Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
DÜNYA HABERLERİ

"Hayırlı Cumalar Dmitri kardeş!"

Halil Ocaklı, Antalya'dan yazıyor: Rusya'da imparatorluğu deviren ve Sovyetler Birliği'nin kurulmasına yol açan Ekim Devrimi, kaos ve belirsizlik ortamıyla birlikte gelmişti. 1917’de ve sonraki yıllarda, 300 binden fazla Rus, ülkelerindeki siyasi belirsizliklerden ve çatışmalardan kaçarak İstanbul'a sığınmıştı.
 
Aziz İstanbul, işgal döneminin tüm zorluklarına rağmen, zulüm ve çatışmalardan kaçan Rus sığınmacılara kapılarını açmış ve konukseverliğini göstermişti.
 
Sığınan Rusların çoğu, İstanbul'u bir "acil çıkış kapısı" olarak görmüş ve Batı ülkelerine gitmiş olsa da, kalanlar da az değildi. İstanbul'da kalmaya karar veren Rusların önemli bir kısmı, Türk adı ya da Türk adlarına benzer adlar alarak kent nüfusuna katıldı ve kaynaştı. Bu süreç, İstanbul'un çok kültürlü yapısını daha da zenginleştirdi ve şehri bir "çok sesli bir kültür korosu" haline getirdi.
 
Yaklaşık yüzyıl önceki bu örneğe benzer şekilde ama bu kez Antalya, Rusya'dan yüksek düzeyde göç almış durumda. Şubat 2022'den bu yana 200 binden fazla Rus (ve Ukraynalı), Ukrayna'daki çatışmalardan uzak durmaya çalışarak Antalya'ya geldi. 
 
Gelenlerin çoğu daha önce burada tatil yapmış ve şehri tanıyordu, bu yüzden yaşamlarında yeni bir sayfa açmak için Antalya'yı seçmek zor olmadı. Böylece Antalya'da yaşayan Rusların “Rusyalı Gelinler” profiline şimdi bir de Rus aileler ve Rus girişimciler eklenmiş oldu.
 
Bu ani göç dalgası nedeniyle konut satış ve kiralama rakamlarında aşırı bir artış yaşanması, Antalya halkını rahatsız etti ve şehirdeki yaşam alışkanlıklarını etkiledi. Bu durum karşısında göç idaresi, Rusların oturma izinlerini yenilememeye başladı ve bu da göçmenler arasında tedirginliğe neden oldu.
 
Oturma izinleri uzatılmayanların büyük bir kısmı, Sırbistan, Arjantin, Orta Asya, Kamboçya gibi yerlere göç etmeyi tercih ederken, bazıları Rusya'ya geri döndü. Ancak, Antalya'da kalmaya karar veren Rusların sayısının (Şubat 2024 itibarıyla) yaklaşık 40-45 bin olduğu tahmin edilmekte.
 
Bununla birlikte, "bir ayağım Türkiye'de olsun" diyen bazı Ruslar ve bu kişiler Türk vatandaşlığı alabilmek için taşınmaz yatırımı dâhil çeşitli yollara başvurmaktalar. Vatandaşlığa geçiş sürecinde, adlarını değiştirmeyi tercih edenler de var. Bu durum, özellikle Rus çocukların Türk toplumuna uyumu ve yeni kimliklerini benimsemeleri sürecinde ilginç manzaralar ortaya koyacak.
 
Türk adları alarak yeni bir hayata başlayan bu kişilerden bazılarını tanıyorum.
 
Bu kişilerden biri Gürsu Mahallesi'nde yaşayan Vitali. Aslında adını Veli olarak değiştirmeyi planlıyormuş, ancak vatandaşlık başvurusuna giderken eşi ondan ünlü bir Türk dizisindeki kahramanın adını seçmesini istemiş. Böylece bizim Vitali, Kemal olmuş.
 
“Oh Lady Mary” şarkısını çok seven bir Rus komşumuz şarkının orijinalinin aslında Berkant'ın söylediği Samanyolu olduğunu öğrenince, kendine Berkant adını seçmiş. Kimileri ise ünlü dizideki Süleyman adını kendine uygun görmüş. Hatta Süleyman Arslan adını alan bir Rus'un evine yanlışlıkla icra bildirimi gönderildiği haberlere konu olmuştu. 
 
Bir gün kuafördeyim, Rus olduğu her halinden belli olan biri eğilerek "Selamün aleyküm Ali abi" dedi. Kuaför de ona "Aleyküm selam, hayırlı Cumalar Dimitri kardeş!" dedi. Şaşkın şaşkın baktığımı görünce ekledi: "Abi bu bizim Dimitri yandaki binada iki daire satın aldı ve vatandaş oldu. Biz de mahalle esnafı olarak Türkçe öğretiyoruz". 
 
Dimitri'nin vatandaşlık aldığı ama adını değiştirmediği anlaşılıyor ancak başka bir Dimitri, Demir adını aldı. Gözlemlerim, adlarını değiştirenlerin genellikle ilk seslerinden dolayı Rusça adları çağrıştıran adlar seçme eğiliminde olduklarını gösteriyor. Bu eğilimin nedeni duygusal ve işitsel olarak önceki adı anımsatması ve telaffuz kolaylığı sağlaması olabilir.
 
İşte bazı örnekler:
 
Nikita Nihat
 
Artium Ertan
 
Sergei Sergen
 
İlya İlyas
 
Boris Barış
 
Dimitri Demir
 
Leonid Levent
 
Ruslan Aslan
 
 
Ksenia Sena
 
Elena Ela
 
Yulia Hülya
 
Natalia Nazan
 
Tatiana Tansu
 
Marina Merve
 
Svetlana Selda
 
Janna Jale
 
Not: Kişisel verileri korumak adına soyadları yazmıyorum.
 
1.3.2024

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама