın yaralandı. Yaralılara gerekli tüm tıbbi müdahaleler yapılıyor" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Rusya parlamentosunun alt kanadı Devlet Duması sözleşmeli askerlerin görev yaptıkları sürece bir dizi suçtan muaf tutulmasını öngören tasarıyı ilk okuma aşamasına kabul etti. Tasarı ağır suçların yanı sıra devlete ve kişinin cinsel dokunulmazlığına karşı işlenen suçları kapsamıyor.
 
- Avrupa parlamentosu yaptırımların etrafından dolanmayı suç olarak tanımlayan yeni bir yasa tasarısını kabul etti.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan ve Ankara arasında bir diyalog süreci bulunmasından memnun olduklarını açıkladı. Paşinyan, Erivan'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'yle ilişkilere de değindi.
 
"Türkiye'yle ilişkilerimizde çok önemli bir şey yaşanıyor, birbirimizle konuşuyoruz. Türkiye Cumhurbaşkanı'yla bir diyaloğumuz olduğunu da düşünüyorum" diyen Paşinyan, çok zor olmasına rağmen böyle bir diyaloğun bulunmasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
 
Türk ve Ermeni özel temsilcilerin ikili ilişkilerin düzelmesi için sürekli olarak temasta bulunduğuna, dışişleri bakanları düzeyinde de diyaloğun sürdüğüne dikkat çeken Paşinyan, "Bazı konularda birbirimizi yanlış anlıyoruz ve negatif enerji ortaya çıkıyor. Ancak diyalog sayesinde bu azalıyor. Türkiye'yle bir gündemimiz olmalı ve var. Maalesef, bu gereken hızda uygulanmıyor" ifadelerini kullandı. (Sputnik)
 
- Litvanya gümrük yetkilileri Rusya plakalı bir otomobile el koydu. Kommersant gazetesi 11 Martta yürürlüğe giren yasağın ilk kez uygulandığına dikkat çekiyor. El konulan aracın 41 bin 690 euro değerinde bir Audi Q7 olduğu bildiriliyor.
 
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Rusya'nın  Kursk valisi Roman Starovoyt, Ukrayna'dan bir sabotaj grubunun Tetkino civarında bölgeye sızma girişiminde bulunduğunu açıkladı. Starovoyt bölgede çatışma yaşandığını, ancak grubun sızma girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Vali ayrıca olayda yaralananların olduğunu bildiriyor.
 
FSB de bir açıklama yaparak Belgorod ve Kursk vilayetlerinde bazı yerleşim birimlerinin Ukrayna birlikleri tarafından ele geçirildiği iddialarını yalanladı. 
 
Kommersant gazetesi Rusya'da yasaklı "Özgür Rusya Lejyonu"nun bu sabah yayınladığı bir videoda grubun Ukrayna-Rusya sınırını tanklarla geçtiği iddiasına yer verildiğini yazıyor. Rusya grubu terörist ilan etmişti.
 
Gazete bölgede Rus topçu birliklerinin grubu hedef aldığını da aktardı.
 
Öte yandan Belgorod Ulaştırma Bakanı Sergey Yevtuşenko, bölgede yolların kapatıldığı yönünde çıkan haberleri yalanladı. Yevtuşenko halka provokasyonlara gelmeme çağrısında bulundu.
 
- Nijniy Novgorod Valisi Gleb Nikitin, LUKOİL rafinerisinde sabah saatlerinde insansız hava aracı saldırısı nedeniyle çıkan yangının kontrol altına alındığını açıkladı.
 
- Financial Times, Avrupa Birliği'nin dondurulan Rus varlıklarından elde edien 2-3 milyar euroluk geliri Ukrayna'ya vermeye hazırlandığını yazıyor. Gazete söz konusu miktarın bu yılın temmuz ayında Ukrayna'ya verilmesinin planlandığını aktardı.
 
- İsrail Dışişleri Bakanlığı, Rusya pasaportu taşıyan erkek vatandaşlarını Rusya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "seferberlik riskine" işaret edildi.
 
- St. Petersburg'daki eski Hyundai fabrikasıni devralan AGP yeni üretilen otomobillerin sevkiyatına başladı. RBC gazetesi Solaris markasıyla üretilen ilk otomobillerin satış noktalarına gönderildiğini yazıyor. 
 
Hyundai, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyona tepki olarak önce üretimi durdurmuş, daha sonra da fabrikayı elden çıkarmıştı. Ancak Rus basını AGP'nin kontrolüne geçen fabrikada üretilen yeni araçların Hyundai ve Kia modellerine benzediğine dikkat çekmişti.
 
- Rusya Federal Anti-Tekel Servisi FAS, bilet fiyatları nedeniyle havayolu şirketi S7 hakkında soruşturma başlattı. İzvestiya gazetesi de Roszdravnadzor'un ilaç fiyatlarınndaki artışı kontrol altında tutmak için başvurulan mekanizmayı sıkılaştıracağını yazıyor.
 
SON HABER
 
- Rusya'nın Nijni Novgorod şehrideki bir petrol rafinerisinde, Ukrayna'nın İHA saldırısının ardından yangın çıktı. Böge valisi Gleb Nikitin, sosyal medya hesabından sabah saatlerinde yayınladığı mesajda, şehrin yakınıdaki Kstovo sanayi bölgesindeki bir yakıt ve enerji kompleksi tesisine drone saldırısı gerçekleştirildiğini bildirdi. Vali, "Şu anda özel servisler, petrol rafineri tesislerinden birindeki yangını lokalize etmek için gerekli tüm araçları kullanarak olay yerinde çalışıyor. İlk verilere göre mağdur yok" diye yazdı. Nikitin saldırıya uğrayan rafinerinin adını belirtmedi. Ancak RBC ajansı, LUKOIL-Nijegorodnefteorgsintez rafinerisinin Kstovo'da bulunduğunu, valinin mesajından kısa bir süre önce şirket tarafından "bir işleme ünitesinde çalışmaların durmasına neden olan bir olay yaşandığının" duyurulduğunu yazdı. Ksotovo, Moskova'nın 470 km doğusunda bulunuyor. LUKOIL-Nijegorodnefteorgsintez, Rusya'nın en büyük petrol rafinerilerinden biri olarak biliiyor.
 
Dün gece ayrıca erken saatlerde Oryol bölgesindeki bir akaryakıt tesisine de dron saldırısı düzenlendi ve petrol depolama tanklarından biri alev aldı. İtfaiye yangını söndürdü.
 
- Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Ramenski kentsel bölgesinde hava savunma güçlerinin, "Moskova'ya doğru uçan" bir insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu. Sobyanin, "İlk verilere göre enkazın düştüğü bölgede herhangi bir hasar veya can kaybı yaşanmadı" dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın dün gece gece Rusya'daki hedeflere 25 İHA kullanarak saldırı düzenleme girişiminde bulunduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, Belgorod bölgesinde 7, Kursk bölgesinde 11, Moskova ve Oryol bölgelerinde ikişer, Bryansk, Leningrad ve Tula bölgelerinde ise birer İHA'nın imha edildiği belirtildi.
 
-  Başkan Zelenskiy, Fransız televizyonuna demecinde, "Ukrayna'nın  Rus ordusunun ülkenin doğusundaki saldırısını durdurmayı başardığını" söyledi.  "Cephedeki durum son üç aya göre çok daha iyi" diyen Zelenskiy, "Ukrayna ordusunun top mermisi eksikliği, Rusya'nın uzun menzilli silahları ve insansız hava araçlarının yüksek yoğunluğu nedeniyle zorluklar yaşadığını" sözlerine ekledi. Zelensky'ye göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yeterli desteği almaması durumunda durum "bir ay veya bir hafta içinde" değişebilir. Rus birlikleri, Donetsk bölgesindeki Avdiyivka kasabasını ele geçirdikten sonra son  saldırılarına devam ediyor. 
 
-  NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Reuters ile yaptığı röportajda, "NATO'nun Ukrayna'ya asker gönderme planı yok. Ne NATO'nun kendisi ne de NATO müttefikleri çatışmanın tarafı değil" dedi. Stoltenberg, herhangi bir NATO ülkesinin Ukrayna'ya asker göndermesi halinde, bunun tüm ittifakı bir bütün olarak etkileyeceğini, çünkü üyelerinin kolektif bir savunma anlaşmasına bağlı olduğunu söyledi. 
 
- ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines'in senatoya sunduğu rapora göre Rusya, ABD ve diğer NATO ülkeleriyle doğrudan bir askeri çatışma istemiyor. Raporda "Rusya kesine yakın bir ihitmalle ABD ordusu ve NATO ile doğrudan askeri çatışma istemiyor ve küresel ölçekte askeri çatışma eşiği olarak algıladığı seviyenin altında asimetrik faaliyetlere devam edecek" denildi.  Rapordan bazı notlar şöyle:
 
"Rusya, 2023'ün sonlarından bu yana savaş alanında tutarlı kazanımlar elde etti ve Batı'nın askeri yardımının belirsizliğinden yararlandı. Bu durum Rusya Federasyonu'na stratejik bir askeri avantaj sağlıyor ve "durumu giderek Moskova lehine çeviriyor. Rusya, savunma sanayisinin büyümesini hızlandırdı, mühimmat ve uzun menzilli silah üretimini arttırdı. Bu, gerekirse "uzun ve yoğun bir savaş yürütmesine" olanak tanıyor. Rusya ile Çin arasındaki ticaret artıyor. Çin'in Rusya'ya ekonomik ve güvenlik yardımı sağladığı, "çift kullanımlı malzeme ve silah bileşenleri de dahil olmak üzere Rus savunma sanayi kompleksini desteklediği" iddia ediliyor. Pekin, kendi ekonomik ve diplomatik çıkarlarını riske atmadan ilişkiyi korumak için destek düzeyini ayarlıyor. Bunun karşılığında Çin uygun enerji fiyatları ve Kuzey Kutbu'na daha fazla erişim elde etti. Rusya nükleer yeteneklerini geliştirmeye ve "en büyük ve en çeşitli nükleer silah cephaneliğini" sürdürmeye devam edecek. Moskova nükleer yeteneklerini ABD ve NATO ile olası bir çatışmada caydırıcılığı sürdürmek ve hedeflere ulaşmak için gerekli olarak görüyor. Rusya küresel bir siber tehdit oluşturacak ve istihbarat ve siber saldırı yöntemlerini geliştirecek."
 
- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'ya Batılı birlikler göndermeyi göz ardı etmeyeceği açıklamas yüzünden müttefik ülkelerle arasındaki gerilimin kötüleşmesi nedeniyle uzun süredir planlanan Kiev ziyaretini erteledi. NATO Genel Sektreteri Jens Stoltenberg de dolaylı olarak Macron'ı eleştirdi ve bu tür konularda müttefiklere danışılması gerektiğini söyledi. Macron'un ziyareti Şubat ayı için planlanmıştı ancak daha sonra Mart ortasına ertelendi. Pazar günü Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, ziyaretin "önümüzdeki birkaç hafta içinde" gerçekleşeceği belirtilmişti.
 
- Rusya’nın Ukrayna ve Donbass’ta yürüttüğü özel askeri operasyon devam ederken Alman Bild gazetesi, Rus askerlerinin Avdeyevka etrafındaki çatışmalar sırasında modern bir Leopard 2A6 tankını ele geçirdiğini kabul etti. Yazıda, “Pazar günü Rus askerleri hasar görmüş Leopard 2A6 ana muharebe tankının fotoğraflarını yayınladı. Bu, Almanya’dan tedarik edilen ve Rusya’nın ele geçirmeyi başardığı 18 Leopard 2 tankından ilki. Bild’in elindeki bilgiye göre bu fotoğraf gerçek” ifadelerine yer verildi. (Sputnik)
 
11 Mart Pazartesi,
 
AKŞAM BÜLTENİ
 
- Moskova Lefortovo Mahkemesi, casusluk suçlaması yöneltilen bir Güney Kore vatandaşını 3 aylığına tutuklama kararı aldı. Tass, tutuklanan şahsın adını Park Won-soon olarak aktarıyor. Güney Kore vatandaşının Vladivostok'ta gözaltına alındıktan sonra Moskova'ya getirildiği öğrenildi.
 
- Vladimir Putin, Rusya Adalet Bakanlığı tarafından yabancı ajan ilan edilen kişilere reklam verilmesini yasaklayan tasarıyı onayladı.
 
- Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’ya desteği sürdürmek için savunma sanayi ve teknoloji tabanını güçlendirmeleri, üretimi artırmaları gerektiğini belirtti.
 
"Avrupa savunma sanayini güçlendirmenin zamanı geldi" başlıklı bir blog yazısı paylaşan Borrell, AB Komisyonunun, geçen hafta yeni bir Avrupa Savunma Sanayi Stratejisi hazırladığını anımsatırken, Ukrayna'ya yeterli askeri desteği sağlamayı sürdürmek, stokları tamamlamak ve olası yeni tehditlerle yüzleşmek için savunma sanayisini güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.
 
Borrell, gergin bir jeopolitik ortam ortaya çıktığına işaret ederek, "Savunma sanayi ve teknoloji tabanımızı güçlendirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı. (Sputnik)
 
- Ukrayna istihbaratının başındaki Kirill Budanov, Kırım'a yönelik ciddi bir operasyon hazırlığında olduklarını söyledi. RBC'nın aktardığı habere göre Budanov 2022-2023'te bölgede Ukrayna ordusunun gösterdiği faaliyetlerin "tek bir stratejinin parçası" olduğunu belirtiyor.
 
- Alman hükümeti Ukrayna'ya Taurus füzelerinin tedariki konusundaki pozisyonlarının değişmediğini açıkladı. Hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, İngiltere ile 'füze takası' konusunda ise bir yorumda bulunmadı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Almanya'nın kendilerine Taurus vermesi halinde Ukrayna'ya daha fazla Storm Shadow tedarik edebileceklerini söylemişti. Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da öneriye destek çıkmıştı.
 
- Gürcistan hükümeti Ukrayna'yı kendilerine karşı "hasmane faaliyetlerde bulunmakla" suçladı. Hükümetin internet sitesinde yayınlanan metinde Ukrayna yönetiminin son 2 yıldır iki ülke arasındaki geleneksel dostlık ilişkilerini zedeleyici tutumlarda bulunduğu belirtiliyor. Gürcistan, Ukrayna'da ikamet eden eski Adalet Bakanı Zurab Adeişvili'nin iadesini talep ediyor. Hükümet Kiev'in bu talebi karşılıksız bıraktığı iddiasında.
 
- Avusturya bankası Raiffeisen Bank International, ABD Maliye Bakanlığı tarafından uyarıldıkları yönünde çıkan haberleri yalanladı. Banka yönetimi bakanlığın kendilerine yaptırımların ihlal edilmesiyle ilgili bir eleştiride bulunmadığını belirtiyor.
 
ÖĞLE BÜLTENİ
 
- Alman televizyon kanalı ARD'nin yayınına katılan Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İngiliz mevkidaşı David Cameron'un ortaya attığı "füze takası" önerisini desteklediğini söyledi. Cameron "Ukrayna'ya daha fazla Storm Shadow tedarik etmeleri karşılığında Almanya'nın kendilerine Taurus füzelerinden vermesini" önermişti. Taurus füzelerinin tedariki konusunda Alman hükümetinde koalisyon ortakları arasında görüş ayrılığı bulunuyor.
 
- CNN, NATO istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberde Rusya'nın ayda 250 bin civarında top mermisi ürettiğini ileri sürdü. Televizyon kanalı bu miktarın ABD ve Avrupa'nın Ukrayna'ya tedarik ettiği miktarın 2,5 katı olduğuna dikkat çekiyor.
 
- The New York Times, Ukrayna'nın ilk 6 F-16 uçağını temmuz ayında teslim alacağını yazıyor. Habere göre eğitimi tamamlanan pilot sayısı ise 12. Gazetenin iddiasına göre yıl sonuna kadar ve 2025 başında Ukrayna Batılı müttefiklerinden 13 F-16 daha teslim alacak.
 
Gazete ayrıca Ukraynalı pilotların Danimarka'daki eğitimlerinin "yeterince İngilizce bilmemeleri" nedeniyle uzadığını yazıyor.
 
- Fransa Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné, La Tribune du dimanche dergisine verdiği röportajda Batılı müttefikleri Rusya'yla "kuvvetler dengesi" pozisyonundan müzakerede bulunmaya çağırdı. Séjourné Batılı ülkelerin ayrıca Ukrayna'ya yardımı arttırmaları gerektiğini söyledi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı Belgorod üzerinde sabah saatlerinde insansız bir hava aracının düşürüldüğünü duyurdu.
 
- Moskova yakınlarındaki Ramenskoye'de bir inşaat malzemeleri deposunda çıkan yangında 700 m2'lik alanın zarar gördüğü bildiriliyor. Acil Durumlar Bakanlığı yanan deponun çatısının çöktüğünü, ancak olayda ilk belirlemelere göre ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.
 
- Ukrayna'nın Vinnitsa şehrinde bir mahkeme "Rusya'yı desteklediği" gerekçesiyle 80 yaşındaki bir emeklinin mal varlığına el konulmasına hükmetti. Ukrayna mahkemeleri ilk kez bu yönde bir karar alıyor. Ukrayna basını mal varlığına el konulan kadının şu anda Rusya'da yaşadığını yazdı.
 
SABAH BÜLTENİ
 
-  Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, ülkenin ittifaka girişinin 25. yıldönümü onuruna düzenlenen bir oturum sırasında, "bazı NATO ülkelerinin zaten Ukrayna'ya asker gönderdiğini" söyledi. RIA'nın aktardığına göre, Polonya meclisinin YouTube kanalında yayınlanan konuşmasında "NATO askerleri zaten Ukrayna'da" diyen Sikorksi, "Bazı politikacıların aksine, asker gönderen ülkelerin isimlerini vermek niyetinde olmadığını" ekledi. Önceki gün Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, Ukrayna'ya asker gönderme planınlarının olmadığını açıklamıştı. Macron'un "Ukrayna'ya asker gönderme seçeneğini reddetmediğini" açıklamasının ardından başlayan tartışmalar sırasıdan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, NATO ve AB ülkelerinin Ukrayna'ya asker göndermeyeceğini söylemişti. Ancak Scholz'un "İngiliz ordusunun halihazırda Ukrayna topraklarında bulunduğunu ve askeri personelin Storm Shadow füzelerini fırlatmasına yardım ettiğini" belirtmesi, özellikle İngiltere'den  "istihbarat verilerini kötüye kullanma" suçlamalarına yol açmıştı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski’nin bazı NATO ülkelerinin Ukrayna’ya çoktan asker gönderdiği şeklindeki sözlerine karşılık, “Onlar bunu daha fazla gizleyemezdi” açıklamasında bulundu. (Sputnik)
 
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy,  günlük video mesajında, Papa Francis'in taraflar arasında müzakere çağrıları da dahil olmak üzere Moskova ile Kiev arasında barışçıl çözüme yönelik girişimlerini isim vermeden eleştirdi. Zelenskiy, "Şubat 2022'de çatışmalar başladığında Hıristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudiler de dahil olmak üzere tüm Ukraynalılar savunmaya geldi. Orduyla birlikte, savunma güçlerinde duayla, sohbetle ve eylemlerle destek veren her Ukraynalı papaza teşekkür ediyorum. Kilise de budur, yanımızdadır,  2 bin 500 km ötede, sanal arabuluculuk yapılabilecek bir yerde değil" dedi. 
 
- Papa Francis'i eleştiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba sosyal medya mesajında "Asla beyaz bayrak kaldırmayacağız" diye yazdı. Kuleba “Bayrağımız sarı ve mavidir" dedi. Polonya Dışişleri Bakanı Radek Sikorski de, "Papa neden Vladimir Putin'e Rus ordusunu Ukrayna topraklarından çekme cesaretini gösterme çağrısında bulunmadı" diye sordu.
 
-  Los Angeles'ta düzenlenen Amerikan Film Akademisi Ödülleri töreninde Ukraynalı yönetmen Mstislav Çernov'un "Mariupol'da 20 Gün" adlı filmi en iyi uzun metrajlı belgesel film dalında Oscar'a layık görüldü. Bu arada Christopher Nolan'ın Oppenheimer filmi en iyi film ve en iyi yönetmen seçildi.
 
- İzvestiya gazetesi, Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Nikolai Yevmenov'un görevden alındığını yazdı. Gazete bu göreve Kuzey Filosu komutanı Amiral Aleksandr Moiseyev'in vekaleten atandığının yüksek komuta personeline iletildiğini iddia etti.
 
- CNN'in Rus basınına yansıyan haberine göre Rusya, Ukrayna savunmasını yok eden ve ön cephedeki dengeleri kendi lehine bozan güçlü bir FAB-1500 hava bombası kullandı. Habere göre  FAB-1500 1,5 ton ağırlığında ve yaklaşık yarısı patlayıcılardan oluşuyor. CNN, bombanın yaklaşık 60-70 km mesafeden savaş uçaklarından atıldığını, bu mesafenin uçakları Ukrayna hava savunma sistemlerinin ulaşamayacağı bir noktada tutabildiğini iddia ediyor. TV kanalı, FAB bombalarının Rusya'nın Donetsk yönündeki taarruzunun en önemli unsuru haline geldiğini savundu. Kommersant'ın aktardıpı habere göre ,Ukrayna'nın Avdiyivka savunmasında en önemli faktörlwerden biri bu bomba oldu. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri sözcüsü Yuriy Ignat, CNN'e verdiği demeçte, Avdiyivka savaşı öncesinde ve sırasında Rus ordusunun birkaç gün boyunca yüzlerce FAB-1500 kullandığını iddia etti. Sözcüye göre sadece 48 saat içinde Avdiyivka yönüne 250 hava bombası atıldı.
 
- Ukrayna makamları dün gece Odessa ve çevresinin bir kez daha Rus insansız hava araçlarının yoğun saldırısına uğradığını bildirdi. Ukrayna medyasına göre kentte patlamalar duyuldu. Harkov Belediye Başkanı İgor Terehov, kentteki Rus insansız hava aracı saldırısı sonucunda sivil bir altyapı tesisinin zarar gördüğünü söyledi.
 
-İngiliz resmi kaynaklarına göre Ukrayna, "ejderha dişi" oarak anılan beton tanksavar bariyerleri, hendekler, mayın tarlaları ve müstahkem mevziler de dahil olmak üzere cephenin çeşitli sektörleri boyunca savunma yapılarının inşasını hızlandırdı.
 
- La Stampa gazetesine verdiği röportajda İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, ülkesinin Ukrayna'ya Batılı asker gönderilmesine karşı olduğunu söyledi. Crosetto, "Fransa ve Polonya, NATO adına konuşamaz" dedi. Bakana göre, Ukrayna'ya asker yollanması tek taraflı bir gerilim anlamına gelecek ve diplomasinin yolunu kesecek. Crosetto, İtalya'nın Ukrayna'yı mevcut diğer yollarla desteklemeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. İtalya Savunma Bakanlığı başkanı ayrıca, Rus ekonomisinin militarizasyonunun kendisine askeri üretimde Batı'ya karşı avantaj sağladığını ve Ukrayna'nın Batı'nın silah tedarikinin çok yavaş olduğu konusunda haklı olduğunu söyledi.
 
ARŞİV İÇİN TIKLAYIN
 
 
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама