Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

ABD'den Rusya'ya yeni ambargo: Trump direnemedi, K. Kore ve İran yaptırımları yolda

ABD Başkanı Trump'ın Putin ile ikinci kez görüşerek ilişkileri iyileştirmeye çabaladığı bir dönemde, ABD Kongresi'nin baskısıyla Moskova ile köprüleri tamamen atacak yeni yaptırım kararı alındı. ABD Dışişlleri, eski Rus casus Sergey Skripal ve kızının İngiltere'de sinir gazı ile zehirlenmesi olayıyla ilgili Rusya'ya yaptırım uygulama kararı aldı. 22 Ağustos'ta ilk bölümü yürürülüğe girecek olan yaptırımlara, "Rusya bir daha kimyasal silah kullanmayacağının garantisini vermezse" Aeroflot'un tüm ABD uçuşlarının iptaline kadar uzanacak bir dizi ek yaptırım daha eklenecek.

Kommersant gazetesi, söz konusu yeni yaptırımların, daha önce sadece Kuzey Kore ve İran için uygulanan 1991 tarihli bir yasaya dayandığını duyurdu. Böylece Trump administrasyonu, Kongre baskısına yenilerek Moskova ile Helsinki zirvesi ile yaşanan son yumuşamadan geriş adım atmış oldu.

Yaptırım kararı, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Çarşamba günü açıklandı. BBC'nin aktardığına göre Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal, 4 Mart tarihinde Salisbury kentinde bir bankta bilinçsiz halde yatarken bulunmuştu. Baba ve kızı, sağlık durumları çok ciddi bir şekilde hastaneye kaldırılmış uygulanan tedavi sonucu tam anlamıyla iyileşmeyi başardıkları açıklanmıştı. İngiltere tarafından zehirleme olayıyla ilgili suçlanan Moskova hükümeti, sorumluluk iddiasını kesin bir dille reddediyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından açıklanan yaptırım kararının ayrıntıları şu şekilde:

"Amerika Birleşik Devletleri, Kimyasal ve Biyolojik Silahların Kontrolü ve Savaşta Kullanımının Yasaklanmasına ilişkin 1991 tarihli yasanın verdiği yetki kapsamında, Rusya'nın kendi vatandaşlarına karşı ölümcül kimyasal ve biyolojik silahlar kullandığını tesipt etmiştir."

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Reuters haber ajansı muhabirinin de yer aldığı bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, yaptırımın ulusal güvenliğe ilişkin hassas ürünleri kapsayacağını belirtti.

Aynı yetkili, uzay uçuşu ve ticari hava taşımacılığı güvenliğinde gerekli ürünler için istisnalar olabileceğini kaydederek, Rusya'nın işbirliği yapmaması halinde, 90 gün içinde ikinci ve daha sert bir yaptırım paketinin devreye gireceğini açıkladı.

Yaptırım açıklaması ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapıldı.

Yaptırımlar 22 Ağustos'ta devreye girecek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert yaptırımların 22 Ağustos tarihinde devreye gireceğini de belirtti.

Moskova'nın iddiaları kabul etmesi ya da "bir garanti vermesi" gibi bir turum beklenmiyor. Bu durumda ilişkilerin daha da gerilmesi, ABD'de ise Trump ile Kongre'den oluşan "iki başlı yönetim" görünütüsnün daha da belirginleşmesi bekleniyor.

İngiltere, saldırıda kullanılan zehirli kimyasal maddenin, Rusya tarafından geliştirilen Noviçok olarak bilinen sinir gazı olduğunu açıklamıştı.

Bu olay sonrası Batı ve Rusya arasındaki ilişkiler yeni bir eşiğe gerilemiş İngiltere'nin yanında Amerika da bazı Rus diplomatları ülkeden sınır dışı etmişti.

Daha ağır yaptırımlar bekleniyordu

Olası yaptırımlar birkaç haftadır gündemdeydi. Putin ile Trump arasında yapılan Helsinki zirvesi ve ilişkileri yumuşatma girişimlerine rağmen, Kongre'de Rusya ve Trump karşıtı lobi, sert önlemler için bastırıyordu.

Yaptırımların şu aşamada Rus bankalarını doğrudan hedef almaması "nispeten iyi haber" olarak nitelendi.

İngiliz Barclays bankası, ABD'nin Rusya'ya karşı hazırladığı yeni yaptırım paketini yorumlamış, Washington'ın Rusya kamu bankalarına yönelik yaptırımları hayata geçirmesinin ülke ekonomisi için en tehlikeli adım olacağı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bloomberg ajansının haberine göre, Barclays uzmanı Liza Yeremenko, "Rusya'ya karşı en sert yaptırım, Rusya bankaları ile tüm işlemlerin yasaklanması olur. Eğer yasak Rusya'nın kamu borçlarını da kapsarsa, yaptırımlar daha da korkunç hale gelir" yorumunu yapmıştı.

Washington'ın Rusya'nın kamu bankaları Sberbank, VTB, Vneşekonombank, Gazprombank, Promsvyazbank ve Rosselhozbank'ı da yaptırımlar kapsamına almasının gündemde olduğu belirtiliyordu. Bu yüzden dolar 65.5 rubleye kafar yükselerek dün son iki yılın rekorunu kırmıştı.

9.82018

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама