Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BAŞARI ÖYKÜLERİ

Rusya'da bir seri ilandan 44 kişilik şirkete… Türk-Rus evliliğiyle doğan başarı

TürkRus.Com'un seri ilanlar sütununda yayınlanan ücretsiz bir reklamla başlayan yolda, bugün Moskova'da 44 kişinin çalıştığı bir şirkete dönüşmek… Yol iz bilmeyen küçük Türk müteşebbislerin muhasebe defterlerini tutmakla başlayan iş hayatında, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün kapısından girip Çinliden Hintliye, pek çok farklı milletten büyük şirketlere hizmet verecek duruma gelmek… Bugün size anlatacağımız öykü, az zamanda çok iş başaran bir Türk-Rus ailesinin başarısı… Talaş ailesinin.

Sayıları artık on binlerle ölçülen Türk-Rus evlilikleri yeni bir nesil yaratırken, diğer yandan iş hayatında da yeni başarı öyküleri yazdırıyor. Sadece hayatlarını birleştirmekle kalmayıp iş dünyasında da birlikte “sıfırdan zirveye” yükselenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
 
Bunlardan biri de, son yıllarda şirketlere muhasebe hizmetleri vermekten iş izinleri teminine kadar geniş bir yelpazede hizmet veren ve “karı koca” evde başladıkları şirketlerini bugün 44 kişinin çalıştığı, pek çok uluslararası şirkete de hizmet veren bir şirkete dönüştüren Talas çifti.

Rusya’ya genç bir profesyonel olarak gelip Ramstore’da mağaza müdürlüğüne kadar yükselen Ziya Talaş, büyük bir Rus şirketinde audit uzmanı olarak çalışan Rus eşi Alena ile birlikte kendi işlerini kurmaya karar verdikten kısa bir süre sonra, Moskova’da sektörünün büyükleri arasında yer bulmayı başarmış.

Rusya’daki Türk toplumunda da irili ufaklı çok sayıda şirkete hizmet veren Rosco şirketinin kurucusu olan Ziya Talaş, Rus eşi ile el ele vererek elde ettiği bu başarının öyküsünü TürkRus.Com’a anlattı:

 
 
- Rusya öykünüz nasıl başladı? İlk ne zaman, hangi vesile ile geldiniz, neler yaptınız?

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Türkiye’de sırayla Koç Bank ve Güral Cam firmalarında çalıştım. Türkiye’deki şartların uygunsuzluğu ve gelecek beklentisinden dolayı kulvarları değiştirmem gerektiğini anladım, yurtdışı arayışına geçtim. Vize ve iş bulabilme olanaklarından dolayı tercihim Rusya’dan yana oldu. 2005 yılında, soğuk bir aralık ayında çantayı aldığım gibi geldim. Kısa süre içerisinde Ramstore da çalışmaya başladım. 4 yıllık Ramstore dönemi Rusya’yı ve insanları tanıma, dil öğrenme, adapte olma ile geçti. Aynı zamanda sevgili eşimle tanışma ve evlenme dönemimiz de bu arada gerçekleşti. 

- Bugünkü Rosco nasıl doğdu, bugünlere gelen süreçte neler yaşadınız?
Ramstore’un satılma söylentileri tüm çalışanlarla birlikte beni de bir arayış içerine soktu. Eşim Alena Alekseyevna Talaş, büyük bir Audit firmasında yönetici olarak çalışmaktaydı. Aynı benim gibi onun da aklında kendi işini yapma fikri vardı ve bu nedenle 2004 yılında Rosco Consulting Audit firmasını kurmuştu. Ortak kararla şirketi aktif hale getirmeye karar verdik. 

İşe ilk başlamamız bugün de zevkle okuduğumuz Türkrus.Com’un ücretsiz ilan sayfalarına küçük bir ilan vermek oldu. O küçük ilandan 5 muhasebe defteri tutmaya başladıktan sonra küçük bir ofis tutup bir avukat işe aldık. 




O yıllarda firmaların hepsinin yeniden registrasyon yaptırmaları gerekiyordu. Piyasada da 30’a yapılan bu işi 5’e yapmaya başladık. Bu sayede 60’a yakın firma ile tanışma fırsatı bulduk. Bu firmalardan bir çoğu daha başka hizmetler de sipariş vermeye başladı ve bir çoğu ile hala çalışmaktayız. İşin en başından beri hep teknolojiyi en ilerde takip etmek önceliğimiz oldu. Bu nedenle internet sitemizi çok özenle hazırladık, bu işte eşimin çok büyük emeğinin olduğunu veya tamamen onun eseri olduğunu söylemem gerek. Geçen 10 yılda bu durum hiç değişmedi. İşlere başlamamızdan bir yıl sonra ben işimden istifa ederek tam olarak Rosco’da çalışmaya başladım. Alena Alekseyevna’nın iş bilgisi ile yönetimi, benimse müşteri ilişkileri ile satışları takibim sayesinde şirketimiz büyüme gösterdi. Audit olarak başladığımız işte özellikle Türk müşterilerimiz bizi muhasebe ve hukuk alanlarına yönlendirmeye başladılar. 

- Şu an hangi hizmetleri veriyorsunuz? Portföyünüzde ne kadar Türk, ne kadar yabancı şirket var?
İşlerin yavaş yavaş büyümesiyle bünyemize yeni muhasebeciler ve avukatlar katmaya başladık, Küçük ofisimiz yetmemeye başlayınca da yandaki odaları kiralamaya ve en sonunda tüm katı kiralamaya başladık. Müşterilerimizin neredeyse tamamı Türk ve Avrupalı firmalardan oluşuyordu. 

Uçak krizi bizim için milat oldu. O zor dönemde bir çok Türk firması Rusya’dan çekilme kararı aldı. Biz de yabancı firmalar üzerinde uzman olduğumuz için diğer yabancıları hedef almaya başladık. Güney Kore’nin en büyük hukuk firması ile çalışmaya başladık. Şangay İşbirliği Örgütü İş Kulübü sayesinde Çin ve Hintli müşterilerimiz olmaya başladı. Bu arada Rusya’ya yatırımları azaltan Avrupalı müşteriler de azalmalar yaşandı. Müşteri portföyümüz %60 Türk, %30 diğer yabancılar ve %10 Rus müşteriler diyebiliriz. 

 Şu anda kadromuzda 44 kişi bulunmakta ve 12 kişilik sözleşmeli personel de iş yoğunluğu olduğu zamanlarda bize katkı sağlamakta. Müşteri kitlemizi artırdığımız gibi yapmış olduğumuz iş türleri de arttı bu dönemde. Hukuk firmamız özellikle şirketlere gerekli olan kuruluş ve değişilik işlemleri, sözleşmeler, alacak takibi, SRO üyeliği, lisanslar, izinler ve çalışma izinleri konusunda hizmet vermekte. Muhasebe bölümümüz müşterilerimizin isteğine göre hem ön muhasebe hem de ana muhasebe konularında yardımcı olmakta. Danışmanlık ve denetim bölümümüz biraz daha büyük firmaların denetim işlemlerini yapmakta. Daha bir kaç ay önce başladığımız insan kaynakları bölümü ise Moskova’da büyük bir problem olan kalifiye eleman bulma işlerini yürütmekte.

- Türk iş dünyasının Rusya’da en fazla sorun yaşadığı alanlar neler? Neleri yanlış yapıyoruz?
Türk iş dünyası Rusya’da başarısız demek yanlış olur, bir çok dinamik küçük ve orta ölçekli işletme var ki parmak ısırtır. Elbetteki sorun yaşayan işletmeler de var ve bunları genelde sektörel bazda değerlendirmek daha doğru olur. Özellikle inşaat sektörü piyasadaki 8-10 büyük lokomotif firmanın arkasından gelen yüzlerce küçük firma ile, tüm zorluklara rağmen çok güzel işler çıkarmakta. Makina ve yedek parça sektörü iyi satışlar yapıyor ancak hep “Türkiye’den satayım, hiç bir şeye karışmayayım” mantığında. Oysa Rusya’da yerleşik bir satış ve bakım ekibi kuranlar oldukça başarı sağlamakta. Bu sektörde çok daha iyi yerlerde olmamız mümkün.Tekstil sektörü son 10 yılda en fazla kan kaybeden sektör. Trendleri ve teknolojiyi takip edemeyen bu sektörde, Türk işletmeler her geçen gün azalmakta. Bir örnek vermek gerekirse ev tekstilinde uzman bir gelip firma burada çok büyük depo showroom açıp onlarca pazarlamacıyla toptan satış çalışmalarına başlıyor ve kısa sürede büyük bir zararla piyasadan geri çekiliyor. Oysa o dönemde yapılması gereken mağazalaşma ve perakende müşteriye hitaptı. Bugün gösteriyor ki marka ve mağazalaşma çalışmaları yapan firmalar kendilerini daha iyi hissediyor. Meyve sebze ve gıda sektöründe pazarlar aracılığıyla satış yapıyoruz, daha fazla şirketleşme ve zincir mağazalara direkt satışları artırmamız gerekiyor. 
Türk insanı sıçak kanlı, güven duyuyor hemen herkese. İşte burada problem ortaya çıkıyor. Bir avukatla, mali müşavirle görüşmeden işlere başlıyor, tabii bunun sonuçta üzüntülü kayıplar yaşanabiliyor.



- Rusya pazarına şimdi “sıfırdan” girmek isteyenlere tavsiyeleriniz neler olur?
Rusya pazarına yeni girmek isteyen firmalar öncelikle iyi bir fizibilite çalışması yapmalı, kendi ürünlerinin satışının nerelerde, nasıl, kimler tarafından satıldığını incelemeli ve buna göre hedeflerini belirlemeliler.   

Şirket kuruluşu öncesi mutlaka iyi bir avukat veya mali müşavirle hangi tür şirket ve hangi vergi sistemi ile çalışılacağına karar vermeli.

İşin yürübilmesi için çalışan kalife elemanların daha doğrusu ekibin çok iyi olması gerekir. Rusya’da kalifiye eleman bulmada oldukça güçlük yaşanmakta. Bu nedenle bir profesyonel insan kaynakları şirketinden eleman temini konusunda yardım alınabilir. 

Türkiye’de marka olan olan büyük firmalar Rusya’ya  yeni girdikleri zaman Türkiye’deki o büyük marka gibi davranmak istiyorlar. Unutmamaları gereken Rusya’da da
marka olabilmek için Türkiye’de geçtikleri o yollardan yeniden geçmeleri gerekiyor. 

Yeni işe başlayan küçük startup sahiplerine önerim çok çalışmak en azından sizin için doğru eleman bulup yeterli miktarda ona ödeme yapana kadar. ikinci husus doğru yerden başlamak ve çıkış stratejisini de en baştan hesaplamak.  

Trendleri ve teknolojiyi çok iyi takip etmek.

Bunlar benim basit tavsiyelerim ve bu tavsiyeleri kuruluşunu yapmış olduğumuz yaklaşık 800 firma sahibi ile bire bir görüşmelerim sayesinde derledim.Tüm yatırımcıları Rusya’ya davet ediyorum. Doğru adımlarla girilirse Rusya’da her zaman başarı mümkün. Ama Rusya’yı hiç hafife almamak şartıyla.

26.11.2018
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
İş hayatından 2025 beklentiniz 2024'e kıyasla nasıl?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама