Krize karşı 1-2 aylık birikim: En çok Rostov halkında
Rusya’da finansal güvenlik yastığına sahip kişilerin sayısı artmasına rağmen birikimlerin büyüklüğü ekonomik şoklara karşı yetersiz kalıyor. İki finans kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre Rusların yüzde 60’ının beklenmedik harcamalar için birikimi bulunuyor.
Ancak her dört kişiden birinin birikimi gelir kaybı durumunda en fazla bir ay yetiyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 6’sı altı aydan uzun süre geçinebilecek rezerve sahip. Uzmanlara göre ülkede tasarruf alışkanlığı güçleniyor ancak insanların güvenli bir rezerv oluşturma isteği ile gerçek finansal imkanları arasında hâlâ ciddi fark bulunuyor.
Goldman i Po iletişim ajansı ortağı Ahmed Yusufov, yüzde 60’lık oranı “ılımlı olumlu bir gösterge” olarak değerlendiriyor ve son yıllarda Rusların finansal disiplininin arttığını belirtiyor. Ancak uzmana göre sorun, birikimin varlığından çok miktarında yatıyor. Yusufov, “Bu, ekonomide geçiş döneminin tipik bir tablosu: tasarruf kültürü gerçek birikim hacminden daha hızlı oluşuyor” ifadelerini kullandı. Uzmanlara göre güvenli bir finansal yastık en az üç-dört aylık, ideal olarak ise altı-dokuz aylık zorunlu harcamaları karşılayabilecek seviyede olmalı.
Araştırma, bölgeler arasında da önemli farklar olduğunu gösterdi. Finansal birikime sahip kişilerin oranı en yüksek Rostov Bölgesi, St. Petersburg ve Krasnoyarsk Krayı’nda kaydedildi. Uzmanlar bu farkın yalnızca gelir seviyesinden değil; yaşam maliyeti, iş piyasasının istikrarı ve finansal alışkanlıklardan da kaynaklandığını belirtiyor. Sravni uzmanı Liana Kadırova’ya göre birikime sahip olmak tek başına finansal güvence anlamına gelmiyor. Özellikle kredi borcu bulunan aileler için altı aylık zorunlu harcamaları karşılayacak rezerv oluşturmak ve bunu enflasyona göre düzenli güncellemek gerekiyor.
14.7.2026

Реклама