Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Erdoğan'ın "S-400 için imza attık" sözlerine açıklama: Aslında neye imza atıldı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada Türkiye ile Rusya arasında S-400 füze sistemlerinin satışına dair anlaşmanın imzalandığını söyledi. Erdoğan, "Niçin gerilime neden olsun? Bir ülke kendi güvenliği için arayış içindedir. Ortak üretim tercih sebebidir. Konuyla ilgili imzalar atıldı. İnşallah S-400'leri ülkemizde göreceğiz. Ortak üretimle ilgili süreci işleteceğiz" dedi. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın S-400 füzelerinin satışıyla ilgili Rusya'yla imzaların atıldığı yönündeki açıklaması hakkında yorum yapamayacağını söyledi.

Sputnik'e konuşan Peskov, Erdoğan'ın 'S-400 füzelerinin satışı konusunda Rusya'yla imzaların atıldığı yönündeki açıklaması' ile ilgili soruya, "Yorum yapmıyoruz" yanıtını verdi.

Sputnik'in Türk yetkililerinden edindiği bilgiye göre Türkiye ile Rusya arasında S-400 füze savunma sistemiyle ilgili nihai anlaşma imzalanmadı. Ancak prensip anlaşması imzalandı. Türk yetkililer, konuyla ilgili "Sözleşme imzalanmış değil ama prensip anlaşması için imza atıldı" bilgisini verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da açıklamasında bu imzadan söz ettiğini kaydetti.

Körfez ülkelerini kapsayan ziyaretini tamamlayarak yurda dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 füzelerinin Rusya'dan teminine ilişkin "Bu durumun kimseye endişe vermemeli. Türkiye olarak ortak üretime girebilirsek, burayı da tercih ederiz. Bu da bizim için oldukça önemli. Çünkü Türkiye artık güvenliğine dair simülasyonlarını buna göre yapıyor. Yol haritasını da buna göre yapıyoruz. Rusya ile görüşmeler de büyük ölçüde bitti" dedi.

S-400 hava savunma sistemi anlaşmasının ne zaman imzalanacağı ve ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’un bu konuyla ilgili “Türkler henüz almadı ama alırlarsa bu endişe verici olur” açıklamasının hatırlatılması üzerine Erdoğan şu açıklamaları yaptı:

“Niye endişe verici olsun? Her ülke kendi güvenliği için belli tedbirleri almak durumundadır. Bu güvenlik tedbirlerini nereden sağlarsa oraya yönelikte adımlarını atacaktır.

Biz birçok kez Amerika’yla da görüşmelerimizi yaptık. Ne yazık ki bunları temin edemediğimiz için ister istemez biz S-400’ler üzerinde bir planlama yaptık ve bununla ilgili de ilgili birimlerimiz görüşmelerini karşılıklı olarak yaptılar, yapıyorlar ve adımı da atacağız.

Bunun endişe verici hiçbir yanı yok.

Farklı silahlar kullanıldığı zaman endişe vermiyor, S-400 kullanıldığı zaman endişe veriyor.

Bu nasıl bir şeydir.

Patriot kullanıldığı zaman endişe vermiyor mu? Bu kullanılınca endişe veriyor.

Bu tamamen karşılıklı olarak, hele hele ortak üretim noktasında Türkiye olarak biz kiminle ortak üretime girebilirsek burayı da tercih ederiz.

Bu da bizim için çok önemli. Türkiye artık geleceğine yönelik güvenlik noktasındaki bütün simülasyonlarını buna göre yapıyor. Yol haritamızı da buna göre belirliyoruz.

Görüşmeler büyük ölçüde bitti.”

ABD: "ENDİŞE KAYNAĞI"

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford,  önceki günkü açıklamasında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığına dair haberlerin gerçeği yansıtmadığının, bunun hayata geçmesi halinde ise ABD için endişe kaynağı olacağının altını çizmişti.

Colorado'da düzenlenen Aspen Güvenlik Forumu'nda konuşan Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford şunları söylemişti:

"Basında doğru olmayan bir haber vardı, Türkiye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almadı. Alırlarsa bizim için endişe kaynağı olur ama almadılar."

2,5 MİLYAR DOLARLIK KONTRAT

Rusya'nın askeri ihracat şirketi Rosoboronexport'un CEO'su Aleksandr Miheyev, Türkiye'yle S-400 füzesi anlaşması üzerinde uzlaşı sağlandığını ve kontratın hayata geçirileceğine inandıklarını söyledi.

Miheyev, Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemi bataryaları sevk edilmesine ilişkin yapılan görüşmelerin hangi aşamada olduğuna yönelik soruya, "Kontrat üzerinde uzlaşı sağlandı.  Kontratın hayata geçme ihtimali de yüksek, yürürlüğe girmesi için çalışıyoruz. İmzaların 2017 sonuna kadar atılabilir" yanıtını vermişti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da S-400 füzeleri konusunda Rusya ile imza aşamasına gelindiğini belirtmişti.

Bloomberg haber ajansı geçen hafta Türkiye'nin Rusya'dan alacağı iki S-400 bataryası için 2.5 milyar dolar ödemeyi kabul ettiğini iddia etmişti. Ancak bu iddia, ne Rusya ne de Türkiye hükümeti tarafından doğrulanmıştı.

Rusya'da Türkiye ile S-400 konusu  "ortak üretim" projesinden çok, "silah sistemi satışı" yönüyle vitrine çıkıyor.  Rusya'nın S-400 füzeleri için herhangi bir ülke ile ortak üretim projesi bulunmuyor.

25.7.2017

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама