Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Rusyadan Sevgilerle

Getir'e 2. Rus yatırımcı geldi

Son yılların başarılı Türk yatırımlarından, sipariş uygulaması Getir, Rusya’nın da gündeminde. 33 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin işadamlarından olan Vladimir Potanin’e ait bir fonun Getir’e 35 milyon dolar yatırdığı açıklandı. 

 Kommersant’ın haberine göre, Potanin’in Interros şirketinin en büyük yatırımcısı olduğu Winter Capital Partners (WCP) adlı fon böylece Getir’in ortaklarından oldu. Bu operasyonun geçen ay yapıldığı sanılıyor.

Haberde 35 milyon dolarlık yatırımın, Sequoia Capital ve Tiger Global'in de yer aldığı 500 milyon dolarlık bir turda gerekleştiği, Getir'in tamamına 7,5 milyar dolar değer biçildiği vurgulandı. 

Vladimir Potanin, Getir’e yatırım yapan ilk Rus işadamı değil.  2016’da Yandex’in kurucusu Arkadi Voloj da yatırım yapan isimler arasındaydı. Getir, Rusya’da “Samokat” ve “Yandex.Lavka” projeleri ile kıyaslanıyor. 

"Ankaralı" oligark: Potanin kimdir?

Rusya’nın en zengin işadamlarından olan Potanin’in hayatında Türkiye’nin, özellikle de Ankara’nın önemli ve özel bir yeri bulunuyor.     

TürkRus.Com'un daha önce haber yaptığı bilgilere göre, Potanin’in babası Oleg Potanin (1936-2010) 1960’ların sonunda Ankara’daki Sovyet büyükelçiliğinde ticaret ataşesi olarak görev yapmıştı.

1961 Moskova doğumlu olan Vladimir Potanin, ilkokulu Ankara’daki Sovyet elçiliğinin ilkokulunda okumuştu.

1967’de Türkiye ile SSCB arasında imzalanan ekonomik işbirliği ve kredi anlaşmasıyla Türkiye’nin sanayileşmesini sağlayan dev yatırımlar başlamış, bunlardan biri olan Aliağa rafinerisi projesinde Potanin’in babası da görev almaya başlamıştı.

İşte bu yıllarda Vladimir Potanin sık sık İzmir’e gidip yaz tatillerini Çeşme’de geçirmiş ve Türkiye’den SSCB’ye unutulmaz çocukluk anılarıyla dönmüştü.

Potanin Çeşme ve daha sonra Alaçatı aşkı hiç bitmedi. SSCB yıkılıp zengin bir işadamı olduktan sonra da sık sık gitti. Hatta Avrupa rüzgar sörfü şampiyonu olan kızı, bu sporla Alaçatı’da tanışmıştı.

Potanin, 90’ların sonundan 2010’ların başına kadar iş ortağı olduğu Mihail Prohorov’u da Çeşme ve Alaçatı ile tanıştırmış, Prohorov Alaçatı’da sörf okulu kurmak üzere  Kum Plajı denilen bölgede 17 milyon dolara geniş arazi satın almıştı. Henüz izinler tamamlanamadığı için inşaat başlamış değil. 

Getir büyüyor

Bu yılın ocak ayı sonunda, "geçen yıl aldığı 38 milyon dolarlık yatırımın ardından ikinci yatırım turunu yabancı ve yerli fonlardan aldığı 128 milyon dolarla tamamladığını” duyurmuştu. 

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Silikon Vadisi'nin önde gelen yatırımcılarından Michael Moritz, Crankstart aracılığıyla 2020'de gerçekleşen birinci turda Getir'e yaptığı yatırımı ikinci turda da devam ettirerek Brezilya merkezli Base Partners ile birlikte turun liderliğini yapmıştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Getir Kurucusu Nazım Salur, Getir'i 2015 yılında dünyada bir ilki gerçekleştirerek kurduklarını ve yeni bir pazar oluşturduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'nin 18 şehrinde 1.500 ürünü ortalama 10 dakikada kullanıcılara ulaştırıyoruz. Bunun yanı sıra GetirYemek, GetirBüyük ve GetirSu ile hizmet çeşitliliğimizi artırdık.

128 milyon dolar yatırım aldığımız bu turda, mevcut yatırımcılarımız Getir'in potansiyeline inanarak ek yatırım yaptı ve yeni yatırımcılar aramıza katıldı. Sadece 5,5 yılda yaklaşık 850 milyon dolar değerlemeye ulaştık. Getir'in kurulduğunda dünyada bir ilk olması ve bu fikri geliştirerek bugünlere taşımamız, bu değerlemeye ulaşmamızda en önemli etken oldu."

Getir çalışanlarının talepleri üzerine bu yatırım turunda çalışanlara yatırımcı olma imkanı sunuldu. 250'den fazla Getir çalışanı da kendi birikimleriyle Getir'e ortak oldu.

Market ürünlerini gece gündüz dakikalar içerisinde kullanıcılarına teslim etme amacıyla kurulan Getir uygulaması, 4 farklı iş kolunda faaliyetlerini sürdürerek hızla büyüyor. Getir'in ardından GetirBüyük yaklaşık 4 bin ürünü market fiyatına sunarken, GetirSu ise kullanıcılarına hızlıca damacana su ulaştırıyor. GetirYemek ise sektöre getirdiği yenilikler ile bünyesinde 15 binden fazla restoranla büyümeye devam ediyor.

Getir, yeni yatırımlarla yurt içinde ve dışında operasyonel ağını hızla genişletmeye devam etmeyi hedefliyor."

7.6.2021

Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
İLGİLİ HABERLER
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
Türkrus reklam
Реклама
ANKET
Hayatınız ve işiniz için 2023'e kıyasla genel 2024 beklentiniz nedir?
©Copyright Turkrus.com - All Rights Reserved
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама
Türkiye-Rusya haber sitesi
Реклама