Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Yoğun bakımdaki Navalnıy'a doktorlar izin verdi, Almanya'ya götürülüyor

SON HABER// Ünlü muhalif  Aleksey Navalnıy yoğun bakımda kalmaya devam ederken, yatırıldığı Sibirya'nın Omsk şehrindeki hastaneden sevki için sonunda beklenen karar çıktı. Cumartesi sabaha karşı Navalnıy'nın uçağı Berlin'e hareket ettii. 

Almanya'dan özel uçakla gelen doktorlar, ailesinin de isteğiyle Navalnıy'ı götürmek isterken, Rus doktorlar önce durumunun ağır ve riskli olduğunu, henüz uçakla transfer edilecek halde olmadığını söyleyerek buna karşı çıktı.

Rusya'da yasal olarak, eşi istese bile doktorlar sağlık açısından risk gördüklerinde bu izni vermeme hakkına sahip oldukları için bir adım atılamadı.

Navalnıy'nın eşi Yuliya, Alman doktorlarla görüşmesinin engellendiğini savunarak Başkan Putin'den eşinin Almanya'ya götürülmesine izin verilmesini istedi.

Akşam saatlerinde Rus doktorların transfere izin verdikleri haberi geldi. Navalnıy'nın sözcüsü de bunu doğruladı. Hastanın bu gece geç saatte Berlin'deki özel bir kliniğe ambulans uçakla sevk edilmesi bekleniyor.

"Zehirlenme yok"

Yapılan ilk analizlerde Aleksey Navalnıy'nın vücudunda "zehir"e rastlanmadığı açıklandı. Yattığı Omsk'daki devlet hastanesinin başhekim yardımcısı Anatoliy Kalininçenko,  Navalnıy'nın zehirlendiğini düşünmediklerini söyledi. Kan ve idrar testlerinde zehire rastlanmadığını söyleyen doktorun ardından, ilerleyen saatlerde başhekim Aleksand Murahovski yeni bir açıklama yaparak koydukları teşhisi medyaya açıkladı:

Buna göre doktorlar, ana teşhis olarak Navalnıy'nın karbonhidrat dengesinin bozulmasını (нарушение углеводного баланса) gösterdi. Başhekim Kalininçenko, hastanın metabolik bozuklukları ve kan şekerindeki keskin düşüşün bilinç kaybına neden olduğu öngörüsüne bulundu. 

Öte yandan Almanya'dan özel ambulans uçakla gelen doktorların Rus doktorlarla konsültasyon yaptıkları bildirildi.


Kaliniçenko, bu sabah Navalnıy'a konulan teşhisin ailesine iletildiğini, ancak henüz konuyla ilgili kamuoyuna bilgi veremeyeceklerini söylemişti.

Sputnik'in haberine göre ise, Sibirya’daki bir hastanede zehirlendiği şüphesiyle tedavi gören Rus muhalif politikacı Aleksey Navalnıy’i, Almanya’ya götürmek için gönderilen bir hava ambulansının Rusya’nın Omsk kentine iniş yaptığı belirtildi.
 
Alman Bild gazetesi, Tomsk kentinden başkent Moskova’ya uçtuğu esnada fenalaşıp Omsk kentinde hastaneye kaldırılan Navalnıy’i tedavisi için Almanya’ya götürmesi için gönderilen bir uçağın Omsk’a indiğini yazdı.
 
Gazetenin haberine göre uçak, dün gece Almanya’nın Nürnberg kentinden havalandı. Söz konusu hava ambulansı ile Navalnıy’in tedavi için başkent Berlin’deki Charite kliniğine götürülmesi planlanıyor.
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov dün sorular üstüne, istenmesi halinde Navalnıy’in ülke dışında tedavi görmesi için gereken düzenlemeleri yapmaya hazır olduklarını söylemişti.
 
Ancak tedavisinin yapıldığı Omsk’taki hastanenin doktorları Navalnıy’in durumunun seyahat etmesi için uygun olmadığını söylüyor.
 
Doktor Aleksandr Murahovskiy, politikacının durumunun hastaneye yatırıldığı dünden beri çok küçük bir iyileşme gösterdiğini, durumunun stabil olmaması nedeniyle seyahatin hayati tehlike doğurabileceğini belirtti.
 
Navalnıy’e henüz bir tanı konulamadığını, iki gün içerisinde çıkacak test sonuçlarına göre net bir tanı konulmasının mümkün olacağını da ekledi.
 
Ekibi, politikacının dün uçağa binmeden önce havaalanında içtiği çaydan zehirlendiğine inanıyor. Sözcüsü Kira Yarmış, Navalnıy’in gün içinde çay dışında bir şey yiyip içmediğini söylemişti.

Önceki gelişmeler

 
Rusya'nın muhalif isimlerinden, eski başkan adayı, Yolsuzlukla Mücadele Vakfı kurucusu Aleksey Navalnıy solunum cihazına bağlı olarak yalam mücadelesi verirken, Omsk'daki devlet hastanesinin başhekimi Navalny'nın durumunda iyileşme gözlendiğini ama hala uçakla bir başka hastaneye transfer edilebilecek durumda olmadığını söyledi.  Analizlerin devam ettiğini söyleyen başhekim Aleksandr Murahovski, kesin sonuc için iki güne daha ihtiyaçları olduğunu belirtti. 

Sabah saatlerinde hala durumu ağır olan ve teşhis konulamayan Navalnıy'nın tedavisine Berlin'deki bir özel klinikte devam edilmesi için Almanya'dan uçak yollandığı açıklandı. Ancak sözcsü, Omsk'daki devlet hastanei doktorlarının Navalnıy'nın uçağa bindirilecek durumda olmadığını smyleyerek izin vermemekte direndiklerini söyledi. Yakınları, "Donanımlı bir özel uçağın, Sibirya'daki devlet hastanesinden daha güvenli olduğunu, şu an Navalnıy'nın hastanede neredeyse rehin kaldığını" savunarak Twitter'dan Kremlin'i yardıma davet ediyor. 

Alman basını, Aleksey Navalniy’nın tedavi edilmek üzere Almanya'ya getirileceğinı duyurdu. DW'nin aktardığına göre, Berlin'de yaşayan insan hakları aktivisti Jaka Bizilj, ailesinin de isteği doğrultusunda Navalni'nin Almanya'ya nakledilmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını açıkladı. "Bunu mümkün kılabilmek için uğraşıyoruz" diyen Bizilj, komadaki hastaları tedavide uzman olan ekibin de içinde bulunduğu bir ambulans uçağın Navalni'yi almak için hazır bekletildiğini aktardı. 

Kommersant gazetesi uçağın gece yarısı Almanya'dan Rusya'nın Tomsk şehrine havaalandığını duyurdu. Moskova'dan konsültasyon için Omsk'a geen Rus doktorlar izin verirse, Nvalnıy hemen Almanya'ya trabsfer edilecek.
 
Bizilj, Berlin'deki Charite hastanesinin Navalni'yi tedavi etmeye hazır olduğunu belirtti. Navalni, uçuş ve nakille ilgili prosedürlerin tamamlanmasının ardından Omsk'ta tedavi altında tutulduğu hastaneden Berlin'e getirilecek.
 
Slovenya asıllı film yönetmeni ve aktivist Bizilj, 2018 yılında Kremlin karşıtı olan aktivist Pyotr Verzilov'un da Moskova'da zehirlendikten sonra tedavi için Berlin'e getirilmesinde öncü olmuştu.
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Fransa ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, hayati tehlikesi bulunan Navalni'nin Almanya'da tedavisini üstlenebileceklerini açıklamıştı.

Merkel, "Gerektiği durumda Alman hastanelerinde her türlü tıbbi desteği vermeye hazırız" demişti.

44 yaşındaki muhalif siyasetçi Sibirya'daki ziyaretlerinin ardından Perşembe günü Tomsk'tan Moskova'ya gitmek üzere uçağa binmiş, uçuş sırasında bayılınca uçak Omsk kentine acil iniş yapmıştı. Sözcüsü Kira Yarmiş, Navalni’nin Tomsk havalimanındaki bir kafede çay içtiğini belirterek, “Çayına bir şey karıştırılmış olabileceğini tahmin ediyoruz” demişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin’e yönelik muhalefeti ile tanınan siyasetçi Navalni'nin yöneticisi olduğu vakıf, Rus siyasetinde kök salmış isimlerin karıştığı yolsuzluklara ilişkin raporlar yayınlıyor. Navalni, daha önce defalarca gözaltına alınmış, yargılanmış ve hapis cezasına çarptırılmıştı.

Önceki gelişmeler:

Ailesi durumu kritik olduğu için Omsk'daki hastanede kalmasında ısrar eden doktorlara, Navalnıy'ı özel uçakla bir başka şehirdeki kliniğe sevk edebilmek için gerekli izinleri vemeye çağırdı.

Alman Bild gazetesi, Navalnıy'nın Berlin'deki bir hastaneye sevkinin planlandığını duyurdu. 

Diğer yandan gece geç saatlere kadar Navalnıy'nın analizleri ve buna bağlı olarak zehirlenme olup olmadığına dair teşhis konusunda beklenen açıklama hala gelmedi.

Rus basını, Moskova'daki ihtisas hastanesi Pirogova'dan uzman doktorların da Sibirya'daki Omsk şehrine gittiklerini duyurdu.

Gece Navalnıy'nın sözcüsü tarafından yapılan açıklamda, durumun ciddiyetini korduğu bildirildi.

Önceki gelişmeler:

Sibirya'daki Omsk şehri hastanesinde yoğun bakımda olan hastanın özel uçakla Moskova ya da Avrupa'da bir hastaneye sevk edilmesi yönünde ailesinden gelen talebi yerel doktorların "durumun ağırlığının buna imkan vermediği" gerekçesiyle kabul etmedikleri bildiriliyor. Henüz tüm analiz sonuçları gelmediği için net teşhis konulamazken, bunun bir zehirlenme olduğu iddiaları öne çıkıyor.  

Bu sabah Omsk'tan Moskova'ya uçmadan önce havaalanında içtiği çaya karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği iddia edilen Navalnıy'nın "yaşam mücadelesi verdiği ve durumunun ağır olduğu" açıklandı. Daha sonra 14.31'de yapılan son açıklamada ise, durumun stabil olduğu ve "iyiye gidiş belirtileri olduğu" vurgulandı. 

Bu arada Kremlin'den konuyla ilgili ilk değerlendirme geldi.

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, "Navalnıy'nın durumu hakkında Putin'e özel bir rapor verilmesine gerek yok" dedi.

"Acil şifalar" dileyen Peskov, tedavi için Navalnıy'nın yurt dışında yollanması ihtimalinin sorulması üzerine, "Eğer Kremlin'e, Sağlık Bakanlığı'na ya da diğer makamlara bir başvuru olursa, elbette bunu çok hızlı bir şekilde değerlendireceğiz" dedi. 

Şu anda Omsk'daki doktorların Moskova'daki uzmanlarla da iletişim halinde ellerinden gelen her şeyi yaptıkların söyleyen Peskov, kesin olarak ne olduğunun bilinmediğini belirterek, "Analiz sonuçları henüz alınmadı. Bu yüzden tüm tahminler tahminden ibaret. Zehirlenme vakasıysa, bunun laboratuvar sonuçlarıyla teyit edilmesi gerekir.  Bilincini yitirmesine neyin neden olduğunu anlamak için analiz sonuçlarını beklemek lazım. Eğer zehirlendiği belirlenirse buna göre soruşturma açılacaktır" diye konuştu.

Peskov Kremlin'in tüm Rusya vatamdaşlarına olduğu gibi Navalnıy'a da sağlık dilediğini söyledi.




Navalnıy'nın geçen perşembe yayınlanan son programı

Doktor: Durumu ağır
 
Omsk şehrinde yoğun bakımda olan ve yapay solunum cihazına bağlanan Navalnıy için Omsk Hastanesi Başhekim Yardımcısı Anatoli Kaliniçenko, "Durumu ağır ama stabil. Hayati tehdidi devam ediyor. Gerçekten de hayatını kurtarmak için uğraşıyoruz" dedi. 

Henüz teşhis konamayan Navalnıy'nın bulunduğu hastaneye çok sayıda güvenlik görevlisinin geldiği, sabah çay içtiği havaalanı kafesinde de inceleme başlatıldığı haber veriliyor.

Basın sözcüsü Kira Yarmış, sosyal medyada "Navalnıy'nın dün gece aşırı alkol aldığı ve sabah da tablet kullandığı" yolundaki iddiaların hepsinin tamanen yalan olduğunu, kendisinin dünden beri Navalnıy ile birlikte olduğunu duyurdu. 

Bu arada henüz teşhis konulmamış olmasına rağmen, "Navalnıy'ı kimi zehrilediği" tartışmaları alevlendi. Rus devlet 1. kanalının ünlü isimlerinden gazeteci Vladimir Pozner'in, "Navalnıy'ı kimin zehirlediğini bulmak zorundayız. Yoksa herkes Putin olduğunu düşünecek, bu Rusya için büyük darbe" sözlerine Kira Yarmış'tan cevap geldi. Navalnıy'nın sözcüsü, sorumluluğun tamamen Putin'in üzerinde olduğunu ve emri onun verdiğini iddia etti.

Önceki gelişmeler:

TASS'a konuşan hastane başhekimi, zehirlendiği iddia edilen 44 yaşındaki Navalnıy'nın  durumunun ağır olduğunu ve yapay solunum ünitesine bağlı olduğunu duyurdu. Medyaya açıklama yapan yetkili doktor, zehirlenmenin olası nedenlerden biri olabileceğini, analiz sonuçlarının beklendiğini, yasalara göre hastanın durumu hakkında daha fazla açıklama yapamayacağını söyledi.  "Hayati tehlikesi var mı?" sorusunu da karşılıksız bıraktı.




Basın sözcüsü Kira Yarmış, Twitter'dan yayınladığı mesajda, bu sabah Tomsk şehrinden Moskova'ya gelirken Navalnıy'nın uçakta fenalaştığını, Omsk'a acil iniş yapıldığını ve ambulansla hastaneye kaldırıldığını duyurdu. 

Yarmış, Navaynıy'nın zehirlendiğinden kuşkulandıklarını yazdı.




RBC ajansının aktardığına göre Yarmış, bilinci kapalı olarak ambulansa alınan Navaynıy'nın uçağa binmeden önce havaalanındaki bir kafede sadece çay içtiğini, zehirlenmenin bundan kaynaklanmış olabileceği iddiasını duyurdu. Yarmış, "Çayına karıştırılan bir şeyle zehirlenmiş olabileceğini tahmin ediyoruz. Sabah içtiği tek şey oydu. Doktorlar toksinin sıcak sıvıyla hızlı etki yarattığını söyledi. Şu an Aleksey komada" dedi.

Mediazone'a da bilgi veren Kira Yarmış, uçuştan önce Navalnıy'nın herhangi bir rahatsızlık semptomu göstermediğini söyledi. 

Kira Yarmış daha sonra Ekho Moskvı radyosuna verdiği demeçte, uçakta yan yana oturdukları Navalnıy'nın kendini kötü hissettiğini, tuvalete gidip döndükten sonra bayıldığını anlattı.

Baza haber ajansı, ünlü muhalifin zehirlendiğini, hastanede hala kendine gelemediğini, doktorların henüz teşhis koyamadıklarını duyurdu. Sözcüsü, Navanıy'nın yapay solunum cihazına bağlandığını, kendilerinin talebi üzerine hastaneye polis çağrıldığını duyurdu.

Omsk'daki hastanenin başhekimi Aleksandr Murahovski, "Şu an durumu ağır" dedi.

Bir yıl kadar önce de Navalnıy acil olarak hastaneye kaldırılmış,  "allerjik zehirlenme" teşhisi konmuş, kendisi "zehilenmiş olduğundan kuşkulandığını" söylemişti.

Navalnıy'nın Sibirya gezisinde, bu akşam Youtube kanalından canlı yayınlanacak programı için, eylülde yapılacak parlamento seçimleri ile ilgili iktidar partisin hakkındaki iddialara ilişkin bilgi ve belge topladığı belirtilmişti.

44 yaşındaki Navalnıy, 2018 seçimlerinde Putin'e karşı aday olmak istemiş ancak seçim kurulu, hakkında mahkumiyet kararı olduğu gerekçesiyle adaylığını reddetmişti. Yıllardır Kremlin karşıtı pek çok protestonun öncüsü olan ve defalarca gözaltına alınan Navalnıy'nın internette her perşembe akşam canlı yayınladığı programı, gündeme getirdiği yolsuzluk iddiaları ile yankı yaratıyordu.

21.8.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама