Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
GÜNDEM

Putin: "Çıkarlarımıza tükürmüşler!"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki yerli halkların arasından Rusların çıkarılmasına ilişkin yasa tasarısının çirkin bir tutum olduğunu belirtti.

Putin, Rossiya-24 televizyonuna açıklamasında, Kiev’de hazırlanan ve Rusların Ukrayna’nın yerli halkların arasından çıkarılmasını öngören yasa tasarısına tutumuyla ilgili soruya, “Elbette olumsuz. Bunun karşısında başka nasıl bir tutum olabilir ki?” dedi.

Putin, “Bir zamanlar bu topraklarla birlikte Rusya Devleti’ne katılanların kendilerine Rus dediği herkesin bildiği bir gerçek. Bu yüzden Rusların yerli halk olmadığını söylemek yanlış olmanın ötesinde, gülünç ve aptalca” ifadesini kullandı.

Ukrayna halklarını yerli ve yerli olmayanlar olarak bölmenin Nazi Almanyasının fikirlerine benzediğini dile getiren Rusya lideri, bu tasarının uluslararası insani hukuk kurallarına uymadığını söyledi. Putin, başta AGİT olmak üzere Batı’nın bu tasarıya tepkisiyle ilgili soruya, “Hayır. Bu konuda hiçbir şey bilmiyorum ve sanırım hiçbir tepki olmayacak diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

Kiev’in, Rusları Ukrayna’nın yerli halkı olmadığını ilan etme fikrinin “genel olarak tüm Rus halkına güçlü, çok ciddi bir darbe” olduğunu dile getiren Putin, “Elbette buna kayıtsız kalamayız” dedi.

Putin, “Bu tasarı, Ukrayna’daki yüz binlerce, hatta milyonlarca insanın ülkeyi terk etmeye ve etnik kimliğini değiştirmeye zorlayacak” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı ayrıca Ukrayna’daki Ruslarla ilgili bir makale yazma fikrinin olduğunu söyledi. Rus lider, “Bu konuda daha ayrıntılı, daha detaylı fikir beyan etmek isterim. Daha önce İkinci Dünya Savaşı’nın nasıl başladığına dair yaptığım gibi ayrı bir makale hazırlarım. Bunu düşüneceğim” ifadesini kullandı.

'Ukrayna millilerinin forması beni incitmedi’

Rusya liderine, Ukrayna Futbol Milli Takımı’nın Euro-2020’de kullanacağı forma da soruldu.

Putin, Ukrayna millilerinin Euro-2020 maçlarına çıkacağı formanın duygularını incitip incitmediği sorusuna, “Hayır” yanıtını verdi.

Devlet Başkanı, “Burada yeni bir şey yok, zira Ukrayna yönetiminin Kırım duruşunu çok iyi biliyoruz. Onlar, Kırımlıların beyan ettiği iradeyi hiçe sayıyor. Bu da demokrasinin ne olduğu anlayışıyla pek uyuşmuyor” diye konuştu.

‘Ukrayna’nın NATO üyeliğiyle ilgili sohbetler boş değil’

Devlet Başkanı Putin, Rusya halkının görüşüne rağmen, Ukrayna’nın NATO’ya üye olma olasılığıyla ilgili konuşmaların 'gevezelik' olmadığını belirtti.

Rus ldier, “Ukrayna’nın NATO’ya katılımı veya katılma planı ile ilgili teklife gelince, evet, uzmanlarımızın yorumlarını görüyorum, medya ve politikacılarımızın tepkisini görüyorum. Herkes, (Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy ile biraz alay ediyor, bunun gevezelik olduğunu, hiçbir şey başaramayacaklarını söylüyorlar. Ben farklı bir görüşe sahibim” ifadesini kullandı.

Putin, “NATO’nun genişlemesine gelince, NATO’nun Rusya sınırlarına yaklaşması, Rusların ve Rusya’nın güvenliği için son derece önemli bir şey” diye kaydetti.

NATO’nun doğuya yönelik iki dalga halinde gerçekleşen genişlemeyi anımsatan Devlet Başkanı, bunun “Rusya ve kolektif Batı arasındaki ilişkilerin oldukça makbul, hatta iyi anlamda ortaklı içinde olduğu dönemde yaşandığına” dikkat çekti. Ancak Moskova’nın bu tedirginliklerinin görmezden gelindiğini söyleyen Putin, “Kaba söz kullanmak istemiyorum, ama çıkarlarımıza tükürmüşler, bu kadar” dedi.

Polonya ve Romanya’daki Amerikan füzelerinin Rusya başkentine 15 dakikaya varabileceğini anlatan Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ukrayna’nın NATO üyesi olduğunu hayal edelim. Harkov veya Dnepropetrovsk’tan Rusya’nın merkez kısmına kadar uçuş süresi 7-10 dakikaya iniyor. Bu, bizim için kırmızı çizgi mi, değil mi? Bunu, teklif edilen ve müzakere edilenlere yönelik tepkimizin nasıl olması gerektiğini kim düşünmeli? Ukrayna’nın NATO üyeliğiyle ilgili Kiev ve Batı’nın hangi anlaşmaya vardığını bilmiyoruz ve bunu göz önünde bulundurmalıyız. Ukrayna nüfusunun en az yarısı, ülkenin NATO’ya üye olmasını istemiyor ve bunlar, ‘harpte harcanan erler’ olmak istemeyen akıllı insanlar.”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in görüşme önerisini değerlendiren Putin, “Tabii ki, her zaman konuşacak bir şeyimiz var, çünkü biz komşuyuz. Ama şimdi mesele bu çirkin yasa tasarısı bile değil, gerçek şu ki idare düzeyinde ne konuşmak istediklerini sorduğumuzda öyle bir yanıt aldık ki. Belki size garip gelebilir ama bunun bir sır olduğunu düşünmüyorum. Bize uluslararası güvenliği görüşmemiz teklif edildi. Bu elbette dünya için önemli bir konu. Uluslararası güvenlik Rusya ve Ukrayna dahil herkes için önemli. Ama bence ikili ilişkilerimizde o kadar çok sorun var ki önce bunları konuşmak lazım” ifadesini kullandı.

Ukrayna dahil her bir ülkenin küresel nitelikteki konuları müzakere etme hakkına sahip olduğunu söyleyen Putin, ama her şeyden önce ikili ilişkilerdeki sorunları çözüme kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Donbass ve günümüz Kiev yönetimine gelince. Kiev yönetiminin Donbass’taki insanlarla konuşması gerektiği benim nazım değil. Bu, Minsk Anlaşması’nın bir maddesi ve bu anlaşmada tanınmayan Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin imzaları var. İmzalar duruyor. Hatta dönemin Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Poroşenko, bu iki cumhuriyetin liderlerinin imzalarını atmasında ısrar etmişti. Onlar bizden talep etti. Oysa Donbass temsilcileri bunu yapmak istemiyordu, onlarla oldukça büyük çalışma yapmak zorunda kalmıştık, onları bunun uygun olduğuna, bunu yapmaları gerektiğine ikna ettik. Şimdi de Kiev yönetimi onlarla konuşmak istemiyor.”

Ayrıca Donetsk Halk Cumrhuriyeti lideri Aleksandr Zaharçenko’nun öldürüldüğünü anımsatan Putin, “Bir insan öldürüldü. Cumhuriyetlerden birinin lideriydi. Ortalık sakin. Artık kimse bunu hatırlamıyor. Bu elbette günümüz Kiev yönetiminin Minsk Anlaşması’nı yerine getirmek istemediğini gösteriyor” ifadesini kullandı. (Sputnik)

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама