Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Ne Var Ne Yok?

'Düello yasası' Duma gündeminde

Rusya medyasında bir süredir düello konusu sık sık gündeme geliyor. Bazı gazeteciler ironi ile bazıları da ciddi bir üslupla Ruslar açısından tarihi önemi olan “düello geleneği”nin bugün ortaya çıkmasının nedenini sorguluyor. 

Ancak mesele sadece gazetecilerle sınırlı bir tartışma değil. Konu Duma’nın da gündemine geldi. Liderliğini milliyetçi Vladimir Jirinovski’nin yaptığı Rusya Liberal Demokrat Parti’li milletvekili Sergey İvanov, “düello yasası”nı parlamentonun gündemine getirdi. Gerçi Duma yönetimi, böyle bir yasayı görüşmek için ne tarih verdi, ne de konuyla ilgili herhangi bir açıklama yaptı. Ama düello konusu toplumda tartışılmaya devam ediyor.

Milletvekili İvanov’un yasa önergesinde Rusya İmparatorluğu’nda kapsamlı bir yasa ile düzenlenmiş olan düello uygulamasının tekrar gündeme gelmesi gerektiği vurgulandı. Buna göre her ne kadar “bazı durumlarda sıradan yurttaşlar arasında da düello olabileceği” kaydedilse de, yurttaşların mevcut hukuk sisteminden yararlanmasının daha doğru olacağının altı çiziliyor.

Ama devlette çalışanlar, özelikle bürokratlar ve belediye yetkilileri açısından “düellonun doğal bir hesaplaşma şekli” olması gerektiği kaydediliyor. Yasa önergesinde “düello, eşit durumda olan taraflar arasında yapılır” kaydının yer alması gerektiği savunuluyor. “Düello” ile kastedilen silahla değil, çeşitli biçimlerde (ringde veya minderde) dövüşerek kozların paylaşılması.

İvanov daha önce de  “yurttaşların sarımsak yiyenlerden korunması” hakkında bir yasa önergesini Duma’da tartışmaya açmak istemişti.
 
Konuyu uzun bir yazıyla ele alan Gazeta.Ru sitesi, düellonun tekrar gündeme gelmesinin Rusya’daki ahlaki ve hukuki sorunlarla ilgili olduğunu, yalan ve iftiralarla aşağılanan insanlar açısından “onurunu korumak ve alenen savunmak için mevcut koşulların yetersiz kaldığını” iddia etti. Gazeteye göre, Rusların dünyada hukuk sistemine en az güvenen halklardan biri olması da konunun önemli bir boyutu.

Komutan Zolotov, muhalif Navalni'yi düelloya davet etti

Düello konusunun yaygın tartışılmasında önemli bir aşama da, geçtiğimiz günlerde Rusya Ulusal Muhafızları'nın Başkomutanı Viktor Zolotov’un, yolsuzluk karşıtı gösterilere liderlik eden muhalefet lideri Aleksey Navalni'yi düelloya davet etmesi oldu.

BBC’nin konuyla ilgili haberine göre, geçmişte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in korumalığını yapan Zolotov, Navalni'nin hesap vermesi gerektiğini söyledi ve ekledi: "Anlaşılan kimse senin kıçına sağlam bir tekme atmamış… Seni düelloya davet ediyorum. Ve sadece birkaç dakika içinde senden sulu bir biftek yapacağım."
 
Ulusal Muhafızlar, Rusya ordusundan bağımsız olan ve ülkenin iç güvenliğini sağlamak, gerektiğinde toplumsal olayları bastırmak için kurulmuş olan 350 bin civarında asker barındırdığı tahmin edilen ve doğrudan Putin'e bağlı bulunan bir ordu.
 
Navalni geçen ay yayınladığı bir videoda Zolotov da dahil olmak üzere Ulusal Muhafızlar liderlerinin yolsuzluğa bulaştığını söylemişti. Videodaki iddialar arasında askerlere düşük kaliteli gıda alınması, fiyatının pahalı gösterilmesi ve aradaki farkın zimmete geçirilmesi vardı.

Bazı yasal gerekçelerle son başkanlık seçimlerine katılmasına izin verilmeyen muhalif lider Navalni, bugün de protestoları düzenleyen yasaları çiğnediği gerekçesiyle hapiste bulunuyor. Navalni yolsuzluk iddialarına yer verdiği videosunu yayınladıktan günler sonra, Ocak ayında izinsiz gösteri yapmaktan 30 gün hapis cezasına çarptırıldı.

Düello çağrısını Ulusal Muhafızlar'ın YouTube hesabından bir video yayınlayarak yapan Zolotov iddiaların "pis birer yalan" olduğunu söyledi.

Navalni'nin kampanya yöneticisi Leonid Volkov ise bu videonun "ciddi tehditler içerdiğini", ancak Navalni'nin cezaevinde bulunması nedeniyle yanıt veremeyeceğini açıkladı.

Ulusal Muhafızlar hesabından yapılan bu paylaşım hakkında görüşleri sorulan Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov ise Zolotov'un görüşlerini desteklediğini, söz konusu videonun bir fiziksel tehdit sayılamayacağını, ancak Zolotov'un bu girişiminin Kremlin'de planlanmadığını söyledi.
 
15.9.2018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама