Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Peskov: "Cevap vermemiz kaçınılmaz ama askeri seçenek düşünülmüyor"

Putin’in sert açıklamasına Erdoğan’ın nasıl bir karşılık vereceği beklenirken, Moskova’dan yeni bir açıklama geldi.  Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, şu anda Türkiye’ye karşılık olarak uçak seferlerinin ya da  doğalgaz sevkıyatının durdurulmasının ya da askeri bir cevabın düşünülmediğini söyledi ama ekledi: “Bu dostane olmayan adıma bir cevap vermemiz kaçınılmaz.” 

Peskov, düşürülen uçağın iki pilotunun akıbeti  konusunda resmi bir bilgileri olmadığını ancak uçağın  Suriye topraklarında düşürüldüğünden emin olduklarını söyledi.

“NATO'nun Türkiye'nin provokatif hareketine bir cevap vermesini bekliyoruz” diyen Peskov, Türkiye’nin, sınır ihlali iddiasına bir kanıt sunamadığını savundu.

Erdoğan’ın 15 aralıkta yapması planlanan ÜDİK zirvesi kapsamındaki Moskova ziyareti için Peskov, “Herhangi bir karar alınmadı, ziyaretin gerçekleşmesi pek çok faktöre bağlı” dedi.

RUSYA'DAN NOTA

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, davet edilen Türk askeri ataşesi nezdinde, Su-24 uçağının düşürülmesi nedeniyle resmi protesto notası verildiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığının olayın hemen ardından acilen Türk tarafıyla temas kurmaya çalıştığı ama bu çabalardan sonuç alınamadığı kaydedildi. 

Bakanlık basın servisinin resmi açıklamasında, Türkiye'nin eyleminin "dostça olmadığının" düşünüldüğü belirtildi. Açıklamada Rusya'nın bu uçak düşürme olayına karşın Suriye'deki teröristlere karşı hava saldırılarını sürdüreceği kaydedildi. 

Açıklamada düşürülen uçağın Türk hava sahasını ihlal etmediği, sadece Suriye sınırları içerisinde operasyon yaptığı vurgulandı. 

"HER ŞEY YOK EDİLDİ..."

Bu arada Hürriyet'in haberine göre, Rusya Federasyon Konseyi Uluslararası Komite Başkanı Konstantin Kosaçev, uçağın düşürülmesi sebebiyle tüm devletlerarası temaslara geçici olarak son vermesi gerektiğini bildirdi. Kosaçev konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, "Rus-Türk ilişkilerinde yıllardır biriken her şey bir anda yok edildi. Güven ve partnerlik. Güvensizlik ve düşmanlık geri döndü" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin özür dilemesini beklemediklerini ve Moskova'nın küresel terör karşıtı koalisyonundaki partnerlerinden tepki beklediklerini belirten Kosaçev, "Türkiye ile tüm devletlerarası temasları daha iyi zamana kadar iptal etmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"PİLOTLAR HAYATTA"

Bu arada akşam saatlerinde bir iddia ortaya atıldı: "Düşürülen Rus uçağındaki pilotların ikisi de hayatta".. Türk yetkililerin, hayatta oldukları öğrenilen pilotları ‘muhalifler’in elinden güven içinde almak için çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi

Türkiye hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle TSK tarafından düşürülen Rus uçağının pilotlarını akıbeti ve uçağın nereye düştüğü konusunda Rusya'dan ve Türkiye'den farklı iddialar ortaya atıldı. Türkiye "sınır ihlali var" derken; Rusya ,"Uçak, Suriye topraklarında düşürüldü" açıklamasını yaptı; Reuters'e konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ise "Rus uçağının sınır ihlali yaptığını teyit ettiklerini ancak bu ihlalin birkaç saniye sürdüğünü" iddia etti. 

Düşürülen uçağın paraşütle atlayan ve bölgedeki Türkmenler tarafından öldürüldüğü iddia edilen 2 pilotun ise hayatta olduğu açıklandı. CNN Türk, Ankara'ya ulaşan son bilgiye göre iki pilotun hayatta olduğunu ve Suriyeli muhaliflerin elinde tutulduğunu aktardı. 

Reuters’e konuşan üst düzey bir Türk yetkilinin, “İki pilotun hayatta olduğu bilgisini alan birimlerimiz, pilotları ‘muhalifler’in elinden güven içinde almak için çalışmalarını sürdürüyor” dediği iddia edildi.

Doğan Haber Ajansı'na bilgi veren Başbakanlık kaynakları da, Suriye sınırında düşürülen uçağın 2 pilotunun sağ olduğunu teyit ettiklerini, pilotların muhaliflerin elinde olduklarını belirterek, kurtarılmaları için ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. 

Pilotların öldüğü iddia edilmişti

Suriye Türkmen Bölgesi’ndeki Türkmen 2’nci Sahil Tümen Komutan Yardımcısı Alpaslan Çelik, "Pilotlar paraşütle inerken vurduk. Cesetleri burada" açıklamasını yapmıştı.

Bölgede yayın yapan Al Rai'nin Direktörü Elijah J. Magnier de gün içinde pilotlardan birinin öldürüldüğünün teyit edildiği bilgisini geçmişti. Kişisel Twitter hesabından Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Rus savaş uçağından paraşütle atlayan pilotlardan birine ait olduğu iddia edilen bir cesedin fotoğrafını paylaşan Magnier, pilotun ölümünün teyit edildiğini belirtti. Pilotun ölümüyle ilgili bir video da dolaşıma sokulmuştu. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Türkiye ile askeri ilişkilerin askıya alındığı belirtildi. Açıklamada, benzer olaylarda verilecek karşılık konusunda bir paket üzerinde çalışıldığı bilgisi verildi. 
 
24.11.2015
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама