Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
DÜNYA HABERLERİ

1 Mayıs'a dek Rusya yabancılara yasak

SON HABER: Rusya'nın koronavirüs önlemi olarak sınırlarını yabancılara geçici olarak tümüyle kapattı. Başbakan Mişustin, yabancı ülke vatandaşlarının ülkeye girişini 18 Mart'tan 1 Mayıs'a kadar yasaklayan kararı imzaladı.

Hükümetin yayınladığı karar metninde, 18 Mart'tan itibaren Rusya İçişleri Bakanlığı'nın Rusya'ya eğitim ya da çalışma amaçlı olarak gelmek için yapılacak izin başvurularını, Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın da istisnalar hariç vize başvurularını geri çevireceği duyruldu.

Uzmanlar bu yasağın, şu anda geçerli vizesi ve çalışma izni olanların ülkeye giriş çıkışını etkilemeyeceği görüşünde. Yani, yeni vize ve çalışma izni davetiye başvurularının 18 Mart-1 Mayıs arasında kabul edilmeyeceği, ancak hali hazırda sahip olanların giriş çıkışıyla ilgili bir yasağın sözkonusu olmadığı değerlendirmesi yapılıyor. 

Yasağın istisnasına dair bir liste de yayınlandı: Diplomatlar, uçak mürettebatı, uluslararası taşımacılık şoförleri, resmi heyet üyeleri, diplomatik ve özel vize sahipleri, yakınlarının cenazesi için gelenler, Rusya'da daimi oturma izni olanlar. 

Listenin orijinali;

сотрудников дипломатических представительств и консульских учреждений в РФ;

водителей автомобилей международного автомобильного сообщения;

экипажей воздушных, морских и речных судов, поездных и локомотивных бригад международного железнодорожного сообщения;
членов официальных делегаций и лиц, имеющих дипломатические, служебные, обыкновенные частные визы, выданные в связи со смертью близкого
родственника;

лиц, постоянно проживающих на территории РФ, а также лиц, следующих транзитом через воздушные пункты пропуска.

HÜKÜMET KARARININ ORİJİNAL METNİ İÇİN TIKLAYIN
 
Moskova'daki Türk Büyükelçiliği'de bir duyuru yayınladı:


 

HASTA SAYISI 93'E YÜKSELDİ

Rusya'da koronavirüslü hasta sayısı bir günde 30 kişi birden artarak 93'e yükseldi. Düne kadar 63 olan vaka sayısının bugün itibarıyla rekor artış gösterdiği ve 100 sınırına dayandığı açıklandı. 

Moskova Beldiye Başkanı Sergey Sobyanin, başkentte tüm okulların 21 Mart tarihinden itibaren 12 Nisan'a kadar tatil edileceğini duyurdu. 

Bolşoy Tiyatro da 10 nisana kadar perde indirdi, bilet satışı durduruldu.

Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Rusya'da 79 hastanın karantina hastanelerinde tedavi altında olduğunu duyurdu. 

Golikova, bu hastalardan 7'sinin virüsü Rusya içinde, başka hastalarla kontakt sonrası kaptıklarını söyledi.

Bugüne kadar Rusya'da dört hasta iyileşerek evlerine döndü. 

Ülkede 15 bin kadar kişi hala "gözlem altında" tutuluyor. 

Öte yandan Moskova Belediyesi, 50'den fazla katılımcısı olan her türlü etkinliği 10 Nisan'a kadar yasakladı.

Ayrıca Moskova'ya AB ülkeleri ile ABD, İngiltere, Ukrayna, Belarus ve tüm Avrupa ülkelerinden gelenler 14 gün süreyle evlerinde karantinada beklemek zorunda olacak. Listede Türkiye bulunmuyor. 

BELARUS İLE SINIR KAPATILDI
 
Bu arada Rusya koronavirüs önlemlerini arttırmaya devam ediyor. Son olarak Moskova,  Belarus ile olan kara sınırını kapatma kararı aldı. Başbakan Mişustin, ilgili kararnameyi imzaladı. 

Sınır yasağının mal sevkiyatını engellemeyeceği, sadece yolcu geçişlerine ilişkin olduğu bildirildi.

Belarus'ta koronavirüs vakası sayısı 30.

PUTİN ÖZEL ÇALIŞMA GRUBU KURDU

Bu arada Rusya'da pazar günü 4 yeni vakanın daha eklenmesiyle, koronavirüslü hasta sayısı 63'e çıktı. Üç yeni vaka Moskova oblastta, bir vaka ise Tümen'de saptandı.

Başkan Putin, koronavirüse karşı önlemleri ele almak üzere özel bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verdi.

Eğitim Bakanlığı da, Rusya'daki üniversitelere "uzaktan eğitim" düzenine geçmesi tavsiyesinde bulundu.

Moskova'daki ilköğretim kurumlarına çocuklarını yollayıp yollamamak ise pazartesinden başlayarak "velilerin tercihine" bırakıldı.

Yetkililer, nakit paraların virüs bulaşmasında risk taşıdığını, mümkün olduğunca banknot kullanımından uzak durulması tavsiyesi yayınladı. 
 
Bu arada Rusya'nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi’ndeki Novi Urengoy şehrinde bir yolcu treninde seyahat eden bir kadın işçide koronavirüs semptomları görülmesi üzerine, aynı vagonda bulunan 18 kişi karantinaya aldı.

Öte yadan Gürcistan, salgın korkusuyla Rusya ile olan kara sınırını kapattığını duyurdu.

Moskova bölgesinde Covid-19 kuşkusuyla karantinaya alınan hastaların bulunduğu Kommunarka hastanesinden bu sabah 52 kişinin "temiz raporu" ile taburcu edildikleri açıklandı.

Çoğunluğu İtalya'dan turistlerden oluşan hastalar, iki haftalık karantina altına tutulmuştu. Sağlık durumu normale dönen ve karantina süresi sonunda virüs taşımadıkları anlaşılan 52 kişinin hastaneden ayrıldıkları açıklandı. Aynı hastanede şu an Covid-19 taşıyan ve tedavileri devam eden 17 kişi bulunduğu bildirildi.

Bu arada Halk Sağlığı Dairesi Rospotrebnadzor, hastalığa yakalanan Rusya vatandaşlarından üçünün virüsü başka ülkelerde değil, "Rusya içinde", dışarıdan gelen hastalarla kontakt sonucu kaptıklarıı açıkladı. 

Rusya'da 59 Covid-19 hastası bulunuyor. 2 Çin ve 1 Rusya vatandaşı ise hastalığa yakalandıktan sonra iyileşmişti.

Cumartesi gününün gelişmeleri

Rusya'da son 24 saatte 14 yeni koronavirüs vakası daha kaydedildi. Cumartesi günü yapılan resmi açıklamaya göre, bu durumda toplam vaka sayısı 59'a yükseldi.

Yeni hastaların 9'u Moskova merkezde. İki hasta Kemerovo'da, birer hasta da Moskova oblast, St. Petersburg ve Kaliningrad'ta kaydedildi.

Rusya cumartesiyi pazara bağlayan gece Polonya ve Norveç ile kara sınır kapılarını geçici olarak geçişlere kapattı. İlgili kararname Rusya Bakanlar Kurulu’nun sitesinde yayınlandı.

Rusya koronavirüs vakalarına karşı yeni önlemler almaya devam ediyor. AB uçuşları sınırılandırılırken, Moskova Belediye Başkanı Sobyanin cumartesi sabahı, "Okula gidip gitmemeyi velilerin kararına bırakan" bir genelge imzaladı. Cuma günü de belediye tarafından yabancı dille eğitim verenler dahil, 229 özel okula "pazartesi gününden itibaren iki hafta süreylie eğitime ara vermeleri" tavsiyesinde bulunuldu. 

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonunu Önleme ve Mücadele Merkezi, 16 Mart’tan itibaren Rusya’nın AB ülkeleriyle uçak seferlerini sınırlandıracağını açıkladı. Uçuşlar sadece bü ülkelerin başkentlerine ve sınırlı sayıda yapılacak. Diğer şehirlere yapılan seferler askıya alınacak. AB ülkeleri dışında İsviçre ve Norveç de bu kapsamda olacak.
 
AB ülkeleri ve tersi yöndeki tarifeli uçuşlar ile Rus vatandaşlarını ülkeye taşıyacak charter seferler ise devam edebilecek. AB'ye tüm sefer, "karntina havaalanı" ilan edilen Şeremetovo Havaalanı F Terminali’nde gerçekleştirilecek..  

Açıklama şöyle:
 
"Devlet güvenliğinin sağlanması, halk sağlığının korunması ve Rusya’da yeni tür koronavirüs enfeksiyonunun yayılmasının önlenmesi amacıyla, 16 Mart 2020 saat 00:00’dan itibaren Rusya Federasyonu’ndan AB ülkeleri ve tersi yöndeki yolcu uçakları seferleri geçici olarak sınırlandırılılacaktır."

27 AB ülkesi ile Norveç ve İsviçre'ye 2019'da 16,9 milyon Rusya vatandaşı uçmuştu. Bu toplam seferlerin yüzde 34,5'i anlamına geliyor.Geçen yıl yurt dışına toplam 49 milyon kişi çıkmıştı.

Cumartesi sabahına kadarki gelişmeler:
 
Rusya'dan yeni COVID-19 vakası haberleri gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, cuma öğleden sonra yayınladığı son verilere göre, son 24 saatte 11 yeni vakanın daha tespti edildiğini duyurdu. Moskova'da karantina önlemleri arttırılıarak, yatarak tedavi göreb hastaların olduğu tüm hastanelere ziyaretçi alınması yasaklandı.

Yeni hastaların beşi Moskova'da, üçü St. Petersburg'da, biri Moskova oblastta, biri Leningrad oblastta ve biri de Permskiy kraydada.

Yetkililer salgın başladığından beri hastalık bulaşanların sayısının Rusya'da 45 olarak saptandığını duyurdu.

Hastaların çoğu virüsü İtalya, Fransa ya da Avusturya tatilinden getiren turistler.

Cuma açıklanan yeni vakalar içinde ilk kez "kontakt ile" Rusya'da virüs bulaşma vakası kaydedildiği bildirildi.

Moskova'da 13 bin kişinin virüs kuşkusuyla evlerinde karantinada oldukları açıklandı. 

Moskova Belediyesi, şehirdeki özel okullara 16 Mart'tan başlayarak iki hafta tatil girmelerini tavsiye etti. Devlet okullarında ise eğitim devam ediyor.

Öte yandan, Ukrayna yabancı ülke vatandaşlarına sınırları 2 haftalığına kapattı.

Yetkililer iki haftalık sürenin sonunda durumu tekrar değerlendirecek.

Polonya yönetimi ise sınırları kapatma konusunda gün sonuna kadar bir karara varacak.

Litvanyalı yetkililer de sınırları kapatabileceklerini açıkladı.

13 Mart cuma sabahı itibarıyla dünyada 132 bin 756 vaka kaydedildi. Son 24 saatte 6 bin 731 yeni vaka belirlendi. 

Çekya ve Slovakya’dan sonra Ukrayna da sınır kapılarını yurt dışından gelen yabancılara kapatacağını duyurdu. Yasak Pazar günü başlıyor ve ilk aşamada 2 hafta uygulanması planlanıyor.

Perşembe günü ülkede okullar ve üniversiteler kapanmış; tüm toplu aktiviteler yasaklanmıştı.

Malta da yurt dışından gelen herkese 14 gün karantina uygulama kararı aldığını açıkladı.

Avusturya ise İtalya sınırından girenlere yaptığı sağlık kontrolünü İsviçre ve Liechtenstein sınırlarından girenlere de uygulamaya başlayacağını duyurdu.

Perşembe günkü gelişmeler
 
Rusya'da perşembe akşamı itibarıyla, son 24 saat içinde 6 yeni koronavirüs (COVID-19) vakası daha kaydedildi. Yeni hastalardan dördünün Moskova'da, birinin Kaliningrad'ta, birinin de Krasnodar bögesinde olduğu bildirildi.

Hastaların birdibirinden çok uzak bögelerde olması, hastalığın Rusya içinde yayılması endişelerini arttırdı.

Son 6 vaka ile birlikte ülkede toplam resmi kayıtlara girmiş vaka sayısı 34 olarak ilan edildi. Bunlar içinde dört Rus ve iki Çinli iyileşerek taburcu edildi.

Öte yandan Rusya, İtaya vatandaşlarına 13 Mart'tan başlayarak ülkeye giriş yasağpı koydu.

Daha önce yasak listesinde sadece iki ülkenin vatandaşları vardı: Çin ve İran.

Bu arada Moskova bölgesinde 75 yaşındaki bir adamın koronavirüsten öldüğü haberi ise yalanlandı. Yetkliler, hastaneye kaldırılan ve semptomları koronavirüs kuşkusu yaratan şahsın hepatit hastası olduğunu bildirdiler. Sosyal medyada dolaşan "virüsten ölüm" haberleri doğrulanmadı.

Dünya çapında hasta sayısı da 120 bişi aştı. Aşı bulunması umuduyla tüm dünya bekliyor.


Çarşamba gününün gelişmeleri:

Koronavirüs (Covid-19), gittikçe tüm dünya için daha büyük bir tehdit yaratmaya devam ediyor.  Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü pandemi ilan etti. Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, 11 Mart itibarıyla 114 ülkede 118 bin vakanın görüldüğünü ve 4 bin 291 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bu arada Rusya'da çarşamba akşamı 8 yeni vaka daha tespit edildiği bildirildi. Bunlardan 6'sının Moskova merkezde, ikisinin Moskova bölgesinde olduğu açıklandı. 

Böylece toplam vaka sayısı 31'e çıktı. Bunlardan 3'ü iyileşti, 28'inin tedavisi sürüyor. Hastalardan biri çocuk. Hastaların çoğu, İtalya tatilinden dönen Rusya vatandaşları.

Hastalarla teması belirlenen bine yakın kişi de karantina altında.

Öte yandan Aeroflot, artan riskler nedeniyle nisan sonuna kadar bazı İtalya, Almanya, İspanya ve Fransa şehrilerine yaptığı düzenli seferleri askıya aldı. 

Milan, Venedik, Napoli, Lyon, Nice, Dresden, Dusseldorf, Hamburg, Stuttgart iptal edilen uçuşlar arasında.

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonunu Önleme ve Mücadele Merkezi, 13 Mart’tan itibaren Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya ile uçak seferlerinin koronavirüs nedeniyle sınırlandırılacağını açıkladı.
 
Sputnik'in aktardığına göre, merkezin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “13 Mart 2020 saat 00:00’dan itibaren Rusya Federasyonu’ndan İtalya Cumhuriyeti, Almanya Federal Cumhuriyeti, İspanya Krallığı ve Fransa Cumhuriyeti’ne ve tersi yöne olan yolcu uçağı seferleri geçici olarak sınırlandırılacaktır.”

Açıklamada, Moskova Şeremetovo Havaalanı F Terinali’nden Moskova-Roma, Moskova-Berlin, Moskova-Münih, Moskova- Frankfurt, Moskova-Madrid, Moskova-Barselona, Moskova-Paris ve tersi yöndeki tarifeli seferlerin uygulamanın dışında tutulacağı kaydedildi.  

Açıklamada ayrıca, adı geçen ülkeler ve diğer ülke vatandaşlarını Rusya’dan taşıyan ve Rus vatandaşlarını bu ülkelerden Rusya’ya taşıyacak charter seferlerinin de uygulama dışında tutulacağı belirtildi.  

Bu arada Rusya'da hükümet organlarına, mecbur kalmadıkça çalışanlarını yurt dışına iş gezilerine yollamamaları  talimatı verildi.

Ayrıca Moskova'da 10 nisana kadar oynanacak olan futbol maçlarına 5 binden fazla taraftar alınmayacak.

İstatistik sitesi Worldometers'a göre Çin'in Vuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan koronavirüsün tespit edildiği kişilerin sayısı 126 bini, virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı yüzünden ölenlerin sayısı 4 bin 600'ü aştı.
 
Dünya Sağlık Örgütü, Çarşamba günü koronavirüsü "pandemi" (salgın) olarak sınıflandırdı.

Virüs Türkiye dahil 120'den fazla ülkeye yayılmış durumda.

ABD'de şu ana kadar 1301 koronavirüs vakası görüldü.

Ülkede Covid-19 hastalığı sonucu 38 kişi hayatını kaybetti.

Bu kişilerden 24'ü Washington eyaletinde yaşıyor.

BBC'nin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Binlerce kişi hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor. Önümüzdeki günler ve haftalarda vaka ve ölüm sayılarının artmasını bekliyoruz" dedi ve ekledi:
 
"Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almaması bizi alarm seviyesine getirdi. Bu nedenle Covid-19'u pandemik bir hastalık ilan ediyoruz."

"Pandemi basit bir kavram değildir. Yanlış kullanılması yersiz korkuya veya hastalığa karşı mücadelenin bir faydasının kalmadığı düşüncesi vesilesiyle daha fazla ölüme yol açabilir.

"Daha önce bir koronavirüsten kaynaklanan bir pandemiyle karşı karşıya kalmamıştık. Ama öte yandan kontrol altına alınabilecek bir pandemi de görmemiştik.

"Bu pandeminin seyrini değiştirmek ülkelerin elinde.

"Her ülke kamu sağlığını korumak ile ekonomik ve sosyal faaliyetlere yönelik kısıtlamaları en az seviyede tutmak arasında hassas bir denge bulmalı, bunları yaparken insan haklarına da saygılı olmalı."

Bazı ülkelerin yeterli önlemi alacak kaynaklara veya kapasiteye sahip olmadığını belirten Ghebreyesus, ülkelerin atması gereken adımları ise şöyle açıkladı:

"Acil durum müdahale mekanizmalarınızı hazır hale getirin ve güçlendirin.

"Halkınızı riskler ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirin.

"Her bir Covid-19 vakasını tespit, izole, test ve tedavi edin. Temas ettiği herkesi inceleyin.

"Hastanelerinizi hazırlayın. Sağlık işçilerinizi koruyun ve eğitin. Birbirinize sahip çıkın.

"Sükunetle, doğru şeyleri yaparak dünya vatandaşlarını korumamız mümkün."

Pandemi ne demek?

En basit tanımıyla dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:
yeni bir virüs olması
insanlara kolayca geçebilmesi
insandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması

Pandemi nasıl ilan edilir?

Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO tarafından yapılıyor.
Bir hastalığın pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde görülmeye başlaması gerekiyor.

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама