"Dolardan vazgeçmenin Rusya ekonomisine faturası: 7,7 milyar dolar"
Rusya'da devletin doların etkisini azaltma yönündeki girişimlerinin ülke ekonomisine etkileri hesaplandı. Bloomberg ajansı, Rusya’nın altın ve döviz rezervlerinde doların payını azaltma adımları sonrası ülkenin yaklaşık 7,7 milyar dolar gelirden yoksun kaldığını iddia etti.
Bloomberg’e göre, dolar yerine euro ve yuan gibi diğer para birimlerie yatırım yapan Rusya Merkez Bankası, doların yüzde 6,5 değer kazanması, Çin'in de ABD ile ticaret savaşında konumunu güçlendirmek için parasını devalüe etöesi sonrası ciddi bir gelirden mahrum kaldı.
Rusya Merkez Bankası, Mart 2018-Mart 2019 döneminde rezervlerinde doların payını yüzde 43,7’den yüzde 23,6’ya indirdi. Aynı dönemde euro’un rezervlerdeki payı yüzde 22,2’den yüzde 30,3’e, yuan’ın payı yüzde 5’ten yüzde 14,2’ye yükseldi.
Rusya'nın ihracatında bugün dolar yüzde 70, euro ve ruble yaklaşık yüzde 14'er paya sahip. İthalatta ise ödemelerin yüzde 37'si dolar, yüzde 31'i euro, yüzde 29'u ruble ile yapılıyor.
Dolardan vazgeçilmesinin uzun vadeli bir strateji olduğunu ve rubleye hissedilir bir faydasının olmayacağını belirten bazı uzmanlar, tam tersi bu girişimlerin ABD'nin yaptırım baskısını artırarak rubleye zarar verebileceği görüşünde. Diğer grup ise, "bunun ABD ve dolar hegamonyasını kırmak için doğru bir politika olduğunu" savunuyor.
16.10.2019

Реклама