Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Rusya'da umutlu bekleyiş: Yüzlerce Türk-Rus kontratına muafiyet gündemde

Rusya’da Türkiye’ye karşı uygulanan yaptırımlardan çıkış yolu arayan Türk şirketleri açısından az da olsa umut veren, yeni bir gelişme: Özellikle 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk şirketlerinin faaliyetlerinin yasaklandığı inşaat sektöründe, tamamlanmalarına izin verilen, istisna kapsamındaki kontratların daha da genişletilmesi gündemde. 

Rus hükümeti tarafından İlan edilen yaptırım listesinin dışında tutulacak Türk-Rus kontratları için hazırlanan talep listesi, Bakanlar Kurulu’na sunuldu. 

Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçev, Başbakan Medvedev ile birlikte katıldığı Münih Konferansı sırasında gazetecilere bu konuda  açıklamalarda bulundu. 

Lihaçev, listede aralarında Sberbank’ın da bulunduğu yüzlerce şirketin, yaptırımlardan muaf tutulması istenen kontratlarla ilgili taleplerinin olduğunu söyledi. 

Lihaçev, değerlendirme kapsamında yüzlerce kontratın bulunduğunu, bunlar arasından en büyüklerinden bazılarının Sberbank’ın kontratları olduğunu hatırlattı. 

Rus bakan yardımcısı, “Yüzlerce başvuru oldu. Karar vermek Bakanlar Kurulu’nun konusu” dedi.

Rusya hükümeti, 1 Ocak'tan itibaren inşaat sektöründe Türk şirketleri ile Rusya'da yönetimleri Türk vatandaşlarına ait şirketlerine faaliyet yasağı getirirken, 2018 Dünya Kupası'na dönük olanlar dahil, acil ve önemli gördüğü bazı projeler açısından  

Konuya yakın çevreler, yeni listenin özellikle Türk inşaat şirketlerini yakından ilgilendirdiğini, sözleşmesi yapılmış ve kredisi temin edilmiş pek çok inşaat kontratının suya düşmemesi için bazı esneklikler olabileceğini vurguluyor.

Bu arada bazı kaynaklar, yaptırım ve yasak kararlarının sadece Türk değil, onlarla iş yapan Rus şirketleri açısından da sıkıntılar yarattığını, Türk işçi çalıştırma yasağının dışında tutulan istisnai 53 şirkete yeni bazı şirketlerin de eklenebileceği beklentisini dile getiriyor.  

30 Aralık'ta oyanlanmıştı

Rusya Başbakanı Medvedev, Türk firmaları için yasaklanan faaliyet listesini belirleyen kararnameyi 30 Aralık'ta imzalamıştı. Kararname, inşaat, turizm gibi alanlardaki Türk firmalarının 1 Ocak'tan itibaren faaliyet göstermesini yasaklıyor.

Rusya Bakanlar Kurulu'nun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "İmzalanan kararnameyle Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkisi altında bulunan kuruluşların ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından kontrol edilen kuruluşların 1 Ocak 2016'dan itibaren Rusya'da yürütmesi yasak olan çalışma (hizmet) çeşitleri belirlendi" denilmişti.

Hükümetin yaptığı açıklamaya göre, listede öncelikle bina inşaatı, mimarlık ve mühendislik tasarımı alanındaki faaliyetler, araştırma ve analiz çalışmaları, turistik acente faaliyetleri, otelcilik faaliyetleri, devlet ihtiyaçları için hizmet veren kuruluşlar ve kerestecilik yer aldı. Rusya'daki Türk şirketleri için yasak listesine tur acentaları, oteller ve devlet ihtiyaçları için hizmet veren kuruluşlar dahil edildi. Yapılan açıklamalarda, Türk firmalarının Rusya'da sürdürmesi yasaklanan faaliyetler listesinin kararname yürürlüğe girmeden önce imzalanan kontratları kapsamadığının altı çizildi.

İzin verilen 53 şirketin listesi 

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in onayladığı listeye ilişkin hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre, Başkortistan, Kırım, Tataristan, Krasnodar, Vladimir, Kaluga, Moskova, Nijniy Novgorod, Samara ve Tümen gibi bölgelerde iş yapan 53 şirketin, Türkiye’ye uygulanan yaptırımların kapsamı dışında bırakılarak, önümüzdeki yıl da Türk işçi çalıştırabilmelerini izin verildi.

Söz konusu şirketlerin isimleri şöyle:
"Denizbank (Moskova), Prokons (Novoivanovskoe), Rönesans İnşaat (Moskova ve Saint Petersburg), AKOM (Samara), Almar Kaspian (Mahaçkala), Renault (Moskova), Krasnaya Polyana Ticaret Bölgesi (Soçi), Amara (Tataristan), Ant Yapı (Moskova), ANTTEK (Moskova), BEKO (Vladimirskaya), BOES İnşaat (Moskova), Vira (Saint Petersburg), VirKraft Mühendislik (Moskova), Vitra Tesisat ve Vitra Fayans (Moskova), Garant İnşaat (Kırım), Gemont (Kazan), Delta İnşaat (Moskova), Delta Köprü İnşaat (Moskova), Alabuga (Tataristan), DizaynRus (Tataristan), EAE (Vladimirskaya), Eurotek (Lipetsk), Kastamonu Entegre Kereste Sanayisi (Tataristan), Kiparis 2 (Kırım), Marashstroy (Nijniy Novgorod), Polistroykapital (Kazan), Pro Akva (Moskova), RASEN International (Moskova), Rönesans Ağır Sanayi (Saint Petersburg), RenServis (Saint Petersburg), RenStroydetal (Saint Petersburg), RosTurPlast (Moskova), RM Stroy (Tataristan), SGS (Moskova), Stroyplast (Kaluga), Strateji İnşaat (Volgagrad), Trimorya (Moskova), Philip Morris (Moskova), Ford (Tataristan), Hayat Kimya (Tataristan), Energo-Stroy (Saint Petersburg), ESTA İnşaat (Moskova), Ant Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Türkiye-Moskova), ENKA İnşaat ve Sanayi A.Ş. (Türkiye-Moskova), Monart İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi (Moskova), IC İçtaş İnşaat (Saint Petersburg), Yamata Endüstriyel Projeler İnşaat Taahhüt ve Ticaret A.Ş. (Volgagrad, Tümen ve Salehard bölgeleri) ve Pondera İnşaat Elektrik ve Mekanik İşleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi (Türkiye-Başkortistan)."

13.2.2016

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама