Moskova'da AB InBev Efes senaryoları
Başkan Putin’in yılbaşı arifesinde, Türk Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev ortaklığındaki AB InBev Efes BV şirketinin hiseelerini “GK Vmeste” adlı Rus şirketinin geçici yönetimine devretmesinin yankıları sürüyor. Kommersant gazetesi, uzmanlarla görüşerek "olası senaryoları" derledi:
Orlova\Ermolenko hukuk şirketinden avukat Aleksandr Yermolenko, daha önce başka Batılı şirketler için de benzer kararın alındığını hatırlatarak, "Prosedür artık belli sayılır, çünkü bu ilk örnek değil ve artık 2022’de değiliz. Elbette küçük pürüzler olabilir, ama bunlar bir şekilde çözülecek. Şu anki sahiplerin aktifleri devretmeye ne kadar hazır olduklarına bağlı olarak bazı zorluklar yaşanabilir. Ancak bu, aktiflerin alınamayacağı anlamına gelmez" dedi. 2023 yılında benzer şekilde Danimarkalı Carlsberg grubuna ait Baltika bira şirketi yönetimininin de Rusya Federal Mülk Yönetim Ajansı’na (Rosimuşestvo) devredilmişti. Uzmana göre ayrıca, geçmişte yaşanan "Baltika" bira şirketi hisselerinin sahip değiştirmesi örneği, yabancı şirketlerin hukuki engeller ortaya koyma çabalarının, bu tür devralmaların önüne geçemeyeceğini gösterebiliyor.
Infoline ajansı Genel Müdürü İvan Fedyakov da, "Efes bir Türk şirketi. Suriye ve Azerbaycan’daki gelişmelere bakıldığında, Ankara bir jeopolitik oyuncu olarak bazı adımlar atıyor, Rusya ise buna karşılık veriyor. Anadolu Efes’in, Belçikalı AB InBev’in Rusya’daki hisselerini satın alma girişimi başarısız oldu. Bu, Türk iş dünyası ile Rus hükümeti arasındaki ilişkilerin soğumasının bir göstergesi olabilir" görüşünde.
Ulusal Bira ve İçecek Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu üyesi Aleksey Nebolsin ise kayyım atanan şirkete ilaret ederek, "Bu grubu kimse bira piyasasında tanımıyor. Bir yıl önce kuruldu, sermayesi yalnızca 100 bin ruble. Eğer bu yönetim bir bira üretim uzmanına verilmiş olsaydı, durum farklı değerlendirilebilirdi" dedi. Rus uzman ayrıca, 30 Aralık’ta yapılan açıklamanın stratejik bir mesaj taşıdığına dikkat çekti ve bu mesajı "Ya anlaşmaya varılır, ya da her şey bu şekilde olur" diye yorumladı.
Medyaya yansıyan bazı yorumlarda ise bu operasyonda hedefin Efes değil, Belçika ortaklı şirket olduğu, yakın gelecekte sadece AB InBev'in kendi hisselerini bir Rus şirkete devretmeye zorlanabieceği, Efes grubun ise Belçikalı ortağın hisselerini devralmadam kendi hisselerini koruyarak ticari operasyonlarına devam edebileceği belirtiliyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, "Rusya, yaptırımlara karşı Batılı şirketleri cezalandırmakta ve Rusya pazarından çekilmeye karar veren şirketlere de bunun bedelini ödetme politikasında kararlı. Çoğu şirket hisselerini yok pahasına satarak ve ciddi çıkış vergisi ödeyerek ayrılabildi. AB InBev'in kendi hisselerini Efes'a satma girişimi de bu cezai müeyyideye karşı bir hülle gibi algılanarak onaylanmamış olabilir. Hedef Efes değil ve kendi hisseleriyle faaliyetlerine devam etmesinde sorun çıkması beklenmemeli. Konuyu siyasete bağlayarak Rusya ile Türkiye arasında bir sıkıntı gibi yansıtan yorumlar gerçekçi gözükmüyor. Ukrayna transit hattının kanadığı ve Gazprom'un sadece Türkiye üzerinden AB'ye gaz sevkedebildiği, Suriye'de Türkiye'nin Rusya'ya karşı yeni yönetimden dengeli poitika izlediği bir dönemde Moskova ile Ankara arasında ticarette bir sıkıntı yaratılmasında iki tarafın da çıkar yok" dedi.
Forbes dergisi geçen yıl AB InBev Efes’i 1.3 milyar dolarlık değeriyle Rusya’da faaliyet gösteren en büyük yabancı şirketler arasında 21. sırada göstermişti.
2.1.2025
Реклама