'İkinci ekmeğin' fiyat artış hızı dudak uçuklattı
Rusya'da temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının kendini en çok gösterdiği ürünlerin başında patates geliyor. Nezavisimaya'nın haberine göre, "ikinci ekmek" olarak tabir edilen patatesin fiyatları, genel enflasyondan 10 kat daha hızlı yükseliyor. Bir kilo patatesin fiyatı bir hafta içinde 90-99 rubleden 120 rubleye çıktı. 2024 sonbaharında bu fiyat sadece 44 ruble idi. Yeni hasat dönemine kadar fiyatların düşmesini beklenmiyor.
Fiyat artışlarını kontrol altına almak için hükümet, gümrüksüz ithalat kotasını artırma gibi yöntemlere başvuruyor. Tarım Bakanlığı, patates ekim alanlarını genişleteceğini açıkladı. Ancak Kazakistan'ın Rusya'ya patates ihracatını yasaklaması, Çin'den ithal patatese olan bağımlılığı artırdı. Hükümet, ithalat kotasını 300 bin tona çıkarmak niyetinde.
Fiyat artışının arkasında 2024'te yaşanan üretim düşüşü ve tedarik zincirindeki aracıların yüksek kâr marjları gösteriliyor. Başbakan Mihail Mişustin, aracıların fiyatları yapay olarak artırdığını ileri sürerek, Federal Rekabet Kurumu'na (FAS) müdahale çağrısında bulundu. FAS ise perakendecileri, fiyat artışlarını kontrol altında tutmaya zorluyor.
Tarım Bakanlığı, 2025'te patates ekim alanlarını 6,5 bin hektar artıracağını duyurdu. Ancak üretimin yarısından fazlası küçük çiftçiler tarafından yapılıyor ve bu da istikrarlı arzı zorlaştırıyor. Bakanlık, üreticilerin elindeki patatesin ortalama kilogram başına 32,5 ruble olduğunu belirtse de, perakende fiyatlar 70 rubleye kadar çıkmakta.
Rusya, küresel gıda güvenliği endeksinde 113 ülke arasında 43'üncü sırada. Özellikle gıdaya ekonomik erişim konusunda zayıf performans gösteren ülkede, patates gibi temel ürünlerdeki fiyat artışları, halkın alım gücünü daha da düşürüyor. Uzmanlar, enflasyon ve üretimdeki dalgalanmalar nedeniyle sorunun kısa vadede çözülmesinin zor olduğu kanısında.
30.4.2025

Реклама