Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Alarm: Rusya ve Kazakistan sel felaketiyle boğuşuyor

Rusya ve Kazakistan'da meydana gelen su baskınları nedeniyle toplamda 11 binden fazla kişi tahliye edilirken birçok noktada olağanüstü hal ilan edildi. Barajın yııldığı Orsk şehri ve çevresibde tahliyeler devam ederken, Kurgan'da Zverinogolovsky bölgesindeki su seviyesi de bir metreden fazla arttı. Daha önce bölgede oalaünüstü hal ilan edilmiş, 60'tan fazla yerleşim yeri için su baskını tehlikesi oldupu duyurulmuştu.
 
Baharla birlikte karların hızlı erimesi sonucu Rusya ve Kazakistan'ın komşu bölgelerinde sel baskınlaro artmış durumda. Güney Uralların bölgeleri bu yıl benzeri görülmemiş sellerle karşı karşıya kaldı. En zor durum Orenburg bölgesinde yaşanıyor. 5 Nisan Cuma günü Orsk şehrini Ural Nehri'nden koruyan baraj yıkılmıştı.
 
Sel tahminleri nedeniyle Tumen bölgesinde de olağanüstü hal ilan edildi.
 
Acil Durumlar Bakanlığı'nın verilerine göre Rusya'da 39 bölgede 10 bin 400'den fazla ev sular altında kaldı.
 
Pazartesi günü Başkan Vladimir Putin, Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov ve Orenburg, Kurgan ve Tumen bölgelerinin valilerinden sel durumu ve alınan önlemlere ilişkin raporları dinledi. Putin çalışmaları koordine etmek ve sonuçları ortadan kaldırmak için özel bir komisyon kurulmasını emretti.
 
Komşu Kazakistan'ın yetkilileri de, mevcut sellerin son 80'den fazla yıldaki en büyük felaket olduğunu ve ülkenin bazı bölgelerinde olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.
 
Önceki gelişmeler:
 
Rusya'nın Kazakistan sınırındaki Orks şehrinde bir barajın kısmen yıkılması, Ural Nehri'nde yükselen suların çevredeki köyleri de sular altında bırakması ile başlayan doğal afet gittikçe daha da derinleşiyor.  Dün gece Elşanka Nehri'nin de Orenburg bölgesinde Orsk'taki kıyılarından taştığı, tahliyelere başlandığı, aynı zamanda Orsk şehrinin, Ural Nehri tarafından da sular altında kalmaya devam ettiği bildirildi.
 
Bölgesel yetkililere göre Orenburg bölgesi tarihindeki en büyük sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Altyapıda yaşanan hasarın 21 milyar ruble olduğu tahmin ediliyor. 7 Nisan günü saat 22.00 itibarıyla 77 yerleşim yerinde 10 bin  200 konut ve 18 bin 500 hektarlık arazi sular altında kaldı. 6 binden fazla kişi tahliye edildi.
 
Kommersant'ın haberine göre, bölge yetkilileri, 8 Nisan Pazartesi günü selin tehlikeli seviyelere ulaşacağını, 10 Nisan'da ise zirvenin beklendiğini bildirdi. Durumun ancak 20 Nisan'dan sonra istikrara kavuşması bekleniyor.
 
 
Önceki geişmeler:
 
Rusya’nın Orenburg bölgesindeki Orsk kentinde bir barajın patlamasının ardından su baskını sebebiyle yaşanan sel felaketi sırasında 4 kişinin öldüğü bildirilirken, ölümlerinin sel felaketiyle ilgili olmadığı da vurgulandı.
 
Orsk Belediyesi’nden Sputnik’e yapılan açıklamada, kentten geçen Ural Nehri üzerindeki barajda büyük bir gedik açılması sonucunda bölgede büyük bir alanın sular altında kaldığı hatırlatılırken, açıklamada, “"Dört kişi yaşamını yitirdi. İkisi kalp krizi geçirdi, biri doğal yollardan öldü, bir diğeri de intihar etti” ifadelerine yer verildi.
 
Orsk Belediye Başkanlığı, sel felaketi nedeniyle herhangi bir ölüm vakası kaydedilmediğinin altını çizdi.
 
Daha önce bölge yetkilileri, Orsk'ta iki yaşlı vatandaşın öldüğünü ve cesetlerinin evlerinde bulunduğunu resmi olarak ajansa bildirmişti. Bölgedeki uzmanlar, emekli vatandaşların boğulma nedeniyle ölmediğini aktardı.
 
5 Nisan Cuma günü, şehri Ural Nehrinden koruyan baraj yıkılırken, bunun sonucunda, sel bölgesine düşen birkaç yerleşim yerinin bulunduğu yerleşim birimlerinde toplu tahliye çalışmaları başlamıştı.
Sular altında kalan bölgeden tahliye edilenler için geçici konaklama merkezleri hazırlandı.
 
Acil Durumlar Bakanlığı (MCHS), Orenburg Bölgesindeki sel durumunu ‘riskli’ olarak değerlendirirken, Bakan Alesksandr Kurenkov yardım çalışmalarını yerinde izlemek için bölgeye ulaştı.
Bölgenin 31 noktasını etkileyen sel sonucu 47 köprü ve 106 yol ulaşıma kapandı, 12 yerleşim yerinde elektrik kesintisi meydana geldi.
 
Sabahki geişmeler:
 
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Rusya’nın Orenburg bölgesindeki Orsk kentinde önceki gün bir kısmı yarılan barajın bir bölümünün daha yıkıldığını bildirdi. Bu sabah gelen son haberlerde su baskınlarının eski şehir bölgesinden sonra yeni şehir semtlerinde de etkili olduğu, tahliyelerin hızlandığı kaydedildi.
 
Sputnik'in aktardığına göre, bakanlıktan yapılan açıklamada, Orsk kentinden geçen Ural Nehri üzerindeki dolgu barajının bir kısmının daha yıkıldığı belirtilerek, bir çok yerleşim yerinin daha sular altında kalabileceği kaydedildi. Tahliye ve barajdaki onarım çalışmalarının sürdüğü belirtildi.
 
Barajın bir kısmı akşam dün saatlerinde yıkılmıştı. Meydana gelen selin etkili olduğu noktalarda su seviyesi 4 metreye kadar yükselmişti.
 
Resmi makamlardan yapılan açıklamaya göre selden 4 bin 258 ev ve 10 bin 987 bölge sakini etkilendi, 2 bin 400’den fazla ev sular altında kaldı, 4 bin 208 kişi ise tahliye edildi. 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.
 
Bölgenin 31 noktasını etkileyen sel sonucu 47 köprü ve 106 yol ulaşıma kapandı, 12 yerleşim yerinde elektrik kesintisi meydana geld
 
Dünkü geişmeler:
 
Birkaç haftadır yoğun yağış ve sellerin etkili olduğu Rusya’nın Orenburg bölgesinde, Kazakistan sınırı yakınındaki Orsk kentinde bir barajın yıkıldığı, bölge sakinlerinin toplu tahliyesinin sürdüğü bildirildi. Son haberlere göre bölgede iki kişinin cesedi bulundu. Daha sonra yetkililer, ölümerin sleden kaynaklanmadığını duyurdu. Sel bölgesinde yaklaşık 11 bin kişinin yaşadığı 4 bin 400 kadar ev seden etkielener boşaltıldı.  Barajın etkilediği Orsk şehrinin nüfusu 200 bine yakın.
 
Yerel yönetimin Telegram kanalındaki haberine göre, sel nedeniyle barajı yıkılan ve Ural Nehri'nden gelen sular nedeniyle barajın bitişiğindeki bölgedeki evlerin yakında tamamen sular altında kalacağı bildirildi. Açıklamada "Yakın saatlerde Orsk'un Starıy Gorod mahallesindeki tüm yerleşim bölgesi sular altında kalacak. Bölge sakinlerin tahliye için acil önlemler alması gerekiyor” denildi. Yetkililer su baskınının diğer bölgelere yayılmadığını kaydetti .

 
Dün geceki gelişmeler:
 
Orsk Belediyesi’nden Sputnik’e yapılan açıklamada, kentten geçen Ural Nehri üzerindeki barajda büyük bir gedik açıldığı, bölgedeki büyük bir alanın sular altında kaldığı belirtildi.
 
Açıklamada, “Kenti Ural Nehri'nden koruyan barajda büyük bir gedik açıldı. Şu anda, birçok köyün bulunduğu Eski Şehir'den toplu bir tahliye söz konusu” denildi.
 
Sel bölgesinde 4 bin 258 evin bulunduğu ve 10 bin 987 kişinin mahsur kaldığı belirtilerek, insanların kentteki okullar ve spor salonlarında bulunan geçici barınma merkezlerine götürüldüğü, burada tıbbi yardım, yemek ve yatacak yer sağlandığı kaydedildi.
 
Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, kurtarma ekiplerinin belediyeye bağlı servislerle birlikte barajı güçlendirme çalışmaları yürüttüğü bilgisi verildi.
 
Ural56 ve Orsk.ru'nun haberlerine göre, Orenburg Bölgesi, Orsk'ta eski kent bölgesinde bir patlama meydana geldi ve baraj bölgesinden acil bir tahliye gerçekleştiriliyor .
 
Yetkililer TASS'a yaklaşık 4 bin konut binasının sel tehidi altında olabileceğini söyledi.
 
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı basın servisi RBC'ye, tahliye operasyonu gerçekleştirdiğini ve barajın yıkılması nedeniyle kurtarma ekibinin takviye edildiğini söyledi.
 
Orsk, Ural Nehri üzerinde Kazakistan sınırına yakın bir konumda yer alıyor. 
 
Mart ayının sonunda Orenburg bölgesinde su baskınları başlamış, 30 Mart'ta bölge genelinde yüksek alarm rejimine geçilmiş, bazı yerleşim yerlerinde acil durum ilan edilerebölge sakinleri tahliye edilmeye başlanmıştı. 4 Nisan'da olağanüstü hal tüm bölgeye yayıldı. Bugün de Orsk'ta belediye acil durumu ilan edildi .
 
Seller Rusya'nın 36 bölgesini etkiledi. Acil Durumlar Bakanlığı'na göre, 5 Nisan sabahı itibarıyla 2 bine yakın konut, 90 köprü ve 120 yol kısmen sular altında kaldı. 509'u çocuk olmak üzere 2 bin 176 kişi tahliye edildi. 
 
6.4.2024

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама