Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Putin'den Erdoğan'a BM yanıtı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dünyanın son 10 yıldır medeniyet krizi yaşadığından emin olduğunu söyledi. Soçi'de düzenlenen Valday Uluslararası Tartışma Kulübü 18. Toplantısı'na katılan Putin, "Erdoğan BM Güvenlik Konseyi'nin değişmesi gerektiğini çünkü İkinci Dünya Savaşı'nı kazanan bir avuç ülkenin iktidarı tekeline aldığını söyledi, ve bu böyle olmamalı dedi. Buna katılıyor musunuz?" sorusuna, "Hayır" karşılığını verdi.
 
Sputnik'in haberinde "Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dünya beşten büyüktür' görüşüne katılıp katılmadığı sorulduğunda "Hayır" yanıtını verdi" denildi. Putin'e yöneitilen soruda, Erdoğan'ın sık sık kullandığı "Dünya beşten büyüktür" sözü aynen yer almadı.,
 
Kremlin'in web sitesinde yayınlanan metinde ise, soruyu soran moderatör siyaset bilimci, gazeteci Fyodor Lukyanov'un sözleri şöyle aktarıldı:
 
"Yakın tanışınız Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan kısa süre önce (BM) Güvenlik Konseyi'nin değişmesi gerektiğini çünkü İkinci Dünya Savaşı'nı kazanan bir grup ülkenin iktidarı tekeline aldığını söyledi ve bu böyle olmamalı dedi. Buna katılıyor musunuz?"
 
"Ваш добрый знакомый Президент Турции Эрдоган буквально на днях сказал, что Совет Безопасности надо менять, потому что группа стран-победителей Второй мировой войны монополизировала власть, и так быть не должно. Вы согласны с этим?"
 
Putin'in cevabının tamamı da Kremlin sitesinde şöyle aktarldı:
 
"Ваш добрый знакомый Президент Турции Эрдоган буквально на днях сказал, что Совет Безопасности надо менять, потому что группа стран-победителей Второй мировой войны монополизировала власть, и так быть не должно. Вы согласны с этим?
 
В.Путин: Нет. Он приезжал, недавно был в России, как вы знаете, мы с ним встречались, и я сам поднял этот вопрос. Я сказал, что видел его тезисы. Должен сказать, что всю книжку я не прочитал, конечно, но отдельные идеи. Я с некоторыми солидарен, хороший анализ на самом деле. Понятно, почему лидер Турции говорит об этом, потому что он считает, судя по всему, что и Турция могла бы быть постоянным членом Совета Безопасности. Но это не нам, не России решать. Это нужно решать в ходе консенсуса при определении и при окончательном решении вопросов подобного рода. Индия есть, есть Южная Африка. Понимаете, это все справедливо. Вопрос только в том, как найти этот баланс.
 
Здесь возможны разные решения, сейчас не буду об этом говорить, забегая вперед и не предвосхищая позицию России по этой дискуссии. Но что важно (я сказал сейчас в своем вступительном слове, сказал об этом и Президенту Эрдогану), если мы разрушим право вето постоянных членов, то Организация Объединенных Наций умрет в этот же день, она превратится в Лигу наций, все. Это будет просто площадка для дискуссий, Валдайский клуб номер два. Валдайский клуб номер один – он же здесь. (Смех.)
 
Ф.Лукьянов: Мы готовы заменить.
 
В.Путин: А Валдайский клуб номер два будет в Нью-Йорке.
 
Ф.Лукьянов: Мы поедем, заменим с удовольствием.
 
В.Путин: В том то все и дело – не хотелось бы ничего менять. То есть менять нужно, не хотелось бы разрушать основу – в этом весь смысл ООН на сегодняшний день, что есть пятерка постоянных членов, и у них есть право вето. В Совете Безопасности представлены и другие государства, но они являются непостоянными членами.
 
Надо подумать, как сделать эту организацию более сбалансированной, тем более что действительно, это же правда, и в этом смысле Президент Эрдоган прав, она же рождалась после Второй мировой войны, был определенный расклад сил. Теперь он меняется, он уже изменился.
 
Мы знаем хорошо с вами: Китайская Народная Республика по паритету покупательной способности обогнала Соединенные Штаты. Это что такое? Это и есть глобальные изменения.
 
А Индия? Там тоже почти 1,5 миллиарда человек, экономика развивается быстро и так далее. А Африка почему не представлена? А где Латинская Америка? Конечно, об этом нужно подумать – гигант такой растет, как Бразилия. Это все предметы обсуждения. Суетиться только не нужно. Нельзя допустить ошибок на пути реформирования."
 
 
Sputnik Putin'in cevabını şöyle özetledi: 
 
"Erdoğan kısa süre önce Rusya'ya geldi ve görüştük. Bana bununla ilgili tezini sundu. Elbette hepsini okumadım ancak bazı fikirleri ele aldık. Bu arada o iyi bir analist. Türkiye liderinin neden bunları söylediği anlaşılır bir şey. Zira Türkiye'nin de Güvenlik Konseyi daimi üyesi olabileceğini düşünüyor. Ancak buna Rusya tek başına karar veremez, oy birliği gerekiyor. Hindistan, Güney Afrika gibi ülkeler de var. Önemli olan dengeyi sağlayabilmek. Erdoğan'a da söylediğim gibi, eğer daimi üyelerin haklarını ellerinden alırsak, BM 'ölür'. Uluslar birliğine dönüşür ve sona erer. Sadece bir tartışma platformuna dönüşür. Valday Tartışma Kulübü 2 olur" ifadelerini kullandı.
 
Rus lider, bu gerekçelerle söz konusu değişikliği istemediğini kaydederek şöyle devam etti:
 
"Ancak Güvenlik Konseyi'ni temelini yıkmadan bir değişiklik yapılması gerekiyor, zira bugün Güvenlik Konseyi, BM'nin anlamıdır. Daimi üyeler var, onların hakları var. Güvenlik Konseyi'nde temsil edilip daimi üye olmayanlar var. Dolayısıyla bu yapıyı nasıl daha dengeli, etkin kılacağımızı düşünmeliyiz. Bu açıdan Cumhurbaşkanı Erdoğan haklı. BM 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kuruldu ve o zaman farklı güç dengeleri vardı. Artık bu değişti. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz." 
 
Putin'in dünkü açıklamaların tam metni için TIKLAYIN
4,5 saatlik yayının videosunu izlemek için TIKLAYIN
 
 
Putin'in Erdoğan'ın sözlerini değerlendirdiği bölüm 48. dakikada başlıyor.
 
Sputnik'in aktardığına göre, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü 18. Toplantısı'na katılan Putin, burada yaptığı konuşmada dünyanın bir değişim dönemi içinde olduğunun altını çizdi.
 
Dünyanın son 10 yıldır medeniyet krizi yaşadığından emin olduğunu kaydeden Putin, karşı karşıya kalınan tehlikelerle mücadele etmeleri ancak kriz döneminde çıkan fırsatları da kaçırmamaları gerektiğini belirtti.
 
Putin, "Karşı karşıya olduğumuz kriz, kavramsal bir kriz, hatta medeniyet krizi. Fiiliyatta bu, insanın yeryüzündeki varlığını tanımlayan yaklaşım ve ilkelerin krizi. Bu durumda hangi yöne ilerleyeceğiz, nelerden vazgeçeceğiz, neleri gözden geçireceğiz veya düzelteceğiz? Asıl değerler için savaş gerektiğinden, onları tüm gücümüzle takip etmemiz gerektiğinden eminim" dedi.
 
'ABD'nin yürüttüğü savaşlar operasyon bölgelerine büyük darbe vurdu'
 
Putin, ABD'nin son 20 yılı içinde yürüttüğü savaşların, operasyon bölgelerine büyük darbe vurduğunu kaydederek o bölgelerdeki durumda kökten değişiklikler olduğunu vurguladı.
 
'Devrim, krizden çıkış yolu değil krizi derinleştiren bir yol'
 
1917 devriminin yol açtığı yıkımları anımsatarak 1991 yılında SSCB'nin dağılmasından söz eden Putin, "Tarih 30 yıl önce tekerrür etti ve potansiyel olarak çok güçlü bir devlet, gereken esnek, ancak zorunlu olarak iyi düşünülmüş reformları yapmadı ve bunun sonucunda hem muhafazakarların hem de ilericiler gibi çeşitli dogmatistlerin kurbanı oldu. Her iki tarafta da elinden gelenin en iyisini yaptı. Tarihimizdeki bu örnekler, devrimin krizden çıkış yolu olmadığını, krizi derinleştiren bir yol olduğunu savunma imkanı veriyor" ifadelerini kullandı.
 
 
 
21.10.2021
 

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама