Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Kritik adım: Rusya'da şirketlere yabancı bulut yasağı geliyor

Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı (MinTsifry), yabancı bulut hizmetleri ve yazılımların kullanımına yönelik mevcut kısıtlamaları devlet kurumlarının ötesine taşıyarak tüm büyük ölçekli Rus şirketleri kapsayacak şekilde genişletmeyi önerdi.

Vedomosti’nin haberine göre, Bakan Maksut Şadayev’in Sanayi ve Ticaret Bakanı Anton Alihanov’a gönderdiği yazıda, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Google Cloud Platform gibi yurt dışında barındırılan kurumsal veri depolama hizmetlerinin, veri güvenliği ve erişim riski nedeniyle yasaklanması gerektiği vurgulandı. Yeni düzenlemenin 1 Eylül 2027’de tamamen yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Şadayev, aşamalı geçiş modelini savunarak, her kategori ve sınıftaki yabancı yazılım için, yerli alternatiflerin olgunluk ve rekabet seviyeleri dikkate alınarak kademeli yasaklar getirileceğini belirtti. Bu kapsamda, ilgili yasa tasarılarının Dijital Kalkınma Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve diğer kurumlarca 1 Mayıs 2026’ya kadar hazırlanması hedefleniyor. Amaç, hem veri güvenliğini artırmak hem de yabancı servislerden kaynaklı olası erişim kaybı ve bilgi sızıntısı risklerini ortadan kaldırmak.

Bakan, bu adımın “egemen” yazılım ve bulut platformlarına olan talebi artıracağını, Rus şirketlerinin bu çözümlere geçişini hızlandıracağını ifade etti. Daha önce yaptığı bir açıklamada, yabancı teknoloji devlerinin Rusya pazarından çekildiğini hatırlatan Şadayev, “Bu şirketler demonstratif şekilde ülkeden çıktıysa hâlâ onlara ödeme yapmamız garip olur” demişti. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de geçmişte yabancı şirketlere karşı “baskıyı artırma” çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Hâlihazırda, 1 Ocak 2025’ten beri ülkede kritik bilgi altyapısı tesislerinde yabancı yazılım kullanımı yasaklanmış durumda. Devlet kurumlarında ise yabancı bulut servisleri yerine yalnızca Dijital Kalkınma Bakanlığı’nın onaylı yerli çözüm sağlayıcılarının hizmetlerinden yararlanılabiliyor. Yeni plan, bu kısıtlamaları ülke genelindeki büyük ölçekli özel sektöre de yayarak, teknoloji alanında dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyor.

9.8.2025

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Trump'ın barış müzakerelerinden sonuca varmadan çekilme ihtimali...
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама