Rusya'da faiz indi, bankalardan para çekişi hızlandı
Rusya Merkez Bankası’nın 25 Temmuz’da faiz indirimine gitmesi, ülkede bankalardaki mevduatların geleceğine dair beklentileri değiştirdi. Son verilere göre, bireysel tasarruf sahipleri bankalarda yaklaşık 60 trilyon ruble tutuyor. Ancak son haftalarda, özellikle kısa vadeli yüksek faizli mevduat sahiplerinin paralarını çekmeye başladığı bildiriliyor.
Frank Media’nın verilerine göre, en büyük 20 bankadan sekizi haziran sonunda kayda değer para çıkışı yaşadı. Faiz oranlarının düşmeye devam etmesi halinde bu eğilimin hızlanması bekleniyor.
N. İzvestiya'ya konuşan uzmanlar, yüksek getirili mevduat döneminin kapanmasıyla birlikte yatırımcıların alternatif arayışına gireceğini öngörüyor. Ancak bu alternatiflerin çoğu, geniş halk kesimleri için ulaşılabilir değil. Emlak piyasasında yüksek konut fiyatları ve kredi faizleri alım gücünü kısıtlarken, döviz ve borsa yatırımları ise volatilite nedeniyle temkinli karşılanıyor. Bu nedenle, küçük tasarruf sahiplerinin önemli bir kısmı için hala en cazip araç, göreceli olarak risksiz görülen banka mevduatları olmaya devam ediyor.
Yine de faiz oranlarının yüzde 10’un altına düşmesi durumunda birkaç trilyon rublelik bir çıkış yaşanabileceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, bu durumun hem enflasyonu artırabileceği hem de bankaların kredi verme kapasitesini zorlayabileceği uyarısında bulunuyor.
Bazı ekonomistlere göre ise bu süreç sistematik bir kriz yaratmaktan uzak. Merkez Bankası’nın verileri, bireysel mevduatların yılbaşından bu yana yaklaşık 3,5 trilyon ruble arttığını gösteriyor. Ancak aynı zamanda alım gücünün düşmesi, birçok hanenin tasarruflarını tüketimine yönlendirmesine neden olabilir. Ekonomistler bu nedenle, mevduatlardaki düşüşün asıl sebebinin yatırım değil, gelir kaybı olabileceğini vurguluyor.
4.8.2024

Реклама