Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
BASINDAN SEÇMELER

Rusya da Ayasofya'yı tartışıyor

Rus Ortodoks Kilisesi Basınla İlişkiler Sorumlusu Vladimir Legoyda, Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesi kararının yakın gelecekte gözden geçirilmesine ihtimal vermediğini, ancak zamanla tarihin her şeyi yerli yerine koyacağını söyledi.

Ayasofya'nın müzeden camiye dönüştürülerek Müslümanların ibadetine açılması için 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptalini değerlendiren Rus Ortodoks Kilisesi Basınla İlişkiler Sorumlusu Vladimir Legoyda, "Şu anda bu kararın nasıl değiştirilebileceği, en azından yakın gelecekte belli değil. Böyle bir karar alındıktan sonra, yakın gelecekte bir şeylerin değişeceğine dair muhtemelen umut yoktur" diyerek ekledi:

Sputnik'in haberine göre, Ayasofya'yla ilgili kararın Türkiye'nin iç meselesi olduğunu, ancak resmi kararların çerçevesi dışına çıkan birtakım şeyler bulunduğunu söyleyen Legoyda, "Bu eylem, Hristiyan dünyasında olumsuz algılanacak. Hristiyanlardan da farklı bir tepki elbette beklenemez" vurgusunu yaptı.

Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına tepki gösteren Rusya’nın Komünistleri Partisi, yurttaşlara Türkiye’ye seyahat etmeme çağrısı yaptı.

Ayasofya’nın müze statüsünün iptali ve cami olarak ibadete açılmasına bir tepki de Rusya’nın Komünistleri Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı Yaroslav Sidorov'dan geldi. 

"Bir komünist ve bin yılı aşkın tarihi olan bir ülkenin vatandaşı olarak, partimdeki pek çok komünistin fikrini dile getiriyorum" diyen Sidorov, şöyle devam etti:

"Türkiye hükümeti Ayasofya’ya müze statüsünü iade etmediği sürece Rusya vatandaşlarını bu ülkeye seyahat etmekten kaçınmaya çağırıyorum.”

"Türkiye, Rusya ile diğer ülkelerin dini ve insani kurumlarının defalarca yaptığı açıklamaları dikkate almıyor. Rusya hükümetiyle toplumunun bu davranışa güçlü bir yanıt vermesi gerekmektedir."

Bu arada Rusya Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Müftü Elbir Krganov, Ayasofya'nın statüsünün değişmesi sonrası bu camiyi ziyaret etmek isteyenler için hiçbir engel çıkarılmayacağından emin olduklarını söyledi.

Sputnik'e demeç veren Krganov, "İsteyenlerin camiyi ziyaret etme konusunda hiçbir engelle karşılaşmayacağından eminiz. İslam'da camileri ziyaret etme usulü bu şekildedir. Camiler, Allah'ın evidir ve bizler onun misafiriyiz" dedi.

İslami kurallara göre Mekke ve Medine'deki iki kutsal cami dışında her isteyenin uygun kıyafetlerle dünyadaki tüm camileri ziyaret edebileceğini ve hatta namaz sırasında camide bulunabileceğini anımsatan Krganov, "Başka dine mensup turistler ve yerel sakinler, birçok camide ibadet sırasında balkona çıkarak namazın bitmesini bekliyor ve ana salonları geziyorlar. Ziyaret prosedürü cami görevlileri tarafından belirleniyor" ifadelerini kullandı.

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Nikolay Balaşov, "Tarihin akışını değiştirebilecek çok büyük bir sembolik adım atıldı. Ne yazık ki, bu adım barışın ve dinlerarası uyumun güçlendirilmesine yönelik değildi" dedi.
Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı Nikolay Balaşov, Ayasofya’nın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devrini ve cami olarak ibadete açılmasını öngören karara ilişkin AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eleştiriler yöneltti.

"Erdoğan yeterince bilge bir devlet adamı gibi davranmadı. Davranışı kendi halkının çıkarlarına uymuyor" diyen Rus Ortodoks Kilisesi yetkilisi, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesini, 'tarihin akışını değiştirebilecek bir karar' diye niteledi. 

Facebook’ta açıklama yayımlayan Balaşov, bir Ortodoks Kilisesi temsilcisi olarak kararın kendisinde 'acı, içerlemişlik ve kızgınlık hisleri uyandırdığını' söyleyerek şöyle devam etti:

"Türkiye Cumhurbaşkanı’nın zihninde anlık bir siyasi başarının getirileri, bilge devlet adamlığına üstün geldi. Tarihin akışını değiştirebilecek çok büyük bir sembolik adım atıldı. Ne yazık ki, bu adım barışın ve dinlerarası uyumun güçlendirilmesine yönelik değildi. Söz konusu adım, Rusya ile Türkiye halkları arasındaki karşılıklı anlayışı güçlendirmeye yönelik de değildi."

 11.7.2020

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама