Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin petrol yangınına su serpti: Suudiler ve ABD ile anlaşma mesajı

Rusya Devlet Başkanı Putin'den petrol piyasasında yeniden "barış" sağlanması için uzlaşma tekifi geldi. Ülkesinin Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Putin, sorunların çözülmesinin,  Suudi Arabistan ve ABD ile yakın temas halinde "partnerlik" ilişkisi içinde mümkün olduğunu söyledi ve günkük 10 milyon varila kadar üretimi azaltmaya hazır olduğu mesajını verdi.  Rus basını, Putin'in sözlerini, "ABD ve Suudi Arabistan ile anlaşmaya teklifi" yorumuyla  verdi. 

Herkesin anlaşmadan çıkarı olduğunu söyleyen Rus lider "Suudi partnerlerimizle yakın temas içindeyiz. Başkan Trump ile de görüşme yaptım. Bu yönde çabalar devam ediyor" diyerek petrol piyasasına bir uzlaşma umudu verdi. Putin günlük 10 milyon varil ya da biraz daha fazla kesinti olabileceğini söyledi.
 
Rus lider, petrol fiyatının ne fazla yüksek ne de fazla düşük olmasını istediklerini, bütçe denkliği için Rusya açısından 42 doların "en konfrolu fiyat olduğunu" söyledi. 

Putin, gelecekte petrol piyasasında bu sorun aşıldıktan sonra petrol açığı olacağı tahmininde bulundu. 

Bu açıklamalardan önce de, Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlık yüzünden dibi gören petrolde, üretimi kısacak yeni bir anlaşma ihtimalinin belirmesiyle piyasa toparlanma sinyalleri vermeye başlamıştı.

OPEC üyeleri ile Rusya'nın oluşturduu OPEC+  grubunun pazartesi günü (6 Nisan) durumu değerlendirmek üzere kriz patlak verdiğinden beri ilk defa masaya oturmaya hazırlanıyor.

Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı tarafından teyit edilen zirve, koronavirüs salgını nedeniyle "online" olarak yapılacak.

Başkan Trump'un Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki yoğun mekik diplomasisi sonrası, tarafların üretimi kesme konusunda bir uzlaşma sağlayacaklaı beklentisi arttı.

Bu umnutla piyasalarda ibre yukarı döndü. Bugün Brent petrlü yüzde 10 civarında artarak 33 dolar civarında satılmaya başlandı.
 
Uzmanlar düşük fiyatın kimseye yaramadığını ancak durumun zorlaştığını belirtiyor. Koronavirüs yüzünden daralan küresel ekonomiyle talebin günlük 20 milton varil kadar düştüğü, yapılacak kesinti 10 mlyon varil olsa bile bunun hala arz fazlası yaratacağı endişesi dile getiriliyor. 

Önceki gelişmeler:
 
Petrol piyasasında "normalleşme" için ilk adım atılırken ABD Başkanı Trump'tan çelişkili açıklamalar geliyor. Trump dün Rusya lideri Putin ve Suudi Prens Salman ile yaptığı "petrol diplomasisi"nin perde arkasını açıkladı. Twitter'dan mesaj atan Trump, fiyatların dengelenmesi için yakında petrol üretiminde kesinti beklediğini duyurdu. Bu haberle Brent petrolü dün ilk anda yüzde 43'den fazla fırlayıp 35 doları geçti, sonra 30 dolar civarına geri döndü. Dolar 77, euro 83 ruble civarında işlem görüyor. Ancak bu sabah basın toplantısında Trump "Rusya ve Suudi liderleriyle üretimin kısılmasını konuşmadım. Bunu isterlerdi, onlar için iyi olurdu ama bu tartışılmadı" deyip şaşırttı, bu açıklama sonrası fiyatlar düşüşe geçti ve 28 doların altına sarkmaya başladı.

Dün sonra Suudi Arabistan yönetimi, OPEC üyeleri ile Rusya'nın oluşturduğu OPEC+'nın durumu görüşmek üzere acil toplantıya davet etti. Riyad ile Moskova'nın üretim kesintisi için masaya oturması bekleniyor.



"Putin ile görüşen Prens Salman ile az önce görüştüğünü" söyleyen Trump, "Umut ediyor ve bekliyorum ki petrol üretimini (günlük) 10 milyon varil, belki daha fazla azlatacaklar" dedi.

Trump, eğer taraflar anlaşırsa 15 milyon varile kadarkesinti olabileceğini, bunun petrol ve gaz sektörleri için "harika olacağını" söyledi. 

Trump'ın tweet'i sonrası Brent petrolün fiyatı ilk anda yüzde 43'den fazla artarak 35 doları aştı. Daha sonra 29,56 dolara kadar indi. Piyasada sert hareket devam etti ve fiyat artışı yüzde 18 civarına geldi.

Ancak daha önce Kremlin,  Putin'in Prens Salman ile görüştüğü haberlerini doğrulamamıştı.

3.4.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама