Ağustos baskısı artıyor: "Dolar 100 rubleye yaklaşabilir"
Ruble ağustos ayına hızlı değer kaybıyla başladı. Resmi dolar kuru 8 Ağustos'ta 82,17 rubleye, euro 94,84 rubleye, yuan ise 12,17 rubleye yükselirken, yalnızca bir haftada dolar 2,5 ruble, euro 3 ruble değer kazandı.
İzvestiya'ya konuşan Siyasi Teknolojiler Merkezi'nin baş uzmanı Nikita Maslennikov, ağustosun tarihsel olarak ruble için en zor aylardan biri olduğunu belirterek, son 28 yılda bu dönemde doların 20 kez belirgin şekilde güçlendiğini söyledi. Maslennikov, Maliye Bakanlığı'nın 7 Ağustos-4 Eylül döneminde günlük döviz alımlarını 4,82 milyar rubleden 5,92 milyar rubleye çıkarmasının, ihracatçıların vergi döneminin sona ermesiyle döviz satışlarının azalmasının ve ithalatçıların sonbahar siparişleri için artan döviz talebinin ruble üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.
Rusya Bilimler Akademisi Ekonomi Enstitüsü baş araştırmacısı İgor Nikolayev ise mevcut hareketin geçici değil, kalıcı bir eğilime dönüşmeye başladığını savundu. Nikolayev'e göre, Ural petrolünün temmuz ayında varil başına 59,5 dolara gerilemesi ihracat gelirlerini azaltırken, bütçenin finansman ihtiyacı da daha zayıf bir rubleyi teşvik ediyor. Uzman, yıl sonuna kadar dolar kurunun 90 rublenin üzerine çıkabileceğini, 100 ruble seviyesinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Uzmanlar, rubledeki değer kaybının ithal ürünler başta olmak üzere tüketici fiyatlarına sonbahar aylarından itibaren yansıyacağını öngörüyor. Maslennikov, kurun 82-83 ruble seviyelerinde kalması halinde fiyat artışlarının sonbahar ortasında hissedilmeye başlayacağını belirtirken, Nikolayev ise "Ruble zayıflıyorsa bunun enflasyona yansımaması mümkün değil" değerlendirmesinde bulundu. Buna rağmen her iki uzman da yüksek faiz sunan ruble mevduatlarının hâlâ cazibesini koruduğunu, bu nedenle tasarruf sahiplerinin panikle dövize yönelmemesi gerektiğini vurguladı.
11.8.2026

Реклама