Rusya'da üst düzey yönetici maaşlarında dengesizlik arttı
Rusya’da üst düzey yöneticilerin maaşları 2025 yılında artış gösterdi ancak gelir dağılımındaki fark daha da belirginleşti. TeDo (eski PwC Rusya) araştırmasına göre genel müdür maaşları yüzde 11, yardımcılarının maaşları ise yüzde 12 yükseldi. Buna rağmen üst yönetim kademeleri arasındaki gelir farkı büyümeye devam etti.
RBC'nın aktardığı araştırmaya göre genel müdür yardımcılarının maaşı, genel müdür maaşının yalnızca yüzde 63’ü seviyesinde kaldı. Departman yöneticilerinde bu oran yüzde 34’e kadar geriledi. Toplam gelirde, yani maaş ve prim birlikte değerlendirildiğinde fark daha da açıldı ve primlerin üst düzey yöneticiler için belirleyici rol oynadığı görüldü.
Şirketlerin üst düzey yöneticileri elde tutmak için maaş dışında çeşitli yan haklara yöneldiği de dikkat çekti. Araştırmaya göre şirketlerin yüzde 76’sı yöneticilere şirket aracı sağlarken, yüzde 95’i sağlık sigortası sunuyor. Buna karşın emeklilik programları ve ek ödemeler daha sınırlı ve bireysel bazda uygulanıyor.
Uzmanlar, 2026 yılında maaş artış hızının yavaşlamasını bekliyor. Artan rekabet, şirketlerin maliyet kontrolü ve performansa dayalı ücretlendirme sistemine yönelmesi bu eğilimin başlıca nedenleri arasında gösteriliyor. Aynı zamanda yüksek enflasyon ortamında maaş artışlarının reel gelir artışı sağlamayabileceğine dikkat çekiliyor.
25.3.2026

Реклама