Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

İngiltere ve Ukrayna'dan '100 yıllık ortaklık' anlaşması

Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu. Son gelişmeler:
 
16 Ocak Perşembe
 
- Birleşik Krallık Başbakanı Kir Starmer, Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretten önce Birleşik Krallık hükümeti, Kir Starmer ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin savunma, bilim, enerji ve ticaret gibi alanları kapsayan “100 yıllık ortaklık” anlaşmasını imzalayacağını duyurdu. AP’nin haberine göre anlaşma, tarafların savunma iş birliği ve insansız hava araçları gibi teknolojik projelerde ortak çalışmasını öngörüyor. Ayrıca Ukrayna tahılının sevkiyatını izlemeye yardımcı olacak bir sistemin getirilmesini de içeriyor. Kir Starmer, ziyareti öncesinde “Bu anlaşma sadece bugünü değil, gelecek yüzyıldaki iki ülkemiz için yatırımları da kapsıyor” açıklamasında bulundu.
 
The Guardian’ın haberine göre, Starmer, Ukrayna ekonomisinin yeniden inşası için 40 milyon pound yardım yapılacağını açıklayacak. Bu, Starmer’ın Temmuz ayında göreve başlamasından bu yana Ukrayna’ya yaptığı ilk ziyaret. 
 
Öte yandan İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto da Kiev’e resmi bir ziyaret düzenledi. İtalya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Guido Crosetto’nun Ukrayna ziyareti sırasında yetkililerle bir dizi görüşme yapması planlanıyor. Bu ziyaret, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin geçen hafta Roma’ya yaptığı sürpriz ziyaretten bir hafta sonra gerçekleşti. Zelenskiy’nin bu ziyareti sonrasında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Ukrayna’ya Rusya ile barış görüşmelerinde “en iyi pozisyonları” sağlama sözü verirken, İtalya’nın Ukrayna’ya tam destek vereceğini teyit etmişti.
 
- Voronej bölgesindeki Liski ilçesinde bulunan bir petrol tesisine gece saatlerinde yapılan insansız hava aracı saldırısı sonrasında yangın çıktı. Bölge Valisi Aleksandr Gusev’in Telegram kanalında yaptığı açıklamaya göre, saldırıda kimse zarar görmedi. Yangını söndürmek için iki tren gönderildi. Gusev, saldırıda üç farklı bölgenin hedef alındığını ve 10’dan fazla insansız hava aracının kullanıldığını ifade etti. Vali “Çoğu saldırı Liski ilçesindeki petrol tesisine yapıldı. Vatandaşlara ait mallarda herhangi bir zarar olmadığı belirtiliyor” dedi.
 
- Rusya’nın Danimarka Büyükelçisi Vladimir Barbin, Danimarka televizyonuna verdiği röportajda, “Rusya, NATO ülkeleriyle bir çatışma istemiyor. Ancak NATO ülkelerinin, özellikle Danimarka’nın, retorikleri ve pratikteki adımları böyle bir senaryoya hazırlandıklarını gösteriyor” dedi. Barbin, bu açıklamayı Baltık ülkeleri NATO zirvesinin ardından yaptı.
 
- Gazprom Yönetim Kurulu, 28 Ocak’taki toplantısında şirketin Brüksel ve Tokyo’daki temsilciliklerinin kapatılmasını görüşecek. Şirketin bilgi açıklama portalındaki açıklamada, “Gazprom’un Belçika Krallığı Brüksel şehrindeki ve Japonya’nın Tokyo şehrindeki temsilciliklerinin kapatılması” gündem maddeleri arasında yer alıyor.
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvojaev, şehrin federal düzeyde bir olağanüstü hal bölgesi olarak tanınmasını talep ettiklerini açıkladı. Razvojaev, “Şu anda bölgemizde bölgesel ölçekte bir olağanüstü hal durumu geçerli. Bugüne kadar bölgesel bütçeden 78 milyon ruble tahsis edildi. Ancak atıkların bertarafı gibi pahalı alanlar için ek fonlara ihtiyacımız olabilir” dedi.
 
- Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı, bir Azerbaycan Hava Yolları (AZAL) uçağının düşmesiyle ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Kazakistan Ulaştırma Bakanlığı, kazanın resmi raporu gelene kadar internet kaynaklı haberlere dayanarak herhangi bir açıklama yapmayacaklarını bildirdi. Telegram kanalı Baza, 15 Ocak’ta Azerbaycan uçağının Rusya’daki hava trafik kontrolörlerine oksijen tüpü patlaması ve hidrolik arızasıyla ilgili bilgi verdiğini iddia eden bir haber yayınlamıştı.
 
 
- ABD, Rusya’ya yönelik yaptırımlarını genişleterek Zaporojya Nükleer Santrali, Rusya Savunma bakanlığı'nın "Patriot" sergi merkezi ve Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi’ni (FSVTS) yaptırım listesine dahil etti. ABD Hazine Bakanlığı’nın duyurusuna göre, listeye ayrıca Rusya, Çin, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden onlarca kişi ve şirket eklendi. Bu şirketler arasında "Voentorg", "Taktik Füze Silahları" şirketi, "Motovilikha Fabrikaları" ve diğer bazı Rus kuruluşları bulunuyor. Listede Türkiye'den şahıslar ve şirketler de bulunuyor. Bunlar arasında Türk makine ve taşımacılık şirketleri dikkati çekiyor. Hukuki sonuçlarını dikkate alarak listedeki şirketleri burada belirtmiyoruz. ABD hükümetinin resmi web sitesindeki ayrıntılı liste için TIKLAYIN
 
Bu, Ocak ayı içinde ABD’nin Rusya’ya karşı açıkladığı ikinci yaptırım paketi oldu. Daha önce, 10 Ocak’ta "Gazprom Neft" ve "Surgutneftegaz" gibi enerji şirketleri, bunların bağlı ortaklıkları ve 180’den fazla gemi yaptırım listesine eklenmişti. Kremlin, Batı yaptırımlarını yasa dışı olarak nitelendirmeye devam ediyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın çıkarlarını koruyacak ve yaptırımların etkilerini en aza indirecek önlemleri değerlendirdiklerini belirtti.
 
- Voronej Bölgesi'ndeki bir akaryakıt deposunda, 15 Ocak çarşamba akşamı düşen Ukrayna'ya ait insansız hava araçları (İHA) nedeniyle yangın çıktı. Bölge Valisi Aleksandr Gusev, olayla ilgili olarak Telegram hesabından yaptığı açıklamada, yangın nedeniyle herhangi bir yaralanma olmadığını bildirdi.  Vali Gusev, durumun kontrol altında olduğunu ve olayın soruşturulduğunu belirtirken, bölge sakinlerine İHA saldırıları tehlikesinin sürdüğü uyarısında bulundu. 
 
-  Rusya Savunma Bakanlığı, 15 Ocak sabahı Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik yüksek hassasiyetli silahlarla düzenlenen bir saldırıda, Lvov bölgesinin Strıy şehrindeki en büyük yeraltı gaz deposunun yer üstü altyapısının hedef alındığını açıkladı. Açıklama, Bakanlığın Telegram kanalında yayımlandı. Rusya, bu saldırıyı, Ukrayna tarafından Rusya topraklarına Amerikan yapımı ATACMS uzun menzilli füzeleri ve İngiliz yapımı Storm Shadow seyir füzeleriyle düzenlenen saldırılara bir yanıt olarak nitelendirdi. Ayrıca, Krasnodar Krayı’ndaki "Russkaya" kompresör istasyonuna yapılan ve Türk Akımı boru hattındaki gaz akışını hedef aldığı iddia edilen bir saldırıya karşılık olduğunu ifade etti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, perşembe sabahı yaptığı açıklamada, gece boyunca dört farklı bölgede toplam 27 Ukrayna insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.  Bakanlık, bu İHA'ların 15'inin sınırdaki Belgorod bölgesinde, 7'sinin Voronej bölgesinde, 3'ünün Tambov bölgesinde ve 2'sinin Kursk bölgesinde imha edildiğini belirtti.
 
-  Ukraynalı DeepState çatışma izleme projesi, cephe hattı haritasının son güncellemesinde, Pokrovsk’un güneybatısındaki Kotlyno kasabası yakınlarında Rus kuvvetlerinin ilerleme kaydettiğini bildirdi. Rapora göre, Rus birlikleri son günlerde Dnipro-Pokrovsk demiryolu hattını ve Pokrovsk’a giden ana karayollarından birini kesti. DeepState, Rusya'nın Kotlyno yönünde saldırarak Pokrovsk’u batıdan kuşatmaya çalıştığını ve Pokrovsk garnizonunun lojistik hatlarını kesmeyi hedeflediğini belirtti. Kotlyno’nun yaklaşık 5-6 kilometre kuzeyinde bulunan Pavlograd-Pokrovsk karayolu, Pokrovsk'u cephe gerisiyle bağlayan iki ana rotadan biri olma özelliği taşıyor ve hedefte olduğu belirtiliyor.
 
-  Global Firepower tarafından yayımlanan küresel askeri güç sıralamasında Rusya, dünyanın en güçlü ikinci ordusuna sahip ülke olarak yer aldı. Listenin zirvesinde Amerika Birleşik Devletleri bulunurken, üçüncü sırada ise Çin yer aldı.  Sıralama, bir ülkenin coğrafi konumu, ekonomik durumu gibi 60 farklı faktör dikkate alınarak hesaplanan özel bir indeksle belirlendi. Rusya'nın Çin'in hemen önünde yer alması, bu faktörlerin bir kombinasyonuna bağlandı. İlk beş sırayı Hindistan ve Güney Kore tamamlarken, ikinci beşlide Birleşik Krallık, Fransa, Japonya, Türkiye ve İtalya yer aldı. Ayrıca Global Firepower, 47 ülkenin deniz kuvvetlerini de değerlendirdi ve burada da Rusya, ABD ve Çin'in ardından üçüncü sırada yer aldı. Kuruluşun 2005 yılından beri askeri güç sıralamaları yaptığı ve bilgilerin açık kaynaklardan elde edildiği vurgulandı.
 
- Trump'ın dışişleri bakanı adayı Marco Rubio, ABD Senatosu'ndaki onay oturumunda, Rusya ve Ukrayna arasında ateşkesin sağlanması için her iki tarafın da taviz vermesi gerektiğini vurguladı. Rubio, bu sürecin kolay olmayacağını ve cesur bir diplomasi gerektireceğini belirterek, "Her iki taraf da gerçekçi olmalı ve belirli bir denge gözetilmelidir" dedi. Rubio, ABD'nin bu süreçte arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu ifade ederken, tarafların ateşkes ve nihai barış için karşılıklı etkili adımlar atmaları gerektiğinin altını çizdi.
 
- Başkan Biden "ABD'de oligarşi yükselişte ve demokrasi tehdit altında" açıklaması yaptı. Joe Biden, veda konuşmasında ülkenin giderek küçük bir grup ultra zengin kişinin elinde yoğunlaşan güç nedeniyle tehlike altında olduğunu söyledi. Konuşması, YouTube üzerinden canlı yayınlandı. Biden "Bugün Amerika’da, aşırı zenginlik, güç ve etkiden oluşan bir oligarşi şekilleniyor. Bu durum demokrasimizi, temel hak ve özgürlüklerimizi ve her Amerikalı için adil bir başarı şansını tehdit ediyor. Ayrıca, büyüyen teknoloji-endüstri kompleksinin ülke için ciddi bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyorum" dedi.  Başkan, vergi reformu çağrısı yaparak milyarderlerin en büyük vergi avantajlarını elde etmesini eleştirdi.
 
-  25 Aralık 2024’te Kazakistan’ın Aktau kenti yakınlarında düşen AZAL havayoluna ait Embraer-190 uçağının pilotlarının telsiz konuşmalarına dair yeni bir transkript yayımlandı. Baza Telegram kanalının paylaştığı belgelere göre, pilotlar Grozni ve Mahaçkale’de iniş yapmayı reddederek Bakü’ye dönme kararı aldı. Ayrıca, pilotlar uçak kokpitine "kuş çarpması" ve iki koltuğun patlaması gibi durumlar hakkında bilgi verdi. Transkripte göre, pilotlar uçağın dışarıdan bir darbeye maruz kaldığını belirtti, ancak olay anında acil durum ilan edilmedi. Daha sonra uçakta kontrol kaybı, hidrolik sistem arızası ve yolcular için oksijen yetersizliği gibi sorunlar yaşandı. Son olarak uçak Aktau’ya acil iniş yapmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, uçağın Rusya topraklarında elektronik savaş sistemleri tarafından dengesizleştirildiğini ve yerden gelen bir darbe sonucu kontrolünü kaybettiğini öne sürmüştü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise kara kutu verilerinin bu iddiaları doğrulamadığını belirterek, soruşturma sonuçlarının beklenmesi gerektiğini ifade etti. Aktau kazasında toplam 67 kişiden 29’u kurtulurken, olayın nedenlerine ilişkin kapsamlı bir teknik ve adli soruşturma devam ediyor.
 
- Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna'nın NATO üyeliği için davet alması gerektiğini vurguladı. Varşova'da Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Duda, Ukrayna'nın savaş sona ermeden ittifaka katılmasının mümkün olmadığını kabul etse de, NATO ülkelerinin Kiev'e üyelik davetini şimdiden sunması gerektiğini belirtti. Duda, böyle bir adımın, Kuzey Atlantik İttifakı'nın Ukrayna'ya gerçek güvenlik garantileri sağlamaya yönelik ilk adımı olacağını ifade etti.
 
- NATO'nun iki savaş gemisi, Baltık Denizi'ndeki altyapıyı koruma amacı taşıyan "Baltic Sentry" misyonu kapsamında Finlandiya Körfezi'ne ulaştı. Gemilerin hareketi, gemi takibi yapan Vessel Finder platformunun verilerinden ve NATO Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın sosyal medyada paylaştığı Almanya ve Hollanda bayraklı gemilerin fotoğraflarından doğrulandı. Daha önce NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Baltık Denizi'nde başlatılan bu misyonun, denizaltı altyapısını korumayı hedeflediğini açıklamıştı.
 
- İngiltere’nin, Ukrayna’da Rusya’ya karşı kullanılmak üzere Challenger 2 tankları ve diğer askeri ekipmanları konuşlandırmayı planladığı bildirildi. İngiliz basınından The Telegraph’ın haberine göre, bu plan çerçevesinde, muhtemel bir barış anlaşmasından sonra İngiliz askerlerinin demilitarize bölgelerdeki gözlem noktalarına yerleştirilmesi öngörülüyor. Haberde, Challenger 2 tanklarının yanı sıra Warrior piyade savaş araçları, M270 çok namlulu roketatar sistemleri ve binlerce askerin konuşlandırılacağı belirtiliyor. İngiltere, bu askeri gücün Rusya’ya karşı bir caydırıcılık oluşturmasını hedefliyor.
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, kadınların temel askeri eğitim almalarını ve askerlik yükümlüsü olarak kaydedilmelerini yalnızca gönüllülük esasına dayalı olarak düzenleyen yasayı imzaladı. 3 Aralık 2024'te Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanan yasa tasarısı, sağlık ve yaş açısından askerliğe uygun olan kadınların temel askeri eğitimi gönüllü olarak almaları durumunda, askerlik yükümlüsü olarak kaydedilmelerini öngörüyor. Ayrıca, yurtdışında bulunan ve 18 yaşını dolduran erkeklerin, Ukrayna'ya gelmeden askerlik kaydı yaptırabilecekleri belirtildi. Bu düzenleme, kadınlar için askeri eğitimi tamamen gönüllülük esasına bağlamayı hedefliyor.
 
- Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, 2025 yılı için özellikle talep gören silahların üretim takviminin onaylandığını açıkladı. Medvedev, Askeri-Endüstriyel Komisyon’un ihtiyaç duyulan askeri ve özel ekipmanların üretimini kontrol eden çalışma grubunun faaliyetlerine ilişkin toplantıda, geçen yıl kazanılan üretim hızının bu yıl korunmasının temel hedef olduğunu belirtti. Ayrıca, birçok alanda üretim hacminin artırıldığını vurgulayan Medvedev, insansız hava araçları da dahil olmak üzere yüksek teknolojili silahların geliştirilmesinin öncelikli görevler arasında yer aldığını ifade etti. Medvedev, Savunma Bakanlığı'nın planlanan tüm üretim noktalarının gerekli finansmanla desteklendiğini bildirdiğini de sözlerine ekledi.
 
- ABD'de kullanılan nükleer yakıtın yaklaşık beşte birinin Rusya'dan ithal edildiği açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Kaynakları Yardımcısı Jeffrey Pyatt, Rusya'dan gelen nükleer yakıt ithalatından tamamen vazgeçilmesinin zaman alacağını belirtti. Pyatt, "ABD, nükleer yakıtımızın hala yaklaşık yüzde 20'sini Rusya'dan alıyor. Bu nedenle, nükleer yakıt malzemeleri için Rusya dışı bir tedarik zinciri oluşturmak zaman gerektirecek" dedi.
 
 
15 Ocak Çarşamba
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ile 25’e 25 formülüyle esir değişimi yapıldığını duyurdu. Şu anda Rus askeri personeli Belarus topraklarında bulunuyor ve burada kendilerine psikolojik ve tıbbi destek sağlanıyor.
 
Bakanlığın açıklamasına göre, serbest bırakılan Rus askerleri, tedavi ve rehabilitasyon amacıyla Savunma Bakanlığına bağlı tıbbi tesislere sevk edilecek. Değişimin organizasyonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nin arabuluculuk yaptığı belirtildi.
 
Rusya ile Ukrayna arasındaki son esir değişimi geçen yıl 30 Aralıkta gerçekleştirilmişti. O dönemde her iki taraf da 150 askeri birbirine teslim etmişti.
 
- Ukrayna genelkurmayı yeni tugay oluşturulma sürecini askıya almaya karar verdi; mevcut birlikler, seferber edilen yeni askerlerle takviye edilecek. Bu bilgi, Forbes yazarı David Axe tarafından açıklandı. Axe, kararın, 155. mekanize tugayının dağılmasının ardından alındığını belirtti. Tugaydaki 5 bin 800 askerin yaklaşık 1700’ünün firar etmesi nedeniyle, birlik Krasnoarmeysk’e ulaşamadan çözülmüştü.
 
Daha önce, Ukrayna’da firar edenlerin gönüllü olarak birimlerine dönmesine olanak tanıyan yasa kabul edildikten sonra, 7 binden fazla kişinin birimlerine geri döndüğü bildirilmişti.
 
- NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Brüksel’de düzenlenen NATO Genelkurmay Başkanları toplantısında, ittifakın “zihniyetini savaş zamanına odaklaması” ve savaşa hazırlanması gerektiğini söyledi.
 
Rutte “Savaşı önlemek için hazırlıklı olmamız gerekiyor. Artık zihniyetimizi savaş zamanına göre değiştirme zamanı geldi” dedi.
 
Rutte, bunun savunma harcamalarının artırılmasını, Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesini ve NATO’nun dünya çapındaki ortaklarıyla işbirliğinin güçlendirilmesini içerdiğini açıkladı. Genel sekreter Ukrayna’daki çatışmada “ittifakın gelecekteki güvenliği söz konusu... Rusya, demokrasilerimizi zayıflatmaya ve bizi özgürlüğümüzden mahrum etmeye çalışarak yoğun bir şekilde çalışıyor. Ve yalnız değil. Çin, Kuzey Kore ve İran onun yanında... Savaşın seyrini değiştirmek için Ukrayna’yı daha fazla desteklememiz gerekiyor. Hepimiz bu savaşın sona ermesini istiyoruz. Ancak her şeyden önce barışın kalıcı olmasını istiyoruz.” dedi.
 
- Rusya’nın ABD eski Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Kommersant’a verdiği röportajda, Washington ile silah kontrolü üzerine temasların yeniden başlaması için Rusya’ya yönelik düşmanca politikanın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Ancak Antonov, ABD’nin şu anda Rusya’nın ulusal çıkarlarını göz önünde bulundurmadığını ve yaptırım baskısını sürdürdüğünü, bu yüzden diyalogun yeniden başlatılmasının mümkün olmadığını belirtti.
 
Antonov “Amerikalıların yalnızca START'ın önsözünde yer alan eşit ve bölünmez güvenlik ilkelerine geri dönmesi gerekiyor. Gelecekte herkes için kabul edilebilir bir barış denkleminin içeriğini ve ortak bir anlayışı geliştirmemiz gerekiyor” dedi. ABD’nin mevcut yönetiminin silah kontrolü diyalogunu yeniden başlatma çağrılarını yorumlayan Antonov, “Gerçeklerle yüzleşelim: Mevcut yönetimin tek isteği START'ın doğrulama mekanizmaları aracılığıyla nükleer cephaneliklerimize daha derinlemesine bakmak” dedi.
 
- Tanınmayan Transdinyester Moldova Cumhuriyeti lideri Vadim Krasnoselskiy, Rusya’nın kendilerine yakın zamanda gaz sağlayacağını duyurdu. Krasnoselskiy, bunun “insani yardım gazı” olacağını söyledi ve Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında bu konuyu Rusya Enerji Bakanlığı ile görüştüğünü belirtti.
 
- Rus kullanıcılar, AliExpress internet mağazasına erişimle ilgili sorunlar yaşıyor. Sboy.rf ve Downdetector verileri, 1600’den fazla şikayet olduğunu gösteriyor. Bazı kullanıcılar siteye erişemediklerini, diğerleri ise giriş yapamadıklarını bildiriyor. (RBC)
 
 
- Reuters’in haberine göre, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın danışmanları, Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmayı donduracak bir ateşkes planını destekliyor. Bu plana göre, Ukrayna’nın NATO üyeliği “öngörülebilir gelecekte” gerçekleşmeyecek, ve mevcut cephe hatları korunarak tarafların pozisyonları dondurulacak. Plan, aynı zamanda Ukrayna’ya somut güvenlik garantileri verilmesini öngörüyor.
 
Danışmanlar tarafından önerilen güvenlik garantileri arasında, Avrupa güçlerinin devriye gezdiği bir tampon bölge oluşturulması da var. Reuters’e göre bu öneri, Trump’ın üst düzey danışmanlarının çoğunluğu tarafından destekleniyor ve çatışmanın çözümüne yönelik bir zemin oluşturuyor.
 
Trump’ın kampanya sürecinde, çatışmayı göreve gelir gelmez sona erdireceğine dair verdiği sözler ise danışmanları tarafından “seçim dönemi söylemi” olarak değerlendiriliyor. Çözüm sürecinin aylar veya daha uzun bir zaman alacağı belirtilirken, yeni yönetimin oluşum sürecinin de bu zaman çizelgesine etki edeceği ifade ediliyor.
 
Ancak, önerilen planın nasıl karşılanacağı ve uygulanabilirliği, hem bölgesel hem de küresel ölçekte tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. Ateşkesin detaylarının ilerleyen süreçte netleşecek.
 
- Rusya’nın Ermenistan Büyükelçisi Sergey Kopırkin, Ermenistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Kopırkin'e, dışişleri bakanlığının iddiasına göre, Vesti Nedeli programında Ermenistan Cumhuriyeti’nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne karşı yapay olarak oluşturulmuş söylemlerin dile getirildiği gerekçesiyle bir protesto notası teslim edildi.
 
Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, nota 12 Ocakta VGTRK kanalında yayınlanan bir programdan dolayı verildi. Yayında sunucu Dmitrii Kiselyov, Zangezur Koridoru’nun Bakü ve Erivan arasındaki tartışmalarını ele almıştı. Bu ulaşım güzergahının Ermenistan’ın Syunik bölgesi üzerinden geçerek Azerbaycan’ı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ne bağlaması planlanıyor.
 
Yayında diğer konuların yanı sıra, Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği üyesi olarak elde ettiği ekonomik avantajlardan da bahsedilmişti. Ayrıca, Avrasya Ekonomik Birliği ile Avrupa Birliği üyeliğinin uyumsuz olduğunu ifade eden Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk’un açıklamalarına yer verildi.
 
- Rusya Federasyonu Toplumsal Konseyi Egemenlik Sorunları Komisyonu Başkanı Vladimir Rogov, Rus birliklerinin Donetsk'teki Dzerjinsk’i (Ukraynaca adıyla Toretsk) kontrol altına aldığını açıkladı.
 
- Polonya, 15 Ocak sabahı, Ukrayna’nın batısında Rus hava kuvvetlerinin faaliyetleri nedeniyle nöbette olan bir çift savaş uçağını havalandırdı. Bu bilgi, Polonya Silahlı Kuvvetleri Operasyonel Komutanlığı tarafından sosyal medya platformu X üzerinden duyuruldu.
 
Açıklamada “Rusya Federasyonu’nun, özellikle Ukrayna’nın batısında bulunan hedeflere yönelik saldırılar gerçekleştirmesi nedeniyle, askeri hava kuvvetleri hava sahamızda faaliyete başladı” ifadelerine yer verildi.
 
- Çekya Başbakanı Petr Fiala, TAL boru hattının modernizasyonunun tamamlandığını ve bu sayede ülkenin Rusya’dan petrol ithalatını durdurabileceğini açıkladı. Reuters’ın aktardığına göre, Fiala, Trans-Alp boru hattının artık Çekya’nın tüm petrol talebini karşılayabileceğini ve ülkenin Drujba boru hattına bağımlı olmadığını belirtti.
 
Fiala “Bu, Çekya Cumhuriyeti için kritik bir an. Çünkü artık Rusya, enerji kaynaklarının tedariki üzerinden bizi şantaj yapamayacak” dedi.
 
- FSB, Ukrayna istihbaratının Rus askerlerinin mevzilerini terk etmesi karşılığında para teklif ettiği anları gösteren görüntüler yayımladı. Görüntülerde, önce bir FSB görevlisi gerçekleştirilen operasyonu anlatıyor, ardından Ukrayna istihbaratı ile yapılan bir konuşmanın kaydı yer alıyor.
 
FSB’nin açıklamasına göre, kayıtta Ukrayna istihbaratı temsilcisinin şu ifadeleri bulunuyor: 
 
“Bir milyon için yetişkinleri hallederim. Rakam üzerinden. Bu birinci. Sonra yüzlük bir avans vereceğim.” Ardından istihbaratçı operasyonun nasıl gerçekleştirilebileceğine dair iki seçenek sundu: 
 
“Ya sahte bir operasyon yaparız—örneğin iki farklı bölgede zırh üzerinde, böylece ne sizin adamlarınız ne de bizimkiler zarar görür.” Daha sonra Ukrayna istihbarat görevlisi, “Buraya gelen generaller yüzünden düzgün bir şekilde organize etmem mümkün değil” dedi.
 
 
-  Bloomberg'in haberine göre Kiev'in Avrupalı müttefikleri, Donald Trump'ın Ukrayna konusunda daha destekleyici bir tutum alacağına dair "ihtiyatı bir iyimserlik" içine girdi. Ajansa konuşan Avrupalı yetkililer, Trump’ın ekibinin yapılan görüşmelerde "sağduyulu bir yaklaşım sergilediğini" ve Ukrayna’yı Rusya ile dezavantajlı bir barış anlaşmasına zorlamaktan kaçınabileceğini belirtti. Avrupa tarafı, Ukrayna'nın müzakere masasına daha güçlü bir pozisyonda oturabilmesi için ABD’nin desteğini sürdürmesinin önemini vurguladı.
 
Trump’ın ekibi üzerinde en çok etkili olan argümanlar ise, Rusya’ya yapılacak büyük tavizlerin yeni yönetimi, Afganistan’dan aceleyle ve başarısız bir şekilde çekilme nedeniyle yaşanan utanca benzer bir duruma sokabileceği ve böyle bir Rus zaferinin Çin’i daha agresif adımlar atmaya teşvik edebileceği oldu. Ancak, Avrupalı diplomatlar ve Ukraynalı yetkililer, Trump’ın geçmişte danışmanlarının önerilerine karşı çıkarak son dakikada kararlarını değiştirdiğini hatırlatarak, bu iyimserliğin sınırlı olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, yeni yönetimin Ukrayna konusunda net bir barış planı olmadığı ve konunun uzun süreli tartışmalara açık olduğu belirtiliyor.
 
- Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin 16. yaptırım paketini hazırlamak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Reuters’ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, yeni yaptırımlar arasında Rusya’dan alüminyum ithalatına aşamalı bir yasak da yer alabilir. Yaptırım paketinin, Ukrayna’daki çatışmaların üçüncü yıldönümü olan 24 Şubat 2025 tarihine kadar onaylanması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu'nun verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla AB ülkeleri Rusya’dan yıllık yaklaşık 2,3 milyar euro değerinde alüminyum ithal ediyor ve bu miktar son yıllarda önemli ölçüde azaldı. 
 
- ABD’nin Gazprom Neft ve Surgutneftegaz’a yönelik yaptırımlarının ardından, Rus petrolünün tankerlerle taşınma maliyeti iki katına çıktı. Reuters’a göre, bu durum Çin ve Hindistan gibi Rus petrolünün en büyük alıcılarını alternatif taşıma yöntemleri aramaya yöneltiyor. Yaptırımlar nedeniyle Rus petrolü ihracatının %15 oranında azalabileceği tahmin ediliyor. Ancak uzmanlar, Hindistan ve Çin’in Rus petrolüne olan bağımlılıkları nedeniyle bu düşüşün sınırlı ve geçici olacağını düşünüyor. Ayrıca, tanker arzındaki azalma nedeniyle navlun fiyatları artarken, Rus petrolüne uygulanan indirimler de büyüyor. Çin ve Hindistan’ın, yaptırımların etkisini azaltmak için Rus petrolü tedarikinde esneklik göstermeye devam edeceği öngörülüyor.
 
- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım ve Sivastopol'ün stratejik önemini vurgulayarak, bu bölgelerin Rusya ile birleşmelerinden bu yana yaşam kalitesi, sosyal alanlar ve ekonomik kalkınma gibi birçok alanda etkileyici başarılar elde ettiğini söyledi. Putin, Kırım'ın bölgesel gayri safi yurtiçi hasılasının 3,7 kat, Sivastopol'ün ise 8,7 kat arttığını belirtirken, bölgesel bütçe gelirlerinin de önemli ölçüde yükseldiğini ekledi. 
 
- ABD Savunma Bakanlığı için aday gösterilen FoxTV suncusu  Pete Hegseth, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Trump yönetiminin Ukrayna’ya askeri yardımı sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda net bir yanıt vermekten kaçındı. Hegseth, "Onaylandığım takdirde, Savunma Bakanlığı’nın Ukrayna ve Rusya ile ilgili konularda özel başkanlık temsilcisine tam destek sağlayacağına garanti veriyorum" dedi. 
 
- ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, mevcut başkan Joe Biden'ın yönetiminin, Rusya'nın enerji sektörüne yönelik geniş kapsamlı yaptırımlar uygulanması kararını seçilmiş başkan Donald Trump'ın ekibine bildirdiğini açıkladı. Kirby, "Ulusal güvenlik alanındaki hiçbir kararı Trump ekibine bildirmemezlik etmedik. Rus enerji sektörüne yaptırımlar kararı da dahil olmak üzere tüm detayları ve nedenlerini kendilerine aktardık" ifadelerini kullandı. 10 Ocak'ta ABD Hazine Bakanlığı, Rus enerji sektörüne yönelik en kapsamlı yaptırımların uygulandığını duyurmuştu. Bu yaptırımlar 183 petrol tankeri, birçok ticaret şirketi, petrol hizmet firması ve ilgili Rus yetkilileri kapsıyor ve Washington, bu adımların Rusya'nın her ay milyarlarca dolar kaybetmesine yol açmasını bekliyor.
 
- Almanya, Ukrayna'ya yeni bir askeri yardım paketi kapsamında 700'den fazla insansız hava aracı (İHA) ve Leopard 1 tankları için mühimmat teslim etti. Alman hükümetinin resmi sitesinde yayınlanan listeye göre, bu yardım paketinde 600 saldırı dronu HF-1, 139 keşif İHA’sı (VECTOR, RQ-35 Heidrun ve Songbird modelleri), 20 MRAP zırhlı araç, 19 bin top mermisi, 11 bin havan mühimmatı ve 495 HK 416 tüfeği yer alıyor. Ayrıca yardım paketi kapsamında binek araçlar, yün battaniyeler, tıbbi malzemeler ve çeşitli askeri ekipmanlar da bulunuyor. 
 
- 2025 yılı Ocak ayı ortası itibarıyla Rus hava yollarına ait yabancı uçaklardan sadece 300'ü Bermuda Havacılık Yetkilileri (ВСАА) kaydında kaldı. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'na göre, Şubat 2022'de yaptırımlar uygulanmadan önce Bermuda'da kayıtlı 745 ila 768 uçak bulunuyordu. Yaptırımlar sonrasında birçok uçak kaydı iptal edilerek Rusya’ya taşındı. Bu süreçte Rus hava yolları, yaklaşık 365 uçağın çifte kaydını iptal etti. Ancak bazı uçaklar hâlâ Bermuda ve İrlanda kayıtlarında bulunuyor ve bu durum uluslararası uçuşları engelliyor. Çifte kaydın kaldırılması, uçakların yasal olarak yalnızca bir ülke kaydına sahip olmasını gerektiriyor ve yaptırımlar bu süreci karmaşıklaştırıyor.
 
- Rusya ile İran arasında kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması, savunma alanında iş birliğini geliştirmeyi öngörse de, tarafların bir askeri ittifak oluşturma niyetinde olmadığı açıklandı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran devlet televizyonuna verdiği röportajda, anlaşmanın iki ülke ilişkilerinin tüm yönlerini kapsadığını ve özellikle ekonomi ve ticarete odaklandığını belirtti. Anlaşmanın 47 maddeden oluştuğu ve 17 Ocak 2025’te Moskova’da Vladimir Putin ve Mesud Pezeşkiyan tarafından imzalanacağı duyuruldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise anlaşmanın diğer ülkelere karşı olmadığını vurguladı.
 
- Mart 2022'den bu yana Rusya Silahlı Kuvvetlerini itibarsızlaştırma suçlamasıyla 167 ceza davası açıldı. Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrykin, "Bu davalardan 68'i 2024 yılında açıldı ve 101 dava soruşturmanın ardından 106 kişi hakkında mahkemeye gönderildi," dedi. Bastrykin'in açıklamalarına göre, bu davaların 46'sı yalnızca 2024 yılında karara bağlandı.
 
14 Ocak Salı
 
-  Salı günü Rusya’da hemen hemen tüm telekomünikasyon ağlarını etkileyen büyük bir kesinti meydana geldi. Moskova ve çevresindeki kullanıcılar, farklı hizmet sağlayıcılara bağlı olmalarına rağmen internete erişimde ve mobil uygulamalarda ciddi sorunlar yaşadıklarını bildirdi. Google, Liveinternet, Wikipedia ve Rusya Demiryolları gibi popüler sitelere erişim kesildi. Ayrıca bankacılık uygulamaları ve Outlook gibi posta servisleri de çalışmadı.

Kesintinin sadece Rusya içindeki kullanıcıları etkilediği, yurt dışındaki kullanıcıların bu tür bir sorun yaşamadığı gözlendi. Downradar servisine göre, Akado, Tele2, MGTS ve Rostelekom gibi operatörlerin müşterileri bağlantı sorunları bildirdi. Devlet hizmetleri ve Çalışma Bakanlığı'nın sitelerinde de erişim problemleri tespit edildi.

Roskomnadzor, Runet’te "kısa süreli bir bağlantı kesintisi" yaşandığını ve bunun hızlıca giderildiğini açıkladı. Beeline, Rostelekom ve diğer bazı sağlayıcılar, sorunun kendi ağlarından kaynaklanmadığını belirtti. VK ve Moskova Borsası gibi kurumlar ise altyapılarının sorunsuz çalıştığını duyurdu. Kesintinin kesin nedeni hâlâ belirsizliğini koruyor.

- Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Rusya Silahlı Kuvvetleri Donetsk'teki iki yerleşim yerini daha kontrol altına aldı. Batı grubuna bağlı birlikler Terney köyünü, Doğu grubu ise Neskuçnoye köyünü ele geçirdi. Terney, Lyman şehrinin kuzeydoğusunda, Neskuçnoye ise Velikaya Novoselka’nın güneyinde yer alıyor.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Bryansk bölgesindeki hedeflere altı ATACMS ve altı Storm Shadow füzesi ile saldırı düzenlediğini bildirdi. Açıklamaya göre Ayrıca, 31 insansız hava aracı fırlatıldı. Bakanlık, tüm füzelerin ve İHA’ların hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini, herhangi bir can kaybı veya yaralanma olmadığını açıkladı. Karadeniz üzerinde de iki Storm Shadow seyir füzesinin imha edildiği belirtildi.
 
Bryansk bölgesine yönelik bu saldırı girişimi, bölge valisi Aleksandr Bogomaz tarafından 13 Ocak gecesi doğrulanmıştı.
 
- NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Baltık Denizi’nde altyapı güvenliğini sağlamak için Baltic Sentry adlı bir misyonun başlatıldığını duyurdu. Son haftalarda Baltık Denizi’ndeki sualtı kablolarına yönelik hasarların artması nedeniyle fırkateynler, devriye uçakları ve deniz dronlarından oluşan bir filonun bu misyonda görev yapacağı açıklandı.
 
- Rus enerji şirketi Lukoil, yönetim kurulu kararıyla genel müdürlüğe yeni bir atama yaptı. Vadim Vorobyov’un görevine son verilirken, yerine Sergey Koçkurov getirildi. Koçkurov, Lukoil’de daha önce Rusya’daki petrol ve doğalgaz üretiminden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu. RBC kararın ardında yaptırım çekincesinin bulunduğunu yazıyor.
 
- Moskova’nın Çertanovskiy Bölge Mahkemesi, Google LLC’yi önceki para cezalarını ödemediği gerekçesiyle 8 milyar ruble para cezasına çarptırdı. Mahkeme, bu cezaların hangi davalarla ilgili olduğuna dair ayrıntı vermedi.
 
- Kazakistan Finansal Piyasaların Düzenlenmesi ve Geliştirilmesi Ajansı, yabancıların banka kartlarının geçerlilik süresini 12 ayla sınırladı. Ayrıca, bir müşterinin alabileceği kart sayısında da sınırlamaya gidildi. BFM'nin aktardığına göre bu önlemler, yasa dışı uyuşturucu ve dijital varlık işlemlerine karşı bankacılık hizmetlerinde riskleri azaltmak amacıyla alındı.
 
- Slovakya’da muhalefet, Başbakan Robert Fico hükümetine karşı güvensizlik oyu vermeye hazırlanıyor. Progresif Slovakya partisinin lideri Michal Šimečka, bu kararı bir basın toplantısında duyurdu. Parlamentoda hükümete güvensizlik oyu için 150 milletvekilinden en az 76’sının desteği gerekiyor. Bu girişime, parlamentoda temsil edilen tüm muhalefet partilerinin katıldığı belirtildi.
 
 
- Türkiye, Ukrayna’daki çatışmaların çözümüne yönelik gelecekteki olası müzakerelerde arabulucu olmayı teklif ediyor. Bu açıklama, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından yapıldı.
 
Lavrov, 2024 yılı Rus diplomasi faaliyetleriyle ilgili düzenlenen basın toplantısında “Birçok ülke arabuluculuk teklif ediyor. Elbette Türkiye de bu ülkeler arasında. Türkiye daha önce, bir anlaşmanın neredeyse değil, aslında sağlandığı bir yer olarak zaten önemli bir rol üstlenmişti,” dedi.
 
- ABD'nin bir sonraki başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği ülkelerinin liderleriyle yaptığı görüşmelerde Ukrayna’nın Rusya ile erken müzakerelere zorlanmayacağı izlenimini verdi. Ancak, Trump’ın Ukrayna’nın stratejik önemini anlamadığı ya da bu konuda ilgisiz olduğu görüşü de oluştu. Bloomberg’in kaynaklarına göre, AB yetkilileri Trump’a Ukrayna’ya desteğin devam etmesi gerektiğini vurguladı. Trump’ın ekibi, ABD’nin Kiev’e yardımı durdurmasının hem itibar kaybına yol açabileceği hem de Çin’i daha agresif adımlar atmaya teşvik edebileceği argümanlarına önem verdi.
 
- Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Alman N-tv kanalının haberine göre, Pistorius, Ukrayna’ya sağlanacak askeri yardımı görüşmek için Ukraynalı yetkililerle bir araya geldi. Alman Savunma Bakanlığı, finansal yardım paketi için bir plan hazırladı ve bu plan hükümetin onayına sunuldu.
 
- ABD Başkanı Joe Biden’ın ekibi, AB’yi, dondurulmuş Rus varlıklarının özel bir hesaba aktarılması fikrini desteklemeye ikna etmeye çalışıyor. CNN, AB’nin bu öneriye sıcak bakmadığını ve uluslararası hukuk ihlalleri riski taşıdığı gerekçesiyle endişeli olduğunu bildirdi. Bu süreçte, Trump’ın ekibinin de bu stratejiye destek verdiği belirtiliyor. Rusya’ya müzakerelere dönmesi için bir teşvik yaratılması hedefleniyor.
 
- Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelerek stratejik ortaklık anlaşmasını imzaladı. Anlaşmanın, Ermenistan’ın Güney Kafkasya’daki durumu değiştirebileceği ifade edilirken, Rusya bu girişimi eleştirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin Güney Kafkasya’da istikrar sağlamaktan ziyade, bölgede nüfuzunu artırmaya çalıştığını ileri sürdü.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD ile Rusya arasında şu anda teknik düzeyde bazı temaslar olduğunu, ancak üst düzey siyasi bir diyalog bulunmadığını belirtti. Askeri ve diplomatik kanallar aracılığıyla iletişimin sürdüğünü ifade eden Peskov, New York Times’ın Vladimir Putin ve Joe Biden arasında dolaylı temaslar olduğu yönündeki haberini reddetti.
 
- Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin, enerji rekabetini engellemek amacıyla Avrupa enerji altyapılarına yönelik saldırıları onayladığını iddia etti. Lavrov, ABD’nin Ukrayna’yı Türk Akımı gaz boru hattına zarar vermeye teşvik ettiğini öne sürdü. 11 Ocakta Rus kompresör istasyonuna bir saldırı düzenlendiğini hatırlatan Lavrov, bu girişimlerin ABD’nin küresel enerji piyasalarındaki rakiplerini zayıflatma stratejisinin bir parçası olduğunu ifade etti.
 
 
- 20 Ocak'ta göreve başlayacak olan ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakın zamanda görüşeceğini açıkladı. Newsmax’a verdiği röportajda, "Biliyorum ki o da görüşmek istiyor ve ben de çok yakında görüşeceğim. Daha önce yapardım ama… ofise girmem gerekiyor. Bazı işler için orada olmak şart" dedi. 
 
Ukrayna ve Rusya arasındaki çatışmaları sona erdirme stratejisi hakkında konuşan Trump, "Sadece tek bir strateji var ve bu Putin'e bağlı. Onun, yaşananlardan memnun olduğunu tahmim edemiyorum, çünkü bu durum onun için de pek iyi sonuçlanmadı" ifadelerini kullandı. Savaşın korkunç olduğunu vurgulayan Trump, "Askerler ölüyor ve bu İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir seviyede Yeryüzünden tamamen silinen, bir daha asla inşa edilemeyecek şehirler görüyoruz" dedi. 
 
- Rusya'nın Saratov ve Engels şehirlerinde insansız hava araçları (İHA) tarafından bu sabaha karşı düzenlenen saldırılarda iki sanayi tesisinde hasar meydana geldi. Bölge Valisi Roman Busargin, önce Engels'deki saldırının ardından acil durum ekiplerinin yoğun bir şekilde çalıştığını duyurdu. Busargin, aynı bölgeye bir önceki saldırının 8 Ocak'ta gerçekleştiğini ve aynı tesiste yangına yol açtığını hatırlattı. Rossiysaya Gazeta, Engels'teki sanayi tesisinde çıkan yangının internette dolaşan görüntülerini BAZA ajansına dayanara aktarırken, bir görgü tanığının güçlü patlamaları kaydettiğini yazdı (allttaki fotoğraf). Vali Busargin ilerleyen saatlerde Telegram kanalından, büyük bir insansız hava aracı saldırısının ardından Saratov ve Engels'teki iki sanayi kuruluşunda hasar kaydedildiği güncellemesini yaptı. Vali, "Hava savunma güçleri çok sayıda hedefi düşürdü" dedi.  Bu arada Saratov ve Engels şehirlerinde, dron saldırılarının ardından 14 Ocak günü okullar uzaktan eğitime geçti. 
 
 
İlk saldırı sonrası Engels'de bir sanayi tesisinde çıkan yangına müdahale sırasında iki itfaiye görevlisinin hayatını kaybettiği bidirilmişti. İHA'ların Engels'teki bir yakıt deposunu vurduğı ve ilk yangının hâlâ söndürülemediği haber veriliyor.
 
- Kazan yakınlarında bir İHA saldırısı sonrası bir gaz tankerinde yangın çıktı. Tataristan lideri Rüstem Minnihanov’un basın ofisinden yapılan açıklamaya göre, olay sabah saat 05:20’de meydana geldi ve herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Minnihanov olay yerine giderek durumla ilgili bilgi aldı. Acil durum ekipleri yangını hızla kontrol altına aldı. Üç hafta önce, 21 Aralık sabahı, Tataristan yine Ukrayna kaynaklı insansız hava aracı saldırılarına maruz kalmıştı. 
 
- Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), Kazan, Kaluga, Saratov ve Tambov havalimanlarında uçuşların bu sabah geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Rosaviatsiya Sözcüsü Artyom Korenyako, bu kısıtlamaların sivil hava araçlarının güvenliğini sağlamak amacıyla uygulandığını belirtti. Kaluga ve Tambov havalimanlarında kısıtlamalar sabah saatlerinde kaldırılırken, Penza ve Ulyanovsk havalimanlarında uçuş kısıtlamalarının devreye girdiği açıklandı. Kısıtlamalar, Ukrayna’daki askeri operasyonlar sonrasında artan insansız hava aracı saldırılarıyla bağlantılı olarak dönem dönem uygulanıyor.
 
- Rusya hava savunma sistemlerinin son 24 saat içinde Tula bölgesinde 16, Rostov bölgesinde ise 14 İHA'yı etkisiz hale getirdiği açıklandı. 
 
- ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'daki çatışmanın ilk günlerinde karşılaştığı iki temel görevi açıkladı. Biden, YouTube’da yayınlanan konuşmasında, "Amacımız dünyayı Ukrayna’yı savunmak için birleştirmek ve iki nükleer güç arasında bir savaşı önlemekti. İkisini de başardık" dedi. Biden, Rusya'ya karşı yaptırımlar uyguladıklarını ve Ukrayna’ya silah desteği verdiklerini belirtti. "Yapılacak daha çok şey var. Bu işi yarıda bırakmamız mümkün değil" diye ekledi.
 
Biden, yönetimi döneminde ABD'nin hem savunma hem de diplomasi alanlarında gücünü artırdığını savunarak "Dört yıl öncesine kıyasla Amerika daha güçlü, ittifaklarımız daha sağlam ve düşmanlarımız daha zayıf. Rusya’ya bakın. Putin, Kiev’i birkaç günde ele geçireceğini düşünüyordu. Ancak savaş başladıktan sonra Kiev’in merkezinde ben vardım, o değil. Putin bunu hiçbir zaman başaramadı" dedi.
 
Ukrayna’nın direnişine destek verdiklerini belirten Biden, Rusya’nın üç yıl sonunda Ukrayna’yı kontrol altına alamadığını, NATO'nun birliğini bozamadığını ve büyük toprak kazanımları elde edemediğini söyledi. 
 
- Bryansk Bölgesi Valisi Aleksandr Bogomaz, Ukrayna güçlerinin bölgeye yönelik yoğun bir kombine füze saldırısı düzenleme girişiminde bulunduğunu ancak Rus hava savunma sistemleri tarafından tüm hedeflerin imha edildiğini açıkladı. Bogomaz, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "Savunma Bakanlığı hava savunma sistemleri sayesinde tüm hedefler imha edildi. İlk belirlemelere göre yaralanan yok," dedi. Saldırıların HIMARS, ATACMS ve Storm Shadow gibi Batılı ülkeler tarafından Ukrayna'ya sağlanan uzun menzilli füzelerle gerçekleştirildiği bildirildi. 
 
- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna'nın askerlik için alt yaş sınırını 18'e düşürmek zorunda kalabileceğini belirtti. Sullivan, Bloomberg'e verdiği demeçte, "Bu, Ukrayna'nın alması gereken egemen bir karar. Ancak, canlı asker gücünün ciddi bir sorun olduğunu açıkça ifade ettik ve bu durumun çözülmesi gerekiyor" dedi. Ayrıca Sullivan, Ukrayna ordusundaki personel eksikliğinin çatışma süresince arttığını ve geçen yıl bu sorunun daha da derinleştiğini vurguladı. Sullivan, mevcut ABD yönetiminin, bu konuyla ilgili olarak seçilmiş Başkan Donald Trump'ın ekibini bilgilendirdiğini de ekledi.
 
- NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın şu anda Rusya ile güçlü bir konumdan müzakere yapma imkanına sahip olmadığını belirtti. Rutte, Kiev’in pozisyonunu güçlendirmek için NATO üyelerinden daha fazla destek talep etti. Ayrıca NATO ülkelerinin savunma harcamalarını artırması gerektiğini ifade eden Rutte, Almanya’da kurulan yeni NATO komuta merkezinin Ukrayna’ya silah tedarikini koordine edeceğini duyurdu. Barış girişimlerine aşırı odaklanılmaması gerektiğini vurgulayan Rutte, bu tür tartışmaların Rusya’ya avantaj sağlayabileceğini söyledi.
 
- Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, Ukrayna'daki çatışmalarda Rusya'nın "bazı ek başarılar" elde ettiğini açıkladı. TASS'ın haberine göre Ryder, özellikle ülkenin doğusunda Rusya'nın ilerleme kaydettiğini belirtti, "Savaş alanında gördüğümüz, Rusya'nın özellikle doğuda bazı ek başarılar elde ettiği" dedi. 
 
- The New York Times'a konuşan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden kaynaklar, Rusya'nın Kursk bölgesindeki Ukrayna karşı saldırılarını engellediğini belirtti. Gazete, çatışmaların yoğunluğunu "sınır yolundaki imha edilmiş tanklar ve araçlar" üzerinden tarif ederken, Rus ordusunun yeni nesil, 16 kilometreden fazla menzile sahip insansız hava araçlarını (İHA) kullanmaya devam ettiğini aktardı.
 
- ABD'nin Rusya'nın "gölge filosuna" yönelik yeni yaptırımlarının ardından, Çin ve Hindistan'ın bazı Rus petrol tankerlerini kabul etmekten kaçındığı iddia edildi. Bloomberg'in haberine göre, yaptırımlara tabi tutulan gemiler Hindistan limanlarına yanaşamıyor ve yalnızca 10 Ocak'tan önce kiralanan tankerler, 12 Mart'a kadar boşaltma izni alabilecek. Çin'de ise, üç Rus petrol tankeri Şandong eyaletindeki limana yanaşmasına rağmen henüz boşaltılmadı. Toplamda 2 milyon varilden fazla petrol taşıyan bu gemiler, 15 Ocak'ta boşaltılmayı planlıyordu, ancak 10 Ocak'ta ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırımları devreye girdi ve 180'den fazla tanker kara listeye alındı. Habere göre Çin liman yetkilileri, yaptırımlar kapsamındaki gemilere boşaltma yasağı getirdi.
 
- Baltık Denizi'nde İsveç, Litvanya, Almanya ve Finlandiya’yı bağlayan bir başka denizaltı kablosunda daha hasar tespit edildi. İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bolin’in yerel televizyon kanalı SVT’ye yaptığı açıklamaya göre, olay Çin’e ait bir gemiyle ilişkilendiriliyor. Savunma yetkilileri, geminin olay sırasında kıyıdan 160 kilometre uzaklıkta demirli olduğunu ve mürettebatın eylemlerinin kasıtlı olabileceğini değerlendiriyor. Ayrıca, gemi kaptanının Rusya ile bağlantılı olabileceği iddia ediliyor.  Bu olay, Baltık bölgesinde denizaltı iletişim hatlarına yönelik ilk hasar vakası değil. 26 Aralık 2024’te Finlandiya sınır güvenlik güçleri, Cook Adaları bayrağı taşıyan Eagle S adlı gemiyi, Estonya ile Finlandiya arasındaki EstLink 2 kablosuna zarar verdiği şüphesiyle durdurmuştu. Helsinki, durumu ağırlaştırıcı koşullarla zarar verme olarak soruşturuyor. Bu gelişmelerin ardından NATO, Baltık Denizi’ndeki denizaltı kablolarını korumak için 10 gemi görevlendirme kararı aldı.
 
- Çin’in en büyük havayolu şirketi China Southern, 20 Ocak-30 Mart tarihleri arasında Moskova-Pekin direkt uçuşlarını askıya alma kararı aldı. Rusya Tur Operatörleri Birliği’ne (ATOR) göre, günlük olarak gerçekleştirilen CZ342 seferi için biletler sadece 19 Ocak’a kadar rezerve edilebiliyor. Ancak, 30 Mart'tan itibaren yeniden satışa sunulacak.  ATOR, bu kararın 15 ila 17 bin yolcuyu etkileyebileceğini belirtti. İptallerin gerekçesi belirtilmese de, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) 9 Ocak’ta Moskova, St. Petersburg, Yekaterinburg, Rostov-na-Donu ve Samara’ya uçuşları durdurma tavsiyesinde bulunmuştu. 
 
- Grönland Başbakanı Mute Egede, Rusya'nın uluslararası arenadaki rolünü tanıdıklarını ancak Ukrayna konusundaki Moskova'nın tutumunu desteklemediklerini belirtti. Egede, "Grönland, Ukrayna'daki Rusya eylemlerini kınayan çok net bir açıklama yaptı. Ancak Rusya'nın uluslararası politikadaki küresel rolünü kabul ediyoruz" dedi. Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge olarak dünyanın en büyük adası olan Grönland'ı ABD'nin "satın alma" fikri geçmişte olduğu gibi Donald Trump'ın başkanlık dönemlerinde de gündeme gelmişti. Egede, Grönland’ın satılık olmadığını vurgulayarak bağımsızlık hedeflerine bağlılıklarını yineledi. 
 
13 Ocak Pazartesi
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun iki ülke sınırında bir görüşme yapma teklifine yanıt verdi ve Fico’yu 17 Ocak'ta Kiev'e davet etti. Fico, 13 Ocak’ta Zelenskiy’ye hitaben yazdığı açık mektupta, Rus gazının Avrupa’ya taşınması konusunu görüşmek istediğini ve buluşmanın Slovakya sınırında gerçekleşebileceğini önermişti. Ancak Zelenskiy, Kiev'de görüşmeyi tercih edeceğini belirtti. İki liderin ilişkileri, Ukrayna’nın Rus gazı transit anlaşmasını yenilemeyi reddetmesinin ardından gerildi. Fico, bu kararı "tamamen siyasi" olarak nitelendirerek, Slovakya ve Avrupa Birliği'ne zarar verdiğini ifade etti ve Ukrayna’ya yönelik insani yardımı durdurmak da dahil bir dizi önlem tehdidinde bulundu.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukrayna'nın 11 Ocak'ta Türk Akım'ın başlangıç noktası olan "Russkaya" kompresör istasyonuna düzenlediği insansız hava aracı saldırısını "enerji terörizmi" olarak nitelendirdi. Peskov, bu tür saldırıların Avrupa'daki enerji tüketicileri için ciddi tehlikeler oluşturduğunu vurguladı. Saldırı sonrası Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile, Gazprom CEO’su Aleksey Miller’in ise BOTAŞ yetkilileriyle durumu değerlendirdiği belirtildi. Görüşmelerde bu tür "terörist eylemlerin" enerji güvenliği için kritik risk taşıdığı ifade edildi.
 
Saldırı sırasında, Rus hava savunma sistemleri tüm insansız hava araçlarını etkisiz hale getirirken, düşen enkaz nedeniyle istasyonun bazı binaları ve ölçüm ekipmanları hafif şekilde zarar gördü. Rus yetkililer, ekipmanın hızlı bir şekilde onarıldığını ve Türk Akım üzerinden gaz akışının normal seyrine döndüğünü açıkladı. Bu olayın ardından, Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, TürkAkım'ın Orta ve Güney Avrupa'nın enerji arzı için hayati önemde olduğunu ve bu tür saldırıların bölge ülkelerinin egemenliğine tehdit oluşturduğunu belirtti. Avrupa Komisyonu ise saldırıyı kınayarak Ukrayna’dan resmi bir açıklama beklediklerini duyurdu.
 
-  Peskov öte yandan yaptırımların Rus enerji kaynaklarının mevcut ihracat rotalarını kesintiye uğratamayacağını söyledi. Peskov, devlet şirketi Rosatom’un, ABD’nin şirketin üst düzey yöneticilerine yönelik yaptırımlarına rağmen uluslararası faaliyetlerine devam edeceğini vurguladı. Alternatif ihracat yolları arandığını ifade eden Peskov, “Bir yerde bir şey kapatılıyor, başka bir yerde alternatif seçenekler ortaya çıkıyor,” diyerek yaptırımların etkilerini en aza indirme hedefini vurguladı.
 
Kremlin, ABD’nin Rus şirketlerini rekabet dışı yollarla zayıflatmaya çalışacağını öngörüyor ancak bu çabalara karşı koymayı planlıyor. Peskov, yaptırımların küresel enerji piyasalarında, özellikle petrol piyasasında istikrarsızlığa yol açtığını belirtti. (Kommersant)
 
- Ukrayna insansız hava araçlarının Krasnodar bölgesindeki Russkaya kompresör istasyonuna düzenlediği saldırının, Macaristan’ın enerji arzını tehdit ettiği açıklandı. Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, enerji güvenliğini tehdit eden her eylemin ülkenin egemenliğine bir saldırı olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Bakan, Türk Akım boru hattının, Macaristan ve Orta Avrupa’nın gaz tedariğinde vazgeçilmez olduğunu ve uzun yıllardır güvenilir şekilde çalıştığını belirtti. (RBC)
 
- Tula şehrinin merkezindeki Sovetskaya Caddesi’nde bulunan bir askeri hastanede yangın çıktı. 900 m2'lik bir alanı etkileyen yangın nedeniyle 57 kişi tahliye edildi. Bölge hükümetine göre, hastanede acemi askerler tedavi görmekteydi. Yangının üçüncü katta başladığı ve elektrik tesisatındaki bir arızadan kaynaklandığı tahmin ediliyor.
 
Yangını söndürmek için en az altı itfaiye ekibi görevlendirildi. Olay yerine ambulanslar sevk edildi. Sovetskaya Caddesi trafiğe kapatılırken, çevrede iki kilometrelik trafik sıkışıklığı meydana geldi. Ayrıca yakın bölgede iki trafik kazası rapor edildi.
 
- Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ukraynalı bir askeri göğüs göğüse muharebede yenen Andrey Grigoriev adlı onbaşının Rusya Kahramanı unvanını alma sürecinin neden hızla gerçekleştiğini açıkladı. Peskov, “Bu, belirli bir prosedür kapsamında gerçekleşti; ödül önerildi ve başkan bu kararı aldı,” dedi.
 
- Yeni Rusya vatandaşlığı alan Egor Semyonov adındaki şahıs, Armavir’deki hava okulunun mezunlarını zehirleme girişiminde bulunduğunu kabul etti. Semenov, Güney Askeri Bölge Mahkemesi’nde suçunu itiraf etti. Savcılık, Semyonov’un 2022 yılında Rus vatandaşlığı aldıktan sonra Ukrayna istihbarat servisi tarafından görevlendirildiğini belirtti. İddialara göre, Semyonov'a 400 bin ruble karşılığında kursiyerleri öldürme görevi verildi. Semyonov'a “vatana ihanet” ve “terör eylemi” suçlamaları yöneltiliyor. (BFM)
 
- Rusya Silahlı Kuvvetleri, Donetsk'teki Peşanoye yerleşimini kontrol altına aldı. Savunma Bakanlığı’nın raporuna göre köy, Merkez askeri birlikleri tarafından ele geçirildi. Köy, çatışmaların devam ettiği Pokrovsk’un güneybatısında yer alıyor.
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 2026 mali yılı için savunma harcamalarının yaklaşık 50 milyar dolar artırılmasını önerdi. Bloomberg’in haberine göre, önümüzdeki yıllarda ABD Savunma Bakanlığı bütçesi 1 trilyon doları aşabilir. Bakan, 27 Kasımda ABD İdari ve Bütçe Ofisi’ne gönderdiği yazıda, 2027–2030 mali yıllarında savunma harcamalarına GSYİH’nin yaklaşık yüzde 3’ünün ayrılmasını önerdi. 
 
Bloomberg’e göre, Bakan Austin, bu artışın gerekliliğine dair kesin bir gerekçe sunmadı; yalnızca Çin’e karşı koyma ve ittifakları güçlendirme konularına odaklanan Ulusal Savunma Stratejisi’ni destekleme amacıyla öneride bulundu.
 
- Enerji kıtlığı çeken Avrupa, küresel bir gaz mücadelesini tetikleme riski taşıyor. Bloomberg’in haberine göre, Asya’dan Güney Amerika’ya kadar olan daha yoksul gelişmekte olan ülkeler, piyasadan dışlanma tehlikesiyle karşı karşıya. Ajans, Ukrayna’daki askeri çatışmalar nedeniyle başlayan enerji krizinden bu yana ilk kez Avrupa’nın bir sonraki kış için gaz depolarını doldurma planını gerçekleştiremeyebileceğini belirtti. Avrupa’nın bu kış yeterli gaz rezervine sahip olmasına ve fiyatların yıl başından itibaren düşmesine rağmen, soğuk hava koşulları nedeniyle stoklar azalmaya devam ediyor.
 
- Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Kerç Boğazı’ndaki tanker kazası sonucu dökülen petrol ürünlerinin yarattığı etkilerin giderilmesi çalışmalarını koordine etmek için bir komisyon kurulmasına yönelik kararname imzaladı. Komisyonun başkanlığına Başbakan Yardımcısı Vitali Savelyev getirildi. 
 
- Rusya Merkez Bankası, müşteri mevduatlarının dondurulmasıyla ilgili iddiaları yalanladı. Düzenleyici kurum, bu fikri “absürt” olarak nitelendirdi ve böyle bir adımın bankacılık sisteminin temellerini ve ülkenin finansal istikrarını sarsacağını belirtti.  Açıklamada, bankaların bireylerden topladığı kaynakları kredi vermek için kullandığı vurgulandı. “Mevduatlar dondurulur, vatandaşların ve işletmelerin kendi paralarını kullanması kısıtlanırsa, kimse paralarını bankalarda tutmak istemez. Bu durum, bankaların ekonomiyi finanse etme imkanını tamamen ortadan kaldırır,” denildi.
 
- Olumsuz hava koşulları nedeniyle St. Petersburg Pulkovo Havalimanı, 12 Ocakta iki kez uçuşları kabul etmeyi ve göndermeyi durdurmak zorunda kaldı. Saat 19:00 itibarıyla 80’den fazla uçuş ertelendi ve 32 uçuş iptal edildi.

- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin "Türk Akım" doğal gaz boru hattını besleyen "Russkaya" kompresör istasyonuna 11 Ocak’ta insansız hava araçlarıyla saldırı girişiminde bulunduğunu açıkladı. Açıkamaya göre hava savunma sistemleri tüm İHA’ları etkisiz hale getirdi, ancak düşen parçalar, istasyonun gaz ölçüm ekipmanında ve bazı binalarda hafif hasara yol açtı. Olayda can kaybı yaşanmazken, Gazprom ekiplerinin hasarı hızla giderdiği ve istasyonun normal şekilde çalışmaya devam ettiği bildirildi.

"Russkaya" kompresör istasyonu, Türk Akım’ın başlangıç noktası olarak biliniyor ve Krasnodar bölgesinin Anapa ilçesinde yer alıyor. İstasyonda bulunan güçlü gaz taşıma ekipmanları, hattın bin kilometre boyunca yüksek basınçla gaz iletimini sağlıyor. Aynı gece, hava savunma sistemleri tarafından 85 insansız hava aracı düşürüldü ve bu saldırıların 16’sı Voronej ve Krasnodar bölgelerinde gerçekleşti. Yerel yetkililer, olayda herhangi bir ciddi zarar oluşmadığını teyit etti.

Türk Akım, Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz üzerinden doğal gaz taşıyan stratejik bir enerji projesii Proje, her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteli iki denizaltı boru hattından oluşuyor. İlk hat Türkiye’nin iç tüketimine hizmet ederken, ikinci hat Avrupa’ya gaz ihracatı için kullanılıyor. 2019 yılında tamamlanan TürkAkım, Rus enerji şirketi Gazprom ve Türk Boru Hatları Şirketi BOTAŞ iş birliğiyle gerçekleştirildi. Toplam uzunluğu yaklaşık 930 kilometre olan hattın, 700 kilometrelik bölümü Karadeniz’in altından geçerken kalan kısmı ise Türkiye ve Avrupa’daki kara hatlarını kapsıyor. 

- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump arasında olası bir görüşme için Türkiye’nin adı öne çıktı. Rus Duma milletvekili Andrey Kolesnik, İstanbul’un bu tür müzakereler için ideal bir platform olabileceğini belirtti. Kolesnik, "Türkiye’de daha önce benzer görüşmelerin gerçekleştirildiği unutulmamalı. Ancak nihai karar Putin’e ait" dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Trump’ın ekibinden henüz resmi bir talep gelmediğini ifade ederek, yemin töreninin ardından olası temasların değerlendirileceğini kaydetti. Ayrıca Macaristan, İsviçre ve Sırbistan gibi ülkeler de olası bir zirve için ev sahipliği yapmaya aday ülkeler arasında yer alıyor.

- ABD’nin Rusya enerji sektörüne yönelik "en kapsamlı" yaptırımları sonrası petrol fiyatları yükselişe geçti. Brent petrolünün varil fiyatı 13 Ocak'ta 81,11 dolara ulaşarak son aylardaki en yüksek seviyesine çıktı. ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) petrolü ise varil başına 77,97 doları gördü. Yeni yaptırımlar, Rusya’nın en büyük dört petrol üreticisinden ikisi olan Gazprom Neft ve Surgutneftegaz’ı hedef alırken, ABD yetkilileri bu tedbirlerin Rusya'ya aylık milyarlarca dolarlık maliyet yaratacağını belirtti.

-  ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Michael Waltz, Ukrayna’nın kaybettiği toprakları geri alma hedefini "gerçekçi olmayan bir beklenti" olarak nitelendirdi. Waltz, ABC’ye verdiği demeçte, “Her bir Rus askerinin her bir santimetrekare Ukrayna toprağından çıkarılacağı fikri gerçekçi değil, özellikle Kırım’ı da düşünürsek. Başkan Trump bu gerçeği kabul etti ve dünyanın geri kalanı da bunu anlamaya başlıyor” ifadelerini kullandı.  Rusya, 2014 yılında düzenlenen referandum sonucunda Kırım’ı topraklarına katmıştı. Benzer şekilde 2022'de Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde yapılan referandumlarla bu bölgeler de Rusya'ya bağlandı. Waltz'ın açıklamaları, Trump yönetiminin barış sürecinde farklı bir yaklaşım sergileyebileceğine işaret ediyor.

- Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz ayrıca Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında olası bir görüşme için hazırlıkların başladığını açıkladı. Waltz, ABC’ye verdiği demeçte, görüşmenin yapısı ve zamanlamasıyla ilgili detayların henüz netleşmediğini ancak liderler arasında "önümüzdeki günlerde veya haftalarda bir telefon görüşmesinin gerçekleşebileceğini" belirtti. Trump’ın, Ukrayna krizinde barışçıl bir çözüm için Rusya ile diyalog kurulmasının kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü ifade eden Waltz, çatışmaların durmasının bu sürece doğru ilk adım olabileceğini vurguladı. 

- ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna ile yapılacak olası bir barış anlaşmasının çatışmaların yeniden başlamasını önlemek için güvenlik garantilerini içermesi gerektiğini belirtti. CNN’e konuşan Sullivan, Ukrayna’nın toprakları, halkı ve özgürlüğüyle ilgili kararlarını bağımsız olarak alması gerektiğini vurgularken, Batı’nın Kiev’e belirli düzeyde güvenlik taahhüdünde bulunmasının şart olduğunu ifade etti. 

- İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, 17 Ocak’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması’nı imzalayacak. Bu yeni anlaşma, 2001’de imzalanan eski belgenin yerini alacak ve Moskova ile Tahran arasındaki güvenlik ve savunma iş birliğini derinleştirecek. İran ve Rusya, Batı ile artan gerilim ortamında bu adımı atarak güçlü bir mesaj vermeyi hedefliyor. Anlaşmanın, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından önce imzalanması, Trump’ın İran’a yönelik sert politikalar uygulama sinyalleri verdiği bir dönemde dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump arasında yapılacak olası bir görüşme için Sırbistan’ın ev sahibi olmaya hazır olduğunu açıkladı. Vučić, Pink TV'ye yaptığı açıklamada, "Dünya sorunlarına karışmam, ancak Sırbistan, Rusya ve Amerika liderlerinin buluşma yeri olmaya ilgi duyuyor. Her iki başkanın güvenliğini tam olarak sağlamaya hazırız" ifadelerini kullandı. Vučić ayrıca, Trump'ın Sırp halkı arasında Avrupa'da en fazla güven duyulan liderlerden biri olduğunu ve Putin’in de ülkede oldukça popüler olduğunu belirtti.

- Donald Trump'ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg'un Kiev ziyaretini ertelemesinin, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin çatışmaların sona ermesine dair açıklamalarıyla Trump ekibinin vizyonunun uyuşmaması veya Biden yönetiminin ziyaret için onay vermemesi nedeniyle gerçekleşmiş olabileceği iddia edildi. Ukrayna'daki Strana gazetesine göre Zelenskiy, ABD’li bir podcast yayıncısına verdiği röportajda, Rusya ile müzakerelerin ancak Trump’ın Ukrayna’ya güçlü güvenlik garantileri sunması halinde mümkün olacağını söylemişti. Kellogg’un ziyareti, Trump’ın 20 Ocak’taki yemin töreninin ardından yapılmak üzere ertelendi. 

- Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, oyların yüzde 74,68'ini alarak ikinci turda yeniden seçildi. 2020 yılından beri görevde olan sosyal demokrat Milanoviç, seçim kampanyası sırasında Avrupa Birliği ve NATO'nun Ukrayna'ya askeri destek gönderme planlarına sert eleştiriler yöneltmişti. Rakibi eski Eğitim Bakanı Dragan Primorac, sonuçları kabul ederek Milanoviç'i tebrik etti. Milanoviç’in Ukrayna karşıtı açıklamaları ve NATO’ya yönelik eleştirileri, Hırvatistan'in hıristiyan demokrat Başbakanı Andrej Plenkoviç tarafından "Putin'in uşağı" olarak nitelendirilmesine neden olmuştu.

- Polonya’da geçtiğimiz yaz kaybolan 240 tanksavar mayını, Poznan’daki bir IKEA mobilya deposunda bulundu. Haziran 2024’te Szczecin yakınlarında bir trenle taşınan mühimmat, yanlış hesaplamalar sonucu trenden indirilmeden başka bir noktaya gönderildi ve uzun süre kayıp kaldı. Savcılık, mayınların Ukrayna’ya gönderilen askeri yardımların bir parçası olabileceğini belirtti. Olay sonrası dört asker ihmalkarlıkla suçlanırken, bir generalin görevden alındığı açıklandı.

12 Ocak Pazar

- Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, ABD'nin Rusya ve Sırbistan enerji sektörüne yönelik uyguladığı yeni yaptırımları eleştirerek, bu adımların Avrupa’da akaryakıt fiyatlarının artmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Szijjarto, özellikle Rus-Sırp enerji şirketi Naftna Industrija Srbije’ye yönelik yaptırımların, Avrupa pazarında petrol sıkıntısı ve fiyat artışına neden olacağını belirtti. Macaristan'ın bu yaptırımların etkisini en aza indirmek için bölgesel ortaklarla iş birliğini artıracağını vurgulayan Szijjarto, ABD'nin bu adımının enerji piyasasında ciddi zorluklara yol açabileceğini ifade etti.

- Polonya, Rusya'ya çalışma ziyareti için giden Slovakya parlamento heyetinin bulunduğu uçağın hava sahasını kullanmasını yasakladı. Slovakya Ulusal Konseyi Başkan Yardımcısı Andrej Danko, Polonya'nın bu kararını anlamadığını ancak gerçeği kabul ettiğini belirtti. Uçak, Polonya hava sahasını kullanamayınca Çekya ve Almanya üzerinden geçerek Moskova’daki Vnukovo Havalimanı’na indi. Heyet, Rusya'nın gaz tedariki ve Ukrayna'daki çatışmalar hakkında görüşmeler yapmak üzere 15 Ocak’a kadar Rusya’da temaslarda bulunacak.

- 11 Ocak'ta Rusya'nın Soçi kentinde bir gün içinde ikinci kez deprem meydana geldi. İlk sarsıntı sabah erken saatlerde yaşanırken, ikinci deprem akşam saat 20:44'te kaydedildi ve Richter ölçeğine göre 3,9 büyüklüğünde olduğu açıklandı. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın Krasnodar Bölgesi basın servisi, depremin merkez üssünün 5 kilometre derinlikte ve Soçi'ye 9 kilometre uzaklıktaki Pplastunka köyü civarında olduğunu bildirdi. Bakanlık, can kaybı ya da yaralanma olmadığını ve altyapının normal şekilde çalışmaya devam ettiğini belirtti.

Yerel medya, ikinci depremin sabah yaşanan 3,5 büyüklüğündeki ilk sarsıntıdan daha güçlü hissedildiğini aktardı. Soçi'deki sismoloji istasyonunun başkanı Elena Karpoviç, sabah saatlerinde bölgede "bir dizi deprem" yaşandığını ve bunun Kafkasya'daki genç dağların yükselme süreciyle ilişkili olduğunu ifade etti. Uzmanlar, bölgede herhangi bir acil durum gerektirecek bir hasar oluşmadığını doğruladı.

- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kursk bölgesinde Kuzey Kore'ye ait iki askeri esir aldığını duyurdu. Zelenskiy'nin açıklamasına göre, yaralı halde ele geçirilen askerler Kiev'e getirildi ve şu anda Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından sorgulanıyor. SBU'nun verdiği bilgilere göre, esirler ne Ukraynaca, ne Rusça, ne de İngilizce konuşabiliyor.  Esirlerden biri, Rusya'ya eğitim için geldiğini iddia ederken, diğer esir bu iddiayı doğruladı. Daha önce, Ekim 2024'te Ukrayna, Kuzey Kore askerlerinin çatışma bölgelerinde bulunduğunu açıklamış ve bu bilgi Güney Kore ile Pentagon tarafından doğrulanmıştı.

- Slovakya Başbakanı Robert Fico, Zelenskiy'i Avrupa'da "yalnızca dilencilik yapmak ve şantajla para istemekle" suçladı. Fico, Zelenskiy'in bu tavrının sona ermesi gerektiğini belirtti. Slovakya ve Ukrayna arasındaki ilişkiler, Kiev'in Rusya'dan gelen gazın Slovakya üzerinden geçişine izin veren anlaşmayı uzatmaması nedeniyle gerilmiş durumda. Fico, bu kararı "tamamen siyasi" olarak nitelendirirken, bunun Slovakya ve Avrupa Birliği'ne zarar verdiğini söyledi. Buna karşılık olarak, Slovakya'nın Ukrayna'ya elektrik ihracatını durdurabileceğini, Ukraynalı mültecilere yönelik yardımları azaltabileceğini ve Ukrayna'nın AB üyeliğini engelleyebileceğini belirtti. Fico, 22 Aralık 2024'te Moskova'da Putin ile bir araya gelerek gaz tedariki konusunu görüştü. Toplantıda, Putin'in Slovakya'ya gaz tedarikini garanti ettiği açıklandı. Ancak Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Komisyonu'nun talebi üzerine Slovakya'ya gaz transit kayıpları için tazminat önerdiğini, ancak Bratislava'nın Rusya'nın taleplerine boyun eğerek "Ukrayna'ya karşı ikinci bir enerji cephesi açmaya hazırlandığını" iddia etti. Fico'nun elektrik ihracatını durdurma tehdidi, iki ülke arasındaki gerginliği daha da artırdı.

- Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın görev süresinin son döneminde Rus enerji sektörüne yönelik yeni yaptırımları sert bir dille eleştirdi. Bakanlık, bu yaptırımların, gelecekteki ABD başkanına "yanmış toprak" politikasıyla işlevsiz hale getirilmiş bir zemin bırakacağını ifade etti. Yapılan açıklamada, ABD'nin düşmanca eylemlerinin cevapsız kalmayacağı ve Rusya'nın dış ekonomi stratejisinin bu adımları göz önünde bulunduracağı belirtildi. Ayrıca, Washington'un yaptırımlarının hem Avrupa’daki müttefiklerin çıkarlarını hem de Amerikan halkının ekonomik istikrarını feda ettiği vurgulandı. Rusya, enerji sektöründe güvenilir bir küresel oyuncu olmaya devam edeceğini ve büyük yerli projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.

- Polonya merkezli RMF FM radyosunun Avrupa diplomatik çevrelerinden kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, Avrupa Komisyonu 14 Ocak Salı günü Rusya'ya yönelik 16. yaptırım paketiyle ilgili istişarelere başlayacak. AB dönem başkanlığını yürüten Polonya’nın Ukrayna'daki özel askeri harekatın başlamasının üçüncü yıldönümü olan 24 Şubat'ta yeni bir yaptırım paketini kabul etmek istediğine dikkat çekildi.

- Almanya için Alternatif (AfD) partisinin başbakan adayı Alice Weidel, parlamentoda yapılacak seçimlerde zafer kazanması durumunda 'Kuzey Akım' gaz boru hattını yeniden faaliyete geçireceğini açıkladı. Weidel, parti kongresinde "Kuzey Akım'ı yeniden devreye alacağız, buna emin olun" dedi. Weidel konuşmasında ayrıca,'utanç verici rüzgar değirmenleri' olarak adlandırdığı tüm rüzgar enerjisi santrallerinin kapatılacağını, nükleer santrallerin yeniden faaliyete geçeceğini ve kömürlü elektrik santrallerinin işletim sürelerinin uzatılacağına da söz verdi. (Sputnik)

- Azerbaycan, Şah Deniz sahasındaki teknik sorunlar nedeniyle Sırbistan'a doğal gaz tedarikini geçici olarak durdurdu. Bu nedenle Sırbistan günlük 1,7 milyon metreküplük gaz tedarikinden mahrum kaldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, bu durumun ardından ülkenin mevcut rezervleri kulanmaya başlayacağını belirtti ve gaz tedarikinin tekrar sağlanmasının birkaç ay sürebileceğini ifade etti. BP Azerbaijan, Şah Deniz Alpha platformundan Sangaçal terminaline giden denizaltı kondensat hattında teknik bir arıza tespit edildiğini ve bu nedenle üretim ile ihracatın geçici olarak durdurulduğunu açıkladı. Benzer şekilde, 7 Ocak'ta Bulgaristan'ın devlet şirketi Bulgargaz da Azerbaycan'dan gaz ithalatını teknik nedenlerle durdurmuştu. Bu gelişmeler, 2023 yılında Azerbaycan, Sırbistan ve Bulgaristan arasında açılan ortak gaz boru hattını etkiledi ve tedarik zincirinde aksamalara yol açtı.

- İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ateşkes anlaşmasına varılması durumunda uluslararası barış gücü birliklerinin Ukrayna'da konuşlandırılmasını görüşmek üzere "önümüzdeki haftalarda" Ukrayna'yı ziyaret etmeyi planlıyor. Bloomberg'in haberine göre bu, Starmer’ın başbakan olarak Ukrayna’ya yapacağı ilk ziyaret olacak.

- Tataristan'ın Nijnekamsk şehrinde bulunan "Taneko" petrol rafinerisinde yangın olduğu iddiaları yetkililer tarafından yalanlandı. RBC'nın haberine göre Nijnekamsk İcra Komitesi, sosyal medyada paylaşılan görüntülerdeki parlak ışık ve gökyüzündeki turuncu yansımanın, rafinerideki ekipmanların planlı bir şekilde yoğun çalışma moduna geçirilmesinden kaynaklandığını açıkladı. Açıklamada, bu tür faaliyetlerin rafinerinin standart güvenlik önlemleri kapsamında gerçekleştirildiği ve tüm ekipmanların normal çalışma düzeninde olduğu belirtildi.

Tataristan Cumhurbaşkanlığı basın sözcüsü Liliya Galimova da yangın iddialarını reddederek, tesisin gün içinde çalışma modunun değiştirileceğini duyurduğunu ifade etti. Galimova, tahliye işleminin ise acil durum alarmı protokolleri çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti. Aynı gün, Tataristan Acil Durumlar Bakanlığı bölgedeki insansız hava araçlarıyla saldırı riskine karşı uyarılarda bulunmuştu. Bu durum nedeniyle Kazan, Nijnekamsk ve Ulyanovsk havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durduruldu. Nijnekamsk’ta uçuş sınırlamaları akşam saat 20.00’de yeniden devreye alındı.

- Suriye'nin devrik lideri Beşar Esad'ın, Aralık ayında rejiminin düşmesinden günler önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile temas kurmaya çalıştığı ancak başarısız olduğu iddia edildi. Esad'ın eski basın sözcüsü Kamel Sakr, Al Arabiya kanalına verdiği demeçte, Esad'ın 4 ve 5 Aralık tarihlerinde birkaç kez Putin'i aradığını ancak yanıt alamadığını söyledi. Sakr’a göre, Esad bu dönemde "kendini izole edilmiş ve yalnız hissetti".  8 Aralık'ta muhalif güçlerin Şam'ı ele geçirmesiyle Esad ülkeyi terk ederek Rusya'ya sığındı. Esad’ın Putin’e ulaşamayınca Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev’i aradığı, ancak Lavrentyev’in Putin’in Belarus'ta olduğunu ve şu an yanıt veremeyeceğini ilettiği iddia edildi. Aynı günlerde Esad, Şam'daki başkanlık sarayında Rus askeri ataşesiyle görüşerek, ülkeyi terk etme planını gerçekleştirdi. Esad, önce Şam Havalimanı’na, ardından Rusya’nın Hmeymim Üssü'ne ve son olarak Rusya’ya götürüldü.

- Moskova'nın Vnukovo Havalimanı'nda UTair Havayolları'na ait bir uçak, Moskova-Dubai seferini gerçekleştirirken hidrolik sıvısı seviyesindeki sorun nedeniyle acil iniş yaptı. Flightradar24 verilerine göre uçak, Bakü yakınlarında geri dönerek Moskova’ya yöneldi. Mash’a göre uçakta bulunan 240 yolcunun sağlık durumunda herhangi bir sorun yaşanmadı. Bu olay, UTair uçaklarının bir hafta içindeki ikinci acil inişi olurken, 2025 yılının başından bu yana Rus havayolu şirketlerine ait uçaklarda yaşanan dördüncü teknik arıza oldu.

- Zaporojiya bölgesinin Berdyansk Koyu'nda, Azak Denizi kıyılarında 14,5 kilometre uzunluğunda bir fuel oil kirliliği tespit edildi. Bölge Valisi Yevgeni Balitskiy, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, açık denizden gelen fuel oilin küçük katı fraksiyonlarının sahile ulaştığını belirtti.  Bu kirliliği temizlemek için yerel MÇS ekipleri, belediye yetkilileri ve gönüllüler bölgeye yönlendirildi.  Fuel oil sızıntısı, 15 Aralık'ta "Volgoneft-212" ve "Volgoneft-239" tankerlerinin kaza yapması sonucu başlamıştı. Ayrıca, 10 Ocak'ta Volgoneft-239 tankerinin Tamani Limanı yakınlarında karaya oturması nedeniyle yeni bir sızıntı meydana geldiği bildirildi. Bu yeni sızıntının büyüklüğünün 2,8 bin metrekareyi kapsadığı belirtildi.

- Afganistan, 2024 yılında Rus ununun en büyük ithalatçısı haline gelerek alımlarını iki katına çıkardı. Rusya’nın tarım ürünleri ihracatından sorumlu devlet ajansı "Agroexport"un verilerine göre, Afganistan geçen yıl yaklaşık 80 milyon dolar değerinde Rus unu satın aldı. Bu, 2023 yılına göre iki katlık bir artışı temsil ediyor. Afganistan'ın yanı sıra Çin ve Türkmenistan da Rus ununun en büyük alıcıları arasında yer aldı.

"Agroexport"un verilerine göre, Rusya’nın toplam buğday ve buğday-çavdar unu ihracatı 2024 yılında 300 milyon dolara ulaştı ve bu, önceki yıla göre değer bazında %3, miktar bazında ise %7 artışı ifade ediyor. Afganistan’ın un ithalatındaki artış, ülkedeki yetersiz üretim kapasitesi ve iç talebi karşılamada yaşanan zorluklarla ilişkilendiriliyor. Aynı zamanda, Rusya'nın Taliban yönetimindeki Afganistan ile bağlarını güçlendirme çabalarıyla örtüşüyor. Aralık 2024'te Rusya, Taliban’ı yasaklı terör örgütleri listesinden çıkarmaya yönelik bir yasa kabul ederek ilişkilerde önemli bir adım attı.

11 Ocak Cumartesi
 
- ABD Başkanı Joe Biden, görevden ayrılmasına günler kala, Rusya’nın enerji sektörüne yönelik en büyük yaptırımları açıkladı. Yeni yaptırımlar, Rus ekonomisinin temelini oluşturan petrol ve sıvılaştırılmış doğalgaz sektörlerine zarar vermeyi hedefliyor. ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın yaptırımları delmek için kullandığı "gölge filosu"na ait 180'den fazla gemiyi ve enerji sektöründeki diğer aktörleri yaptırım listesine aldı. İngiltere de benzer şekilde Gazprom Neft ve Surgutneftegaz gibi büyük Rus petrol şirketlerini hedef alan yaptırımlar açıkladı.
 
Biden, bu adımın Putin üzerindeki ekonomik baskıyı artıracağını belirtti ve Rus liderin eylemlerine "nefes alma alanı" bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Ancak Reuters'in haberine göre bu yaptırımların devam edip etmeyeceği, 20 Ocak'ta göreve başlayacak Donald Trump yönetimine bağlı olacak. Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı olarak atanacak Mike Waltz, ekonomik baskının Putin’i müzakere masasına çekmek için kullanılabileceğini ifade etti. Biden yönetimi, yaptırımların yeni yönetimle koordineli olarak alındığını söylese de, Trump’ın yaptırımları hafifletme olasılığı Avrupa ve Ukrayna’da endişe yaratıyor.
 
- Son iddiaya göre Donald Trump’ın ABD başkanı olarak göreve başlamasının ardından, Joe Biden döneminde uygulamaya konulan yaptırımları tek başına kaldırması mümkün olmayacak; bunun için Kongre’nin onayı gerekecek. The Washington Post’a (WP) konuşan mevcut başkanlık yönetiminden üst düzey yetkililer, bu konuda yeni yönetimi uyardı. WP’ye göre, bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri Biden’dan Moskova’ya karşı daha sert ekonomik tedbirler talep etmişti. Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı olarak seçtiği Mike Waltz ise, Rusya’ya karşı yaptırımların artırılabileceğini ve bunların Ukrayna ile çatışmanın çözümü sırasında Moskova’ya baskı yapmak için kullanılabileceğini ima etmişti.Trump ise seçim kampanyası sırasında yaptırımları “sevmediğini” ve bunları daha az kullanmak istediğini söylemişti. 

Dün  Biden yönetimi, başkanlık dönemi bitmeden önce Rusya’ya karşı son yaptırım paketini açıkladı. Bu kapsamda Gazprom Neft, Surgutneftegaz ve 20’den fazla yan kuruluşu, Ingosstrakh, AlfaStrakhovanie gibi sigorta şirketleri ve Batı yaptırımlarını delerek petrol taşıdığı iddia edilen 180’den fazla gemi hedef alındı. Beyaz Saray, bu yaptırımları Rusya’nın enerji sektörüne karşı şimdiye kadar alınmış en önemli tedbirler olarak nitelendirdi.

- ABD'nin 10 Ocak'ta Rusya'nın enerji sektörüne yönelik açıkladığı yeni yaptırımların, ABD'de benzin fiyatlarında "küçük bir artışa yol açacağı" açıklandı. Başkan Joe Biden, Associated Press'in Youtube üzerinden yayınladığı konuşmasında, fiyat artışının galon başına yalnızca üç ila dört sent seviyesinde olacağını belirtti. Ancak, Biden'a göre bu yaptırımlar Rus ekonomisi üzerinde "derin bir etkide" bulunacak.

- Rusya'nın Kotovsk şehrinde iki insansız hava aracı (İHA), çok katlı iki apartmana çarptı. Tambov Bölgesi Valisi Yevgeni Pervyşov'un Telegram kanalında yaptığı açıklamaya göre, çarpışma sonucu birkaç kişi cam kırıklarından yaralandı ve kendilerine tıbbi yardım sağlandı. Yangın meydana gelmezken, binalarda hafif hasar oluştu. Telegram kanalı Mash, İHA'ların Poskonkina ve Kolhoz caddelerindeki beş katlı binalara çarptığını bildirdi. Paylaşılan fotoğraflarda, binaların bazı katlarındaki pencerelerin kırıldığı ve balkonların hasar gördüğü görülüyor. İlk bilgilere göre, saldırı sonucu en az beş kişi yaralandı.

- Anapa kentinde de İHA saldırısı alarmı verildi. Yerel yönetim, hava savunma sistemlerinin devreye girmesi nedeniyle şehirde patlama seslerinin duyulduğunu açıkladı. Gece saatlerinde kentin alarm sisteminin devreye sokulduğu ve halktan sokaklara çıkmamaları, camlardan uzak alanlarda kalmaları istendi.

- Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, ABD'nin, Sırp enerji şirketi NIS'ten Rus sermayesinin tamamen çıkarılmasını talep ettiğini açıkladı. Vučić, bu talebin 25 Şubat’a kadar yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. ABD'nin yalnızca Rusya’nın hisse oranını azaltmayı kabul etmediğini, Rusya’nın şirketteki tüm payının sona erdirilmesini istediğini ifade etti. Hidrokarbonların sondajı ve çıkarılmasıyla uğraşan bir enerji şirketi olan NIS, Pančevo’da bir rafineriye sahip. Ayrıca Bosna-Hersek, Bulgaristan ve Romanya’da 400’den fazla akaryakıt istasyonuyla faaliyet gösteriyor. Şirketin %50 hissesi Gazprom Neft’e, %6,15’i ise Gazprom’a ait. Kalan hisseler Sırbistan hükümeti ve küçük hissedarlar arasında dağılmış durumda. Bu gelişme, ABD'nin 10 Ocak’ta Rus enerji sektörüyle ilgili en sert yaptırım paketini açıklamasının ardından geldi. ABD’nin yeni yaptırımları, Gazprom Neft ve Surgutneftegaz gibi büyük Rus enerji şirketlerini hedef alırken, Rus enerji sektörüyle iş birliği yapan herhangi bir kişi veya kuruluşun yaptırımlarla karşılaşabileceği uyarısını da içeriyor.

- Slovakya Başbakanı Robert Fico, Gazprom'un, Ukrayna üzerinden transit geçişin sona ermesinin ardından Slovakya'ya gaz tedarik etmeye devam edeceğini açıkladı. Fico, Avrupa İşleri Parlamenter Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Gazprom'un gazı başka bir rota üzerinden tedarik edeceğini belirtti, ancak bu rota hakkında bilgi vermedi. Slovakya'nın en büyük devlet enerji tedarikçisi SPP'nin Genel Müdürü Vojtech Ferencz ise BP, ExxonMobil, Shell, ENI ve RWE gibi alternatif tedarikçilerle esnek kontratlara sahip olduklarını ve bu anlaşmaların miktar ve süre bakımından genişletilebileceğini ifade etti. 1 Ocak sabahı Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gaz tedarikini durdurmuştu. Bunun sebebi, Gazprom'un Ukraynalı Naftogaz ile yaptığı sözleşmenin süresinin dolmasıydı. Ancak Fico'nun açıklamasına göre, Vladimir Putin Slovakya'ya gaz tedarikinin istikrarlı bir şekilde devam edeceğine dair güvence verdi.

- Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki Kaliningrad bölgesi üzerindeki egemenlik iddiasında bulundu. Nauseda, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bölgenin tarihsel olarak Litvanya’ya ait olduğunu savunarak, "Rusya ne kadar uğraşsa da, Karaliauçius asla Kaliningrad olmayacak" ifadelerini kullandı. Bu açıklama, Rusya’nın Kaliningrad’daki Kristijonas Donelaitis Anı Müzesi’nin adını değiştirme kararına bir tepki olarak değerlendirildi. Kristijonas Donelaitis (1714–1780), Litvanya edebiyatının kurucu isimlerinden biri olarak kabul edilen önemli bir şair.

- Kursk Bölgesi'nde Ağustos 2024'te başlayan çatışmalardan bu yana, 1174 kişiden haber alınamadığı ve kayıp başvurusu yapıldığı bildirildi. Kursk Bölgesi geçici valisi Aleksandr Hinşteyn, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, bu başvurular sonrası 240 kişinin bulunduğunu belirtti. Hinşteyn’in açıklaması, Rusya İnsan Hakları Ombudsmanı Tatyana Moskalkova’nın yayımladığı kayıp listesine yanıt olarak geldi. Moskalkova, listesinin yalnızca kendisine doğrudan başvuran kişilerin yakınlarını içerdiğini, bu nedenle tam bir kayıt niteliği taşımadığını açıklamıştı. Hinşteyn ise, polis kayıtlarının bu sayının iki katı olduğunu ifade etti ve kayıp vatandaşların aranmasında İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Rus Kızılhaçı gibi çeşitli kurumlar ve gönüllülerin iş birliği içinde çalıştığını vurguladı.

- Baltık Denizi’nde Rus petrolü taşıyan bir tanker kontrolünü kaybederek Almanya açıklarında sürüklendikten sonra bir römorkör tarafından çekildi. Eventin isimli tanker, 99 bin ton petrol yüklüydü ve  Panama bayrağı altında seyrediyordu. Tanker, Rusya’nın Ust-Luga limanından Mısır’ın Port Said limanına petrol taşıyordu. Ukrayna, Eventin'in, Rusya’nın yaptırımları delmek için kullandığı “gölge filosu”na ait olduğunu iddia ediyor. 

- Rusya ve Belarus arasında karşılıklı vize tanıma anlaşması, 11 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu düzenleme, yabancı uyruklu kişiler ile vatansızlara yönelik geçiş kurallarını düzenliyor. Anlaşma kapsamında, Rusya veya Belarus tarafından verilen vizeler, sahiplerine her iki ülkeye giriş ve kalma hakkı tanıyor. Ancak, her iki ülkeye vizesiz giriş hakkı bulunan üçüncü ülke vatandaşları yalnızca kimlik belgeleriyle seyahat edebilecek. Eğer bir ülkeye vizesiz giriş hakkı bulunmuyor ise, diğer ülkeye giriş için vize alınması gerekecek. Türk vatandaşları sadece Belarus'da 30 gün süreyle vizesiz kalabiliyor. 

- Sankt-Peterburg’un Krasnogvardeyskiy Mahkemesi, bir vatandaşın Roskomnadzor’a (RKN) karşı açtığı davayı reddetti. Davacı Vadim Matveyev, YouTube’un yavaş çalışma hızından dolayı Roskomnadzor’u görevini yapmamakla suçlamıştı. Matveyev, bu durumun internet üzerindeki bilgi akışını denetlemekle ilgili yükümlülüklerin ihlal edildiğini ve anayasal ideolojik çeşitlilik ilkesinin zedelendiğini öne sürdü. Ancak mahkeme, Roskomnadzor’un belirli bir web alanındaki veri aktarım hızını denetleme yetkisi bulunmadığını ve Google LLC üzerinde kontrol yetkisinin olmadığını belirterek talebi reddetti. Ayrıca, davacının yavaş veri aktarımının somut zorluklara yol açtığını kanıtlayamadığı ifade edildi.

- Moskova'da "TV Center" (TVC) kanalına yönelik, LGBT propagandası suçlamasıyla idari bir protokol düzenlendi. Suçlama, reşit olmayanlara yönelik olarak geleneksel olmayan cinsel ilişkileri teşvik eden veya cinsiyet değiştirme isteği uyandırabilecek bilgilerin yayılmasıyla ilişkilendirildi. Söz konusu suçlama, Rusya’nın idari suçlar kanununda yer alan maddeye göre, 4 milyon rubleye kadar para cezası veya faaliyetlerin 90 güne kadar askıya alınmasını öngörüyor. Mahkeme oturumu tarihi henüz belirlenmiş değil. Rusya'da, 2023 yılında LGBT propagandası ve cinsiyet değişikliğini teşvik eden içeriklere yönelik yasa çerçevesinde, 188 ayrı para cezası kararı alındığı, bunların toplam 30 milyon rubleyi bulduğu belirtiliyor. Ayrıca, bu tür cezaların yaklaşık yarısı tahsil edilmiş durumda.

10 Ocak Cuma
 
- ABD Hazine Bakanlığı, Rus enerji devleri Gazprom Neft ve Surgutneftegaz ile bu şirketlere bağlı iki düzineden fazla yan kuruluşu yaptırım listesine dahil etti. İngiltere de aynı şekilde bu şirketlere yönelik yaptırımlar açıkladı.  Yaptırımlara dahil olanlar arasında Gazprom Neft'in Moskova ve Omsk'taki rafinerileri, Gazpromneft-Noyabrskneftegaz ve Gazpromneft-Orenburg gibi üretim tesisleri, Tacikistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Sırbistan’daki (NIS) uluslararası yapıları, ayrıca Lüksemburg merkezli Gazprom Neft International yer alıyor. Bunun yanı sıra Gazprom Neft Shelf ve Gazprom Neft Aero gibi iştirakler de yaptırım kapsamına alındı.

Surgutneftegaz ile bağlantılı yapılar arasında şirketin bankası, Kaliningradnefteprodukt ve Kirishinefteorgsintez (Kinef) rafinerisi gibi kuruluşlar da yaptırımlardan etkilendi. Ayrıca, Rosneft’e bağlı Rosnefteflot, sigorta şirketleri Ingosstrah ve Alfastrahovanie gibi deniz taşımacılığı sigortası sağlayıcıları da hedef alındı. Diğer sektörlerdeki şirketler arasında Yakutya’daki Denisovsky GOK, Kemerovo’daki Kuzbassrazrezugol ve Liskinsky fabrikası bulunuyor.

ABD ve İngiltere'nin bu yeni yaptırımları, Rusya’nın enerji ve sanayi sektörlerindeki stratejik yapılarını hedef alarak Moskova üzerindeki ekonomik baskıyı artırmayı amaçlıyor.
 
Gündüz saaterinde "ABD, Rusya’nın petrol sektörüne yönelik “en sert yaptırımlardan birini” uygulamayı planlıyor. Reuters’in ulaştığı bir belgeye göre, yaptırımlar 180 gemiyi, birçok petrol tüccarını, iki büyük petrol şirketini ve bazı Rus enerji sektöründeki yöneticileri hedef alabilir" haberi gündeme gelmişti  Bu haberler, Brent petrolünün fiyatında 3,3’lük bir artışla varil başına 79,42 dolara çıkmasına neden oldu. Daha sonra bu fiyat, Moskova saatiyle 16:40’ta 79,83 dolara ulaştı.
 
- Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya 3 milyar euro kredi sağladığını duyurdu. Bu kredi, dondurulmuş Rusya varlıklarından elde edilen gelirlerle geri ödenecek şekilde tasarlandı. AB’nin toplamda 18 milyar euroluk bir kredi sağlamayı hedeflediği açıklandı.
 
Von der Leyen, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Bugün G7’nin Avrupa kısmı olarak Ukrayna’ya 3 milyar euro sağladık,” dedi. Ukrayna’daki savaşın başlangıcından bu yana AB, Kanada, ABD ve Japonya, toplamda yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurmuştu. Bu varlıklar, "savaş sona erene kadar bloke edilecek".
 
- Avrupa Komisyonu Sözcüsü Anna-Kaisa Itkonen, Slovakya ve AB tarafından oluşturulacak gaz taşımacılığı konulu çalışma grubuna Ukrayna’nın katılmayacağını açıkladı. Grup, Slovakya Başbakanı Robert Fico’nun katılımıyla Brüksel’de düzenlenen görüşmeler sonrası oluşturuldu.
 
Itkonen, grubun teknik düzeyde çalışacağını ve Avrupa ile Slovakya’dan üst düzey yetkililerin yer alacağını belirtti. Çalışmaların önümüzdeki haftalarda başlaması bekleniyor. (BFM)
 
- Kaza geçiren Volgoneft 239 tankerinin kıç kısmından yeni bir petrol sızıntısı tespit edildi. Rusya Denizcilik Kurtarma Hizmetleri ekipleri, sızıntının etkilerini sınırlamak için çalışmalar başlattı. Sızıntının büyüklüğü henüz bilinmiyor. Tanker, Taman yerleşimi yakınlarında karaya oturmuş ve bölgede büyük miktarda mazot birikimi gözlenmişti.
 
Rusya Ulaştırma Bakanlığı, petrol sızıntısının yaklaşık 3 bin m2'lik bir alana yayıldığını belirtti. Olayın çevresel etkileri incelenmeye devam ediyor.
 
- Rusya Duma’sının Bilgi Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Anton Gorelkin, oyuncu (gamer) kimliklerinin tanımlanmasına yönelik yeni yasa tasarısı hakkında bilgi verdi. Gorelkin, bazı medya organlarında yer alan kullanıcıların yalnızca e-devlet (Gosuslugi) platformu üzerinden kayıt yaptıracağına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Yasa tasarısının detaylarının kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.
 
- Putin’in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı ile diyalog kurma isteğini Moskova’nın memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Ancak, görüşme için henüz somut bir plan olmadığını belirtti.
 
Peskov, günlük basın toplantısı sırasında “Henüz somut bir şey yok. Görüşmeye karşılıklı hazırlıklı olduğumuzu varsayıyoruz, ancak görünüşe göre Trump Oval Ofis’e geçtikten sonra somut adımlar atılacak,” dedi ve iki liderin buluşması için ön koşulların gerekli olmadığını ifade etti.
 
Peskov, ayrıca Joe Biden yönetiminin yeni bir Rusya karşıtı yaptırım paketi uygulayabileceğini de söyledi. Kremlin sözcüsü, Biden yönetiminin Donald Trump ve ekibine Rusya ile ilişkilerde “ağır bir miras” bırakmaya çalıştığını belirtti.
 
Sözcü “Biden yönetiminin, ikili ilişkiler konusunda Trump ve ekibine mümkün olduğunca zor bir miras bırakmaya çalışacağını anlıyoruz. Bu çabanın bir parçası olarak yeni bir yaptırım paketinin getirilmesi muhtemeldir,” diye ekledi.
 
- Ukrayna Savunma Bakanı Rustem Umerov, 2025 yılına yönelik askeri stratejiyi müttefiklere sunduklarını açıkladı. RBC'nın aktardığı habere göre bu strateji şu hedefleri içeriyor:
 
• Cephe hattında istikrarın sağlanması,
• Ukrayna’nın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi,
• Hava ve deniz yolları korunmasının artırılması,
• Saldırganın avantaj elde etme girişimlerine “asimetrik yanıt” verilmesi.
 
Umerov, ABD’nin 500 milyon dolarlık yeni bir yardım paketi sağlayacağını ve bu pakete hava savunma sistemleri için füzeler, havadan havaya füzeler ve F-16 uçakları için ekipmanların dahil olacağını söyledi. Umerov'un açıklamalarına göre, İngiltere ve NATO müttefikleri de 30 bin yeni insansız hava aracını 45 milyon sterlin değerinde bir paketle teslim edecek. Norveç, insansız hava araçları alımı için 700 milyon kron ayıracak. Almanya, 2025 yılında altı IRIS-T hava savunma sistemi ve bu sistemler için 50 füze sağlayacak. Ayrıca, müttefiklerin 2027’ye kadar Ukrayna savunma güçlerini desteklemeye yönelik sekiz “yol haritasını” onayladığı belirtildi.
 
- Japonya, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar kapsamında 11 kişi ve 29 şirkete kısıtlamalar getirdi. Konuyu haberleştiren RBC gazetesi ayrıca Çin ve Türkiye’den bazı kuruluşlara ihracat kısıtlamaları uygulandığını yazıyor. Ancak haberde söz konusu kuruluşların adı verilmedi.
 
- Rusya İşbirliği Ajansı Rossotrudniçestvo Başkanı Yevgeniy Primakov, Şam’daki Rus Evi’nin Ukrayna’nın Suriye’deki diplomatik misyonuna devredildiği iddialarını yalanladı. Primakov binanın kapalı tutulduğunu ve güvende olduğunu söyledi. (BFM)
 
- Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Kaliningrad’ın tarihsel olarak Litvanya’ya ait bir şehir olduğunu ileri sürdü. Nauseda sosyal medya hesabında “Rusya ne kadar uğraşsa da, Karaliauçius asla Kaliningrad olmayacak,” diye yazdı. Business FM, cumhurbaşkanının bu açıklamayı Çistiye Prudi köyündeki Kristijonas Donelaitis Anı Müzesi’nin adının değiştirilmesine yönelik karardan sonra geldiğini yazıyor. 
 
- Brent petrol fiyatı, Londra ICE borsasında varil başına 78 doları aştı. Bu seviye, 14 Ekimden bu yana ilk kez kaydedildi. Moskova saatiyle 13:08’de varil fiyatı yüzde 2,38 artışla 78,67 dolara yükseldi.
 
 
- ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kendisiyle bir araya gelmek istediğini ve tarafların bu etkinlik için hazırlık yapmaya başladığını açıkladı. Cumhuriyetçi lider, olası buluşma tarihi hakkında bilgi vermedi. Bir gün önce, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Trump’ın ekibinden böyle bir talep almadıklarını ve Beyaz Saray’ın yeni liderinin göreve başlamasını beklemenin uygun olacağını belirtmişti.
 
Trump Florida’daki Mar-a-Lago’da Cumhuriyetçi valilerle bir araya gelmeden önce Reuters’e yaptığı açıklamada “Putin görüşmek istiyor ve bunu organize edeceğiz,” dedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Putin ve kendisinin üçlü bir toplantı yapma olasılığı sorulduğunda Trump, bu konunun ilerleyen dönemde netleşeceğini söyledi.
 
- Ukrayna'ya askeri yardım konusunda çalışan Ramstein temas grubu, Donald Trump’ın göreve dönmesiyle faaliyetlerini sona erdirebilir. Bu değerlendirme, The New York Times gazetesinin bir köşe yazısında Trump’ın 20 Ocakta gerçekleşecek yemin töreni öncesinde yapıldı. Yazıda, Joe Biden yönetiminin Ukrayna’ya sağladığı desteğin Trump yönetimi döneminde azaltılabileceği vurgulandı. Bu durumun, grubun önceki düzeyde çalışmasını belirsiz hale getirdiği belirtildi.
 
- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna’ya 3 milyar euroluk bir askeri yardım paketi sunmak istiyor ancak bu teklif, Başbakan Olaf Scholz tarafından engelleniyor. Der Spiegel’in kaynaklarına dayandırdığı habere göre, bakanlar Kasım 2024’teki hükümet koalisyonunun dağılmasının ardından yeni bir yardım dilimi üzerinde çalışmaya başladılar. Federal seçimlerden önce, 23 Şubat’a kadar Kiev’e ihtiyaç duyduğu silahların, özellikle IRIS-T hava savunma sistemlerinin, tekerlekli obüslerin ve topçu mühimmatlarının gönderimini onaylatmayı umuyorlar.
 
- Rusya'ya bağlı Rostov bölgesi, cuma gecesi insansız hava araçlarıyla yoğun bir saldırıya uğradı. Bölge valisi Yuri Slyusar, Rus hava savunma güçlerinin saldırıyı püskürttüğünü ve elektronik harp yöntemleriyle 16 insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini açıkladı. İlk bilgilere göre yaralanan olmadı, ancak sahada bazı hasarlar meydana geldi.
 
Öte yandan aynı gece Kiev’de de patlama sesleri duyuldu. Yerel yetkililer, hava savunma sistemlerinin çalıştığını belirtti. Detaylı bilgi verilmezken, hava saldırısı alarmı birçok bölgede devreye girdi.
 
- Japonya, Rusya’ya yönelik olarak üç banka, 29 tüzel kişi ve 11 bireyi kapsayan yaptırımlar açıkladı. Ayrıca, 22 Rus kuruluşuna ve 335 ürün çeşidine ihracat kısıtlaması getirildiği ve bu önlemlerin 23 Ocakta yürürlüğe gireceği duyuruldu.
 
- Rusya’nın Danimarka Büyükelçisi Vladimir Barbin, ABD’nin Grönland’da F-35 savaş uçakları için havaalanı altyapısı oluşturduğunu açıkladı. Diplomat, seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump’ın Danimarka özerkliği konusundaki politikalarının bölgede durumun kötüleşmesine yol açabileceği konusunda uyardı. Büyükelçi, ABD’nin bu faaliyetlerini Rusya’nın askeri planlamasında dikkate alacağını belirtti. Barbin, Grönland’daki Pituffik askeri-uzay üssünün, ABD’nin Arktik yönünden gelebilecek füze saldırılarına karşı erken uyarı sisteminde önemli bir rol oynadığını ifade etti.
 
Reuters'in yayınladığı bir başka haberde ABD yetkililerinin, Grönland’daki en büyük nadir toprak metalleri sahasının Çin’e satılmasını önlemek için proje geliştiricisine baskı yaptığı belirtildi. Tanbreez Mining CEO’su Greg Barnes, 2024 yılında Washington’dan yetkililerin projeyi iki kez ziyaret ettiğini ve satışın Çin’e yapılmaması yönünde imalarda bulunduklarını söyledi. Sonuç olarak, proje Çin şirketlerinin teklif ettiği değerin çok altında bir fiyatla New York merkezli Critical Metals firmasına satıldı.
 
9 Ocak Perşembe
 
- Zelenskiy, Almanya’daki Ramstein NATO üssünde düzenlenen 25. Ukrayna Temas Grubu toplantısında, Batılı müttefiklerinden Ukrayna’ya asker gönderilmesini istedi. Zelenskiy, bu adımın Rusya’yı barışa zorlamak için en etkili araçlardan biri olacağını belirtti. İngiltere ve Fransa’nın bu konuda destekleyici sinyaller verdiğini ifade eden Zelenskiy, müttefiklerin cesur adımlar atması gerektiğini vurguladı.
 
Zelenskiy, Fransa’nın daha önce önerdiği Ukrayna’ya asker konuşlandırma planını hatırlatarak, bu önlemin barışı hızlandırabileceğini söyledi. Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot, 2024 yılının Kasım ayında yaptığı açıklamada, müttefiklerin Ukrayna’ya destek konusunda "kırmızı çizgiler koymaması gerektiğini" ve Fransız askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmesini dışlamadıklarını belirtmişti. ABD’deki kaynaklara göre, seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump da bu fikri destekledi, ancak Amerikan askerlerinin bu misyonda yer almayacağını ifade etti. Avrupa ülkeleri ise 40 bin askerden oluşacak bir misyon üzerinde görüşmeler yürütüyor ve bu gücün Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Polonya askerlerinden oluşması bekleniyor. Avrupa güvenlik kaynakları, Ukrayna’nın savunması için 100 bin askere ihtiyaç duyulacağını öngörüyor.
 
- ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak ataması beklenen Mike Waltz Fox News’a verdiği röportajda, ABD’nin Grönland’a ulusal güvenlik açısından ve Rusya’ya karşı koymak amacıyla ilgi duyduğunu söyledi. Waltz “Rusya, Arktika’nın kralı olmaya çalışıyor. 60’tan fazla buz kırıcı gemileri var, bunlardan bazıları nükleer. Bizim ise sadece iki tane var ve biri yeni yandı,” dedi. 
 
“Kutuplardaki buzulların geri çekilmesiyle birlikte Çinliler artık buz kırıcılar inşa ediyor ve oraya ilerliyorlar,” diyen Waltz ayrıca Grönland’daki petrol, gaz ve mineral kaynaklarına da dikkat çekti.
 
- Donald Trump’ın Ukrayna ve Rusya’ya özel elçi olarak seçtiği isim, Keith Kellogg bir röportajda, başkan seçilen Trump’ın “Putin’e bir şeyler vermeye çalışmadığını” söyledi.
 
Kellog Fox News’a 8 Ocakta yaptığı açıklamada, Trump’ın bu hafta düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın NATO’ya katılma arzusunun Vladimir Putin’in işgalini kışkırttığını ima eden ifadelerine bu sözlerle açıklık getirdi. 
 
- ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD’nin Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım paketi sağlayacağını doğruladı. Bakan, bu açıklamayı Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde Ukrayna’ya silah tedarikini koordine eden ülkeler grubunun toplantısında yaptı.
 
AFP'nin haberine göre, Austin yeni yardım paketine Ukrayna hava savunma sistemleri için ek füzelerin, “havadan karaya” sınıfı mühimmatların ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin aldığı F-16 savaş uçaklarını desteklemek için gereken ekipmanların dahil olacağını söyledi. Ancak Austin sağlanacak mühimmat miktarını belirtmedi.
 
Bir gün önce AP kaynakları, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Ukrayna’ya 500 milyon dolarlık bir askeri yardım paketi tahsis edeceğini bildirmişti. Kaynaklara göre, ABD yetkilileri bu adımla Kiev’e olası müzakereler öncesinde daha avantajlı pozisyonlar yaratmayı hedefliyor.
 
- Görevden ayrılmaya hazırlanan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulayacak.  Reuters'e konuşan bir ABD yetkilisi, kararın bu hafta açıklanacağını belirtti. Yaptırımlar Rusya ekonomisini hedef alacak.
 
Yaptırımların sıkılaştırılması, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump göreve başlamadan Ukrayna’nın askeri olarak güçlendirilmesi çerçevesinde alınan önlemler arasında yer alıyor. Ancak habere göre hangi yaptırımların uygulanacağına dair detaylar henüz net değil. Washington’dan gelen tek bilgiye göre, yaptırımlara Çinli şirketler de dahil olabilir.
 
- Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Facebook sayfasında (Faaliyetleri Rusya’da aşırılıkçı olarak kabul edilip yasaklanan Meta'ya ait) bölgede uzun vadeli istikrar ve barış sağlanması için önerilerini paylaştı. Bu öneriler arasında Azerbaycan’ın karşılıklı iddialardan vazgeçmesi de bulunuyor.
 
- Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, Tiflis’teki bir brifingde yeni ofisini tanıttı ve burada “cumhurbaşkanlığı işlevlerini” yerine getirmeye devam edeceğini açıkladı.
 
“Bugün sizi Orbelianni Sarayı’nın devamı niteliğindeki yeni ofisime kabul etmek istedim,” diyen Zurabişvili, “Ben cumhurbaşkanıyım ve cumhurbaşkanı olarak kalacağım,” ifadelerini kullandı. (RBC)
 
- Sky News Arabia, Suriye’nin eski Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın eşi Esma Esad’ın, evlenmeden önce İngiliz istihbaratı için çalışmış olabileceğini ileri sürdü. Suriyeli muhalif gazeteci Nizar Nayuf’un yayımladığı belgelere dayandırılan haber ana akım Rus basınında da yer buldu.
 
Belgelerde, Esma Esad’ın 1990’larda Londra’da Amerikan bankası JP Morgan’da, İngiliz istihbarat görevlisi Eliza Bowler’ın yardımıyla iş bulduğu belirtiliyor. Ayrıca Suriyeli yetkililerin bu tür temaslardan haberdar olabileceği ifade ediliyor. Bu nedenle, Sky News Arabia’nın aktardığına göre, dönemin devlet başkanı Hafız Esad, oğlunun Esma ile evlenmesine karşıydı. Ancak belgelerin doğruluğunun henüz teyit edilemediği vurgulanıyor. (Kommersant)
 
 
- Moldova'da fiilen özerk Transdinyester bölgesinde, insanların evlerini odun veya gazla ısıtmaya çalışırken hayatlarını kaybettikleri olaylar kaydedildi. Resmen tanınmayan Transdinyester'in Dışişleri Bakanı Vitaliy İgnatyev, durumun insani ve enerji krizinden kaynaklandığını söylüyor. İgnatyev, kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair kesin bir rakam vermedi ancak “Son günlerde kriz nedeniyle ölüm vakalarında olumsuz bir artış yaşandı” dedi. İgnatyev ayrıca, Moldova’nın Transdinyester’e yardım sağlamayı reddettiğini ve gaz akışının yeniden başlaması için Moskova ve Kiev’e ortak bir başvuru yapmayı kabul etmediğini ifade etti. 
 
Transdinyester’in Türkiye ve Balkanlar üzerinden gaz alımı için teknik imkanları bulunduğunu belirten İgnatyev, buna rağmen ana gaz tedarikçisi olarak hâlâ Rusya’yı gördüklerini de söyledi.
 
Transdinyester’in gazsız kalmasının nedeni, Rusya’nın 1 Ocak itibarıyla Avrupa ülkelerine, buna Moldova da dahil olmak üzere, gaz sevkiyatını durdurması oldu. Moldova, bu durum üzerine gaz tedarikini Romanya’dan sağlamaya yöneldi. Transdinyester yetkilileri, bölgede gaz stoklarının bir ay içinde tükenebileceğini belirtmişti. Ayrıca, 5 Ocak’ta Moldova Enerji Bakanlığı, Transdinyester’in gaz ithalatı için Moldovalı devlet şirketlerinin yardımını reddettiğini açıklamıştı. (Kommersant)
 
- Rusya’nın Krasnodar bölgesindeki Petrovskaya köyünde düşen bir insansız hava aracı kalıntıları bir gaz boru hattına, bir evin çatısına ve camlara zarar verdi. Bölge valisi Veniamin Kondratyev, olayda can kaybı olmadığını açıkladı. Acil durum ekipleri ve yetkililer hasarın onarılması için çalışmalar başlattı. Vali, yerel yöneticilere zararı karşılamak için yardım talimatı verdiğini duyurdu.
 
- Ukrayna Genelkurmayı, cephe hattındaki durumun Ukrayna ordusu için giderek daha zor hale geldiğini bildirdi. Açıklamada, Rus ordusunun “insan gücündeki üstünlüğünü kullanarak sürekli mevzilere saldırdığı” ifade ediliyor. Ukrayna Genelkurmayı, Aralık ayındaki açıklamasında Rusya’nın teknik donanım ve asker sayısında üstünlüğünü koruduğunu belirtmişti. (RBC)
 
- Alman Rheinmetall şirketi, Ukrayna’ya Lynx adlı yeni nesil zırhlı piyade muharebe aracını teslim etti. Şirketin yönetim kurulu başkanı Armin Papperger, aracın şu anda Ukrayna silahlı kuvvetlerinde test edildiğini ve seri üretime geçilebileceğini belirtti. Lynx araçları Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletindeki Unterlüß şehrinin yanı sıra Macaristan’da da üretiliyor. Ayrıca Rheinmetall, Ukrayna’da üç yeni askeri üretim tesisi daha açmayı planlıyor. (BFM)
 
- Harvard Üniversitesi profesörü Stephen Walt, Amerikan Foreign Policy dergisinde yazdığı bir makalede, Ukrayna’daki çatışmanın sona ermesinin ardından Batı’da “Ukrayna’yı kim kaybetti?” konulu bir tartışma yaşanacağını ileri sürdü. Walt, savaşın sona erme şartlarının Kiev ve Batılı destekçileri için hayal kırıklığı yaratabileceğini ve Batıda kimin sorumlu olduğu konusunda ciddi tartışmaların başlayacağını ifade etti. Ayrıca, Walt, bazı Batılı çevrelerin Ukrayna’nın Rusya’yı uzun ve maliyetli bir savaşa çekmek için bir “piyon” olarak kullanıldığına inandığını söyledi.
 
- İngiliz rugby kulübü Gloucester, sporcusu Kirill Gotovtsev’in Rus bayrağı bulunan forma ile maçlara çıkmasını yasakladı. Gotovtsev, Gloucester formasıyla Sale Sharks kulübüne karşı oynanan İngiltere Rugby Şampiyonası maçında ulusal semboller içeren bir kıyafetle sahaya çıkmıştı. Sporcunun bu kararı sosyal medyada olumsuz tepkilere neden oldu. (Kommersant)
 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı  Zelenskiy, bugün Almanya'daki Ramstein askeri üssünde düzenlenecek Batılı ülkelerin Ukrayna’ya askeri yardımı koordine etmek amacıyla gerçekleştirdiği toplantıya katılacağını açıkladı. Zelenskiy, savunma bakanı Rustem Umerov’un Almanya’ya giderek ilk görüşmelere başladığını ve toplantının Ukrayna’nın hava savunma sistemlerinin güçlendirilmesi konusunu ele alacağını belirtti. Zelenskiy, "En azından Rus askeri hava araçlarını şehirlerimizden ve sınırlarımızdan uzaklaştırma imkanını sağlamak gerçekçi bir hedef. Bu, ortaklarımızın uzun zamandır konuştuğumuz anlaşmaları hayata geçirmesiyle mümkün olabilir" dedi.

Politico’nun daha önceki bir haberine göre, Ukrayna'nın envanterinde ABD ve Almanya'nın sağladığı yaklaşık beş Patriot hava savunma sistemi bulunuyor. Ayrıca Romanya, Hollanda ve Almanya da bu sistemlerin sevk edileceğini açıklamıştı. Polonya Savunma Bakanı ise 9 Ocak’taki toplantının, ABD’nin yeni yönetiminin tavrı yüzünden son Ramstein formatındaki toplantı olabileceğini öne sürdü. Ancak Trump yönetiminin bu konuda nasıl bir tutum sergileyeceği henüz netleşmiş değil.

- Başkan Zelenskiy, Donald Trump’ın Rusya’nın Ukrayna’nın NATO’ya katılmasına yönelik endişelerini anladığı yönündeki açıklamalarını yorumlarken, "ABD’nin pozisyonu hakkında aceleci sonuçlara varılmaması gerektiğini" belirtti. Zelenskiy, Trump göreve başlamadan önce Ukrayna'nın NATO’ya katılım daveti alması için çaba gösterdiğini vurgulayarak, bu konuyu Trump ile görüşeceğini ifade etti. "ABD'nin politikası hakkında hemen sonuçlara varmayın" diyen Zelenski, Ukrayna halkına layık güvenlik garantilerinin sağlanması gerektiğini ve bu garantilerin Vladimir Putin’i durdurabileceğini söyledi. Trump, Rusya'nın Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını istememesini anladığını belirterek, "Rusya, kapısının önünde birini istemiyor ve bu hissiyatı anlayabiliyorum" ifadelerini kullanmıştı. 
 
- Donald Trump'ın geçiş ekibi, ABD ile Rusya arasında büyük bir güvenlik anlaşması yapılması olasılığını değerlendiriyor. TASS’ın haberine göre, bu tür bir anlaşmanın gerçekleşmesi için öncelikle 20 Ocak’ta Trump’ın resmi olarak göreve başlaması gerekiyor. İsmi açıklanmayan bir kaynak, Trump yönetiminin bu tür bir anlaşmaya sıcak baktığını belirterek, "Washington’daki yönetim değişikliğiyle birlikte bu daha mümkün hale gelecek" dedi. Kaynak, potansiyel anlaşmanın Ukrayna konusunu da kapsayabileceğini ve ABD ile Rusya’nın "kırmızı çizgilerini" belirlemeye yönelik olabileceğini ifade etti.
 
- ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir heyet, 2025 yılı için askeri yardım planlarını görüşmek üzere Kiev’i ziyaret etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı, heyetin yapılan yardımların sonuçlarını ve gelecekteki destek perspektiflerini ele aldığını açıkladı. Ziyaret, 9 Ocak’ta Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde düzenlenecek Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısına hazırlık niteliği taşıyor. Bu toplantıda, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne 2027’ye kadar sağlanacak yardım planının onaylanması bekleniyor.
 
- ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, perşembe günü Ukrayna'ya yaklaşık 500 milyon dolar değerinde son yardım paketini açıklayabileceği bildirildi. "Amerika’nın Sesi"nin Ukrayna Servisi, gazeteci Karla Babb’ın Pentagon kaynaklarından edindiği bilgilere dayanarak yardım paketinin büyüklüğünün henüz kesinleşmediğini, ancak 500 milyon dolar civarında olmasının beklendiğini aktardı. Biden yönetimi, bu yardım paketinin ardından kalan bütçe fonlarının 20 Ocak'ta göreve başlayacak Donald Trump yönetimi tarafından kullanılacağını belirtti. Ayrıca, ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, yardımın büyük kısmının Biden’ın görev süresi dolmadan Ukrayna'ya ulaştırılacağını açıkladı. Ancak yeni üretilecek ekipmanları içeren yardımların, "Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi" (USAI) mekanizmasıyla sağlanacağı ve bu sürecin aylar hatta yıllar alabileceği ifade edildi.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden yönetiminin Ukrayna konusundaki yaklaşımını ve gelecekteki Donald Trump yönetiminden beklentilerini değerlendirdi. Blinken, mevcut yönetimin, Trump'ın Ukrayna için mümkün olan en iyi müzakere koşullarını sağlaması amacıyla çaba gösterdiğini vurguladı. Blinken "Amacımız, gelecek yönetimin bu tür müzakerelerde güç pozisyonundan hareket edebilmesini sağlamak. Başkan Trump’ın en güçlü ve kalıcı anlaşmayı sağlaması için gerekli zemini oluşturmak istiyoruz" dedi.
 
- Ukrayna basınına göre Zelenskiy, 2025 yılında yapılması beklenen başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayı planlıyor. Ukrayna basını, Zelenskiy’in bu kararını çoktan verdiğini öne sürerken, en büyük rakibi olarak görülen eski Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy’ın aday olup olmayacağına ilişkin belirsizlik dikkat çekiyor. Anketlere göre Zelenskiy, halk arasında %52 oranında bir güvene sahip ve bu durum seçimlerde avantaj sağlasa da Zalujnıy’ın aday olması durumunda mevcut başkanın oy oranının ciddi şekilde düşebileceği belirtiliyor. Savaş hali nedeniyle seçim tarihinin ertelenmesi ise sürecin hukuki belirsizliğini artırıyor.
 
- Finlandiya Başbakanı Petteri Orpo, Rusya ile olan sınırın açılamayacağını belirterek, “Doğu sınırındaki tehdit değerlendirmesi değişmedi” dedi. Orpo, Rusya’nın hâlâ uygun belgeler olmaksızın bireylerin sınırdan geçişine izin verebileceğini ifade etti. Başbakan, Baltık Denizi’ndeki en büyük sorunlardan birinin Rusya’nın "gölge filosu" olduğunu vurguladı ve Avrupa Birliği ile NATO’nun bu tehdide karşı önlemler üzerinde çalıştığını açıkladı. Rusya-Finlandiya sınırı, Kasım 2023’te mülteci akını nedeniyle kapatılmış ve Helsinki, Moskova’yı bu göçü kasıtlı olarak yönlendirmekle suçlamıştı.
 
- Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu (DBR), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı "Anna Kievska" adı verilen 155. Mekanize Tugayı’ndaki bir bölük komutanını gözaltına aldı. DBR’ye göre, adı açıklanmayan kıdemli teğmen, yalnızca görev yerini terk etmekle kalmayıp, astlarını da buna teşvik etti. Soruşturma, subayın geçtiğimiz yılın sonunda birliğini başka bir birime devretme emrine uymadığını ve bunun yerine askerlerine silahsız olarak kaçmalarını emrettiğini ortaya koydu. Fransa’da eğitilen ve Fransız hükümeti tarafından silahlandırılan bu tugay, Ukrayna basınına göre, ciddi komuta, silahlanma ve asker hazırlığı sorunları yaşıyor. Ayrıca tugayda, bir kısmının Fransa’daki tatbikatlar sırasında kaçtığı bildirilen çok sayıda firar vakası kaydedildi.
 
- Telegram’ın kurucusu Pavel Durov, platformun ifade özgürlüğüne olan bağlılığını vurgulayarak, Telegram’ın ABD’deki siyasi atmosferden bağımsız bir duruş sergilediğini açıkladı. Durov, "Değerlerimiz ABD’deki seçim döngülerine bağlı değildir. Telegram, ifade özgürlüğünü desteklemeye bu hareket politik olarak popüler hale gelmeden çok önce başladı," dedi. Açıklama, Meta'nın kurucusu Mark Zuckerberg’in sansürü azaltma ve daha fazla siyasi içerik önerme planlarına dair duyurusunun ardından geldi. Durov, diğer platformların sansür karşıtı politikalarını eleştirerek, "Gerçek sınav, siyasi rüzgârlar yeniden değiştiğinde ortaya çıkacak," ifadelerini kullandı.
 
8 Ocak Çarşamba
 
- Ukrayna'ya ait insansız hava araçları, 8 Ocak gecesi Saratov bölgesine saldırı düzenledi. Rusya Savunma Bakanlığı, bölgede yedi insansız hava aracının düşürüldüğünü açıkladı, ancak düşen enkazın bir petrol depolama tesisinde yangına neden olduğunu belirtti. Yetkililer, hangi tesisin yandığı konusunda ise açıklama yapmadı.
 
Saratov Bölgesi Valisi Roman Busargin, bu sabah Ukrayna insansız hava araçlarının saldırısına uğrayan Engels’teki bir sanayi işletmesindeki yangının alanının büyüdüğünü açıkladı. Bu nedenle şehirde acil durum rejimi ilan edilecek. Bölge valisinin açıklamasına göre, yangını söndürme çalışmaları sırasında iki kurtarma görevlisi hayatını kaybetti, bir uzman ise hastaneye kaldırıldı.
 
Busargin, yangının olduğu bölgede hava kirliliği sınırlarını aşan herhangi bir madde konsantrasyonuna rastlanmadığını bildirdi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, 8 Ocak itibarıyla özel askeri operasyon kapsamında Ukrayna askeri hava üslerinin altyapısına zarar verildiğini duyurdu. Ayrıca, silahlı kuvvetlerin Ukrayna ordusu ve yabancı paralı askerlerin bulunduğu 147 noktaya, insansız hava araçlarının toplandığı ve depolandığı yerlere saldırı düzenlediği bildirildi. Bakanlık, vurulan hedeflerin tam yerlerini açıklamazken, düşman mühimmat depolarının, savaş araçlarının ve silahlarının imha edildiğini aktardı. Açıklamaya göre hava savunma sistemleri tarafından HIMARS çoklu roketatar sistemine ait altı roket ile 105 insansız hava aracı düşürüldü. (Kommersant)
 
- Ukrayna Başsavcılığı, Rusya'nın Zaporojya'ya düzenlediği hava saldırıları sonucunda 13 kişinin hayatını kaybettiğini ve 29 kişinin yaralandığını bildirdi. Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, saldırıların çok katlı binalar, bir sanayi tesisi ve şehrin diğer altyapılarına zarar verdiği belirtildi. Ayrıca, enkazın bir tramvaya ve içinde yolcuların bulunduğu bir minibüse isabet ettiği, çevredeki araçların da hasar gördüğü ifade edildi. Öte yandan Zelenskiy, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, "Şu ana kadar onlarca yaralı olduğu biliniyor ve hepsine gerekli yardım sağlanıyor. Maalesef, 13 kişinin hayatını kaybettiği bilgisi doğrulandı. Ne yazık ki, kurban sayısı artabilir," ifadelerini kullandı. 
 
- Rusya Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya), gece saatlerinde Kazan, Nijnekamsk, Saratov ve Ulyanovsk havalimanlarında geçici kısıtlamalar uyguladı. Şu anda bu havalimanları uçuşları yeniden kabul etmeye başladı. Kısıtlamaların sebebi, sivil hava araçlarının uçuş güvenliğini sağlama gerekliliği olarak açıklandı. Kısıtlamalar, Saratov havalimanında saat 05:30’da, Ulyanovsk’ta 07:00’de, Kazan ve Nijnekamsk’ta ise 08:00’de kaldırıldı. 
 
- Sivastopol plajları civarında, gece yaşanan fırtına sonrası yeni petrol kirliliği tespit edildi. Bu bilgi, şehirdeki temizlik gönüllüleri koordinatörü Pavel Harlamov tarafından TASS haber ajansına bildirildi. Harlamov, 3 Ocakta ilk petrol kirliliği vakalarının görülmesinden bu yana, plajları temizlemeye katılan gönüllülerin sayısının üç kat artarak 150’ye ulaştığını belirtti. Harlamov, “Durum kontrol altında. Şehirdeki tüm birimler uyum içinde çalışıyor, ekipman sağlanıyor, gönüllüler ve duyarlı Sivastopollüler temizlik gruplarına katılıyor” ifadelerini kullandı.
 
- Sırbistan Genelkurmay Başkanı Milan Moysiloviç, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle ülkesinin Rusya’dan silah tedarikini sürdürmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini açıkladı. Moysiloviç, bu nedenle Sırp ordusunun bazı sözleşmeleri iptal etmek zorunda kaldığını belirtti. Moysiloviç, “Diplomatik kanallardan mevcut durumu aşmanın bir yolunu bulmaya çalışıyoruz. Bazı sözleşmeleri iptal ettik, bazılarını ise uluslararası ilişkilerin normalleşeceği ve anlaşmaların uygulanabileceği umuduyla erteledik” dedi. (Novosti)
 
 
- Saratov bölgesi valisi Roman Busargin, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen insansız hava araçlarının (İHA) parçalarının dün gece Engels şehrindeki bir sanayi tesisine düştüğünü açıkladı. Çıkan yangın sonrası olay yerine itfaiye ekipleri ve acil durum ekiplerinin sevk edildiğini belirten Busargin, bu açıklamasından hemen önce Savunma Bakanlığı'ndan gelen bilgilere dayanarak drone saldırısı tehdidine karşı uyarıda bulunmuştu. Engels'de hangi tesisin isabet aldığını belirtmeyen Busargin ayrıca Saratov şehrine yapıan yoğun İHA saldırısının etkisiz hale getirildiğini de söyledi. Engels şehri, Rus Hava Kuvvetleri'ne ait "Engels-2" askeri üssüne ev sahipliği yapıyor ve Ukrayna sınırına yaklaşık 700 kilometre mesafede bulunuyor. BAZA kanalının haberine göre görgü tanıkları, şehir üzerinde en az beş büyük patlama sesi duyduklarını belirtti. Ayrıca, bölgede sirenlerin yeniden çalmaya başladığı ve yangının neden olduğu alevlerin uzak mesafeden görülebildiği ifade edildi.
 
- ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna'ya yönelik son askeri yardım paketini hazırlıyor. Associated Press'e göre, yardımın miktarı henüz açıklanmasa da önemli bir boyutta olduğu belirtiliyor. Biden yönetimi döneminde Kongre, Ukrayna'ya toplamda 174 milyar dolardan fazla yardım ayırdı. 
 
- Başkan seçilen Donald Trump, Florida’da düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar yaptı. Gazeteciler,  önümüzdeki altı ay içinde Putin ile müzakerelerin yapılıp yapılamayacağını sorduğunda Trump, "Altı ay mı? Hayır, sanırım, altı aydan çok daha erken" diye yanıtladı. Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müzakerelere hazır olduğunun farkında olduğunu, bu tür temasların ancak Beyaz Saray'a resmi dönüşten sonra, yani 20 Ocak'tan sonra mümkün olduğunu söyledi. Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda "Putin'in buluşmak istediğini biliyorum" dedi.  Trump "Her iki taraftan da yüzbinlerce asker her dakika ölüyor. Çok sayıda genç, asker" diye ekledi.
 
Seçim kampanyası sırasında "Çatışmaları 24 saatte bitirebileceğini" söyleyen Trump basın topantısında bu kez Ukrayna'daki çatışmayı altı ay içinde durdurabileceğine dair umudunu dile getirdi. Gazetecilerin Ukrayna'daki çatışmanın sona ermesinin ne kadar süreceği sorulduğunda şu yanıtı verdi: “Umarım altı ay içinde. Bu dönemde bunun mümkün olacağını umuyorum.”
 
Trump'ın açıklamalarından bazı başlıklar:

"Rusya uzun yıllardır, Putin'den çok daha önce, NATO'nun Ukrayna ile ilgilenemeyeceğini söyledi. Bu, adeta taşlara kazınmış gibiydi. Ancak Biden bir noktada, Ukrayna'nın NATO'ya katılabilmesi gerektiğini söyledi. Bu da Rusya'nın hemen kapısının dibinde biri olması manasına geldi ve onların bu konudaki hissiyatlarını anlayabiliyorum. Biden'ın müzakereleri yürütme şeklini duyduğumda, 'Bu bir savaşa yol açacak' dedim. Ve bu, çok kötü bir savaşa dönüştü. Daha da kötüleşebilir."

"Ben NATO'yu kurtardım. NATO’nun bugün var olmasının sebebi, ülkelerin aidatlarını ödemesini sağlamamdır. O zamanlar 28 ülke vardı ve bunların 21'i ya hiçbir şey ödemiyordu ya da çok az bir kısmını ödüyordu. 'Eğer ödemezseniz, sizi korumayacağız' dedim. Ve bunu söylediğim anda para yağmaya başladı. Benim sayemde 680 milyar dolardan fazla bir meblağ toplandı. Ama Obama ya da Bush bunu yapabilirdi. Hiç kimse bunu yapmadı, yalnızca ben yaptım."

"Ancak NATO bizden faydalanıyor. Avrupa, şu anda bizden çok daha az bir maliyeti üstleniyor, oysa Avrupa bu savaştan çok daha fazla etkileniyor. Bizim aramızda bir okyanus var, ancak Amerika, milyarlarca dolar daha fazla harcıyor. Avrupa, ABD ekonomisine benzer bir boyutta olmasına rağmen, katkıları çok daha az. NATO'nun GSYİH’nin yüzde 2’sini değil, yüzde 5’ini harcaması gerektiğini düşünüyorum. Ülkeler bunu karşılayabilir. Tehlikeli bir bölgede bulunuyorlar ve bunu yapmaları gerekiyor."

- Trump "Suriye'de olanlara bakarsanız, Rusya zayıfladı, İran zayıfladı. Ve o (Erdoğan) çok zeki biri ve adamlarını farklı biçimlerde ve farklı isimlerle oraya gönderdi ve onlar da içeri girip yönetimi ele geçirdiler" dedi. Trump, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için "Arkadaşım, sevdiğim, saygı duyduğum biri" ifadelerini kullandı. Trump, Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin 20 Ocak'taki yemin törenine kadar serbest bırakılmaması halinde "Orta Doğu'da kıyamet kopacağını" söyledi. ABD'nin seçilmiş başkanı Rusya'nın, Ukrayna'nın NATO üyeliğine karşı çıkışını "anladığını" ifade ederek "Biden, 'Hayır, NATO'ya katılabilmeliler' dedi. O zaman Rusya'nın kapısının önünde biri var demektir." dedi. 

Trump, ABD askerlerini Suriye'den çekip çekmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlamaktan kaçınarak bunu "askerî strateji" olarak nitelendirdi. 47. ABD Başkanı, "Bunu size söylemeyeceğim çünkü bu bir askeri stratejinin parçası. Ancak şunu söyleyebilirim ki bu Türkiye ile ilgili bir durum." yanıtını verdi.ABD'nin seçilmiş başkanı, Türkiye'yi Esad yönetiminin devrilmesinde rolü olduğunu ileri sürerek bundan övgüyle bahsetti. 
 
Suriye'deki son gelişmeleri nasıl değerlendirdiğiyle ilgili bir soruya yanıt veren Trump şöyle konuştu:
 
"Cumhurbaşkanı Erdoğan benim arkadaşım. Sevdiğim, saygı duyduğum biri. Onun da bana saygı duyduğunu düşünüyorum... Suriye'de olanlara bakarsanız, Rusya zayıfladı, İran zayıfladı. Ve o çok zeki biri ve adamlarını farklı biçimlerde ve farklı isimlerle oraya gönderdi ve onlar da içeri girip yönetimi ele geçirdiler."
 
Trump, ayrıca "Ben talep ettikten sonra bazı kişilerin peşine düşmeyen oydu. Kimden bahsettiğimi biliyorsunuz, Kürtlerden. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyorum çünkü onlar doğal düşmanlar. Birbirlerinden nefret ediyorlar ama o bunu henüz yapmadı ve geçmişte de yapmadı." ifadelerini kullandı. 
 
Trump ayrıca 7 Ekim 2023'ten bu yana Hamas'ın elinde bulunan İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin de açıklamada bulundu. Trump, 20 Ocak'taki yemin törenine kadar rehinelerin serbest bırakılmaması halinde "Orta Doğu'da kıyamet kopacağını" söyledi.
 
 - Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Donald Trump'ın Grönland'ın ABD'ye devredilmesi önerisine yanıt vererek, Washington'un Danimarka'nın "en önemli ve en yakın müttefiki" olduğunu vurguladı. Frederiksen, ABD'nin Grönland üzerinde kontrol sağlamak için askeri veya ekonomik gücünü kullanacağına inanmadığını ifade etti ve "Böyle bir durumla karşılaşacağımızı hayal bile edemiyorum" dedi. Başbakan ayrıca, ABD ile bir ticaret savaşı istemediğini belirterek, "Karşılıklı saygı çerçevesinde diyaloğumuzu sürdürmeliyiz" diye ekledi. Grönland, Danimarka Krallığı'na bağlı bir bölge olmaya devam ederken, Trump'ın bu önerisi hem Danimarka'da hem de uluslararası arenada geniş yankı uyandırdı.
 
- The Jerusalem Post'un haberi yaptığı bir rapora göre, "İsrail, Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden canlandırma hedefleri doğrultusunda bölgedeki etkisini artırmaya çalışan Türkiye ile doğrudan bir çatışmaya hazırlıklı olmalı". İsrail hükümetine bağlı Nagel Komitesi'nin raporunda, Türkiye'nin Suriye'deki gruplarla birleşerek bölgedeki istikrarsızlığı artırabileceği ve bu tehdidin İran'dan daha büyük bir tehlikeye dönüşebileceği vurgulanıyor. Raporda, İsrail'in yıllık savunma bütçesini 15 milyar şekel (yaklaşık 4,1 milyar dolar) artırarak yeni F-15 savaş uçakları, yakıt ikmal uçakları, insansız hava araçları ve uydu sistemleri alması öneriliyor. Ayrıca, hava savunma sistemlerini güçlendirmek ve Ürdün Vadisi boyunca koruyucu bir bariyer inşa etmek de tavsiyeler arasında yer alıyor. Rapor, Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından "İsrail'in geleceğini güvence altına almak için bir yol haritası" olarak değerlendirildi.
 
- Rusya'nın emlak kayıtlarını yöneten Rosreestr, Birleşik Devlet Gayrimenkul Sicili'nden (EGRN) veri sızıntısı olduğu iddialarını yalanladı. Kurumun açıklamasına göre, bazı Telegram kanallarında yayınlanan bilgilerle ilgili ek incelemeler sürdürülüyor. Daha önce bir Telegram kanalı, hackerların Rosreestr'den 1 TB boyutunda veri çaldıklarını ve bu verilerin kişisel bilgiler, pasaport detayları ve şirket adlarını içerdiğini iddia etmişti. 
 
- Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, ülkede yedi yabancı paralı askerin gözaltına alındığını açıkladı. Bu kişilerden üçünün Ukrayna'dan geldiğini belirten Maduro, şüphelilerin Güney Amerika ülkesinde terör saldırıları planlamakla suçlandığını ifade etti. Kasım ve Aralık aylarında benzer durumlarda 25 farklı milletten toplam 125 yabancının gözaltına alındığını söyleyen Maduro, aralarında iki ABD vatandaşı ve iki Kolombiyalının bulunduğunu, bu kişilerin keskin nişancı olarak kullanılmak istendiğini belirtti. Maduro, gözaltına alınanların "Venezuela'da şimdiye kadar yakalanan en üst düzey kişiler" olduğunu vurguladı ve Bolivarcı milisleri dikkatli olmaya çağırdı.
 
7 Ocak Salı
 
- Avrupa Birliği, Rusya'dan rekor miktarda sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) alımı gerçekleştiriyor. Bloomberg ajansı, LNG alımlarının 1 Ocak öncesi seviyeleri aştığını belirtti.  Gazprom, Ukrayna üzerinden yapılan gaz geçişi anlaşmasının Kiev tarafından uzatılmaması nedeniyle 1 Ocaktan itibaren Avrupa’ya gaz tedarikini durdurmuştu.
 
Ajans, Avrupa ülkelerinin Rusya ile olan bağlarını koparmakta zorlandığını, çünkü Rusya’nın kıtada önemli bir enerji tedarikçisi olarak konumunu sağlamlaştırdığını yazdı. Nihayetinde Avrupa’nın azalan doğal gaz ithalatını telafi etmek için daha fazla Rus LNG’si satın almak zorunda kalacağı ifade edildi. Ayrıca, Rusya’nın Ukrayna üzerinden yapılan gaz transitini telafi etmek için başka yolları olduğu belirtildi. Örneğin, Çin’e gaz ihracatını artırmak veya Türk Akımı üzerinden sevkiyatları yoğunlaştırmak gibi.
 
- Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Ukrayna’nın Avrupa Birliği ekonomisini zor bir duruma soktuğunu söyledi. Bakan, 20 Aralık’tan itibaren, Kiev’in Rus gazı geçişini reddetmesinin ardından, gaz fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığını belirtti.
 
Szijjártó Facebook’ta (Rusya’da aşırılık yanlısı olduğu gerekçesiyle yasaklanmış Meta şirketine ait) “Ukrayna, AB’ye aday olarak katılmayı hedeflerken, son kararıyla Avrupa ekonomisini tekrar zor bir duruma soktu,” ifadelerini paylaştı.
 
- Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ukrayna’nın Belarus’u askeri bir çatışmaya çekmeye çalıştığını iddia etti. Lukaşenko, Belarus’un savaşa katılması durumunda devletin bu yükü kaldıramayacağını belirtti. Bu açıklamalar, BELTA ajansı tarafından aktarıldı.
 
Lukaşenko Logoysk’taki Aziz Nikolaos Kilisesi’nde kutladığı Noel sırasında “Volodya Zelensky neden böyle davranıyor? Ona emir veriliyor. Ülkeyi savaşa sürüklemek için her türlü çabayı gösteriyorlar… Eğer bizi savaşa sürüklerlerse bu çok zor bir durum olur. Devlet olarak buna dayanamayabiliriz… Ancak dayanmak zorundayız,” dedi. Belarus Devlet Başkanı, yıllardır ülkenin “ince buz üzerinde yürüdüğünü ancak bu buzun hiçbir zaman kırılmadığını ve ülkenin bu soğuk suya düşmediğini” ifade etti.
 
- Moskova Ostankino Mahkemesi, Moskova yakınlarındaki demiryolunda gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili olarak Daniil Kulakov ve Aleksandr Zharov adlarındaki iki işsiz erkeğin 28 Şubat’a kadar tutuklanmasına karar verdi. Ria'nın haberine göre zanlılar, Rus Ceza Kanunu’nun 205. maddesi 2. fıkrası ve 30. maddenin 3. fıkrası uyarınca suçlanıyor. İki zanlı da 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.
 
- Şam Havalimanı, Suriye’de İslamcıların iktidarı ele geçirmesinden bu yana uluslararası uçuşlara yeniden başladı. Syrian Airlines’a ait bir uçak, 7 Ocak Salı sabahı Şam’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne hareket etti.
 

- Reuters'in dört bilgili kaynağa dayandırdığı haberine göre , ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın Ukrayna özel elçisi Keith Kellogg, daha önce duyurduğu Kiev ve diğer Avrupa başkentlerine gezisini Cumhuriyetçi yönetimin göreve başlayacağı 20 Ocak'a kadar erteledi.  Ajans, emekli korgeneralin ilk olarak Ocak ayı başlarında Ukraynalı liderlerle görüşmek üzere Kiev'e bir gezi planladığını hatırlatıyor. Reuters'e göre Kellogg'un ekibi, Roma ve Paris dahil diğer Avrupa başkentlerindeki yetkililerle de toplantılar düzenledi. Ancak kaynaklar, Trump yönetiminden yeni yetkililerin 5 Kasım seçimlerinden bu yana Kiev'e ilk ziyareti olacak gezinin ertelendiğini söyledi. Bu kararın gerekçesini belirtmediler. Trump'ın özel elçisinin,  çatışmaları "mümkün olan en kısa sürede" sona erdirme çabaları kapsamında Kiev'i ziyaret edeceği Aralık ayında Reuters ve Bloomberg tarafından bildirilmişti. Aynı zamanda Bloomberg'e göre Kellogg, Ukrayna ziyaretinin ardından Moskova'yı da ziyaret etmeyi reddetmedi. Kremlin, elinde böyle bir bilginin bulunmadığını ve Trump ekibiyle bu konuyla ilgili herhangi bir temasın bulunmadığını söylemişti.

- Fransa Genelkurmayı’ndan bir kaynak, AFP’ye yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı 155. Mekanize Tugayı’nın (Anna Kievskaya Tugayı) Fransa’da eğitimi sırasında "birkaç düzine" askerin firar ettiğini doğruladı. Kaynak, firarların toplam eğitim alan asker sayısına oranla "marjinal bir seviyede kaldığını" belirtti. Ancak aynı kaynak Fransa’da firar, cezai bir suç olarak kabul edilmediğinden, Fransız savcıların firar eden Ukraynalı askerleri tutuklayamayacağını ekledi. Anna Kievskaya Tugayı, 11. yüzyılda Fransa Kralı I. Henry’nin eşi olan ve Kiev Prensi Yaroslav’ın kızı Anna Yaroslavna’nın adını taşıyor. Fransa, tugayın yarısını eğitmek ve donatmak için taahhütte bulunmuştu. Ancak son aylarda, Ukrayna medyası ve bazı milletvekilleri, bu tugaydan yüzlerce firar vakası yaşandığını ve tugayın fiilen dağıldığını öne sürüyor.

Konu geçen hafta  gündeme gelmişti. Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu (GBR), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı "Anna Kievskaya" adlı 155. mekanize tugayda yaşanan kitlesel firarlar ve yetki suistimalleri nedeniyle soruşturma başlattı. GBR sözcüsü Tatyana Sapyan'ın açıklamasına göre, tugay üyeleri eğitimlerini Fransa'da tamamlamış ve Paris, tugaya teknik ekipman desteği sağlamıştı. Forbes’un haberine göre, tugayın 5 bin 8 bin askerle çatışmalara katılması planlanıyordu, ancak tugay henüz cepheye ulaşmadan önce 1700 kişinin firar ettiği bildirildi. Tugay, geçtiğimiz hafta Ukrayna ordusunun en zorlu cephelerinden biri olan Pokrovsk (Krasnoarmeysk) bölgesine ulaştı, ancak burada ağır kayıplar verdiği ve birkaç tankını kaybettiği ifade edildi. 

- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna’daki savaşın çözümü için taraflar arasında anlaşmaya varılan format ve parametreler çerçevesinde görüşmeleri kabul etmeye hazır olduğunu söyledi.  Rusya’nın haber ajansı RIA Novosti’nin Milliyet'ten aktardığı habere göre Hakan Fidan, "(Donald) Trump'ın ABD'deki başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesine dair umutlar arttı. Aslında biz ilk günden itibaren diplomasinin bir öncelik olması gerektiğini savunduk. Tarafları müzakere masasında buluşturmak için diplomasinin her türlü yolunu kullandık. Hatta savaşın ilk günlerinde tarafları önce Antalya'da , sonra da İstanbul'da teknik müzakereler sonucunda bir araya getirdik. Barışa çok yaklaştık. Tarafların karşılıklı olarak mutabakata varacağı format ve parametreler çerçevesinde adil ve kalıcı bir barışa ulaşma çabalarında arabulucunun rolü büyüktür. Elimizi barış taşının altına koymaktan çekinmeyeceğiz" dedi. 

- Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’nın toprak meselelerini gerçekçi bir şekilde tartışması gerektiğini vurgulayarak, bu sürecin yalnızca Ukraynalılar tarafından yürütülebileceğini belirtti. Avrupa’nın güvenlik garantilerinde sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade eden Macron, çözüm sürecinin Kiev’in dahil edilmeden ilerleyemeyeceğini söyledi. Ayrıca, ABD’nin Rusya’yı müzakere masasına oturtmak için çaba göstermesi gerektiğini dile getirerek, diplomatik iş birliğinin önemine dikkat çekti.
 
- Rusya, eski takvime göre Noel'i kutluyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoks Hristiyanlar ve tüm Rusları Noel vesilesiyle kutlayarak, aile ve geleneklerin önemine dikkat çekti. Putin, Rus Ortodoks Kilisesi'nin halkın birliği, tarihi hafızanın korunması ve manevi değerlerin güçlendirilmesindeki rolünü vurguladı. Ayrıca, dini kuruluşların aile yapısını güçlendirme, gençlerin eğitimi ve toplumda ahlaki ideallerin yerleşmesine katkısını takdir ettiğini belirtti. Paskalya ayinini Moskova'da Poklonnaya Tepesi'ndeki bir kilisede kutlayan Putin, her yıl bu geleneği sürdürdüğünü ifade etti.
 
- Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun sözcüsü Natalya Eysmont, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’nin, Lukaşenko’nun savaşın ilk günlerinde Ukrayna’ya yapılan saldırılar için özür dilediği iddiasını reddetti. Eysmont, böyle bir özrün olmadığını belirterek, "Özür dileyecek bir durum yok" dedi. Sözcü, Lukaşenko'nun Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinin, Belarus liderinin oğlu Nikolay'ın Zelenskiy’nin kişisel numarasını telefonunda bulundurması sayesinde gerçekleştiğini ifade etti. Görüşmede Lukaşenko, çatışmanın Ukrayna’da meydana geldiğini ve Zelenskiy'nin ileride yaşanan kayıplardan en çok sorumlu tutulacak kişi olacağını vurgulayarak müzakerelere çağrı yaptığını aktardı.
 
- Brezilya Hava Kuvvetleri'nin Havacılık Kazaları Araştırma ve Sunum Merkezi, Azerbaycan Havayolları'na ait ve Aktau yakınlarında düşen uçağın kara kutularındaki verilerin analizini tamamladı. İki kara kutudan çıkarılan bilgiler, Kazakistan hükümetine iletildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, kazanın bağımsız ve adil bir şekilde soruşturulmasını talep ederek, sorumluların yasalara uygun olarak cezalandırılması gerektiğini belirtti.
 
- Ukrayna Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, 6 Ocak'ta Ukrayna grivnasının dolar karşısındaki değeri 42,088 grivna ile yeni bir tarihi düşük seviyeye ulaştı. Temmuz 2022'den Ekim 2023'e kadar sabit kur uygulayan Merkez Bankası, sabit kuru kaldırarak esnek yönetimli döviz rejimine geçmişti. Grivnanın değer kaybı, Aralık 2023'te hızlanmış ve o dönemde 1 dolar 37 grivnayı aşmıştı.
 
6 Ocak Pazartesi
 
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri son 24 saat içinde Kursk bölgesindeki Bolşoye Soldatskoye yerleşim birimi yönünde saldırı gruplarıyla bir karşı taarruz girişiminde bulundu. Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, bu karşı taarruzun amacı, “Rus birliklerinin Kursk yönündeki ilerlemesini durdurma çabası” olarak belirtildi. Rus ordusunun bu sızma girişimini engellediği bildiriliyor.
 
Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Kuzey birlik gruplarının kararlı eylemleri, hava desteği ve topçu desteğiyle Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin sızma girişimi önlendi. Ateş altına alınan düşman birliklerinin ana kuvvetleri Berdin çiftliğine yakın bir bölgede imha edildi” denildi. Çatışmalar sırasında Rus ordusu dört tank, iki zırhlı piyade aracı, 16 zırhlı muharebe aracı ve bir mayın temizleme mühendislik aracını yok etti. (Kommersant)
 
- Joe Biden yönetimi, varil başına 60 doların üzerinde fiyata satılan Rus petrolünü taşıyan tankerleri hedef alan yeni yaptırımlar getirmeyi planlıyor. Reuters’in iki bilgili kaynağa dayandırdığı haberde, Rusya’nın yakıt taşımak için eski gemiler kullandığı ve böylece “fiyat sınırlamasını aşmaya çalıştığı” iddia edildi. Yeni yaptırımların, “sınırları aşan fiyatlarla petrol ticaretine dahil olanları” hedef alması bekleniyor. Ajansın bildirdiğine göre, Washington ayrıca bu tür işlemlerle bağlantılı Çin bankalarına da yaptırım uygulanmasını değerlendiriyor.
 
- Moldova sınırları içindeki fiilen özerk Transdinyester’de enerji krizi nedeniyle 122 yerleşim biriminin doğalgaz tedariki kesildi ve 51,5 bin abone gazsız kaldı. Bölgesel hükümetin basın servisine göre, minimum miktarda gaz tedariki yalnızca 17 sosyal tesis ve yemek pişirme amacıyla kullanılan 118 bin daire için sağlanıyor. Hastane ve yatılı bakım evleri gibi sosyal öneme sahip tesisler, sıvı yakıtlı otonom kazanlar aracılığıyla ısıtılıyor. Moldova Devlet Bölgesi Elektrik Santrali’nin (GRES) üretimi 150-170 MW arasında olmasına rağmen, bu miktarın yeterli olmadığı belirtildi. Ülkede dört saatlik elektrik kesintileri uygulanmaya başlandı.
 
- Estonya medyası, Ukrayna İHA’larının 4 Ocak’ta Rusya’nın Leningrad ve Pskov bölgelerine düzenlediği saldırı sırasında Estonya hava sahasının ihlal edilmediğini belirtti. Estonya Savunma Birliği (Kaitseliit) drone birimi koordinatörü Aivar Hanniotti, Err televizyonunda yaptığı açıklamada, İHA’ların büyük şehirler ve hava savunma bölgelerini geçmeden bir rota kullandığını söyledi. 
 
Hanniotti “Büyük olasılıkla bu operasyon Kiev bölgesinden başladı ve Leningrad bölgesine ulaşarak büyük şehirlerden ve kritik altyapılardan kaçındı. Bu tür insansız hava araçları, farklı rotalar ve yükseklik ayarları kullanılarak çeşitli hedeflere ulaşabiliyor. Doğrudan uçmadılar, bunun için farklı rotalar seçildi” dedi.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Rus ordusu Donetsk'teki Kurahovo şehrini tamamen kontrol altına aldı. Şehrin kontrolü için çatışmalar, ordunun Güney grubuna bağlı birimler tarafından yürütüldü.
 
Savunma Bakanlığı, son 10 yıl içinde Kurahovo’nun “gelişmiş ateşleme noktaları ve yeraltı iletişim ağıyla güçlü bir tahkimat bölgesine dönüştürüldüğünü” ve kuzeyden bir barajla korunduğunu belirtti. Şehri savunan kuvvetlerin toplamda 26 taburdan oluştuğu ve 15 binden fazla asker içerdiği bildirildi.
 
Kurahovo için mücadeleler kasım ayı başından bu yana devam ediyordu. Bakanlık, çatışmalarda Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin kayıplarının 12 bini aştığını tahmin ettiklerini de ekledi. (RBC)
 
 
- Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 25 Ocak'ta ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump ile silahlı çatışmanın sona erdirilmesi konusunda görüşme olasılığını dile getirdi. Zelenskiy, Lex Fridman'ın YouTube'da yayımlanan podcastinde, "Sanırım 25 Ocak ya da başka bir gün, sizin dediğiniz gibi 25 Ocak olabilir, bu benim doğum günüm. İlk olarak Trump ile masaya oturuyoruz. Savaşı nasıl durdurabileceğimiz konusunda onunla hemfikiriz" ifadelerini kullandı. Zelenskiy, Washington ve Kiev arasında bir anlaşma sağlanmasının ardından Rusya ile diyalog kurulabileceğini vurguladı.
Zelenskiy ayrıca, Donald Trump ve Vladimir Putin'in de katılımıyla doğrudan üçlü bir görüşme yapılması fikrine karşı olduğunu belirtti, "Washington ve Kiev bir anlaşmaya vardığında, o zaman Ruslarla konuşabiliriz" dedi. Öte yandan Moskova, barışçıl çözüm arayışında "sahadaki gerçeklikler" ve İstanbul anlaşmaları temelinde diyalog önerisini sürdürmeye devam ediyor.
 
- Zelenskiy ayrıca Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko’nun kendisinden özür dilediğini açıkladı. Zelenskiy, Lex Fridman’ın podcastine verdiği röportajda, telefon görüşmesinin Rusya’nın askeri operasyonunun ilk ya da ikinci gününde gerçekleştiğini söyledi. Zelenskiy, Lukaşenko’nun “Bu ben değilim, benim topraklarımdan füzeler fırlatıldı ama bunu Putin yaptı” dediğini belirtti ve görüşmenin tanıkları olduğunu ekledi. Lukaşenko’nun, “Ben kontrol etmiyorum, olanlar benim dışımda gerçekleşti” diyerek özür dilediğini vurguladı.
 
- Rusya'nın Kirov Bölgesi'nde, Kilmez kasabasında bir apartmanda çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı sekize yükseldi. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, yangının tamamen söndürüldüğünü ve olay yerinde incelemelerin devam ettiğini açıkladı. Bölge valisi Aleksandr Sokolov, itfaiye ekiplerinin ihbar sonrası üç dakika içinde olay yerine ulaştığını belirtti. Binada yaşayan 11 kişiden üçü tahliye edilirken, geri kalan sekiz kişi yangında yaşamını yitirdi. Yangın sonrası enkazda yapılan incelemelerde bir kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığı kaydedildi. 
 
- The Washington Post’un Ukraynalı ve Batılı yetkililere dayandırdığı haberine göre, 2024 yılında Ukrayna’da yaklaşık 200 bin kişi seferber edildi, ancak bu sayı kayıpları telafi etmek için yeterli olmadı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden Taras, “İnsanlar savaşa çağrılıyor, ancak kayıplarımız var ve yeni askerler gerekiyor. Bu yeterli değil” dedi. WP, Rusya’nın insan kaynağı avantajıyla savaşta hızlı ilerleme sağladığını vurgularken, Ukraynalı asker Valentin, Rus asker sayısının “sınırsız gibi göründüğünü” ifade etti. Seferberlik süreci devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, 450-500 bin ek asker talebinde bulunmuştu.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’ın elindeki bilgilere göre Rusya’nın Kuzey Kore ile iş birliğini genişlettiğini açıkladı. Blinken, Pyongyang’ın Ukrayna ile savaşta Rusya’ya asker gönderdiğini, buna karşılık Moskova’nın Kuzey Kore’ye ileri düzey uzay ve uydu teknolojileri sağlama niyetinde olduğunu belirtti. Seul’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Blinken, Kuzey Kore’nin Rus askeri ekipmanı ve eğitimi aldığını vurguladı. Ayrıca, Rusya’nın Kuzey Kore’yi bir nükleer güç olarak tanıma yolunda ilerlediği iddialarını hatırlatarak, bu gelişmelerin uluslararası güvenlik açısından ciddi riskler oluşturduğunu ifade etti. Gece saatlerinde Kuzey Kore’nin Japonya yönüne orta menzilli bir balistik füze fırlatması da bölgedeki gerilimi artırdı.
 
- Ukraynalı bağımsız çatışma izleme grubu DeepState projesine göre, Rus birlikleri Donetsk bölgesindeki bazı yerleşim yerlerinde ilerleme kaydetti. Analistler, Rus güçlerinin Toretsek, Zelenoe, Petropavlovka, Vozdvijenka, Baranovka ve Pesçanoye bölgelerinde ilerlediğini bildirdi. Ukrayna Genelkurmayı, Pazar akşamı Pokrovsk yönünde yoğun Rus saldırılarının gerçekleştiğini ve 50 defa Ukrayna savunma hattını aşma girişiminde bulunulduğunu açıkladı. Gün içinde 31 saldırının durdurulduğu, 19 saldırının ise hala devam ettiği belirtildi. Bu gelişmeler, bölgedeki çatışmaların yoğunlaştığını gösteriyor.
 
- Almanya hükümeti, Başbakan Olaf Scholz’un Moskova’ya bir ziyaret planladığı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Muhalefetteki CDU partisinin milletvekili Roderich Kiesewetter’in bu yöndeki açıklamalarını reddeden hükümet sözcüsü, Kiesewetter’i iftira ile suçlayarak yasal işlem başlatacaklarını duyurdu. Scholz, iddiaları "çirkin bir yalan" olarak nitelendirerek, böyle bir senaryonun asla gündeme gelmediğini ve bu tür spekülasyonların "kabul edilemez" olduğunu belirtti. Ayrıca sözcü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yeni bir telefon görüşmesinin ancak somut bir yarar sağlayacağına inanıldığı takdirde gerçekleşeceğini ifade etti. Kiesewetter, söz konusu iddiayı içeren tweetini silerken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Scholz ve Putin arasında yakın zamanda bir görüşme planlanmadığını açıkladı.
 
5 Ocak Pazar
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Kursk Bölgesi'nde 2 saldırı girişiminde bulunduğunu ve bu teşebbüslerin akamete uğratıldığını duyurdu. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre Rusya'nın Kursk Bölgesi'nde varlığını sürdüren Ukraynalı birlikler, son 24 saat içinde 2 saldırı girişimi gerçekleştirdi. Bakanlık, 'Sever' (Kuzey) askeri grubunun bölgede düzenlediği taarruz faaliyetleriyle Ukrayna ordusunun karşı saldırı girişimlerini başarısız kıldığını vurguladı. Açıklamaya göre Ukraynalı güçler, Kursk Bölgesi'nde son 24 saat içinde 340 asker daha yitirdi, Kursk istikametindeki silahlı faaliyetler sonucunda öldürülen toplam Ukraynalı asker sayısı 49 bin 10'a yükseldi. Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı "Ukrayna ordusuna ait 4 tank, 3 zırhlı piyade aracı, 4 zırhlı personel taşıyıcı, 12 zırhlı askeri araç, 20 arazi aracı ve 5 havan silahı da söz konusu süre zarfında imha edildi" açıklaması yaptı. 
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, gece boyunca ülke üzerinde 61 insansız hava aracının düşürüldüğünü bildirdi. İHA'ların beş bölgede düşürüldüğü, bunların yarısından fazlasının Rostov bölgesinde etkisiz hale getirildiği açıklandı. Bölge Valisi Yuri Slusar, gece yarısından itibaren en az 37 dronun Rostov bölgesi üzerinde imha edildiğini belirtti.
 
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’nın kaybettiği toprakları her zaman geri talep edeceğini ancak bu toprakları geri alıp alamayacağının belirsiz olduğunu ifade etti. The New York Times’a verdiği röportajda Blinken, "Savaşın ne zaman ve hangi şartlarda sona ereceğine gelince, bunlar Ukraynalıların vermesi gereken kararlar" dedi. Blinken ayrıca, cephe hattında yakın gelecekte büyük bir değişiklik beklemediğini belirterek, kalıcı bir ateşkesin sağlanması için Ukrayna’nın gelecekte kendini savunma garantilerine sahip olmasının kritik önem taşıdığını söyledi. Diplomatik çözüm arayışlarının devam ettiğini vurgulayan Blinken, ABD’nin savaşı adil ve uzun vadeli koşullarda sona erdirme çabasında olduğunu, ancak şu ana kadar Rusya’nın böyle bir diyaloğa hazır olduğuna dair bir işaret vermediğini söyledi. 
 
- İzvestiya gazetesi muhabiri Aleksandr Martemyanov, Donetsk-Horlivka otoyolunda bir araca yapılan insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybetti. Gazete manşetindenverdiği haberde "İzvestiya muhabiri Aleksandr Martemyanov, 4 Ocak'ta  Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin (VSU) insansız hava aracı saldırısında hayatını kaybetti" denildi. RIA Novosti haber ajansının bildirdiğine göre, aynı saldırıda ajansın muhabiri Maksim Romanenko ve gazeteci Mihail Kevhiev dahil olmak üzere dört medya çalışanı yaralandı. 
 
Hayatını kaybeden Martemyanov daha önce, Ekim 2023'te Donetsk'in Budennovskiy bölgesine yapılan saldırıda yaralanmıştı. O olayda bir acil durum görevlisi hayatını kaybetmiş, iki kişi yaralanmıştı. Haziran 2024'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri operasyon sırasında en az 30 Rus gazetecinin öldüğünü açıklamıştı. O zamandan bu yana birkaç gazeteci daha hayatını kaybetti. Eylül ayında İzvestiya savaş muhabiri Denis Kulaga, bir FPV insansız hava aracı saldırısında yaralanmıştı.
 
- Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın bir gazeteci taşıyan araca insansız hava aracıyla saldırmasını kınadı. Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova, "Rus gazetecilere yönelik bu suçun tüm sorumluları tespit edilecek ve hak ettikleri cezayı alacak" dedi. Zakharova, saldırının, çatışma hattından uzak bir bölgede gerçekleştiğini belirterek, bunun gazetecilerin bilinçli bir şekilde hedef alındığını gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, uluslararası yapılar olan BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, UNESCO ve AGİT'in Kiev rejiminin suçlarına kayıtsız kalmasının bu tür olaylara yol açtığını savundu. Zaharova, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay'dan bu olaya uygun bir tepki vermesini talep etti ve diğer insan hakları kuruluşlarından da güçlü bir kınama beklediklerini belirtti.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın 3 Ocak'ta Belgorod bölgesine ATACMS uzun menzilli füzeleriyle saldırı girişiminde bulunduğunu açıkladı. Bakanlık, S-400 hava savunma sistemi ve "Pantsir-SM" hava savunma kompleksleriyle tüm füzelerin imha edildiğini belirtti. Açıklamada, "Batılı destekçileri tarafından yönlendirilen Kiev rejiminin bu eylemlerine karşılık verilecektir" ifadelerine yer verildi. Rusya, daha önce ATACMS füzelerinin Kasım 2024'te Bryansk bölgesine yönelik bir saldırıda kullanıldığını ve buna balistik füze "Oreshnik" ile yanıt verildiğini duyurmuştu. Aralık ayında ise Ukrayna'nın Storm Shadow ve ATACMS füzeleriyle Rostov bölgesindeki bir tesisi hedef almasının ardından, Rusya Kiev'deki güvenlik ve savunma noktalarına misilleme yapmıştı.
 
- Rusya'nın Voronej bölgesinde 1 Ocak’ta bir Mi-28 askeri helikopteri düştü ve ardından yanarak tamamen yok oldu. Olay, Rusya Soruşturma Komitesi tarafından incelemeye alındı. Voronej1 portalına göre, kaza Kamenskiy bölgesinde meydana geldi ve helikopterde bulunan iki mürettebat üyesi hayatını kaybetti. (RBC)
 
- 5 Ocak pazar sabahı Kazan Havalimanı'nda uçuşlara geçici kısıtlamalar getirildi. Rusya Federal Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) temsilcisi Artem Korenyako, Telegram kanalında yaptığı açıklamada, "Sivil hava araçlarının güvenliğini sağlamak amacıyla Kazan Havalimanı'nda geçici kısıtlamalar uygulanmıştır. Havalimanı şu an için uçuşları kabul etmiyor ve göndermiyor" ifadelerini kullandı.
 
- Donald Trump, İngiltere’nin Kuzey Denizi'ndeki petrol ve doğalgaz çıkarma faaliyetlerini sonlandırma planını "çok büyük bir hata" olarak nitelendirdi. Truth Social platformunda yaptığı açıklamada Trump, İngiltere'ye Kuzey Denizi'ni "açma" ve "rüzgar türbinlerinden kurtulma" çağrısında bulundu. Trump'ın paylaşımında, Amerikalı petrol şirketi Apache'nin sahibi olduğu APA Corporation’ın Kuzey Denizi’ndeki faaliyetlerini 2029 yılına kadar durdurma kararına dair bir bağlantı yer aldı. APA, bu kararın yüksek vergiler ve çevresel düzenlemeler nedeniyle alındığını ve faaliyetlerin kârsız hale geldiğini belirtti. İngiltere hükümetinin petrol ve gaz üreticilerine uyguladığı ek kâr vergisi, bu sektörde toplam vergi oranını yüzde 78'e çıkararak eleştirilere yol açtı.
 
- Eski Rusya Ekonomi Bakanlığı üst düzey bürokratı Igor Hranovskiy’nin, 500 milyon ruble değerindeki mal varlığına el konuldu. TASS’ın haberine göre, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik kalkınmasından sorumlu eski departman başkanının, yasa dışı yollarla elde edilen gelirlerle edindiği belirlenen nakit para, lüks araçlar ve değerli gayrimenkuller devlete devredildi. Hranovskiy, Mart ayında yetkisini kötüye kullanma suçlamasıyla tutuklanmıştı. 
 
4 Ocak Cumartesi
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ve Donbass’ta devam eden özel askeri operasyonun gidişatına dair güncel bilgileri paylaştı. Açıklamaya göre Sever (Kuzey) Askeri Grubu birlikleri, Harkov istikametinde 3 yerleşim bölgegesinde konuşlanan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri oluşumlarını bozguna uğrattı. Ukrayna birlikleri 50 kadar asker, bir tank, 6 otomobil, 2 adet D-20 topu ve 2 adet D-30 obüsü kaybetti. Zapad (Batı) Askeri Grubu birlikleri, başarılı taarruz eylemleri sonucunda Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde Nadiya yerleşiminin kontrolünü ele geçirdi. Rus askerleri ayrıca Harkov Bölgesi’nin 5 yerleşim yerinin yakınında ve Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Torskoye ilçesinde Ukrayna birliklerinin insan gücü ve teçhizatını vurdu. Ukrayna ordusunun bir karşı saldırısı Rus askerlerince püskürtüldü, çatışmalarda Ukrayna ordusu 590 kadar asker, bir zırhlı piyade aracı, 3 pikap, 2 ABD yapımı M113 zırhlı personel taşıyıcısı, 2 HMMWV zırhlı otomobili ve çok sayıda askeri teçhizat kaybetti. Rus güçleri ayrıca düşmana ait bir mühimmat deposu ile bir AN/TPQ-36 radar istasyonunu imha etti. (Sputnik)
 
- Rusya’nın Yekaterinburg kentinde, kalabalık yerlerde el yapımı patlayıcı kullanarak terör eylemi gerçekleştirmeyi planlayan dört kişinin yakalandığı belirtildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB) yaptığı açıklamada, “Rusya'da yasaklı bir terör örgütünün fikirlerini paylaşan ve Yekaterinburg'da kalabalık yerlerde el yapımı patlayıcı kullanarak terör eylemi gerçekleştirmeyi planlayan 2007 ve 2008 doğumlu dört vatandaş gözaltına alındı” ifadesine yer verildi.
 
- St. Petersburg şehrinin de bulunduğu Leningrad Bölgesi Valisi Aleksandr Drozdenko, Finlandiya Körfezi yakınlarında bir insansız hava aracının (İHA) vurulduğunu bildirdi. Drozdenko, olayda herhangi bir can kaybı veya hasar olmadığını ifade etti. Leningrad bölgesindeki İHA  Luga Körfezi yakınlarında düşürüldü. Bu saldırılar yüzünden Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), St. Petersburg’daki Pulkovo Havalimanı’nda uçuşlar gece boryunca iki kez geçici olarak durduruldu.
 
Leningrad Bölgesi, ilk kez Ocak 2024’te insansız hava araçlarının (İHA) hedefi oldu. Mart ayında, Kirişi bölgesinde bir İHA imha edildi. Bölge Valisi, bu İHA’nın "KirishiNefteOrgSintez" petrol rafinerisine (PAO "Surgutneftegaz" bünyesinde) yaklaşırken düşürüldüğünü açıkladı. Temmuz ayında ise Savunma Bakanlığı, bölgede üç İHA’nın daha etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Ağustos ayında, St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, Finlandiya Körfezi'nde bir radar istasyonları ağı oluşturulduğunu ve İHA’lar ile diğer hedeflerin imhası için bölgedeki savunma kapasitesinin artırıldığını duyurdu.
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, 4 Ocak gecesi hava savunma sistemlerinin beş bölgede düzenlenen insansız hava aracı (İHA) saldırısını püskürttüğünü açıkladı. Telegram üzerinden yapılan açıklamada, toplamda 16 İHA'nın vurulduğu belirtildi. İHA'ların 10'u Bryansk, 3'ü Smolensk, geri kalanları ise Belgorod, Pskov ve Leningrad bölgelerinde imha edildi.

Belgorod Bölgesi Valisi Vyaçeslav Gladkov, saldırı sırasında bir kişinin yaralandığını ve elektrik hatlarının hasar gördüğünü bildirdi. Bryansk, Leningrad ve Smolensk bölgelerinde ise saldırılar sonucunda herhangi bir yaralanma veya maddi hasar olmadığı açıklandı. Smolensk Valisi Vasiliy Anohin, bölgede üç yerine beş İHA'nın imha edildiğini ifade etti. 

- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın nükleer silah kullanma olasılığından "son derece endişe duyduklarını" belirtti. Financial Times'a verdiği röportajda Blinken, "Eğer bu ihtimal %5'ten %15'e çıktıysa, bu çok ciddi bir durum" dedi. Blinken, Çin'in Rusya'yı sınırlamak için yardımcı olabileceğini düşündüğünü ve Pekin'in Moskova'ya bu konuda uyarılarda bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, Washington'un Çin'e Rusya'nın nükleer silahlarını uzaya yerleştirme planlarından bahsettiğini ve bunun Pekin'i harekete geçirebileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Rusya'nın nükleer silahları ilk kullanan taraf olmayacağını ve bu tür silahların yalnızca en son çare olarak düşünüldüğünü defalarca dile getirmişti. Kasım ayında Putin, Rusya'nın güncellenmiş nükleer doktrinini onayladı. Doktrine göre, nükleer silahların kullanımı yalnızca aşırı ve zorunlu bir önlem olarak görülüyor. Ancak diğer taraftan Moskova, nükleer olmayan bir devletin nükleer bir ülkenin desteğiyle Rusya'ya yönelik bir saldırısı "ortak saldırı" olarak değerlendirilecek. 

- Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yaptığı açıklamada, Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye bölgesindeki askeri üslerini kaldırması gerektiğini söyledi. Baerbock, bu çağrıyı Berlin’de düzenlenen bir basın toplantısında dile getirerek, bu adımın Suriye’nin egemenliğine saygı anlamına geleceğini vurguladı. “Almanya ve uluslararası ortakları, Suriye’deki iç süreçlerin dış müdahalelerle bozulmamasını sağlama konusunda kararlı. Bu, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymayı içeriyor. Rusya’nın artık Suriye’deki askeri üslerinden vazgeçme zamanı geldi” ifadelerini kullandı. Baerbock, Almanya ve müttefiklerinin amacının Suriye’nin uluslararası toplumda yeniden saygın bir üye haline gelmesi ve tüm topraklarında kontrolü sağlaması olduğunu belirtti. Geçtiğimiz hafta Suriye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Baerbock, Dışişleri Bakanı Ahmed el-Şaraa ile bir araya gelmiş ve sivil toplum temsilcileriyle görüşmeler yapmıştı. 

- Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, NATO ülkelerinin Rusya’ya karşı zafer kazanmasının ancak Ukrayna üzerinden mümkün olduğunu belirtti. Podolyak, NATO ülkelerinin psikolojik olarak Rusya ile doğrudan bir savaşa hazır olmadığını ve bu durumda başarı şanslarının olmadığını ifade etti, “NATO’nun elinde çok sayıda etkili silah bulunuyor, ancak bu silahları kullanma konusunda isteksizler. NATO ülkeleri asla Rusya ile savaşmayacak; bu konuda psikolojik hazırlıkları yok,” dedi.

- Almanya, 2024 yılında Rusya’dan uranyum ithalatını bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 70 artırarak toplamda en az 68,6 ton uranyum ithal etti. Aşağı Saksonya Eyaleti Çevre, Enerji ve İklim Koruma Bakanlığı'na göre, bu uranyum, Rosatom’un yan kuruluşları tarafından sağlanarak Lingen'deki Advanced Nuclear Fuels (ANF) tesisine teslim edildi. Avrupa’daki VVER tipi reaktörlerde kullanılmak üzere işlenen bu uranyum, Avrupa Birliği yaptırımlarına tabi değil. Almanya, 2030 itibarıyla yerli tasarım yakıt elemanları üretimine başlamayı hedeflerken, Lingen tesisinin kapasitesinin artırılması planlanıyor.

- Eski Ukrayna Devlet Başkanı ve Avrupa Dayanışması Partisi lideri Petro Poroşenko, Ukrayna'nın Rus gazının transit geçişini durdurma kararını doğru ancak gecikmiş bir adım olarak nitelendirdi. Poroşenko, 2019'da sona eren kontratın beş yıl daha uzatılmasının gereksiz olduğunu belirtti.

Poroşenko, Ukrayna’nın enerji üretimini komşu Moldova’nın enerji krizini aşması için kullanması gerektiğini ifade etti. Moldova’nın enerji krizinde acil durum ilan ettiğini hatırlatan Poroşenko, Ukrayna'nın elektrik ihracatıyla Moldova’ya destek olmasının hem ekonomik hem de ulusal güvenlik açısından önemli olduğunu vurguladı.

- Aralık 2024'te Ukrayna Merkez Bankası (NBU), grivnanın istikrarını korumak için rekor düzeyde 5,3 milyar dolar harcadı. Bu miktar, Haziran 2022'deki 3,99 milyar dolarlık önceki rekoru geride bıraktı. Yılın sonunda dolar/grivna kuru 41,6'dan 42,03'e yükselerek tarihi zirvelerini gördü. NBU, Temmuz 2024'ten itibaren döviz kurunu sabit tutmaya çalıştı ancak Kasım sonunda hafif serbest bıraktı. Grivnanın değer kaybı, Merkez Bankası'nın piyasadaki müdahaleleri, döviz liberalizasyonu ve devalüasyonla ilişkilendirildi. 3 Ocak itibarıyla dolar kuru 42,0889 grivnaya ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

- Antalya, 2024 yılında 17 milyon 278 bin 103 ziyaretçi ile tüm zamanların en yüksek turizm rakamına ulaştı. Bu sayı, geçen yıla göre %8’lik bir artışı temsil ediyor. Antalya’ya en çok turist 3,9 milyon kişi ile Rusya’dan gelirken, Almanya 3,5 milyon turistle ikinci, İngiltere ise 1,5 milyon ziyaretçiyle üçüncü sırada yer aldı. Ayrıca, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının ziyaretlerinde de ilk kez 1 milyon barajı aşıldı. 2024 yılı Aralık ayında ise Antalya’ya en fazla ziyaretçi gönderen ülke Almanya oldu.

3 Ocak Cuma
 
- Bryansk Bölgesi Valisi Aleksandr Bogomaz, Klimovsk ilçesine bağlı Kirillovka köyüne düzenlenen havan topu saldırısında bir sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı, Bryansk bölgesinde bir düzine insansız hava aracının imha edildiğini açıklamıştı.
 
Bogomaz Telegram kanalında “Hayatını kaybeden kişinin yakınlarına en derin taziyelerimi iletiyorum. Aileye gerekli tüm maddi yardım sağlanacaktır,” diye yazdı.
 
- Belgorod Bölgesi’nde bir köydeki bir eve saldırı girişiminde bulunan Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir insansız hava aracı, Vali Vyaçeslav Gladkov’un ziyareti sırasında vurularak düşürüldü. Vali, köy sakinlerinin şikayeti üzerine, mülklerindeki hasarları incelemek için bölgeyi ziyaret ediyordu.
 
Gladkov Telegram kanalında “Evleri incelerken bir İHA geldi. Yanımda bulunan meslektaşlarım, İHA’yı hafif silahlarla vurdu,” diye yazdı.
 
- Sivastopol Valisi Mihail Razvojayev, Balaklava koyunun girişinde 1,5x1,5 metre büyüklüğünde bir mazot lekesi tespit edildiğini duyurdu. Bu, Volgoneft-212 ve Volgoneft-239 tanker kazalarından sonra Sivastopol kıyılarında görülen ilk mazot sızıntısı. Rosprirodnadzor’un Karadeniz-Azov Deniz Yönetimi ve Sivastopol Çevre Denetim ekipleri durumu izlemek için çalışmalara başladı.
 
Razvojayev Telegram kanalında “Üç bölge—Uçkuevka, Laspi ve Omega koyu—civarında mazota bulaşmış kuşlar da tespit edildi,” diye yazdı. Kurtarma ekipleri ve Sevastopol Çevre Denetim personeli mazot toplama çalışmalarına başladı.
 
- Flydubai havayolu şirketi, Mineralnye Vody ve Soçi’den Dubai’ye uçuşlarını sırasıyla 8 ve 9 Ocaka kadar askıya aldı. Daha önce Dubai’den yapılan uçuşlar da benzer şekilde durdurulmuştu. Tur operatörleri, uçuşları diğer seferlerle değiştirme sürecinde.
 
Space Travel tur operatörü, ATOR’un basın servisine “Turistleri diğer şehirlerden yapılan uçuşlara yönlendiriyoruz. Mineralnye Vody için genellikle Mahaçkale’ye değişim yapıyoruz, Soçi’den yolculara Moskova dahil çeşitli seçenekler sunuyoruz,” diye açıklama yaptı.
 
 
- Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, ABD’nin seçilmiş Başkanı Donald Trump’ın Ukrayna’daki çatışmayı çözmeye yönelik sinyallerinin Moskova'nın ilgisini çekmediğini belirtti. Nebenzya, Rossiya 24 televizyon kanalında yaptığı açıklamada, “Bunlar, bir şeye yönelik belirsiz ve net olmayan sinyaller. Çoğunlukla ‘çatışmanın dondurulması’ ifadelerini duyuyoruz. Başkan Putin, son olarak 19 Aralıkta, hangi koşullarda müzakerelere hazır olduğumuzu açıkça söyledi. Ancak şu ana kadar yeni Amerikan yönetiminin sinyallerinde ilgimizi çekecek bir şey bulunmuyor,” dedi.
 
Nebenzya ayrıca Kiev’den gelen “anlaşma sinyallerini” de ciddiye almanın mümkün olmadığını ifade etti. “Zelenskiy, masaya oturmayı kabul ettiğinde, bunun hangi cephe hattında gerçekleşeceği büyük bir soru işareti. Zaman ilerledikçe, onun için koşullar daha da kötüleşiyor,” diye ekledi.
 
- Almanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Annalena Baerbock ve Jean-Noël Barrot, Suriye’nin başkenti Şam’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakanlar, yeni Suriye yönetiminin lideri ve Heyet Tahrir el-Şam grubunun başkanı Ahmad el-Sharaa ile görüşmeler yaptı. Baerbock, “Esad’ın sancılı yönetimi sona erdi. Yeni bir sayfa açıldı, ancak bu sayfa henüz yazılmadı,” dedi. Bakan, Avrupa ile Suriye arasında “yeni bir siyasi başlangıcın” mümkün olduğunu vurguladı. (Kommersant)
 
- Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova Teknik Üniversitesi (Bauman Üniversitesi) aleyhine 38 milyon rublelik bir dava açtı. Moskova Tahkim Mahkemesi, davayı kabul ederek gizli duruşma yapılmasına karar verdi. Dava konusu şikayetin detayları kamuoyuna açıklanmadı.
 
- 2024 yılında Moskova’da, göçmenlik yasalarını ihlal eden 18 bin yabancı sınır dışı edildi. Federal Mahkeme İcra Servisi’ne (FSSP) göre, 2023’te bu sayı 12 bindi. Sınır dışı edilenlerin çoğunluğunu, eski Sovyet ülkelerinden gelen göçmenler oluşturuyor. Sadece üç Avrupa ülkesi vatandaşı (Letonya, Fransa, Estonya) bu yıl sınır dışı edilenler arasında yer aldı.
 
- Kuban’ın Karadeniz kıyılarında Volgoneft tankerlerinin karıştığı kazanın ardından 78 bin tondan fazla mazot karışımlı kum temizlendi. Bölge Valisi Veniamin Kondratyev, temizlik çalışmalarının yeni yıl tatilleri boyunca sürdüğünü belirtti. 15 Aralıkta yaşanan kazanın ardından meydana gelen kirliliğin 60 kilometrelik bir sahil şeridine yayıldığı bildiriliyor.
 
 
 
-  Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna televizyonuna verdiği bir röportajda, ABD'nin 20 Ocak'ta başlayacak olan Donald Trump başkanlığından beklentilerini dile getirdi. Zelenskiy, Trump'ın kendisine yaptığı bir telefon görüşmesinde, "Başkan olarak önceliğim savaşı bitirmek olacak ve bunu yapacağım. Bu nedenle ilk ziyaretçilerimden biri siz olacaksınız" dediğini aktardı. Zelenskiy, Trump'ın başkanlık görevinin başlamasının ardından bir toplantı yapacaklarını ve kapsamlı bir plan üzerinde çalışmaya başlayacaklarını belirtti.
Zelenskiy, Trump’ın kararlılığına vurgu yaparak, "Trump kararlı bir lider olabilir. Bu bizim için en önemli şey. O, bu savaşı sonlandırmada gerçekten yardımcı olabilir ve Putin'i durdurabilir" ifadelerini kullandı. Ayrıca Trump’ın öngörülemez bir lider olarak tanınmasına atıfta bulunarak, bu öngörülemezliğin daha çok Rusya Federasyonu'na yönelik olmasını umduğunu ifade etti. Ukrayna lideri, Trump’ın ekibiyle temasların sürdüğünü ve hem dışişleri hem de savunma bakanlarının bu süreçte temaslarını güçlendirdiğini ekledi.
 
-  Zelenskiy, ikinci dönem adaylığına ilişkin kararının, mevcut çatışmanın nasıl sonuçlanacağına bağlı olduğunu açıkladı. Ukrayna genelinde yayınlanan bir televizyon programında yaptığı açıklamada Zelenskiy, "Eğer yapabileceğimden fazlasını başarırsam, o zaman bu kararı daha olumlu değerlendirebilirim. Ancak bugün için bu benim öncelikli hedefim değil" dedi. Zelenskiy, sıcak çatışma döneminin sona ermesi durumunda sıkıyönetimin kaldırılabileceğini ve başkanlık seçimlerinin yapılabileceğini belirtti.
 
Ukrayna'da sıkıyönetim nedeniyle, 31 Mart 2024’te yapılması planlanan başkanlık seçimleri gerçekleşmedi. Ukrayna Anayasası, sıkıyönetim sırasında başkanlık veya parlamento seçimlerinin yapılmasını yasaklıyor. Zelenskiy'nin görev süresi resmi olarak 20 Mayıs'ta sona ermiş olsa da, çatışma süreci nedeniyle seçimler düzenlenemedi. Zelenskiy, yeniden aday olması halinde kazanacağına emin olduğunu ifade etmişti. Ukrayna parlamentosu başkanı Andriy Yermak ise seçimlerin Rusya ile barış anlaşmasının imzalanmasının hemen ardından gerçekleştirileceğini belirtti. Öte yandan, Rusya tarafı Zelenskiy’nin görev süresinin dolması nedeniyle onu meşru bir lider olarak tanımıyor ve Ukrayna’da tek meşru muhatap olarak parlamento ve başkanını görüyor.
 
- Ankara'dan bir kez daha "acil ateşkes" çağısı geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ukrayna'daki savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirterek, ateşkes çağrısında bulundu. Belçika Dışişleri Bakanı Bernard Quinten ile ortak basın toplantısında konuşan Fidan, savaşın neden olduğu göç, ekonomik kriz ve diğer sorunların acil olarak çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Fidan, Türkiye'nin barış girişimlerine verdiği önemin altını çizerek, bu çabaların İstanbul'da düzenlenecek uluslararası zirvelerle destekleneceğini belirtti.
 
- Kiev bir kez daha yoğun İHA saldırılarına hedef oldu. Bir İHA'nın enkazının düşmesi sonucu bir konut bşnasında yangın çıktığı bildirildi. Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ise başkentte saldırı alarmı verildiğini, bir Rus kamikaze dronunun Goloseevskiy bölgesi üzerinde düşürüldüğünü duyurdu. 
 
- Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’nün (KIIS) yaptığı araştırmaya göre, Ukrayna’da savaşa "ne kadar gerekirse o kadar katlanmaya hazır" olduğunu söyleyenlerin oranı, yılbaşından bu yana %16 düşerek %57’ye geriledi. Özellikle güney ve doğu bölgelerinde bu oranlarda belirgin bir azalma gözlemlenirken, batı ve orta bölgelerde destek %57-59 seviyesinde kaldı. Gelir seviyesi yüksek olanlar savaşa daha uzun süre dayanabileceğini belirtirken (%70), düşük gelirli katılımcılar arasında bu oran %51’e düştü.

Araştırma ayrıca Ukraynalıların Avrupa Birliği’ne üyelik konusundaki umutlarının azaldığını ortaya koydu. Ülkenin 10 yıl içinde başarılı bir AB üyesi olacağına inananların oranı 2022 sonunda %88’den 2024’te %57’ye düşerken, aynı dönemde Ukrayna’nın ekonomik olarak harap olacağını düşünenlerin oranı %5’ten %28’e yükseldi.

- Slovakya Başbakanı Robert Fico, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya geçişinin durdurulmasını "Zelenskiy’nin bir sabotajı" olarak nitelendirdi. Fico, bu duruma tepki olarak, Slovakya'daki Ukraynalı mültecilere verilen desteğin önemli ölçüde azaltılmasını ve elektrik tedarikinin durdurulmasını koalisyon ortaklarıyla görüşmeye hazır olduklarını ifade etti. Fico ayrıca Slovakya'nın iç tüketimi karşılamak için yeterli gaz rezervine sahip olduğunu belirterek, 2025 yılında hane halkı için yakıt maliyetlerinde bir artış olmayacağı garantisini verdi. Rus enerji şirketi Gazprom, 1 Ocak itibarıyla Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkiyatını, Ukrayna Naftogaz ile yapılan sözleşmenin süresinin dolduğunu gerekçe göstererek durdurmuştu.

- Ukrayna Devlet Soruşturma Bürosu (GBR), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı "Anna Kievskaya" adlı 155. mekanize tugayda yaşanan kitlesel firarlar ve yetki suistimalleri nedeniyle soruşturma başlattı. GBR sözcüsü Tatyana Sapyan'ın açıklamasına göre, tugay üyeleri eğitimlerini Fransa'da tamamlamış ve Paris, tugaya teknik ekipman desteği sağlamıştı. Forbes’un haberine göre, tugayın 5 bin 8 bin askerle çatışmalara katılması planlanıyordu, ancak tugay henüz cepheye ulaşmadan önce 1700 kişinin firar ettiği bildirildi. Tugay, geçtiğimiz hafta Ukrayna ordusunun en zorlu cephelerinden biri olan Pokrovsk (Krasnoarmeysk) bölgesine ulaştı, ancak burada ağır kayıplar verdiği ve birkaç tankını kaybettiği ifade edildi. Tugayın daha önce, Fransa'daki eğitime gönderilmeden önce bile 935 firar vakası yaşadığı belirtiliyor. (RBC)

- ABD ordusu, bu hafta Las Vegas'ta bir otelin önünde patlayan Cybertruck aracının sürücüsü Matthew Livelsberger’in ABD özel kuvvetlerinde görev yaptığını ve geçmişte Ukrayna’da bulunduğunu açıkladı. 37 yaşındaki Livelsberger, 2006-2011 yılları arasında aktif hizmette, daha sonra Ulusal Muhafızlar ve yedek kuvvetlerde görev yapmış ve 2012 yılında yeniden orduya katılmıştı. Özel kuvvetlerin “Yeşil Bereliler” biriminde görev alan Livelsberger, Afganistan, Ukrayna, Tacikistan, Gürcistan ve Kongo gibi ülkelerde bulunmuş, cesaret ve kahramanlık ödülleriyle onurlandırılmış. Las Vegas Şerifi Kevin McMahill, Livelsberger’in olayda intihar ettiğini ve aracında iki silah bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Livelsberger’in Almanya’da Ukraynalı askerlerin eğitim aldığı bir birimde görev yaptığını ifade etti.

- Rusya'nın en büyük petrol rafinerilerinden birine yönelik Ukrayna insansız hava araçları saldırıları nedeniyle "Yandex" haritalarında ve fotoğraflarında bu tesisle ilgili erişimin kapatılmasına karar verildi. Moskova Mahkemesi, "Yandex" şirketine, haritalardaki görüntülerin silinmesi veya retuşlanması talimatı verdi. Hangi tesisten bahsedildiği ise açıklanmadı. 2024 yılında bu rafinerinin dört kez saldırıya uğradığı ve çalışanlarının yaralandığı belirtilirken, tesisin Rus ordusunun ihtiyaçlarını karşılamak için kesintisiz çalışmaya devam ettiği vurgulandı. (RBC)

- Rusya'da 2024 yılının ilk 11 ayında uzaktan dolandırıcılık nedeniyle oluşan zarar 168 milyar rubleye ulaştı. İçişleri Bakanlığı'nın TASS'a yaptığı açıklamada, bu dönemde bilgi teknolojileri suçlarının %14,3 artarak 702 bin vakaya çıktığı belirtildi. 2024 yılında dolandırıcılara yapılan en büyük bireysel transferin 180 milyon ruble olduğu kaydedilirken, Sberbank yıl sonuna kadar toplam zararın 250 milyar rubleye ulaşabileceğini öngördü.

TÜM ASKERİ OPERASYON HABERLERİ ARŞİVİ: TIKLAYIN

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
İş hayatından 2025 beklentiniz 2024'e kıyasla nasıl?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама