Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

İnşaat dahil, Rusya pazarı için Ankara’dan "umut" mesajları: "İnşallah bir iki haftaya..."

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Rusya'nın Türkiye'ye bazı sektörlerde uyguladığı sınırlamalara ilişkin, "Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde oturacağız ve net bir eylem planı, bir yol haritası ortaya konulacak. İnanıyorum ki bütün sektörlerde bu sınırlamaların mutlaka kalkacağı bir seçenek ortaya koyacağız." dedi. Şimşek, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) 32. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, müteahhitlik sektörüne önemli kaynak ayırdıklarını, sektörün geleceğinin parlak olduğunu söyledi.

AA’nın aktardığına göre, Rusya ile ilişkilere de değinen Şimşek, Rusya'nın, Türkiye'nin önemli bir komşusu, ticari partneri olduğunu ve diyalog içerisinde bulunduklarını söyledi.

Şimşek, Rusya'nın uçak krizinden sonra Türk firmalarına, belirli sektörlerde birtakım sınırlamalar ve yasaklamalar getirildiğini anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Şimdi onlara çok açık ve net olarak şu mesajı verdik, bu ilişkiler ancak iki ülkenin karşılıklı menfaatlerine dayanıyorsa sürdürülebilirdir. İnşallah önümüzdeki bir iki hafta içerisinde oturacağız ve net bir eylem planı, bir yol haritası ortaya konulacak. İnanıyorum ki bütün sektörlerde bu sınırlamaların mutlaka kalkacağı bir seçenek ortaya koyacağız. Çünkü sektörel sınırlamalar, yasaklamalar, iki ülke ilişkileri eğer normalleşiyorsa asla olmaması gereken durumlardır. İnşallah yakında o anlamdaki sınırlanmalar da kaldırılmış olur. Belki birkaç yıl sonra hep birlikte siz (müteahhitler) uluslararası ortaklarınızla Libya'yı Irak'ı, Suriye'yi, Yemen'i nasıl inşa edeceğinizi konuşacaksınız."

Bu arada Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, inşaat sektöründeki duruma değinirken, Türk müteahhitlerin Rusya'da çok önemli ve büyük işleri bulunduğunu ancak son dönemde fazla iş alamadığını söyledi.

Özilhan, şunları kaydetti:

"Bu alanda rekabet doğdu. Çinliler geldi, Koreliler geldi, Rusya'nın yerli müteahhitleri oluştu. Dolayısıyla oradan iş alamıyorlar. Türk müteahhitlerin Rusya'da önemli şikayet ve sıkıntıları var. Türk müteahhitlerin avantajı, geçmişte çok iyi projeler gerçekleştirmeleri... O konuda gayet iyi hizmet ettiler. Büyük projeleri zamanında tamamladılar. Tekrar açılacak işlerde Türk müteahhitlere yer düşecektir diye düşünüyorum. Diğer taraftan Rusya ekonomisinde de birtakım sıkıntılar var. Büyüme trendleri düşük, ortada projeleri yok. Rusya ekonomisinin tekrar büyüme trendine girmesi ile Türklerin ve Türk müteahhitlerin orada iş alabileceğini düşünüyorum. Tarım ürünlerinin ihracatında birçok ürünün önü kapalı. Bu sebepten dolayı ihracat yavaş gidiyor. Bu durum Türk çiftçisini zor duruma sokuyor. Rus tüketicisi de alışmış olduğu kaliteli ürünü bulamıyor.

Tuncay Özilhan, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ekonomiye yansımasını ufak ufak görmeye başladıklarını ifade etti.

Özilhan, "Turizm kanalının açılmış olması, charter seferlerine müsaade edilmiş olması, sezon sonu da olsa Rus turistlerin Türkiye'yi tercihlerini ortaya koydu. Ama ümit verici olan bu sezonla ilgili iyi haberlerin gelmeye başlamış olması." diye konuştu.

Rus turist sayısında artış olduğunu, sayının giderek yükseleceğine inandığını ifade eden Özilhan, "Dolayısıyla turizm açısından pozitif bir adım var." dedi.

Tuncay Özilhan, sebze meyve ihracatında birtakım kısıtlamaların hala devam ettiğini, bu kısıtlamaların bir an önce kaldırılmasını, karşılıklı ticaretin ve ilişkilerin gelişmesini temenni ettiklerini belirterek, "33 milyar dolarlara kadar ulaşan ticaret hacmi, bu yıl 16-17 milyar dolarlarda kalacak. Müzakereler devam ediyor. Her iki taraf da pozitif yaklaşıp yasakları kaldırıp kazadan evvelki ticarete ulaşmayı istiyor. İki ülke vatandaşlarının buna ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

İki ülke arasında ticaretin normalleşmesi için öncelikle karşılıklı güvenin oluşması ve ilişkilerin tekrar ısınması gerektiğini kaydeden Özilhan, bozulan yapının oturtulmasının zaman alacağını, bunun kademe kademe yükseleceğini söyledi.

Özilhan, şöyle devam etti:

"İlişkiler bozulduğunda herkes başka yönden tedariklere çalıştı. Tekrar tedariklerin Türkiye'ye dönmesi, Türk müteahhitlerin tekrar Rusya'da iş alması, tekrar rekabetçi olması zaman alacaktır. Çünkü boşluklar dolduruldu. Boşlukları doldurulan yerde rekabete girmek de zaman gerektirecektir. Bozulan şeylerin düzeltilmesi zaman alıyor. Bürokrasinin işlemesi zaman alıyor. Belli bir zaman içerisinde eski ticaret hacmi rakamlarına ulaşılacaktır diye düşünüyorum."

Turizm gelişmeye başladı ama altyapı meselesi olmasından dolayı düğmeye bastığınızda hemen 4 milyon turist gelmiyor. Karşılıklı anlaşmalarla kademe kademe oluşuyor. Birkaç yıl sonra tekrar turizmdeki rakamlar yakalanır diye bakıyorum. Başka ülkelere giden Rus turistler Türkiye'de bulduklarını orada bulamadı. Çok pahalıydı. Hizmet ve kalite de Türkiye'deki gibi iyi değildi."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sorunları ortadan kaldırmak için prensip kararı aldığını belirten Özilhan, "Rus yatırımcı Türkiye'de, Türk yatırımcı da Rusya'da yatırım yapmaktan memnun. Onun için sorunlar düzelecek diye bakıyorum." dedi.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама