Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
YAŞAM

Genç Türk baletin St. Petersburg yolunda para ile sınavı... Destek bekliyor

Deniz Akarslan hayallerini bale üzerine kuran bir genç. Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Grand Prix Klasik Bale Yarışması’nda birinci olan Akarslan, Saint Petersburg'daki Vaganova Bale Akademisi’ne kabul edildi. Ancak okulun ücreti ailenin bütçesini aşıyor. Al Jazeera Türk'den Başak Çubukçu'nun haberi:

Deniz Akarslan (solda) ismini ilk kez, Mayıs ayında ABD'de düzenlenen Grand Prix Klasik Bale Yarışması’nda elde ettiği birincilikle duyduk. Klasik bale gibi zor bir kategoride gelen bu başarı, onun yaşında Türkiye adına elde edilmiş en önemli derece.

Ancak bir sorun vardı; o da yarı finalde elde ettiği bu başarıyı finale taşıması için New York’a gitmesi gerekiyordu ve cebinde beş kuruş parası yoktu. Deniz Akarslan toplanan yardımlarla finale katılabildi.

Şimdi daha esaslı bir engel var önünde. Deniz’in hayalleri gerçek oldu ve Rusya Saint Petersburg’daki Vaganova Bale Akademisi’ne kabul edildi. Ancak okulun yıllık ücreti 13 bin 400 Euro. Bu parayı ödeyebilecek güçleri yok. Deniz'in ailesi yine arayışta.  

Deniz 16 yaşında. Bale hayatının merkezi. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Bale Bölümü öğrencisi. Günde 7 saat çalışıyor. Hayalleri Türkiye sınırlarının dışında... Yaşadığı topraklarda sanata değer verilmediği düşüncesi onu sıkıyor ve burada kendisi için bir gelecek göremiyor. Yurtdışı, tek seçeneği.

Vaganova Bale Akademisi, Deniz’in baleye adım attığı günden bu yana idealindeki bir okul. Bu okulun Deniz için anlamı büyük. Örnek aldığı tüm isimler buradan mezun. Akademi bale dünyasında bir ekol olarak kabul görüyor.

Okulun eğitimi ve sonrasında açacağı kapılar yadsınamaz ancak okulun yıllık ücreti Akarslan ailesini zorlayacak meblâğda. 13 bin 400 Euro Deniz'in ailesi için çok büyük bir para. Maddi durumları bu ücreti ödemeye yeterli değil. Annesi ve babası tekstil sektöründe çalışıyor. Eve giren para çok değil. Genç balet ikinci kez parasızlığa karşı direniyor.

"Oradan aldığım eğitimin yanı sıra alacağım diplomanın kariyerimin üzerindeki etkisi büyük. Çünkü gerçekten prestijli bir okul. En azından benim gözümde. Maalesef ki biz sanatçı adaylarının eğitimleri veya herhangi ihtiyaçları konusunda bir fon yok. Bu konudaki düşüncem bizlerin boynu bükük bırakıldığı. Fon olmamakla beraber bu tür şeylere destek veren kişilerin sayısı da oldukça az. En büyük temennim biz sanatçı adaylarının bu maddi konudaki sıkıntılarının en aza inmesidir."

Para sıkıntısı Deniz’in elini kolunu bağlıyor. Vaganova uçak biletlerini teyzesinin kredi kartından 9 taksitle alabildiler. Eylül ayının 10’una kadar ilk taksiti yatırmaları gerekiyor. Parayı bulamazlarsa genç balet için umut treni kaçacak.

"Üç kişilik çekirdek bir aileyiz. Ama hala, teyze dayı, anneanne, babaanne, dede konusunda çok şanslıyım. En büyük destekçilerim de teyzelerim. Sanırım ailemizde eskiden köy ve mahallelerde olan imece usulü benimsenmiş. Bu yüzdendir ki bana destek olup beni sevdiğim bir işe verdiler. Çünkü ikisinin ortak düşüncesi bir işin sevgisiz ve emeksiz, görev olarak yapılmasının başarıyı sağlamayacağıydı. Benim işime ve mesleğime verdiğim bu sevginin nedeni ise hem işimi çok sevmem hem de ailemin beni sevgiyle büyütmesidir diye düşünüyorum."

Deniz içten bir genç. Olaylara yaklaşımı, konuşması her daim ılımlı. Umudunu korumaya çalışsa da para yüzünden ideallerine veda etme ihtimali onu tedirgin ediyor.  

"Vaganova'ya bu sebepten gidemezsem ilk başta bir burukluk yaşasam bile önüme bakmaya devam edeceğim ve daha fazla çalışacağım. Ama şunu rahatlıkla diyebilirim ki; ileride eğitim veya yarışma dolayısıyla maddi ihtiyacı olan sanatçıları ve sanatçı adaylarına asla şu an yapıldığı gibi sırt çevirmeyeceğim. En büyük hayallerimden biri de bu tarz insanlara yardım edebilecek olanağımın olması ve bunun için elimden geleceği kadar çalışacağıım."
Bu süreçte en büyük destekçisi hocası Sergo Tereshenko. Onun için de büyük bir gurur, öğrencisinin Vaganova gibi bir okula kabul edilmesi. İkili dört yıldır birlikte çalışıyor. 41 yılını baleye adayan Tereshenko, Deniz’in yeteneğine güveniyor.

"Bale dünyasının en prestijli okulu burası. Efsane isimler yetişir. Deniz’in kabul edilmiş olması çok önemli. ‘Bu çocukta umut var, gelecek var’ demişler. Bu çok açık ve net. Deniz oraya başlarsa Vaganova’ya kabul edilen ikinci Türk olacak. Ben umutluyum, bu çocuk kararını vermiş; kariyeri parlak.’  

"Kazancımız banka kredileri için yeterli gelmedi"

En az Deniz kadar ter döken birileri varsa o da ailesi. Ailesi Deniz'i Rusya'ya yollayabilmek için her kapıyı zorluyor. Anne Behice Akarslan yeterli desteği görememekten şikâyetçi. 

"Öncelikle birçok kurumsal yapıya burs için başvurduk. Eczacıbaşı, Denizbank, Koç Vakfı ve şu anda isimleri aklıma gelmeyen pek çok firmaya başvurduk ama hiçbirisinden olumlu ya da olumsuz geri dönüş olmadı. Son çare olarak kredi başvurusunda bulunduk; ben ve eşimin kazancı ve statümüz bankalar için yeterli olmadığı için her iki teyzesi de kredi başvurusunda bulundu ama onların daha önceden alınmış kredi ve ödemekte oldukları kredi borçları olduğu için kabul edilmedi."

Ailesi Deniz’i banka kredisiyle Rusya’ya yollamayı planlıyordu ancak o da suya düştü. Şimdi anneannenin maaşı üzerinden kredi başvurusu yapacaklar. İlk etapta okula yatırılması gereken para 6 bin 700 Euro. Anne Behice Akarslan ‘gidemezse’ diye bir seçeneği düşünmek bile istemiyor. Ama parayı temin edememeleri durumunda hüsran kaçınılmaz.

"Sanatla ilgili kurumlar dahil hep ‘Yapmak isteriz’ diyorlar ve hep bir ‘ama’ları var. Sonunda da ‘elimizden bir şey gelmiyor’ diyorlar. Deniz’e bugüne kadar gelen desteklerin hepsi iyi yürekli, sanata ve sanatçıya destek veren iyi insanlardan oldu. Sadece bir kurum destek verdi New York aşamasında. O da NEF İnşaat'tı. Duyarlı davranışları daha değerliydi. Artık insanlar ve kurumlar yardım kriterlerini neredeyse annesi babası olmayan yoksulluktan kıvranan çocuklara indirgemiş durumdalar ve bu da ülkemizin durumunun özeti. Bu durumda sanata ve sanatçıya ne kadar destek olunabileceğini hayal gücümüze bırakıyorum."

Vaganova Bale Akademisi

Vaganova Bale Akademisi 1738’de İmparatoriçe Anna İvanovna’nın emriyle kurulan ilk Rus profesyonel bale okulu. Agripina Vaganova isimli bale öğretmeni, 'Rus Bale Eğitim Sistemi'ni kaleme alarak, bale metodunu yazdı. Bu metod Avrupa'da yayınlandıktan sonra tüm bale öğretilerine de Vaganova Sistemi adı verilmeye başlandı. O zamandan beri Rus bale eğitim sistemi dünyada kabul görmeye başlayan bir sistem. Bu sistemde birçok önemli ve ünlü bale yıldızı yetişmiş ve halen yetişiyor.
Kaynak: Al Jazeera

29.8.2015

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама