Zengin Rusların para yönetiminde iki ana stratejileri
Moskova merkezli Yüksek Ekonomi Okulu VŞE tarafından yapılan bir araştırma, Rusya’daki yüksek gelirli kesimlerin mali davranışlarının iki temel strateji etrafında şekillendiğini ortaya koydu. Buna göre varlıklı Ruslar ağırlıklı olarak ya kira geliri elde eden “rantiyeler” ya da banka mevduatlarından faiz geliri sağlayan “tasarrufçular” olarak ayrışıyor.
Çalışmaya göre bu grupların büyük bölümünün birden fazla gayrimenkule sahip olduğu, ancak bu varlıkları kullanma biçimlerinin ciddi farklılıklar gösterdiği belirtiliyor
Araştırmayı yürüten akademisyenler, yüksek gelirli hanelerin tamamının likidite açısından rahat olmadığını vurguluyor. Özellikle ipotek yükü taşıyan kesimlerde, gelir seviyesi yüksek olmasına rağmen hanelerin önemli bir bölümünün fiilen “maaştan maaşa” yaşadığı tespit ediliyor. Bulgular, kredi borçları ile tüketim harcamaları arasındaki ilişkinin, yüksek faiz ortamında daha da belirgin hale geldiğine işaret ediyor.
Çalışmada ayrıca üçüncü bir grup olarak hem mevduat hem de kira gelirini birlikte kullanan “çeşitlendirilmiş yatırımcılar” öne çıkıyor. Bu grubun ekonomik dalgalanmalara karşı daha dayanıklı olduğu, daha uzun süre yetecek bir finansal yastığa sahip bulunduğu ifade ediliyor.
Uzmanlara göre rantiyelik ve tasarrufçuluk kesin çizgilerle ayrılan kalıcı kimlikler değil, yaş, aile yapısı ve ekonomik koşullara bağlı olarak zaman içinde değişebilen yaşam döngüsü aşamaları olarak görülmeli.
24.2.2026

Реклама