Moskova'da 'business lunch' fiyatları 2 yılda uçtu
Moskova’daki kafe ve restoranlarda yaygın olan fiks menülü iş yemeklerinin (business lunch) ortalama fiyatı 547 rubleye yükseldi. 2GIS verilerine göre, öğle menüleri 2024’ten bu yana yüzde 28,7 pahalandı.
Hafta içi her gün dışarıda yemek yiyen bir çalışanın aylık harcaması yaklaşık 11 bin rubleye ulaşıyor. Kent merkezindeki restoranlarda ise fiyatlar daha yüksek olabiliyor.
Bazı işletmeler müşteri kaybetmemek için fiyatları sabit tutmaya çalışıyor. Myaso & Ryba restoranlarında iş yemeği 680-740 ruble arasında değişirken Gürcü restoran zinciri Mama Tata’da fiyatlar 350-420 ruble seviyesinde. Buna karşılık Pizza 22 cm’de pizza, çorba ve içecekten oluşan menünün fiyatı iki yılda yüzde 51 artarak 830 rubleye çıktı. Sadece pizza ve içecekten oluşan daha ekonomik seçenek ise yüzde 31 zamla 590 rubleye yükseldi. Şehirdeki Şaşlıçnaya restoranında da iş yemeği fiyatları aynı dönemde yüzde 30-35 arttı.
Öte yandan business lunch sunan işletmelerin sayısı da azalıyor. Restoranlar, marketlerde satılan hazır yemekler ve yemek teslimatı hizmetleriyle rekabet etmekte zorlanıyor. Bazı işletmeler ise geleneksel çorba, salata ve ana yemekten oluşan menüler yerine ana menüdeki yemekleri yüzde 20-30 indirimle sunmayı veya daha küçük porsiyonlar hazırlamayı tercih ediyor.
Rusya’nın diğer büyük şehirlerinde de benzer bir tablo görülüyor. St. Petersburg’da iş yemeklerinin ortalama fiyatı 440 rubleye yükselirken iki yıllık artış yüzde 23,9 oldu. Milyon nüfuslu şehirlerde ortalama fiyat 479 rubleye ulaştı ve yüzde 27,5 arttı. En yüksek zamlar ise Yekaterinburg’da yüzde 37, Omsk’ta yüzde 35,2 ve Perm’de yüzde 32,7 olarak kaydedildi.
23.10.2026

Реклама