Patent vergi sistemi değişecek: "Küçük işletmeler topun ağzında"
Rusya'da hükümetin patent vergi sisteminde yapmayı planladığı değişiklikler, küçük işletmeleri endişeye sürükledi. Mevcut sistemi kullanan girişimciler, 60 milyon rublelik yıllık gelir üst sınırının 10 milyon rubleye düşürülmesi halinde işletmelerin kâr edemez hale gelebileceği uyarısında bulunuyor. Zira üst sınırı aşan işletmeler daha fazla KDV ödemek zorunda kalacak.
Konunun somut etkisi, St. Petersburg'da bir franchising kapsamında fırın işletmeciliği yapan girişimci Sergey'in örneğinde net olarak görülüyor. Yıllık cirosu yaklaşık 40 milyon ruble olmasına rağmen, kira, personel giderleri ve malzeme maliyetlerinden sonra kâr marjının yalnızca yüzde 10 civarında olduğunu belirten Sergey, zorunlu geçişle birlikte aylık cirosunun yüzde 5'i oranında KDV ödemek durumunda kalacağını ifade ediyor. Sergey fiyat artışlarının ise bir franchising işletmesi olarak merkezi kararlara bağlı olduğunu ve müşteri kaybı riski nedeniyle maliyetleri fiyatlara yansıtmanın kolay olmadığını vurguluyor.
Söz konusu reformun en ağır darbeyi, geniş nakit akışına sahip olmayan ve yalnızca birkaç şubesi bulunan yeni girişimcilerin vuracağı belirtiliyor. Sergey, hükümetin asıl hedefinin işletmeleri bölerek vergi avantajlarından yararlanmayı engellemek olduğunu ancak bunun, dürüst küçük işletmeleri gelişim aşamasında ciddi bir mali baskı altına sokacağını dile getiriyor. Bu durumun, yeni girişimlerin büyümesi ve yatırım yapabilmesi önünde bir engel oluşturabileceği kaydediliyor.
Tepkilere rağmen küçük işletmeler, değişikliğin yasalaşacağı kanısında. Sergey gibi girişimciler, catering sektörü için mevcut olabilecek KDV istisnaları gibi alternatif çözümleri araştırıyor. Ancak, bu tür seçeneklerin de kendi içinde karmaşık yönleri mevcut. Birçok işletme sahibi için patent sisteminin korunmaması durumunda, artan mali yükler nedeniyle işlerini kapatmak zorunda kalabilir.
Hükümet ilgili yasa tasarısını Devlet Duması'na sunmuştu.
10.10.2025

Реклама