Kalp hastalıklarının Rus ekonomisine maliyeti 26 milyar $
Rusya Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kalite Kontrol Merkezi’nin direktörü Vitaliy Omelyanovskiy, kalp ve damar hastalıklarının ülke ekonomisine yıllık maliyetinin 2,14 trilyon rubleyi aştığını açıkladı (26 milyar dolar). Kommersant'ın aktardığı haberde, yalnızca kalp krizi kaynaklı ekonomik kaybın 393 milyar ruble olduğu, iskemik inme nedeniyle ise bu rakamın 487,67 milyar rubleye ulaştığı belirtiliyor. Bu kayıpların büyük bölümü üretkenliğin azalmasından, bir kısmı ise tedavi ve sosyal yardımlardan kaynaklı.
Omelyanovskiy’ye göre, doğrudan sağlık harcamaları, acil yardım, hastaneye yatış, rehabilitasyon ve ilaç destekleri büyük yük oluşturuyor. Ancak daha da önemlisi, kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölüm oranı, doğrudan gayrisafi yurt içi hasılayı (GSYİH) etkileyen bir faktör haline gelmiş durumda. Uzmanın sunduğu verilere göre, yalnızca iskemik kalp hastalığı nedeniyle üretkenlik kaybı 1,87 trilyon rubleyi buluyor.
Risk faktörlerinin başında hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, sigara kullanımı, aşırı kilo ve hareketsiz yaşam geliyor. Omelyanovskiy, bu faktörlerin bir kısmının davranış değişikliğiyle, bir kısmının ise ilaçla kontrol edilebileceğini belirtti. Özellikle “kötü kolesterol” seviyesinin düşürülmesinin, ölüm oranlarını azaltarak ekonomik yükü de hafifleteceği vurgulandı.
Kardiyoloji uzmanı Nana Pogosova ise yüksek kolesterolün Rusya’daki yetişkinlerin yüzde 60-65’inde görüldüğünü ve bu durumun ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi. Pogosova, PCSK9 inhibitörleri gibi yeni nesil kolesterol ilaçlarının tüm vatandaşlara devlet desteğiyle sunulması gerektiğini savunuyor. Bu ilaçların maliyetli olduğunu kabul eden Pogosova, uzun vadede sağlanan tasarrufun bu yatırımı karşılayacağını ifade etti.
Hasta dernekleri de bu önerilere destek verdi. Tüm Rusya Hasta Birliği Eş Başkanı Yuriy Julev, yalnızca reçetede yer alan ilaçların değil, tüm klinik kılavuzlarda önerilen ilaçların devlet desteği kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Özellikle iş yerlerinde yapılan sağlık taramaları ve gençlerin sosyal medyada bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Julev, “ancak bu şekilde milyonlarca insanın yaşamı korunabilir” dedi.
16.5.2025

Реклама