Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

İşte Putin'in imzaladığı yaptırımlar

 Uçak kriziyle bir günde zitrveye tırmanan Rusya-Türkiye gerginliğinde kaygıyla beklenen Moskova'nın "yaptırım" kararı çıktı... Rusya Devlet Başkanı Putin, pazartesi günü Paris'te kendisiyle görüşmek için randevu isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a cevap vermeden, kapsamlı ekonomik yaptırım kararnamesini imzaladı. İşte Putin'in kararnamesinin ayrıntıları:

 - Listesi hükümet tarafından daha sonra hazırlanmak kaydıyla, Türkiye menşeli ürünlerin Rusya'ya girişinin yasaklanması ya da kısıtlanması. (Avrasya Ekonomik Birliği mevzuatına göre yolcu beraberindeki, kişisel kullanıma amaçlı ürünleri kapsamayacak). Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

- Türkiye’de kurulu şirket ya da kuruluşların Rusya'daki temsilcilik faaliyetlerinin yasaklanması ya da kısıtlanması.

- 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’daki şirketlerde istihdam edilmelerine yasak getiriliyor. 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk vatandaşları çalışmaya devam edebilecek. (Bu kişilerin sözleşmeleri bittiği tarihte yeniden istihdam edilip edilemeyeceği açık değil, ama yapılan yorumlarda yasak kapsamına alınacakları ve ‘istihdam edilemeyecekleri’ söyleniyor

- 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türkiye ile Rusya arasında vizesiz seyahat rejimi durduruluyor. Bu karardan, Rusya’da geçici ya da daimi oturma izni olan Türk vatandaşları etkilenmeyecek. Ayrıca bu karar diplomatik amaçla Rusya'ya gelen ve konsolosluklarda çalışacak Türkiye vatandaşlarını da kapsamayacak.

- Rusya’daki tur operatörlerine, Türkiye ziyaretini kapsayan tatil turlarını Rusya Federasyonu vatandaşlarına satmaması emrediliyor.

Türkiye’den Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetime tabi tutulacak. İki ülke arasındaki charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor. THY ve Pegasus gibi Türk şirketlerinin tarifeli seferleri bu yaptırım kararından etkilenmeyecek anlamı çıkıyor. 

Ayrıca limanlarda ve Rusya'nın Azak ve Karadeniz bölgelerindeki limanlarda taşıma güvenliği kontrollerinin arttırılması, Rusya kara sularında gemilerin izinsiz seyri ve geçiş yapmasının önlenmesi isteniyor.

Bu kararnamedeki tüm konularla ile ilgili gerekli kapsamların belirlenmesi, listelerin hazırlanması ve uygulamaya geçilmesi için hükümet görevlendiriliyor.


Kremlin resmi sitesindeki tam metin şöyle:

Текст документа:

В целях защиты национальной безопасности и национальных интересов Российской Федерации, защиты граждан Российской Федерации от преступных и иных противоправных действий и в соответствии с федеральными законами от 30 декабря 2006 г. № 281-ФЗ «О специальных экономических мерах» и от 28 декабря 2010 г. № 390-ФЗ «О безопасности» постановляю:

1. Органам государственной власти Российской Федерации, федеральным государственным органам, органам местного самоуправления, юридическим лицам, образованным в соответствии с законодательством Российской Федерации, организациям и физическим лицам, находящимся под юрисдикцией Российской Федерации, в своей деятельности исходить из того, что на территории Российской Федерации временно вводятся:

а) запрет или ограничение внешнеэкономических операций, предусматривающих ввоз на территорию Российской Федерации отдельных видов товаров, страной происхождения которых является Турецкая Республика, по перечню, определяемому Правительством Российской Федерации (кроме товаров, ввозимых для личного пользования в объеме, разрешенном правом Евразийского экономического союза);

б) запрет или ограничение для организаций, находящихся под юрисдикцией Турецкой Республики, на выполнение (оказание) ими отдельных видов работ (услуг) на территории Российской Федерации по перечню, определяемому Правительством Российской Федерации;

в) запрет для работодателей, заказчиков работ (услуг), не включенных в перечень, определяемый Правительством Российской Федерации, на привлечение с 1 января 2016 г. для осуществления трудовой деятельности, выполнения работ (оказания услуг) работников из числа граждан Турецкой Республики, не состоящих в трудовых и (или) гражданско-правовых отношениях с указанными работодателями, заказчиками работ (услуг) по состоянию на 31 декабря 2015 г.

2. Приостановить с 1 января 2016 г. в соответствии с Федеральным законом от 15 июля 1995 г. № 101-ФЗ «О международных договорах Российской Федерации» и пунктом 1 статьи 10 Соглашения между Правительством Российской Федерации и Правительством Турецкой Республики об условиях взаимных поездок граждан Российской Федерации и граждан Турецкой Республики от 12 мая 2010 г. действие указанного Соглашения в части, касающейся поездок, осуществляемых гражданами Турецкой Республики, являющимися обладателями общегражданских заграничных паспортов, за исключением граждан Турецкой Республики, имеющих разрешение на временное проживание или вид на жительство на территории Российской Федерации, а также граждан Турецкой Республики, направляемых на работу в дипломатические представительства и консульские учреждения Турецкой Республики, находящиеся на территории Российской Федерации, имеющих действительные служебные и специальные паспорта, и членов их семей.

3. Министерству иностранных дел Российской Федерации в установленном порядке направить Турецкой Республике уведомление о частичном приостановлении действия Соглашения, названного в пункте 2 настоящего Указа.

4. Установить, что туроператорам и турагентам надлежит воздерживаться от реализации гражданам Российской Федерации туристского продукта, предусматривающего посещение территории Турецкой Республики.

5. Правительству Российской Федерации:

а) определить перечни товаров, работ (услуг), предусмотренные подпунктами «а» и «б» пункта 1 настоящего Указа;

б) определить перечень работодателей, заказчиков работ (услуг), предусмотренный подпунктом «в» пункта 1 настоящего Указа;

в) определить перечень контрактов, заключаемых с организациями, находящимися под юрисдикцией Турецкой Республики, на поставку товаров (работ, услуг), в отношении которых специальные экономические меры, предусмотренные настоящим Указом, не применяются;

г) принять меры, предусматривающие:

введение запрета на чартерные воздушные перевозки между Российской Федерацией и Турецкой Республикой;

усиление контроля за деятельностью турецких автоперевозчиков на территории Российской Федерации в целях обеспечения безопасности;

усиление портового контроля и контроля по обеспечению транспортной безопасности акваторий российских морских портов в Азово-Черноморском бассейне, в том числе предотвращению незаконного нахождения и передвижения морских и иных судов в акваториях российских морских портов;

д) при необходимости вносить предложения об изменении срока действия или характера специальных экономических и иных мер, предусмотренных настоящим Указом.

6. Настоящий Указ вступает в силу со дня его официального опубликования и действует до отмены установленных им специальных экономических и иных мер.

TAM METİN ÇEVİRİ


RUSYA FEDERASYONU

 

DEVLET BAŞKANI

KARARI

 

Rusya Federasyonu’nun ulusal güvenliğinin ve ulusal çıkarlarının korunması ve Rusya Federasyonu vatandaşlarının suç ve diğer kanuna aykırı hareketlere karşı korunması için 30 aralık 2006 tarih ve 281-FZ No’lu ‘Özel Ekonomik Tedbirler Hakkında’ kanunu ve 28 aralık 2010 tarihli 390-FZ No’lu ‘Güvenlik Hakkında’ kanuna uygun olarak aşağıdaki hususları karara bağlıyorum:

1. Rusya Federasyonu devlet iktidar makamlarının, yerel yönetim organlarının, Rusya Federasyonu kanunları uyarınca kurulmuş tüzel kişilerin ve Rusya Federasyonu kanunları sınırları içinde bulunan özel kişilerin faaliyetlerinde geçici olarak uygulanacak, aşağıda sıralanan hususlara göre hareket etmeleri:

а) Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından tespit edilecek listeye göre menşey ülkesi Türkiye Cumhuriyeti olan malların (Avrasya Ekonomik Birliği hukuğuna göre izin verilen kişisel kullanım malları haricinde) ithalini öngören dış ekonomik işlemlere yasaklama ya da sınırlama getirilmesi;

b) Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından tespit edilecek listeye göre Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi kuruluşlar tarafından Rusya Federasyonu topraklarında değişik işlerin yapılması, hizmetler verilmesine yasaklama ya da sınırlama getirilmesi.;

c) Rusya Federasyonu Hükümeti tarafından tespit edilecek listeye uygun olarak 1 ocak 2016 tarihinden geçerli olmak üzere istihdamcılar ve işverenler için çalışma faaliyeti yürütmek, iş yapmak (hizmet vermek) üzere Türkiye Cumhuriyeti’nden 31 aralık 2015 itibari ile adı geçen istihdamcılar ve işverenler ile iş anlaşması yapmış ve (veya) vatandaşlık-hukuk ilişkileri olmayan kişilere çalışma yasağı getirilmesi.

2. 15 temmuz 1995 tarih ve 101-FZ No’lu ‘Rusya Federasyonu Uluslararası Anlaşmaları’ Federal Kanunu’na ve Rusya Federasyonu Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 12 mayıs 2010 tarihinde imzalanmış olan Sözleşme’nin 10. Kısım, 1. Maddesi’ne uygun olarak Rusya Federasyonu’nda geçici oturum veya oturma izni olan, Rusya Federasyonu’nda bulunan Türkye Cumhuriyeti diplomatik temsilciliklerine ve konsolosluk dairelerine çalışmaya gönderilen, geçerli çalışma ve özel pasaport sahibi olanlar ve aile yakınları olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları dışında, yurt dışı pasaportu olan Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının karşılıklı seyahatleri şartları hakkındaki bölümleri ile sınırlı olmak üzere adı geçen Sözleşme’nin 1 ocak 2016’dan itibaren yürürlüğünün durdurulması.

3. Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı’nın işbu Karar’ın 2. Maddesi’nde adı geçen Sözleşme’nin kısmi olarak durdurulması hakkında tespit edilmiş düzen içinde bildirimde bulunması.

4. Tur operatörlerinin ve turizm acentalarının Türkiye Cumhuriyeti’nin ziyaret edilmesini öngören tur paketlerinin Rusya Federasyonu vatandaşlarına satışından geri durmaları gerekmektedir. 

5. Rusya Federasyonu Hükümetine:

а) İşbu Karar’ın 1. Maddesi, ‘a’ ve ‘b’ alt maddelerinde öngörülen mallar, işler (hizmetler) listesinin tespit edilmesi;

b) İşbu Karar’ın 1. Maddesi’nde öngörülen istihdamcılar ve işverenler (hizmet verenler) listesinin tespit edilmesi;

c) Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi olup işbu Karar ile haklarında özel ekonomik tedbirlerin uygulanmayacağı kuruluşlar tarafından mal ithali (iş, hizmet) yapılması konusunda yapılan anlaşmalar listesinin tespit edilmesi;

d) Aşağıdaki hususları öngören tedbirlerin alınması:

Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti arasında çarter seferlerinin yasaklanması;

Rusya Federasyonu’nda faaliyet gösteren türk karayolu taşımacılarının güvenliğin sağlanması amacıyla faaliyetlerinin kontrolünün artırılması;

Liman kontrollerinin ve Azak-Karadeniz karasularında ulaşım güvenliğinin sağlanması ve kanuna aykırı olarak Rus deniz limanlarında deniz ya da diğer taşıtların bulunmalarının önüne geçilmesi için yapılan kontrollerin artırılması;

e) Gerekli olması halinde işbu Karar ile öngörülmüş özel ekonomik ve diğer tedbirlerin geçerlilik süreleri ve muhteviyayının değiştirilmesi hakkında teskil getirmek.

6. İşbu Karar resmen yayınlandığı anda yürürlüğe girer ve bu Karar ile getirilmiş özel ekonomik ve diğer tedbirlerin kaldırılmasına kadar yürülükte kalır.

 

Rusya Cumhuriyeti Devlet Başkanı

Putin V.V.

Moskova-Kremlin

28.11.2015

No-583

 Çeviri: Metin Uçar


28.11.2015 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама