10 bin 500 hamile Rus, Arjantin'e yasa değiştirtti
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'nin 14 Mayıs 2025'te imzaladığı yeni yasa, ülkede doğan bir çocuğun ebeveynlerine otomatik vatandaşlık hakkı tanıyan eski uygulamayı kaldırdı. Artık ebeveynlerin vatandaşlık başvurusu yapabilmeleri için iki yıl yasal ikametgah statüsüne sahip olmak zorunda.
Forbes dergisinin Rusça edisyonu tarafından hazırlanan habere göre, değişikliğin arkasında, Arjantin'de doğum yaparak çocukları üzerinden vatandaşlık alan binlerce Rus vatandaşının yarattığı göçmenlik baskısı yatıyor. Resmi verilere göre, sadece 2022'de 10 bin 500 hamile Rus kadın bu amaçla ülkeye geldi.
Yeni düzenlemeyle, turist vizesiyle gelip doğum yapanların çocukları Arjantin vatandaşı olmaya devam edecek, ancak ebeveynler artık otomatik olarak bu haktan yararlanamayacak. Aynı kararname, göçmenler için ücretsiz sağlık hizmetini de sonlandırarak, ülkeye giriş yapan herkesten zorunlu sağlık sigortası yaptırmasını şart koşuyor.
Yasanın ardından, Arjantin'deki Rus topluluğu içinde belirsizlik hâkim. Geçici belgelerle yaşayan ve doğumdan sonra hemen vatandaşlık başvurusu yapmayı planlayan ailelerin planları altüst oldu. Yerel girişimci Nikita Kruzement, artık herkesin iki yıl boyunca yasal bir oturma izni olmadan ülkede kalmasının ve vatandaşlık başvurusu yapmasının imkansız hale geldiğini belirterek, birçok kişinin planlarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacağını söyledi.
Ancak ülkede göçmenlik kuralları sıkılaşırken, Milei yönetimi aynı zamanda ekonomiyi canlandırmak için önemli reformlar da hayata geçiriyor. Sermaye afları, döviz kısıtlamalarının kaldırılması ve iş kanunundaki esneklikler, hem yerel hem de yabancı yatırımcılar için yeni fırsatlar yaratıyor. Mobilya sektöründe girişimcilik yapan Anastasia Pogojeva, iş yapmanın kolaylaştığını ve yabancı yatırımların arttığını, Decathlon ve Louis Vuitton gibi markaların ülkeye geri döndüğünü aktardı. Ancak, yüksek enflasyon ve karmaşık gümrük vergileri gibi zorluklar da varlığını sürdürüyor.
3.9.2025

Реклама