Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Moskova'da zirve hazırlığı mı? Esad Kremlin Sarayı'nda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriyeli mevkidaşı Beşar Esad ile dün Kremlin Sarayı'nda daha önce duyurulmayan bir görüşme yaptı. Görüşmenin, Rusya'nın arabuluculuğunda Erdoğan ve Esad'ın biraraya geleği haberlerinin yoğunlaştığı bir döneme denk gelmesi dikkati çekti. Hafta başında üç liderin ağustos ayında Moskova'da buluşabilecekleri haberi ortaya atılmış ancak Rusya Dışişlri haberleri doğrulamamıştı. 
 
Resmi açıklamaya göre Vladimir Putin, Esad ile yaptığı görüşmede, Orta Doğu'daki durumun kötüleşme eğiliminde olduğunu ve bunun Suriye'yi doğrudan etkilediğini söyledi.
 
Kremlin basın servisi tarafından aktarıldığına göre Putin, "Uzun süredir görüşmediğimiz ilişkilerimizin bütünü hakkında konuşma fırsatımız var. Elbette bir bütün olarak bölgedeki durumun nasıl geliştiğine dair görüşlerinizi çok merak ediyorum. Ne yazık ki daha da kötüleşme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Bu aynı zamanda doğrudan Suriye için de geçerlidir” dedi.
 

 

Kremlin web sitesinde yayınlanan, görüşmenin başlangıcında iki devlet başkanının yaptığı konuşmaları tam çevirisi şöyle:
 
V. Putin: Sayın Başkan!
 
Sizi görmekten çok memnunum. Uzun süredir görüşmedik, bu yüzden ilişkilerimizin tüm yönleri hakkında konuşma fırsatımız var. Bölgedeki durumun genel olarak nasıl geliştiği konusunda görüşlerinizi öğrenmek benim için çok ilginç. Maalesef, durumun kötüleşme eğilimi gösterdiğini görüyoruz. Bu doğrudan Suriye'yi de ilgilendiriyor.
 
Ticaret ve ekonomik ilişkilerimize gelince, burada da birçok soru var. Gelecek vadeden alanlar var. Umarım bunları da sizinle tartışabiliriz.
 
Sizi görmekten çok memnunum. Hoş geldiniz!
 
B. Esad (çevirisi):
 
Sayın Başkan, sizi tekrar görmekten memnuniyet duyuyorum.
 
Bugünkü ziyaret, ülkelerimiz arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının yıldönümüne denk geliyor. Geçen on yıllar boyunca ülkelerimiz çok zor sınavlardan geçti. Ve elbette, bu on yıllar içinde ülkelerimiz içinde zorlu dönüşüm süreçlerine tanık olduk. Ancak, tüm bu on yıllar boyunca ülkelerimiz arasındaki ilişkiler güven seviyesini korudu ve bu, halklarımızın olgunluğunun bir göstergesidir.
 
Bugün dünyada ve Avrasya bölgesinde meydana gelen tüm olayları dikkate alarak, bugünkü toplantımız bu olayların gelişiminin tüm detaylarını tartışmak, olası perspektifleri ve senaryoları ele almak açısından oldukça önemli görünüyor.
 
Teşekkür ederim."
 
Önceki gelişmeler:
 

"Erdoğan-Esad zirvesi Moskova'da" iddiası yalanlandı

 
Ankara-Şam yakınlaşmasında yeni bir iddia gündemde: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında iç savaşın başlamasından bu yana yapılacak olan ilk yüz yüze görüşmenin Rusya'da yapılmasının planlandığı iddia edildi. Ancak Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Moskova'da görüşeceği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.
 
Cumhurbaşkanı  Erdoğan, geçen haftalarda Esad'ın Türkiye'de ağırlanabileceğini veya görüşmenin üçüncü bir ülkede yapılabileceğini söylemişti. Irak da görüşmelerin başkentleri Bağdat'ta yapılmasını tavsiye etmişti.
 
Bugün Daily Sabah'tan Dilara Aslan'a konuşan bir kaynak, "Erdoğan ve Esad arasında ilk görüşmenin Rusya'nın başkenti Moskova'da yapılması planlanıyor" dedi.
 
t24'dek, habere göre Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili konuya ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Suriye Cumhurbaşkanı Esad’la Moskova’da bir görüşme yapacağı yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerini kullandı. 
 
Daily Sabah'tan Dilara Aslan'a konuşan bir kaynak, görüşmelere Putin'in arabuluculuk yapmasının planlandığını belirterek "Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani görüşmeye davet edilebilir. İran yüksek ihtimalle davet edilmeyecek" diye konuştu. Aynı kaynak, görüşmenin ağustos ayında gerçekleşebileceğini kaydetti.
 
Erdoğan, kısa süre önce ilişkilerin düzeltilmesine verdiği önemi vurguamış, Esad'ın Türkiye'de ağırlanabileceğini veya görüşmenin üçüncü bir ülkede yapılabileceğini söylemişti. Erdoğan temmuz ayı başlarında Esad'ı ilişkileri düzeltmek için olası görüşmeler için her zaman davet edebileceğini ve Putin'in bu teması kolaylaştırmaya yardımcı olabileceğini belirtmişti. Beşar Esad ise, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesine olumlu baktığını belirtmiş, "Ancak Türkiye Suriye’de işgal ettiği topraklardan askerlerini çekmeli" demişti.
 
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Esad ve Erdoğan'ın Moskova'da bir araya gelebileceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine herhangi bir spesifik planı teyit etmedi ancak Rusya'nın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini istediğini aktardı. Peskov, “Türk ve Suriyeli temsilciler arasında çeşitli düzeylerde belirli temasların düzenlenmesini kolaylaştırma konusu gerçekten gündemde. Pek çok ülke ve elbette bölgede önemli rol oynayan bir ülke olarak Rusya, iki ülkenin ilişki kurmasına yardımcı olmakla ilgileniyor. Bu tüm bölge için çok önemli" dedi.
 
25.7.2024

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Rusya ile Ukrayna arasında bu yıl içinde müzakerelere başlanma ihtimali sizce nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама