Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Yabancı medyada Kursk operasyonu: "Hedef belirsiz"

6 Ağustos'ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin sınırı geçerek Kursk bölgesinin Sudjanski bölgesinde başlattığı saldırının ardından durumun belirsizliği devam ederken. Rusya basınında Savunma Bakanlığı'nın resmi açıklamaları dışında fazla haber yansımadı. Telegram kanallarında yayılan haberlerin de doğruluğu teyit edilemiyor. 
 
RBC ajansı, dünya medyasının bu konuda neler yazdığını derledi:
 
Reuters (İngiltere)
 
Suja çevresindeki çatışmalar, Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük kara savaşı olan çatışmanın kritik bir noktasına geliyor. Kiev, Cumhuriyetçi Donald Trump'ın Kasım ayındaki başkanlık seçimini kazanması durumunda ABD desteğinin zayıflayabileceğinden endişe ediyor. Trump savaşı bitireceğini söyledi. Hem Rusya hem de Ukrayna, savaş alanında mümkün olan en güçlü müzakere pozisyonunu almaya çalışıyor. Ukrayna, Rus güçlerini bağlamak ve Batı'ya hâlâ büyük savaşlar yürütebileceğini göstermek istiyor.
 
El Cezire (Katar)
 
Ukrayna ordusu daha önce de Rusya topraklarına birkaç kısa süreli baskın düzenlemişti ancak Rus ve Ukrayna teçhizatının imhasını gösteren fotoğraflar, bu kez önemli bir askeri operasyonun gerçekleştirildiğini gösteriyor. Saldırının hedefleri belirsiz, ancak eğer Ukrayna bu bölgeyi elinde tutabilirse, varsayımsal barış müzakerelerinde Rusya üzerinde nüfuz sahibi olabilir... Ancak askeri analistler, Ukrayna birliklerinin ele geçirilen bölgeyi elinde tutma imkanına sahip olmaması nedeniyle bu işgalin savaşın gidişatını etkileyebileceği konusunda şüpheci.
 
The Guardian (İngiltere)
 
Bu kez işgal, piyade, zırhlı araçlar, insansız hava araçları, elektronik harp ve hava savunmasını bir arada kullanan Ukrayna güçleri tarafından gerçekleştirildi.
 
Uzmanlar, Ukrayna'nın Rusya'yı işgalinin mantığına büyük ölçüde şüpheyle yaklaşıyor, ancak sahadaki ilerlemesi birçok kişinin iki gün önce tahmin ettiğinden daha iyi oldu ve bu, Kiev'in Donbass'ın merkezindeki cephesinde artan baskı altına girdiği bir dönemde gerçekleşti.
 
Global Times (Çin)
 
Uzmanlar, bu saldırının şüphesiz savaş alanındaki durumu tırmandıracağını ve uluslararası toplumun başarmak için çok çalıştığı barış müzakerelerine dair zorlukla elde edilen umutları boşa çıkaracağını öngördü...
 
Şangay merkezli Çin Ulusal Uluslararası Değişim Enstitüsü'nden bilim insanı Cui Heng, "Bu saldırının zamanlaması esas olarak Rus askeri liderliğindeki değişimin ve Rus birliklerinin ön cephedeki rotasyonunun sunduğu fırsat dikkate alınarak yapıldı. Batılı ülkeler Rusya ile görüşme çağrısında bulunurken, Ukrayna bu aşamada savaş yeteneklerini göstermek ve hızlı bir geri çekilmeyi önlemek için kararlılık göstermek istiyor" dedi.
 
Spiegel (Almanya)
 
Bazı Alman politikacılar için Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik saldırısı, Şubat 2022'deki Rusya saldırısından sonra tam olarak korktukları şey anlamına geliyor: savaşın kızışması.
 
SPD Bundestag üyesi Ralf Stegner, son birkaç günde yaşanan olayların, her gün çok sayıda can kaybına ve yıkıma mal olan bu savaşa nihayet son verilmesinin ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi. Milletvekili, Ukrayna için tüm tarafların kabul edebileceği, güvenlik garantileri içeren bir barış anlaşmasına varılabileceğine inanıyor.
 
Neue Zürcher Zeitung (İsviçre)
 
Uzun vadede Ukrayna'nın yıldırım saldırısı herhangi bir gerçek umut vaat etmiyor. Çatışmanın ağırlık merkezi başka bir yerde, Donbass'ta. Burası Ukraynalıların güçlerini yoğunlaştırması gereken yer.  Tamamen taktiksel açıdan Ukrayna birlikleri etkileyici sonuçlar gösterdi. Ancak ilk başarılar otomatik olarak tekrarlanmayacak. Sürpriz etkisi geçti ve mahsur kalan Rus birlikleri artık yeniden organize olabilir.
 
France 24 (Fransa)
 
En hafif tabirle bu operasyonun hedefleri belirsizdir. Ukrayna hükümeti açıklamaya başlamak için 8 Ağustos Perşembe gününe kadar bekledi. Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mikhail Podolyak, Ukrayna merkezli günlük Kiev Independent gazetesine verdiği röportajda, operasyonun Rusya ile olası barış görüşmeleri sırasında Ukrayna'nın konumunu güçlendirebileceğini söyledi.
 
Ama bu hikayenin sadece bir kısmı. Analist Glen Grant, "Bu saldırının nedenlerinin tam olarak ne olduğunu bilmek imkansız" diyor. Ona göre bu, Rusya'nın Kursk bölgesinde Ukrayna'yı bombalamak için kullandığı arka üsleri yok etmeye yönelik bir operasyon olabileceği gibi, Rusya'nın bir kısmını taşıyan Sudja gaz boru hattı gibi enerji altyapısını ele geçirmeye veya ona zarar vermeye yönelik bir saldırı da olabilir. Avrupa'ya gaz veya Kursk NPP.
 
Bloomberg (ABD)
 
Ukrayna'ya gelince, bu durum Kiev'in, ABD ve Avrupalı ​​müttefiklerin Kremlin'den gelecek gerilimi tırmandıracak tehditlerden korkmalarına gerek olmadığı ve savaşın sonunu hızlandırmak için Putin'le uygun gördüğü her şekilde savaşmasına izin verilmesi gerektiği yönündeki argümanlarını güçlendirecek gibi görünüyor.
 
BBC (İngiltere)
 
Rus yetkililerin Ukrayna saldırısını Rus halkını hükümetin arkasında toplamaya çalışmak ve Kremlin'in (a) Rusya'nın bu çatışmada saldırgan olmadığı ve (b) Rusya'nın kuşatılmış bir kale olduğu yönündeki resmi söylemini desteklemek için kullanması muhtemeldir: Rusya'yı istila etmeyi ve yok etmeyi planlayan düşmanlar var.
 
Handelsblatt (Almanya)
 
Askeri uzmanlar açısından Rusya topraklarına doğru beklenmedik ilerleme, Ukrayna'daki cephedeki durumu değiştirmiyor. Alman Dış İlişkiler Konseyi'nden (DGAP) Andras Ratz Handelsblatt'a Ukrayna ordusunun Rus birliklerinin Kharkiv bölgesinin kuzeyindeki bölgeyi işgal etmesini engellemeyi başardığını ancak ön cephenin diğer tüm bölgelerinde Rus birliklerinin yavaş ilerlediğini söyledi. ama mutlaka.
 
Washington Post (ABD)
 
Beyaz Saray yakın zamanda Kiev'in sınırın bazı noktalarında Rus askerlerine saldırmak için sağlanan silahları kullanmasına izin vermiş olsa da, Ukrayna'nın silahları alması koşuluyla ABD tarafından sağlanan askeri araçların Rusya'ya ithalatı yasak olmaya devam ediyor. İsminin açıklanmasını istemeyen Amerikalı bir yetkili, Washington'un operasyon ve hedefleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ukrayna ordusuyla iletişime geçtiğini söyledi.
 
Bazı analistler Kiev'in hedefinin, koz olarak Rusya'nın Avrupa'ya olan tüm doğalgaz arzını kesmek olabileceğini öne sürüyor. Perşembe günü, Rus doğal gazını Ukrayna üzerinden Avrupa'ya taşıyan boru hattının son çalışır durumdaki yükleme noktası olan Sudja'dan gaz hâlâ akıyordu. Ukrayna transit için iyi para alıyor, ancak Rusya'nın Avrupa'da kalan enerji işini sona erdirme arzusunu dile getirdi.
 
Forbes (ABD)
 
Ukrayna saldırısının bir oyalama olmaması mümkündür. Bunun yerine, tam olarak göründüğü gibi olabilir: Rusya topraklarını ele geçirmeye ve elinde tutmaya yönelik ciddi bir girişim. Bu durumda nihai amaç diplomatik olabilir. Rusya'nın küçük bir bölümünün bile işgali, Ukrayna'nın gelecekteki olası barış müzakereleri sırasında bu toprakları Ukrayna'nın bazı kısımlarıyla değiştirmesine olanak tanıyacaktır.
 
9.8.2024
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама