Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin'den 1 haftalık süre

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı video konferans görüşmenin ardından önemli açıklamalarda bulundu.
 
NATO'nun hasmane bir tutum içinde olduğunu ve Rusya'yı hasmı ilan ettiğini söyleyen Putin, bunun iyi bir şey olmadığını ve Rusya'nın hiç kimseyle cepheleşme istemediğini vurguladı.
 
Putin, "NATO, bir askeri blok. Maalesef NATO bloğu, Rusya'ya karşı açıkça bir cepheleşme politikası izliyor. Moskova'daki NATO temsilciliğini kapatmamıza yol açan İttifak'ın diplomatlarımızı sınır dışı etme eylemi, bu oluşumun bize karşı hasmane tutum içinde yaklaştığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
 
Putin şöyle devam etti:
 
"NATO, Rusya'yı hasmı ilan ediyor. Bunda iyi bir şey yok. Biz cepheleşme istemiyoruz ve bu anlamda Yunanistan'ın çerçeveleme rolü oynayacağını umuyoruz. Yunanistan'ın çeşitli yapılarda (AB ve NATO) yer alması, ikili ilişkileri geliştirmemizi hiçbir zaman engellemedi ve gelecekte de böyle olacağını umuyorum."
 
ABD Başkanı Joe Biden'la dün yaptıkları video konferans görüşmesinin açık, kapsamlı ve yapıcı geçtiğini, ABD tarafının da aynı görüşte olduğunu düşündüğünü söyleyen Putin, Moskova'nın güvenlik garantileri konusundaki önerilerini bir hafta içinde Washington'a sunacağını ve iki ülkenin güvenlik sorunlarının çözümü için ortak bir yapı oluşturacağını söyledi.
 
Sputnik'in haberine göre, Biden'la siber güvenlik ve bu alanda güvenliğin sağlanması konusunu detaylı bir şekilde ele aldıklarını anlatan Putin, Haziran'da Cenevre'de gerçekleştirdikleri zirvenin ardından bu alanda son derece önemli bir ilerleme kaydettiklerini belirtti.
 
Ukrayna'nın NATO'ya olası katılımı hakkında konuşan Putin, "Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olma olasılığından endişe duyuyor, zira o ülkeye İttifak'ın silahları konuşlandırılacak. NATO'nun Ukrayna'yı kapsayacak şekilde doğuya doğru genişlemesi, Rusya'nın güvenliği için son derece hassas bir konu. Bu, orta vadede ve hatta stratejik perspektifte Rusya'nın güvenliğinin en önemli hususlarından biri. Elbette her ülke, kendisi için en uygun güvenlik sağlama yöntemini seçme hakkına sahip. Ancak, başka ülkelerin çıkarlarına ve güvenliğine zarar vererek yapılmamalı" değerlendirmesinde bulundu.
 
Putin, "Şimdiye kadar on yıllar boyunca endişelerimiz hakkında sürekli konuştuk ve bunun yapılmamasını istedik ve endişelerimizin en azından bu sefer duyulacağını tahmin ediyoruz. NATO altyapısı kaçınılmaz olarak sınırlarımıza yaklaştı ve şimdi Polonya ve Romanya'da füze savunma sistemleri görüyoruz. Ukrayna'nın NATO'ya alınması halinde, aynısının Ukrayna topraklarında da yaşanacağını tahmin etmek için her türlü dayanağa sahibiz. Bunu nasıl düşünmeyiz, orada olup bitenleri umarsızca izlemek bizim açımızdan suç teşkil eden bir eylemsizlik olurdu" diye konuştu.
 
 Putin, ABD’nin güvenlik bahanesiyle yaptırım uygulamasını “tam saçmalık” olarak nitelendirerek Rusya’nın gelişimini engelleme çabası olduğunu belirtti.
 
Putin, genç bilim insanlarıyla gerçekleştirdiği görüşmede, “ABD’nin güvenliğini sağlama bahanesiyle yaptırımlar uygulanıyor. Üniversiteniz (Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi) ABD’nin güvenliğini ne şekilde tehdit ediyor olabilir? Hiçbir şekilde. Bu tam bir saçmalık. Bunun sadece tek bir açıklaması vardır, gelişimi engelleme çabası” ifadesini kullandı.
 
Batı’nın, 1990’lı yıllarda zor ekonomik durumda olan Rusya’dan hoşlandığını dile getiren Rus lider, “Bize insani yardım olarak patates yolluyorlardı. Yine de teşekkür ederiz, zira birçokları bunu samimi yapıyordu, biliyorum. Bunu dürüstçe söylüyorum, çünkü bu insanlarla Petersburg’da konuştum” dedi.
 
Ancak Rusya zorluklardan kurtulmaya ve kalkınmaya başlayınca siyaset arenasında, uluslararası alanda, üretimde, bilimde, enerjide rakip olarak ortaya çıktığını kaydeden Putin, “Ama bu durum onların hoşuna gelmiyor. Sözde partnerler, gelişimimizi durdurma politikası uygulamaya başladı” yorumunda bulundu.
 
‘ABD, yaptırım çıkmazında’
 
ABD’de farklı siyasi güçlerin, Rusya karşıtı eğilimlerinde birbiriyle yarış içine girdiğini ve bununla ülke içinde puan kazanmaya çalıştığını söyleyen Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Birbirleriyle mücadele ediyorlar. Bunun iyi bir yanı yok. İlginç olan şu ki, bu sarmaldan nasıl çıkacaklarını göremiyorum, ama bunu yapmak zorundalar. Dünyadaki durumun kendine özgü şekilde gelişmesinden dolayı bunu yapmak zorunda olacaklar.”
 
‘Hep yaptırımları konuşuyoruz’
 
Rusya lideri Putin, Skoltech Üniversitesi temsilcisi Yuriy Kostyukeviç’in, ‘Sizinle yaptırım konusunu görüşmek istiyorum’ sözleri üzerine, “Az önce bunu Yunanistan Başbakanı ile görüştüm, az önce ayrıldık. Şimdi yine yaptırımlar. Dün Başkan Biden ile yaptırımları konuştuk. Şimdi de Kostyukeviç’le yaptırımları konuşacağız” diye espri yaptı.
 
 
8.12.2021
 

 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама