Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile salı akşamı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede öncelikli olarak Suriye'deki son gelişmelerin ele alındığı bildirildi. Kremlin açıklamasında, "Görüşmede özellikle Türk ordusu ile Suriye hükümet güçleri arasında bir çatışmadan kaçınılması konusu vurgulandı" denildi. Putin’in Türk mevkidaşını en yakın zamanda Rusya’ya davet ettiği, Erdoğan’ın daveti kabul ettiği bildirildi.
Kremlin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in telefonda görüştüğü bilgisini paylaştı.
"İki lider siyasi sürecin sürmesi konusunda fikir birliğine vardı. Anayasa Komitesinin bu ay sonunda başlatılması konusunda mutabık kalındı. İki lider, Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda tekrar mutabık kaldı ve teyit etti."
Açıklamadan çıkan sonuç, Putin'in iki önemli noktanın altını çizdiği yolunda:
Putin'in Türkiye-Suriye sınırında insan durumun ağırlaşmasıma dikkati çektiği, ayrıca şu an Kürt gruplar tarafından kontrol altında tutulan IŞİD gibi terörist örgütlerin üyelerinin mevcut durumu avantaja çevirmesinin kabul edilemez bir durum olacağını vurguladığı belirtildi.
Açıklamada, "Teröristler halen serbest kalıp komşu ülkeler kaçmaya çalışıyor" denildi.
Ankara'da İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde, ikili ilişkiler ve bölgesel konuları değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede ayrıca Barış Pınarı Harekatı'nın terörle mücadelenin yanı sıra Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına ve siyasi çözüm sürecine vereceği katkıları ifade etti.
Açıklamada, Putin’in Türk mevkidaşını en yakın zamanda Rusya’ya davet ettiği, Erdoğan’ın daveti kabul ettiği bildirildi.
Erdoğan bugün Azerbaycan ziyaretinden dönerken, Putin de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni kapsayan iki günlük gezinin ardından Moskova'ya dönmüştü.
Erdoğan: Trump ateşkes ilan edin dedi, asla ateşkes ilan etmeyiz
Bu arada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'daki temaslarının ardından yurda dönerken uçakta Kuzey Suriye'ye yönelik Türkiye'nin 'Barış Pınarı Harekâtı' isimli askeri operasyonunu değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
“Harekat başarıyla yürüyor, YPG hızla mevzi kaybediyor. Hedefimiz teröristlerin 32 kilometrelik alanın dışına çıkması. Hedefimiz belli bir yaptırım konusunda endişemiz yok” diyen Erdoğan “Trump ateşkes ilan edin dedi, asla ateşkes ilan etmeyiz” diye konuştu.