Rusya'da 3 işletmeden 2'si 'ekonomi inişe geçecek' diyor
RBC gazetesi ekonomonin gidişatıyla ilgili Rusya'da küçük ve orta ölçekli işletme birliklerinin çatı örgütü Opora Rossii üyeleriyle bir anket çalışması gerçekleştirdi.
"Yıl sonuna kadar ekonominin nasıl bir seyir izlemesini bekliyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 57'si "ekonomi inişe geçecek" yanıtını verdi. Yüzde 28'lik bir grup ise ekonominin toparlanmaya başlayacağı umudunda.
"Yaptırımlar nedeniyle yaşadığınız kaybı dost ülekelerle ticaret telafi edebildi mi?" sorusuna KOBİ temsilcilerinin yine yüzde 62'si "hayır" yanıtını veriyor. Olumlu yanıt verenlerin oranı ise yüzde 12.
Her iki soruda da kalan yüzdeler kararsızlara karşılık geliyor.
"Son bir yıl içinde eleman çıkarmak zorunda kaldınız mı?" sorusuna "evet" diyenler yüzde 49, "hayır" diyenler yüzde 51'lik oranlarla birbirine yakın. "İş gücü açığı sıkıntısı yaşıyor musunuz?" sorusuna "hayır" diyenlerin oranı ise yüzde 24. Soruya cevaben "pandemiden beri" seçeneğini işaretleyenler yüzde 29, "Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyondan beri" seçeceğini işaretleyenlerin oranı yüzde 44.
"Son 3 yılda şirketiniz yeni bir pazara açılabildi mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 67'si "hayır" cevabı veriyor. Yine yüzde 74'lük bir kesim "finans-kredi kaynaklarının yetersiz olduğunu" beyan etmekte.
Rusya'ya yeni katılan bölgelerden iş alıp alamadıkları yönündeki bir soruya "evet" yanıtını verenlerin oranı da yüzde 17'de kaldı.
2002'de kurulan Opora Rossii'nin bünyesinde 450 bine yakın girişimciyi bir araya getiren 100'den fazla birlik mevcut.
9.9.2025

Реклама