Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Dünyanın kulağı Putin'de

BM Genel Kurulu’nda 10 yıl sonra bugün Moskova saati ile 18.30-19.00 civarında başlaması beklenen konuşması merakla beklenen Rusya lideri Putin, gazeteci Rose'a verdiği röportajın yeni yayımlanan bölümünde Rusya'nın Ukrayna ve Suriye krizi karşısındaki konumunu anlattı. Rusya'nın Avrupa'daki varlığının meşruiyetini yineleyen Putin popülerliğini, KGB geçmişini ve ABD'de kendisine karşı takınılan tavrı da değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, BM Genel Kurulu’na katılmak için gittiği ABD’de, CBS ve PBS kanallarında yayımlanan ’60 Minutes’ (60 Dakika) programında gazeteci Charlie Rose'a verdiği röportajın diğer bölümü de yayımlandı. Röportajın bu kısmında Ukrayna krizine değinen Putin, eski Sovyet cumhuriyetlerindeki yerel ve tartışmalı meselelerle ‘sözde renkli devrimler, darbeler ve anayasaya aykırı yollarla hükümeti devirerek’ ilgilenilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.


Putin, ABD’nin Ukrayna’nın devrik lideri Viktor Yanukoviç’in ülkeden kaçmak zorunda kalmasıyla bir ilgisi olduğunu düşünüp düşünmediği sorusuna ise kesin bir dille ‘evet’ dedi:

“Çok basit. Ukrayna’da yaşayan insanlarla binlerce bağlantımız var. Kimlerin Yanukoviç’i deviren kişilerle görüştüğü, çalıştığını ve bunları nerede ve ne zaman yaptıklarını biliyoruz. Yardım edilme yollarını, kaç para aldıklarını, hangi bölgelerde eğitim verildiğini ve kimlerin eğittiğini gayet iyi biliyoruz. Her şeyi biliyoruz. Aslına bakarsanız ABD’li partnerlerimiz de bunu gizlemiyor.” 


'MEŞRU HÜKÜMETLERİN DEVRİLMESİNDE ROL OYNAMAYACAĞIZ'

‘Kardeş’ Ukrayna’nın Rusya’ya en yakın ülke olduğunun altını çizen Putin, Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğine saygı duyduğunu, hiçbir ülkenin meşru hükümetinin devrilmesinde rol almadıklarını, bundan sonra da almayacaklarını vurguladı. Aynı şekilde askeri yollara da asla başvurmayacaklarını belirten Putin, diğer ülkeleri de Ukrayna dahil diğer ülkelerin egemenliklerine saygı duymaya çağırdı. Putin, ‘egemenliğe saygı duymaktan’ kastının da darbeleri, anayasaya aykırı eylemleri ve meşru hükümetin gayrimeşru yollarla devrilmesini önlemek olduğunu söyledi.


Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’daki askeri varlığını savunan Putin, ABD- Avrupa örneği verdi. ABD’nin Avrupa’da nükleer silah bulundurduğunu hatırlatan Putin, “O halde bu, ABD’nin Almanya’yı işgal ettiği veya İkinci Dünya Savaşı’nın ardından işgali devam ettirdiği ve işgal güçlerini NATO kuvvetlerine dönüştürdüğü anlamına mı geliyor? Peki sınırlardaki topraklarımızda asker bulundurmamızı suç olarak mı görüyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

'SURİYE'DE SAVAŞMAYACAĞIZ'

Bunların yanı sıra Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığına dair sorularını da cevaplayan Putin, Moskova'nın askeri birliklerini Suriye'ye göndermeyi planlamadığının altını çizdi. ''Rusya ne Suriye ne de başka bir ülkedeki askeri operasyonlara katılmayı planlıyor. En azından şimdilik böyle bir planımız yok'' ifadelerini kullanan Putin, Rusya'nın Suriye hükümetine yardım etmeye hazır olduğunu da tekrarladı.

'EĞİT- DONAT HUKUKA AYKIRI'

Putin, ABD’nin eğit-donat programını da 'Sadece hukuka aykırı değil, aynı zamanda kendi amacına zarar verici' sözleriyle eleştirdi: “Muhaliflerin muhtemelen 60’ının eğitildiği ortaya çıktı. Bunlardan sadece 4’ü veya 5’i silahlarla savaşıyor. Geri kalanı ise ABD silahlarını aldıkları gibi IŞİD'e katıldı."

'VATANDAŞLARLA ORTAK NOKTAM VATAN SEVGİSİ'

Diğer taraftan Putin halkı tarafından çok sevilmesini ve popülaritesini de değerlendirdi. “Beni ve vatandaşları bütünleştiren bir şey var. O da ülkeye olan sevgimiz” diyen Putin, İkinci Dünya Savaşı’nda ülkenin ve ailesinin büyük zorluklar yaşadığını anlattı:

“Evet, ailem ve akrabalarım savaşta büyük kayıplar verdi. Doğru. Babamın ailesinde 5 erkek kardeş vardı, 4’ü öldü. Anne tarafında da durum aynıydı. Genel olarak Rusya çok acı çekti. Hiç şüphe yok ki bu acıları unutamayız ve unutmamalıyız. Ayrıca kimseyi suçlamamalıyız, ama aynı şeylerin bir daha yaşanmayacağından da emin olmalıyız.”

'HUKUK GÖZETİLMEDEN DEMOKRASİ VAR OLAMAZ'

Hukuk gözetilmeden demokrasinin var olmayacağının altını çizen Putin, bir ülkenin ulusal politikasındaki en önemli şeyin siyasi sistemi geliştirmek olduğunu, bu sayede her vatandaşın devleti, toplumu ve yetkilileri etkileyebileceğini, yetkililerin de bu sayede sorumluluklarının farkında olacağını söyledi.

'SSCB'NİN DAĞILMASI 20. YY'IN EN BÜYÜK TRAJEDİSİ'

Bu arada Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılması ve olası bir etki alanı yaratılması konusundaki bir soruya gülümseyerek karşılık verdi. “Sorularınız beni mutlu ediyor” diyen Putin, birilerinin daima Rusya’nın birtakım emeller peşinde koşmasından şüphelendiğini ve Rusya’yı yanlış yorumlayan insanlar olduğunu belirtti. Sovyetler’in dağılmasını 20. yy’ın en büyük trajedisi olarak gördüğünü hatırlatan Putin, bu inancını şöyle gerekçelendirdi:

“Neden biliyor musunuz? Öncelikle, 25 milyon Rus, birden bire Rusya Federasyonu sınırları dışında kaldı. Hepsi tek bir devlet içinde yaşıyordu. Ne kadar sorunla karşı karşıya kalındığını hayal edebiliyor musunuz? Ailelerin ayrılması, ekonomik ve toplumsal sorunlar. Listenin sonu yok. Ruslar şu anda dünyanın en büyük bölünmüş ulusu. Bu bir sorun değil mi? Sizin için, benim için olduğu kadar büyük bir sorun değil.”


'BİR ZAMANLARIN KGB ÇALIŞANI, HER ZAMAN İÇİN KGB ÇALIŞANIDIR'

Röportajın ilk yayımlanan bölümünde de belirtildiği üzere kendisine ‘çar’ denilmesini de yorumlayan Putin, pek çok farklı titrle anılmaya alışık olmasına rağmen bunun kendisine uygun bir ifade olmadığını belirtti. İnsanların kendisini nasıl çağırdığına aldırmadığını söyleyen Putin, hayatındaki her aşamanın ise o kişiyi etkilemeye devam ettiğini vurguladı ve sürekli anılan KGB geçmişinden de bahsetti:

“Yaptığımız her şey, öğrendiğimiz tüm bilgiler, başımızdan geçen tüm deneyimler bizimle kalıyor. Onları bir şekilde kullanıyoruz. Bu anlamda, evet, haklısınız. ‘Eski KGB ajanı’ diye bir şey yok. Bir kez KGB ajanı olursanız, hep öyle kalırsınız. 

 “Yaptığımız her şey, öğrendiğimiz tüm bilgiler, başımızdan geçen tüm deneyimler bizimle kalıyor. Onları bir şekilde kullanıyoruz. Bu anlamda, evet, haklısınız. ‘Eski KGB ajanı’ diye bir şey yok. Bir kez KGB ajanı olursanız, hep öyle kalırsınız."

'CIA BÜYÜLEMEKTE UZMAN'

Putin, Rose’un “Bir keresinde CIA’den biri, sizin aldığınız eğitimin önemli olduğunu, nasıl sevileceğinizi de öğrendiğinizi, çünkü insanları büyüleyip baştan çıkarmak zorunda olduğunuzu söylemişti” şeklindeki ifadesine de yine gülerek cevap verdi: “CIA söylediyse doğrudur. Sonuçta bu konuda uzmanlar.”


'OBAMA'YI YALNIZCA ABD HALKI DEĞERLENDİREBİLİR'

Son olarak da ABD Başkanı Barack Obama’yı değerlendirmeyi uygun bulmayan Putin, bunun yalnızca ABD halkının yapabileceğini söyledi. ABD’de Kasım 2016’da yapılacak başkanlık seçimleri için yürütülen kampanyalarda ise sürekli olarak Rusya kartının oynandığını söyleyen Putin, Cumhuriyetçi aday adayı Marco Rubio’nun kendisini ‘gangster’ olarak çağırmasına da tepki gösterdi:

'KGB'YE ÇALIŞTIM, NASIL GANGSTER OLDUĞUMU SÖYLEYEBİLİRSİNİZ?'

“KGB için çalışmışsam, nasıl gangster olabilirim? Tamamen saçmalık. Önemli olan seni destekleyenlerin ve arkadaşlarının seni nasıl çağırdığı, seçim kampanyalarında nasıl adlandırıldığın değil. Önemli olan ülkenin çıkarları için neler yapman gerektiğin.” (Sputnik News)

28.9.2015

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Bu yıl sonuna kadar Ukrayna'da ateşkes bekliyor musunuz?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама