Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin Biden'la 2 saat görüştü: "Savaş potansiyelini artıran taraf NATO"

Putin ile Biden arasından beklenen görüşme gerçekleşti. Ukrayna krizinin öne çıktığı zirveye dair ilk haberleri, iki ülkenin "resmi" kanalları nasıl duyurdu? Kim hangi tarafları öne çıkardı? Sputnik ve Amerika'nın Sesi'nin zirve haberleri şöyle yansıdı:

Sputnik'in aktardıkları:
 
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden arasında gerçekleştirilen görüşmenin samimi havada geçtiğini belirtti. Açıklamada, iki ülke liderinin, uluslararası güvenlik ve istikrarın korunması konusunda özel sorumluluğa sahip 'Rusya ve ABD’nin diyaloğu ve gerekli temasları sürdürecekleri' görüşü dile getirildi.
 
Kremlin’den yapılan açıklamada, “Görüşmede, 2021 Haziran’da Cenevre’de düzenlenen Rusya-ABD Zirvesi’nin sonuçlarının uygulanması ele alındı. En üst düzeyde varılan anlaşmaların tutarlı bir şekilde uygulanmasının ve ikili ilişkilerin yanı sıra, Rusya ve ABD arasında çıkan diğer sorunlar değerlendirilirken ‘Cenevre ruhunun’ korunmasının önemine dikkat çekildi” ifadesine yer verildi.
 
Ülkelerinin, 2. Dünya Savaşı sırasındaki müttefik olduğunu anımsatan liderlerin, savaşta verilen kayıpların unutulmaması ve müttefikliğinin, günümüzdeki temaslar kurulurken ve ortak çalışmalar yapılırken örnek olarak hizmet etmesi gerektiğinin altını çizdiği aktarıldı.
 
Görüşmenin büyük kısmını, Ukrayna’daki kriz ve 2015 Minsk anlaşmasının uygulanmasıyla ilgili sorunların teşkil ettiğini belirten Kremlin, “Rusya Devlet Başkanı, Kiev’in, Normandiya formatında varılan Minsk anlaşmasını tamamen yok etmeye yönelik yıkıcı politikasını somut örneklerle anlattı ve Kiev’in Donbass’a karşı kışkırtıcı eylemleriyle ilgili büyük tedirginliğini dile getirdi” diye açıkladı.
ABD Başkanı Biden’in de Rus ordu birliklerinin Ukrayna sınırı yakınlarında ‘tehdit edici’ iddia ettiği niteliğini vurguladığı aktarılan açıklamada, Biden’in, gerilimin tırmanması durumunda ülkesinin ve müttefiklerinin uygulamaya koymaya hazır olduğu yaptırımlardan bahsettiği belirtildi.
 
Vladimir Putin, buna yanıt olarak, sorumluluğun Rusya’ya yıkmamaları gerektiğini, çünkü Ukrayna topraklarında tehlikeli hareketlerde bulunan ve Rusya sınırlarında savaş potansiyelini giderek artıran tarafın NATO olduğunu kaydetti. Putin’in, NATO’nun doğuya genişlemesi ve Rusya’ya komşu ülkelerin topraklarına saldırı silahlarının yerleştirilmesi olasılığını dışlayan güvenilir, hukuki olarak belgelenmiş garantilere büyük ilgi duyduklarını dile getirdiği aktarıldı.
 
İki ülke liderinin, temsilcilerine bu hassas konularda somut görüşmeler yapma talimatını verecekleri konusunda anlaştığı ifade edildi.
 
Bilgi güvenliği konusuyla ilgili yürütülen diyalogun önemine de vurgu yapan liderler, siber suçla mücadelede işbirliğini sürdürmeye hazır olduklarını dile getirdi.
 
İki ülke lideri ayrıca İran nükleer programıyla ilgili görüşmeleri ele aldı. Putin’in, anlaşmanın, başta onaylanan şekliyle tamamen uygulanmasının önemine dikkat çektiği aktarıldı. Kremlin, “Liderler, kasım sonunda Viyana’da yeniden başlayan görüşmelerin yapıcı olacağı ve tüm katılımcılar için uygun çözümler bulmaya yardımcı olacağı umudunu dile getirdi” ifadesini kullandı.
İki ülke arasındaki ilişkilere de değinen Putin ve Biden’in, işbirliğinin halen yetersiz seviyede olduğunu kaydettiği aktarıldı.
 
Açıklamada, “Bu özellikle, her iki ülkenin, ‘kısıtlanan’ diplomatik misyonlarının yaşadığı zorluklarda kendini gösteriyor. Vladimir Putin, tüm bunların, 5 yıl önce geniş kapsamlı kısıtlamalar, yasaklar ve Rus diplomatları toplu halde sınır dışı etmeleri uygulamaya başlayan Amerikan yönetiminin politikasının sonucu olduğunun, bizim de buna aynı şekilde yanıt vermek zorunda kaldığının altını çizdi. Rusya tarafı, diplomatik misyonlara uygulanan tüm kısıtlamaları sıfırlamayı teklif etti. Bu, ikili ilişkilerin diğer yönlerinin normalleşmesine de hizmet edebilir” dendi.
 
İki ülke liderinin, uluslararası güvenlik ve istikrarın korunması konusunda özel sorumluluğa sahip Rusya ve ABD’nin diyaloğu ve gerekli temasları sürdürecekleri görüşünü dile getirdiğini belirten
Kremlin, “Genel olarak görüşme samimi ve iş niteliğini taşıyordu” diye ekledi.
 
Amerika'nın Sesi Radyosu (VOA) haberi şöyle duyurdu:

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle düzenlenen zirvede biraraya geldi. Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Başkan Biden'ın Ukrayna sınırında durumun askeri olarak tırmanması halinde buna güçlü ekonomik adımlarla karşılık verileceğini ilettiği belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Biden ABD ve Avrupalı müttefiklerimizin Rusya'nın Ukrayna etrafında kuvvetlerini artırması konusundaki derin kaygılarını dile getirdi; durumun askeri olarak tırmandırılması halinde ABD'nin ve Avrupalı müttefiklerinin güçlü ekonomik adımlar ve başka önlemlerle karşılık vereceğini net bir şekilde iletti" ifadeleri kullanıldı.
 
Gerilimin azaltılması ve diplomasiye dönüş çağrısı
 
Başkan Biden'ın görüşmede Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne verdiği desteği yinelediği, gerilimin azaltılması ve diplomasiye dönülmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.
 
 

 
Açıklamaya göre her iki lider de ekiplerini sürecin takip edilmesi konusunda görevlendirdi ve ABD'nin de müttefik ve ortaklarıyla birlikte yakın koordinasyon içinde olacağı kaydedildi.
 
Başkan Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in, siber güvenliğe ilişkin başlatılan Stratejik İstikrar konusunda ABD-Rusya diyaloğununun yanısıra İran gibi bölgesel konuları da ele aldıkları belirtildi.
 
Beyaz Saray'a göre görüşme 2 saat 1 dakika sürdü. Beyaz Saray Twitter'dan görüşmeye ilişkin bir mesaj ve fotoğraf paylaştı.
 
Paylaşımda, "Başkan Biden Rusya Cumhurbaşkanı Putin'le Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri faaliyetlerine ilişkin kaygılarımız, siber ve bölgesel konular dahil olmak üzere ABD-Rusya ilişkilerinde bir dizi konuyu görüşmek için güvenli hattan görüntülü bir görüşme gerçekleştirdi" ifadeleri kullanıldı.
 
Rus haber ajansı RIA'nın haberine göre de ana konu başlığının Ukrayna olduğu görüşme iki saat beş dakika sürdü.
 
Rusya devlet televizyonu konuya ilişkin haberinde, iki liderin birbirini görüşmenin başında dostane bir şekilde selamladığını bildirdi.
 
Habere göre ABD Başkanı Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Putin'e bir sonraki görüşmede yüz yüze görüşebilmeyi umduğunu söyledi.
 
Biden Avrupa liderleriyle görüşecek
 
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Başkan Biden'ın öğleden sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Draghi ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la görüşmesi planlanıyor.
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Biden-Putin görüşmesine ilişkin açıklama yapması bekleniyor.
 
 
ABD ve Rusya arasındaki gerilimli konular neler?
 
ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmede Putin’i Ukrayna’ya karşı olası bir harekat konusunda ciddi biçimde uyarmasının beklendiği belirtilmişti.
 
Bir operasyon durumunda ABD’nin özellikle Rusya’nın finans sistemine karşı sert yaptırımlar uygulayabileceği ifade ediliyor.
 
Rusya’nın en büyük bankalarının finans sistemi içerisinde işlemler yapması ve Rus para birimi Ruble’nin ABD Doları ve diğer para birimlerine çevrilmesine yönelik işlemlerin hedef alınabileceği belirtiliyor. Rusya’nın uluslararası para transfer SWIFT sisteminden çıkarılmasının gündeme gelebileceği aktarılıyor.
 
ABD Başkanı Biden’ın Rusya’ya karşı olası yaptırımlar konusunda Fransa, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi Avrupalı ülkelerin de desteğini aldığı biliniyor.
 
ABD istihbarat birimleri Ocak ayına kadar Putin’in Ukrayna sınırına 175 bin asker göndermeyi planladığını gösteren belgeler yayınladı.
 
Yetkililer ayrıca, Moskova’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak dışında sanal alemde de Ukrayna yönetimini hedef aldığını ve yanıltıcı bilgilerle karalama kampanyaları yürüttüğünü söylüyor.
 
ABD her ne kadar Ukrayna’ya askeri açıdan destek sağlasa da Rusya’nın olası bir işgali durumunda ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermeyeceğine işaret ediliyor.
 

Sputnik'in haberi şöyle:

Rusya lideri Putin ile ABD Başkanı Biden'ın video-konferans yöntemiyle görüşmesi sona erdi. Putin'i tekrar gördüğü için mutlu olduğunu belirten Biden, G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşemedikleri için üzgün olduğunu ve bir sonraki toplantıda yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi. Putin ise Biden'ı, "Selamlar Sayın Başkan" diyerek karşıladı.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’in video-konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği görüşme Moskova saatiyle 20.10’da (TSİ ile aynı) sona erdi, görüşme iki saatten fazla sürdü.
 
Liderlerin görüşmesi Moskova saatiyle yaklaşık 18.08’de başlamıştı. Daha önce bildirildiği üzere görüşmede Ukrayna’daki durumun, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin, stratejik istikrarın, ikili konuların ve Afganistan dahil bölgesel güvenlik konularının ele alınması bekleniyordu.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden’ın video-konferans görüşmesi, Ukrayna’nın doğusunda gerilimin arttığı bir döneme denk geliyor.
 
Ukrayna hükümeti, ülkenin doğusunda tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden ancak tanınmayan Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri ile temas hattına yaptığı askeri yığınağı güçlendirmiş durumda.
 
Kiev’in bu yığınağına karşı Rusya’nın da Ukrayna sınırına konuşlandırdığı güçlerin sayısını artırması, Batılı ülkelerin bir defa daha ‘Rusya, Ukrayna’yı işgal edecek’ şeklinde savlar ortaya atmasına sebep oldu.
 
Kremlin, bu iddiaları reddediyor ve güçlerini ülke sınırları içinde bir yerden bir yere konuşlandırmasının kimseyi endişelendirmemesi gerektiğini vurguluyor.
 
Kremlin yetkilileri, Putin ile Biden’ın bugünkü video-konferans görüşmesinde, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemeyi durdurmasını içerecek güvenlik garantilerine odaklanacaklarını kaydetti.
 
Daha öncesinde Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlemeyeceğine ve Ukrayna dahil, Rusya sınırına yakın ülkelere belirli silahların konuşlandırılmayacağına dair bağlayıcı garantiler vermesini istediklerini söylemişti.
 
Putin ile Biden’ın son teması temmuz ayında telefonda görüştüklerinde gerçekleşmişti.
 
İki lider, haziran ayındaysa İsviçre’nin Cenevre kentinde yüz yüze bir görüşme yapmıştı. Bu, Biden’ın ocakta göreve gelmesinden sonra liderlerin ilk yüz yüze görüşmesi olmuştu.
 
Görüşmenin ardından Putin’in herhangi bir açıklama yapması beklenmiyor. Kremlin yetkilileri, görüşmeden çok önemli bir gelişme beklemediklerini söyledi.
 
Biden: Yüz yüze görüşemediğimiz için üzgünüm
 
Görüşmenin başında Putin'i tekrar gördüğü için mutlu olduğunu belirten Biden, Ekim sonunda Roma'da yapılan G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşemedikleri için üzgün olduğunu ve bir sonraki toplantıda yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi.
 
Putin ise görüşmenin başında Biden'ı, "Selamlar Sayın Başkan" diyerek karşıladı.
 
Liderlerin görüşmesi 2 saat sürdü
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Joe Biden’in video-konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği görüşme Moskova saatiyle 20.10’da (TSİ ile aynı) sona erdi, görüşme iki saatten fazla sürdü.
 
Liderlerin görüşmesi Moskova saatiyle yaklaşık 18.08’de başlamıştı. Daha önce bildirildiği üzere görüşmede Ukrayna’daki durumun, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin, stratejik istikrarın, ikili konuların ve Afganistan dahil bölgesel güvenlik konularının ele alınması bekleniyordu.
 
'Biden, Avrupalı müttefikleri ile Putin görüşmesini değerlendirecek'
 
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'da askeri gerginliğin tırmanması durumunda "güçlü askeri ve diğer önlemleri" alacakları konusunda uyardı.
 
Beyaz Saray, Biden ve Putin'in bugün video konferans yöntemiyle gerçekleştirdikleri ve 2 saat 1 dakika süren görüşmesi hakkında yazılı açıklama yaptı.
 
Biden'ın ABD ve Avrupalı ortaklarının, Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmasından duyduğu derin endişeyi dile getirdiği aktarılan açıklamada, "Biden, Rusya'nın Ukrayna'da askeri gerilimi artırması durumunda ABD ve müttefiklerinin güçlü ekonomik ve diğer önlemlerle yanıt vereceğini açık şekilde dile getirdi." ifadesine yer verildi.
 
Görüşmede Biden'ın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteğini vurguladığı belirtilen açıklamada, ABD Başkanı'nın "gerginliğin azaltılması ve diplomasiye dönülmesi" çağrısı yaptığı bildirildi.
 
Açıklamada, her iki liderin de ekiplerine görüşmenin takibini yapma emri verdiği kaydedilerek, Putin ve Biden'ın stratejik istikrara dayalı ABD-Rusya diyaloğu, siber zorbalık ve İran gibi konularda birlikte çalışma konularını ele aldığı bilgisi de paylaşıldı.
 
Görüşmeye ilişkin olarak Avusturya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Biden-Putin diyaloğu Ukrayna çevresindeki 'endişe verici durum' açısından önemli" denildi.
Rus basınının ‘Avusturya'nın Putin-Biden görüşmesinin Avrupa üzerindeki önemini ve etkisini nasıl değerlendirdiği’ sorusunu yanıtlayan bakanlık yetkilisi, “Rusya-Ukrayna sınırındaki gerilimi düşürmeye acil ihtiyaç var. Mevcut durum yangın tehlikesi taşıyor ve son derece endişe verici. ABD ile Rusya arasında en üst düzeyde diyalog bu nedenle önemli ve doğru zamanda gerçekleşiyor” yanıtını verdi.
 
8.12.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама