Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Cinayetin ilk faturası "hal"e...

Moskova'da işlenen bir cinayet, ardından yaşanan protestolar ve arbede sonrası, Biryulevo semtınde yaşayan vatandaşların "suç odağı" olarak görüp tepki gösterdiği hal geçici olarak kapatıldı. Hale baskın yapan polis 1200 kişiyi gözaltına aldı. Türkiye'den başkente gelen sebze-meyve TIR'larının da uğrak yeri olan hale, Rusya Halk Sağlığı Dairesi "vatandaşlardan gelen şikayet" üzerine beş günlüğüne kilit vurdu. Yetkililer, normlara uymayan halde gerekli kontrolerin yapılacağını bildirdiler. Bu arada polis, hem işlenen cinayet   kapmasında soruşturma yürüttü, hem de halde çalışanların neredeyse tamamını pasaport, registrasyon kontrolleri yapılmak üzere otobüslerle polis merkezlerine taşıdı.

Konuya yakın çevreler, kapatılan sebye meyve halinin Moskova'nın en büyüğü olduğunu, geçmişte de zaman zaman benzer baskınlar yaşandığını, ancak bu kez yoğun tepkilerin ardından uzun süre kapalı kalabileceğini belirttiler. Bu durumda Türkiye'nin Rusya'ya ihracatında da sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor.   

Dünkü olayların gelişmeleri şöyleydi:

Moskova'nın Biryulevo semtinde, perşembe gecesi 25 yaşındaki bir Rus gencin yanında kız arkadaşı ile birlikte eve dönerken kimliği belirsiz, ancak "Kafkasyalı" olduğu iddia edilen bir genç tarafından bıçaklı saldırıda öldürülmesinin ardından, bölgede yükselen tansiyon provokatörlerin de devreye girmesiyle dün yer yer sokak çatışmasına dönüştü. Cinayeti bir göçmenin işlediği iddiasıyla sokağa dökülen çoğunluğu radikal gençler, bölgede arbedeye neden oldu. Polis, bu grupların  basmak istediği bir sebze-meyve halini kordon altına aldı. Akşam geç saatlere kadar süren sokak gösterilerinde  polis son bilgilere göre bin 200 fazla kişiyi gözaltına aldı.


Cinayeti işleyen şahsın kameraların kaydettiği fotoğrafının yayınlanması ve "Kafkasyalı görünümlü olduğunun" medyaya açıklanmasının ardından, bölge halkı katillerin yakalanması talebiyle dün öğleden sonra miting düzenlemek için sokağa çıktı. Başlangıçta ailelerin de katılımıyla sakin geçen gösteri daha sonra radikal gençlerin kışkırtmasıyla şiddet eylemine dönüştü.

Bölgedeki  bazı gençlerin göçmenlerin yoğun olarak çalıştığı "Biryuza" adlı aleşveriş merkezini hedef göstererek basması, cam-çerçeveleri indirip kundaklamak istemesi, bazı göçmenlerin fiziki saldırıya uğraması ve olaya özel polis gücü OMON'ların müdahalesiyle ortalık karıştı.

Bazı OMON mensupları yaralandı. Bu arada Rus TV'leri, bazı göçmenlerin  göstericiler tarafından tekmelendiği görüntüleri yansıttı.

Sayıları bine yaklaşan grubun, bölgede yine göçmenlerin yoğun olarak çalıştığı sebze-meyve toptancı haline yürümek istemesi üzerine polis yolları kesti. Göstericiler "Dağılın" uyarısını dinlemedi. Hatta bazı OMON polislerine saldırıda bulunuldu, yaralananlar oldu. Aşırı milliyetçi grupların sabote ettiği Rus medyasında ileri sürülen kalabalık, eyleme devam ederken, "katilin yakalanmasını ve sığındığı pazar yerinden teslim edilmesini" istedi. Hatta bir grup gösterici, polisin tüm önlemlerine rağmen, Moskova'da Türkye'den yaş sebze ürünlerinin önemli bölümünün de satışının yapıldığı hale girmeyi başardı. Ancak özel güvenlik güçleri müdahale etti, 10 eylemci genç gözaltına alındı, arbede büyümeden önlendi.    

Gece polis "Volkan" adlı bir operasyonla binden fazla göstericiyi gözaltına aldı, olaylar da kontrol altına alındı. Başkentte güvenlik önlemleri arttırıldı.

M24 TV'nin canlı yayınına göre, göstericillerin ön saflarında radikal milliyetçi gençler olsa da, sıradan halktan, ailelerden, kadın ve çocuklardan da katılım az değil. Bu kişiler de, "Evimizin önünde güven içinde yürüyemeyecek miyiz? Bir genci kız arkadaşının yanında bıçaklayan katiller serbest iken biz mahallemizde güven içinde olamayız. Katiller bulunsun" talebiyle yürüyüşe devam etti.  


Bu arada polis güvenlik kamerasından fotoğrafı yayınlanan, cinayetin failini bulmaya yardım edecek kişiye 1 milyon ruble ödül vereceğini açıkladı.

Öte yandan bölgede katilin yakalanması için yapılan operasyonlarda 87 illegal göçmenin gözaltına alındığı bildirildi.

Savcılık arbede olayları için de ayrıca soruşturma başlattı. Resmi makamlar, başka bölgelerden gelen provokatörlerin olayların çığrından çıkmasına neden olduğunu, mahalle sakinlerinin haklı eylemini şiddete dönüştürdüğünü, bu provokatörlerin video görüntüleri ve fotoğraflardan saptanmaya çalışıldığını belirttiler.

Öldürülen Yegor Şerbakov'un kız arkadaşı, cinayetin ayrıntılarını Moskovski Komsomolets gazetesine anlattı. Habere göre, arkadaşlarından ayrındıktan sonra eve gelen genç çift, arabalarından indikten sonra Kafkas görünümlü bir kişiyle karşılaştı. Şerbakov, kız arkadaşına sarkıntılık yapan kişiyle kavgaya tutuştu. Kalbine bıçak darbesi alan Şerbakov olay yerinde hayatını kaybetti. Öldürülen gencin kız arkadaşı Kseniya, katilin uyuşturucu madde etkisi altında olduğunu tahmin ettiğini söyledi.

Son fotograflar:

http://www.gazeta.ru/social/photo/besporyadki_v_biryulevo.shtml#!photo=0

Olayla ilgili bazı görüntüler için:

http://www.youtube.com/watch?v=XbBN0-r03d0

http://www.youtube.com/watch?v=Vz6XLI3Ln64

http://www.youtube.com/watch?v=5SIOjVg_UyI
 
13.10.2013
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама