Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
EKONOMİ

Moskova'da işten çıkarmalar artıyor: "Kitlesel değil"

Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği'nin (RSPP) araştırmasına göre, 2026'nın ikinci çeyreğinde şirketlerin yüzde 28'inden fazlası personel azaltmayı değerlendirirken, yüzde 20'si maaşları düşürmeyi veya sosyal hakları kısıtlamayı planlıyor.
 
Demiryolları şirketi RJD merkez kadrosunun yüzde 15'ini, VTB genel merkez çalışanlarının yüzde 10'unu azaltacağını açıklarken, VEB.RF, Prosveşçeniye yayınevi ve bazı teknoloji ile inşaat şirketlerinde de benzer adımlar atılıyor.
 
Sber'in Makroekonomik Araştırmalar Merkezi'ne göre ise Rusya'da 2026 başından bu yana her ay ekonomik nedenlerle 12-15 bin şirket faaliyetini sonlandırıyor.
 
Uzmanlar buna rağmen Moskova'da kitlesel işsizlik beklemiyor. Moskviçmag'a konuşan Kent Ekonomisi Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Viktor Ageyev'e göre yaşanan süreç, ekonomide uzun süredir beklenen yapısal dönüşümün bir parçası.
 
Şirketlerin önemli bölümü personel azaltımını doğrudan işten çıkarmalar yerine yeni işe alımları dondurarak ve doğal personel kayıplarını telafi etmeyerek gerçekleştirmeyi planlıyor. Moskova'nın çeşitliliği yüksek iş gücü piyasasının yeni iş bulmayı ülkenin diğer bölgelerine kıyasla daha kolay hale getirdiği belirtiliyor.
 
Uzmanlara göre asıl risk işsizliğin artmasından ziyade çalışanların yarı zamanlı istihdama yönelmesi ve gelir kaybı yaşaması.
 
Ofis ve yönetim kadrolarında optimizasyon hız kazanırken, mühendisler, teknisyenler, nitelikli işçiler, sürücüler ve sağlık personeli gibi mesleklerde ise personel açığı sürüyor.
 
Analistler, iş gücü piyasasının aşırı ısınan alanlardan üretim ve teknik uzmanlık gerektiren sektörlere doğru yeniden dengelendiğini, bunun uzun vadede ekonomi açısından daha verimli bir yapı oluşturabileceğini değerlendiriyor.
 
11.8.2026

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Ukrayna krizinin bu yıl içinde çözülme ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved Юридическая информация
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Size daha iyi bir deneyim sunmak için çerezleri ve verileri kullanıyoruz.
Gizlilik politikamızı okumak için tıklayabilirsiniz.

Kabul Et Reddet